Corect! Este fenomenul ,,the pinch pitting"-,,ciupitura/ piting( mai Romaneste)"- materiale diferite se incarca diferit electrostatic si se descarca intre ele sau cu altele din apropiere, erodand materialul. Mai apare si fenomenul ,, Electroliza in mediile propice si se ,,consuma" din material. Frumos explicat si la obiect. Felicitari!
@Proiectediversediy7 ай бұрын
Exact.Aveti perfecta dreptate si speram sa inteleaga cat mai multa lume.
@raduantoniade59508 ай бұрын
Multumim pentru video! Doamne ajuta!
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Eu multumesc pentru ca va uitati la mine.
@cezars41558 ай бұрын
Mulțumesc Dle Ștefan!
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Eu multumesc.
@afctin8 ай бұрын
Buna seara multumesc pentru filmulet si informatii Cu stima Antonio
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Eu multumesc.
@DorinelT7 ай бұрын
Mulțumesc pentru demonstratie!
@Proiectediversediy7 ай бұрын
Eu multumesc.
@MihaiMihaescu-n1c7 ай бұрын
Corect Maestre Stefan, in sfarsit, o conecxiune corecta fara sudura mai ales cu zinc care e durabil. numai contraziceri am parte si nu mai pot mai ales cand la magazine nu gasesc conectorii pentru platbanda si electrozi si fiindca nu sint de acord sa se sudeze pierd lucrarile cu nebuniile astea de contraziceri. Greu e Maestre Stefan.
@Proiectediversediy7 ай бұрын
👍
@cataoctavian3106Ай бұрын
Mulțumesc!
@DC-vj3kp8 ай бұрын
Mulțumim!
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Eu multumesc.
@florinvadan78768 ай бұрын
Cu ocazia instalării de panouri la serviciu au dat de platbaenzi de inpamantare care au cam 15 ani. Arată semi / jalnic - valoarea e constant bună - intră în fundații megalitice. Am dat de bucăți tăiate și îngropate și tot tristă arătarea.. Cu ocazia modernizării însă mare parte fiind dublate mai rezistă cam 20 de ani - Corodarea face parte din sistem + contează foarte mult solul, zincul e foarte reactiv dacă are cu ce. Dar noi (de fapt alții ca să fie corect) le măsurăm anual și mai facem și proba cu aparatul de sudură dacă sunt dubii.. ✌️ Succese !
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Pai aia e cheia succesului ,mentenanta.
@Proiectediversediy8 ай бұрын
kzbin.info/www/bejne/g5PcfqOMn5h9d5I Va prezint un video interesant,zic eu 😀😀😀😀,in care explic cum trebuie facuta o priza de pamant de la cap la coada si de ce anume trebuie sa tine seama. De la distanta pare simpla realizarea unei prize de pamant dar in realitate nu este chiar asa simplu daca nu stii cum reactioneaza diverse metale intre ele in timp. Problemele apar din cauza lipsei de mentenanta a conexiunilor dar si din neglijenta montatorului care leaga cupru cu otel zincat si il astupa cu pamant,fara sa stie ca al nostru cupru corodeaza in contact cu alte materiale si drept consecinta trebuie sa il montam acolo unde ii este locul si foarte important:sa avem acces la acea conexiune.
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Stiu, E viata greu "Ie" multe Niema putirinta Nu "ie" bani ,nu e fonduri.
@Proiectediversediy8 ай бұрын
kzbin.info/www/bejne/l3badWuihcmnpaM
@electricus248 ай бұрын
La noi problema principală sunt banii, dar telefoanele și toți dracii ce mai zic? Strânge daca vrei sa fi în siguranță. Dar e mai ieftin că vine un nene care e văr cu fratele lu' vecinu lu tataie și a lucrat 20 de ani in domeniu, bate o "țavă" și îmi ia 100 de lei, mai bine de atât nu găseai nicăieri... Ce noroc... Cam așa e la noi. Și de mentenanta nu mai vorbim că aia e deja prea mult. Nu se mai ocupa nimeni de ele.
@danb94377 ай бұрын
Linkul de mai sus nu mai e valid?
@Proiectediversediy7 ай бұрын
@@danb9437 Ba da,mie imi merge.
@MihaiMihaescu-n1c7 ай бұрын
Ma ungi la suflet Maestre Stefan, asa e, cutia de conexiune a conductorului de protectie la pamant e obligatoriu sa fie adus la cunostinta proprietarului ca este un element foarte important pentru a fi usor accesibila si permanent la vedere pozata pe suprafata zidului de vizitare pentru Masurarile de Mentenanta periodica care asigura importanta primordiala pentru viata locuitorilor a acelui imobil, instittutiei, fabricii si cate si mai cate.
@Proiectediversediy7 ай бұрын
E greu pentru unii sa inteleaga ce e important sau nu.
@sorinpetcut399213 күн бұрын
Multumesc ne informatii! Foarte util clipul. Totusi mai am cateva nelamuriri: 1.Cutia de separatie e obligatorie si ce rol are? (am vazut multe de vanzare) 2. As fi foarte curios ce rezistenta are priza de pamant masurata pe firul de cupru (dupa instalare). 3. Pentru panourile solare trebuie o priza de pamant separata de cea a casei, sau poate fi aceeasi? 4. Daca de pa priza de pamant pana la ultima priza am o distanta foarte mare (~20m) ar fi indicat sa mai fac una mai aproape? (tinand cont rezistenta firului pe lungimea data)
@Proiectediversediy13 күн бұрын
Multumesc ca te uiti la mine. 1.Este obligatorie si are rolul de a putea deconecta priza de pamant pentru a face masuratori.Se masoara la an pe industrial/comercial chiar si la 6 luni si la rezidentila 2-4 ani in fuctie de importanta cladirii. 2.Pai trebuie sa fie la fel . 3.Poate fi aceiasi daca ai pana acolo 16mmp cupru sau 100mmo otel zincat.De acolo te duci la panouri cu 10mmp pentru echipotentializare. Daca mai se cere una separat aceasta trebuie unita obligatoriu cu cea a casei. 4.Cea mai buna chestie este sa cresti sectiunea conductorului la 25 35 cupru sau mai ieftin 100mmp platbanda zincata.
@oltean277 ай бұрын
Sunt electrician care cu asa ma ocup si subscriu la ce spune omul. Eu am facut impamantare naturala nu imi trebuie nimic din toate astea. Stima
@costelniculcia24028 ай бұрын
Salutare ❤❤
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Salut.
@Rullzzy8 ай бұрын
Salutare domnule Ștefan. se poate denumirea la pasta de contact. sau unde o pot o achiziționa mulțumesc anticipat.
@iacovacheiuliangheorghe64Ай бұрын
E de la Tracon
@adrianpittini87172 ай бұрын
Bună dl. Stefan! Vă rog îmi spuneți care este distanța maximă de conectare a cablului 16 mm de la platbandă la tablou? Mulțumesc frumos!
@cornelichim46618 ай бұрын
Se gaseste undeva de cumparat clema de echipotentializare pt platbanda 4x40?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Nu,trebuie taiata.Atentie ,e posibil sa spun vreo prostie si sa nu fi auzit eu de cea de 40 .
@cornelichim46618 ай бұрын
@@Proiectediversediy peste tot am gasit doar de 30
@dumitrudanila32094 ай бұрын
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
@Proiectediversediy4 ай бұрын
👍
@simicidoru95258 ай бұрын
👍👍👍👍
@Proiectediversediy8 ай бұрын
👍
@alexandrubondaret70768 ай бұрын
❤Felicitări Ștefan! Acea clemă de exterior cu șuruburi dese, se cheamă BARĂ DE ECHIPOTENȚIALIZARE,nu ? Te rog frumos, cum se numește rețeaua care o are IREPUL, în ziua de astăzi, avem faza și nulul de lucru tras de ei, iar împământarea este bătută lângă contor din panoul general este prinsă într o clemă șir? Ce tip de rețea este? Un video informativ și explicit! 😊🙋👏 Mulțumesc frumos! 😊
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Da,bara de echipotentializare sau bare de egalizare potential. Cine este IREP?
@alexandrubondaret70768 ай бұрын
@@Proiectediversediy de Renel zic , Ștefan!
@danutolteanu56688 ай бұрын
@@ProiectediversediyCre'că o vru' să zică IREB !....strămoșu' lu' ENEL ! 😅
@ionutmarian12517 ай бұрын
👍🏻
@Proiectediversediy7 ай бұрын
👍
@daneugen89128 ай бұрын
Bună Stefan! Poți să-mi scrii în privat , la ce preț mai ai electrozii cei în formă de țeavă?
Salut am o intrebare despre organizatoarele milwuakee slim
@Proiectediversediy7 ай бұрын
Te ascult.
@alexandrunistor89717 ай бұрын
@@Proiectediversediy vreau să stiu ce înaltime are pe interior fara cutii , vreau sa mi pun setul de surubelnite wera cu biti de schimb
@ioanirina96208 ай бұрын
Pentru protecția electrozilor, nu ar fi bun și șprayul cu vopsea zincată?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Nu tine.Noi il foloseam la mentenanta si se duce dupa 6 luni si asta afara din pamant.In pamant tine si mai putin.Se da cu manda anticoroziva.
@nituvasile17515 ай бұрын
Cum se numește soluția anticorozivă ptr.șuruburile de la platbandă?
@Proiectediversediy5 ай бұрын
E de la Tracon ,nu o gasesc pe site dar promit sa o pun.
@Ursulalb8 ай бұрын
Intrebare , daca ai o impamantare veche si se baga in pamant o coloana de electrozi BP la circa 2 m liniari de electrodul vechi dupa care se leaga intre ei cu platbanda (coloana BP cu unul dintre electrozii vechi )folosind clemele recomandate de producatorul OBO ,exista interferenta intre coloana BP si vechiul electrod ?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Da exista.Daca bagi 2 electrozi du-i mai departe de 4 5 metri.
@c.adrianc.adrian95898 ай бұрын
Conductorul de cupru plin, sertizat cu papuc: cu presa?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Da ,presa sau cleste .
@toninica7 ай бұрын
Asa sta treaba cu "ion" 😉
@Proiectediversediy7 ай бұрын
👍
@mariustupa87287 ай бұрын
Bună ziua Dacă fac o împământare naturala mai este nevoie și de împământare artificiala? Mulțumesc anticipat
@Proiectediversediy7 ай бұрын
Nu dar dupa intrebare sigur ai nevoie de electrician.Fara suparare.
@mariustupa87287 ай бұрын
@@Proiectediversediy mulțumesc
@mariustupa87287 ай бұрын
Eu vb cu electricianul i-am zis ca vreau sa fac o împământare naturala iar dumnealui a zis ca este nevoie și de cea artificiala
@petrolhead2336 ай бұрын
Salutare, faci o treabă foarte bună, am o întrebare care nu are legătură directă, structura metalica a unui tavan fals se împământează?
@Proiectediversediy6 ай бұрын
Da
@marius.mihai718 ай бұрын
Am o împământare artificială cu elecrozi zincați și platbandă Zn 40mm x4 m. Tabloul electric este în casă, sub el bara de echipotențializare de interior (acolo îmi coboară din pod conductorii de echipotențializare). Întrebare: Pot să mă opresc cu platbanda la exteriorul casei, într-o cutie de separație (tratată cu soluție anticorozivă), de unde să plec cu conductor izolat de 16/25 mmp (prin perete, pe sub dușumea) către bara de echipotențializare de sub tablou (aprox. 3 ml)? Dacă se poate, link-uri în descriere pentru cutia de separație, cleme și soluția anticorozivă. Mulțumesc!
@popamarian97688 ай бұрын
Bună seara, am o mica întrebare legat despre împământare daca doriți sa ma ajuți. Problema 1 este: Am masurat împământărea facuta de enel cu un Peaktech 2700 si am avut peste 8 Ohm. Apoi am măsurat țeavă de apa zincata sau cum o fi ea de la o fântână veche de vreo 15 ani si am avut puțin peste. 2 Ohm. Pot lega împământare facuta de enel la legatura de la teava de apă cu platbanda? Mulțumesc mult pentru ajutor. Problema 2 ar fi despre tratarea nulului. De la stalp imi vine monofazat si intra direct într-un separator, dupa care nulul intra intro clema de legătură de unde întra in contor. Impanatarea facura de enel NU este legata la acea clema ci este direct legata de cablul ce duca in casa. Se poate lega împământărea la acea bara de nul dupa separator? Sau o pot face eu in tabloul din casa. Mulțumesc si o seară frumoasă. 😁
@liviunicolae90798 ай бұрын
Ce lungime de coductor se poate folosi de la acea cutie de servisare până la tablou?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
5 m de 16.Daca e distanta mai mare dute cu platbanda pana intr-o bara de echipotentializare pana la tablou sau creste sectiunea spre 25 35 chiar 50 mmp.
@ernesto02208 ай бұрын
Salut! Cutia de 30x30 unde se găsește? Mulțumesc!
@Proiectediversediy8 ай бұрын
elektrosystem.ro/DOZA-TIP-CAMIN-GRI-300x300x300 Este in descriere link ul.
@ernesto02208 ай бұрын
🫣 ce dumb sunt...in general ma uit la descriere dar tocmai azi nu:))) mulțumesc mult de tot!
@GeorgePantel848 ай бұрын
Salut. Am si eu o curozitate. Cum pui papuc la masiv? Am vazut la litat dar la masiv, nu. Ai putea sa ne arati si noua?🤔
@blackzxr69008 ай бұрын
Faci o buclă direct din litat, nu are rost sa pui papuc
@Proiectediversediy8 ай бұрын
blackzxr6900 esti obligat sa pui papuc fie masiv de cupru sau fie masiv de aluminiu. Poti sa te uiti la orice firida de la bloc si o sa vezi papuci pe masiv.
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Iei un cablu de curpu masiv de 16 ,un papuc de 16 mmp si il bagi in presa.Si uite asa ai pus papuc. Poate o sa fac un video pe tema asta.
@GeorgePantel848 ай бұрын
@@Proiectediversediy Ar fi apreciat un asemenea video. Poate intr-unu in care mai prezinti si altceva, sa nu faci doar pt asta.👍
@ovidiumotoc24988 ай бұрын
Hmmm...acum m-am uitat si TV si încărcătorul de telefon nu au ștecher pentru priza Shucko, deci nu au conductor de PE.
@danutztihu58028 ай бұрын
Nulul e comun cu PE , se mai numeste PEN.
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Pentru ca sunt clasa II de protectie dar priza trebuie sa aiba,stecherul nu decat daca aparatul este clasa I de izolatie.
@rt098j3 ай бұрын
Salut faceti și instalație electrica pentru casă?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Da.
@baraemanuel84693 ай бұрын
Dar se scurge in continuu curent prin impamantare ?? Daca da, atunci electroliza(oxidarea) apare ca urmare a acestui fapt . Asta inseamna ca faza are continuitate cu carcasa, direct sau prin nul, corect sau gresesc ?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Daca vorbim de sursele in comutatie nu ,nu avem nimic pe carcasa.
@78edelstein23 күн бұрын
.....o întrebare....daca realizez o împământare artificială și în loc să o acopăr cu pământ torn peste ea beton,nu ar fi mai bine protejată platbanda în timp ..?
@Proiectediversediy22 күн бұрын
Daca o faci artificala nu baga beton.
@78edelstein20 күн бұрын
@@Proiectediversediy ......păi ar fi mai puțin expusă fenomenului de electroliză....ca în cazul pământului....
@Proiectediversediy20 күн бұрын
Nu ai suprafata de beton asa de mare ca la o fundatie de casa.Daca vrei sa faci experimentul asta neaparat te astept cu un comentariu dupa sa ne zici si noua ce a iesit.Este foarte important sa avem un feedback.
@electriceelectronicehome76098 ай бұрын
M-a chemat cineva sa schimb o priza la tara , ma uit in priza 3 fire FY 3x2,5mm PE,L, N ,culorile se respecta tot iau multimetru (V) intre PE si L 230 bun , am intrebat si am fost curios sa vad si sa imi arate impamantarea , jale nu exisa piesa de separatie deloc un fir verde galben de 1,5mm ducea direct in pamant , macar daca iesea cu platbanda sa se vada si se lega de ea .
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Numai tampenii din astea gasim peste tot.
@dovlecelatomic8 ай бұрын
Am ceva poze cu impamantari D astea cu fy 1.5 sau myf. Sau separatie făcută intr un mcb și nu de oricine …de un nene( ca nu i pot da numele ) care aproba și semnează multe hârtii fără de care nu poți face mai nimic . Și dacă nu știți cum se testează o împământare ( A NU SE TESTA ÎN FELUL ASTA) va spun ce mi a spus tot un nene frustrat( de la Electrica) …””ce umblați ba cu atâtea aparate și frecati banii aiurea …pui faza pe impamantare și dacă sare siguranța …e bună ….. 😂.
@blackzxr69008 ай бұрын
@@dovlecelatomic și diferențialul la soc electric cum îl testează? Asa cu 2 cuie în priza? 😅😂
@adriancriste95388 ай бұрын
Bine, dar m-am gândit imediat la următorul aspect: Conexiunea dintre conductorii de cupru și disjunctoare nu se face tot prin cleme din oțel zincat strânse cu șurub de oțel zincat. Acolo nu e tot conexiune cupru-oțel zincat ? Sau lamelele metalice din clemele Wago nu sunt tot din oțel zincat care intră în contact cu conductorul de cupru. Sau conexiunile conductorilor din cupru cu prizele și întrerupătoarele nu se fac tot prin cleme de oțel zincat, indiferent că e cu șurub sau quick connect. Sau la dulia de la bec. Și multe altele. Toate sunt din oțel zincat în contact cu Cupru. Na temă de gândire acuma 😂
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Tema de gandire poate fi respinsa simplu: nici una din conexiunile enumerate de tine nu se ascund in pamant sau ipsos ci sunt accesibile si servisabile ca doar asta era subiectul nu?
@adriancriste95388 ай бұрын
@@Proiectediversediy Mă întrebam cum de astea nu oxidează la contactul cupru-otel zincat.
@c.adrianc.adrian95898 ай бұрын
Fara umiditate suficient de mare adica fara electrolit, cuprul si otelul zincat nu intra in reactie electrochimica.
@abanelu5 ай бұрын
Sunt stanate sau cadmiate , nu zincate.
@milutzuk3 ай бұрын
La contactul direct metal-metal fara nimic in jur exista un singur tip de curent care curge: cel electric. Electronii din benzile de conductie ale metalelor fac treaba asta. Cu ceva energie in jur (termica, fotoni) electronii pot fi convinsi sa se duca intr-o directie sau alta (vezi efect termoelectric si efect fotoelectric). Cand ai un contact metal-metal cu un mediu conducator in jur (zeama de pamant, saruri) o parte din curent o ia si prin acel mediu conductor. Numai ca nu mai este curent electric, este curent ionic. Ionii din zeama de pamant, precum si atomi ai celor doua metale participa la acest curent. Curentul asta este cu deplasare de material, cu alte cuvinte coroziune. Cu cat contactul metal-metal este mai slab, adica o portiune mai mare a curentului este de tip ionic, cu atat fenomenul este mai acut. La extrem metalele nu fac deloc contact intre ele, curentul este ionic in exclusivitate, ai electroliza in toata regula iar metalele nu se mai numesc "contacte" ci electrozi. Concluzie: dulia de la bec nu va avea nici o problema cat timp nu pui zemuri conductoare pe contacte.
@danst11328 ай бұрын
Sal! Te rog mult spune-mi sau pune un link de unde se poate comanda pasta aia care merge si pt. cupru si pt. aluminiu.
@@Proiectediversediy A.. ok, nu am mai intrat de ceva vreme pe site si nu stiam. Multumesc!!
@lastairhead6 ай бұрын
Niciunul din consumatorii TV, laptop, telefon, mentionati de tine nu au au treilea contact şi anume PE (in cazul meu - doar in UK am vazut că au). Toate au fază şi nul. Şi totuşi pe impamantare eu am cam 100V si ceva miliamperi, probabil sub valoarea prag la care declanşează RCCB-ul. O să măsor de curios.
@Proiectediversediy6 ай бұрын
Chiar daca sunt clasa I sau II noi trebuie sa avem firul de PE tras peste tot.
@gabrielgherman25628 ай бұрын
Da' bidonu' pentru murături, cât e ?
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Mama ce imi faci tu?Am uitat de bidoanele de muraturi si am dat banii ca prostu pe dozele astea.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@claudiuminciu8 ай бұрын
@@Proiectediversediy 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
@gabrielgherman25628 ай бұрын
@@Proiectediversediy 😁
@luciancotaie88038 ай бұрын
Se numeste oxidare galvanica. Eu bag 10 tarusi in tarlungeni , numai piatra acolo si pentru pv o fac ...sigur nu va iesi cu 10 tarusi .....dar nici nu am loc mai mult ....Sunt obligat sa bag bentonita in caz ca nu va iesi...Sa vezi acolo electroliza in caz ca se scuge cc pe impamantare .....
@Proiectediversediy8 ай бұрын
Corect. E nasol cand ai piatra,nisip sau pietris.
@luciancotaie88037 ай бұрын
Se admite că o priza de pământ să deservească două case ?
@TheGeo464 ай бұрын
Ce ai facut cu tabla pe care desenai ? Ai vânduto?
@ravagiishaman20362 күн бұрын
Un Nr. de telefon sau o adresă de mail daca se poate ! Va mulțumesc!
@ProiectediversediyКүн бұрын
proiectediversediy@gmail.com
@DanielCalin-sm7jq8 ай бұрын
Nu înțeleg de ce spui ca la min.9:24 doar mecanic.ti-am mai spus la multe postari alea tale dar nu vrei sa înțelegi.prindere mecanica sau sudura exotermică doar la conducătorul de legare la pământ.La conexiunea dintre platbanda si tarusi normativul nu specifica,ca sudura nu este admisă.
@Rosumariuscostel917 ай бұрын
Ce parere ai de această priză de pământ? kzbin.infox44-MebUkT4?si=nCcql8EAdFlJi2Te
@Proiectediversediy7 ай бұрын
E super.Am si eu la vanzare tipul asta de electrozi cuprati doar ca nu i-am bagat inca pe site pentru ca nu mi-au venit accesoriile.