Un invitat extraordinar! Vreau sa imi exprim tristetea pentru faptul ca la aceasta discutie in care este abordat subiectul istoriei Sibiului, nu aud nimic despre Români, nici vorba. Imi vine foarte greu sa vad faptul ca noi nu vorbim despre ceea ce a insemnat istoria noastra pe pamantul Sibiului, inainte si dupa venirea sasilor , despre marginalizarea noastra, despre miscorarea importantei noastre si despre inhibarea spiritului neamului nostru ca sa nu poata ridica privirea nicaieri in zonele respective. Ceea ce au facut sasii merita atentia necesara, dar noi ca Români avem datoria fata de noi si inaintasii nostrii sa nu uitam propria noastra istorie care a inceput pe acest tinut cu mult inaintea venirii sasilor, a continuat pe toata perioada cat ei au trait printre noi si continua si in zilele noastre. Faptul ca ne amintim trecutul, ne ajuta sa intelegem prezentul si sa cotinuam mersul nostru in istorie cu lectiile invatate si sa exploatam potentialul pe care il avem ca natiune, cu toate problemele ei care desigur pot fi rezolvate.
@constantindan33062 жыл бұрын
Dr Campeanu ar trebui să aibă o mai mare vizibilitate!!
@alexhlenschi69082 жыл бұрын
Frumos episod, nota 10 Genial invitatul, o adevărată enciclopedie ambulantă în domeniul său, simpatic prin limbajul său popular Aș mai fi stat fără probleme să vă ascult chiar și până ”poimâine seară” Felicitări P.S. Ar fi util, pentru novici ca mine, să oferiți reperele anilor din chestionarul de la final. Pentru unii știu evenimentele, dar pentru alții (mulți) nu
@razvanpop22792 жыл бұрын
multumesc
@constantindan33062 жыл бұрын
Păcat de stilul abrubt al moderatorului!!
@razvanpop22792 жыл бұрын
exista si alte podcasturi
@adrianciobotaru9595 Жыл бұрын
Sincere felicitari pentru aceste emisiuni. Va sugerez sa faceti astfel de emisiuni si despre alte orase... Spre exemplu, despre Brasov :) Stiu ca dvs sunteti din Sibiu, dar s-ar putea ca despre BV sa nu aiba cine sa vorbeasca :) ... Sunt sigur ca fiecare oras are o istorie frumoasa, care merita povestita...
@razvanpop2279 Жыл бұрын
multumesc pentru cuvinte. nu zic nu doar ca trebuie sa gasesc persoanele pregatite a vorbi despre acele orase...dar poate usor usor abordam si alte orase
@catalinmuresan32302 жыл бұрын
Fain episod, sper să-l mai vedem pe dl.Câmpean la emisiune.
@razvanpop22792 жыл бұрын
in curand il vom vedea
@nicolaevacar34222 жыл бұрын
Excelent din nou!!! Cred sau bănuiesc că totuși existau tabere de instrucție și pregătire în timpul iernii......
@cimpeanuliviu2 жыл бұрын
Fiind o discuție liberă, am uitat să menționez că socotelile orăşeneşti de la sfârşitul Evului Mediu consemnează antrenamente ale miliţiilor urbane duminica, după slujba religioasă. La un anumit interval temporal, toate breslele şi vecinătăţile ieşeau sub steagul propriu, cu fluieraşi şi toboşari, pe un câmp anume (la Braşov era pe câmpul dintre oraş şi Şchei, unde este astăzi Liceul "Andrei Şaguna") şi acolo exersau trasul cu arbaleta şi cu puşca, dar şi lupta cu spada. Ţinta era un manechin îmbrăcat în armură ("gewappneter Mann") sau o pavăză ("Tartsche"), de aceea exerciţiile se numeau "zum Tartschen". Cei care luptau călare se antrenau cu lancea, exact cum făceau şi cavalerii. Există un caz de la Braşov, pe la 1530, în care "turnirul" a fost câştigat de un călăreţ ţăran din Prejmer. Cel mai bun trăgător, în speţă cel mai îndemânatic lăncier era răsplătit cu o sumă considerabilă de până la 5 florini-aur (pentru echivalare, saluriul unui meşteşugar pe an era de 10-12 florini).
@razvanpop22792 жыл бұрын
merci mult
@sebis77332 жыл бұрын
Am avut oanarea de a participa la o astfel de activitate cu dvs ca ghid. Cred ca multa lume ar aprecia o prezentare la pas a centrului orașului cu dvs ca ghid.
@razvanpop22792 жыл бұрын
daca imi sunt mie adresate cuvintele, va multumesc frumos si de ce nu, putem organiza. Daca nu, am sa ii transmit lui Liviu, frumoasele cuvinte.
@astrafilmkato2 жыл бұрын
ar fi cazul sa aveti minima rigoare istorica de a folosii denumirile originale ale oraselor cu mentionarea denumirii actuale Kassa/Kosice ale oraselor despre care vorbiti.
@razvanpop2279 Жыл бұрын
fiind un context de popularizare a istoriei, depinde de context...in general incercam sa spunem si numele actual...daca ne-a scapat vreun nume, ne cerem scuze
@teofillacatusu3524 Жыл бұрын
Bine ar fi daca reporterii ar invata sa mai si taca, lasand intervievatii sa vorbeasca. Pe auditori ii interseaza intervievatii!!
@razvanpop2279 Жыл бұрын
formatul unui podcast ca al meu este de dialog intre doi specialisti pe o tema, prin urmare ambii prezenti in studio vorbesc. ceea ce doriti dvs. se numeste monolog si sunt destule podcasturi de gen pe care va incurajez sa le urmariti.
@razvancodrutpop5706 Жыл бұрын
@@bbronxx exact, pare rau pentru alte mame
@constantindan33062 жыл бұрын
Cum de nu a studiat arhiva Bisericii Evanghelice Mediaș care e la 2 pași de Sibiu !! Curios? !!
@razvanpop22792 жыл бұрын
sunt foarte multi care au studiat arhivele din Transilvania, va invit sa va informati temeinic pe subiect.
@constantindan33062 жыл бұрын
Iar acum se găsesc 1400 de cărți din Evul Mediu în arhiva de la Mediaș!?? Cine a avut interes sa ascundă acest lucru an de zile și oare dece ??
@razvanpop22792 жыл бұрын
sa nu mergem in elucubratii.... Nu a avut nimeni interes, cum nimeni nu a avut interes sa ingroape Troia sau portile Sibiului....asa se rostogoleste istoria...
@catalinmuresan32302 жыл бұрын
Reptilieni le-au ascuns, ca să nu le găsească dacii, că le-ar fi băgat în tunelurile energetice.
@constantindan33062 жыл бұрын
Am vrut sa spun ca ce era f valoros a plecat de mult de acolo! Ar trebui anchetați cei ce au avut cheia de la acea încăpere, cel puțin după 1944!!
@dinuemil12 жыл бұрын
min 58: nu se făceau campanii iarna.
@radudiaconu28512 жыл бұрын
nu era o regula, dar, de obicei, nu se faceau iarna din cauza vremii, a greutatii de deplasare, aprovizionare deficitara,samd. Dar exista si campanii de iarna si in medievalitate, existnad comandanti militari care doreau sa surprinda inamicul nepregatit. In epoca moderna Washington a calcat traditia si a surprins inamicul in doua batalii cruciale, la Trenton si Princeton , in decembrie 1776, intorcand soarta razboiului de Independenta a SUA.