Османското завоевание: краят на Средновековна България

  Рет қаралды 357,378

Българска история

Българска история

Күн бұрын

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 / bulgarianhistory
Османското завоевание на България е събитие с епохално значение за развитието на страната, оставило трайни отпечатъци видими и до днес. Години наред над историческите личности от родното ни минало тегне оценката на историята, която хвърля върху тях тежката вина за падането на България под османска власт. Поредицата от събития и процеси обаче показват, че в случая говорим по-скоро за една необратимост на случилото се идващо в резултат на редица предпоставки. Героичната съпротива на българите въпреки явната обреченост и категоричното числено преимущество на турците е безспорен факт засвидетелстван от историческите източници.
⚜ Съдържание ⚜
00:00 - Увод
01:06 - Възникването на османската държава
02:14 - Състоянието на Балканите и България
05:47 - Първите сблъсъци
11:45 - Промени в османската държава
20:29 - Завладяването на България
25:43 - Заключение
Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 Ивомир Колев
Machinima 🏹 Ариф Хазимин
/ malayarcher
Използван мод на Total War: Attila with Medieval Kingdom 1212
Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️
Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Димитър Ганичев
Николай Николов
Иван ИВанов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
Атанас
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Павел Савов
Веселин Атанасов
Асен Димитров
Янко
HoiusH
Стефан Глутников
Мариян Цолов
Таня Тодорова
Стефан Хаджидочев
Никола Илиев
Стефан Димитров
Магдалена Дочева
Ценослав Ценов
Албена Пекова
Георги Георгиев
Антоанета Николова
Славъ Николовъ
Борис Пачеджиев
Тодор Вълков
Георги Къшев
Велислав Иванов
Петя Пламенова
Георги Мишев
Йордан Иванов
Zed pp
Деница Азманова
Йордан Иванов
Георги Митов
Никола Константинов
Иво Янков
Волен Антов
Николай
Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: / bulgarian.history1
✔ Instagram: bulgarianhi...
#българия #история #османскаяимперия #history #робство #търново #иван #шишман #падане #europe #balkans #ottoman #empire #bulgaria #yoke #иго

Пікірлер: 755
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 Жыл бұрын
📜English subtitles are now available.📜
@NikolaNevenov86
@NikolaNevenov86 Жыл бұрын
Браво, тъкмо като го гледах сутринтта си викам "ех да можех да го покажа на английските ми познати, и да не ми се налага да го превеждам" . Благодаря!
@sergiusdanailov3367
@sergiusdanailov3367 Жыл бұрын
Здравейте, освен английски, може ли да сложите и немски превод на Видеата...тъй щото искам един мой Приятел от немски произход да узнае и следи нашата история. 🙏🏼😊
@tanev5827
@tanev5827 Жыл бұрын
Дада ако може и на китайски нали
@user-mt4zz4zx2e
@user-mt4zz4zx2e Жыл бұрын
Danailo
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
Каква 'Българска' история сте вие, смешници? и какъв е тоя пияндур, където плещи врели-некипели? Какво стана със 'Турското Робство' ? Каква 'Османска Власт'? Продажници!
@serbanalexandru3347
@serbanalexandru3347 Жыл бұрын
I love Bulgaria, you stayed under the Turks, 500 years and remained Orthodox, you won the spiritual battle, they did not conquer you, a Big bow to you!!!
@rmz3243
@rmz3243 Жыл бұрын
During his 500-600-year reign in the Ottoman European Empire, he did not interfere with the religions of people of different faiths, gave them freedom
@theotheagendashill818
@theotheagendashill818 Жыл бұрын
@@rmz3243 Not true, the christians were forced to pay higher taxes and treated as second grade citizens. Europeans treated the muslims from their colonies better
@DGPLD
@DGPLD Жыл бұрын
@@rmz3243 nonsense! They force christins to became muslims!
@user-ev1nj2yp2x
@user-ev1nj2yp2x Жыл бұрын
@@rmz3243 On the contrary, with the arrival of the Ottomans on European soil, the forcible imposition of islam in a different from on the Bulgarian lands began, whole villages were burned and the inhabitants slaughtered because they did not want to change their faith, and at a later stage the ,,blood tax" appeared, with which the Ottoman Chaliphate took childern from their parents, them sultan has an elite military unit ,,janissaries" these are professional soldiers taken as a childern from christian families, brougt up and trained as a inspiration of islam and the staunchest opponent of the Christian faith.
@iwams1
@iwams1 Жыл бұрын
@@rmz3243 Nice western propaganda. The people who keep saying this bs are the same propaganda clowns that are now calling the Russians - terrorists.
@Lancista
@Lancista Жыл бұрын
*_Балканите - истинската "Игра на Тронове"._*
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
минимум 10 сезона
@Gospodin_Radev
@Gospodin_Radev Жыл бұрын
"Барутното буре на Европа"- Джеймс Баучер
@user-vw1ng9dv2l
@user-vw1ng9dv2l Жыл бұрын
В която всички губят.
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/qYS9iGSPfL1maqs
@kristinaencheva2933
@kristinaencheva2933 Жыл бұрын
Хихихихихихихихихихихи
@hrist0ffnik726
@hrist0ffnik726 Жыл бұрын
Един от най -добрите епизоди ! Качествен ,изчерпателен , интересен ,образователен ! Браво !!! 🇧🇬
@pavelhristov361
@pavelhristov361 Жыл бұрын
Да, и на мен ми допадна! Само че - може ли да си оправиш пунктуацията?? По-скоро интервалите в нея.. Изглеждат неграмотно!
@hrist0ffnik726
@hrist0ffnik726 Жыл бұрын
@@pavelhristov361 Не мисля,че е нужно да ме учиш как да пиша ! Благодаря!
@pavelhristov361
@pavelhristov361 Жыл бұрын
@@hrist0ffnik726 ОЧЕВИДНО е, че е нужно! Ееейййй, ама големи дървари има значи онлайн - като ти каже някой, че имаш грешка, па вземи се вслушай и научи нещо!!! Не ми се святкай веднага насреща, след като е пределно ясно, че си в грешка! Адски комплексарско! Никой, АМА НИКОЙ грамотен не би поставил така пунктуация! Ти какво си мислиш - че си много оригинален ли?🤣😂🤣🤦🏻‍♂️
@user-jn4xd9nk9x
@user-jn4xd9nk9x 11 ай бұрын
​@@pavelhristov361 на
@user-jn4xd9nk9x
@user-jn4xd9nk9x 11 ай бұрын
​@@pavelhristov361 20:23
@npocToBaT
@npocToBaT Жыл бұрын
Интересувал съм се по темата за османското завоевание и за пореден път резултатът беше по-различен от онова, което е " втълпявано " поколения наред, а именно че заради силното разединение, т.е. монарсите ни през период и техните управители ту били късогледи, ту високомерни и горди... или откровено представяни за некадърни. Разбира се, това погрешно и натрапено внушение е удобно за десетилетия назад, когато историците ни не можеха да говорят свободно и е трябвало да се придържат в определени рамки, спуснати от по-високо ниво. Сравнявах какво се казва в турската история и съвременната им пропаганда, и как представят един от най-силните периоди на своите предци с окупирането и превземането на Балканите. Там обаче покрай твърде украсената и изкривена информация, типична за случаите, когато на власт е диктатор с мания за велик човек и " тъга по славното минало " , не се споменава какво е положението на България, а и на балканските държави в онова време и кой е бил най-големият помощник на нашествениците безбожници в онзи период, а именно - Черната чума! От население на България в онова време от около 2 милиона души, чумата намалява населението на около 500 хиляди. Този факт значително намалява жизнените сили населението ни да даде сериозен отпор на очевидно новите и успешни кандидат-заселници. Въпреки всичко, отпор е даден и има с какво да се гордеем и далеч не е това, което ни е разказвано в полза на чужди идеологии, нито има много общо със съвременните неоосмански пропаганди. Все пак почти всяка държава в историята си е имала подобни тежки моменти и няма какво толкова да се жалваме. Трябва да сме обективни и приемем случилото се, за да продължим напред - не да се тъпче на едно място. Историята трябва да се поднася пълноценно и да бъде анализирана, за да не се злоупотреява с нея и да се правят внушения в помощ на силния на деня. Такива грозотии сме гледали и не трябва да се връщаме към тези времена, когато истината е скривана и изкривявана както се случва днес и обществото ни е разединено, меко казано на откровено тъпи и умни, на откровено изпълнени с омраза и реваншизъм и на хора с достойнство. Всеки сам избира в коя група да бъде.
@yordanyordanov2501
@yordanyordanov2501 Жыл бұрын
Безспорно чумата е допринесла за поробването на Балканите от турците. Но се вижда, че са и пропуснати редица възможности за възпирането им (по-скоро забавянето на настъплението на турците)- битката при Черномен (по-скоро е била поголовно избиване- виж информация за битката в канала на HistoryMarche или Kings and Generals), похода на Амадей Савойски (вместо да бъде използван за завладяването на черноморските ни градове, византийците са можели да го насочат към Османския бейлик, каквато е била първоначално идеята). Отделно, че Византия и България (най-вече Византия) използват турски наемници за политически цели, което помага на турците да разберат по-добре обстановката на Балканите. И не на последно място- непрекъснатите войни между България, Византия и Сърбия, с което икономическото им състояние, респективно и военните възможности непрекъснато намаляват. Сигурно има какво още да се каже, но маркирам тези моменти, защото се споменават във видеото и всеки може да си направи изводите. Общо взето- имало е какво да се направи, но противоборството между християнските държави е ключовия фактор за поробването им. Иначе е безспорно, че България оказва силен отпор на турците, въпреки тежкото си положение и затова трябва да се гордеем с историята си такава, каквато е!
@dimitrov1640
@dimitrov1640 Жыл бұрын
Точно така! Предпоставките за падането на България, а и на полуострова, са много.
@user-ld4wz9pp9z
@user-ld4wz9pp9z Жыл бұрын
Друже тоя клип е една голяма ЛЪЖА и няма, ама абсолютно никакъв смисъл, да се гледа и коментира в подкрепа на думите си ще посоча само два факта: 1. Незнам да ли някой забеляза картата на балканския полуостров на който пише дата 1396г. ,а самата рисунка е от около 1422г. Пълно несъответствие и лъжа за да ни втълпят нечия идея. 2. Заглавието на клипа ни кара да го гледаме защото очакваме да ни раззеснят нещо ново(нямаше такова), а на практика ни разказват общоизвесттната история на Турция.
@kevinnikolov4418
@kevinnikolov4418 Жыл бұрын
Говориш глупости , нали виждаме и в момента как се разпродава България най явно
@user-ld4wz9pp9z
@user-ld4wz9pp9z Жыл бұрын
Относно количеството хора живели в пределите на късно средновековната (а и въобще) България никой, ама никой не може да знае колко хора са живели в селищата и крепостите по простата причина, че не са достигнали до нас каквито и да е статистически или данъчни документи! Всичко е на база предположения. Това означава, че и ти може да си прав със споменатата бройка хора както и аз ако ти кажа, че са живели 20.000.000души. Всичко е илюзия. Историци и археолози се обединяват около някакви цифри на база разкопани къщи в крепости и селища, но забравят че има хиляди неразкопани. Освен чумата за която спомена, не трябва да се забравя, че през този период обществото ни (както и сега) е разделено на две: Православни и Богомили във всичките им варианти. Така, че във много писания от онова време се казва, че щом турците наближили богомилска крепост, тя(разбирай хората в нея) доброволно отваряла порти та дори някой приемали и исляма без да ги насилват. И последно относно така наречената "ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ". Няма такова животно! Няма такава държава. Имало е Селджутски султанат( във който се е намирало автономно (полунезависимо)владение - бейлик на някой си Осман който за да оцелее миел често краката на своя Султан в Коня. Когато наследниците му завземат Константинопол обединяват Селджутския султанат като самите те стават султани. След завземане на Мека и Медина от Турците, Те започват да наричат държавата си Ислямска държава. Защото в тях са светите земи за исляма. За това и до ден днешен повечето от тях поне до Кемалийската революция не са се мислели за Османци, а за мюсюлмани като етнос. Във възрожденската литература никой не ги нарича Османци, а се споменават като Турци, измаилтяни и други подобни. Който не вярва да прочете малко турска или възрожденска литература, но не преписи, а оригинали ( преводи).
@user-fi6jh1og7g
@user-fi6jh1og7g Жыл бұрын
Това видео го чакам с години. Браво, страхотно се е получило!
@arslanujaklar5647
@arslanujaklar5647 Жыл бұрын
Классный канал с топовым контентом, смотрят и понимают не только в Болгарии
@Gospodin_Radev
@Gospodin_Radev Жыл бұрын
Много интересна тема, очакваме с нетърпение следващото видео!🤓❤️ Адмирации!😔🏛️
@bulgariannationalist1637
@bulgariannationalist1637 Жыл бұрын
Добро Видео да живее България 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
@Brann1k
@Brann1k Жыл бұрын
ей брат как си
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Тя още не е създадена мило това е виртуална реалност в която живеш и умира (мило го разбирай като РОБЕ)
@84vilma
@84vilma Жыл бұрын
Кое му е доброто? Да показват разгрома на България. Няма златен век, така ли? Няма велика България... Няма на три морета... Мерси за османската история. Величието на Рим (Византия ) и Турция...
@user-gg3co7pc5n
@user-gg3co7pc5n Жыл бұрын
Много интересна тема, очакваме с нетърпение следващото видео!🤓❤ Адмирации!😔
@simonezaza78
@simonezaza78 Жыл бұрын
Комплименти за прекрасното видео !
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 Жыл бұрын
Всички анимационни епизоди на канал „Българска история“ се създават с подкрепата на нашата Patreon общност. Ако харесвате работата ни и искате да станете част от благодетелското семейство на канала, разгледайте нашите абонаментни планове тук: www.patreon.com/bulgarianhistory
@user-wb1nn7hm2p
@user-wb1nn7hm2p Жыл бұрын
Можете ли да качите видео за първият български филм,мисля че името му е "Българан е галант".Или поне направете епизод за Васил Гендов.
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
Каква 'Българска' история сте вие, смешници? и какъв е тоя пияндур, където плещи врели-некипели? Какво стана със 'Турското Робство' ? Каква 'Османска Власт'? Продажници!
@Stelsson
@Stelsson Жыл бұрын
Прекалено много престъпления и издевателства на християни срещу християни. Този клип и изобщо тази част от историята е един урок, заслужаващ място в Библията.
@user-us4nc5cj3x
@user-us4nc5cj3x Жыл бұрын
Може да направите видео свързано с отношенията между България и Сърбия през Средновековието. Смятам, че е интересна тема за която не се споменава нищо в учебниците по история.
@yanjnakarav2445
@yanjnakarav2445 Жыл бұрын
Ами нормално Сръбското кралство е създадено 1217г като не е никакъв фактор до Душан който е я прави фактор за около 15 20г и след това отново става незначителна държавичка :)
@ko6uta133
@ko6uta133 Жыл бұрын
През вековете те са ни забивали ножа , а ние сме ги млатили където сварим
@user-ct4pj3ft1e
@user-ct4pj3ft1e Жыл бұрын
Те това видео направиха като хората :) Ти още искаш :(
@kristiansbulsiyi3125
@kristiansbulsiyi3125 Жыл бұрын
Именно,защото са етнически българи.
@user-ps3vo1xe8l
@user-ps3vo1xe8l Жыл бұрын
Сърбите! Това са виновниците за разрива ни с другата част от България, Македония! Ако пиша нещо по-солено, ю-туб и някои глупаци ще ми дървят! Ама аз още сега им казвам, да го духат силно под вода!
@rafitoskov2754
@rafitoskov2754 Жыл бұрын
Както винаги вашите видеа са страхотни и полезни. Благодаря ви! Вие сте любимия ми канал.
@user-sq4sn9bq2l
@user-sq4sn9bq2l Жыл бұрын
Поздравления за труда!
@iwams1
@iwams1 Жыл бұрын
Благодаря за интересното видео!
@Kamiref
@Kamiref Жыл бұрын
Прекрасно видео! Би било интересно ако направите видео за България във втората световна война
@snezhanamilanova4382
@snezhanamilanova4382 11 ай бұрын
Благодаря за достоверното представяне!
@Emka16pro
@Emka16pro Жыл бұрын
Много добро видео
@Ivchou
@Ivchou Жыл бұрын
Страхотно обяснено !
@georgielena1604
@georgielena1604 Жыл бұрын
Супер епизод✅
@zlatovcenviktor
@zlatovcenviktor Жыл бұрын
Чакаме с нетърпение видео за Добруджанското деспотство
@stenlii70
@stenlii70 11 ай бұрын
Благодаря професионални ютубъри сте!
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
Каква 'Българска' история сте вие, смешници? и какъв е тоя пияндур, където плещи врели-некипели? Какво стана със 'Турското Робство' ? Каква 'Османска Власт'? Продажници!
@Vaniasharkov
@Vaniasharkov Жыл бұрын
България е била и ще бъде 🤍💚❤️
@valentindimitrov3130
@valentindimitrov3130 Жыл бұрын
Много поучително предаване браво
@TheDanilitta
@TheDanilitta 11 ай бұрын
Благодаря!
@bobi8809
@bobi8809 3 ай бұрын
Чудесно видео! Направете едно и за падането на съвременна България.
@aspermwhalespontaneouslyca8938
@aspermwhalespontaneouslyca8938 Жыл бұрын
Обещах си да не плача...
@manyulgarprsch
@manyulgarprsch Жыл бұрын
А ревете защото....?
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Ми тури си го отзад и нея а цивриш мушмул , ш го превеш ли тва амсалак
@erkan00
@erkan00 9 ай бұрын
Ако решите да ревете за днешна България да е поне, положението е доста лошо. Не за миналото която ви е пренаписана и програмирана в мозъците промити чрез историята в образователната система! Българите ако бяха роби на Османската държава нямаше да ви отговоря на официален български език!
@elenadimitrova6800
@elenadimitrova6800 Ай бұрын
​@@borislavisaevпо скоро сигурно вие сте пийнал 😂
@ventsiventsi3348
@ventsiventsi3348 11 ай бұрын
Успех
@AleksP681
@AleksP681 11 ай бұрын
Евала за обективната гледна точка! Дано и за напред да продължиш така отворени очи.
@user-gg3co7pc5n
@user-gg3co7pc5n Жыл бұрын
Гордостта...Гордостта... Ние сами сме си виновни ти тук ...
@icohristov535
@icohristov535 Жыл бұрын
????
@nikolalesov8359
@nikolalesov8359 Жыл бұрын
@@icohristov535 Най-вероятно потребителят прави доста уместна препратка към сборникът разкази на Фани Попова - Мутафова ,,Седмият Грях" (седмият грях е именно гордостта). Повечето разкази вътре + едноименната повест в сборника описват главните причини за падането ни както под византийско, така и под османско иго. Не ме разбирайте погрешно, клипчето не е много лошо, а и разбирам меракът да изкараме предците ни по-добри отколкото са били. Но има някои събития / факти, удобно пропуснати от авторите, за да прокарат своята теза, че видите ли Шишмановци, включая последният полукръвен цар на Търновското Царство и майка му не са виновни. Нито пък българските, сръбските, албанските (а може би и други) войници в армията на Вълкашин, които били превъзхождани по брой от грамандата османска армия, срещу която трябвало да се бият.... А, грешка - всъщност османлийите причиняват хаос в християнската армия с нощна атака на едва част от своята армия, която била поне неколкократно по-малка от Вълкашиновата.... А после когато взела да се прехвърля през реката основната част от противника, християните, които ги превъзхождали само 2-3 пъти (около 50 000 християни срещу общо около 20 000 мюсюлмани), като останали и без водач, вече тотално се изпонаплашили и побягнали. Някои - в погрешната посока. Сигурно повече мъже са се издавили в Марица, отколкото са били убити от врага. Но не, те и владетелите им, завалийките били поставени пред форсмажорни обстоятелства и основно заради това сме загубили земите и независимостта си (да бе!). И после първия коментар (от зрител) на който попадам под клипчето е, как Българите били загубили 1,5 милиона души вследствие на чумата, та сме останали само половин милион - не знам откъде ги е извадил тези бройки. Сведения за такъв опустошителен мор по нашите земи не успях да открия - има само сведения, че България е пострадала сериозно от втората вълна на чумата. Ако първата вълна не ни е засегнала сериозно, по-вероятно е да сме загубили под средния процент за Европа (тук цифрите варират според източниците, които сочат между 30 и 60% средно за континента). Пак си е сериозен демографски удар, ама не чак колкото го изкарва този зрител! Също така, всички някак си пропускат да споменат жертвите на османлиите - все едно сред тях чума не е имало! Вярно, техните жертви ще да са по-близо до 20% (ако има и толкова, честно казано и аз не откривам данни за броя на заразените им) ама след като всички околни държави са поразени, няма как те да са останали незасегнати. В ,,Уикипедия има страница за завоюването на България от Османската Империя. На картата на разпространение на заразата (най-долу вдясно на статията) се вижда, че те са пострадали от чумата дори преди нас. Бива да се прочете и цялата статия - и тя е писана с известни недомлъвки, ама ако се чете между редовете, човек може да придобие поне горе-долу някаква представа, какво е ставало по онова време. Отделно - по отношение на фолклора за последния български цар Иван Шишман, който геройски се бие срещу нашественика - все едно да вярваме на разказите за Крали Марко (въпросния владетел най-вероятно е спасил хората си от завоюване, като просто се е писал васал на турците - наистина е имало такъв техен васал, мисля, че дори се вижда името и владенията му в това клипче). Освен това, понеже синът на Сара не е бил законният наследник на трона преди промяната на закона в негова полза, въобще не е ясно, дали народа е имал предвид него или по-големият му брат със същото име, който НАИСТИНА се бие срещу османлиите и загива в битка ,,на Софиско равно поле" - като нищо хората може да не са признавали полуевреина за свой цар. Възможно е просто да се получава объркване поради еднаквите имена. Почти всички историци смятат, че полубългарина не е припарвал близо до ,,Софийското поле", камо ли да води сражението срещу турците. И накрая - авторите на това клипче напълно пропускат да споменат сформирането на еничарския корпус. Писах и за това, но от Ю-тюб не ми пост-ват отговора, може би защото е много дълъг (извинявам се за което), та съкращавам това. Останете със здраве!
@Decoybg
@Decoybg Жыл бұрын
Здравейте, поздравления за видеата, които правите. Не бих искал да звуча грубо или нетактично, но защо не помислите някой с малко по-добра дикция да озвучава клиповете ви? (наистина нищо лично към човека).
@yourpostbox
@yourpostbox Жыл бұрын
Не съм съгласен, озвучаването е перфектно!
@keykeyta
@keykeyta Жыл бұрын
Много обичам този канал ❤️
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Анал ли каза или педал
@imperatorazis300
@imperatorazis300 11 ай бұрын
браво
@bgchannelforanime
@bgchannelforanime Жыл бұрын
Важното е, че макар и под робство-500г ние НЕ СМЕ СЕ ПРЕДАЛИ под силата на Ятагана! За 500г имаме 80 въстания и осемдесетото НАЙ НАКРАЯ се оказва ОСВОБОДИТЕЛНО 🇧🇬🇧🇬❤️❤️ Заслужили сме си свободата-Не сме стояли крак връз крак 500г Показали сме, че не сме роби, а сме НАРОД!!
@mitkostoichev3905
@mitkostoichev3905 Жыл бұрын
На всеки 40-50 години въстание,ВСЯКО ПОКОЛЕНИЕ ВЪПРЕКИ КРЪВЕН ДАНЪК И РОБИЯ
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
А Русия има десетина войни с османците
@bgchannelforanime
@bgchannelforanime Жыл бұрын
@@sssniperr И въпреки последната си война през 1852г с османската империя-Русия идва още не врзала всички Рани и спомага за нашето освобождение Но ако не бяха нашите въстания-Ни Русия ни който и да е щеше да дойде на помощ! Противно на русофибските "ТЕОРИИ" че Русия дошла да ни,, Освобождава“ за да имала изход към проливите и да ни направи Губерния Ми княз Александър I Батемберг е брат на Александър II - Що не ни направиха губерния още в началото, ми почакаха творението им да се обърне срещи тях? - За Александър I Батемберг казвам Творение (ясно защо)
@bgchannelforanime
@bgchannelforanime Жыл бұрын
@@sssniperr Впрочем-Не са десетина войните ѝ с османците! Русия има над 300г вражда с османците и 500 ВОЙНИ със тях-Не са,, Десетина“
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
@@bgchannelforanime за Война говорим не за сражения
@batilchobatilcho6001
@batilchobatilcho6001 Жыл бұрын
Много интересно. Благодаря за хубавия разказ. Това което прави впечатление е че българските управници винаги са били мекерета. И преди и сега. И ако преди сме изчезнали като държава но сме се запазили като народ, сега нещата вървят към пълно изчезване.
@georgievtihomir5154
@georgievtihomir5154 Жыл бұрын
Здравейте, проучете историята на крепостта Мисионис край Търговище, ще се окаже интересна. Поздрави!
@kiroterseneto6288
@kiroterseneto6288 Жыл бұрын
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Коя от всичките ???
@oktayhasan9662
@oktayhasan9662 9 ай бұрын
Чакаме с нетърпение видео специално за Добруджанското десподство все пак аз съм от Добруджанският край и бих искал да знам още повече за моята прекрасна Добруджа.
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Благодаря ви за участието анализа е частично окончателен за сега ще ви наричам роби както пожелахте с почит ваш Цезар.
@user-gj6tz5cr3q
@user-gj6tz5cr3q 7 ай бұрын
Благодаря ти, Българино!
@Herta-tu2gq
@Herta-tu2gq Жыл бұрын
👑🇩🇪❤️🇧🇬👑
@krisdimitrov4945
@krisdimitrov4945 Жыл бұрын
❤️❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬
@ivniyon
@ivniyon Жыл бұрын
На 10- та минута от клипа съм и моля да проверите и да сме (сте) коректни "До 1922 г. територията на днешната държава Турция е в центъра на Османската империя." Много се бърка между турци и османци. В нашата история също много е объркано :) . До 1922 г, са османци, иначе обиждане всички народи в тази империя. Благодаря :)
@VES.
@VES. Жыл бұрын
Не се бърка въобще. Турция е приемник на османската империя, така както Русия е приемник на съветския съюз и тн.
@sedatosman9820
@sedatosman9820 Жыл бұрын
@@VES. Турция не е приемник на османската империя а последният народ освободил се от нея
@VES.
@VES. Жыл бұрын
@@sedatosman9820 Не ви се иска да си признаете, че се потомци на крадци и убийци, но кръвта не се измива ...
@sedatosman9820
@sedatosman9820 Жыл бұрын
@@VES. ни най малко не съм до толкова невеж че да съдя хора живели преди стотици години по етичните стандарти на 21 век това ще бъде най малкото анакронизъм аз разгледам акънджъите (akıncı)като турската версия на скандинавските викинги можем да наречем крадци и убийци викински те деди на скандинавските народи но да си чувал някой норвежец да изпаднал в подобен невеж анахронизъм ?
@VES.
@VES. Жыл бұрын
@@sedatosman9820 Не бих съдил, ако турците се бяха променили, но уви. Вмешателството в българската политика. Опитите за възстановяване сферите на влияние от османската империя... 2. Кой избива кюрди на територията си, в Сирия, в Ирак ? Може да се напъваш с каквито си искаш чуждици, да се изкарваш образован с по 3 висши, истината е една и няма да бъде променена въпреки желанията ви. Не се вълнувам дали скандинавците са се помирили с миналото си или не. съдейки по желанието им да въведат "cancel" културата - едва ли. Всички на запад имат алергия към всичко "бяло".
@user-mh7ik6mh3r
@user-mh7ik6mh3r 11 ай бұрын
Много разбираемо и подробно обесняваш. Не помня да съм бил отвличан или някой да ми е вменявал свое мнение за Бог или извънземни. От две-три години се опитвах да предупредя хората за ИИ. Ще преживеем терминатор. Ще ни заличи. А не знам от къде прецених , че ние , сме експеримент на извънземни които са заделени на планетата и сме под наблюдение и експерименти. Да! Кацнали сме на луната , но се крие какво са видели там. Ще строим бази на милиони километри на Марс , но не и на луната за проба. Страхотен епизод!
@MrDefkorn
@MrDefkorn 10 ай бұрын
Спри наркотиците!
@dimitartachkov1267
@dimitartachkov1267 2 ай бұрын
Супер видео. Може ли като линкове да давате и източниците на информацията!
@babiyarnazarismaily6207
@babiyarnazarismaily6207 Жыл бұрын
Понеже сърбите са владели за кратко Македония я наричат стара Сърбия,тогава ние да кажем ли,че понеже цар Симеон е владял цяла Сърбия,а Белград е бил наш векове наред,то Сърбия е стара България😀😀😀😱👏🤔🥶🤩
@meganoobbg3387
@meganoobbg3387 Жыл бұрын
Австро-Унгария решава край Белград да възстановят сръбската държава, защото те пък имат териториални претенции към Босна, Черна Гора, Новопазарският санджак и даже Македония. Затова по-късно и поощтряват сръбското правителство да има претенции към българските територии до река Искър. Пък и на Берлинският конгрес без съмнение и Пирот са решили също да им се даде.
@VES.
@VES. Жыл бұрын
да не говорим, че първите сръбски царе са от Български произход.
@user-ps3vo1xe8l
@user-ps3vo1xe8l Жыл бұрын
ДА!!!
@mehmetozgur6865
@mehmetozgur6865 Жыл бұрын
Как ги изчисли тези векове ,събираемото на кои периоди от историята са тези векове?
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Дива да не ти е анимационен филм такъв цар няма не ни познаваш население ще те изям с парцалите
@user-nm9jx9ev7s
@user-nm9jx9ev7s Жыл бұрын
Благодаря за интеснатят клип. В това видео пропуснахте да разкажете за битката на народите край Варна.
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
Много неща пропуснаха, тия са безродници, никаква истина няма в това видео! Само лъжи!
@yoanawramow8809
@yoanawramow8809 Жыл бұрын
Може би най-грубата грешка на Балканските кралства/царства - България, Сърбия и другите малки държави е, че не помагат на императора на Византия да отблъсне заплахата, а се сражават по между си до тежкия край
@peterdenov4898
@peterdenov4898 Жыл бұрын
Самите византийци дават на турците кораби за да прекосят Босфора, мобилизират ги в опит да ги използват като наемници, и дори използват западните “походи“ предназначени за изкореняването на мюсюлманите против България и Сърбия. Най-жестоката грешка е тази на Византииците които се опитват да извлекат полза от врагът които превзе почти цялата им империя за по-малко от месеци.
@yoanawramow8809
@yoanawramow8809 Жыл бұрын
@@peterdenov4898 Познат трик който използват със и срещу нас, обаче както казват във видеото, ситуацията със османците не е същата. Византийците забравят колко са опасни Османските турци, а и самата византия не е била в състояние да ги контролира.
@thatisme3thatisme38
@thatisme3thatisme38 Жыл бұрын
bulgarite sa se nauchili ot vekove da ne wqrwat na romeite. zapochwa se oshte 600 godini po-rano s Presian, koyto pomaga na romeite obache dokato im pomaga te organizirat ackiq w tila (chrez Dunava) i premestvat naselenie i plennici. lesno e w momenta da kritikuwash. drugo e bilo togava kogato bulgarite sa bili swideteli na luzhite na romeite.
@user-tw8gb9ei7q
@user-tw8gb9ei7q Жыл бұрын
@@thatisme3thatisme38 Затова имаш един Тервел, който въпреки битките срещи ромеите. Знае кога да бие контра и кога да помогне. Или с други думи каквото сме посели такова сме пожънали.
@thatisme3thatisme38
@thatisme3thatisme38 Жыл бұрын
@@user-tw8gb9ei7q togava otnosheniqta oshte sa dobri srawnitelno. puk da ne govorim che e bilo mnogo qsno kakvo shte stane ako tazi ogromna armiq produlzhi natatuk
@salvadre82
@salvadre82 2 ай бұрын
Не чух нищо за Момчил Войвода, може ли повече информация за първите отбранителни съюзни действия срещу османците, именно с Йоан Кунтакузин и Момчил Войвода.
@aylinb.48
@aylinb.48 Жыл бұрын
👍
@vikinarotv3011
@vikinarotv3011 2 ай бұрын
Never forget what they did to us for 500 years 🇧🇬☦️
@isearia93elf7
@isearia93elf7 2 ай бұрын
i kvo ? ima li Bg ima jiv li si ? ????
@kdkrastev
@kdkrastev Жыл бұрын
Благодаря, за хубавите видеа. Имам малка градивна критика, с която ще разбера, ако не сте съгласни, тъй като ми е ясно, че няма единно мнение по въпроса. Смятам, че е по-достоверно, да се използва формата Йоанъ, която многократно е била записвана от летописците, като название на български владетели и техни синове, вместо Иван, което според някои хора има по-източен произход.
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
То е Йоан но това не са им рождествените имена а църковните в стъпване в длъжност истинското не е Иван това е от гобернията
@user-zr3kv4np8l
@user-zr3kv4np8l Жыл бұрын
Много бих искал да чуя за последните дни на Левски!!!
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Кад е е тялото ??? И тогава тръгвай за отговори
@elenadimitrova6800
@elenadimitrova6800 Ай бұрын
​@@d.d.r.6343евреите да кажат!!!Поп Луканови
@IvanIvanov-jh5ny
@IvanIvanov-jh5ny 5 ай бұрын
Истината за българите.. Историята говори 😊
@ZealotBG
@ZealotBG Жыл бұрын
Бих искал да направите подобни видеоклипове за "зараждането" и на останалите ни "съседи"... Гърция, Сърбия и Румъния! Това ще е "първата крачка" , която би ме накарала да стана баща, който ще е спокоен, че рода му ще има опората на килийните училища, които са ни превели през турското съжителство ...
@cweticwetewa7897
@cweticwetewa7897 Жыл бұрын
Гърция е изкуствено създадена държава,те/гърците/идват когато се води Троянската война,а тя е между два български рода.Но се води няколко години,и тези с хитрост успяват да завладеят тази територия.На данайците кръвта излиза по силна,щото нали виждате,че са грозновати.
@enk7169
@enk7169 11 ай бұрын
Брат, вземи чети повече.
@djnot1404
@djnot1404 10 ай бұрын
В библиотеките има "История на Балканите" може и от прф. Страшимир Лишев.
@sashoaleksandrov6367
@sashoaleksandrov6367 7 ай бұрын
Адмирации на Вас....30 години българска телевизия не (можаха)да направят едно историческо предаване.
@user-ts6wz2yh3g
@user-ts6wz2yh3g Ай бұрын
Много са били силни за два пъти да завземат виена
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 16 күн бұрын
Права сте.Но и са многобройни и армията име с голям брой. Докато Европейските армии през 14-15 век са били 10-30к .Османската е наброявала от 40-60к при превземането на Константинопол.дори говорят за 80 -100 000 . .
@Ivanchu__
@Ivanchu__ Жыл бұрын
може ли да направите видео за Стара Велика България
@boyano1406
@boyano1406 Жыл бұрын
Как рисувате/правите политическата карта на Европа по онова време?
@A.L.Atanasov
@A.L.Atanasov Жыл бұрын
Това което правите прекрасно, но имам един въпрос. Как са ги измервали в средновековието тези граници, за да ги видим днес изобразени върху карта? И имам един страхотен във България на три морета всички сме виждали тази Как кога как е измерено Как са измервали граници в средновековието
@starclonser8317
@starclonser8317 Жыл бұрын
При оформяне на средновековни граници се е гледало да се използват реки, планини и други природни бариери, например Римската империя е използвала за Европейските си граници Дунава и реката Рейн. Когато не могат да се използват природни бариери са се използвали погранични крепости и прилежащото им землище.
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Има гранични камъни запазени.
@kidakudi1984
@kidakudi1984 Жыл бұрын
За жалост България и Византия не са могли да намерят общ език тогава.Вярно е че Кантакузин е допуснал грешка но трябваше да обмислим по-добре тази заявка за съюз и да ги върнем османците там където им беше мястото.Искаше ми се в тази ситуация да имамме още един Хан Тервел.
@75VNK0
@75VNK0 Жыл бұрын
След 1204 става ясно, че Византия няма да я бъде. Въпросът е бил дали тя и балканите да бъдат завладяни от турците или от западните католици. Все си мисля, че вариантът с католиците нямаше да е толкова лош
@user-cl6vf9ej3m
@user-cl6vf9ej3m Жыл бұрын
Просто византия и е сменена козината с открадната идентичност за да я обърнат в Римски Султанат ,по-късно Отоманска Империя.
@75VNK0
@75VNK0 Жыл бұрын
@@user-cl6vf9ej3m Да, обаче днешните турци не се идентифицират с християнската цивилизация на Византия или с древните анадолски такива, а с номадите дошли от Азия
@user-cl6vf9ej3m
@user-cl6vf9ej3m Жыл бұрын
@@75VNK0 ами ,да защото са насилствено помюсюлманчуни, както си обича Рим да прави ,и с вмнена ОТКРАДНАТА самоличност от народи в Азия. Римски стари номера на крадене или вменяване на народност .
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
ОсманЦите това сме ние от всички български бълкански княжества не го обвързвайте с религия там ви объркват
@HitProBest
@HitProBest Жыл бұрын
Според мен ще е още по-яко, ако клиповете са с български субтитри :)
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 Жыл бұрын
Здравейте! И ние сме на Вашето мнение, затова и всички епизоди в канала ни са снабдени както със субтитри на български за сънародниците ни с увреден слух, така и с английски за любителите на родното ни минало извън България. :)
@user-kk7vy7xd9u
@user-kk7vy7xd9u Жыл бұрын
@@BulgarianHistory1 Въпрос.Имам интерес към историята си,най-вече от към създаването на Кубратова-България.Ако искам да разбера истината за нашата история,какво да направя? Т.е. къде да се насоча,исторически ръкописи и източници,артефакти?.Кой е най-добрият метод за да разбереш какво наистина се е случило в нашата история?Кое е факт и кое мит така да то кажа.Благодаря да разбирането.
@user-ru4iv7fw7r
@user-ru4iv7fw7r Жыл бұрын
Със кой симулатор правите кадрите на войниците?
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 Жыл бұрын
Използвахме мод на Total War: Attila with Medieval Kingdom 1212 :)
@user-ru4iv7fw7r
@user-ru4iv7fw7r Жыл бұрын
@@BulgarianHistory1 Благодаря за отговора
@user-cs7uo8uo5q
@user-cs7uo8uo5q 10 ай бұрын
cool
@galyasmail-gs9bs
@galyasmail-gs9bs Жыл бұрын
Bulgarian
@user-jl1cv2kf3v
@user-jl1cv2kf3v Жыл бұрын
Кога пада Добруджанското Деспотство? Може ли да направите видео за него?
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Май има дани за борбите в Османското наследство между Мехмед и Муса е ликвидирано 1412-13,г Явно е било васално 15та години.то не че нещо се променя с тези 15 години но има извори в който има договор между Добровник и България от 1397г
@user-iq5vw1ql9g
@user-iq5vw1ql9g Жыл бұрын
Защо Александър Стоянов вече не е в екипа ви като консултант?
@user-ji7sv1oc1v
@user-ji7sv1oc1v Жыл бұрын
Към края на видеото Гласът сякаш се разболя! Последните 3-4 минути?
@georgieffbgr
@georgieffbgr Жыл бұрын
Чудесни както винаги !! Едни от малкото хубави български канали в KZbin..
@user-em2wi8jt6s
@user-em2wi8jt6s Жыл бұрын
Информацията е добра , но диктора е меко казано непоносим .
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
И информацията понамирисва!
@elenadimitrova6800
@elenadimitrova6800 Ай бұрын
​@@vladimirivanov9347още нещо ?Брее само мрънкащи
@necathasan1163
@necathasan1163 Жыл бұрын
Когато Османската империя завзема България,от нея е останала само едно Видинско царство!!!България е почти изчезнала!!!
@user-cl6vf9ej3m
@user-cl6vf9ej3m Жыл бұрын
Баси съждението 😂😂😂😂
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
Циганите ни превзеха!
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Не точно разделени са но вярно е че Видинскотофпада последно и окончателно при борбите за Османско наследство на Муса и Мурад.1412-1413г.То не че файла 15 г но това е коректно защото през 1397г има договор за Добровник и Видинското царство .Може да е било васално 15г до окончателният ми край в началото на 15в
@brodqga
@brodqga Жыл бұрын
Имам чувството, че наратива е съпроводен от една туба мавруд! ^^
@DavidDavid-do3lh
@DavidDavid-do3lh 8 ай бұрын
4 се карат 2 печелят тук искам да обърна внимание,не знам как но османците започват да ме вбесяват
@helmuthvonmoltke6373
@helmuthvonmoltke6373 Жыл бұрын
Само да отбележа,че Мурад I управлява от 1362-1389г. не от 1359г. !Видеото е страхотно иначе.
@enk7169
@enk7169 11 ай бұрын
Кви турци бе, брат. Османци. Османлии е друго. Турската нация се формира много по-късно.
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Османските Турци са Турци.История няма лошо такива били времената.Случва са на всеки .
@AntonioLazarov
@AntonioLazarov Жыл бұрын
Имаш ли клип за освобождението на България от турско робство
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Има в руското посолство е 😂 отивай чакате
@dzhoshkunmahmudov6690
@dzhoshkunmahmudov6690 Жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/r6qzfqmuiqmYbZY AMAN OT ROBSKA PSIHOLOGIA
@Semir-so6lc
@Semir-so6lc Жыл бұрын
За какво робство говорим.Българина е работел и получавал възнаграждение за труда, плащал е данък,българина е бил Жител на Османската империя.Роб означава да работиш за парче хляб и месо и да те продадат като добитък,да нямаш къща ,земя .А българина е обработвал земята си и си плащал данък.
@MrDefkorn
@MrDefkorn 10 ай бұрын
@@Semir-so6lc така де чат-пат имало и кръвен данък...да изнасилят жена ти или дъщеря ти и да те убият без последици не е било рядкост..да те продадат в робство също е приемливо сигурно от твоя гледна точка (стига да не се случва на теб)
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
​@@Semir-so6lc50%на 50 не робство но тирания да си говорим чесно.Робство е преувеличено за целият период но е имало и такива моменти.Кода се прави история .Да са на завладели Франция или Англия
@chrishristov7595
@chrishristov7595 Жыл бұрын
09,29...и просто спирам да гледам.... Историята трябва да бъде обективна :)
@Lancista
@Lancista Жыл бұрын
*_Кое не е обективното?_*
@chrishristov7595
@chrishristov7595 Жыл бұрын
А защо въобще България,като страна е попаднала под такива плячкосвания?!
@chrishristov7595
@chrishristov7595 Жыл бұрын
@Nickers Управниците, именно от там излизат и грешките по онова време,в частност политиката им спрямо собствения си народ,стремежа към еднолична власт, жаждата за още повече власт,и политиката им спрямо заобикалящият ги свят..и още ред причини...
@ko6uta133
@ko6uta133 Жыл бұрын
Турците не са били толкова силни , ние сме били слаби и разделени. А защо не казвате нищо за Влахия , тя също е българско царство ? Някои румънци днес осъзнават българските си корени
@koomshiqta
@koomshiqta Жыл бұрын
Така е. Но виж границите. Влахия е показана като част от България, но не под пълен контрол. Те си имат автономия някаква тогава, а и като цяло се е ползвала за ресурси и буферна територия до Дунава
@nikolaigrudev6126
@nikolaigrudev6126 Жыл бұрын
Османската армия е била изключително голяма по брой! Това е обединение на Ислямските племена от Мала Азия,Кавказ и Араби което си един нов Ислямски Халифад. Просто от Север настъпват през Кавказ Монголите които карат Селджукските Турци да бягат на юг към Мала Азия като там правят огромното обединение на Ислямските племена хем да се борят със Монголите и Византия. Армията на Халифа Осман е била около 100 000 войни,което е огромна армия която използва за първи път във Европа огнестрелни оръжия от малък до голям калибър и никоя броня или крепост не издържа.
@user-fl4cu2hk1r
@user-fl4cu2hk1r Жыл бұрын
Много точно казано браво!
@NikolaNevenov86
@NikolaNevenov86 Жыл бұрын
Съгласен, Влахия си е България и всите са българи. Мисля ,че като територия са имали автономия, което е допринесло исторически да се виждат като отделни. Нещо което в по-късно време е ползвано да се твърди че те не са били българи. Самата идея за това какво е Румъния само по себе си говори ,че Румъния е смешна манипулация. Когато се създава новата държава Румъния, се смята ,че са наследници на останали римляни/латини. И от там Румъния и румънци, сиреч римляни. Тая хрумка води до латинизацията на езика на власите , които според някой са говорили език съставен 80% от български думи. Да ама наскоро се оказа ,че не са останали латини ами са траки. А латинизирания им език е всъщност тракийски, ама всеки който е чувал тракийски думи знае , че те са по-близки до българския от колкото румънското недоразумение. А пък генетичната им карта, и графиките с генетичните близости показва че българите са толкова отдалечени от румънците колкото от македонците. Сиреч Българи, Румънци, Македонци са един народ.
@user-fl4cu2hk1r
@user-fl4cu2hk1r Жыл бұрын
@@NikolaNevenov86 До средата на 18-ти век официалния писмен и говорим език в днешна Румъния е бил Старобългарският наричан от поповете църковнославянски. Когато България е била под османско робство римският папа използва това и заселва цигани от Рим в тази част от България , която днес се нарича Румъния. Коренното население е Българско. Тракия е географска част от България не е отделна народност.
@DavidDavid-do3lh
@DavidDavid-do3lh 8 ай бұрын
Аз съм впечетлен,но по-история българия е превзета 1396 г нали но тук не само виждам българия като разгромен но и византия
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 5 ай бұрын
1396 не я краят оцеляваме още 20г поне Видинска България но то не е чак такова от значение дали 14 век края или 15 началото .Може би ако си бяхме спечелили васалитет като Влахия можеше друго да е .Но в историята няма Ако.
@tatjanavelkova5814
@tatjanavelkova5814 4 ай бұрын
@@stanbatakarata6081.......................... ne si blgar. CREP.
@glbhjsh350
@glbhjsh350 Жыл бұрын
Колкото и да си обичам родината, ако мъдрият ни народ не беше посегнат на богомилите щяхме да живеем по съвсем различен начин :'(. Сега остава и втори път да се издъним по отношение на божията воля и работата ни е спукана.
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
Не е вярно за богомилите ,търси доцент Вачкова за богомилите!
@glbhjsh350
@glbhjsh350 Жыл бұрын
@@sssniperr Вярвам в думите на посветените повече от думите на която и да е доцентка или доцент. :) Хубав ден!
@sssniperr
@sssniperr Жыл бұрын
@@glbhjsh350 кои са тези посветени ..били ни светнал ?? Благодаря
@glbhjsh350
@glbhjsh350 Жыл бұрын
@@sssniperr Не, не бих ви "светнал"😁 За нищо на света. Убеждаването е дълъг и постепенен процес който изисква много време и енергия.
@thatisme3thatisme38
@thatisme3thatisme38 Жыл бұрын
@@glbhjsh350 nqma nishto obshto s bogomilite. ima poweche obshto s fakta che okolo 2/3 ot naselnieto si otiva s chumata. bulgaria e nqmala shans.
@miroone1
@miroone1 9 ай бұрын
Хубаво сте направили видеото, но забравяте че по него време Турция и турци несъществуват! Направете си изказа по - точен!
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Османските Турци са Турци .Не са араби или иранци .Поздрав
@miroone1
@miroone1 8 ай бұрын
@@stanbatakarata6081 аз не съм казал подобно нещо! По онова време не съществува страна Турция, има Османска империя! Както и македонци те преди 45 са наричани Българи...
@tatjanavelkova5814
@tatjanavelkova5814 4 ай бұрын
@@stanbatakarata6081 POZDRAV od MAKEDONKA. vol.
@yohasakura-bg6km
@yohasakura-bg6km 10 ай бұрын
Направете за монголците как стигат до близкия изток
@nickolarusev8104
@nickolarusev8104 Жыл бұрын
Всичко е направено перфектно, но говорителят в клипа или му е запушен носа или така си говори. Със слушалки се чува ужасно!!!!!!!!
@kaloqndaskalov5650
@kaloqndaskalov5650 11 ай бұрын
1:32 секунда , не разбирам каква Сангиря или Сангария съществува някъде там …
@petartzvetanov8349
@petartzvetanov8349 10 ай бұрын
За 1300 години, българският народ си отвовс свобода за +- 100.от тях. Да са живи и здрави робите. 😊
@andreaperolo1218
@andreaperolo1218 Жыл бұрын
Картите често не отговарят на разказа и историческия момент.
@tomaslavov9078
@tomaslavov9078 Жыл бұрын
Лъжи лъжи и само лъжи Това само бръщолевите българска история само в анимация
@Biosapiens
@Biosapiens Жыл бұрын
Значи, пак Византийците са виновни реално.
@thatisme3thatisme38
@thatisme3thatisme38 Жыл бұрын
da. Kantakuzin specialno
@user-rk9xc9tt9i
@user-rk9xc9tt9i Жыл бұрын
А пък и османските генерали от онова време са византийци по произход
@vladimirnaydenov1239
@vladimirnaydenov1239 Жыл бұрын
Vizantijskite imperatori sa kolosalni tapungeri
@icohristov535
@icohristov535 Жыл бұрын
Да,такива са историческите факти!
@NikolaNevenov86
@NikolaNevenov86 Жыл бұрын
е той Паисий го казва в История Славянобългарска, че "гърците"/ромеите довеждат османците на бълканите.
@thecatsari9217
@thecatsari9217 Жыл бұрын
По това време е имало 700 000 българи, от които след чумата останали 500 000. Това е причината да паднем под робство.
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 8 ай бұрын
Не точно в Търновското царство едва ли повече от 200к
@thecatsari9217
@thecatsari9217 8 ай бұрын
@@stanbatakarata6081 само поповете ни са били над 200 хиляди. Това е типично за Европа от онова време. Иван Рилски и Боян са братя на Петър, но и двамата били свързани с църквата. Самият Петър не водел войни, защото бил вярващ, още една причина да паднем под византийско робство.
@thecatsari9217
@thecatsari9217 8 ай бұрын
@@stanbatakarata6081 по времето на второто българско царство нещата стоят по същия начин.
@tatjanavelkova5814
@tatjanavelkova5814 4 ай бұрын
@@stanbatakarata6081 idi ........ y trnje. i ..... y bunar.
@Vesp3r1987
@Vesp3r1987 Жыл бұрын
Ей тези непрестанни войни между България и Византия са причината Балканския полуостров да бъде завладян толкова лесно. Разединението на Балканите и в днешни дни пречи на всяка една от държавите да изплува
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Това не са войни а семейни дрязги удара е от франките западна римска империя след преврата на вест готите
@goshoangelov6597
@goshoangelov6597 9 ай бұрын
Каквото е било за Бъргария същото е било и за Румъния.Чумата имам предвид.Но те точно в тоя период и неслучайно се обединяват (Балакия Дочия Трансилванияи спират набезите на турците.
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 5 ай бұрын
Глупости Мирчо ги бие к големи жертви но и преминаването на Дунав им пречи да разгърнат потенциалът си .После са васали .Трябвало е май и ние така докато се възстановим но не би
@chrishristov7595
@chrishristov7595 Жыл бұрын
Първо...аз съм със турски корени но и също така съм обективен в историята..за разлика от автора...
@user-cl6vf9ej3m
@user-cl6vf9ej3m Жыл бұрын
А второ ,кво? 😂😂😂
@user-cl6vf9ej3m
@user-cl6vf9ej3m Жыл бұрын
Турските корени в Турция са 100%: смес ,така че . Второ ,кво ?
@user-ps3vo1xe8l
@user-ps3vo1xe8l Жыл бұрын
Че какво му е необективното на автора?! А пък за корените ти не ме интересува! Ти си Българин! Но защо не си съгласен с автора?!
@d.d.r.6343
@d.d.r.6343 Жыл бұрын
Такива корени няма провокаторите 😂😂😂
@bojkataangelov9817
@bojkataangelov9817 Жыл бұрын
683лайк ❤️
@DavidDavid-do3lh
@DavidDavid-do3lh 8 ай бұрын
Факта че никои не знае защо османците са хитри а хитроста е всичко
@user-ju7bg4te7x
@user-ju7bg4te7x 11 ай бұрын
Bg
@user-zm8tr6fw2v
@user-zm8tr6fw2v Жыл бұрын
Моля ви направете видео .За първите 50 ..100 години .за Поробването на Българите от Турците..Защото всички и на всякъде се пише за последните 100 г а никъде не пише и никой за първите 50 .100 г как е било какво е било имало ли е Изнасилвания имало ли е Робство в буквален смисъл .. Какво е било в първите години .Винаги ми е било интересно да го прочета някъде но уви...Никъде никой не пише ....Моля ви ако имате информация или знания ...Моля ви направете Видео или каквито е да е там .Просто искам да разбера истината .....АДЖАБА има ли Българин на 100%..Чист натурален Българин или сме Мелези
@qwerty0426
@qwerty0426 Жыл бұрын
ako mozuka ti beshe sposoben da misli razumno i ti beshe sposobna na kritichno mislene, nqmashe da si zadavash tezi vuprosi kakto golqmata cast ot naroda. Zashtoto blizo 5 veka ako edna durjava i narod e bila pod bladicestvo do den dneshen si govori sobstvenia ezik, vqrva v religiata si ima si sobstveni obichai ne moje edin nepromit razumen mozuk dori da si pomisli misulta che sa bili robi i sa gi klali!
@vladimirivanov9347
@vladimirivanov9347 11 ай бұрын
@@qwerty0426 Ти си неграмотен малоумник!
@dzhoshkunmahmudov6690
@dzhoshkunmahmudov6690 9 ай бұрын
kzbin.info/www/bejne/r6qzfqmuiqmYbZY KOLKOTO DALI SI 100% BALGARIN - ASPARUH NE E GOVORIL SLAVIANSKI EZIK KATO TEBE
@vanken7htainertruesoundrec879
@vanken7htainertruesoundrec879 Жыл бұрын
Само ще кажа , че има връзка с религията за жокер
@iniuram8231
@iniuram8231 7 ай бұрын
zavoevatelite na sapun
Последната съпротива: какво се случи след 1396 година
19:33
Априлското въстание - върховната саможертва
32:12
Българска история
Рет қаралды 19 М.
UFC 300 : Гейджи VS Холлоуей
02:26
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 375 М.
Самый большой бутер в столовке! @krus-kos
00:42
Кушать Хочу
Рет қаралды 2,9 МЛН
„Като не щеш МИРА, на ти СЕКИРА“ - управлението на Крум
23:06
Защо и как дойде краят на Народна република България?
18:04
Българските династии | Анимация
19:36
Българска история
Рет қаралды 306 М.
България НЕ Е създадена през 681?
11:35
The Clashers
Рет қаралды 815 М.
UFC 300 : Гейджи VS Холлоуей
02:26
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 375 М.