Veiligheid en design in perfecte harmony! Diep respect voor alle teams die deze monsters operationeel houden! Dit zijn de echte helden!! En allen even belangrijk!
@rijkswaterstaat5 жыл бұрын
Dank je, tof dat je dit doorgeeft 👍.
@stefaniaponitz57383 жыл бұрын
Fantastische docu! Ik ben zo blij om te zien dat de mensen die hieraan werken zo gepassioneerd en competent zijn. Het is één van de belangrijkste taken van ons land.
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Wat fijn om te lezen, Stefania. Bedankt!
@DPwatkykjy2 жыл бұрын
ze zouden van deze mensen eens een superheldenfilm moeten maken, dit zijn echte helden, bedankt voor jullie werk !
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Leuk om te horen, dank je wel! 💛
@Linda-vq8nw6 жыл бұрын
Een woord: fantastisch
@Mrrogerthurman Жыл бұрын
As a bloody foreigner long resident in NL, I am happily amazed by the Dutch engineer's capabilities in many many areas. It is a thousand years of constant threat from the water that has created this down to earth, practical, creative and dependable way of thinking and acting. The Dutch have a hell of a lot of technical wisdom to give to the world as a direct result of their constant war on water. Their only shortcoming: they are too drowned in common sense to sell their skills on the market. Notwithsttnding this excellent docu, they need a few (more) clever flag wavers.
@bertvdlast5 ай бұрын
I know that Dutch engineers went to New Orleans after Katrina to offer advice.
@mckroket57793 жыл бұрын
in 2002 bij de Maeslantkering geweest met school. Mochten nagenoeg alles zien. Heel erg indrukwekkend. Nadien ben ik bij het waterschap terecht gekomen en onderhoud ik vooral langs de Ijssel en Twenthekanaal de waterkant.
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Mooi! 🙌
@jaspervandervelden8332 жыл бұрын
Wat een fantastische documentaire, en wat een mooie organisatie! Ben benieuwd naar de verkeersbegeleiding er achter!
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Dank voor je mooie woorden, Jasper! 👍
@albertsteenbergen33753 жыл бұрын
Als oud sluiswachter in Flevoland ben ik erg trots op onze waterkeringen en hoe mooi dat allemaal werkt. Ik zag mijn sluisdeuren van enkele milimeters staal dikte een watermuur van 5 meter tegenhouden.....Als dat wegvalt loopt heel zuidelijk Flevoland onder water. Dan realiseer je je hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn.
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Bedankt voor het delen, Albert. Dat zet je inderdaad aan het denken.
@yourinotenboom11694 жыл бұрын
fantastisch, waren er maar meer van dit soort video's. lekker door te kijken. zeer interessant.
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Dank voor je mooie woorden, Youri! Op ons kanaal kan je meerdere filmpjes bekijken! 😁
@margreetanceaux39063 жыл бұрын
Rotterdammer, geboren februari 1953 - kijk ik deze docu toch met tranen in de ogen 💚🤍💚
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
💛💙
@acquiredtasteNL3 жыл бұрын
Altijd machtig om te zien tijdens het vissen al die mooie Deltawerken...
@TheHagueCity3 жыл бұрын
15:55 word er gesproken over zout/zoet watergehalte, word het zeewater wat er binnen komt door de sluizen uiteindelijk geneutraliseerd in zoet water?
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Dat is een goede vraag! Ik vraag het voor je na bij mijn collega's, je hoort nog van ons!
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
In de film 'Op de schouders van Reuzen' is er voor de Haringvlietsluizen sprake van een scheiding tussen zoet rivierwater en zout zeewater. De Haringvlietsluizen regelen deze scheiding door te sluiten als het zeewater omhoog komt door vloed en bij eb (afgaand getij) rivierwater te spuien naar zee. Met het gaan kieren van de Haringvlietsluizen laat je voor de vismigratie zeewater in het Haringvliet, wat gedeeltelijk zouter mag worden. Hiervoor zijn inlaten voor drinkwater en voor de landbouw verplaatst. Het regelen van het chloridegehalte gebeurt dus uitsluitend op natuurlijke wijze.
@maredewit12233 жыл бұрын
Mooie mini-docu, erg leerzaam. Het valt me wel op dat er (bijna) alleen mannen in beeld zijn, en er ook gesproken wordt over dat het functioneren afhankelijk is van technische mannen (9:38). Is niet waar (weet ik uit eigen ervaring!). Maar verder prachtig, dank!
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Bedankt voor je input, Mare! Ik ga je feedback delen met onze collega's van de redactie 🙏
@BetjeWolff-v2s6 ай бұрын
Je neemt we de woorden uit de mond. Het voelt verontrustend zelfs. Mijn overgrootvader was burgemeester van Stad in't Haringvliet. Twee van zijn dochters moesten in Londen gaan studeren omdat dat in Nederland niet mogelijk was voor vrouwen. Een kwam als violist niet aan de bak in een Nederlands orkest en is geemigreerd naar Chicago, de ander werd een van de eerste vrouwelijke artsen in Nederland met een eigen praktijk. Er is nog niets echt veranderd. Nee wiev' doe moes thoese blievn, hai boer hai, most spinnen en naaien van dom dom dom dai.
@leilayemane34392 жыл бұрын
Tros om Nederlander te zijn Top werk en Mooi land hebben we.👏🏼👏🏼👏🏼🥰
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
🤩
@JacobBax2 жыл бұрын
Als deze sluizen/keringen dicht zijn, hoe steken ze dan nog boven het water uit?
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
De keringen werken volgens hetzelfde principe, Jacob. Stijgt het water zodanig dat er gevaar dreigt, dan sluiten de keringen. Zo krijgt het water geen kans via rivieren of zeearmen verder het land in te stromen. Je kan het ook hier bekijken 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/stormvloedkeringen.
@JacobBax2 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat "hoe VER steken ze dan nog boven het water uit" had het moeten zijn. Maar ik zag in de link dat het bij de Measlandkering zo'n 5 mtr boven NAP is.
@hendman40832 жыл бұрын
@@JacobBax Ik zat ook al te kijken, sommige van die schuiven lijken maar weinig boven het water uit te steken. Maar de schaal kan vertekenen natuurlijk.
@SuperDonBone2 жыл бұрын
Als landmeter destijds de deurkasten van de maeslantkering ingemeten, was echt machtig mooi werk. Ook het gebied rondom in de gaten houden als er weer damwanden de grond in getrild werden. Tijdens de dagen dat we niet hier bezig waren was het richting Ijmuiden om het nieuwe railbestek van de noordersluis in te meten. Waren gouden tijden!
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Mooi verhaal, Ed! Dank voor het delen. 👍🏻
@SuperDonBone2 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat Dank voor het antwoordt, was leuk samenwerken met jullie in Ijmuiden. En blij dat jullie kopierapparaat het altijd deed. Aardig wat a4-tjes rijkswaterstaat papier er doorheen gejaagd :D
@hendman40832 жыл бұрын
Als de Haringvliet sluizen continu open zouden staan, en pas zouden sluiten in noodsituaties, daalt dan het waterpeil in de rivieren te ver? Of is er een andere reden? En ja, ik heb de video nog maar eens een keer bekeken. Het blijft behoorlijk indrukwekkend. 🤗
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Met de Haringvlietsluizen regelen we het waterpeil (van het toegestroomde Rijn- en Maaswater) op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan, Hendman. De sluizen staan dan ook bekend als de kraan van Europa. Daarnaast hebben ze ook een stormvloedfunctie en staan ze op een kier bij vloed. Hoe dit allemaal werkt gaan we hier verder op in 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/deltawerken/haringvlietsluizen#de-haringvlietsluizen.
@prateeknegi63072 жыл бұрын
These giants are like superheroes for Rotterdam, saving people and property during storms. Ik wens alle geluk toe aan Rijkswaterstaat.
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Thx 👍
@MrDuckie2284 жыл бұрын
Zelfs in dit filmpje staat de spijkenissebrug open 10:41
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Tja, het blijft een brug natuurlijk.
@MrDuckie2284 жыл бұрын
Rijkswaterstaat jullie zijn wel bekend met de brug denk ik :p
@Alshetmaarmuziekis3 жыл бұрын
Je bedoelt open voor het wegverkeer? Want de contragewichten hangen hoog tussen de torens
@MrDuckie2283 жыл бұрын
@@Alshetmaarmuziekis jazeker. Deze brug staat zo vaak open per dag (ook tijdens spits) dat het gewoon geluk is als je er overheen kan rijden
@quantum_tarot2 жыл бұрын
Trots om Nederlandse te zijn 🇳🇱🎉❤
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
💪🏻
@tomm40734 жыл бұрын
Wat is Nederland afhankelijk van techniek. Al dat sediment dat door de grote rivieren wordt aangevoerd, waar blijft dat? Kan dat niet gebruikt worden om Nederland op te hogen?
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Met het onderhouden van de Nederlandse wateren komt er wel sediment vrij, zoals bagger, wat we daarmee doen kan je hier vinden 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/beheer-en-ontwikkeling-rijkswateren/baggeren/index.aspx Ook bij kustonderhoud werken we er veel mee. Wat dat inhoudt kan je hier zien 👉www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/maatregelen-om-overstromingen-te-voorkomen/kustonderhoud
@cindygeel78143 ай бұрын
Totally magical!!
@rijkswaterstaat3 ай бұрын
💛💙
@bartnoordam8082 Жыл бұрын
Mooi!
@rijkswaterstaat Жыл бұрын
Dank je wel, Bart! 💪🏻
@rijkswaterstaat Жыл бұрын
De Nederlandse kust in het westen van het land trekt voornamelijk landinwaarts, maar bijvoorbeeld bij de Waddenzee slibben vaargeulen juist op een aantal plekken weer dicht. Daar wordt meer gebaggerd.
@bartnoordam8082 Жыл бұрын
@@rijkswaterstaat helder, bedankt!
@wind-up_team3 жыл бұрын
Excellent video, my sincere congratulations!
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Thank you! 🙌😊
@Ter_ror4 жыл бұрын
Wat een schitterende mini Docu Ik kreeg rillingen bij dat ene woord
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Dank je wel! 😁💙
@jefstam84973 жыл бұрын
Prima, nu nog kijken hoe je limburg kan beschermen, of kan afsluiten als t in duitsland of belgie misgaat
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Dank je wel voor je bericht, Jef. We meten nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog dat water staat langs de kust en op de grote meren. Naast metingen worden met behulp van modellen ook verwachtingen opgesteld. De verwachtingen van de waterstanden en -afvoeren en op de rivieren en waterhoogtes langs de kust baseren we op weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland. Hier lees je er meer over: 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/hoogwater
@jefstam84973 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat dat zou heel goed kunnen maar met wat wij kunnen en weten zijn de recente overstromingen in limburg schandelijk.
@therealdutchidiot3 жыл бұрын
@@jefstam8497 Ga lekker de Duitsers en Belgen daar de schuld van geven, daar ligt 90% ervan. Daar hebben ze ook de doden ondervonden van gebrek aan actie.
@jefstam84973 жыл бұрын
@@therealdutchidiot mag jij vinden. Je kunt t hier ook afsluiten, dikke muur erom, net als de grenzen sluiten.
@gijskramer170211 ай бұрын
@@jefstam8497 ze zijn bezig om de waterstanden van de kleine rivieren. Zeker na de hoge waterstanden van eind 2023
@hendman40832 жыл бұрын
12 weken zonder kering? Misschien een setje extra schuiven bestellen. 😊
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Is wel een beetje lastig om die te bewaren. Je kan ze niet zomaar ergens op de plank leggen. 😉
@hendman40832 жыл бұрын
Dat koop je toch een plank die groot genoeg is. 🙄 Lijkt mij goedkoper dan een "oops" momentje waardoor Dordrecht en Rotterdam onder water komen te staan.
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Daarbij is het goed onderhouden van een stormvloedkering van groot belang. En ook het moment waarin het onderhoud plaatsvindt. Onderhoud doen we altijd in de zomer vanaf 15 april tot 1 oktober. In de winter (het stormseizoen) moeten onze stormvloedkeringen namelijk bedrijfsklaar zijn.
@hendman40832 жыл бұрын
Dat snap ik wel, maar wat als er een zomerstorm opduikt, of een hurricane die naar het oosten gaat i.p.v. richting Amerika. Het weer doet zulke rare dingen tegenwoordig. Lijkt mij gewoon een beetje raar zulke gigantische inspanningen te verrichten (bedankt daarvoor trouwens), en dan onnodig risico te lopen. Of zoals Henk Ovink zei, toen ze hem vroegen of 500 miljoen voor een kering die zelden gebruikt wordt niet een beetje veel was: Katrina caused 150 billion in damages ... do I need to say more.
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Dat snap ik en uiteraard wordt hier ook kritisch en zorgvuldig naar gekeken. De nodige maatregelen zullen genomen worden om de veiligheid te blijven waarborgen.
@sensationw26 жыл бұрын
Prachtig
@roogiertje2 жыл бұрын
Als je kijkt naar Amerika, waar tornado’s het grote risico zijn. Dan zijn wij toch een veel meer ontwikkeld land voor onze problemen? Dat hebben we te danken aan het samenwerken. We accepteren dat de overheid wat bouwt op onze kosten en dat je soms daar persoonlijk wat moet inleveren (denk aan grote lappen grond voor ruimte voor de rivier etc.)
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
💪
@hendman40832 жыл бұрын
Amerika heeft een iets andere insteek. Als er een ramp heeft plaatsgevonden komt de FEMA (federale ramp management organisatie) langs met een zak geld, en gaan ze alles herbouwen zoals het was.. Er is dus geen sprake van ramppreventie, of zelfs maar schadebeperking. De schade door de verschillende orkanen van de laatste jaren is echter zo aanzienlijk, dat zelfs amerikanen beginnen in te zien dat dit niet zo'n slim systeem is. 😂
@astronautilus143 жыл бұрын
7:01 Sweet sweet water
@bas1823414 жыл бұрын
Raak er bijna eomtioneel van. Hollandse expertise gezamelijk uitgevoerd!
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Het is wel iets bijzonders, ja!
@ludwigvanosselaer41793 жыл бұрын
kan men die ook bezoeken?
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Er worden inderdaad rondleidingen georganiseerd, maar door het coronavirus zijn die voorlopig afgelast. Hou het dus vooral in de gaten! 😉
@corgraveland48744 жыл бұрын
Zeer interessante, veelzijdige en leuk opgezette documentaire voor de vier Zuid-Hollandse waterkeringen! Eén vraag. Waarom heeft de kering in de Hollandse IJssel twee schuiven, om goed te kunnen afsluiten en heeft bijvoorbeeld de Hartelkering dat niet nodig? Waarom heeft de Haringvlietkering aan twee kanten schuiven, zowel aan zeezijde als landzijde? Zou ook heel mooi zijn hier een Engels ingesproken variant op te maken, of in elk geval met ondertiteling bij te maken. Is lijkt me wel belangstelling voor.
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Dat zijn interessante en uitgebreide vragen, Cor. Waar ik momenteel geen informatie over heb. Dit vraag ik na bij mijn collega's. Zodra ik een antwoord heb, deel ik dit met je. Gezien de feestdagen kan dit iets langer duren dan je mogelijk van ons gewend bent. We komen hier op terug.
@corgraveland48744 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat Dank voor uw reactie. Geen haast hiermee. Als het lukt met een reactie op de vragen is dat al mooi. Dank.
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
We hebben een antwoord voor je, Cor. De Hollandse IJsselkering is in de jaren 50 ontworpen. Een tijd waarin de technologische ontwikkelingen nog niet zo ver waren als dat ze nu zijn. De twee schuiven zijn om twee redenen achter elkaar aangelegd. De eerste reden is dat er een tweede schuif is voor de zekerheid, mocht de eerste het niet doen of in onderhoud zijn. De tweede reden is dat bij een waterhoogte van 2.50m ook de tweede schuif gezakt wordt zodat beide schuiven tezamen dit hoge water grotendeels kunnen keren. De Hartelkering is uit een veel later jaar. Hier zit de zekerheid veel meer verwerkt in de achterliggende systemen en is deze dus niet met het oog zichtbaar. Daarnaast beschermt deze kering tegen een andere waterhoogte dan de Hollandse IJsselkering en mag deze ook iets overtoppen zonder dat dit tot problemen leidt. Ze zijn dus gebouwd voor iets andere beschermingsniveaus en daarom zijn ze wezenlijk anders in ontwerp en techniek. De Haringvlietsluizen hebben aan de binnenzijde schuiven om het water dat uitstroomt vanuit de rivieren te ‘managen’. Enerzijds vasthouden, anderzijds de uitstroom te reguleren. De Haringvlietsluizen worden ook wel de ‘kraan van Europa’ genoemd omdat hier het grootste deel van de rivierafvoer naar de Noordzee wordt uitgelaten. De buitenste schuiven zijn om het water vanuit zee bij hoog water/storm tegen te houden. Deze zijn ook groter en bedoeld ter bescherming.
@corgraveland48744 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat Hartelijk dank voor uw antwoorden op de vragen! Duidelijk, de Hollandse IJsselkering is kort na de ramp in 1953, bijna 70 jaar geleden ontworpen. Duidelijk waarom, een tweede schuif voor de zekerheid, ingeval van niet werken van de eerste schuif of geval van onderhoud en bij een extra hoge waterstand met waterhoogte vanaf 2.50m ook de tweede schuif kan worden gebruik zodat de schuiven samen dit hoge water grotendeels kunnen keren. Ik vind ze daarnaast heel mooi samen, maar dat is misschien omdat ik van kleins af aan niet beter weet. De Hartelkering is veel recentere datum met meer zekerheid verwerkt in de achterliggende systemen, niet met het oog zichtbaar. Daar ban ik ooit nog wel benieuwd naar. Biedt daarnaast bescherming tegen een andere waterhoogte en mag deze zelfs iets overtoppen zonder dat dit tot problemen leidt. De Haringvlietsluizen hebben aan de binnenzijde schuiven om het uitstromende zoete water dat uitstroomt vanuit de rivieren te ‘managen’, enerzijds vasthouden, anderzijds de uitstroom reguleren. De buitenste schuiven zijn alleen om het water vanuit zee bij hoog water/storm tegen te houden en zijn daarom ook groter en bedoeld ter bescherming. Nogmaals hartelijk dank voor al uw adequate antwoorden! Ik vroeg me nog af, zijn er ook wel eens open dagen of iets dergelijks bij deze keringen?
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Dit ga ik voor je navragen, Cor. Je hoort nog van ons.
@LoveMeBack2 жыл бұрын
Prachtig!
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Dank je! 😊
@spotlightvip79822 жыл бұрын
Geweldig
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Dank je! Goed om te horen.
@danielmallon84164 жыл бұрын
The dutch on their best
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
💪👍
@someonesays802211 ай бұрын
Echt iets om trots op te zijn. Als techneut ben ik wel van mening dat NL er voor de veiligheid verstandig aan zou doen om alle stormvloedkeringen in tweevoud uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer onderhoud gedaan moet worden, of als een van de twee keringen zou falen. Dit is eigenlijk heel normaal voor diverse systemen, waaring de veiligheid van zelfs 1 enkel persoon al gewaarborgd moet worden. Deze systemen garanderen de veiligheid van veel meer mensen dan dat. Ik kan me voorstellen dat de systemen in de stormvloedkeringen wel redundant uitgevoerd zijn, maar deze stormvloedkeringen moeten naar mijn mening als onderdeel worden gezien van het totale verdedigingssysteem. Stormen zullen immers toenemen in intensiteit. Ook bestaat mogelijk de kans dat de systemen gehackt zouden worden. Het voorbeeld is gegeven, door hen die ons voorgingen, het is aan ons om het totale systeem verder uit te bouwen en aan te passen voor de toekomst :)
@rijkswaterstaat11 ай бұрын
Dank voor het meedenken!
@dustin6284 жыл бұрын
Aww no subtitles. Eh ill watch anyways!
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
I'm sorry Dustin, unfortunately we don't have subtitles for that movie. However, we do have more information about this topic on our website 👉 www.rijkswaterstaat.nl/english/water/water-safety.
@Sjaak_b3 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat its a video . not a movie lol
@jasper_north11 ай бұрын
Hoe relevant… groetjes uit Monnickendam.
@tombuunk54853 жыл бұрын
In een woord: indrukwekkend
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Bedankt voor het compliment. 😊
@nevergiveupferenczi11213 жыл бұрын
Ongelooflijk tot wat mensen in staat zijn als ze maar samenwerken ... eigenlijk in woorden niet uit te drukken .
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Mooi gezegd!
@FredStam3 жыл бұрын
Ter promotie van nederland ( jaja het is niet jullie taak) zet er wat ondertiteling bij in het Engels. Je doet een hoop mensen een grote lol.
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Dank je wel voor je suggestie, Fred. Ik zet 'm door naar mijn collega's van de socialmedia-afdeling. Fijne dag! 💪
@FredStam3 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat ik wil het ook wel doen, laat maar weten..
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Dank je wel voor het aanbod, Fred. Ik heb je melding doorgezet naar mijn collega's. Als ik een antwoord terug heb, laat ik het weten. Fijne zondag!
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Ik heb een antwoord van mijn collega's, Fred. Het is een subdoel van Rijkswaterstaat om internationale bekendheid en samenwerking te creëren en niet een hoofddoel. Mocht er een onderwerp zijn dat internationaal leeft of als er een grote vraag vanuit het publiek hierover komt, dan is dit iets waar wij naar kunnen kijken.
@iroh98163 жыл бұрын
nou ik vind dit wel mooi gedaan hoor
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Goed om te horen! 💪
@Official--Error-LOL2 жыл бұрын
Volgens mij heeft niemand hier nog een besef van dat dit wordt gedaan misschien goed om op scholen dit soort dingen te laten zien was een hele interessante documenteren heel goed in mekaar gezet sommige mensen maken wel grappen er over van stel er komt een bom op die sluizen nou ik zal graag daar wel is x een antwoord hoe gevaarlijk wordt dat voor Nederland?
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
Goed om te horen, Danny. Leuk om te horen! De stormvloedkeringen in Nederland zijn van groot belang en de informatie daarover delen we graag. Daar zijn (ook voor scholen) meerdere mogelijkheden voor. Van een bezoek aan het Watersnoodmuseum 👉 watersnoodmuseum.nl/kennisbank/maeslantkering/, informatie over de stormvloedkeringen 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/stormvloedkeringen tot aan het Deltaplan Waterveiligheid 👉 www.deltaprogramma.nl/themas/waterveiligheid/deltaplan. Interessante vraag wat er zou gebeuren met de sluizen als er een bom op zou vallen. Een bom is erg verwoestend en zorgt voor meer schade dan alleen een sluis wat niet meer werkt. Samengevat, de Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee. Wat ze doen en waarom vertellen we hier meer over 👉 www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/deltawerken.
@renekuipers45632 жыл бұрын
Prestatie waar de wereld .van zegt .Zo moet het.
@rijkswaterstaat2 жыл бұрын
💪
@eriktheheroful4 жыл бұрын
"Top Rijkswaterstaat betrokken bij afvaldump" Leg dit maar eens uit. kzbin.info/www/bejne/qZm2pqKCnJWBnck
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Wij hebben hierover een pagina op onze website, Erik. Hier vind je meer informatie 👉 www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/02/achtergrondinformatie-bij-zembla-item-over-granuliet.aspx. Als aan de eisen uit het besluit Bodemkwaliteit en de Waterwet is voldaan, is granuliet goed en veilig te gebruiken.
@eriktheheroful4 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat Bedankt voor de info. Gelezen, het stuk is niet overtuigend, het komt als wc-eend over. Het gaat nu juist om de oneigenlijke definitie van granuliet: grond of afvalstof. Stel daar een onafhankelijk onderzoek naar in. Dit ruikt naar corruptie en inlaten met belangen van grote bedrijven, zonder naar alle facetten van een dergelijke besluitvorming te kijken.
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Er is inderdaad te lang onduidelijkheid geweest over de vraag of granuliet grond of bouwstof is. Dat proces had, terugkijkend, wellicht beter gekund. Via de eerder gegeven link zijn onderzoeken te vinden van onafhankelijke experts. In 2018 ontstond de discussie of granuliet valt binnen de definitie van grond, of moet worden gezien als een bouwstof, op basis van het Besluit Bodemkwaliteit. Hierover is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om een oordeel. Het ministerie heeft in 2019 opnieuw bevestigd dat granuliet kan worden beschouwd als grond. Als uitvoeringsorganisatie houden we deze beslissing van het ministerie aan. Tot slot verwijs ik je opnieuw door naar onze pagina. Onder het kopje 'online dossier' vind je meer informatie 👉 www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/02/achtergrondinformatie-bij-zembla-item-over-granuliet.aspx.
@eriktheheroful4 жыл бұрын
@@rijkswaterstaat Stukken allemaal doorgelezen. Het lijkt erop dat jullie vooral op gevolgen flocculant hebben getest. Ik kan nergens een volledig chemische samenstelling van de monsters vinden. Daarnaast verwijzen jullie vaak naar besluiten van hogerop waar granuliet als grond aangewezen wordt. Maar dat is juist het probleem dat Zembla aan heeft gekaart. Een paar detail opmerkingen: staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/royalhaskoningdhv-effecten-gebruik-flocculant-productie-granuliet_tcm21-240540.pdf Tabel p10 over toxiciteit: soortgelijke stoffen uit andere onderzoeken?? Welke onderzoeken dan? staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/soilconsult-analyseresultaten-acrylamide_tcm21-240541.pdf Heeft de partij die van het granuliet af wil (Bontrup) de monsters aangeleverd? In dat geval kan dat hele onderzoek over wat mij betreft. staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/question-answer-volkskrant-zembla_tcm21-240615.pdf Eerste antwoord geen bron, niet te controleren dus. Goed dat was een mooi uitstapje. Ik volg dit dossier vanaf nu op de voet. Fijne middag nog.
@rijkswaterstaat4 жыл бұрын
Jij ook nog een fijne middag gewenst, Erik!
@hettyvanderklis3 жыл бұрын
Droge voeten . . . . . :-)
@rijkswaterstaat3 жыл бұрын
Zo is het!
@huisbaasbob37093 жыл бұрын
In twee woorden: 5 euro
@HyPnOsS1933 Жыл бұрын
To be honest i don’t care about the Hollanders I live on the hondsrug 😂
@WSY014 жыл бұрын
Lekker afval dumpen in Nederlandse meren onder het mom van 'natuur verrijken door te verondiepen' echt trots op jullie🤬