Multumesc Razvan, sunt mai bogata in cunostinte! La cat mai multi astfel de invitati (y) FELICITARI!
@razvanpop22792 жыл бұрын
eu iti multumesc pentru cuvinte
@VioricaAtaman Жыл бұрын
Foarte interesant!
@razvancodrutpop5706 Жыл бұрын
multumesc frumos
@ATMA_STUDIO2 жыл бұрын
Foarte Interesant ! Bravo Razvan !
@razvanpop22792 жыл бұрын
merciiii
@victorrock19978 ай бұрын
Foarte interesant podcast! Keep up the good work! Toate cele bune!
@razvancodrutpop57068 ай бұрын
multumesc frumos pentru cuvinte
@victorrock19978 ай бұрын
@@razvancodrutpop5706 Cu foarte mare plăcere! Mult succes pe mai departe! Sibiul este un oraș foarte frumos!
@radudiaconu2851 Жыл бұрын
A fost foarte instructiv. Cunosc f bine Sibiul, am absolvit dreptul in 99. Cumidava....am fost in 2021. Pacat. Era aproape abandonat si inecat in vegetatie. Abia se cunostea cate ceva. Singura metoda de a gasi Cedonia , parerea mea de nespecialist, ar fi cautarea cu radar geodezic...ground penetretion radar... si cu magnetometru...s-ar putea astfel decela constructiile orasului, aflate, mai mult ca sigur, undeva in zona Casolt bine ingropate. Cat despre sasi...caut o carte si nu o gasesc, am participat ca student la lansarea ei, in cadru restrans, la Facultatea de Drept...Statutele municipale ale sasilor din Ardeal...dar nu mai tin minte autorul....o exista pe undeva?? Era o lucrare mega interesanta pentru istoria dreptului in spatiul romanesc si nu numai. Dar autorul avea la el un singur volum si nu stiu daca a reusit sa si vanda cartea in librarii. PS felicitari , o sa incerc sa vad toate episoadele.
@razvanpop2279 Жыл бұрын
cartea o am in biblioteca cred ca este vorba de cea a lui Felix Schustchek (sper ca am scris coresct numele). Si eu cred ca un radar ar ajuta enorm.
@dariavdb5699 Жыл бұрын
Am asteptat continuarea discutiilor incepute prin AIOS la Café Wien, la care puteam participa doar in perioada vacantelor, si aceasta forma de invatare non-formala mi se pare esentiala pentru a aduce mai aproape de noi rezultatele cercetarilor sistemice si sursele lor! Prima oara cand am invatat despre "La Chanson de geste de Roland " si Carol cel Mare a fost in liceu ( acum Colegiul National O. Goga) - nu la ora de istorie sau literatura, ci la ora de franceza, unde diriginta Cristina Marti ne invata sa ne ridicam asupra informatiilor, pentru a cuprinde ansamblul ce depasea subiectul in spatiu si timp, pe vremea cand internetul era doar un zvon, si Biblioteca Astra gemea de lume. Tot atunci am inteles ca orizontul este mult mai larg decat pot eu intelege, si ma asteapta, pentru ca exista manuscrise/ documente la care nu voi accede, daca nu cunosc si alte limbi si nu stiu unde sa le caut. Povestea lui Anselme de Bra/Braz a fost popularizata in spatiul valon odata cu aparitia unei publicatii numite "Parlons de nos villages" (aparuta intre 1960 -1973; - o perioada in care educatia non-formala urmarea educarea maselor populare in Belgia prin infiintarea Institutului Cardijn din Namur, care urmarea sa scolarizeze cu prioritate copii proveniti din familiile muncitorilor, si sa-i ordoneze preoti: se considera ca trecerea oficiilor religioase din la latina in lb franceza poate avea succes in mediul rural din bazinele carbonifere, daca cei care propovaduiesc cuvantul Domnului provin din aceleasi medii precum enoriasii). Revenind la Anselme, aflam din pag 10-11 ca: " Une charte de Charles le Gros, signée à Worms, le 13 novembre 882, porte que la chapelle de Bra qui aurait autrefois appartenu à l’abbaye et qui lui avait été enlevée, fut rendue aux religieux par le monarque après lectures d’anciens écrits reconnus authentiques. (Halkin et Roland, t. F, p. 103). Quand on eut construit le château de Logne, la première église fut cédée en bénéfice à Albéric de Braz à charge de garder le château. En 1103, Anselme de Braz, fils d’Albéric, partant pour la Hongrie, vendit son bénéfice à l’abbaye de Stavelot, avec clause de rachat pour le cas où il reviendrait au pays." (SUrsa: www.eglise-romane-tohogne.be/secu/index.php?./environs/parlons_villages_ourthe_ambleve.pdf)
@razvancodrutpop5706 Жыл бұрын
ce frumos scris si pus in litere...multumesc mult mult.
@victorrock19978 ай бұрын
Primul imigrant ipotetic vorbind german în Transilvania a fost Hezelo, dar nu poate fi sigur, pentru că el e consemnat în unele documente medievale de la o mănăstire din sau de lângă Aachen (cea din Rade/Rode) că a emigrat undeva în Regatul Ungariei, nu neapărat în Transilvania medievală. De asemenea, sașii nu sunt saxoni după descendență ci mai degrabă luxemburghezi, flandrenzi/flamanzi și franconi sau lotharingi (cel puțin valurile inițiale de coloniști din Evul Mediu Clasic). Anselm de Braz era de descendență valonă de asemenea și ar fi al doilea emigrant prezumtiv sas în Transilvania, venit după Hezelo de Merkstein, ambii prin secolul al XII-lea, cam la jumătatea acestuia cum foarte bine se menționează în podcast (i.e. 1147 A.D.). O capodoperă de referință în istoria sașilor transilvăneni este evident Așezarea sașilor în Transilvania de Thomas Nägler. Cele mai bune salutări din Suceava! Alles Gute! P.S. Ulterior, alte valuri de coloniști sași au provenint din Bavaria și Turingia.
@radupopescu724424 күн бұрын
Toate ca toate, insa la venirea sasilor in zona Sibiului ,ce comunitati romanești(valahe) au găsit (cnezat,ducat,voievodat,etc?
@razvancodrutpop570619 күн бұрын
Nu au gasit structuri juridice. Toate cnezatele sau numite cateodata ducate (Voievodat a fost doar unul, cel al Transilvaniei) nu se aflau pe teritoriul dat sasilor. Ele au fost recunoscute de regele Ungariei si aveau teritorii bine definite. Sasii s-au asezat pe fundus regius, adica pe pamantul aflat in proprietatea directa a regelui. Sunt realitati juridice diferite in aceeasi Transilvanie. Ca poate au gasit familii de romani sau mici comunitati, ele erau fara statut juridic.
@radupopescu724419 күн бұрын
@@razvancodrutpop5706 De exemplu,pe Valea Hartibaciului,când s-au alăturat comunităților germane și etnicii români, în ce secol mai exact(Nocrich,Altina etc),dar romii?
@razvancodrutpop570618 күн бұрын
@@radupopescu7244 mai tarziu, in secolul al XVII, apar primele comunitati coerente de romani. rromii apar si mai tarziu
@radupopescu724418 күн бұрын
@@razvancodrutpop5706 Mulțumesc!
@radupopescu724411 күн бұрын
De ce oare în sudul Transilvaniei,la venirea ungurilor și mai apoi în momentul colonizării germanilor(izvoarele sunt zgârcite în acest sens),aceștia nu au găsit, structuri mai bine organizate sau cel puțin la fel de organizate ca ale celor descriși de către notarul anonim al regelui Bella în celebra sa cronică?
@radupopescu724418 күн бұрын
O întrebare care nu ține de Sibiu,însă poate explica continuitatea românească din Transilvania:Cum interpretați existența "donariului de la Biertan "?
@razvancodrutpop570618 күн бұрын
este o dovada a crestinismului dar nu a continuitatii romanesti....astfel de donarium-uri sunt prezente in lumea germanica si se gasesc foarte multe, mult mai multe decat unul, in zona istiriana si dalmata, dand doar un exemplu. ALtele sunt exemplele continuitatii....
@radupopescu724418 күн бұрын
@@razvancodrutpop5706 Cine pututeau fi,"proprietarii","donariului de la Biertan "?
@radupopescu724418 күн бұрын
@@razvancodrutpop5706 Așa este,aveți perfectă dreptate, nu este o dovadă clară a continuității românești, ci a Creștinismului, atâta timp cât a fost datat în sec.4!Totuși ,ce dovezi există în zona Sibiului de continuitate românească și începând de când?
@radupopescu724414 күн бұрын
Mulțumesc, și" tăcerea este un răspuns " !Doamne ajuta!
@razvancodrutpop570612 күн бұрын
@@radupopescu7244 dovezile sunt cele lingvistice, cele mai importante, de altfel, apoi sunt cele documentare prin elementele statale deja identificate in Transilvania la venirea maghiarilor, definite drept romanesti.....cercetarile arheologice sunt importante, de asemenea (Rasinari, Avrig, Orlat, Sibiel, Raccovita, etc...)
@taniamandache3409 Жыл бұрын
De când cu Iohanis președinte nu mai suport nici salamul de Sibiu!
@razvanpop2279 Жыл бұрын
nu oricine gusta delicatese 😁
@victorrock19978 ай бұрын
Mie tot îmi priește pateul legendar de acolo. Azi chiar mi-am luat unul. Dar vă înțeleg foarte bine tristețea...
@csababalog9702 Жыл бұрын
Ce parere aveti despre relatarea lui Dumitru Protase despre Kurt Horedt? "Când am fost la München, la un simpozion internaţional, cu o comunicare în care vorbeam despre continuitate - cu bulgari, cu unguri, cu cehi, cu români, cu nemţi -, l-am întâlnit pe Horedt. Eram vreo 50-60 în sală. Iar comunicarea lui Horedt susţinea că noi, românii, am venit din Balcani ca popor format. Deci relua teoria lui Roesler. Nemţii lui au pus întrebări, şi cei de la etnografie, şi cei de la arheologie: „Domnule Horedt, când aţi spus adevărul? Când eraţi în România, unde aţi scris pro-continuitate sau acum, când negaţi?“. Le-a răspuns pe scurt: „Cât am fost profesor într-o universitate românească, nu puteam să spun ceea ce cred, deoarece mă dădeau afară"
@razvanpop2279 Жыл бұрын
nu am nicio parere
@victorrock19978 ай бұрын
Dublu standard. Teoria roesleriană este demontată foarte precis de prof. dr. Thomas Nägler. Este nonsens așa zisă teorie respectivă. Toate cele bune! Minden jót Alles Gute!
@radupopescu724422 күн бұрын
Relatarea cronicii notarului anonim al regelui Bella al Ungariei ,ca cea a lui Nestor,demonstrează clar pe cine au găsit maghiarii în Transilvania la venirea și cucerirea ei!
@radupopescu724422 күн бұрын
"Istoria se repeta ,cu alți oameni și în alte vremuri"!Horedt,acum și Roesler în perioada bolsevica!"Nimic nou sub soare",doi antiromani!
@radupopescu724422 күн бұрын
@@razvanpop2279E grav,domnule istoric,dacă nu ai nici o opinie!
@teofillacatusu3524 Жыл бұрын
Stimate Domnule Pop, sunt interesante emisiunile Dv., dar se cunoaste ca sunteti roman (chiar daca numele de familie este maghiar!), pentru ca nu lasati interlocutorul sa vorbeasca, ci il intrerupeti mereu si ades inainte de a-si terrmina sarmanul fraza. Va rog imbunatatiti-va retorica! Sunteti sibian, schimbati-va modul de a dialoga! Luati exemplul germanilor, ei nu intervin decat dupa punct! In limba germana verbul se pune (la timpii compusi) la sfarsitul frazei, iar fara verb nu intelegi nimic!
@razvanpop2279 Жыл бұрын
Stimate domn, ma reexplic. Nu stiu daca sunteti aceeasi persoana sau o alta care imi face acelasi comentariu si de aceea ma repet. ACeasta nu este o emisiune tv, este un dialog intre 2 specialisti din domeniu. Fiind un dialog, discutam intre noi si construim impreuna enunturile. Acesta este formatul gandit de mine. Exista si alte podcasturi sau emisiuni tv care posibil sa va satisfaca coerenta dorita dar pe care cu siguranta nu o gasiti si nu o veti regasi in podcastul meu.
@victorrock19978 ай бұрын
Domnul Pop își ascultă atent interlocutorul și îl lasă pe acesta să dialogheze în voie, fără restricții. Știe foarte bine să conducă o discuție liberă și complexă!
@raduaugustin4437 Жыл бұрын
Să mă piș pe podcastul tău vere!!!.
@razvanpop2279 Жыл бұрын
de obicei acest exercitiu fiziologic se face la toaleta...e mai sanatos...incearca
@victorrock19978 ай бұрын
Este un podcast foarte bun și interesant. Studiul este temeinic în ceea ce îl privește!