SOHBETİN ADI: ALLAH'A ÇAĞIRMAK TARİHİ: 14.02.2006

  Рет қаралды 160

Beyaz Yolcu

Beyaz Yolcu

Күн бұрын

Allah'a sonsuz hamd ve şükrederiz ki bir defa daha Allahû Tealâ bizleri bir zikir sohbetinde birlikte kıldı. Konumuz: Allah'a çağırmak.
Unutmayın sevgili kardeşlerim, hepiniz görevlisiniz. Hakikatleri öğrenen herkes, sadece kendisinin kurtuluşunun bir sonuç olmadığını, mutlaka yerli yerine oturtmalıdır. Başka insanların da cehennemden kurtulması söz konusudur. Onun için Allah'a çağırmak hepinizin görevidir. Biliyorsunuz ki insanlar Allah'ın hakikatlerini unutmuşlar sevgili kardeşlerim. Allahû Tealâ Kendisine davet ediyor. Bu davetin ne olduğu hakkında kesin bilgilerin sahibi olan sizler; insanlar Allah'a ulaşmayı dilemedikçe onların kutulamayacağını yakîn hasıl ederek bilenlersiniz ve hepiniz Allah'a çağırmakla vazifelisiniz.
Birçok insan için Allah ulaşılmazdır. Böyle bir fikrin sahibi oldukları için insanlar uzun bir zaman parçasından evvel "Allah'a insan ruhunun ulaşması diye bir şey olamaz!" demişler ve de Allah'ın ulaşılamaz olduğunu ifade etmişler. Şu işe bakın sevgili kardeşlerim. Allahû Tealâ da mütemadiyen Kendisine davet ediyor.
Evvelâ Allah'a çağırmak mecburiyetinde olan sizler, şu büyük hakikati bilenlersiniz: İnsan bir ruh, bir nefs, bir de fizik vücuttan oluşur. Dördüncüsü yoktur. Ruhumuz, Allahû Tealâ tarafından üfürülmüştür. Fizik vücudumuz Âdem (A.S)'ın sulbündendir. Nefsimizse Allahû Tealâ'nın bize lütuf buyurduğu dengeyi sağlayacak olan bir üçüncü vücudumuzdur. Ruhumuz, nefsimiz ve fizik vücudumuz bir üçlü oluşturur. Ruhumuz; nefsimiz ve fizik vücudumuza Allahû Tealâ'nın verdiği bir emanettir. Allahû Tealâ Ahzab-72'de diyor ki:
33/AHZÂB 72: İnnâ aradnâl emânete alâs semâvâti vel ardı vel cibâli fe ebeyne en yahmilnehâ ve eşfakne minhâ ve hamelehal insân(insânu), innehu kâne zalûmen cehûlâ(cehûlen).
Muhakkak ki Biz, emaneti göklere, arza ve dağlara arz ettik (sunduk, teklif ettik). Onu yüklenmekten çekindiler ve ondan korktular. Ve insan onu yüklendi. Muhakkak ki o (nefs), çok zalimdir, çok cahildir.
"Biz emaneti göklere, yerlere, dağlara teklif ettik de onlar, emaneti kabul etmediler. Sonra insana teklif ettik ve insan emaneti yüklendi. Çünkü insan cahildir ve inkârcıdır."
Allahû Tealâ ne diyor? "İnsan yüklendi." diyor, sonra 2 tane vasıf veriyor: "Cahildir, nankördür." Bu 2 vasıf, nefsimizin 2 tane afetini ihata eder. Ruhu misafir eden, ruha ev sahipliği yapan her ne kadar fizik vücudumuzsa da; aslında bir emanet olarak ruhu karşılayan 2 varlığın birden mevcut olduğu anlaşılıyor. Birisi fizik vücudumuz, birisi de nankör ve cahil olan nefsimiz. Öyleyse ruhumuz bir emanet, bu emaneti misafir eden sadece fizik vücudumuz değil, nefsimiz de var.
İşte sevgili kardeşlerim, emanetin biz insanlara tevdi edilmesi müessesesi. O emanet Allah'ın emanetidir ve Allah, emanetini geriye istiyor. Allahû Tealâ diyor ki: "Şu dünya hayatını yaşarken ruhunuzu mutlak olarak Bana iade etmek mecburiyetindesiniz. Bu hepiniz için bir zarurettir, kaçınılmaz bir mecburiyettir. Kim bunu yerine getirmezse, en azından böyle bir dileğin sahibi olmazsa, onun gideceği yer cehennemdir." Öyleyse emanet olan bir ruhumuz var. Allahû Tealâ şöyle buyuruyor:
32/SECDE 9: Summe sevvâhu ve nefeha fîhi min rûhihî ve ceale lekumus sem’a vel ebsâre vel efidete, kalîlen mâ teşkurûn(teşkurûne).
Sonra (Allah), onu dizayn etti ve onun içine (vechin, fizik vücudun içine) ruhundan üfürdü ve sizler için sem’î (işitme hassası), basar (görme hassası) ve fuad (idrak etme hassası) kıldı. Ne kadar az şükrediyorsunuz.
Allahû Tealâ: "Biz insana ruhumuzdan üfürdük. Sonra ona efidet (fuadlar) verdik (yani görme, işitme ve kalpte idrak etme hassaları, fuadlar). " diyor.
Öyleyse üfürülen bir ruhumuz var sevgili kardeşlerim. Allahû Tealâ ruhumuzu bize üfürmüştür. Fizik vücudumuzu halk etmiştir (yaratmıştır). Hicr-26'da: "Biz insanı şekillenmiş ve kuru bir balçıktan (salsalinden) halk ettik (yarattık)." buyurmaktadır.
15/HİCR 26: Ve lekad halaknâl insâne min salsâlin min hamein mesnûn(mesnûnin).
Andolsun ki; Biz insanı, “hamein mesnûn olan salsalinden” (standart insan şekli verilmiş ve organik dönüşüme uğramış salsalinden) yarattık.
Ama Şems-7'de nefsimizi sevva ettiğini ifade etmektedir; Allahû Tealâ'nın sevvası. Allahû Tealâ nefsimizi dizayn etmiştir. Buyuruyor ki:
91/ŞEMS 7: Ve nefsin ve mâ sevvâhâ.
Nefse ve onu (7 kademede ahsene dönüşecek şekilde) sevva edene (dizayn edene) (andolsun).
91/ŞEMS 8: Fe elhemehâ fucûrehâ ve takvâhâ.
Sonra ona (nefse) fücurunu ve takvasını ilham etti.
91/ŞEMS 9: Kad efleha men zekkâhâ.
Kim onu (nefsini) tezkiye etmişse felâha (kurtuluşa) ermiştir.
Öyleyse nefs adı verilen yaratık sevva edilmiştir. Sevva edilmek suretiyle yaratılmış, dizayn edilmiştir. Ruhumuz da üfürülmüştür. Öyleyse 3 tane vücudumuz var: Ruhumuz, nefsimiz ve fizik vücudumuz. Herbiri ayrı bir fiille oluşturulmuştur (vücuda getirilmiştir). Üçü beraber insanı oluşturmuştur. Dikkat edin sevgili kardeşlerim, ne meleklerde ne cinlerde ne hayvanlarda, insandan başka hiçbir mahlûkta ruh adı verilen Allah'ın bir emaneti mevcut değil

Пікірлер
Hazret-i Âdem Aleyhisselâm (Nebiler Silsilesi 1 - 1. Kısım) - Sesli Kitap
1:34:27
😜 #aminkavitaminka #aminokka #аминкавитаминка
00:14
Аминка Витаминка
Рет қаралды 1,3 МЛН
World‘s Strongest Man VS Apple
01:00
Browney
Рет қаралды 64 МЛН
ДЕНЬ УЧИТЕЛЯ В ШКОЛЕ
01:00
SIDELNIKOVVV
Рет қаралды 4,1 МЛН
Ozoda - Lada ( Official Music Video 2024 )
06:07
Ozoda
Рет қаралды 31 МЛН
Bu Çağda Aile Olmak 1.Bölüm
55:35
Sıtkı Aslanhan
Рет қаралды 19 М.
Hazret-i Musa ve Harun Peygamberlerin Hayatı (Peygamberlerin Hayatı 13) - Sesli Kitap
3:59:38
ÖLMÜŞ LERE FATİHA  OKUSAK FAYDASI OLUR MU? HATİMDE İNDİR SEN OLUR IMAM İSKENDER ALİ MİHR HZ
3:20
FeramuzİTLÂ-İTÜRK=AVRUPADA UFUKLARIN EFENDİSİ
Рет қаралды 2,8 М.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)' in Hayati 2
2:46:12
Tarih Kanalı
Рет қаралды 3 МЛН
YARENLİK SOHBETİ   TARİHİ 23.01.2006
40:23
Beyaz Yolcu
Рет қаралды 190
Kabrin Altındaki Ölülerle Konuşan Evliyanın Sırlarla Dolu Hayat Hikayesi
26:41
''İslam'ın En Temel İbadeti Namaz Değil Kur'an Okumaktır'' | Bölümün Tamamı
3:14:46
😜 #aminkavitaminka #aminokka #аминкавитаминка
00:14
Аминка Витаминка
Рет қаралды 1,3 МЛН