Hyvä video. Itselläni on nyt 5,76 kWp voimala lounas-etelä-suuntaan. 5,5 kW invertteri ei rajoita tehoa käytännössä koskaan. Mielessä on, että kahteen muuhun tuloon voisi lisätä paneeleja sekä lännen, että kaakon suuntiin, jotta päivän tuottoaika olisi pidempi.
@askomiettinen22282 жыл бұрын
Mielenkiintoinen. Ajoitus varmasti aika hyvä ajatellen sähkön hintaa. Lumitila alemman rivin alla vaikuttaa pieneltä. Olisi olla korkeussuunnassa lumitilaa 60 cm plus päälle viidessosa lappeen mitasta. Alemman rivin tuotto putoaa pois, kun alareunaan jää pienikin varjo - tilannettaan en tarkkaan tiedä. Varjoa voi tutkia peittämällä pienehköllä levypalalla panelia. Varjovaikutuksen suhteen mustat yksikidepaneelit ovat huonompia kuin nyt asentamasi eli vaikuttaa oikealta valinnalta.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kiitos. Lumitilaa jää toisessa päässä noin 60 cm ja toisessa hieman vähemmän. Kevättalvella on käyty välillä vähän lapioimassa tilaa, jos on jäänyt lumen vuoksi varjostusta. Kovin usein ei onneksi ole silti tarvinnut käydä. Tosiaan enempi tila olisi parempi, mutta olisi vaatinut pidemmät ruuvipaalut joiden vääntäminen maahan ilman konetta olisi ollut vaikeaa tai mahdotonta 😅
@ss-55532 жыл бұрын
Ihan hyvä video ja spektsit, kiitos.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kiitos!
@jukkahasala77552 жыл бұрын
Hyvä video,minulla on ollut kohta neljä vuotta paneelit katolla,vuosi sitten lisättiin 6 Panelia.Nyt niitä on 24,sähköä on mennyt ulos ja saatu vähän rahaakin,kun itse ei tule kulutettua niin paljon..Minulla on puukattila,on siinä vielä öljypoltin kupeessa,mutta auringolla tulee vettä lämmitettyä silloin kun paistaa.
@hsimila2 жыл бұрын
Nätti systeemi ja kiitos videosta! Oisko tuota taustapuolta syytä avata hieman, että tuulettuisi paremmin ja sitä myötä paneelit kävisi kylmempänä ja tuotto kasvaisi prosentin pari.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kiitos! Ihan hyvä idea, laudoissa toki on melko isot raot joiden kautta ilma pääsee kohtuullisen hyvin vaihtumaan.
@omavarainenelama2 жыл бұрын
Hyvältä näyttää, ei muuta kuin moottorisaha käteen ja puita pois, ensi talvena pitää saada kaikki mahdollinen talteen mitä voi. 🙂👍
@veijomiettinen7332 жыл бұрын
Mielenkiintoinen video. Itselläkin olisi joutavaa maata hyvään ilmansuuntaan... pitäisköhän rueta pohtimaan 🤔 katolle en niitä paneeleita tässä meillä laittaisi koska osan päivästä puut varjostaa.
@upnorthandpersonal2 жыл бұрын
Cool. I built my own off-grid system here in Western Finland around the same time. 10kW solar (500W panels), with 28kWh of LiFePO4 storage for under €10k including inverter and charge controllers. All DIY to get to that price point...
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Nice! What inverter and what batteries did you use?
@upnorthandpersonal2 жыл бұрын
@@larilehtovirta The battery is a DIY one with 280Ah EVE cells. Inverter is from MUST as are the charge controllers, but I've also added a Victron Multiplus II in the mean time.
@upnorthandpersonal2 жыл бұрын
@@larilehtovirta There is a link to my blog on my YT channel. I can't post a link as YT removes the comment, but I've documented my whole set-up (and other things like heating, water, etc.) there. Since building the system in 2020, I've also doubled the battery capacity to 56kWh.
@damiengirod60052 жыл бұрын
Hello from Kokkola. I would love to have more details about your DIY installation. Do you have info, as pictures, somewhere we could see them? What are your solar panels version which are 500w? Are there equipment specificities required for the Finnish weather ? Did you have to arrange some legal tasks with the authorities for your DIY installation?
@damiengirod60052 жыл бұрын
@@upnorthandpersonal Thank you, I found it on your blog. Are you happy with your investment, compare the rentability of electricity produced?
@seppooppes2 жыл бұрын
Ei saa nykyään asennettuna läheskään 1e/wp. Mulla tutun sähköurakoitsijan kuttaa asennettuna n 7kwp ja n 9000e. Toinen tarjous 10500e luokkaa
@risto46894 ай бұрын
Nämä ei ollut asennettuna, vaan asensivat itse.
@Teknopottu2 ай бұрын
Mainosti videolla että samaan hintaan saa asennettunakin. Toki hinnat on nykyään erit kuin pari vuotta sitten. Jätin katolle asennettavasta reilun 5kw setistä inverttereineen ja asennuksineen tarjouspyynnön ja reilu kuusi tonnia tekisi. Taidan tehdä ensin maa-asennuksena vastaavan tapaisen kuin videolla ja katoksessa kuivata sitten halkoja.
@reijoikonen25742 ай бұрын
Viimeiset 10 paneelia 4,7 kw osti 1600e, 2vuotta vanha 5,5 kw internetin ostin ja laiton panelit varaston seinälle kallistettavaan telineeseen. Teline maksoi tutu metalliverstaalla teetettynä 500e. Yhteensä meni rahaa 2500e itse tein kaikki asennukset tuttu sähkäri kytki piuhat maksoi 50e. Tämä oli halpa paketti ja maksaa itsensä nopiaan. Talonkatolla on 10 paneelia 3,2 kw paketti se ei maksa itsensä vielä 5 vuoteen sileäksi. Mutta olemme keväästä pitkälle syksyyn omavarainen. Ja pitemän sähkökatkon aikana sähkötulee 8,5 kw agrekastista. Tuulimyllyn vielä aion hankki sellasen jotaki 3kw teholla😊
@muumi692 жыл бұрын
Paljonko sähkölasku on ollut kuukaudessa, tuon käytön aikana?
@cyclomiha9 ай бұрын
Paneelien teho laskee kennojen lämpötilojen noustessa. Onkohan kukaan laittanut lämpötila-antureita ja seurannut miten sähköntuotto laskee suhteessa kennojen lämpötilojen nousuun. Jos tehonlasku on merkittävä, saattaisi olla fiksua vetää kennoille jäähdytysputket tai ehkä laittaa jäähdytyslevyä ja järjestää ilmankierto.
@mr.wizeguy89952 жыл бұрын
Jos tuottaa enemmän, kuin kuluttaa maksaako energian myyjä rahaa tilille vai onko ylituotto vain tasattava aikaan jolloin omatuotanto ei riitä. Lähinnä ajattelin, että jos rakentaa pienen aurinko voimalan erilliselle tonttille jolla ei ole juuri ollenkaan kulutusta niin se toimisi pienenä tulonlähteenä.
@DuBstep1152 жыл бұрын
Alle 100kw laitteet saa myydä suoraan verkkoon sähkön spot hintaa ilman välityspalkkioita. Ainakin näin kertoo Helen.
@PetriIkonen-cq1op13 күн бұрын
😎👌😎🤩🤩🤩🤩😂😂😂😂
@janiutter Жыл бұрын
Suosittelen lämpimästi nostamaan paneelit noin 1,5m. korkeuteen josta ne on sitten helppo harjailla lumesta puhtaaksi ja näin saamme myös talvella kivasti sähköä. Kokemuksesta tiedän että jos osa paneelista on lumenpeitossa niin tuotto on pientä vaikka Aurinko paistaakin. Ilmiö johtuu teoriani mukaan siitä että paneelit on kytketty sarjaan.
@larilehtovirta Жыл бұрын
Hyvä huomio! Käytännössä tuo ei meillä enää mahdollista kovin helpolla, sillä telineet pitäisi rakentaa uudestaan. Olemme poistaneet lumet lapioimalla paneelien edestä, se on riittänyt. Aurinkoisella kelillä lumi tippuu sitten kevättalvella itsestään, kun paneelit ovat jyrkässä 50° kulmassa. Vuositasolla kaikkien eo. toimenpiteiden merkitys on vähäinen tai liki olematon.
@epajarjestelmainsinoori90375 ай бұрын
Mitkä oli ne sähkömiehen tekemät kytkennät ja paljon suurinpiirtein oli sen hinta?
@DuBstep1152 жыл бұрын
Onko aurinkopaneelit loppuvuoden krypto. Jos on maita ja mantuja mihi asenella ni nämähä maksaa äkkiä ihtensä takasi ja alkaa tuottamaan +35c kw/h hinnoilla :D
@Thevikingcam2 жыл бұрын
Itse asun kerrostalossa mutta tulevaa ajatellen ostin yhteensä 500W aurinkopaneeleja ja 1500Wh kannettavan akkupankin (litium joka ei syty palamaan helposti ja kestää tuhansia latauskertoja 0-100%). Jos tulee talvella katkoja niin on varavirtaa ja toimii tuolla yksi 55" TV ja läppäri noin 10 tuntia sekä tietysti latailee kaikenlaiset USB laturilla olevat vekottimet leikiten vaikka kuukausia putkeen. Tai sitten lämmittää sähkö (öljytäytteinen) patteria useamman tunnin ja pitää esim makkarin öisin lämpöisenä vaikka sähköt olisi poikki. Tietysti toimii myös talvisinkin (Ei ihan keskitalvella) kun on katteen alla nuo paneelit, niistä irtoaa nyt noin 460W tehoa eli ottavat aika hyvin talteen mitä lupaavat.
@AliusScitmelius Жыл бұрын
Saksassa on parvekkeenkaiteeseen asennettavien paneelien (balkonkraftwerk) suosio lisääntynyt viimeaikoina. Siellä yleisesti myydään paketteja jossa paneelit ja invertteri (syöttää verkkoon). Niiden tehot on siinä 600-800W ja asukas voi itse asentaa invertterin pistotulpalla verkkoon samalla tavalla kuin muutkin sähkölaitteet.
@oplkfdhgk2 жыл бұрын
Omasta mielestäni paljon nätimmät telineet kun ne mitä on myynnissä valmiina. 🙂
@laitsu73212 жыл бұрын
Moro. Kysyisin vähän että onko sulla kokemusta Kärsämäen Recharge asemasta Teslalla? Antaako hyvällä nopeudella ja kuinka tasaisesti? Tuntuu että nuo Kempowerit kyykähtää kohtuu nopeaan.
@ristokekko81472 жыл бұрын
Hyvä video.
@urmasliljestrom86162 жыл бұрын
Kiitokset hyvästä videosta. Pitääkö paikkansa huhu, että sarjaan jos kytketyssä paneelissa yksi on varjossa esim puun tai rakennuksen osalta niin se piiri ei tuota sähköä?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kiitos mielenkiinnosta! Se pitänee osittain paikkansa, mutta paneeleissa on nykyään ohitusdiodeja, joilla varjostettuja osia voidaan ohittaa ja virta kulkee silti sarjaan kytkettyjen paneelien lävitse. Minulla ei ole tästä suurempaa asiantuntemusta, mutta elän käsityksessä että varjot kuitenkin käytännössä edelleen vähentäisivät tuotantoa enemmän kuin mitä se varjon myötä menetetty tehoa tuottava pinta-ala on.
@AliusScitmelius Жыл бұрын
Riippuu myös millainen invertteri on - mikroinverttereillä jokainen paneeli on oma yksikkö. Yhdessä paneelissa on useita kennoja jotka ovat sarjaan kytkettynä. Tällöin yhden kennon kohdalle osuva varjo heikentää koko paneelin tuottoa. Katolle asennettuna jopa televisioantennin varjo pienentää paneelin tuottoa havaittavasti.
@Stoneman12102 жыл бұрын
Videossa esimerkki laskelmassa kotitalousvähennys laski hintaa 1600. Jos kotitalousvähennys osuus on 3000, vähennys on 1100 omavastuun jälkeen. Kotitalousvähennys on verotuksessa saatu vähennys. 25% veroprosentilla hyöty on 275.
@arvolehtovirta89632 жыл бұрын
Korjaan laskelmaasi: Kotitalousvähennys tehdään suoraan maksettavasta verosta eli esimerkkisi mukaan 3000 sta 40 % on 1200 - omavastuu 100, on 1100 e suoraan etuna, ei lasketa tuloveroprosentin mukaan.
@mikakorhonen57152 жыл бұрын
Nuo pultit ei tule kauan kestämään painekyllästetyn sisässä.
@Leena792 жыл бұрын
Pitikö tuolle hakea rakennuslupaa? Itsellä harkinnassa myös paneelien hankkiminen peltotilkulle, kun talon katto on turhan pieni.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Jonkinlainen toimenpidelupa sähköpostitse kunnan insinööriltä riitti.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Korjaus: kunnan insinöörin vastaus oli, että ei tarvita lupaa, kun asiasta kysyttiin sähköpostitse. Mutta kannattanee varmistaa omasta kunnasta.
@Leena792 жыл бұрын
@@larilehtovirta Kiitos!
@annipuharinen25442 жыл бұрын
Kuinka pitkät ruuvipaalut laitoitte ja kuinka päättelitte routarajan? Mikä maaperä ja onko perustus pysynyt täysin liikkumattomana nämä pari talvea? Kuinka talvella lumenpoisto onnistui, mietin kannattaisikohan laittaa paneelit vähän korkeammalle maasta?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Palaan tähän, pitää vähän kaivella muistia!
@timogronroos46422 жыл бұрын
Jos asennus on 50 asteen kulmassa, niin ei siinä lumenpoistoja tarvitse miettiä. Lumi tulee kyllä nopeasti alas itsekseen
@annipuharinen25442 жыл бұрын
@@timogronroos4642 Mikä on ideaali kulma? Meille tulee aurinkovoimala paikkaan, johon ei osu lainkaan varjoja.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
@@timogronroos4642 Juuri näin, valitsimme osin tuon syyn takia jyrkähkön asennuskulman. Toinen syy oli, että jyrkemmällä kulmalla vuosituotannossa painottuu kevät ja syksy, jolloin energiaa tarvitaan lämmitykseen.
@JarppaGuru2 жыл бұрын
aika halpa jos ny 1000 euroo kuussa sähkö on kallista itellä vuosi jää alle reilusti LOL. mutta jos puolittaa kulutuksen sähkölaitos saa vaan saman kuin ennen ei haluamaansa TUPLAA. näin helposti sähköä saa siis tulee ilmaiseksi
@perttipulkkinen98992 жыл бұрын
Kuinka monta kertaa voit ladata Teslan tai muun täyssähköauton vuoden aikana voimalallasi, jos et käytä tuottamaasi sähköä muuten?
@aziaar558 ай бұрын
Akun voi ladata 50 - 100 kertaa vuodessa, riippuen akun kapasiteetistä. Tämän voimalan vuodessa tuottamalla energiamäärällä voi ajaa sähköautolla yli 20 tuhatta kilometriä.
@autot3067 Жыл бұрын
hello kyllä tuo on hyvä,mutta yksi on huonoa minin jemmaat sähkön?Se on vielä hakusessa ,talvikautena ei tule paljoa sähköä,silloin sitä tarvitaan.Ei kesää niinkään.Tuulimylly tuottaa hyvin paikasta riippuen sekä tuulesta,kuitenkin talvellakin saa sähkö👍😀
@arvolehtovirta89639 ай бұрын
Sähkön voi myydä verkkoon.
@Teknopottu2 ай бұрын
Oli kesä tai talvi, muutamankin tunnin tuoton voi ohjata tarpeen mukaan.
@mercman80032 жыл бұрын
Miksi noin jyrkässä asennossa?ei tuoton kannalta kovin optimaallinen siksi vähän outo asennus kulma
@kimmorintamaki44222 жыл бұрын
on ja aika kova tuulikuorma
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Tässä oikeastaan kolme tarkkaan harkittua syytä: ero optimaaliseen kulmaan (42 astetta muistaakseni) vuosituotossa on pieni, noin 5 % max. Toinen syy on, että isompi kulma painottaa hieman tuotantoa kevät-syksy kun aurinko paistaa matalammalta. Silloin oma tarve lämmityssähkölle on paljon suurempi. Kolmas syy on, että lumi tippuu helpommin kevättalvella ja saadaan hyvää tehoa ulos silloinkin. Tuulen nuo telineet kyllä kestävät.
@kimmorintamaki44222 жыл бұрын
Ja saa tuossa sähköruoholeikkuri kesäsin pörrätä, jottei kasvillisuus taasen kesällä varjosta paneeleja. Iso peukku esimerkin näytöstä, kuinka sitä omavarasuutta kartutetaan elintasosta tinkimättä.
@arvolehtovirta89632 жыл бұрын
@@kimmorintamaki4422 Laitettiin pari pitkää kattopeltiä eteen estämään heinän kasvua, ei ole tarvinnut vielä viikatoida heinää tänä kesänä. Olisi mielenkiintoista tietää minkä verran tulee heijastus energiaa pellistä. Ilmeisesti veden äärellä heijastus voi olla merkittävää?
@dot71072 жыл бұрын
Vetää clinic:llä maan ruskeaksi niin säästyy leikkaamiselta. Tai sitten muovi ja murske ympärille
@AKQJIO19782 жыл бұрын
ei alumiini ruostu
@aleksisaukko10 ай бұрын
Hei, montako kierrepaalua teidän telineessä on?
@arvolehtovirta89639 ай бұрын
6 edessä ja 6 takana. Paneelisto pituus oli 11m.
@aleksisaukko9 ай бұрын
@@arvolehtovirta8963 kiitos tiedosta👍🏻
@petteripentti75182 жыл бұрын
Mielenkiintoinen video, ja yllättävän matalaksi jäivät paneelien kokonaiskustannukset! Onkohan kukaan rakentanut vastaavaa telinettä auringon suuntaan kääntyvänä ja kallistuvana? Saisi tehon optimoitua etenkin täällä pohjolassa, jossa suunta muuttuu vuodenaikojenkin mukaan paljon.
@AliusScitmelius2 жыл бұрын
Tuolla näyttäisi olevan trackerilla kzbin.info/www/bejne/el6QZnmvoqhnjMk
@larilehtovirta2 жыл бұрын
On tuolla facebookissa muistaakseni jollain sellaisia, mutta ainakin 2v sitten oli tilanne ettei se ollut taloudellisesti kannatavaa, vaan kääntyviin telineisiin kuluvat lisäeurot oli järkevämpää sijoittaa ylimääräisiin paneeleihin.
@dot71072 жыл бұрын
Paljon tuo paneelien paino oli kun epäilit katon kantavuutta. Ei siis puita mukaan.
@heikkilehtola59902 жыл бұрын
Onko invertteri asennettu paneelien yhteyteen vai asuinrakennuksen seinään ?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Asuinrakennuksen seinään.
@samimikaelnaumanen2262 жыл бұрын
Kovasti kiinnostaa tietää miten hyvin saatte investoinnit takaisin, pääsettekö plustalle.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Teen tästä vielä toisen videon erikseen, mutta kyllä tuon takaisinmaksuaika näyttäisi olevan selvästi alle 10v ja sen jälkeen vuosituotto sijoitukselle on noin 10 %.
@samimikaelnaumanen2262 жыл бұрын
@@larilehtovirta Miten helposti sijoituksen pystyy kolmin kertaistaan panostukseen nähden, miten kauhan siihen menee?.
@kivicoll37992 жыл бұрын
@@samimikaelnaumanen226 Jos vuosituotto pääomalle on 10% niin 300 % tulee 30 vuodessa. Laskentaa sekoittaa pahasti sähkön muuttuva hinta.
@samimikaelnaumanen2262 жыл бұрын
@@kivicoll3799 Miten verotus, miten se lasketaan tällaisesta sijoituksessa.
@DuBstep1152 жыл бұрын
@@larilehtovirta Joulu-helmikuu ko spot hinta 1.2€ kw ni alkaa nopeutua se takaisinmaksu :D
@marki17x2 жыл бұрын
Tänäänkin tuotto 0kwh, ensi toukokuussa taas jotain voi herua 😂
@arvolehtovirta89632 жыл бұрын
Pitäis muuttaa etelään😂.
@teeram1009 ай бұрын
Suomi--->Sitten tulee virkamies ja sanoo et tämä on laiton nämä kuuluu olla katolla ja teidän tulee tehdä kattoremontti hänen veljensä firmassa
@Teknopottu2 ай бұрын
Taisi olla kieli poskessa kirjoitettu mutta kyllähän niitä maa-asennuksia saa tehdä kunhan pykälien mukaan. Katolle vaan usein laittavat jos ei muualle mahdu. Seinä olisi paras asennuspaikka kylmiä ajanjaksoja ajatellen kun aurinko paistaa alempana ja lumi lisää tehoa alhaisen lämpötilan kanssa.
@jooseppib1082 Жыл бұрын
Muista maksaa kiinteistö vero nyt kun ne on maassa niin toi on lain mukaan rakennu 😂😉
@Teknopottu2 ай бұрын
Rakennuslupaa ei näille tarvita kunhan sopii kaavaan.
@jooseppib10822 ай бұрын
@Teknopottu ei tarvikaan mutta verottaja katsoo että on rakennus josta joutuu maksamaan kiinteistö vero. Jos ne rakentaa katolle ei tarvitse erikseen maksaa
@Teknopottu2 ай бұрын
@jooseppib1082 Verottajan sivuilta "Luonnollinen henkilö (verovelvollinen) voi hankkia käyttöönsä aurinkosähköjärjestelmän, tuulivoimalan tai muun vastaavan pienimuotoisen sähköenergiaa tuottavan laitteiston, jolla hän tuottaa pääasiassa sähköä omiin tarpeisiinsa. Kotitalouden sähköntuotantolaitteisto voi kuitenkin satunnaisesti tuottaa sähköenergiaa yli kotitalouden oman tarpeen. Tällaiset pienimuotoiset kotitalouksien sähköä tuottavat laitteistot, joista ei siirretä sähköä jatkuvasti myyntitarkoituksessa sähköyhtiön sähköverkkoon, jäävät kiinteistöverotuksen ulkopuolelle. Ne eivät ole kiinteistöverolain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettuja rakennelmia."
@jdfh22 жыл бұрын
Mielenkiitoinen video. Onko käytössä joku akkujärjestelmä energian varastointiin?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kiitos! Sellaista ei toistaiseksi ole. 2v sitten ei olisi ollut mitenkään taloudellisesti kannattavaa, nyt kohta voi alkaa jo olla kun sähkön hinnanvaihtelu on huimaa.
@FinnenPynjar2 жыл бұрын
Suomessa ei akut oikein kannata (jos ei halua ns. harrastaa). Akut parhaimmat maissa jossa aurinko paistaa ns. koko ajan, eli saa ladattua ja purettua vuorokausirytmillä ympäri vuoden. Tein laskelmia softalla tämän vuoden pörssisähkökursseilla: 11kW akkujen takaisinmaksuaika 9-13v, joten kyllä se hollilla on, mutta Suomeen sopivampi vaihtoehto voittaa kuitenkin aina: paneelien määrä kannattaa maksimoida. Eli osta mieluummin akkujen hinnalla toinen satsi 6,2kW paneeleita, ne ovat halpoja ja kestäviä. Suomessa käytetty netotus nimittäin toimii "virtuaaliakkuna", eli myyt aurinkoisina kuukausina maksimaalisesti ylituotantoa, ja käytät sitten saadut rahat talvella ostosähköön, kun ei paneelit tuota. Pörssisähkö on kallista päivällä kun paistaa, halpaa yöllä kun ei, joten ylituotanto kannattaa aina. Bonuksena se, että teet hyvää työtä yhteiskunnalle tuottamalla sähköä muillekin.
@sitinij2 жыл бұрын
@@FinnenPynjar lainaus: "11kW akkujen takaisinmaksuaika 9-13v" Mikä on akkujen hinta laskelmassasi?
@@larilehtovirta Käyttöveden lämmittäminen varaajassa aurinkosähköllä on yksi mahdollisuus. Siihen voi asentaa divertterin joka ohjaa lämmitystä siten että aurinkosähköä käytetään maksimaallisesti varaajan veden lämmittämiseen.
@mattiahola11272 жыл бұрын
6,2 kw:paneelien tuotto 4500 kw vuodessa???? OmaWatti-nimisen yrityksen paneelit tuottaa tuon saman 4,4 kw:n paneeleilla jos on uskominen ko. yrityksen Kemppaiseen. Kahtokaapa ite,hakusana: OmaWatti .
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Riippuu täysin paneelien sijainnista, varjostuksesta ja kulmasta. Meidän paikka ei ole optimaalinen, mutta väittäisin että 4,4 kWp kentällä ei kyllä tuoteta 4500 kWh vuodessa Suomessa edes täydellisissä olosuhteissa.
@mattiahola11272 жыл бұрын
@@larilehtovirta Just,ei ole luottamista suoramyyntiyritysten mainos-ja käyttäjäkokemusvideoihin eikä provikkapalkattuihin myyntimiehiin. 28.2.2020 jätti Freebon Mika Ranta tarjouksen,2.6 kw:n paneelit 7900€ Poweran Harri Peipon tarjous 8.11.2021, 2,96kw,7765€.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
@@mattiahola1127 Näin on. Aurinkopaneeleiden kauppiaista osa on jos nyt ei huijareita niin ryöstäjiä hintoinensa. Minullekin on tarjottu 2-3x markkinahinnalla tuotteita.
@herrasaastoliekki45442 жыл бұрын
kauppamiehillä on oma lisänsä aina, todellisuus ei varmasti kohtaa. mitattu varmaan saharassa tuotot jossa aurinko porottaa joka päivä ilman talvea.
@mattimajava15302 жыл бұрын
@@larilehtovirta Juurikin näin Suomen olosuhteissa, muuten optimisti asennettuna ilman varjostuksia missään vaiheessa, etelään suunta päästään, n.80% nimellisestä => 4,4kwp tuottaa 3500kWh ja vastaavasti tuolla 6,2kwp voisi päästä 4,95kwp. Mutta esim. nyt mennyt kesä 2022 oli liian lämmin, siihen että olisi päästy noihinkaan lukemiin, paneelien tuotto tippuu kun paneelin lämpö nousee yli 25 asteeseen, (nimellinen ilmoitetaan 25 astetta 1000w/m2 säteilylle, ), ulkolämpötila 30 astetta aurinko paistaa paneeliin niin takapuolelta lasermittarilla olen saanut n.60-70 astetta lämpötiloja, niin netistä löytyy käyriä vaikuttaa jo merkittävästi tuottoa alentavasti, tuommoinen lämpö. Vertauksena hetkellisesti Suomessa saa hetkellisesti ulos yli nimellisen tehonkin helmi-maaliskuulla kun lämpö viileä ja säteily osaa olla ihan kohdillaan, mutta silloin vaan päivä on lyhyt ja lumi haittaa saantoja.
@Enhancer19852 жыл бұрын
Oliko se ISO järjestelmä jossain toisella videolla?
@Teknopottu2 ай бұрын
Kyllähän tuolla sopivalla ohjauksella lämmittää käyttövedet ja lämmittää lattiatkin suuren osan vuodesta. Kyllä aika isoksi asennukseksi sanoisin tätä. Onko sinulla isompi setti sitten?
@Ak-zz6eh2 жыл бұрын
Abu dhabissa kävin aavikolla katsomassa niin siellä oli isohko paneelikenttä.
@aleksividgren97502 жыл бұрын
Voit parantaa sähköntuottoa laittamalla heijastavaa pintaa ympärille.
@anttipeltonen92012 жыл бұрын
Kääntyvillä panelilla saa tehot 1,8-2 kertaiseksi-
@kivicoll37992 жыл бұрын
@@anttipeltonen9201 Kääntyvien paneelien vaatima lisäpanostus tuottaa paremmin kun saman rahan sijoittaa paneeleihin. Kääntyvät telineet eivät ole enää taloudellisesti paras mahdollinen valinta.
@djkaira862 жыл бұрын
🤝💚
@mattivirta2 жыл бұрын
hinta jos meinaat paneelin hintaa /W on 100W paneelin hinta nykyisin kaikkialla ollut alle 1€ /W eli 100W paneelin normaali hinta on alle 100€ nykyisin kaikkialla jos enemmän myyjä pyytää nini on huijari roisto varas ja kusettaja. ja tämä on jälleenmyynti hinta ei tukkuhinta.suoraan tehtaalla tukkuhinnat on puolta halvempia vielä.
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Tarkoitin koko valmiin järjestelmän hintaa per Wp.
@bionysos412 жыл бұрын
Ehkä akusto vielä
@kaimvideo2 жыл бұрын
Mikä on ollut paras päivätuotto tähän mennessä?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Noin 45 kWh. Huhti-toukokuussa yleensä parhaat kun kylmällä on parempi hyötysuhde.
@taskelam89372 жыл бұрын
@@larilehtovirta 45 kWh 6,2 kWp paneelistosta päivässä on kyllä hämmästyttävän hyvin Suomen olosuhteissa. Itse olisin veikannut max 35 kWh.
@vesahintsala22682 жыл бұрын
Laskitko montako metriä meni painekyllästettyä? Kiinnostaisi tehdä kaareva voimala, nykyinen 6,3kWp on käynyt pieneksi
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Meni noin 70m kun katselin laskua äsken. Kaarevan rakentamisen vaikeus vs saatava hyöty lienee niin ja näin?
@kivicoll37992 жыл бұрын
@@larilehtovirta Miksi teit painekyllästetystä telineen, mikä kuitenkin on paneelien alla ja seinän takana suojassa sateelta?
@tonikatainen69252 жыл бұрын
Asutaako tossa talossa?
@larilehtovirta2 жыл бұрын
Kyllä, ympärivuotisesti.
@sakarijukarainen23212 жыл бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣
@markuskankare31672 жыл бұрын
Suomeen turha rakentaa aurinkovoimaa, vaikka Suomessa aurinko paahtaa kesällä hyvin, niin se hyötykäyttö on aika pieni. Hyötysuhde erittäin huono, koska Suomessa ei UV-säteilyä ole niin paljon verrattuna esim. Espanjaan. Ainahan voi varastoida akkuun, mutta kustannukset menee moninkertaiseksi. Takaisinmaksu menee melkein koko elinkaaren mitä aurinkopaneelit kestää (n. 20 vuotta). Niin pitkään, kun menee toisen lompakosta minua ei haittaa, mutta valtion piikkiin tehdä aurinkopuisto tjsp se on ampua omaa jalkaan. Saksassa aletaan testaa rautateihin paneeleja joka alkuun kuulostaa hyvältä, mutta siinä on pari ongelma kohtaa a) sähköistys b) kunnossapito c) mahdollinen ilkivalta ulkopuolisilta. Hiukan skeptinen asialle, mutta ennemmin Saksassa kokeillaan ekana.
@arvolehtovirta89632 жыл бұрын
Viime aikoina on ollut kannattavinta myydä sähkö verkkoon, parempi mitä vähemmän käyttää paiste aikaan. Sähkön spothinta oli tänään 110 c/kWh max, keskihinta 9-19 oli n 60-70 c/ kWh. Jos sähkön hinta nousee vielä, niin takaisinmaksu aika jää reilusti alle 10 vuoden. Pääoman tuottokin alkaa olla hyvä. Sähkön spot hinta löytyy fingrid.fi. Sähkö on tuotettu aika puhtaasti ja esim. sähköauton lataus on geopoliittisesti hyvä asia.
@markuskankare31672 жыл бұрын
Vaikka olisi 10 vuotta on se liikaa. 3-5 vuotta olisi eriasia. Eihän sitä tiedä asuuko 10 vuoden päästä tuolla, kun tuskin sitä saa "myytyy" asunnon yhteydessä. Auttaa asunnon myynnissä varmasti sitä en kiellä. Kyllä itse mietin ennemmin tuolla rahalla ilmalämpöpumppuun siirtymistä (jos käytössä sähkö- tai öljylämmitys) ottaen huomioon pystyy lisäksi viilentää. Geoterminen energiaan ennemmin tukisin kuten esim Islannissa tehdään ja pikku hiljaa Suomessa aloitettu. Siellä nyt käytetään lämmintä vettä hyväksi kylpylyihin, mutta sitä voisi käyttää hyväksi muuhun tarkoitukseen. Vihreässä energiassa oltava järjellä ei tunteella.
@HARRISALO2 жыл бұрын
@@markuskankare3167 Vihreä energia toimii excelissä ja excelillä ei ole tunteita. Vaikuttaa yleisesti kommenttien perusteella siltä että pelottavan suuri osa suomalaisista ei osaa yksinkertaisia yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja...
@mr.wizeguy89952 жыл бұрын
6500 euron sijoitus ja 10 vuoden takaisinmaksuaika, eikös tämä meinaa, että saat 10 % tuoton sijoitetulle rahalle. Ja seuraava 20 vuotta puhdasta tuloa mikä on suunnilleen noiden paneelien käyttöikä. Ja ei muka kannata?!?
@markuskankare31672 жыл бұрын
@@mr.wizeguy8995 Kyllä uudet paneelit maksaa 20 vuoden päästä yhtälailla, mutta toki halvempaa verrattuna alunperin asennettiin. Sähkön hinnan tilanne täysin eri todennäköisesti sillon. Suomessa n. 1000 h käyttö vuodessa, kun vertaa Espanjassa yli 2 000 h. Eniten sitä sähköä tarvitsee talvisin ja eipä aurinkoa näy tollon.