Prof. Dr. Karabudak: MS tedavi edilebilir bir hastalık

  Рет қаралды 9,082

Demirören Haber Ajansı

Demirören Haber Ajansı

Күн бұрын

Daha çok genç nüfusun hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) tanı ve tedavisi konusunda son 10 yılda önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Rana Karabudak, erken tanı alan hastalarda çok daha yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Karabudak, “Özellikle hastalardaki farkındalığın artması ve tedavi seçeneklerinin gelişmesine paralel olarak bugün hastaların yaklaşık yüzde 60’ı için MS tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi diyebiliriz. MS yönetilebilir bir hastalıklar ve bu noktada anahtar hastanın kendisidir” dedi.
Multipl Skleroz’un genç hastalığı olduğu için genel toplum sağlığı için de son dereci önemli bir sorun olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Rana Karabudak, genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde hastalığın sıklığının özellikle 20-40 yaş aralığında arttığına işaret etti. Bununla birlikte özellikle son yıllarda tanı ve tedavi anlamında önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Rana Karabudak, konuyla ilgili bilgiler verdi.
KADINLARDA DAHA SIK GÖZLENİYOR
MS’in artık daha genç yaşlarda ve daha erken saptanabildiğini ve bunun temel nedeninin de MS farkındalığının artması, belirti ve bulguların hastalar tarafından tanınmasına bağlayan Prof. Dr. Karabudak sözlerine şöyle devam etti:
“Hastalık genç nüfusta artmakla birlikte nedeni tam olarak saptanamıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 1,5-2 kat daha fazla gözleniyor. Ancak toplumsal farkındalığın artmasıyla birlikte MS’in zamana yayılan ve çoklu belirtileri hastalar tarafından fark edilmeye başladı. Beraberinde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte artık çok daha erken evrelerde MS tanısı konulabiliyor. Bu da erken dönemde tedavi için önemli kazanım sağlıyor.”
“ERKEN TANI VE HASTAYA UYGUN TEDAVİYLE ÇOK ŞEY KAZANILABİLİYOR”
Tedavide yaşanan gelişmelerle birlikte hastalığın erken tanısının önemini vurgulayan Prof. Dr. Karabudak, tedavide yaşanan gelişmeler konusunda şu bilgileri verdi:
“Ne kadar erken tanı konulur ve ne kadar uygun tedavi uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar alınabiliyor. Tedavi seçenekleri konusunda özellikle son 10 yılda inanılmaz gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla hastaya uygun tedaviyi seçerek çok şey kazanabiliyoruz. Tedaviler artık hedefe yönelik olmaya başlıyor. Tedavi imkânlarımızın da gelişmesiyle MS hastalarının yüzde 60’ı için “MS tedavi edilebilir hastalıktır” diyebiliriz. Yüzde 10-15 primer progresif olup da biraz da ilerleyici giden tedavi seçeneklerinin çok olmadığı grupta zorluğumuz var. Ancak bunları da aşacağımız yeni tedavi seçenekleri için çalışmalar devam ediyor.”
“GÖRME KESKİNLİĞİNDE AZALMAYA NEDEN OLABİLİR” 
MS çoklu belirtileri olan bir hastalık olduğunu ve bu nedenle farklı hastalıklarla karıştırılabilecek belirtilerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Karabudak, MS’e işaret eden belirtiler konusunda şu bilgileri verdi:
“En önemli tipik belirtiler arasında; duyusal etkilenmeler, uyuşma, yanma, batma, karıncalanma, keçeleşme, iğnelenme yer alır. Bu belirtiler gelip geçici olabilir ya da giderek artan şekilde görülebilir. Ayrıca hastada kuvvet kayıpları yaşanabilir. Bir diğer önemli erken dönem belirtisi de görme keskinliğinde azalmadır. Erken dönemde üç hastadan ikisinde gözlenen bu uyarıcı belirti nedeniyle hasta göz hekimine başvurduğunda da gözle ilgili bir sorun görülmeyebiliyor. Çünkü sorun göz sinirlerindedir. Dolayısıyla bu hastaların mutlaka nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.”
“MS İLE İYİ YAŞAMAK MÜMKÜN” 
MS’in günümüzde tedavi edilebilir, yönetilebilir bir hastalık olduğunu ancak MS ile iyi yaşamanın anahtarının hastanın kendisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rana Karabudak, “Süreci hastanın yönetmesi gerekir. Uykusuna, beslenmesine dikkat etmeli, düzenli yaşamalı. Yani hepimizin bildiği sağlıklı yaşam kurallarını mümkün olduğunca uygulamalı. Bunu yanında hasta ihtiyaç duyarsa belirtilere yönelik destekler de alabilir. Günlük yaşamını sürdürebilir. Özürlülük belli oranlarda olsa da bu engel değildir. Her özürlülüğün derecesine göre fizyoterapiler sürdürülebilir. Özetle MS yaşanabilir bir hastalıktır. İyi yönetilmelidir, anahtar hastadır” dedi.
“MS ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA ENGEL DEĞİL”
MS ile yaşam konusunda hastaların en çok merak ettikleri konulardan birinin de hastalığın çocuk sahibi olmalarına engel olup olmayacağı konusunun geldiğini anlatan Prof. Karabudak, konuya şöyle açıklık getirdi:
“Hastalarımızın çoğunluğu genç kadınlar ve dolayısıyla üretken ve doğurgan dönemdeler. Bu yönden MS hastayı kısıtlamaz. Hastalarımız çocuk sahibi olabilir. Hatta bizim ikizlerimiz, üçüzlerimiz olan hastalarımız vardır. Takip ettiğimiz MS'li hastalarda evlilikte herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Ancak bu noktada eşlerin de birbirlerine anlayışlı davranması ve destek olması gerekir. Cinsel yaşam konusunda da herhangi bir sorun yaşanmamakla birlikte olası sorunlar da aşılamayacak durumlar değildir. Gerektiğinde terapi alarak kendilerine destek olabilirler.”

Пікірлер: 33
@perihankaya3902
@perihankaya3902 13 күн бұрын
Uzun yıllar ankarada rana hanıma muayene oldum sadece muayenede sizinle ilgilenir muayeneden sonra sizi takip etmez ulaşmak çok zor,beklediğiniz ilgiyi bulamazsınız doktorluğuna,bilgisine asla lafım yok şimdi istanbul'a geçti hacettepede doktorumu değiştirdim çok memnunum..
@zubeydehnm
@zubeydehnm 9 ай бұрын
Hocamın hastalara yaklaşımını hiç beğenmedim bir süre kızımı götürdüm her seferinde rencide etti şimdi başka doktor arıyorum
@birgulkarakelle174
@birgulkarakelle174 5 ай бұрын
Bunu çok kişiden duydum,hemen değiştirin,dr.önemli
@bahrikaratepe7619
@bahrikaratepe7619 3 ай бұрын
Her beyaz lekeyi MS olarak değerlendirmemek lazım.MS hastalığına sebep olan CD4+ T helper (Th1) ve Th17 hücreleridir. Bunlar bir ANTIKOR, T HUCRESİ. Eğer bu antikor hücrelerini kontrol altına almayı başarabilirseniz ki bu mümkün, MS den kurtulursunuz. Şuan tıbbın yaptığı iş, Kortizon vererek yeni antikorların oluşmasını önlemek, kortizon alındığı sürece herhangi bir sorun yok ama kortizonu bıraktığınız andan itibaren yine aynı duruma düşersiniz. Devamlı kortizon almak da hiç hoş olmasa gerek. Canlı vücudu her durumda kendisini iyileştirmeyi başarabilecek bir donanıma sahiptir, kendi kendini tamir etmesini istiyorsanız, vücudun ihtiyaç duyduğu enzim ve vitaminler vücudunuzda olması lazım. Geri kalanını zaten sistem kendisi halleder. Önemli bir not daha vereyim sizlere, yaşınız ne olursa olsun, eğer sivilceleriniz var ise ve bu sivilcelerden kurtulmak için etken maddesi "İzotretinoin" olan bir ilaç kullanıyorsanız, bilin ki bir çok sistem bozukluğuna adaysınız demektir. Yapılacak basit bir diyet ile ve kullanılacak gıda takviyeleri ile bir çok olumsuzluğun önüne geçebilirsiniz.
@dursunguner422
@dursunguner422 10 ай бұрын
Hastanın hekimi ile uyumuna değinmişsiniz hocam ancak kesinlikle daha önemli olan hekimin hasta ile olan uyumuna dikkat çekseydiniz daha isabetli olurdu.. hekimin uyguladığı tedavi öngördüğü şekilde sonuç vermeyince hastaya olan tavrı bile değişiyor.. Hasta zaten elinde kalan son umutlarla geldiği hekimin bu tavrı sonrası hepten dibe çöküyor ve iyileşme ümitlerini kaybediyor.. ancak isminin önünde prof yazan doktorlarımız vakur bir şekilde pozlarını bozmadan tedavi yöntemlerini sahte bir gülümseme ile anlatmaya ve hayatlarına devam ediyorlar.. saygılar..
@hrbsy3919
@hrbsy3919 4 ай бұрын
Hangi şehirde bu bahsettiğiniz doktor Söylerseniz çok mutlu olacağım
@dursunguner422
@dursunguner422 4 ай бұрын
@@hrbsy3919 Ankara da Hacettepe Üniversitesi nde idi şimdi İstanbul da değerli hocamız..
@gunayozdemir4705
@gunayozdemir4705 Ай бұрын
@@hrbsy3919 istanbul yeditepe hastanesi
@HulyaUysal-w7h
@HulyaUysal-w7h 6 ай бұрын
Slm hocam ben Ems hastasıyım nasıl tedavi görebilirim size nasıl ulasabileim
@ecemiyyyilmaz
@ecemiyyyilmaz 5 ай бұрын
internetten rana karabudak olarak aratabilirsiniz istanbul yeditepe hastanesinde yeni hasta kabulu yapıyor
@zubeydehnm
@zubeydehnm 7 ай бұрын
Bu doktor Ankara da kızımı tedavi ediyordu her gittiğinde umursamaz davrandı hiç bilgilendirmeyi korona döneminde aşı olmazsan seni hatalarımdan çıkarırım dedi bizde onu bıraktık
@oztunc04
@oztunc04 7 ай бұрын
İyi bir hoca bulabildiniz mi tedavi süreci nasıl işliyor
@zubeydehnm
@zubeydehnm 7 ай бұрын
Bulamadım
@sadiyeyildirim9479
@sadiyeyildirim9479 6 ай бұрын
Bursa’da önerfaruk turan ve Elazığ’da Caner bey var iyi doktoralar
@zubeydehnm
@zubeydehnm 6 ай бұрын
@@sadiyeyildirim9479 Ankara da gitmemiz gerekiylr
@ecemiyyyilmaz
@ecemiyyyilmaz 5 ай бұрын
​@@oztunc04biz rana hocadan çok memnun kaldık çok ilgili davrandı ve doğru tedavi sürecine sokması sayesinde ataklarım son buldu
@keremgulecer3034
@keremgulecer3034 18 күн бұрын
Hocam iyi ki varsınız.
@FilizK.-jw9gj
@FilizK.-jw9gj 7 ай бұрын
𝙃𝙤𝙘𝙖𝙢, 𝙮𝙚𝙧𝙞𝙣𝙞𝙯 𝙣𝙚𝙧𝙚𝙙𝙚?
@zubeydehnm
@zubeydehnm 5 ай бұрын
Bence o hocaya hiç ulaşma
@EnergetikaEnergetika-uw9kl
@EnergetikaEnergetika-uw9kl 3 ай бұрын
​@@zubeydehnmneden
MS hastalığı (Multiple-skleroz) nedir? Neden ve belirtileri nelerdir?
32:23
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Рет қаралды 77 М.
Ozoda - Lada ( Official Music Video 2024 )
06:07
Ozoda
Рет қаралды 26 МЛН
Life hack 😂 Watermelon magic box! #shorts by Leisi Crazy
00:17
Leisi Crazy
Рет қаралды 78 МЛН
哈哈大家为了进去也是想尽办法!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:33
火影忍者一家
Рет қаралды 115 МЛН
#1 Рассеянный склероз. Как все началось
15:01
Михаил MURAVLEV
Рет қаралды 36 М.
MS Hastalığı ve Belirtileri
42:28
Sağlığım İçin Herşey
Рет қаралды 55 М.
MS YILLIK KONTROL VE TESTLER | LEVO & BAHAR VLOG
8:14
LEVO & BAHAR
Рет қаралды 57 М.
26 01 2015  SERPİL BULUT-MS HASTALIĞI
24:13
Dr,Aytuğ İle Sağlıklı Yaşam
Рет қаралды 26 М.
'MS uygun tedaviyle kontrol altında tutulabilir'
25:12
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Рет қаралды 18 М.
Ozoda - Lada ( Official Music Video 2024 )
06:07
Ozoda
Рет қаралды 26 МЛН