Рет қаралды 99,913
Psikoterapi, insanın kendini anlama serüveninde gitgide daha da büyük bir ihtiyaç olarak kabul ediliyor. Davranışsal Bilişsel Terapi (DBT), psikanaliz, şema terapisi en çok bilinen terapi yöntemleri arasında yer aldığı belirtiliyor.
Başvuranların "deli" olarak yaftalandığı dönemler uzakta kalsa da, bir bilim dalı olarak yakın bir geçmişe sahip olan psikoterapi, popüler kültürde sıkça yer almaya başlayan temsilinin yanlışlarıyla da gündemde.
Peki Türkiye'de psikoterapi hizmeti ne durumda? Psikoterapi artık bir lüks mü? Nitelikli araştırma verileri olmasa da, gözlemlere dayanarak, kimler daha çok terapiye gidiyor? Terapi ekonomik, toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlayabilir mi? Her psikoterapist doğru terapist midir? Psikoterapide "çerçeve" nedir? Psikoterapide ilaç kullanımının yeri nedir? Devlet bu alanda bir katkı sağlıyor mu?
Bu zor soruların cevabına, uzmanlarımızla ve de yıllar süren psikoterapi maceralarını "danışan" tarafı olarak bizimle paylaşan Sabina, Özge ve Alp'le ulaşmayı denedik.
Tıp ve psikiyatri tarihçisi Fatih Artvinli, kısa bir tarihsel kesit sunarak ruh sağlığı alanının günümüzdeki problemlerine; ücretsiz psikoterapi hizmeti verilen bir belediyede çalışan psikolog/psikoterapist Şinda Barış, bu hizmeti almaya gelen kişilerin başvuru sebeplerine, bu kişilerin yaşamsal temel ihtiyaçlarını karşılamıyor oluşuna değindi.
Özel muayenehanesinde hizmet veren psikiyatrist/psikoterapist ve akademisyen Taner Yılmaz ile ise pandemi sonrası yaşananların bu alana etkilerini konuştuk.
#psikoterapi #psikoterapinedir #psikolog