Vă urmăresc cu mare interes ,vă mulțumesc pentru videoclip! Fiarte bine explicat!
@upelectricity33335 ай бұрын
Cu placere!
@op-tim_auto3 ай бұрын
la 5:02 e foarte bine spus faptul ca priza de pamant locala se leaga la punctul de separatie, exact asa arata si in Normativ I7 si acelasi normativ INTERZICE legarea PPL in aval de punctul de separatie. In localitatea mea s-au montat recent BMPM-urile la strada si bineinteles ca s-au legat PPL (care au avut) in aval de punctul de separatie din BMPM. Eu le-am cerut sa lege PPL in BMPM, le-am pus la dispozitie cablu sertizat, presetupa si tub de protectie si mi-au legat in BMPM asa cum se face.. BMPM-urile au fost proiectate sa fie usor de accesat pe proprietate publica si sa nu-si mai bata capul furnizorul cu accesul pe proprietatea privata, dar in felul asta consumatorii sunt pusi in pericol fara sa stie! E foarte periculos sa te lasi la mana altor oameni fie ei si profesionisti.
@iig10178 ай бұрын
Multumesc mult pentru explicatiile cu separarea PEN-ului, fiind la inceput de drum in domeniul acesta numai nu am inteles care e treaba cu aceasta separare, dupa explicatiile dumneavoastra am inteles imediat. Spor in continuare si la cat mai multe filmulete pe tema aceasta 🎉
@upelectricity33338 ай бұрын
Numai bine!
@danielflorinpacuraru37776 ай бұрын
Un filmuleț de excepție ca-n-totdeauna , cu subiect și predicat ! Dacă s-ar uita și ” meseriașii ” care se bat ca chiorii pe diferite grupuri ” de specialitate ” , ar fi ideal ! Felicitări !!!
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc și numai bine!
@dumitrustelian18556 ай бұрын
Mulțumim frumos pentru explicații, foarte frumos explicat,, felicitări, spor și sănătate multă
@upelectricity33336 ай бұрын
Cu plăcere!
@dumitrustelian18556 ай бұрын
Mulțumim frumos pentru explicații, Spor și sănătate multă
@upelectricity33336 ай бұрын
Cu plăcere!
@alexandruzaharie-butucel11028 ай бұрын
Aștept cu nerăbdare, clipul de prezentare a unui BMP sau BMPT complet(DPST cu priza tehnologică si divizare PEN)
@upelectricity33338 ай бұрын
Da. Si acest videoclip va fi lucrat!
@sorinpetre61418 ай бұрын
Va mulțumim ,aveti un talent deosebit de prezentare si explicații , plus exprimarea ușoară si concisa 👍👍👍
@upelectricity33338 ай бұрын
Numai bine!
@petruta-d4i8 ай бұрын
Foarte bun material, domnule Profesor. Felicitari
@upelectricity33338 ай бұрын
Mulțumesc pentru aprecieri! Numai bine!
@costelciocan51198 ай бұрын
Vă salut domn'Profesor! Foarte util, obligatoriu și pe înțelesul tuturor. Mulțumim din suflet ptr explicațiile foarte folositoare tuturor!! Stimă și weekend plăcut să aveți!!
@upelectricity33338 ай бұрын
Spor și zile frumoase vă doresc!
@costelciocan51198 ай бұрын
Asemenea!!
@ionstan64868 ай бұрын
Multumim! Foarte bine explicat!
@upelectricity33338 ай бұрын
Cu plăcere! Să auzim numai de bine!
@helmutadrianfara8278 ай бұрын
Foarte bine exemplificat, ca de fiecare data. 👍
@upelectricity33338 ай бұрын
Mulțumesc pentru interesul acordat canalului Up Electricity!
@gheorghemerticariu72658 ай бұрын
Hristos a înviat...!!! Sunt prezent...!!!!
@upelectricity33338 ай бұрын
Adevărat a Înviat! În regulă!
@dixsusu8 ай бұрын
Ca intodeauna bine explicat .
@upelectricity33338 ай бұрын
Mulțumesc!
@limar52818 ай бұрын
Foarte bun filmul. 🙌 🙌 🙌
@upelectricity33338 ай бұрын
Mulțumesc!
@sandeltomei48426 ай бұрын
Foarte corect, dar ce putem face daca suntem in mediul rural unde bransamentul coboară pe casa pe peretele abonatului într-o doză sigilată in care este montat un rcbo de 25A cu 300mA sau un MCB, 2p , de 25 A. In primul caz , deconectează cand faci tratarea in tabloul ( din dormitorul omului) de sigurate, iar in cazul MCB, ....PEN ul este trecut prin dispozitiv de protecție si nu e corect.
@costivio05098 ай бұрын
Mulțumesc frumos pentru explicații, in numele multor oameni! In practica nimeni nu marcheaza cu culori in bmpm/t. Mă refer la angajații OD care fac aceste bransamente. Nu mai spun de alte conexiuni fictive ale PPL
@upelectricity33338 ай бұрын
Cu plăcere! Trebuie marcate conductoarele care nu sunt izolate si respectate I7 si SR-urile în execuția si exploaterea instalațiilor electrice de j.t.
@MarianPăvăloiu13 күн бұрын
Eu locuiesc la tara si am monofazat. pe stalp sunt 5 fire ,trei faze,iluminat public si nul de lucru care pleaca de pe firul de sus care este legat si pe armatura stalpului,este TN-C ? Firul (impamantare banuiesc,desi este albastru separata de cele groase care duc la casa)care este tras dupa ce au scos contoarele pe stalp ,dar in casa am doar faza si nul pe instalatie.Este ok sa pun diferential RCBO sau trebuie sa duc si firul de pe stalp in instalatie sa fiu in siguranta ?Multumesc!
@upelectricity333312 күн бұрын
Numai faza si conductor neutru către locuință. Cei care execută instalația știu ce trebuie făcut.
@calin_zz40154 ай бұрын
Buna ziua, un fir galben merge in TEG si un fir galben in ppl. Se mai leaga si TEG la aceiasi ppl ? Multumesc
@upelectricity33334 ай бұрын
Salutare, Nu avem conductor galben...verde-galben. Vizionati aici: kzbin.info/www/bejne/f52uZmt9r7OYj5o
@sebastiancirnu21038 ай бұрын
As aprecia foarte mult daca m-ati putea ajuta cu un sfat, avand in vedere atat experienta cat si cunsotintele vaste in domeniul energiei electrice. As vrea sa instalez un sistem de panouri fotovoltaice de 20kW on grid la o distanta de 154m de panoul de distributie al casei. Am decis ca legatura intre invertor si retea sa fie facuta pe un conductor de cupru 4x16 + 25. Ceea ce nu am reusit sa inteleg eu este daca la o asa distanta ar trebui sa mai fac o impamantare la locul instalarii sistemului fotovoltaic si sa o conectez cu cablul 1x25 de cupru de impamantarea casei sau sa duc direct cablul de 1x25 de la impamantarea casei la sistemul fotovoltaic. As vrea sa leg la impamantare toata structura metalica de la sol cu panourile aferente plus descarcatoarele pe partea de DC si nu stiu daca la distanta asta nu va creste rezistenta foarte mult (daca as lega cablul de 1x25 de la impamantarea casei). Va multumesc anticipat!
@upelectricity33338 ай бұрын
Rezistenta electrica a acestui conductor de Cu pe care-l folositi pentru conexiunea la impamantare este 0,1 ohm. Este in regula.
@sebastiancirnu21038 ай бұрын
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc mult de tot, de câteva zile mă măcina tare mult această problemă! Aș vrea să vă spun fără nicio exagerare ca sunteți singurul român de pe youtube care știți cu adevărat acest domeniu și singura persoană la care am avut curajul și încrederea să apelez. Mă bucur tare mult ca vă luați din timpul liber ca să faceți astfel de materiale, ajută mult!
@MB-oe4ez6 ай бұрын
Buna ziua Foarte bine explicat Pentru conductorul de faza trebui folosita o clema de derivatie Al-Cu?. Sau se poate conecta direct in siguranta .Merci
@upelectricity33336 ай бұрын
Salutare, Clemă derivație Al-Cu.
@MB-oe4ez6 ай бұрын
@@upelectricity3333 Multumesc
@valeriu-ko4if8 ай бұрын
Mulțumesc și eu pentru tot ce faceți,mai ales ca este pe întelesul tuturor!În legătura cu proiectul generator solar/oglindă proiectată pe un bazin cu apă,vapori,presiune și rotor cu palete,l-ați pus în funcțiune ?Sănătate maximă și succes!
@upelectricity33338 ай бұрын
Cu plăcere! Este la faza de proiect, dar sper ca în viitorul apropiat să-l pun în practică.
@rocliptrans77128 ай бұрын
Așteptăm cu nerăbdare, succes totalși sănătate maximă !
@cosminsarbu8 ай бұрын
Doar o parere si intrebare: oare pasta ALU-PLUS nu ar trebui pusa in cantitate mai mare? Eu am crezut ca ar trebui sa ajunga si intre conductorii de aluminiu ai PEN-ului pentru a proteja de oxidare si nu doar la suprafata, nu? Sau este vorba doar de contactul intre aluminiu si alt tip de material?
@upelectricity33338 ай бұрын
Dacă se exagerează cu cantitatea, acesta va fi scoasă afară când se introduce PEN-ul în clemă. Am pus cât trebuie, apoi cu pensula se intinde pe toată suprafața. Pelicula intră în contact și cu suprafața interioară a clemei si între conductoarele PEN-ului.
@oas52158 ай бұрын
multumesc frumos
@upelectricity33338 ай бұрын
Cu plăcere!
@alexandrubondaret70768 ай бұрын
❤❤Hristos a înviat! Felicitări pentru video! Ce tip de cablu îmi recomandați pentru branșamentul aerian în afară de acest tip care am văzut un video-ul dumneavoastră? Mă refer să reziste la îngheț, umiditate și temperaturi ridicate. Noi, actual la mine în sat, avem pe stâlp unul manta de cauciuc cel ce ne racordează după stâlp în panoul general. Acele tipuri de cleme de derivație se potrivesc și pe șina din panourile normale de siguranțe, actuale care le avem? Vă mulțumesc! 🙋☺️💗
@upelectricity33338 ай бұрын
Adevărat a Înviat! Este cel mai indicat cablu cel prezentat, ati vazut in descrierea din videoclip si temperaturile pe care le suportă în regim de funcționare continuă vara și iarna. Sau puteti cauta pe Internet o altă variantă. Da, clemele de derivatie sunt pentru sina DIN. Aici in video se vede: kzbin.info/www/bejne/pIC8omRpf7h2etE
@alexandrubondaret70768 ай бұрын
@@upelectricity3333 🙋🙏💗 vă mulțumesc din suflet pentru răspuns și că sunteți atent cu toți! Vă mulțumesc pentru răspuns și recomandare. 💗🙏🙏🙏Sănătate și spor în toate realizările dumneavoastră.
@ovidiumotoc24988 ай бұрын
Felicitări pentru clip. Am si eu o întrebare: este o problemă dacă divizarea PEN-ului se face după contor? Din păcate nu am acces sa o fac înainte de el. Ca și protecție este un MCB C32 pe conductorul de fază înainte de contor. Conductorul PEN nu are protecție.
@upelectricity33338 ай бұрын
Salutare, Atașați lângă BMPM, un mic tablou electroizolant unde se face corect separarea si divizarea PEN-ului, astfel încat neutrul sa ajungă la contor si de aici la TA, îmreună cu PE și FAZĂ. OD trebuie sa gasească soluția corectă.
@philipalexvvv82858 ай бұрын
Buna seara Avem separat PEN in bmpt unde exista si o priza de pamant locala. Distanta dintre bmpt si tabloul secundar este de 25m si conexiunea dintre bmpt si tablou secundar se realizeaza prin conductori 5x6mm2. La aprox 0,5m de tabloul secundar exista o a doua priza de pamant locala. Este necesar tratarea nului cu pe in tabloul secundar sau este suficient legarea celor doua prize de pamant ? Cele bune,
@upelectricity33338 ай бұрын
Salutare, Tratarea neutrului se face o singura data, în BMPM. În mod normal consumatorul are o singura priza de pamant(PPL) cu valoare de maximum 4ohm, de regula in aria exterioara a locuinței. În tabloul abonatului, sau de distribuție, ajunge NEUTRU , PE si FAZA din BMPM(separare si divizare PEN), si nu se mai face nici-o tratare/separare/divizare în TA/TD. PE intra in bara de PE din tabloul abonatului(TA), si aici in bara se conecteaza toate PE-urile de la prizele de 230V din locuința. In situația in care aveți 2 prize PPL , dar de ce? trebuie sa le conectati între ele, si sa faceti masuratoare finală a PPL-ului. Langa BMPM trebuie priza tehnologica, iar in zona casei PPL. De la BMPM , PE care rezulta se conectează cu PPL cu conductor Cu de 25mmp. Este mai simplu un conductor intre BMPM si PPL, fata de a lucra o priza de pamant.
@marianstoica8 ай бұрын
Bină ziua ,o întrebare dacă nu am posibilitatea să fac separația în bmp o pot face în tabloul din imobil
@upelectricity33338 ай бұрын
Buna ziua, Normele prevad ca separare+divizarea PEN-ului să se facă în BMPM. De ce nu puteți să faceți separarea in BMPM?
@marianstoica8 ай бұрын
@@upelectricity3333 pentru că bmpt este la 30m pe drumul de servitute și nu am unde face ppl
@upelectricity33338 ай бұрын
@@marianstoica Faceti PPL-ul pe proprietate. Din BMPM conductorul PE până la PPL.
@marianstoica8 ай бұрын
@@upelectricity3333 problema este că cablu este cu 4 conductoare ,copexu a fost pozat fără cablu prin el ,în acea zona sau mai făcut lucrări și când am încercat să bag cablu de 5×10cu nu a mers am încercat și cu 5×6 și nu amers tras de-abia am reușit cu 4×6 și am făcut separația în tablou
@laurslm748 ай бұрын
Ce valoare trebuie să fie la împământarea ptr panouri fotovoltaice?
@upelectricity33338 ай бұрын
Este indicat sa o conectați cu instalația de paratrăsnet a casei. În acest caz este max. 1 ohm pentru priza de pamant a PV comună cu instalatia de paratrasnet.
@laurslm748 ай бұрын
@@upelectricity3333 dacă la priza de pământ locală am o valoare nominală de 2,13 ohmi, am neapărată nevoie să mai montez electrozi de împământare să se ajungă la o valoare de până în 1 ohm???
@laurslm748 ай бұрын
@@upelectricity3333 am folosit ca electrozi de împământare țeavă zincată de 3/4 la lungimea de 3 ml / bucată,iar distanta dintre electrozi de 6 ml , am 4 electrozi bătuți la o adâncime de 0,8 m . Să mai bat 1 pentru a scoate o valoare nominală Max: 1 Ohm???
@upelectricity33338 ай бұрын
@@laurslm74 Da.
@laurslm748 ай бұрын
Mulțumesc frumos ptr răspuns. Apreciez. O seară plăcută.
@cristianmantu38998 ай бұрын
Mulțumim 👍👍👍
@upelectricity33338 ай бұрын
Cu plăcere!
@eugenirimia31468 ай бұрын
👍👍👍
@DJ1Remix8 ай бұрын
⚡📝👍 cool!
@upelectricity33338 ай бұрын
:)))
@gheorghecirlugea17436 ай бұрын
treaba asta ar trebui facuta de furnizorul de energie inainte de contor ! eu nu am in casa un asemenea cablu PEN!
@upelectricity33336 ай бұрын
Trebuie să fie făcută o verificare corectă și apoi aplicate măsuri.
@ELECTRICLIFE4U8 ай бұрын
👍👍👍👍👍👍❤❤
@upelectricity33338 ай бұрын
Mulțumesc! :)))
@ELECTRICLIFE4U8 ай бұрын
@@upelectricity3333 Cu mare stimă ,Dl. Profesore...😀
@toninica8 ай бұрын
🤔
@DanielCalin-sm7jq8 ай бұрын
Sincer nu imi place deloc acest cablu de branșament.nu înțeleg de ce sa faci asa cablu.eu zic ca nu prea este corecta acea conexiune cu conductori de Al răsuciti si bagati in clema.clema are suruburi si nu va presa uniform sa zic așa pe ei.una este sa ai conductor masiv, dar asa nu imi place.daca era de Cu mergea pus pin si era altceva .una peste alta chiar nu înțeleg de ce sa faci un astfel de cablu.are vreun avantaj??