hocam çok kral adamsınız bir de müzik videosu bekliyoruz :)
@umutarkan8024 жыл бұрын
Derslerinizi çok özledik sizi tekrar görmek güzel oldu :)
@mturan544 жыл бұрын
Teşekkürler
@mertarslan62134 жыл бұрын
Hocam size nasıl ulaşabilirim iki sorum varda bir türlü işin içinden çıkamıyorum yardımcı olabilir misiniz ?
@kadirbaysal1161 Жыл бұрын
Kolay gelsin hocam şuan Erzurum'da bir hes teyim ve senkronlama sorunu yaşıyoruz senkronizerdeki şebeke ve generatör gerilimleri birbirine uyuşmuyor bu yüzden sitem kendini paralele alamıyor bu konu neden kaynaklanır bilginiz varmı teşekkür ediyorum
@mturan54 Жыл бұрын
Şayet bu kullanıla gelen bir sistem ise: Öncelikle jeneratör (boşta = senkronizasyon öncesi) beklenen gerilim değerine çıkmıyorsa, ikaz devrelerinde (öncelikle elektronik aksam, sonra rotor sargıları) sorun var şeklinde yorumlarım. Yeni bir sistem ise; yine ikaz sistemi, jeneratör stator sargı bağlantıları (yıldız? üçgen? sorun var mı?) veya jen çıkışındaki trafoda kademe değiştirici uygun ayarlanıp ayarlanmadığına bakarım.
@kadriceter56242 жыл бұрын
Hocam devir sayısının kontrol edilemediği durumlarda örneğin Rüzgar santrallerin de bu senkronizasyon nasıl sağlanıyor
@mturan542 жыл бұрын
Rüzgar santrallerinde senkron jeneratörler nadir olarak kullanılıyor. Şayet kullanılırsa, çıkıştaki 3 faz önce DC ye çevriliyor, sonra şebekenin frekansını izleyen akıllı bir inverter ile şebeke frekansında gerilim sentezleniyor. Bu da pahalıya çıktığından yaygın kullanımı yok. Bunun yerinde DFIG (çifte uyartılmış asenkron jeneratör = rotoru sargılı bilezikli asenkron makine) kullanılıyor. Statordaki ana çıkış enerjisi değil, rotordan kontrol enerjisi elektronik devre tarafından işleniyor. Buradaki yatırım daha ucuz oluyor. Yaygın kullanım budur.
@kadriceter56242 жыл бұрын
@@mturan54 teşekkürler hocam elinizde varsa her iki bağlantı şemasını da paylaşabilirmisiniz
@mturan542 жыл бұрын
@@kadriceter5624 DFIG wind yazıp google da aratırsanız bulursunuz.