Salariul Minim pe Economie

  Рет қаралды 8,450

Christian Nasulea

Christian Nasulea

Күн бұрын

Multor romani le este greu sa isi asigure un trai decent. Cand trag linie la sfarsit de luna, scazand din venituri, cheltuielile de baza: cu chiria, intretinerea si mancarea rezultatul este de multe ori negativ.
Solutia salvatoare pentru acestia, simpla si la indemana, este:
Cresterea salariului minim pe economie. Sa obligam firmele sa plateasca oamenii mai mult! Simplu!
Lucrurile nu stau insa chiar asa.
Impunerea unui salariu minim pe economie are efecte nefaste care sunt in general neintelese sau ignorate. Pe piata libera, in stabilirea remuneratiei pentru munca prestata exista doi participanti:
agentul economic care e de acord sa plateasca o anumita suma
lucratorul care e dispus sa munceasca in schimbul sumei respective
Lucratorul alege un loc de munca pentru ca acesta reprezinta cea mai buna alternativa pe care o are la dispozitie. Daca ar exista un alt loc de munca, la fel de convenabil, care sa il plateasca mai mult normal ca s-ar duce acolo.
Angajatorul, la randul lui, angajeaza oameni pentru ca are nevoie de ei si poate acoperi costul muncii lor din veniturile sale.
Daca statul impune un cost minim pentru munca prestata, mai mare decat cel agreat de comun acord cu lucratorul, angajatorul va trebui sa acopere de undeva diferenta. Angajatorii au mai multe posibilitati:
pot sa acopere diferenta scazandu-si profiturile, daca acestea sunt suficient de mari pentru a le permite sa ramana profitabili
pot sa creasca la randul lor preturile produselor sau serviciilor vandute, insa atunci vor vinde mai putin si s-ar putea sa devina neprofitabili.
pot sa renunte la o parte dintre angajati, pastrandu-i doar pe cei suficient de productivi si automatizand unele activitati.
sau pot sa inchida firma pentru ca modelul de business nu mai e sustenabil.
De fapt singurul caz fericit in care nu dispar toate locurile de munca este acela in care un angajator renunta doar la o parte dintre angajati. In toate celelalte scenarii firmele se vor inchide pentru ca o afacere nu isi are sensul daca nu genereaza profit.
Salariul minim ii afecteaza intotdeauna pe cei mai tineri, lipsiti de experienta pe piata muncii, pe cei saraci, mai putin educati si mai putin pregatiti. Daca munca e scumpa angajatorii nu isi vor permite sa angajeze decat oameni care sunt suficient de productivi, de bine pregatiti, pentru a justifica salariul pe care il primesc. Astfel, salariul minim elimina joburile de inceput de cariera cu ajutorul carora tinerii, sau alti lucratori necalificati, pot capata experienta si calificarile necesare pentru a deveni mai productivi si a castiga salarii mai mari in viitor.
Desi salariul minim este de fapt o masura luata impotriva celor saraci, nu vom scapa de aceasta idee curand pentru ca politicienii utilizeaza retorica populista a salariului minim pentru a da impresia ca isi ajuta electoratul. Exista mult mai multi vanzatori de forta de munca, lucratori cu drept de vot, usor de convins cu ideea simpla a salariului minim, decat cumparatori de forta de munca, angajatori afectati in mod direct de cresterea costurilor cu mana de lucru.
Apoi intervine problema stabilirii nivelului salariului minim pe economie. E ridicol sa stabilesti un salariu minim la nivel national avand in vedere diferentele enorme intre conditiile economice si productivitatea muncii din diferite parti ale tarii. Avem de-a face cu o diferenta uriasa intre costul vietii in Bucuresti si intr-o asezare rurala la fel cum exista o diferenta enorma de productivitate a muncii intre cele doua.
Chiar si in acelasi loc, ideea de trai decent difera de la o persoana la alta. Ceea ce ar putea reprezenta un trai decent pentru mine s-ar putea sa fie prea putin pentru altcineva, sau un trai decent pentru mine ar putea sa insemnea ca trebuie sa imi permit sa imi cumpar o masina noua in fiecare luna. Cine, in afara de angajat si angajator decide cat ar trebui sa fie salariul. In momentul acesta salariul minim in Romania este de 1900 lei brut, adica in jur de 1160 lei net. De ce nu 2000 de lei, 3000 lei, 5000 lei … de ce nu 100000 lei?!
Ideea de a fixa un salariu minim este lipsita de logica, nociva pentru piata muncii si pentru economie si societate in general.

Пікірлер: 2
@mihaivalentinmihaescu4837
@mihaivalentinmihaescu4837 6 жыл бұрын
Felicitări pentru inițiativă!Ideal ar fi să prindă contur o asociație a profesorilor de economie din țară și să promovăm rolul educației economice,antreprenoriale și financiare împreună!
@paringgeorge9100
@paringgeorge9100 6 жыл бұрын
Multumim pt explicatii!
10 INVESTIȚII pe care să le ții pe viață
17:52
Răzvan Bălănescu
Рет қаралды 84 М.
Стойкость Фёдора поразила всех!
00:58
МИНУС БАЛЛ
Рет қаралды 7 МЛН
哈哈大家为了进去也是想尽办法!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:33
火影忍者一家
Рет қаралды 126 МЛН
Running With Bigger And Bigger Lunchlys
00:18
MrBeast
Рет қаралды 137 МЛН
Monica 14 ....bailesti
16:14
Surprize dolj'oltenia
Рет қаралды 3
Cu alte cuvinte - Salariul net și salariul brut
4:40
AgroTV Moldova
Рет қаралды 2,6 М.
CUM SA FACI BANI | Tată Bogat, Tată Sărac | DEZVOLTARE PERSONALA | EDUCATIE FINANCIARA CARTI AUDIO
7:50
Vlad Cristian Costache (Education Pill RO)
Рет қаралды 358 М.
Стойкость Фёдора поразила всех!
00:58
МИНУС БАЛЛ
Рет қаралды 7 МЛН