ROMÂNIA FURATĂ | Apele termale de la Herculane se risipesc în Cerna.

  Рет қаралды 4,867

Canal

Canal

8 жыл бұрын

ROMÂNIA FURATĂ | Apele termale de la Herculane se risipesc în Cerna. Izvoarele curg printre ruine şi moloz
Din locul de relaxare al prinţilor şi al împăraţilor Europei, Băile Herculane au ajuns, astăzi, un sat mai mare, cu o brumă de turişti. Fostele bazine cu apă termală sunt pline cu gunoi. Din sanatoriile care, cândva, gemeau de turişti, au mai rămas pereţii. Izvoare termale de care nimeni nu mai ştie continuă să curgă pe sub ruine şi moloz. Pentru prădarea patrimoniului Herculane, 21 de persoane sunt cercetate penal. În frunte, Iosif Armaş, cel care a fost, timp de 15 ani, "patronul" staţiunii. Fostul primar se află şi el în arest la domiciliu. Şi, paradoxal, apa termală de Herculane a devenit un lux la ea acasă.
Această ruină a fost cândva una dintre cele mai frumoase clădiri balneare din Europa. Astăzi, ar fi trebuit să fie inima staţiunii Băile Herculane şi să geamă de turişti. Sunt fostele Băi Imperiale Austriece, astăzi Băile Neptun. Locul de suflet al Împăratului Franz Josef şi al împărătesei Sissi. Izvoare termale de care nu mai ştie nimeni continuă sa curgă pe sub ruine şi moloz.
Ilie Cristescu: "
- Toate curg că nu poţi să le opreşti.
- Şi cu apa aia ce se întamplă?
- Se duce în apa Cernei! Este mare păcat!"
Din staţiunea prinţilor şi a împăraţilor Europei, Băile Herculane sunt azi staţiunea săracilor.
„Nu mai vine lumea. Ce să viziteze? Apele? Şi preţuri de mori!”
„Aer ca aici nu ştiu unde poţi găsi. Te relaxezi respirând! Dar şi când ridici capul şi te uiţi! Să vii de undeva, să dai bani pe un bilet şi să vizitezi aşa ceva, doare, domne!”
Staţiunea Băile Herculane s-a născut din întâmplare, acum 2000 de ani. O cohortă romană păştea caii pe Valea Cernei de astăzi, după o luptă cu dacii. Caii răniţi descoperă un izvor în care se scaldă. În câteva zile, rănile animalelor s-au vindecat.
Romanii s-au îmbăiat şi ei, iar izvorul i-a scăpat de râie. Observă că izvoarele cu sulf şi sare lecuiesc oase, ochi, piele, stomac, organe interne, răni şi friguri. Aşa apare Ad Aquas Herculi Sacras, adică La apele sfinte ale lui Hercule, prima staţiune termală din Dacia.
Ilie Rădoi, ghid: „Forma băii e de piramidă. Şi astfel stăteai jos, aburii se ridicau şi datorită formei nici nu aveau nevoie de ventilaţie”.
Sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, Băile Herculane ajung locul favorit al împăraţilor şi al aristocraţiei imperiale. O caută şi fiindcă află de la cercetătorii austrieci că în acest loc te vindeci nu doar cu apă, ci şi cu aer.
Ilie Radoi: „Un aer ionizat! Deci eşti aicea, la 200 de metri şi te simţi ca la 3000 de metri ca în Davos în Elveţia, de exemplu”.
În secolul al XIX-lea, grănicerii austrieci au reconstruit Herculane din temelii. Staţiunea capătă hoteluri luxoase şi băi termale ultra-moderne, vile, restaurante, cafenele şi un Cazinou. În inima orăşelului sunt Băile Imperiale Austriece.
Dorin Bălteanu, istoric: „Fiind la momentul acela unele dintre cele mai grandioase şi frumoase edificii balneare din Europa”.
Băile Imperiale au peste 20 de cabine balneare, ornamente de artă, statui, pavilioane şi un portic monumental.
Dorin Balteanu, istoric: „Opreau trăsura sub acel portic foarte frumos, se dădeau jos şi intrau în foaierul de la Băile Imperiale Austrice. Unde aşteptau să intre ori la Băile termosulfuroase, ori la Băile termosaline”.
Peste drum de Băile Imperiale, austriecii au construit un Cazinou. Încăperile erau ornate cu decoraţiuni din aur. Fanfara cânta în faţa Cazinoului.
Ilie Cristescu, fost director la Herculane: „Numai ca să cânte fanfara, locul unde se pune fanfara, au venit specialişti de la Viena, pe toate colinele să vadă, să audă unde să amplaseze cel mai bine ca să fie cât mai bine ascultată în pădure şi peste tot.”
În secolul al XIX-lea, Băile Herculane primesc doar turişti cu sânge albastru: prinţii şi împăraţii Austro-Ungariei şi aristocraţia imperială. Devin locul preferat de vacanţă al Împăratului Franz Iosef și al împărătesei Elisabeta, cunoscută şi sub numele de Sissi.
Ilie Rădoi: „Franz Iosef în 1865 a zis că Băile Herculane e una din cele mai frumoase staţiuni din Europa”
„Împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit de Herculane. Într-o zi a descoperit un loc de belvedere spre Băi şi a exclamat:Ce frumos este, ce mult aş vrea să mănânc aicea!
A doua zi a avut o surpriză. Foişorul a fost construit de grănicerii din zonă în 24 de ore. Doar pentru ca împărăteasa să meargă la cafea acolo.
Asta a fost crema Europei la momentul ăla, a fost perla turismului balnear din acea perioadă”, povesteşte Ilie Rădoi.

Пікірлер
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 164 МЛН
Scary Teacher 3D Nick Troll Squid Game in Brush Teeth White or Black Challenge #shorts
00:47
Heartwarming moment as priest rescues ceremony with kindness #shorts
00:33
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 38 МЛН
ROMÂNIA, TE IUBESC! - NE APĂRĂ DUMNEZEU
45:26
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 347 М.
Inspectorul PRO: Dezastrul de la băile Herculane
8:45
Știrile ProTV
Рет қаралды 153 М.
INVESTIGAȚIE RECORDER. Palatul Împăratului
21:32
Recorder
Рет қаралды 1,1 МЛН
ROMÂNIA, TE IUBESC! - BĂILE DEZINTERESULUI
50:54
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 234 М.
Dosar România: Săraca Brăilă bogată (@TVR1)
46:20
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 164 МЛН