Foarte bine explicat ai dreptate Stefan impamatare sub 4 ohm (sub 1 ohm pentru casa si paratrasnet )si diferential cu 30 mili amperi obligatoriu pentru protectie la electrocutare, multumim de video si Bafta
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Corect. Multumesc.
@ivansevera27352 жыл бұрын
Foarte corect !! ASA trebuie lucrat. Felicitari pt explicatii😀
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Multumesc.
@mirceatodosi46029 ай бұрын
Felicitări Stefan 👍!
@Proiectediversediy9 ай бұрын
Multumesc.
@timtimburton2 жыл бұрын
Exact asa mi-au facut si mie electricienii! Au unit impamantarea casei cu impamantarea facuta extra de mine pt panouri! Locuiesc in Austria!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Pai asa este corect.
@afctin2 жыл бұрын
Buna ziua, multumesc mult pentru explicatii. Cu stima Antonio 😉👍👍👍
@mariusachim96938 ай бұрын
Dar, dacă nu are casa împământare, cum se procedează?
@Spiritual-Sniper7 ай бұрын
@@mariusachim9693 se face logic sau vrei sa iti apara,roagate mult poate ai noroc
@catanaadrian5148 Жыл бұрын
1: Nomativul impune o condtie: Rezistenta prizei de pamant trebuie sa fie sub 1 Ohm, daca este comuna cu instalatia de paratrasnet. Ori, rolul impamantarii panourilor este si acela de a nu permite sarcinilor din admosfera sa se scurga pe suportii panourilor si prin izolatia acestora spre invertor. 2: 2 prize de pamant diferite nu au intre ele tensiune, decat in cazuri exceptionale, si foarte rare. La masurarea rezistentei unei prize de pamant, operatiunea initiala este masurarea potentialului solului, si doar daca valoarea lui este 0 se poate face masurarea prizei de pamant, si deci, se poate declara drept conforma aceasta priza de pamant. In 99.9% din cazuri, potentialul solului este null (de aceea folosim prize de pamant).
@predacorneliu23 күн бұрын
Împământarea panourilor nu are rolul de a nu permite sarcinilor din atmosfera să facă nimic, rolul este legat de defecte si protectie la scurtcircuit.
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Rolul impamantarii panourilor este sa fie la acelasi potential cu restul elementelor nu sa scurga nu stiu ce .Pentru asta exista paratrasnet. @catanaadrian5148
@mariusfodor14472 жыл бұрын
Cositor vs Wago 😅 mi-a sarit in ochi din prima. Foarte interesant filmuletul, cred ca lamureste multe intrebari. Multumesc 👍
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Eu multumesc.
@alexandru59892 жыл бұрын
Wago câștigă până la 41A, după cositorul preia conducerea 😅
@ioanstelian1922 жыл бұрын
Mulțumesc mult, pentru informațiile oferite .
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Cu mare placere.
@stefancazan39162 жыл бұрын
Nota maxima pt.recapitulare,dar cine nu a inteles de la inceput nu va intelege nici pe viitor
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Multumesc. Corect.
@ElectroProfesional2 жыл бұрын
Perfect corect si frumos explicat. Poți să bagi și la panouri si la generator țăruș atâta timp căt toți țărușii sunt legați la un loc cu priza de pământ a casei, tot ce faci este să o extinzi. Important e ca orice punct al instalatiei unde găsim N și PE să fie aduse la acelaș potențial 0! 99% din cei care te urmăresc fac mecanic ce faci tu, dar nu gândesc cu capul lor.
@GabrielIonescuisro2 жыл бұрын
Daca pui împământare separat doar pentru panouri, mai exact rama+descarcator DC, e gresit? Invertorul este legat la împământare casei pe partea de AC. Am citit undeva ca nu trebuie amestecat Impământarea DC cu AC, de asta intreb.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Emile nu poti sa bagi tati electrozi suplimentari langa generator .Il legi la impamantarea casei cu conductor corespunzator.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Ambele se leaga in acelasi PPL.
@ElectroProfesional2 жыл бұрын
Știu Ștefan, după cum am zis și mai sus, toate se leagă la același PPL pentru a fi aduse la același potențial. Dar probabil nu m-am exprimat tocmai corect. Concluzia e că trebuie să existe un singur PPL cat mai eficient cu putință.
@ElectroProfesional2 жыл бұрын
Nu se fac prize de pământ separate, trebuie să aveți una și bună la care conectați tot!
@hermanoadelin62022 жыл бұрын
Daca ar si intelege cine tre sa inteleaga! Nea stefan tot respectul ca desi multi inca lucra dorelistic tu inca incerci sa i inveti si gratis ce are nevoie pentru a fi in siguranta adica dupa tot ce spui tu nenea clientul sa inteleaga sa fie atent ce tre sa faca nenea "electricianul" pentru a avea siguranta pe primul loc si inca ai rabdare sa inveti elevi scolilor de electricieni si vad ca inca ai speranta sa schimbi ceva! Eu sincer ma rog ca toata munca ta sa nu fie in zadar! Respect
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Multumesc. Din pacate e greu sa schimbam ceva.Pe zi ce trece gasim numai rahaturi.
@hermanoadelin62022 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Da cate rahaturi vad eu zilnic prin arad.... e groaznic!
@cioabacristian50882 жыл бұрын
Chiar era necesar filmulețul asta!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
O sa facem mai multe pe tema asta cu panourile.
@cristianmihai10862 жыл бұрын
Salut si tot respectul D-le Stefan pt filmuletele pe care le faceti care sunt explicate pe intelesul tuturor tocmai pt a putea salva si o viata daca se poate ! Am o nelamurire si daca ma puteti ajuta in a o intelege vas fi recunoscator ! Am o ppl de sub 2 ohm si in sistemul TNCS ! De curand am achizitionat un invertor de la MPP SOLAR model PIP6048MT ! Nelamurirea este urmatoarea , am masurat cu un ohmetru intrarea de AC a invertorului si PE ul duce la carcasa, NUL ul este separat, FAZA este separata adica este OK ! Si surpriza ,din punctul meu de vedere , esta ca la iesirea de AC a invertorului PE este aceeasi cu NUL ul adica sunt impreuna ! Acest invertor din specificatii spune ca atunci cand de ex ai o putere de la PV de 700W si puterea consumatorului este de 1,5KW invertorul ia surplusul de energie din retea ,deci aici este nelamurirea mea, invertorul uneste la iesirea lui de AC , uneste PE+NUL ! Cum sa fac cu impamantarea lui ! Sper ca m--am facut inteles ! DUMNEZEU sa va binecuvanteze !!!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Legati fiecare fir unde va cere si va functiona corect.Trebuie vazut la fata locului sau fisa tehnica dar va rog sa ma credeti ca nu am avut cand sa ma uit pe ea.
@radudorurus2 жыл бұрын
Invertoarele hibride au intern un releu/contactor care conecteaza N la PE cand sunt offgrid. Cand au retea si sunt in mod bypass, folosesc N al retelei.
@mp4338 Жыл бұрын
Atentie! Impamintarea (GND) este un capitol f. sensibil si de mare importanta. O documentare se impune inainte si dupa instalare. Impamintarile (GND), PEN la retea si PPL la consumator, nu trebuie legate impreuna, Se va creea un curent de impamintare, parazitic, din cauza a doua potentiale diferite. Orice conectare pt. PPL, gen stea, este binevenita si agreabila. Impamintarea (GND) trebuie sa aiba un singur punct comun, centrul stelei care aceasta se leaga cum trebuie la pamint (GND). Referitor la panourile solare, impamintarea acestora este necesara daca se specifica in documentati lor. Invertoarele au priza de impamintare si se leaga la impamintare PPL (GND) de la casa in acelasi punct comun. Bine inteles ca fulgerele (zeci de mii de volti) sint extrem de periculoase pt. panourile solare. Un paratrasnet(e) ar fi necesar(e) in zona panourilor solare si legate la o impamintare (GND) corespunzatoare.
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Atentie ca GND inseamna Ground si se foloseste ca termen in electronica. PEN se leaga obligatori la PPL si de acolo se desptare in N si PE pe toata lungimea sistemului nou creat TN-C-S din TN-C. Toate se aduc la acelasi potentia ,PEN,PE,N ,panourile etc. Sincer incerc sa inteleg comentariul tau ,mare parte de electronist (nu o zic ironic in nici un fel) care spune ca PEN cu PPL nu trebuie legate impreuna dar doua fraze mai jos zici ca e ok?WTF?Explica.
@carlomarco18952 жыл бұрын
O temă pt viitor: împămîntarea pt sisteme off grid , cum se face tratarea nulului într un sistem off grid.( panouri fotovoltaice , generator etc )
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Multumim pentru idee.
@carlomarco18952 жыл бұрын
@@Proiectediversediy chiar acum am in lucru un astfel de proiect
@ITst_mestesugar2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Ca să fie problema mai grea, cazul meu real: Am o casă de lemn la sat, departe de vecini, ba chiar și un crîng lîngă. Asta ca să nu uit de paratrăstet. :) Am decuplat-o de la rețea și mi-am pus panouri cu mîna mea (5,4 kW), deci de 3 luni sînt off-grid. Mi-am făcut o împămîntare zilele astea și acolo trebuie să mă leg cu panourile de pe casă, cu descărcătorul de supratensiune de curent continuu, cu invertorul și... cu cealaltă împămîntare a casei dacă am înțeles bine din filmele de aici. Casa este la 70 de metri de gard unde este cutia de la Enel și se pare că acolo au făcut o împămîntare. Fostul proprietar mi-a confirmat că au batut niște țăruși la poartă, dar zice că și lîngă casă au făcut împămîntare (Enel a făcut toate astea, cu traseu subteran). Deci eu trebuie să vin roată de la împămîntarea mea pînă la doza de pe temelie cel mai bine cu platbandă - asta am înțeles. Dar problema principală este cum mă leg cu celelalte? Panourile sînt sus pe tablă la vreo 12 metri. De la invertor și descărcător ies de la 5 metri deasupra cutiei de separație. Am voie să le leg între ele pe traseu sau trebuie să vin cu toate jos la platbandă? Iar ca să fie și mai mișto problema, invertorul este off-grid, dar are posibilitatea să încarce bateria de la rețea pe timp de iarnă (dacă sînt mai multe zile cu ceață, nori, zăpadă, bateria nu reușește să se încarce). Nu l-am conectat și bine am făcut, că în sat au fost evenimente nefericite vara asta cu electrocasnice stricate, nu detaliez (bine că am aflat de la dumneavoastră de descărcător pentru 220V alternativ). Deci dacă vreau să-l alimentez și de la rețea, se schimbă ceva în schema de împămîntare? Revenind pentru final la faptul că în valea aia am casă de lemn între copaci și practic în mlaștină pentru sezoanele ploiease, mă gînedsc la paratrăsnet. Deci minim 20 de metri de la casă, avem de unde, iar acolo probabil trebuie să înalț vergeaua la măcar 8 metri, să depășească nivelul coamei. Mulțumesc și spor la lucru!
@George.T. Жыл бұрын
@@ITst_mestesugar la distanțele astea pe verticală se impune platbandă zincată de coborâre 3x25, ca la paratrasnet și apoi de la inverter si PV veniți cu cabluri scurte de 16mmp. Atenție la "țepușa" de paratrăznet pe care vreți s-o montați. Aria protejată este o cupolă hiperbolică și nu e suficient doar să se depăsească coama casei.
@valeriubuznea407316 күн бұрын
Simplu ! Se aplica politica nulului izolat! După inverterul off grid se tratează nulul din nou și nulul "izolat" astfel obținut nu tb să întâlnească nulul inițial(altfel sare dif din bmpt,)
@bccb4912 жыл бұрын
Bine venit subiectul! Si eu stiam ca priza de pamant trebuie sa fie unica doar ca-mi puteam intrebari de genul AC si DC care scurge in aceeasi priza de pamant... oare e fenomene ar putea aparea?! Noroc ca pamantul suporta multe... si pe multi. :))
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Partea de DC poate oricand sa devina AC 🤣🤣🤣
@George.T. Жыл бұрын
Referitor la generator, acesta este legat galvanic cu instalația casei și inverter și prin urmare nu se acceptă prize de pământ separate galvanic. Chiar dacă îi poți pune generatorului un electrod dedicat, acesta trebuie legat subteran cu platbandă de 4x40 la instalația de legare la pământ a casei.
@Proiectediversediy23 күн бұрын
La generator nu se pune electrod dedicat.Niciodata. Cum este legat galvanic ca nu inteleg?Stiti ce este aia separatie galvanica?
@George.T.17 күн бұрын
@@Proiectediversediy normal ca stiu ce-i aia separatie galvanica (sa nu fie "sarma" intre device-uri) si mai sus am spus clar ca Nu se accepta prize de pamant separate galvanic (adica ne-interconectate intre ele), dar in cazul generatorului, ca sa pastrezi GARANTIA, producatorul spune ca trebuie sa-i pui electrod de impamantare si nu este nicio problema sa impaci si capra si varza, adica sa pui acel electrod dedicat, CU CONDITIA ca acesta trebuie interconectat GALVANIC (sarma/platbanda) la instalatia de impamantare a casei.
@Proiectediversediy15 күн бұрын
@George.T Este norma europeana sa nu se mai puna un tarus la generator de 20 de ani.S-au intamplat prea multe nenorociri pe acesta tema.Producatorul ori nu stie ori e emga habarnist.
@George.T.15 күн бұрын
@@Proiectediversediy mai probabil ultima 😅 Dar generatoarele au aplicabilitate larga si se pot folosi, de exemplu, la lucrari pe conducte in câmpiile patriei, departe de orice urmă de orice instalație electrică, și atunci e corect oarecum ca el, producatorul, să se asigure că utilizatorul respecta obligativitatea montării țărușului de împământare (care uneori e și livrat la pachet cu generatorul). Stimă!...
@predacorneliu23 күн бұрын
Te cam contrazice I7, care spune clar că trebuie doua prize, una pentru instalatia utilizator si una pentru instalatia fotovoltaica.
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Nu ma contrazice nimic.Ai citit si nu ai inteles nimica.Aducerea la acelasi potential a tuturor maselor.Doua prize separate inseamna diferenta de potential si deci pericol. Nu stiu unde ai citit prostia asta.
@predacorneliu22 күн бұрын
@@Proiectediversediy Citește I7 și lasă cornetele. După ce zici aici înseamnă că obligatoriu trebuie să ai și o singură priză pentru instalația de utilizare și pentru paratrăsnet dar nu este așa, există prize diferite si nu te curentezi când mergi prin curte, deci nu este pericol. Apropo ai citit I7 vreodată sau doar iti dai cu părerea?
@Proiectediversediy16 күн бұрын
Eu am citit i7 dar se pare ca nu ai inteles nimic din el. Ba sa este,daca nu ai spatiu sa ai 20 m intre ele le faci comune.Nu stiu ce meserie ai dar sigur nu ai deschis normativul sau nu ai inteles nimic. Mai sunt si 1700 de SR in care trebuie sa bagi nasul ca sa fii la curent cu toate normele noi.
@cosminrodu84182 жыл бұрын
De cele mai multe ori panourile care se montează seaprat de clădire vin montate pe o structură metalică care de obicei merge până în pământ . În felul acesta, creezi un electrod de pământ adițional . Într-o situație de genul, personal cred că cel mai bine e să sapi tranșeu și să tragi platbandă până la electrodul de pământ al casei ( cel deja existent ). În modul acesta nu doar că extinzi priza de pământ a casei dar și echipotențializezi structura metalică cu solul dimprejur. Din ce știu eu într-o situație de întrerupere de nul, curentul "se întoarce" înapoi la punctul de transformare prin electrozii de pământ și apar diferențe de potențial între electrodul de pământ și diverse puncte pe sol. Din ce știu eu , se cere o impedanță mică a prizei de pământ tocmai pentru ca aceste diferențe de potențial să nu fie vătămătoare. În momentul în care ai o structură metalică ce formează un electrod de pământ ( să zicem un gard metalic ) care este aproape de priza de pământ dar nu este legată galvanic la aceasta, în situația unei căderi de nul te poți trezi că ai între cele 2 diferențe de potențial destul de consistente. Eu unul am pățit să mă curentez între carcasa metalică a aparatului de sudură și gardul pe care încercam să îl sudez. Aparatul de sudură era pus corect sub tensiune cu tot cu legătură la PE. Pe voltmetru aveam 230 între borna de PE a prelungitorului și gardul metalic iar dacă le puneam pe cele 2 în scurtcircuit cu ampermetrul aveam vreo 2 amperi. În concluzie, consider că trebuie să avem grijă atât la electrozii de pământ pe care îi creăm fără să ne dăm seama cât și la felul în care îi gestionăm dpdv electric.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Pai norma spune clar ca orice bucata de metal care are putea deveni conductor se va lega la echipotential.
@cosminrodu84182 жыл бұрын
@@Proiectediversediy De acord, doar că omu care pune gardu' numa electrician nu e iar ce-i ce nu-s proști pur și simplu nu știu mai bine . Pe lângă asta, românu mai are obiceiul să arunce în fântână câte o pompă electrică . Tare mi-aș dori să știu cum e cel mai bine de procedat când vine vorba de o fântână cu pompă submersibilă. Tragi PE la pompă, nu tragi PE la pompă și vii cu platbandă până la fântână, folosești un transformator ca separator de fază, tragi platbandă în jurul fântânii și o integrezi în impământarea casei ca să ai zona echipotențializată ? ( se presupune că țevile sunt din plastic ) . Știu de oameni care s-au curentat în fântână, au scâpat doar cu cicatrici . Dacă vreodată ai să explici soluțiile posibile ai ajuta foarte mulți oameni . BTW, ține-o tot așa cu videourile, oferi noțiuni fenomenal de utile.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
@Cosmin La pompa trebuie sa ii duci PE ul ,sa ii pui diferentia si protectie termica sau preferabil convertizor de frecventa. Indiferent ca o separi galvanic ai echipotentializarea in casa prin teava si implicit prin apa care nu este H2O ci are si minerale,micro elemente care o fac conductoare de curent.
@cosminrodu84182 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Apa de fântână este într-adevăr olecă conductoare de la minerale, și protecția diferențială în ce mă privește este obligatorie fără discuție iar protecția termică are sens. Nedumerirea mea este următoarea: Dacă eu vin cu PE ul până la pompa care este metalică și implicit în fântână nu creez în felul acesta, pentru toate intențiile și scopurile, un electrod de pământ? Electrod de pământ ce ar putea ridica probleme în eventualitatea unui defect de nul pe rețeaua furnizorului ? Admițând că țeava ar fi din plastic nu știu dacă acei 2~20m de coloană de apă ar avea o impedanța suficient de redusă pentru a echipotențializa corect cu tubulatura din casă. Plus de multi ori situația e de așa natură încât de la pompă pleci direct cu furtun aerian cu care uzi cultura ...
@frățiee2 жыл бұрын
Cositor vs Wago...... 🤣😂😅, Multumesc pentru explicatii !
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
👍
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
🤣🤣🤣
@IonutDanielScarlat2 жыл бұрын
Foarte clar si corect, nu cred ca mai exista dubii. Legat de descarcatorul dc nu inteleg o chestie, invertorul stie maxim 500vdc, spre exemplu descarcatoarele de la eti nu am vazut sa fie mai jos de 1100vdc. Cum protejeaza , sau mai bine zis cum functioneaza si daca e corect sa folosesc unul pentru un invertorncare stie max 500v
@mihailogofatu70242 жыл бұрын
Gasesti și mai jos ca valoare a tensiunii, am luat eu de 600. Consulta catalogul!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Exista si la 400 si 500 dar exista si invertoare care suporta si 1000V DC.
@FoamingC2 жыл бұрын
Sa presupumem ca la o casa care vrea fotovoltaice exista o impamantare de 5 ohmi. Este corecta executia unei alte impamantari de 2 ohmi si apoi legarea celor doua impamantari impreuna cu un cablu de 25-35mmp (din cupru)
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Fa prelungire la cea existenta si foloseste platbanda.
@io_marian7082 жыл бұрын
Buna seara . Domnule Stefan , va multumesc pentru explicatii . Nu sunt electrician , dar va urmaresc cu interes . Am inteles ce ati explicat d_voastra , eu am trei impamantari la : panouri , invertor , casa . Intre ele este o distanta de 15 m .Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot sa le leg intre ele cu cablu de 16 mm2 . Pe aici la noi in Dolj , meseriasii spun sa le las separat . Va multumesc pentru sfat , va doresc multa sanatate si la cat mai multe videoclipuri ( pentru ca avem ce invata ) . Sa ne auzim cu bine .
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Meseriasii nu stiu ca separate sunt tot in pamant dar nefiind legate intre ele vor aparea diferente de potential.Trebuiesc legate toate intre ele.
@247video2 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy aceasi problema si la mine, am 5 ohm la priza de pamant, mai fac una pentru panouri din 6 electrozi de 1.5m, cum sa le unesc intre ele? Sunt cam 15 m intre ele, pot folosi platbanda de 40x4, taiat in polistiren si sa prind platbanda de caramida? (nu pot sapa in zona aia)
@cristiantuta49812 жыл бұрын
Ai făcut lumina pentru mine pe tema impamantarii pentru panouri. Multumesc! 👍
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Ma bucur.
@johnflower83842 жыл бұрын
@@Proiectediversediy In ce cazuri e nevoie de doua impamantari la distanta minima de cati metri una de alta? De ce e nevoie de distanta?
@IlieProduction2 жыл бұрын
Big like 😉👍👏✅
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Te pup Iliuta.
@petrovicivaleriu60942 жыл бұрын
Salut ! Trebuie un video si pt impamantarea invertorului.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
O sa facem.
@iacovacheiuliangheorghe642 ай бұрын
AI spus ca fir de 16 dar atentuiie la distanta .. " ca urcam in 25,35,50" .Pai da explicatie la ce distanta se folosesc 16 , la cat 25 .... daca tot ne spui atentie Poti sa explici aici daca ai buna placere la ce distante de panouri cand folosim de 16 cand de 35 ...
@ProiectediversediyАй бұрын
Da la 5 metri mergi cu 16 la 10 metri cu cat mergi?
@iacovacheiuliangheorghe64Ай бұрын
@@Proiectediversediy PAi ar trebui 25 nu ?
@furiosul792 жыл бұрын
Salut, mulțumesc frumos pentru ajutorul dat (prin mail) ar fii util un video cu boilere apa calda menajera trifazate, sunt din ce în ce mai multe și toate sunt legate aproximativ după ureche.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Daca intalnesc asa ceva poate filmam.
@costachecostache76342 ай бұрын
Salut ,Respect! Este normal sa fie tensiune pe conductorul PE la panourile fotovoltaice? Multumesc
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Nu.Ai o problema grava acolo.
@mp4338 Жыл бұрын
Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.
@Proiectediversediy Жыл бұрын
👍
@TopoMap-q7n8 ай бұрын
Buna ziua, daca inpamamtarea casei trebuie sa fie diferita de impamantatea paratrasnetului si panoutile sunt montate pe tabla care face un contact inperfect intre cele 2 impamantari pote aparea vreo problema?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
De unde ati scos asta cu PPL separat pentru casa si paratraznet?
@liviusolea1964 Жыл бұрын
salut!te urmaresc tot timpul!ce facem cand exista panouri care nu se leaga la impamantare?am uitat sa specific panourile sunt montate pe casas!tigla metalica tip lindab!multumesc!
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Care nu au impamantare?
@liviusolea1964 Жыл бұрын
Nu știu marca dar am văzut invertor ars din aceasta cauza,
@razvanmagdielstoian6774 Жыл бұрын
Salutare,multumim pt explicații. Vreau sa montez panouri (6kw) pe structura metalică in curte. Între panouri si casa vreau sa fac impamantare noua si sa o unesc cu impamantarile existente (facute gresit impamantare nr 1 din 4 țevi zincate pt o presa de ulei, nr 2 si nr 3 pentru instalație casei din cate 1 țeavă zincata fiecare facute in locuri diferite fără să comunice intre ele). Prima intrebare : Este bine sa leg impamantarea de la presa de ulei cu motoare trifazice care este montata în casă cu impamantarea casei existenta si cu cea care vreau sa o fac pt panouri sa devina una singură sau las presa de ulei separat cum au recomandat de la CEZ .Intrebarea nr 2 pe șanțul cu impamantarea care vreau sa o fac pot sa trag si tubul cu firele de curent de la panouri până la casa sau sa fac șanț separat distanțat ?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Trebuiesc legate toate.
@mihai27982 жыл бұрын
Daca le unesti cresti in dimensiuni priza de protectie si scade rezistenta acesteia, deci teoretic vei obtine o rezistenta mai mica a prizei de protectie! Iar daca face experimentul mentionat, pui mana pe priza de protectie si o faza, nu mai apuca sa dea un raspuns, poate pe alta lume.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Salut.Corect.
@radudorurus2 жыл бұрын
Situatia mea nu e acoperita total de explicatia data. Se da o instalatie monofazica in sistem TT. (nu exista conductor PEN de la BMPM, am un CYABY 3x6mmp dar PE nu a fost conectat probabil pentru ca nu s-a facut separatia PE si N acolo tablou) Exista impamantare a casei cu 5 tarusi ol ZN 1.5m si platbanda 4x40. Cum se va proceda cu structura PV a sistemului on-grid? Destui instalatori sustin ca trebuie o alta impamantare la distanta de cea existenta. Schita pe hartie si logica sunt ok insa o explicatie cu citate din normativ at fi mai de ajutor de pus sub nas celor care nu vor sa conecteze sistemul+structuraPV la impamantarea existenta. Astfel nu vor sa faca punerea in functiune a sistemului.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Cum adica nu exista conductor PEN?Deci daca nu s-a facut separatia este conductor PEN.
@radudorurus2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Tinand cont ca am doar F si N nu il pot considera PEN. Nu poate fi folosit ca PE pentru ca este conectat dupa diferentiala 32A/300mA din BMPM.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Total gresit.Nu este N ci PEN pana nu il pui la pamant si il separi.
@radudorurus2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy E separat in BMPM inainte de disjunctorul diferential. Deci? (presupun ca s-a inteles ca racordul e de tip TT)
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Daca e separat in BMPT si nu folosesti firul de PE esti tot cu PEN.Penul este legat la pamant de la traf pana la tine de minim 100 de ori dar daca din acel punct nu pleaca si al treile fir esti tot pe TN-C.
@cristiancocias43317 ай бұрын
Daca ai un sistem TT, se mai aplica acest scenariu? de ex, in Domnesti-IF, primaria a inlocuit reteaua aeriana cu retea subterana. si cand au refacut bransamentele, cel putin in cazul meu, a reiesit un sistem TT, in loc de TNC(S). am realizat o impamantare artificiala locala urmand sa ma conectez cand vor veni cei de la Electrica sa puna noul BMP. daca ma gandesc la un sistem FV offgrid, cum ar trebui privita configuratia? merci
@Proiectediversediy6 ай бұрын
Daca traful este TN este ilegal ca la tine sa faca TT.Doar in caz la de la traf vine TT si atunci trebuie sa ai RCBO pe fiecare circuit.Fa tratarea neutrului nu te juca.
@roby40142 жыл бұрын
Este valabil doar pentru invertoarele cu separatie GALVANICA adica cele care au un surub pe carcasa cu semnul impamintari .
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Nu are legatura invertorul.Tu trebuie sa duci la panouri si invertor PE si cand spun PE ma refer la cel al casei.
@onisimoprea4359 Жыл бұрын
Pentru o masina de spalat de cit trebuie sa fie diferentealul 20 B 1000 MILIAMPERI ???? ASTEPT UN RASPUNS
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Daca ai pus intrebarea asta ai sigur nevoie de un electrician. Ce masina de spalat este si cat consuma. In general,pentru asta de casa ,se pune B16 la 10 mA.1000 de miliamperi inseamna 1 A ,tu ai nevoie de 0,01 A.
@onisimoprea4359 Жыл бұрын
As avea nevoie dar suntem in austria si nu cam stiu sa vorbesc bine austriaca si de asta am asteptat raspuns de la dumneavoastra,va multumesc frumos.
@adriannenciu2 жыл бұрын
Nu ar fii mai bine impamantare pentru traznet (sub 10 ohm) cu legarea structurii PV la ea si pentru restul o impamantare separata sub 4 Ohm?
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
TOTUL SE ADUCE LA ACELASI POTENTIAL.IA DOUA PRIZE DE PAMANT CU VALORI DIFERITE SI ZI-MI CE ITI ARATA VOLTMETRU.
@leghosszabbnap222 жыл бұрын
@@Proiectediversediy nu ne isntereseaza ca sint legate diferite...nu arata voltmetru nimic...eventual arata o tensiune mica intre cele doua prize separate din cauza ca la PE electrice ai o valoare 2,3ohmi si eset comun cu nulul unde vine problema sectiuni coloanei si circulatiei de urent pe aceasta,din care cauza poate sa apare o mica tensiune pe PE...si difera de potentialul panourilor...e si normal...de nu are nimc de siguranta functionarii panourilor sau al CEF...total gresit cea ce sa prezentat...
@GeorgeNicola-id2hm11 ай бұрын
Salut ,o întrebare la un sistem fotovoltaic de 500kw ,844 de panouri de 590 W, 53.3 volți, 13,93 amperi, două invertoare Huawei de 215 kw . Ce protecții ar trebui instalate. Mulțumesc
@Proiectediversediy11 ай бұрын
De curiozitate:ce protectii ai instalate?
@GeorgeNicola-id2hm11 ай бұрын
Am instalat cel mai mare sistem de 60 kw de aceea ma interesează ce protecție se pune, am o cunoștință care montează în Germania 600 kw și am văzut din poze pe care mi-ai trimis, stringurile au fost conectate direct în invertoare de 215 kw
@georgepene6097 Жыл бұрын
Salutare,pt un sistem off-grid de 3Kw de câți electrozii de împământare ar fi nevoie?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
De atatia cat sa scoata sub 4 OHM.Totul depinde de sol .
@cezarvancea10 ай бұрын
Daca am fotovoltaicele la 30m distanta fata de impamantare, cum procedez Duc cablu e 50 si echipotentializez asa? Subteran, prin copex metalic? Cum se face de obicei?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Poti sapa si baga platbanda ca e mai ieftin sau da cablu de cupru.
@taskbig76642 жыл бұрын
👍👍👍👍
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
👍
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
Salut! Am si eu doua intrebari: 1) intre casa si stalpul de la reteaua de distributie( sud) am 2.5m si punctul de transformare 10kv si casa 8m. Ambele au impamantari. Reteaua de 10Kv este perpendicular pe strada deci la estul casei stalp cu impamantare Eu am o impamantare facuta acum 30 ani din teava galvanizata de 50mm(2.5m 3 bucati). Impamantarea mea mai are rost(efect)? In cazul in care pe panouri nu scrie ca este obligatoriu impamantare dar nici ca nu e. Ce facem? Mersi!
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Pai ati masurat-o?
@marius-gabrielpopescu67522 күн бұрын
@@Proiectediversediy da se incadreaza a zis ca-i 2,78 ohmi. in schimb am probleme la poarta de langa transformator , face scintei sau ,,pisca,, uneori.
@George_salve.magister2 жыл бұрын
Când eram mic îmi turna cositor cică pentru sperietură,cum faci asta cu wago?Lăsând gluma pe când un tutorial despre sistemele fotovoltaice în amănunt?Puteri,conexiuni,tipuri acumulatori și invertoare...Ar fi un subiect stufos dar interesant!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Salut.Asta am vrut sa fac dar nu am avut timp.Trebuie sa ma sincronizez cu colegul de la Eco Solar Wind sa facem un filmulet cap-coada calumea.Si la panourile de la casuta aia mare nu am ajuns decat dupa ce au terminat lucrarea.
@alexandrulapau52972 жыл бұрын
Salut pe eticheta panourilor si in fisa tehnica nu scrie nimik de impamantare doar la invertor (in pricina panouri Longi 450w]
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Scrie in normativ la sectiunea ECHIPOTENTIALIZARE.
@filipc15522 жыл бұрын
Este tot timpul benefica tratarea nulului? Detin sistem fotovoltaic. Invertorul (Fronius) dadea eroare daca exista contact intre nul si impamantare. Din aceasta cauza am trecut la sistem TT.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Daca exista contact intre PE si N unde?Tratarea neutrului este facuta corect?Adica PEN dus la PE si de acolo separat in PE si N?
@filipc1552 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy Contactul intre PE si N = tratarea de nul. Eu am experimentat pe un Fronius. Acesta afiseaza un mesaj de eroare in cazul retelei TNCS. Imi pare rau ca nu am notat acel cod. In orice caz, o retea TT a rezolvat problema. De asemenea, e-distributie, nu mai face tratare de nul in BMPT, probabil tocmai din aceasta cauza. La mine in BMPT tratarea de nul a fost eliminata de catre acestia intocmai pt. a rezulta o retea TT. De asemenea, am informatia de la un amic ca ei nu mai fac tratarea de nul. Acum....nu stiu daca este general valabil sau doar la mine in zona e valabil faptul ca acestia nu mai fac tratare de nul. Dar cum am scris mai sus, cu tratare de nul un invertor Fornius nu va functiona. Pe un grup de fb am gasit informatia ca de fapt invertorul nu a functionat pt. erau mai mult de 4Ohm pe impamantare, lucru dovedit fals deoarece acesta functioneaza cu impamantarea deconectate (iar atunci avem impedanta infinit, ma rog... de ordinul megaohm-ilor). Din pacat nu am apucat sa studiez prea mult de ce nu merge cu o retea TNCS, dar eu presupun ca este vorba de o protectie de tip GFDI (sau ceva echivalent) localizata in invertor (probabil pe datamanager), intre nul si PE a carei rezistenta este de ordinul kiloohm-ilor. Deci prin tratarea de nul se scurcircuiteaza aceasta protectie, astfel rezulta eroarea. Dar, cum am zis, nu am studiat prea mult motivul inca :) Cert este ca sistemul functioneaza cu retea de impamantare TT.
@laurentiubigiu6030 Жыл бұрын
Cand spuneti impamantare la panouri fotovoltaice va referiti la impamantarea pentru invertor sau impamantare string? Invertorul Fronius precizeaza ca este interzisa impamantarea panourilor
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Unde zice fronius asa ceva?
@danielnastase3750 Жыл бұрын
Asta nu se potriveste cu sistemele de alimentare TT. Unii inca mai functionam asa. Se poate, la un moment dat, sa te intorci putin in timp si sa faci un mic video despre priza de pamant a unui sistem TT ?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
In Romania nu exista decat traf cu sistem TN si IT in cazuri speciale.De ce as vorbi despre TT cand noi nu il avem?
@flaviuf8585 Жыл бұрын
Buna ziua am o nelămurire am urmarit multe filmulețe uni spun trebuie 2 împământări separate, sunt nevoie doua sau una comuna? Mulțumesc
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Uni spun din auzite eu iti spun din normele in vigoare.Acum tu crezi pe cine vrei.
@flaviuf8585 Жыл бұрын
Mulțumesc pt raspuns mai luminat o zi frumoasa
@Proiectediversediy15 күн бұрын
👍
@johndiamondrecords Жыл бұрын
Si pt paratrasnet la panouri? Nu trebuie separat de impamantarea casei?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Nu,trebuie coborari separate dar aceiasi priza si trebuie sa aiba sub un ohm.
@MrIonutz2008 Жыл бұрын
Va salut, am gasit pe net prize de pamant realizate cu electrozi amplasati in linie sau in triunghi. Intrebarea mea, se poate realiza si cu patru electrozi din inox de 1.5m dispusi in patrat la distante de 3m conectati intre ei cu platbanda zincata ? Multumesc.
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Va rog sa urmariti ce am zis in video asta si in celelalte legate pe tema dorelisticii acute de a face priza in triunghi.Ala e un dorel care face asa ceva.
@badilaiuliandumitru46892 жыл бұрын
De ce SPD!!!. Orice fulger care cade in apropiere produce un camp magnetic si induce o tensiune in orice metal (de exemplu in PV) inclusiv in conductoare , care poate fi de la cativa volti pana la cateva mii de volti , in functie de distanta fulgerului. Daca aceasta tensiune nu este directionata catre pamant atunci se poate arde orice aparat care are tranzistori si cipuri (se strapung tranzistori ) putand defecta inclusiv panourile voltaice care tot din siliciu sunt produse la fel ca cipurile din aparatele casnice.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
De ce SPD e intrabare dar are semnul exclamarii.Nu am inteles ce reprezinta pana la urma.
@danieldragota29852 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Cind tu ridici la nivelul acoperisului potentialul 0 al scoartei terestre nu inviti descarcarea fulgerului si trasnetul acolo la panouri?...inteleg sa montezi in apropiere un paratrasnet separat pentru protectia panourilor.....dar asa...mai gindeste te👋👋👋
@ionmustata9328 Жыл бұрын
Unda de soc are o durată de 1,5 /50 micro secunde iar priza de împământare trebuie să fie sub 0,8 ohmi dacă este legată de priza generală a casei
@valeriubuznea407316 күн бұрын
Acoperișul cu sau fara paratrăsnet e la potential 0 (pământ) prin umiditate, apa, praf, etc
@Proiectediversediy15 күн бұрын
@@valeriubuznea4073 De unde ai scos tampenia asta? Are potential zero doar daca ai astereala din metal si legata la pamant sau daca e de tabla si legat la pamant.Altfel este un absorband de electricitate statica . De studia efectul corona sau focul sfantului ELMO in popor. De la nivelul solului in sus exista diferente de potential de cam 100 de volti pe metru.Noi stam in aceasta electriciatate statica care la un metru de pamant are 100 de volti,la 2 metri 200 si asa mai departe.Ore cati volti or fi la 10 metri la nivelul acoperisului si oare dece spunem eronat ca acesta are potential zero?
@simicidoru95252 жыл бұрын
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
👍
@gabi-remustupu2291 Жыл бұрын
Am o întrebare...pot lega nu-l din ivertor hibrid cu PE împământare naturala și dea colo le separ..
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Sa separi ce ?Separatia se face in BMPT sau primul tablou.
@ovidiucrisan70452 жыл бұрын
Salutare. Cine nu intelege ce ai spus in acest clip, sau care te mai si contrazice, cred ca ar trebui sa se apuce de pescuit, de dat cu tinci, cu var, sau de goblen.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
"E" multi.
@samuelilie643 Жыл бұрын
Stefane fa un video cu o schema de montaj la panouri … pt ca nu pune nimeni fuzibile sus pe casa la Plecarea Din stringuri si ard casele pe capete fin cauza doreilor. SI LINIA DE DC DE LA PANOURI LA INVERTOR TREBUIE PROTEJATA OAMENI BUNI.
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Nu am auzit nicaieri sa pui fuzibile sus pe casa.Se pun jos in tablou,obligatoriu.Am gasit si fara ,bagate direct in invertor.
@samuelilie643 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy pai Stefane traseul de la panouri pana la invertor nu trebuie protejat? Un scurt pe acel traseu duce la flăcări . Trebuie studiată bine problema. Prea des ard panourile si nimeni nu ia măsuri…
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
Daca in loc de platbanata galvan este cablu de Al de 25mm este bine?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Unde>?In pamant nu bagam aluminiu .
@razvanvalentin14262 жыл бұрын
salut, am facut impamintare cu 4 tarusi pentru panouri fotovoltaice .pot sa o folosesc si pentru aparatele din casa ca nu am alta impamintare?am un sistem de fotovoltaice offgrid monofazat
@NicusorPurcarescu Жыл бұрын
Va salut, Vreau sa montez panouri fotovoltaice si nu am impamantare la casa. Intrebarea mea este daca pot scoate amblele capete ale impamantarii astfel: 1. Un capat la poarta in BMPT unde sa pot face tratarea neutrului 2. Celalat capat sa il duc in casa pentru a lega printr-o piesa de echipotentializare panourile si ceilalti consumatori Distanta de la BMPT pana la casa este de aprox 35 metri Cum ma sfatuti sa fac Multumesc anticipat P.S. in acest moment am monofazat dar am facut solicitare pt trifazat BMPT-ul inca nu este montat 7:32 O zi buna
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Dute cu platbanda si la panouri ca e mai ieftin.Altfel trebuie sa mergi cu un 5x16 pana la ele daca nu cumva mai mare.
@NicusorPurcarescu Жыл бұрын
Va salut, Mai este nevoie de conductor de PE dupa tratarea neutrului din BMPT catre TG sau il pot folosi pe cel din celalat capat al impamantarii, pe care il scot in TG? Adica PE-ul pe care il conectezi la echipamente sa fie cel din TG. Multumesc anticipat
@NicusorPurcarescu Жыл бұрын
Ma ajutati va rog cu o parere? Multumesc
@orestedinpoveste2 жыл бұрын
salut! de unde as putea cumpara pini terminali ok, la un pret decent. mersi!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
etd-group.ro sau promelek ca au weldmuller
@eduardpatru60132 жыл бұрын
Împământarea pentru panourilor fotovoltaice se face pe carcasa panourilor, nu? Se montează un conductor de PE pe cadrul metalic de prindere al panourilor?
@Gascableaga20232 жыл бұрын
Se folosesc piese speciale din inox deoarece nu poti conecta conductor de cupru pe rama de aluminiu , dar asta e subiect de filmulet separat iar 99,9% din montajistii de PV din romania omit faptul ca panourile trebuiesc obligatoriu legate intre ele si la impamantare (nu se admite structura ca si conexiune la impamantare deoarece are o rezistenta de contact suficient de mica cat sa-ti puna in pericol viata in caz de defect de izolatie dat sufiecient de mare incat sa nu poate fi folosita ca conexiune de impamantare
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Corect.
@colbancassian1272 жыл бұрын
Am momentan doar împământarea dintr-un țăruș sub BMPM. Mi-am instalat un invertor offgrid. Am vrut să unesc PE-ul din blocul de conexiuni al invertorului la busbarul de PE din tabloul general și am simțit o furnicătură în mână. Am măsura cu multimetrul 90 VAC între cele 2 fire. Este normal așa ceva? De unde vine diferența asta?
@predacorneliu23 күн бұрын
Salut, dacă ai sistem fotovoltaic pe sol, mai este nevoie de priză artificială de punere la pământ?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Este necesara doar daca nu ai cablu de 3x16 sau 5x16 intre tabloul de AC si tabloul existent a casei dar chiar daca o faci separat trebuie sa o legi cu cea a casei prin cablu de cupru sau platbanda.
@predacorneliu22 күн бұрын
@@Proiectediversediy Casa cui, că este în câmp, lângă pădure. Păi nu avem priză de pământ naturală?
@Proiectediversediy16 күн бұрын
Casa lu Oancea.
@alinprop4775 Жыл бұрын
Sa înțelegem ca ati legat nulul retelei la impamantarea dvs?
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Nu este nul si PEN adica PE+N .Asa vine de la furnizor cu nulul legat la impamantare si noi trebuie sa il punem din nou la pamant si de acolo sa il separam in N si PE.Dar el vine PEN de la traf si deci de la furnizor.
@calibrucaterincaceanura76652 жыл бұрын
la un invertor easun spune in manual ca nu treb facuta impamantarea la panouri. in acest caz ce fac? referitor la impamantareala invertor. stau la etajul 4. daca fac impamantarea la la 20 de metrii de invertor mai are efect impamantarea? daca da ma duc cu platbanda pana in apropierea lui?
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Invertor inseamna ABB sau Fronius.Restul sunt detalii.
@amleonte2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Invertor mai poate însemna și Victron.
@Proiectediversediy15 күн бұрын
Off-Grid,On-Grid?
@Emil-ng7sy9 күн бұрын
E mai bine impamantarea separata la panouri sau cel de la SPD
@dianaepure453 Жыл бұрын
Bună ziua Ce recomandați, am un sistem fotovolt de 10kw și este legat la împământare separata de casa, pt ca împământare casei nu știu de unde s o iau. Probabil este sub izolația casei.... Totuși primesc erori de la invertor ": abnormal grounding" când creste consumul peste 3..4kw, sub aceste valori funcționând fără probleme. Ce este de făcut în acest caz? S a executat împământare de 3 electrozi, de 1.5m galvanizati, la distanta de 2m fiecare , și se pare ca nu ajuta decat pana în consumul de 3..4kw, peste aceste valori da eroarea de mai sus ( invertor huawei) Va rog o parere
@Proiectediversediy Жыл бұрын
1.Huawai este vai de capul lui ca produs.Fronius si ABB de folosit. 2.Ai diferenta de potential intre nul si PE de asta iti da afara.Sparge unde ai la casa priza de pamant ,deconecteaza-o de la casa ,cu curentul oprit si inveterul separat,masoara si pe urma uneste-le printr-o platbanda. Cheama electricianul.Aia de au montat invertorul si au recomandat a doua impamantare erau culegatori de sparanghel sau electricieni? Electrozii se monteaza la distanta de 2x lungimea lor.Adica ai de 1.5 m ii pui la 3 metri altfel iese rezistenta foarte mare si ai dat degeaba banii pe electrozi.
@dianaepure453 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy unde găsesc priza de pământ a casei, ca nu înțeleg. Casa are sigur împământare, dar nu știu de unde o are Menționez ca instalația casei este trifazica Cat despre invertor, în noiembrie nu s e găseau fronius de 10, sau 15kw, în toată Europa, și la nivel global era criza din cauza cererii
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Pai nu stiu ce casa ai .Daca e noua suna constructorul.Daca nu cheama un electrician sa faca investigatii. Noi am montat la Fronius cu paltii si nu stiu unde nu erau pe stoc ca in Austria erau cu miile. Unde e casa ta ?In ce oras?
@dianaepure453 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy Bratesti, jud Dambovita
@cmihalache2 жыл бұрын
Da, RTFM! Pt Pinocchio e necesar sa pui și traducere
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
🤣🤣🤣
@petrovicivaleriu60942 жыл бұрын
Exista diferential pt curent DC?
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Exista diferential care citeste si DC si DC pulastoriu.La ce anume vreti sa il folositi?
@gheorghegrigore89202 жыл бұрын
Bună ziua Am urmărit videoclipul și as dori sa ma lămuriți și pe mine în legătură cu inpamantarea la o căsuța unde nu am curent electric decât o instalație fotovoltaica off grid de 3 kw Nu am cunoștințe în acest domeniu și rog sa ma scuzați dacă greșesc ceva. Am bătut un țăruș pentru nul și inpamantar separatun alt țăruș pentru invertar (asa am citit ca trebuie inpamantare separata) descarcatoarele pe un alt țăruș langa camera tefnica. În partea opusa am făcut o inpamantare a panourilor. Rog cum ma sfătuiți în această situație ca să fie bine. Mulțumesc
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Se face impamantare locala ,sub 4 ogm si acolo se leaga tot.Ce sistem este ala offgrid de 3 kW?Nu de alta dar face 3kw doar cand e senin si de la 11 la ora 15 in rest productia este sub jumate.Adica ca ajunge sau mai este si reteaua?
@gheorghegrigore89202 жыл бұрын
@@Proiectediversediy este o căsuța de vacanta, consum 1 tv,1 frigider și 1 - 2 becuri , ziua 1 pompa apa pt.udat , 1fex...suficient pt.nevoile mele. Nu am altă sursa de curent. După cum v-am scris nu am cunoștințe în domeniu și va rog să-mi ziceți ce înseamnă să fac inpamantarea sub 4 ogm și cum poate fi făcută. Eu am țăruși de 1,5 m bătuti în pamant asa cum am scris mai sus. Sa intaleg ca descarcatoarel ,nul inpamantar,invertar se leagă toate la un loc pe același țăruș, dar cum se realizează sub 4 ogm. Va mulțumesc și scuze de nepricepere..
@mihaianghel92942 жыл бұрын
doresc sa pun panouri fotovoltaice pe bloc,din acest clip am inteles ca leg invertorul si panourile fotovolaice la impamantarea blocului?sper sa nu gresesc,am vorbit cu un electrician,dar tot nu m-a lamurit.
@florentinbarbieru58686 ай бұрын
Problema este bine pusă, dar "noi" care așteptăm ceva concret.. Eu sincer nu știu pe cine să mai cred. Dați foc la SR-uri, norme și stasuri. Uniți-vă și faceți un fel de CEVA . norme RO.. Acum la nivelul meu întreb..??? Impamantarea legata de la panouri și cadru metalic, legata la PE casetei.. Rezista la doamne ferește de un fulget...??? care nici descărcatoarele DC.. 1000 V nu le opresc..??? Nu cumva acea descărcare din fulger se duce prin PE. în aval.. Cabluri, invertor și instalația cu tot ce înseamnă în casă..??? Părerea mea acele descărcatoare sunt pentru energia statica nu.. Fulgere😅😅😅.. Poate greșesc..!!??.. Sau când ai instalației fotovoltaica și impamantarea trebui sub 1 ohm..???
@Proiectediversediy6 ай бұрын
Este corect am prezentat eu ,exact cum este in lege.
@geo21gicu Жыл бұрын
Pai dacă s-a făcut tratarea nulului în BMPT la limita proprietății (100 m) fata de locuință și ne având impamantare nici acolo nici lângă casa.Bransamentul are intradever 3 fire,dar nu exista impamantare. Daca urmează sa pun panouri pe locuință fac impamantare lângă casa sau la bmpt unde s-a făcut tratarea nulului?
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Trebuie facuta neaparat impamantare si legata si la instalatia casei si la panouri.
@geo21gicu Жыл бұрын
@@Proiectediversediy asta ar însemna să fac o impamantare locala și sa leg și PE de la branșament, decât sa trag 100m de platbanda pana la bmpt, unde s-a tratat nulul. 🍺
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Ai diferential in BMPM?Ala e BMPM daca ai 3 fire,adica e monofazat. BMPT este pentru trifazat. Ai diferential in BMPM?
@geo21gicu Жыл бұрын
@@Proiectediversediy nu am diferențial în BMPM, am doar o magnetotermica de 32...urmează sa modific tabloul din casa și o sa pun acolo
@Proiectediversediy Жыл бұрын
@@geo21gicu Eu as pune in paralel albastru cu v/g si as aduce pen in casa pe ambele in paralel si as face tratarea neutrului in casa pentru ca nu ai 16mmp pe cel v/g.E o tiganie dar daca nu vrei sa duci platbanda pana in bmpt nu ai alta solutie.
@sebastiancirnu21036 ай бұрын
Apropo de împământare. Aș fi foarte recunoscător dacă m-ai lumina cu privire la ce trebuie făcut dacă ai panourile la 160m de casă. Cam ce cablu poți trage acolo ca să fie așa cum trebuie? Bănuiesc ca nu sunt mulți care au distanta asta între panouri și casa ...
@Proiectediversediy6 ай бұрын
invertorul este langa panouri,sper?
@sebastiancirnu21036 ай бұрын
@@Proiectediversediy Da, invertorul este exact langa panouri.
@Proiectediversediy6 ай бұрын
@@sebastiancirnu2103 Daca vii pe 3x16 sau 5x16 stai bine.Daca nu trage un NYY-J 1x16 de la casa la panouri.
@sebastiancirnu21036 ай бұрын
@@Proiectediversediy mulțumesc mult!
@Proiectediversediy15 күн бұрын
👍
@mirceacalota34902 жыл бұрын
Buna seara Pentru panouri montate la sol pe structura metalica si din constructie sunt impamantate cum se impaca?
@Proiectediversediy15 күн бұрын
Sunt impamantate cum?
@mirceacalota349015 күн бұрын
@Proiectediversediy pai structura nu sta in aer, are 8 piloni bagati in beton la 80 cm
@Proiectediversediy15 күн бұрын
Pilonii aia au prinsa platbanda de ai care este adusa in acelasi punct? Sunt legati toti prin o platbanda in sol? Daca nu atunci nu este priza de pamant. Nu orice arac ,desi seamana,este considerat priza de pamant.
@energiesmart43832 жыл бұрын
Stefan doar invertorul îl legi la pp al casei
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Si cu carcasa panourilor ce facem? Norma asa zice?Sau zice ce zic eu?
@energiesmart43832 жыл бұрын
@@Proiectediversediy pp separat panouri sub 10 Ohm
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
@@energiesmart4383 Repet:in ce norma ai citit asta? Norma spune PPL casei sub 4 ohm daca acolo nu exista paratraznet.Astept SR-ul cu punctul respectiv unde iti spune asta.
@claudiuminciu2 жыл бұрын
Sa vezi cand gasesti cate o teava ruginita in loc de electrozi, sau cupoane de fier striat.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Cunoastem.
@ionutadrian64182 жыл бұрын
Sal, ce înseamnă PEN și PE? Ms
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/aYK2Z4WIabiGmKs
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Salut.
@petrovicivaleriu60942 жыл бұрын
Dar pt paratrasnet trebuie separat?
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Daca este sub un OHM merg toate pe aceiasi priza.
@roeurecos2 жыл бұрын
Ne puteti indica normativul care spune ca impamantarea panourilor trebuie sa fie separata de cea a casei ? am discutat cu firme specializate care spun ca daca impamantarea casei este sub 4 ohmi (unele au spus 2 ohmi!) , nu e nevoie ca panourile sa aiba impamantare separata. Va rog luminati-ne cu normativul
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Nu va suparati dar v-ati uitat cu monitorul inchis la acest clip?Unde am spus eu ca trebuie separata?Ba din contra este interzis separata.Acum am inteles ,ati citit doar titlu.
@roeurecos2 жыл бұрын
Trec peste miștoul cu monitorul închis și va sugerez sa (va) ascultați vocea între secundele 20-35 când spuneți că la panouri " punem împământarea casei SAU o împământare separată". Nu vă obosiți să îmi răspundeți ,pt că am închis monitorul.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
@@roeurecos Pai la acea secunda este o intrebare domnul meu ca si titlu de altfel care are semnul intrebarii.Daca urmareati filmul pana la sfarsit nu trageati concluzii pripite din primele 30 de secunde unde repet :ESTE O INTREBARE NU UN RASPUNS. Va suparati ca am facut misto dar reped :nu v-ati uitat la film pana la capat.Si desenul spune acelasi lucru:SE FOLOSESTE IMPAMANTAREA CASEI SAU DACA EXISTA UNA SI LA PONOURI ACESTEA SE UNESC.
@roeurecos2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Am reascultat - cu atenție de data asta- videoul și într-adevăr așa este: ați invocat o întrebare pusă de 1500 de persoane.Mea culpa.Nu m-am supărat pt că videoul mi-a dat un răspuns pe care îl iau în considerare,chiar daca în alte prezentări pe YT concluzia este exact inversa (panourile necesita împământare separată).Dar dacă doriți să vă creșteți audienta,numărul de like-uri și (bănuiesc) recompensele materiale ca urmare a reclamelor atrase de canalul dvs...abandonați limbajul "de sus".E păcat, pt că stricați plusul adus de astfel de prezentări care ajuta unii nespecialisti (cum sunt și eu). Succes!
@tasetanase1144 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy da-i dovada de aceeasi marlanie ce te caracterizeaza , raspunzand unui om care nu e meserias ca tine.
@sacalul002 жыл бұрын
Vreau si eu un block note cu Wago :d . atentie in tabloul de DC se pun si diode pe + (Plus)
@gabrielgherman25622 жыл бұрын
Eu vreau un block note cu Cositor.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
🤣🤣🤣
@mrtanoro8 ай бұрын
Bati campii cu cablurile tale de 3x16 si mai sus! Ce curent descarci din panouri de-ti trebuie asemenea cabluri? Bati campii si cu diferentialele!
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Asa este ,ai dreptate ,sa ne bagam ceva in legi si mai ales in legile fizicii. Cam ce curent se poate descarca in caz ca trazneste?Intreb pentru un prieten. Curent de scurtcircuit nu avem?Unde ai invatat sa calculezi?
@oktavmarko7511 Жыл бұрын
Dacă invertorul este nonizolat,diferențialul va sări,ce trebuie facut
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Ce inseamna nonizolat?
@SebastianAcsinte-ck2xd9 ай бұрын
mai este un lucru din cauza lipsei de diferintial in casa !!!!! Am intalnit cazuri in care sau batut cuie in pereti si sau scurtcicuitat faza cu impamantarea . Dupa ceva timp au avut scurgeri mari de curent si au platit de iau usturat buzunarele tot de la clasica logica lasa domnle ca merge si asa
@Proiectediversediy9 ай бұрын
Se intampla si din astea.
@SebastianAcsinte-ck2xd9 ай бұрын
@@Proiectediversediy da si pacat ca nu leau patit electricienii astia cu 25 de ani experienta cablurile trebuie pozate prin pereti la o distanta anume si atunci clientul trebuie imformat cum ar fi la 10 cm de tavan nu bati cuie ca am pozat circuitul dar ce sa le mai spui ca astia iti leaga faza cu nulul in imtrerupator
@alexandrulapau52972 жыл бұрын
Ce e ala pen
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
PE+N Din trasformator pleaca N legat la pamant adica N cu PE se casatoresc si vin pe acelasi conductor.
@marcoall583 Жыл бұрын
va salut, eu stiam ca nu toate panourile au impamantare,doar cele care au specificatia...despre subiect cred ca ne complicam mult in romania, eu locuiesc in spania si aici firmele pun doar un electrod de cupru de 1,5 m si cam atat...parintii nostii au trait fara impamantari si bunicii la fel si nu au murit ...
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Parintii nostrii s-au cacat in fuldul curtii si trimiteau scrisori.Continuam asa?Sau evoluam?
@marcoall583 Жыл бұрын
@@Proiectediversediy eu ți-am dat exemplu de tari dezvoltate unde nu sunt atâtea cerințe idioate ca in România, unde suntem experți in legi care mai de care mai idioate
@Proiectediversediy15 күн бұрын
In romania sunt legile mai exigente pentru ca suntem mai prosti ca aia de afara si mai incostienti ca tot facem noi cumva sa facem un romanism indiferent ce situatie.La noi cablurile sunt la 0.6-1 KV ca reteau si fluctuatiile sunt de cacat.Si exemplele pot continua.
@kakafob10 ай бұрын
Am de 6mA pe jacuzzi.
@Proiectediversediy10 ай бұрын
👍
@alinmihai912 жыл бұрын
asta nu are legatura cu subiectul, dar uite , astia sunt noii pini de 2,5 mm patrati, cred ca la urmatorul video o sa arate cum pui unul de 6 mm patrati acolo , chiar sunt curios kzbin.info2LpLv1gtfYg?feature=share
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
🤣
@alexandrulapau52972 жыл бұрын
La panouri doar structura cred pt ca altfel aveau gauri de fabrica pt impamantare
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Au toate alea bune.Daca e china e alta socoteala.
@felixmotanul52422 жыл бұрын
PV-urile adevarate au gauri speciale ptr. impamantare si langa o sa vezi si semnul de impamantare. Repet ,cele adevarate.
@sebastianoprea378311 ай бұрын
Să nu ne mai mirăm că se ard panourile când nu conștientizăm că trebuie împământare la panouri😢😢😢😢😢
@Proiectediversediy23 күн бұрын
Exact.
@tehnicianenergetic60902 жыл бұрын
DE CE CEI CARE MONTEAZĂ PANOURI CER ÎMPĂMÂNTARE SEPARATĂ ???
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Pentru ca nu toti care monteaza panouri solare sunt electricieni si nici nu au inteles ce inseamna aducerea la acelasi potential.
@tehnicianenergetic60902 жыл бұрын
@@Proiectediversediy MULTUMESC
@adriancofaru7299 Жыл бұрын
Comentariul neprofesional și bășcălios...
@Proiectediversediy Жыл бұрын
Al cui?
@Emil-od6ms2 жыл бұрын
Nu pot înțelege pentru toate prostile au bani dar ce salvează viața nu văd că viața pentru uni nu e valoroasă!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Exact.Scria unul la un alt filmulet ca luam mult pe un tablou ca lumea e saraca si are 1600 ron pe luna.Si i-am scris si eu:saraca sau ne saraca lumea are toata lumea smart tv si smart phone.Daca ai avut rata pentru telefon nu poti face si pentru siguanta ta si a familiei?
@Emil-od6ms2 жыл бұрын
@@Proiectediversediy știu am văzut filmulețul ăla și da păcat viața e pe primul loc dar uite că nu la toți păcat așa gândire așa prostie!
@leghosszabbnap222 жыл бұрын
total gresit,diferentialul nu lucreaza spre panouri fotovoltaice,nu se vorbeste de valoarea PE ,panourile sint ca o instalatie de paratrasnet,intreb intsalatia de paratrasnet se leaga comun cu instalatia de protectie electrice de utilizare??? nu....numai la o valoare sub 1 ohmi...deci depinde de valoarea PE...daca numai 2,5ohmi nu se leaga impreuna...ptr ca conduce lovitura pe contactele de pamintare la masina de spalat..etc etc....panourile sint pe circuite DC si nu au nimic cu diferentialul pe 0,4kv...in strainatate se leaga impreuna ca se realizeaza priza aproape 0 ohmi..care necesita multa investitie....mai bine separat decit sa fie introdus loviturile de supratesniune in casa..
@Proiectediversediy23 күн бұрын
De unde apareti toti specialistii pe aici? Incepi cu total gresit dar te rog sa imi spui la ce articol ai citit prostia asta mare? Daca ai paratrasnet inseamna ca ai sub un ohm si priza este comuna pentru paratraznet si instalatia de utilizare.Daca ai o priza de pamant de sub 4 ohm pentru casa si una sub 10 ohm pentru paratraznet acestea trebuie sa fie minim 20 m una de alta deci paratrasnetul trebuie sa fie undeva in fundul curtii pe un catarg pentru ca nu poti pastra intre 2 prize 20 m atata timp cand te urci cu una pe casa si cu una intri in casa .Ele se intalnesc in apropierea fundatiei si nu e bine de loc. De SPD ai auzit>?Asta ii e rolul sa nu intre nimic in masina de spalat dar e important sa cunoastem cum functioneaza curentul asta mama lui de curent ca ne dam doar cu parerea. Diferential se pune de la iesirea ac a invertorului catre casa.OBLIGATORIU. Unde afara se face ca tarile de jos cer priza de sub 30 OHM,germania 25 si UK 25? Ultima fraza ma dat pe spate si nu stiu de ce tot stau sa iti explic pentru ca nu cunosti nimic.Facute separat cand a lovit in paratrasnet 2 3 10 milioane de volti cu o intensitate de cateva zeci de mii de amperi ,avand prize separate,o parte se scurge in pamant prin priza paratraznetului si macat 10000 de volti ii capteaza si priza de la casa ,aia facuta separt de dorel care nu intelege fenomenul ,si da dracii in tot ce e in casa.NU SE FAC SEPARAT PRICEPE ODATA DECAT DACA LE FACI LA 20 METRI DISTANTA.
@leghosszabbnap2223 күн бұрын
@@Proiectediversediy da...deci spui vina lovitura prin pamint inapoi in casa ...dar daca tu legi totul la bara de PE un conductor cupru 10 ...aduci de la panouri ..si introduci in tablouri ..de la panouri nu introduci lovitura in tablou???? na mai lasa......aia nu arde totul?? SPd ul totul...arunca prizele in casa ..tu introduci dirijez totul in tablou..marele specialist... trebuie dirijat in alte cai ..daca ai auzit de dirijarea potentialului...greseala cea mai mare ca introduci in casa potentilul de la panouri ...ele sint punctele cele mai inalte acolo trasneste....fulgerul cauta calea cea mai scurta...si tu cu acel condutor dirijez direct in casa.....eu am vazut fulgere...si efectele..a lovit numai o antena...si cablu coaxil a introdus in camera....daca nu era curgea prin starsina..atlceva...in pamint...am vazut trasnet ..a gasit calea din acoperis prin grinda de lemn ale portii la sura...daca era un condutor si dirija separat intra acolo...ahabr nu ai tu... peste tot in strainatate ..se face paratrasnet..la acoperisuri cu panouri...se face o priza foarte buna. ..se dirijeaza separat pe o cale exterioarea in pamint .. obligatoriu...si nu se pune o structuira metalica la o casa etajata pe munte ...mai ales...si se introduce in interiorul casii...si spera cu SPD si difernetial ca face protectie.. diferentialul la AC nu protejeaza la DC...pot sa prin plusul de 800 V..nu se intimpla nimic...nu?? diferentialul la AC compara curentul pe faza cu nulul...daca ai scurgere la DC in pamint nu apare la AC ..apare ca eroare la Invertor dar nu la diferential AC.... na...ai fac??mai invata
@Proiectediversediy23 күн бұрын
E clar .Esti setat pe contrazis . SPD.PUNE SPD si nu ajunge nimic in casa.Dumnezeule e zi de la dumnezeu sa nu ma enerveze cineva?
@liviusolea1964 Жыл бұрын
spune-mi si mie ce parere ai de acesti electrozi?kzbin.info/www/bejne/hYOxeWiYnt6radk
@Proiectediversediy23 күн бұрын
E cu dus si intors.Cupru dispare mai repede ca zincul de pe un electrod daca exista scurgeri repetate de curent.
@geluradulescu20952 жыл бұрын
Păi dacă pune mâna pe fază și împământare, normal că se corectează, pentru că nulul este și el legat la împământare.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Doar ca nulul este legat la impamantare? Si daca impamantarea nu ar fi legata la nul nu s-ar curenta?Raspunsul este da,se va curenta grav. Curentul se scurge catre pamant pentru ca el cauta sa ajunga la sursa.
@ciprianalexandru73692 жыл бұрын
Uite ce zice baiatul asta : kzbin.info/www/bejne/oqCwg6eYq7eIepY ...cica trebuie separata.
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
Baiatul ala ia ciordit lu chelaru desenul🤣🤣🤣 Nu trebuie separate ,stai chill ca stiu ce zic.Se poate baga nasul in normativ.
@ciprianalexandru73692 жыл бұрын
@@Proiectediversediy Trebuie sa montez si eu sap asta care vine ...ms de raspuns! Cum as putea sa iau legatura cu tine pt o consultanta la fata locului? As vrea parerea ta!
@Proiectediversediy2 жыл бұрын
@@ciprianalexandru7369 Ai adresa de mail in descriere.