No video

Revolutia de la 1848

  Рет қаралды 203

Atentie Cad Mere 2

Atentie Cad Mere 2

Күн бұрын

Revoluția lui Tudor Vladimirescu a creat un precedent. Intelectualii școliți în străinătate erau conectați la evenimentele europene de la acea vreme și, pentru că întregul continent era într-un proces de reformare, și românii s-au aliniat la aceste idei. Dorindu-și, evident, libertatea și independența principatelor române și, de ce nu, unirea acestora, intelectualii români pun pe picioare o nouă acțiune de revoltă în 1848.
Revoluția propriu-zisă izbucnește în Moldova, în martie 1848. Evenimentele de la Iași au fost totuși destul de pașnice și-au fost ghidate de documentul intitulat Petiție Proclamație prin care se cerea siguranța personală, responsabilitate ministerială, îmbunătățirea soartei țăranilor, desființarea cenzurii și înființarea unei gărzi cetățenești.
Domnitorul era dispus să găsească o cale de mijloc și să pună în aplicare o bună parte din ceea ce scria în manifest, însă revoluționarii voiau totul sau nimic. Și știți cum e vorba aia românească: Nemulțumitului i se ia darul. Așa că domnitorul s-a supărat, i-a arestat, apoi i-a trimis în exil.
În același timp, în Țara Românească se redacta Proclamația de la Islaz, documentul care a ținut pentru câteva luni loc de Constituție, căci, spre deosebire de românii din Moldova, muntenii au reușit să alcătuiască o Locotenență domnească, un fel de guvern revoluționar care a funcționat preț de câteva luni.
Majoritatea documentelor de acest gen din 1848 și începutul lui 1849 promovau idei cât se poate de democratice precum separația puterilor în stat, drepturi și libertăți cetățenești, dar promovau și ideea votului unui și a reprezentativității fiecărei clase sociale.
Pe lângă cele două documente despre care am vorbit, la consolidarea ideilor de independență și suveranitate a poporului au mia contribuit și:
Prințipurile noastre pentru reformarea patriei - apărută la Brașov pe 12 mai 1848 și care dorea unirea dintre Moldova și Valahia
Dorințele partidei naționale din Moldova - apărută la Cernăuți în august 1848 și care preciza că unirea din Valahia și Moldova reprezintă „cheia bolții fără de care s-ar prăbuși întreg edificiul național.
Petiția Națională - apărută la Blaj în perioada 3-4 mai 1848 și care puncta că „Naţiunea Română răzimată pe principiul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii pretinde independenţa sa naţională”.
Toate aceste încercări de reformare a statului prin intermediul acțiunilor politice au fost destul de repede înăbușite de puterile externe care i-au trimis în exil pe mulți dintre revoluționari și i-au făcut pe cei rămași să nu mai spere la posibilitatea unei negocieri cu Rusia sau cu otomanii.

Пікірлер: 3
@MTAbanknote
@MTAbanknote 2 ай бұрын
👍
@mylifebelike5223
@mylifebelike5223 2 ай бұрын
Doar 12 views?😮
@mylifebelike5223
@mylifebelike5223 2 ай бұрын
Doar 12 views?😮
Prostia Știrilor Despre Războiul Nuclear
10:58
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 23 М.
Why did Czechoslovakia Collapse?
10:37
Knowledgia
Рет қаралды 1,5 МЛН
Unveiling my winning secret to defeating Maxim!😎| Free Fire Official
00:14
Garena Free Fire Global
Рет қаралды 8 МЛН
КТО ЛЮБИТ ГРИБЫ?? #shorts
00:24
Паша Осадчий
Рет қаралды 1,6 МЛН
Transilvania de-a lungul istoriei
7:34
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 412
Universul De La Soare Pana La Cea Mai Mare Stea
11:35
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 8 М.
PEGAS SI MOBRA - MARCI ROMANESTI DE PRESTIGIU
19:57
Totul Despre Tot Oficial
Рет қаралды 301 М.
Romania Mare
9:24
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 793
Radu Banciu - Despre Alain Delon
14:21
Pentru cei cucernici
Рет қаралды 10 М.
VALAHII  |  Cine sunt? | Exonim
19:55
Victor Tarita (Tarîța)
Рет қаралды 12 М.
50 Lucruri Uimitoare Despre Turcia
10:42
Atentie, Cad Mere!
Рет қаралды 128 М.
Cum să renunți la control și să accepți realitatea
41:48
Dacă Nu Te Doare Capul, Uite Cum Se Termină Totul
10:26
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 14 М.
Ancient Hungarians: Origins, Culture and Rise of the Magyars
46:49