S07 Ep05 - Dezvoltarea personală între știință și pseudoștiință cu Eduard Ezeanu

  Рет қаралды 16,818

MindArchitect

MindArchitect

Күн бұрын

Sunt pastilele homeopate un bun instrument de a ne păstra sănătoși sau doar o minciună pe care o spunem corpului atunci când nu se simte bine?
Sunt guru oameni înțelepți, din ale căror învățăminte putem extrage informație importantă sau doar șarlatani care ne amăgesc cu discursuri bine exersate?
Putem manifesta energetic lucrurile pe care ni le dorim în viață sau este aceasta doar o cursă în care mintea noastră pică, în încercarea de a depune minimul de efort pentru a obține ce ne dorim?
Discutăm în episodul de astăzi cu Eduard Ezeanu despre dezvoltarea personală la intersecția dintre știință și pseudoștiință și încercăm să ne clarificăm ce informații sunt utile și care ne amăgesc și învățăm ce face știința să fie știință și cum o deosebim de tehnici sau abordări care intră în categoria pseudoștiinței.
0:00 - Intro
03:38 - Dezvoltare personală
05:45 - Metodă științifică
13:25 - Pseudoștiință
15:00 - Exemple
22:21 - Metode de discriminare + Exemple
53:15 - Concluzie

Пікірлер: 18
@eduardezeanu8307
@eduardezeanu8307 Жыл бұрын
Dragilor, multumesc mult pentru invitatia de a discuta impreuna acest subiect util dar spinos, si pentru discutia placuta si (zic eu) constructiva pe care am avut-o. Sper ca ascultatorii Mind Architect sa isi ia cat mai multe idei practice din acest episod :)
@gabrielapop923
@gabrielapop923 Жыл бұрын
Waw cat adevar. Sunteti geniali. Va adorrr si va multumesc cu recunostinta 🙏🙏🙏
@inamalanca
@inamalanca Жыл бұрын
Multumim! Eu apelez mult la terapii alternative si imi place sa folosesc puterea creierului si a propriului corp, mai mult decat terapia alopata, care vine si cu efecte secundare negative. Nu exclud terapia alopata. Exact cum ziceti si voi "moderatie" si "gandire critica si curiozitate". Imi place foarte mult acest sezon al controverselor si acest episod, in particular! Mi-am luat multa valoare, de data aceasta si fundamentata stiintific!
@adrianadinu1774
@adrianadinu1774 Жыл бұрын
🙏Multumesc cu recunostinta!
@iuliabratian421
@iuliabratian421 Жыл бұрын
Deci eu am citit o carte în care autoarea insinua faptul că ea știe secretele întregii vieți, am citit-o la recomandarea unei prietene care spunea că i-a schimbat percepția și că a simțit că a ajutat-o. Eu eram puțin sceptică pe motiv că autoarea avea, încă de la început, acea atitudine de: "eu știu absolut tot ce stă la baza vieții", dar am încercat să-i dau o șansă, până am ajuns la un paragraf în care, prin "știință", voia să dovedească existența lui Dumnezeu, mai exact, că s-au făcut studii și au reușit să descifreze codul genetic al unui om și au descoperit un mesaj care zicea "God eternal within the body" și m-a frapat extrem lucrul ăsta pentru că eu sunt studentă la o specializare de biotehnologii industriale unde am învățat genetică și am lucrat în laborator pe subiectul ăsta și într-un cod genetic, care arată sub forma asta "AATGCTTACGG", nu se poate să găsești mesaje cum insinua doamna aceea. Am cercetat pe site-uri științifice recomandate de cadrele didactice informații de genul ăsta și nu era niciun studiu făcut pe așa ceva, pe lângă asta, ea a dat ceva nume de cercetători care au muncit la acel studiu, cercetători care nu există în viața reală:)) PS: singurul "articol" care susținea asta era un articol scris de realitatea. net Deci da, e un subiect destul de sensibil pentru mine, deoarece mi se pare foarte important să lucrezi la tine și să ai grijă să pui informație valoroasă în creierul tău, dar din păcate încă unii oameni cred aproape tot ceea ce e împachetat frumos
@melaniaandrei3123
@melaniaandrei3123 Жыл бұрын
Vă mulțumesc!
@lauradogaru5320
@lauradogaru5320 Жыл бұрын
Buna, deșii îmi plac multe dintre episoadele Podcast-ului, acesta este de departe preferatul meu. Este făcut cu mult bun simt,pe alocuri chiar amuzant. Sunt nevoită sa recunosc ca și eu am căzut prada “the secret”. Privind in urma îmi dau seama cât ce naiva am fost crezând ca bunăstarea se poate câștiga folosind “ tips & triks” sau luând-o pe “shorcat”
@iordannedelcu
@iordannedelcu Жыл бұрын
Destul de interesant! Atunci cum explica Eduard, inventiile lui Emerson, Henry Ford, Wright brother, Marconi etc. Chiar și Hitler, sau contemporan Putin. Mulțumesc!
@georgeleurzeanu82
@georgeleurzeanu82 Жыл бұрын
Super episod, felicitari! Pacat ca nu a apucat Edi sa raspunda la intrebarea Danei despre studiile stiintifice pe efectul placebo fiindca se tot vorbeste de acesta dar se pare ca nu este inteles pe deplin. Exista si efectul invers si anume nocebo, deci subiectivismul unei persoane poate schimba semnificativ efectul unui medicament sau terapii atat in sens pozitiv cat si negativ si ar trebui sa fie luat in calcul atunci cand se lucreaza cu oamenii indiferent ca sunt pacienti in spital, in cabinetul unui psiholog sau intr-un proces al dezvoltarii personale. Parerea mea ca ar trebui sa se lucreze cu credintele subiectului si abia apoi sa se vina cu tratamentul/metoda cu efecte generale demonstrate stiintific pe mari esantioane dar care implicit are exceptii iar in acele exceptii poate fi chiar subiectul cu care se lucreaza.
@ionbularca5658
@ionbularca5658 Жыл бұрын
Depinde și cine face cercetare științifică și cine o finanțează
@victormicleusanu7635
@victormicleusanu7635 Жыл бұрын
Mare multumesc de la Chisinau!
@kevinniculae7282
@kevinniculae7282 Жыл бұрын
Salutare dragilor, minunat videoclip! Ne puteti recomanda si un site de incredere pentru cercetari stiintifice?
@inamalanca
@inamalanca Жыл бұрын
Oare imi puteti recomanda unde sa citesc mai mult despre efectul placebo la copii (in special, la cei mici si foarte mici)? Cumva ma gandesc ca acolo se linisteste parintele si copilul simte energia parintelui?
@obr1
@obr1 Жыл бұрын
Ce este hipnoza din prisma Mind Architect?
@MindArchitect
@MindArchitect Жыл бұрын
Salutare! Multumim pentru intrebare. Hipnoza este un proces structurat prin care un hipnoterapeut folosind tehnici de comunicare, ghideaza persoana aflata in terapie, intr-o stare profunda de relaxare numita si transa hipnotica, in care gradul sau de sugestibilitate este unul crescut. In aceasta stare poate fi facuta mai eficient munca terapeutica precum desensibilizarea, in cazul anumitor fobii, sau cautarea de solutii pentru anumite probleme.
@badescuvalentina9596
@badescuvalentina9596 Жыл бұрын
Buna ziua oameni frumosi ..cum il pot gasi pe Edi??? Sunteti minunati ,am o varsta trecuta de 50 😊Dar ma dezvolt si sunt deschisa la nou ,la util ,la dezvoltare (informatii si practica )
@MindArchitect
@MindArchitect Жыл бұрын
Salutare! Pe Eduard il poti gasi la www.iameduard.com, cat si pe pagina Mindarchitect.ro in sectiunea de Prieteni si Colaboratori.
@luminitatret1203
@luminitatret1203 Жыл бұрын
Pun aici un fragment din cartea "Karma" de Sadhguru. :„Aşa cum îmi place să subliniez adeseori, cuvântul sadhguru înseamnă un guru needucat. Un guru needucat nu este un instructor care a acumulat foarte multe informaţii scripturale, ci un ghid spiritual care practică în fiecare moment cunoaşterea lăuntrică. Cu alte cuvinte, tot ceea ce spun eu are ca sursă cunoaşterea mea personală directă, nu o cunoaştere la mâna a doua. În concluzie, abordarea mea referitoare la karma nu este (şi nu a fost niciodată) una academică. Atunci când vorbesc despre karma, eu nu descriu o doctrină teoretică, ci o percepţie personală directă. Cunoaşterea conceptuală este domeniul de activitate al lumii academice. Cea perceptuală este calea yoghinului.”
S07 Ep 06 - Cum apar și cum gestionăm conflictele generaționale
57:27
ROCK PAPER SCISSOR! (55 MLN SUBS!) feat @PANDAGIRLOFFICIAL #shorts
00:31
WHO DO I LOVE MOST?
00:22
dednahype
Рет қаралды 18 МЛН
Жайдарман | Туған күн 2024 | Алматы
2:23:02
Jaidarman OFFICIAL / JCI
Рет қаралды 212 М.
S06 Ep08 - De ce merg aprecierea și recunoștința mână-n mână
36:49
S04 Ep08 - Neurobiologia stresului, prietenul care devine dușman
33:09
ROCK PAPER SCISSOR! (55 MLN SUBS!) feat @PANDAGIRLOFFICIAL #shorts
00:31