Cum vezi piata imobiliara in 2023? Creste, scade, stagneaza?
@kidsprotv5501 Жыл бұрын
Cadere libera
@mihaiady7982 Жыл бұрын
Salut, in ce zona recomanzi sa cumpar o garsoniera in Timisoara? Pentru investitie tip airbnb. Multumesc
@Alextudorescu Жыл бұрын
Depinde de targetul de client pe care-l vizezi. Centru/Unirii/Judetean/Iulius Mall/Aradului/Torontalului as zice ca sunt cele mai optime.
@costelcristianionita288 Жыл бұрын
👍👏 Felicitări!🍀
@Alextudorescu Жыл бұрын
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@GandalftheGrey19880 Жыл бұрын
Sunt intr o situatie sa cumpar cu credit ipotecar un apartamnet in centrul bucurestiului si nu stiu daca sa l iau sau sa mai astept. Toata lumea zice sa stau ca o sa vina criza si se duc ratele in sus. Tu ce zici?
@Alextudorescu Жыл бұрын
Eu zic ca depinde. Depinde la ce pret il iei, depinde de zona( zonele centrale nu scad din cauza locatiei) si depinde ce iei. Ratele cresc pe termen scurt(1-2 ani) dupa care poti refinanta. Chiar daca piata scade 20% si nu mai poti lua credit( ce te-ai decis prea tarziu), tu nu mai apuci sa cumperi pana ce piata creste iar( si creste cand bancile dau acces la bani usor iar). Eu zic sa iei acum, la 20-30% sub pretul pietei, zona buna, apartament solid in bloc bun si vei refinanta ulterior. Vezi modulele din FRED( link in descriere) fii atent la pasii din structura pentru ca e cursul pe care l-am construit special pentru prima proprietate si vei fi ok. Abia astept sa aud vesti despre noua achizitie!
@darkdreamsexperience7677 Жыл бұрын
Asteapta. Care viseaza CA piata o sa-si revina, au sa ramana cu visul. In toamna efectele recesiunii au sa SE simta SI in Romania. Aaa, CA vor agentii imobiliari sa creasca fals piata, e altceva, SI au sa blocheze vanzarile. Afara deja o iau in jos.. Concedieri, mancare scumpa etc, sunt la inceput SI afara. Eu astept Pana ajunge 500e pe mp la gata ( SI o sa fie, indiferent cine o sa SE implice sa Tina piata falsa sau sa SE pompeze bani. E vb de ce se intampla afara, nu in Ro)
@mariuscarjaliu8457 Жыл бұрын
@@darkdreamsexperience7677 as face un pariu cu tine pana la finalul lui 2024, daca gasesti proprietati semicentral, nu central in Bucuresti cu 500E / mp UTIL, care sa fie locuibile, ti le cumpar eu. Daca raman peste 1350E / mp util cum sunt acum, si zic de alea vai sufletul lor, imi cumperi si mie 2 garsoniere d-alea comfort 1 in bloc din 84 langa facultate acolo? Nu de alta dar sansele sa prinzi pomana atat de mare au zburat odata cu criza din 2008.
@darkdreamsexperience7677 Жыл бұрын
@@mariuscarjaliu8457 nu ma pasioneaza bBucuresti, Cluj sau Iasi. Nu ai inteles. Piata e in cadere libera incepand din toamna. Normal ar trebui sa fie la pretul de productie CA sa nu ramana cu ele dupa cap. SI 500 e pretul decent SI corect pt ambele parti. La cele vechi nelocuibile tot asa. 500. La care adaugi inca 10 mii daca e renovat.
@mariuscarjaliu8457 Жыл бұрын
Nu are sens sa discutam mai departe, targetam piete diferite si probabil din motive diferite. Pari sa vorbesti ca si cum ai sti cat te costa sa ridici un imobil, ne lasi si noua un link cu un ansamblu dezvoltat de tine in baza caruia spui ca 500E pe mp e un pret ok? Nu de alta dar eu stiu mesteri calificati care fac 120-130E pe ziua lucrata banii lor in mana. La preturile astea doar pe mana de lucru, nu stiu cum faci sa ajungi ca din 500E sa iti mai scoti si banii. Spor la asteptat, sa te gandesti la mine cand platesti triplu pe ce puteai sa iei in 2019 la un pret ok.
@vasiilie3377 Жыл бұрын
Te salut!Cerea o să scadă datorită accesibilității la credite.Creditele sunt tot mai scumpe și nu cred că se vor ieftini prea curând!!Normal că un agent imobiliar o sa spună că vor crește..Imobilele in zone f bune vor avea pretul sus.Cred că abia acum începem să vedem efectele inflației.Cine are de cumparat o să cumpere categoric
@Alextudorescu Жыл бұрын
Pe agent nu-l prea intereseaza ca se vinde la 20% mai mult sau mai putin, el incaseaza si si. Intradevar se pune presiune mare pe cerere, insa si oferta pare sa scada. Multi au pus pe pauza dezvoltarile, fiind speriati de toate astea.
@draghicimaria5058 Жыл бұрын
Apropo de acumularea imobilelor : De la 1 ianuarie 2023 pentru cei ce vor sa isi mai achizitioneze al 2 lea imobil din viata lor , fie el casa , apartament sau teren vor plati pe langa pretul de cuparare si 19% tva la stat ! Deci la un imobil de 100.000 euro vei mai plati in plus la notar , la finalizarea actelor inca 19.000 euro 2023 imobiliare = dobanda dubla , preturi cu 30% mai mari la achizitie si 19% tva la achizitie
@Alextudorescu Жыл бұрын
Plus ca daca vrei sa vinzi mai platesti si 1% sau 3% din valorea proprietatii, la notar. Conditiile sunt destul de dure. Cu toate astea merita acumulare pe termen lung. Repet, depinde de conditiile in care acumulezi si de pretul la care acumulezi. Partea buna e ca imobiliarele au valoare intrinseca enorm de mare.
@draghicimaria5058 Жыл бұрын
@@Alextudorescu Da am uitat să menționez : + 3% TVA daca vinzi imobilul în mai puțin de 3 ani . In condițiile de mai sus : - dobânzi duble - preturi mari ( cu 30% + ) - 19 % TVA la cumpărare - 3 % TVA la cumpărare - taxe notariale destul de mari ( de la 1000 euro în sus ) Ce este de făcut ? Unde se îndreaptă piata ? Se merita pe termen lung ? Ce se întâmplă cu chiriile ? Sa nu uitam și de faptul că inflația a stagnat de 2 luni dar asta a fost liniștea din-naintea furtunii . Inflația revine în forță și o sa atingem până în toamnă o inflație mai mare că anul trecut !
@tvelea Жыл бұрын
Intr-o piata normala, ceivilizata (as spune vestica dar nu numai - Slovenia, Cehia chiar si Singapore) imobiliarele ar trebuii sa cunoasca o scadere sau cel putin o stagnare. In Romania economia subterana da niste rezultate paradoxale deci imi este imposibil sa spun. Sincer cred ca vor creste preturile si Romanii fiind docili vor plati si acele preturi. Se poate, si am observat si acest lucru ca preturile sa fie in lejera scadere sau aparent stabile dar calitatea materialelor lasa mult de dorit (deci vorbim de o scadere in aparenta).
@Alextudorescu Жыл бұрын
Corect. Cele mai slab calitative constructii sunt realizate in aceasta perioada. Unii taie din calitate sa mentina marja de profit.
@ciprianpop5639 Жыл бұрын
Piata este acum total nesustenabila(a ajuns pretul mediu de vanzare la CJ undeva la 2500 E/mp si in blocuri vechi). Se tot introduce acest FOMO cu inflatia, nesiguranta bancilor si altele cat o sa mai fie...important este ca statul sa taxeze! Problema este ca pretul a ajuns la varf!in orice oras mediu din EU gasesti preturi asemanatoare. Nu mai vorbim ca la noi ,nu se tine cont de clasa energetica(deci preturile sunt chiar mai mari, cel putin in CJ).
@Alextudorescu Жыл бұрын
E si punctul meu de vedere. Sa vedem daca bancile si statul aleg sa mearga pe masuri restrictive sau pivoteaza si maresc salarii, dau acces la bani samd...e de urmarit
@isaakmorse6044 Жыл бұрын
cu 100K imigranti anual in Romania , pretul de constructie crescut, scaderea ofertei de locuinte noi -pretul va creste. Creditele vor fi mai greu accesibile dar si oferta va fi scazuta deci va compensa.
@elenabarbuta-by3zo Жыл бұрын
Este mai bine sa vindem sau sa cumpăram în 2023 ?
@Alextudorescu Жыл бұрын
Eu zic ca pe termen lung e bine doar sa acumulam si sa generam venituri din achizitiile facute. Pe termen lung nu vad cum ai pierde in imobiliare...insa e foarte important ce cumparam si la ce pret cumparam.
@danielpopa9159 Жыл бұрын
Salut. In primul rând salariile nu vor mai creste. Au crescut foarte puțin din 2019 pana in prezent (undeva la 450-500 RON). Și așa patronii dau din gura și vorbesc singuri ca au crescut și ei un pic salariile. Dacă vor mai creste salariile se va lasă cu falimente , concedieri etc. Cât despre piata imobiliară , părerea mea este crescută foarte mult artificial in perioada pandemiei , și nu a mai scăzut de atunci. Materialele de construcții și ele au crescut artificial și tot așa. Pana nu vedem o scădere serioasă in partea asta care a fost artificial nu cred ca vedem o schimbare. Deci la momentul de fata piata este in blocaj. Depozite de materiale in blocaj și tot așa. Oamenii au bani din ce in ce mai putini , alimente scumpe , viața foarte scumpă. Viața din Romania este mult mai scumpă decât viața din afara țării. Am umblat și umblu mereu in alte tari și pot face o comparație la imobiliare, servicii , hrana , salarii etc. Eu sunt de părere ca anul acesta se va schimba ceva. Cel mai bine este sa scadă prețurile cum au fost înainte de pandemie perioada 2019-2020. Nu are rost sa mai crească salariile cu 150 RON ca prețurile sa se mai dubleze odată și statul sa te mai facă și el odată. Asta e părerea mea
@Alextudorescu Жыл бұрын
Foarte bine argumentat si punctat. Exact asa vad si eu situatia.