Da, foarte corect după normele romănești, doar că ați utat să le spuneți ca in clema de derivație in partea de sus este conductorul PEN ,care trebuie tratat și separat in PE și N , deci acolo mai vine conductorul de la PPL (Priza de pămănt locală a abonatului ) și tot de acolo se va merge cu PE in casă . Am adus această completare fiindcă foarte mulți confundă PEN cu N și in foarte multe tablouri au PEN-ul conectat direct in RCBO-ul de 300mA(????) ceea ce este interzis. Normativul ne spune foarte clar că PEN-ul nu se intrerupe și in casă la receptorii finali trebuie( obligatoriu) să avem TNC-S. Dilema apare cănd tu vrei să conectezi PPL la PEN ,pentru tatare și separare, care in multe cazuri PPL e naturală (in fundația casei) și la 30 ,40 metri față de BMPM (T), cu PEN conectat in RCBO și sigilat. ????? Foarte multe tablouri sunt așa, din păcate. După părerea mea una dintre greșeli este că sa mutat BMPM-ul de pe casa omului sau din camera tehnică (cum era acum 25 de ani) la poartă in stradă....??...Dacă am o proprietate de 25 de Ha ce faci ...Imi lasă BMPM la 1Km de casă? Toată europa are BMPM pe casă sau in camera tehnică. IN Romania toți suntem prezumați a fi hoți de curent....
@instalatiidiverse6 ай бұрын
Se incearca scoaterea lor pentru a putea citii acel contor .
@upelectricity33336 ай бұрын
Nu am omis....subiectul este împărțit în mai multe videoclipuri, chiar am amintit în videoclipul cu contorul cu inducție. Nu pot să fac un video de peste o oră. Sunt multe probleme de explicat referitoare la rețele, separarea PEN-ului, etc. Multe au fost atinse, atât teoretic cât și practic pe canalul Up Electricity. Urmeaza și alte videoclipuri cu circuitele din BMPM și problemele specifice.
@ELECTRICLIFE4U6 ай бұрын
@@upelectricity3333 OK👍👍👍👍
@ELECTRICLIFE4U6 ай бұрын
@@upelectricity3333 👍👍👍👍👍
@zakdell6 ай бұрын
@@instalatiidiversecitirea oricum abonatul o da lunar Sau există contoare care se citesc de la distanță dacă asta este problema Cum au spus și colegii din păcate la noi în țară majoritatea firmelor de distribuție care montează BMPT sau BMPM branșează abonatul nu leagă priza locală de pământ la conductorul PEN chiar dacă ei sunt obligați chiar dacă le-ai dus până în zona blocului de măsură platbanda de la priza locală Majoritatea când îi întrebi sau te cerți cu ei de ce nu leagă priza locală de pământ au același răspuns ,,nu domnule ca împământarea ta locală se leagă la tine în tablou nu are ce căuta în tabloul nostru,, cam ăștia sunt cei ce fac branșamente din păcate chiar dacă ei sunt obligați să lege nu leagă acel PPL
@dumitrustelian18554 ай бұрын
Mulțumim frumos pentru explicații,
@upelectricity33334 ай бұрын
Cu plăcere!
@cristianmantu38996 ай бұрын
Excelentă prezentare. Sunt binevenite aceste explicații, deseori se confundă priza DPST- ului cu priza locală la care se conectează PEN. Vă doresc sănătate și un Paște fericit!.
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc! Numai bine și Sărbători Pascale fericite alături de cei dragi!
@cristianmantu38996 ай бұрын
Ar fi interesant dacă puteți să ne prezentați punctul dumneavoastră de vedere cu privire la obligația OD să lege PEN la pământ la punctul de separație în blocul de măsură cu o priză locală cu valoarea de sub 4 ohm . Știu ca subiectul este de interes și intens comentat!. Mulțumesc!
@stefanstefanel28286 ай бұрын
Foarte explicit! Aveti stofa de profesor si talent oratoric. Ar fi interesant si de ajutor daca ati face un videoclip la fel de explicit, pt calculul,dimensionarea si alegerea MCB-urilor tripolare/tetrapolare pt aplicatii rezidentiale, precum si calculul sectiunii cablului in sistem trifazat si bifazat. De asemenea, ar fi interesant sa explicati situatiile in care se preteaza MCB-uri tripolare vs tetrapolare. Nu am vazut nici un videoclip pe youtube, in limba romana, care sa fie axat pe acest subiect. Cu respect!
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc! Da, am tratat foarte mult circuitele și instalațiile monofazate, trifazat numai în capitolul/secțiunea video cu motoare electrice. Circuitele trifazate sunt și ele notate în agendă:)) Spor și să auzim numai de bine!
@oas52156 ай бұрын
multumesc frumos. sarbatori pascale fericite. sanatate si respect.
@upelectricity33336 ай бұрын
Sărbători fericite și numai bine!
@dariuselcornel6 ай бұрын
Mulțumim pentru explicații binevenite în instalația electrică! Like👍
@upelectricity33336 ай бұрын
Cu plăcere! :))
@ionelzamfirescu90656 ай бұрын
Super prezentare
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc!
@cosminsarbu6 ай бұрын
Foarte utilă explicația, felicitări și mulțumim! Totuși un pic derutantă un pic partea cu separarea PEN-ului (precizată și de @ELECTRICLIFE4U) și dacă mai este necesară priza tehnologică pt cazul în care există PPL abonat (naturală sau artificială) adusă la BMPT. Am văzut multe cazuri în care DPST-SIC este conectat pe intrarea în DDR-ului și firul pentru priza tehnologică este legat de bara de PEN, care nu are conectată nici o împământare (nici tehnică, nici locală). Nu reușesc să pun o poză pentru a arăta un exemplu cu această conectare greșită. Mai mult sunt cazuri în care PPL-ul lăsat de abonat a fost trecut de OD prin BMPT către TG fără a fi conectat la bara de PEN din BMPT...
@upelectricity33336 ай бұрын
Cu plăcere! Subiectul este tratat ținând cont numai de DSPT, după cum se vede din schema pe care am prezentat-o, practic după contor, unde avem NEUTRU "curat" și FAZA. Subiectul cu tratarea PEN-ului este separat și va fi prezentat. Apoi va fi tema completă în care le îmbinăm pe toate 3: tratarea PEN-ului+contor+DPST. PPL-ul reprezintă obligația consumatorului și cu valoare maximă de 4 ohm. Orice branșament se execută după un proiect, document unde se precizeză toate condițiile de montaj, funcționare și schema de conexiune. Proiectele respectă HG-uri, SR-uri, IEC-uri, inclusiv I7/2011 și sunt avizate. Cine execută/realizează aceste conexiuni nu trebuie să respecte acest proiect?
@cristianmantu38996 ай бұрын
În cazul BMPT ( bloc măsură și protecție trifazat ) conform ST4/ JT/ 2023 dispozitivul de protecție la supratensiuni ( DPST) nu are nevoie în funcționare de Priză auxiliara sau tehnică! Se conectează la cele trei faze și nulul MCB 3P+ N din blocul de măsură.
@upelectricity33336 ай бұрын
@@cristianmantu3899 Da. In BMPT discutăm de respectarea schemei circuitelor electrice.
@cosminsarbu6 ай бұрын
@@cristianmantu3899 am greșit eu, nu este BMPT, este BMPM. Este vorba de monofazic și alte cel putin zece BMPM-uri de pe aceeasi stradă au țăruși de priză tehnică. Mulțumesc!
@mariuscheteles5216 ай бұрын
De retinut informatia din video ca priza auxiliara se monteaza la minim 5m fata de priza de pamant locala si la 1m de cladire, fapt care in majoritatea cazurilor nu este respectat de constructori.
@dumitrustelian18554 ай бұрын
Mă scuzați, dacă nu ce se poate întâmpla, Mulțumesc, eu am stâlpul lângă casa mea la 3metri de casă,, la baza stâlpului este priza de pământ a DPS,,, Pot uni cu împământarea mea, făcută in Fundație?? Mulțumesc frumos și cer scuze pentru deranj, Spor și sănătate multă
@instalatiidiverse6 ай бұрын
Frumoasa prezentare , doar ca sa omis ce a pomenit colegul ELECTRIC LIFE .
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc! Am dat răspunsul.
@sorinpetre61416 ай бұрын
Va mulțumim pentru video si prezentare foarte buna
@upelectricity33336 ай бұрын
@@sorinpetre6141 Cu plăcere!
@alextex21965 күн бұрын
Cum stim ce protectie a declansat in TMP? Al meu declanseaza cam de 2,3 ori pe luna. CB si diferentialul din tabloul de distributie din casa sunt OK
@cornelichim46613 ай бұрын
Deci daca eu am impamantare naturala in fundatie si dusa platbanda pana in bmpm pentru a face acolo separatia, va trebuie sa mai sap un sant sa duc un conductor de minim 2.5mm la minim 5m unde sa bat un tarus ?
@helmutadrianfara8276 ай бұрын
👍
@upelectricity33336 ай бұрын
Mulțumesc!
@S.t.a.r.k.402 күн бұрын
Daca asta protejeaza la supra tensiune de ce declanseaza asa din senin cand vrea el? Si trebuie anulat cand fac bransamente
@dumitrustelian18554 ай бұрын
Mulțumesc mult,, pot să unesc ppl de la stâlp cu împământarea făcută de mine??
@upelectricity33334 ай бұрын
Cu plăcere! Nu.
@alexandrubondaret70766 ай бұрын
❤🙋Hristos a înviat! 🙄Dar în unele clipuri video văzute, știam ca RCBO-ul se montează în casă în panoul de siguranțe, iar RCCB-ul de curent rezidual în BMPT-ul de afară, adică tabloul general,
@upelectricity33336 ай бұрын
RCBO se pote monta și în TA. De asemenea, RCD-ul se montează în TA, urmat de MCB-uri. La apariția curentului de defect, pe unul din circuite, deconectează RCD-ul urmat de toate MCB-urile.