până pe 31 decembrie, folosește codul "RUXANDRA" pentru 3 luni gratuite din abonamentul SurfShark, și o reducere de 85% la restul lunilor: surfshark.deals/Ruxandra [ad]. 🍂
@oliviukasabian73942 жыл бұрын
4 fără 15 cît face?
@oliviukasabian7394 Жыл бұрын
Cine esti si ce doresti?
@arien.142 жыл бұрын
Profund surprinsă de Adam și Eva de Liviu Rebreanu❤ Recomand din tot sufletul, nu-l lăsați pe Ion să vă sperie, deși sunt sigură că după ani veți aprecia și acest roman!☺️
@letitia40202 жыл бұрын
Ești una dintre singurele persoane pe care le-am (e-)cunoscut care nu e condescending în momentul în care vorbește despre ce a citit. Avem atât de mare nevoie de tine
@ileanastanciu57992 жыл бұрын
Datorită ție am citit “Toate zborurile au fost anulate”, de Adrian Diniș și n-am cuvinte sa spun cât de mult mi-a plăcut. De atunci am citit tot mai multă poezie contemporană românească!
@gabiivan2 жыл бұрын
Pai de ce sa nu fiu sincer, vlogul tau m-a determinat sa ma apuc de citit mai serios, de un an si jumatate, aproape doi, eu nevenind din mediu umanist. :) Apoi, ca recomandari (nu neaparat de autori romani), as spune orice carte de John Fowles pentru romantici, John Saul pentru cei atrasi de thriller / horror si, preferatele mele, carti autobiografice ale sportivilor de performanta (in particular, ultramaratonisti).
@booksstopia2 жыл бұрын
În 2023 chiar mi-am propus să citesc autori români❤ consider că sunt într-un mind set potrivit, întrucât am citit literatură universală de când mă știu, iar acum sunt curioasă și de această zonă.
2 жыл бұрын
sper să vedem un vlog pe tema asta!! m-aș bucura muuult
@booksstopia2 жыл бұрын
@ facem✨❤️
@heimaey7772 жыл бұрын
I have absolutely no clue about what you said, I don't even know what language you do speak, but I watched for the aesthetic
@Ana-ld9js2 жыл бұрын
It's Romanian. She is giving book recs of contemporary Romanian literature
@cdayadaya2 жыл бұрын
Buna Ruxandra! Din pacate, marea majoritate a cartilor pe care le-am citit din literatura romana fac parte din materia pentru Bac. Tin minte ca am citit Elevul Dima dintr-a saptea in timpul unei vacante de vara fiindca ne-a fost recomandat de profesoara de romana ca parte a unei liste optionale de citit si mi-a placut enorm! Deocamdata pe lista mea de want to read se afla in principal literatura universala si straina dar cine stie ce imi rezerva viitorul. Mult succes in dezvoltarea ta si can't wait for your next vlog. BTW, you look mesmerizing in this one!
@aminapetecuta76252 жыл бұрын
Cartea pe care o citesc acum e " prietenii copilăriei mele " e o carte foarte frumoasa
@emmads2 жыл бұрын
M-am regasit lejer in acest video❤ Initial nu imi placea sa citesc ori de fapt, nu descoperisem inca lectura, pana cand in liceu am observat-o pe Alina, o tipa rebela si nepasatoare care avea permanent o carte in mana. In pauze sau in timpul orelor, Alina avea mereu ceva mai bun de facut. Inspirata de curajul ei, am fost la biblioteca sa imprumut O carte, oarecare si am ales Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade. Practic cartea asta mi-a vindecat miopia si m-a incurajat sa descopar literatura si mai cu seama, AUTORII ROMANI, care in perspectiva mea sunt cele mai bune stimulente de inteligenta❤️
@Karla-jk6in2 жыл бұрын
Wow Emma ,povestea ta e într-adevăr interesantă
@AnaanA-zd1dc2 жыл бұрын
Bună, Ruxandra! Ai vrea să faci un video despre cum ai învățat tu pentru bac ul la română? Tips and tricks sau ce materiale ai folosit? Ar fi de mare ajutor
@neo-eclesiastul93862 жыл бұрын
Recomand pentru cine are curaj să caute titlurile clasicilor de la Jurnal Național editate de cei de la Litera. Sunt 150 de titluri în total de autori considerați clasici ai literaturii române. Nu o sa le găsiți exact în ediția respectivă, căci cred că nu se mai vând, dar căutați titlurile oricum
@wisteriasart93822 жыл бұрын
Wow,esti efectiv prima youtuberita romanca care face astfel de content (pe care am gasit-o)
@nmariana112 жыл бұрын
2022 a fost anul în care am citit mulți autori români și mi-a plăcut mare parte din ce am citit, unele cărți chiar foarte mult. Dar o să încep prin a recomanda Întunecare de Cezar Petrescu pe care am citit-o în trecut de două ori și aș reciti-o oricând cu la fel de multă plăcere. Anul ăsta, în afară de ce ai menționat tu, mi-au mai plăcut și: Bureți de fag de Mihai Duțescu, Clovnul de Iulian Ciocan, Miere de Tudor Ganea, Fragil de Simona Goșu , Orbi de Petronela Rotar, Soldații de Adrian Schiop. Și aș vrea să menționez și Prodigium de Anca Moraru și Amnezia de Cristina Lincu. Cărți sunt pentru toate gusturile, timp să avem!
@dianastancut2 жыл бұрын
Nu e greșeală, eu am cumpărat "Resursa" Olgăi Ștefan din Cărturești cu 5 lei. A fost scrisă cu ajutorul unei finanțări de la AFCN, mă gândesc că de aceea e prețul atât de mic.
@nicogiurgi78932 жыл бұрын
Sint alta de Svetlana Carstean si antologiile "Un secol de poezie scrisa de femei" cred ca ar fi un start perfect! Personal am inceput cu Nora Iuga care mi s-a parut, si inca mi se pare o scriitoare de exceptie, mai ales in poezie. Eu am numit-o "bebelusul high" :)) Dupa care am primit o antologie a lui Mircea Dinescu si am zis "wow, se poate si asa"
@evaepurice2 жыл бұрын
Mai adaug aici și Viața ca o pradă de Marin Preda, e o carte mult mai simplă ca Moromeții (și chiar povestește despre cum a apărut Moromeții) și pot spune că dacă sunteți introvertiți și lectura e ca o religie pentru voi, o să vă regăsiți în personajul lui Marin, în plus e un roman semi autobiografic.
@apollofan10192 жыл бұрын
Ma bucur sa vad si alte pareri decat cea pe care mi-am format-o eu in clasa a 7-a. Cand spui Viata ca o prada, imi aduc aminte de o carte greoaie si plictisitoare, din care n am putut sa culeg multe =,))
@karinapadureanu51902 жыл бұрын
Ce placere sa ascult recomandari din scrierile autorilor nostri, mai ales facute intr-un mod atat de profesional si placut ! Imi place mult literatura romana si as avea multe recomandari. M-a amuzat "Muzici si faze" de Ovidiu Verdes si m-au impresionat Marta Petreu - "Acasa, pe campia Armaghedonului", Lucian Dan Teodorovici - Matei Brunul, Catalin Dorian Florescu - Jacob se hotaraste sa iubeasca, Filip Florian - "Toate bufnitele", Ioana Parvulescu - Inocentii. Avem scriitori buni. Mai sunt multe, acestea imi vin acum in minte.
@jajaarabei58802 жыл бұрын
Pana anul acesta nu am fost o persoana care sa citească. Nu aveam răbdarea necesară de a citi. Însă, datorita profesorului meu de psihologie și a unei colege am început sa citesc. Pot sa spun ca am început din dorința de a ma ridica, întrucât profesorul meu mi-a relevat unele lucruri care m-au marcat la acel moment. Prima carte citita a fost chiar de o autoare română numita Iuliana Neagu, era despre spiritualitate. Ulterior, acest subiect a început sa ma pasioneze, la fel și psihologia. Am început sa sap tot mai adânc în sfera acestor genuri de cărți, deoarece nu suport atât de mult sa citesc cărți beletristice, și astfel am dat de Ioan Petru Culianu, vărul (parcă) a lui Cezar Petrescu. Acest om a scris cărți care sunt greu de înțeles și greu de digerat în același timp, cu un vocabular foarte academic. În prezent, totuși, e unul din autorii mei romani favoriți, împreună cu Radu Cinamar. In ciuda complexitatii lecturilor sale, îl recomand din toată inima. Dar dacă ar fi sa ii compar pe cei doi menționați ulterior, Radu Cinamar are lucrări mult mai accesibile, care, din perspectiva mea, pot fi confundate cu romane SF.
@dariachitic87432 жыл бұрын
Te ador. Iubesc aceste videouri Poate vei face un video în care sugerezi cărți pe care le putem citii
@iulianadumitraș51432 жыл бұрын
Grozav video , apreciez enorm . Pupici 😘😘
@gelu.vlasin.tranzbordare2 жыл бұрын
La mine a fost o întâmplare (faină) să citesc pe la vreo 15 ani o carte care mi-a marcat existența: "Povestiri despre om. După o carte a lui Hegel" de Constantin Noica. Poate părea la început un piculeț inaccesibilă. Dar, pentru cei mai curajoși, o recomand negreșit. :) Pentru cei mai puțin pasionați de introspecție dar hotărâți să înceapă cu o bună lectură, aș recomanda o duzină de douămiiști: "Întâmplări la marginea lumii" de Cosmin Perța, "Băgău" de Ioana Bradea, "pe bune / pe invers" de Adrian Schiop, "Cum mi-am petrecut vacanța de vară", de T.O.Bobe, "Fișă de înregistrare" de Ioana Băiețică, "Apropierea" de Marin Malaicu Hondrari, "Legături bolnăvicioase" de Cecilia Ștefănescu...
@nderscore82 жыл бұрын
7:27 sănătate
@denisaord43682 жыл бұрын
Cât am așteptat un video nou ❤ Mulțumim
@justinasfarghiu51822 жыл бұрын
cred ca piesele de teatru ale lui Mihail Sebastian sunt un inceput bun.Poate chiar Tudor Musatescu pentru iubitorii de ,,teatru vechi" :)
@balak12 жыл бұрын
Andrei Dósa, "Multă forță și un dram de gingășie". Pentru relația toxică cu un prieten, pentru descrierea lumii secuiești și pentru sinceritate.
@florentinacostina5554 Жыл бұрын
Mult succes în continuare!
@andreeaidu2 жыл бұрын
Mă bucur ca un copil când văd că ai postat iar un nou video. Mi se face chef de citit atunci când te urmăresc! 😂😍
@anamariabat38652 жыл бұрын
Salut, Ruxandra; am notat câteva titluri, voi vrea să le împrumut de la Biblioteca din Oradea dacă le au, dacă nu, le-oi cumpără. Să știi că eu am descoperit-o de vreo 2 ani pe doamna Ileana Vulpescu; mi se pare că Arta Conversației este filosofie clasică pură transpusă în viața de zi cu zi a unui om. Pur și simplu m-a fascinat. Ce-mi aduc aminte că mi-a plăcut mult în adolescență, dar nu știu dacă la fel aș simți și acum, este Talida de Ion Grecea și Adam și Eva a lui Rebreanu; ah, și Nuntă în cer a lui Eliade (astea toate sunt citite acum aproximativ 20 ani).
@miruna59162 жыл бұрын
Vocea ta este asmr ul perfect 🤩😅
@andreeaidu2 жыл бұрын
Bună, Ruxi! :) Vei face și un clip privind lansările de carte de la Gaudeamus din acest an? Păreri, recenzii, recomandări?
@flaviusb.96992 жыл бұрын
Eu recomand "Sarmanul Dionis" de Eminescu proza si La tiganci de Mircea Eliade. Cu ele am inceput si a fost cea mai buna alegere
@filip14082 жыл бұрын
Am dat peste canalul tău fix la 4 fără 15, mor hahah
@andrea_20222 жыл бұрын
Ioana Nicolaie este singura autoare contemporană care mă atrage. Am citit Pelinul negru. Mi-a plăcut enorm. Zilele trecute mi-am luat Cartea Reghinei.
@naomiluca87732 жыл бұрын
Ca si recomandari am o groaza, dar majoritatea (Daca nu toate 🥲) nu sunt scrise de autori romani. Azi am terminat Warcross ~Marie Lu, o carte geniala care m a tinut cu sufletul la gura, mai sunt si numeroase serii populare precum Fapturile Vazduhului, Familia Royal sau Jocurile mostenirii (nu mai stiu denumirea seriei). Anyway as vrea sa incerc sa citesc mai multa literatura romana in anii urmatori, iar clipul asta m a motivat sa incep tocmai din 2023, mersi✌️
@apollofan10192 жыл бұрын
hello !! in privinta cartilor scrise de autori romani, pe care nu le am studiat in scoala, pot recomanda Satra, de Zaharia Stancu, si Chira Chiralina, de Panait Istrate.
@flowerpower88542 жыл бұрын
Inainte sa urmăresc clipul, mi-am zis ca daca nu il introduci pe Drumeș, atunci nu are sens haha❤
@dannicula2872 Жыл бұрын
Eu o recomand calduros pe Rodica Ojog Brasoveanu. Romanele ei sunt captivante, usor de citit, amuzante si de cele mai multe ori au un deznodamant pe care nu il anticipezi. A scris romane politiste, dar daca vreti sa incepeti cu ceva de la ea recomand "Grasa si proasta", o colectie de nuvele scurte si pline de umor.
@catsloverobots682 жыл бұрын
minunat video!
@siluana5692 жыл бұрын
De adorr❤️❤️❤️❤️
@Magdalena_Andronachi Жыл бұрын
Am citit o carte de Mihail Drumeș Elevul Dima dintr-a 7a și vrei să spun că ma schimbat... Nu prea mă așteptam la așa final
@siluana5692 жыл бұрын
Salut sunt Siluana am 13 ani și as vrea sa te rog sa îmi recomanzi câteva cărți adecvate vârstei mele. Te ador! ❤️
@catalinaoance63772 жыл бұрын
legat de teatru, încercați Trilogia lui Bogdan Georgescu :)
@da-eu2 жыл бұрын
Heyy..poti pune subtitrari in romana? Vreau sa distribuiesc video-urile tale si prietenilor mei din Spania care vor sa invete limba română ^^
@andreibadea1689 Жыл бұрын
Pentru incepatorii de orice varsta mi se pare ca Octavian Paler e exact ce trebuie. Accesibil dar profund si foarte bogat in referinte. Aurel Antonie cu Mozaicul si Mihail Sebastian. Viata e prea scurta pentru incercari literare contemporane. Chestia aia woke, cu mai multa incluziune nu cred ca e demna de nivelul tau. Iarta ma.
@andreeaalb82872 жыл бұрын
Ce rimel folosestiii????
@deliagirlea39552 жыл бұрын
Propunere: " Tatăl celuilalt copil".😀
@LeoGeorge102 жыл бұрын
Citești carti scrise de Mircea Cartarescu? Ce impresie ai despre dnul scriitor?îmi aduc aminte ca ai spus mai demult ca a trebuit sa lecturezi "Levantul" pentru cursuri.
@learnromanian590 Жыл бұрын
hello spune mi te rog cand citesti in engleza si te intalnesti cu cuvintele necunoscute ce faci ? le traduci cu dictionarul sau nu le verifici sa .. pur si simplu cand eu citesc eu intotdeauna pierd interesul cand incerc sa traduc cuvintele pe care nu lle inteleg si momentul aceasta nu mi aduce placere haha ... apropo eu invat limba romana privind videoclipurile tale multumesc frumos pentru ceea ce faci. atmosfera in video e intotdeauna foarte placuta si calmanta....
@NamelessPodcast Жыл бұрын
recomandari: memorii despre deportarea romanilor '20 de ani in Siberia' ANITA NANDRIS-CUDLA si 'Spovedania unui preot ateu' de Ion Aion despre biserica, credinta si umor
@naomiq.httpss2 жыл бұрын
Atât vreau să spun:✨Miezul inimii✨ de Ioana Nicolaie
@Vlad-vi1pj2 жыл бұрын
n ai mai/mari?
2 жыл бұрын
am reparat! mersii
@nderscore82 жыл бұрын
Nu este român dar Jonathan Stroud este un autor prea underrated🤔🤪
@mariateodoragoran99 Жыл бұрын
Ciuleandra tot de Liviu Rebreanu
@eduardvoica55272 жыл бұрын
Literatura română clasică ar trebui mult mai apreciată
2 жыл бұрын
de acord, dar cred că ar trebui să fie studiați cumva în paralel cu autorii contemporani în școală :)
@eduardvoica55272 жыл бұрын
@ într-adevăr această alternanță ar fi benefică pentru lectura elevilor
@fantanaideilor Жыл бұрын
Campanie cu petiție ticăloasă- hai să "actualizăm" programa la LLR cu autori progresisto - haștagiști. No, thanks!
Жыл бұрын
las-o așa că bună-i, se văd și rezultatele 💪💪
@marcelogeurts36082 жыл бұрын
First comment!!!!!!!
2 жыл бұрын
U DESERVE IT
@marcelogeurts36082 жыл бұрын
@ omg my fave youtube creator replied to me!!!!
@mihaelapostolache11862 жыл бұрын
Istoria literaturii române de la origini până în prezent. George Călinescu. Cea mai importantă carte a literaturii române !!!Apoi trebuie parcurși integral trei autori: Călinescu, Eminescu și Nichita Stănescu. În afara lor, cu câteva mici excepții, literatura română rămâne maculatură, și asta cu atât mai mult dacă o comparăm cu marile literaturi europene.
@SuperMissFits2 жыл бұрын
acelasi Calinescu care considera opera lui Brancusi fara nicio valoare?
@cristinac36192 жыл бұрын
Bună! Îmi plac recomandările dar până la un punct. Acel trebuie! Termenul în sine. Oare chiar trebuie? De pildă, eu iubesc cărțile literaturii române însă nu rezonez cu modernismul, cu epicul in sine. Nu contest valoarea lui Eminescu însă ei rezonez mai mult cu Domnul Caragiale. Cu toate acestea, gustul în ceea ce privește categoria literara sau genul nu se discută. De exemplu eu rezonez cu Liviu Rebreanu, cu Zaharia Stancu, Max Blecher, Mihail Drumeș, Eliade cu tot ce însumează el atât beletristică cât și eseistică, o iubesc pe Jeni Acterian. Am placerea de a urmări obsesia recurenta asupra morții a lui Cioran. Însă, nu consider că trebuie citit ceva. Eu am avut bucuria de a creste cu clasici pentru că nu am avut acces la cele mai moderne și astăzi, privind în urmă din perspectiva unei tinere de 27 de ani, mă bucur că nu am avut acces la alte categorii literare. Chiar daca nu le-am înțeles pe cele pe care eu le aveam că repere atunci. Iar literatura română care rămâne maculatura. Cam aceasta categorie se regăsește în mod recurent in multe culturi străine și titluri aferente dar aici, din nou, ce înseamnă pentru fiecare literatura și care este scopul in care este parcursa diferă de la om la om. Daca e academic, daca e profesional sau prin colaborări. Daca e plăcere ori orice altceva...e o chestiune personală la urma urmei, e o experiență pot fi cărți tip maculatura care ajuta un tânăr să descopere lectura. Cu toate acestea, e fascinant sa vezi opinii diferite, pentru că eu învăț de peste tot. Cat despre literatură în adevăratul sens al cuvântului suntem doar parelologi care își scriu opiniile personale cu privire la o anumită carte. Ceea ce am învățat în timp, în literatura nu există opinii corecte sau greșite, exista exprimarea unor opinii in urma unor experiențe aferente. O seara liniștită!
@mihaelapostolache11862 жыл бұрын
@@cristinac3619 De acord. Urmând același silogism putem spune că pentru o persoană X o manea de mahala este deasupra unei opere de Verdi. Și totuși... În altă ordine de idei, cei trei menționați ar putea cu toată demnitatea să stea la masa literaților europeni. Toți ceilalți pot fi citiți în funcție de preferințe personale. Am citit opere ale unor autori pe care i-ați menționat. Privind în urmă, regret că am irosit timp prețios cu literatură de acest gen...când îmi stăteau în față Dostoievsky, Tolstoi, Dante, Homer, Vergilius, Mann, Balzac, Proust...și alții. Am pierdut timpul cu Rebreanu...
@mihaelapostolache11862 жыл бұрын
@@SuperMissFits 😅🤣😁 Același. Cel mai mare critic al literaturii române 🙂
@mihaelapostolache11862 жыл бұрын
@@cristinac3619 Și pe același considerent, TREBUIE citit totul și nimic. Și totuși..😊🙂
@stabroghinvsevolodovici88142 жыл бұрын
In viata dupa a 50 a carte de literatura, presupunand ca toate sunt valoroase, functia utilitara se pierde