Yenidoğanlarda entübe vaklarda kullanımı uygun mudur? Uygunsa uygulama için 3000gram bir bebekte nasıl bir ayarlama yapılabilir?
@GökhanGökhan-n8s Жыл бұрын
Hocam ventilatörü çok iyi öğrenmek için çabalıyorum.Sizde çok güzel anlatmışsınız çok teşekkürler.Benim bi sorum var.Pressure limit 30a ayarladık diyelim.Masıl olurda tıkanlık olduğunda cmh2o 80lara geliyor.Pressure limitin üstüne nasıl çıkabiliyor.10 saniye 20saniye cmh2o 80de olursa hastaya zararı olmaz mı ?
@emergencymedicalcare2250 Жыл бұрын
İlginden dolayı teşekkür ederim..Basınç kontrollü zorunlu mekanik ventilasyon modunda Ayarladığın maksimum üst pressure limitini cihaz geçmez ama hacım kontrollü zorunlu mekanik ventilasyon modunda ventilatör cihazı ayarlamış olduğun hacmi hastaya vermek için tüm gücünü kullanır..Havayoluunda herhangi bir nedene bağlı tıkanıklık olduğunda Havayolu basıncının 80 cmH20 gelmesi bundan dolayıdır. Pressure limiti 30 cmH20 ayarladığınızda, 30 cmH20 üstüne çıktığında alarm verir. Tekrardan teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur..
@GökhanGökhan-n8s Жыл бұрын
@@emergencymedicalcare2250 Asıl bizler size teşekkür ederiz hocam.Güçlü hitabetiniz ve bilginizle aydınlattığın için. Hocam şimdi bizim ambulanslarla kullandıklarımızın hepsi basınç kontrollü değil mi ? Test balonu ile deneme yapmak istedim.test balonunu taktım hava çıkışını elimle kapattım.Gösterge 80 cmh2o'ya geldi.Balon şişerek sürekli büyüdü.Balon ayarlandığımız pressure limit üstünde nasıl büyüdü hocam.Yani demek istediğim hava çıkış yerinde bir tıkanlık olsa kapansa.gösterge 80 cmh2o olsa 20 saniye böyle kalsa hastaya bir zararı olmaz mı ? Mesela Pnömotoraks gelişmez mi bu 20 saniyede veya başka bir sıkıntı ? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederiz hocam.
@emergencymedicalcare2250 Жыл бұрын
@@GökhanGökhan-n8s tekrardan selamlar..🙋. Ambulanslarla kullandığımız ventilatör cihazları yenidoğan ambulanslar dışında hacım kontrollü dür. Hacım kontrollü cihazlarda zorunlu mekanik ventilasyon modunda ( Auto/ Asist ) hacım kontrollü SIMV gibi çalışır. Bu da şu anlama gelir, ayarladınız MV ü ayarladığınız frekansta zorunlu olarak hastaya positiv basınçla verecektir yada hastanın spontane solunumunu yani hastanın inspiryumu esnasında oluşturduğu negatif hava basıncı ( trigger ) algılıyınca ayaladığın hava hacmini positv basınçla verecektir. Bu hacmi verdiğinde ayarlamış olduğun hava hacmi ( TV ) istediğimiz havayolu basınında olması için Pressure Limiti kullanırız. Pressure Limiti örnek olarak 30 cmH20 ayarladınızda bazı cihazlar güvenlik açısından ( Pnömothoraks? ) 30 cmH20 üzerinde basınç vermezken bazılarıda 30 CmH20 üzeri basınç değerliğinde uyarı alarmı verir. Sanırım senin kullanmış olduğun cihaz uyarı alarmı veriyordur. Videoda yapman gerekeni anlatmıştım ama kısaca anlatmak isterim. 1. Hastanın uyanıp uyanmadığını ve ET ısırıp ısınmadığı kontrol et. 2. ET kıvrılmış ya da sekresyonla tıkanmış olabilir, ET'ü düzelt yada aspiratör aç. Tekrardan sana çok teşekkür ederim. Konuya açıklık getirmeme imkan verdiğin için..Kolay gelsin.
@GökhanGökhan-n8s Жыл бұрын
@@emergencymedicalcare2250 Hocam çok teşekkür ederim çok güzel açıkladınız sağolun.Tek bir nokta kaldı kafama takılan.tıkanıklık sebebiyle Ayarladığım pressure limiti geçerek Ekrandaki değer 80cmh2o'yu gördü alarm başladı.O sırada başka müdahalede vs de yapabiliriz.Artı siren sesi uyarı seseide duyulmayabilir.Bu yüzden diyelim ki 15-20 saniye 80cmh2o'dan gitti.(test balonu büyüyordu)Bu sürede hastaya zarar verebilir mi ?Verirse nasıl bir zararı olur bu 20 saniyede ? Çok sağolun bu arada çevremdekilere de sizin kanalınızı tavsiye edecem.Alakanız için sağolun.
@emergencymedicalcare2250 Жыл бұрын
@@GökhanGökhan-n8s tekrardan selamlar..🙋.Endotrakeal Tüpü hasta uyanıp ısırdığında, tüpte kıvrılma veya sekresyona bağlı basınç artışlarında hastaya oksijen az ya da hiç gitmediği için uzun süren durumlarda hipoksi gelişir ama 20 sn süre içinde bir problem olmaz. Fakat Tidal volümü yanlış hesalayıp yüksekten oksijen hacmi verdiğimizde hava yolarındaki yüksek basınçtan dolayı göğüs boşluğunda barotravmaya neden olabiliriz. Buda hastanın dolaşımda hipoperfüzyon sonuca tansiyon düşüklüğüne ( 20 sn için sıkıntı yok ) ve de pnömothoroks'a neden olabilir. ( 20 sn'de problem olabilir..:)) Videoda anlattığım hesaplamalar eşliğinde hastaya bağlamadan önce test balonu ile kontrol ettikten sonra hastaya bağlamak çok önemli..Ventilatör ayarlanırken hastanın Balon Valf Mask ile positiv basınçlı ventilasyon uygulanması önemlidir.!. Bu arada TEKRARDAN YAKINDA VİDEOLAR YÜKLEME BAŞLAYACAĞIM.. İstediğin bir konu var ise yazabilirsin..Saygılarımla..
@sagliklakalin Жыл бұрын
Merhaba. Yalın anlatımınız için öncelikle teşekkür ederim. “PEEP modunun astım hastalarında kullanılması sakıncalıdır” diye bir bilgi vermişsiniz. Araştırmalarım sonucu bununla ilgili sizden başka kimseden öyle bir bilgiye rastlamadım. Bunu söylerken hangi kaynak-makale- çalışmaya göre bilgi verdiniz acaba? Teşekkürler şimdiden.
@emergencymedicalcare2250 Жыл бұрын
Öncelikle ilginden dolayı teşekkür ederim..ghs.asyod.org Astımda Mekanik ventilasyon Stratejileri dergisi bu konuda yardımcı olacaktır.. Kısaca burdan anlatmak isterim. Astımlı hastalarda hastayı hava hapsinden korumak gerekir. Burda PIP ve Pplato en aza indirmekten önemlidir. Yani astım hastalarında yüksek Raw ve kullanılan yüksek akım nedeniyle PIP artabilir. Alveoler basınç yüksek PIP'e rağmen düşük tutulmalıdır. Pplato < 30 cmH20, PEEP:0 veya