Рет қаралды 1,152
Stoa felsefesini benimsediği için tarihe ‘stoacı imparator’ ya da ‘filozof imparator’ şeklinde geçen Aurelius, eserinde, bireyin kendi hayatına, doğaya ve evrene karşı nasıl bir tavır takınması gerektiğini araştırır. Bu yüzden eserin içerisinde sıklıkla kendisini olduğundan büyük gösteren ya da göstermeye çalışan bir insan tasavvuru söz konusudur.
Bir başka stoacı filozof olan Epiktetos’un: "İnsanın hüsranı, başına gelenlerden değil, başına gelenleri yorumlayışından kaynaklanır..." söylevi, eserin bir nevi ana teması gibidir. Eserde doğrudan bu alıntı yapılmaz fakat insanın acıyı karşılama biçimi, sorunlarla nasıl yüzleşeceği gibi bir çok mesele, stoacı bakış açısından sık sık değerlendirilir. Aurelius'a göre insan, doğanın küçük bir parçasıdır ve bahsi geçen doğanın sonu gelmez döngülerine boyun eğmelidir. Bu yüzden ölüm ve yaşamın doğal döngüsünü kabul etmeyi, insanın kendisini bu döngüye uyumlu hale getirmesi savunulur. Hatta insanın kendi ölümünü dahi soğukkanlılıkla kabul etmesi gerekmektedir çünkü bu da doğanın bir parçasıdır.
***
Herkese selam, ben Emir Özdemir. Bu kanalda insanlara fayda sağlayacağını düşündüğüm içerikler paylaşıyorum. Pek tabii canınız ne isterse onu izleyeceksiniz fakat haftada bir kez olsun bu kanala uğramayı unutmayın.
Instagram adresim;
/ emirottii
İletişim adresim;
emirottii@gmail.com