'Studentenprotest van UvA is symbool van doorgeslagen cancel-syndroom'

  Рет қаралды 12,926

BNR

BNR

15 күн бұрын

De studentenprotesten bij, onder meer, de Universiteit van Amsterdam, leidt tot veel beroering. Volgens macro-econoom Arnoud Boot is het helder dat er verschrikkelijke dingen gebeuren in Gaza, die een protest dan ook legitimeren. Wat Boot, werkzaam bij de UvA, dwarszit is dat er geen ruimte meer is voor discussie over de oplossingen van ingewikkelde problemen, zoals Gaza nu en eerder over verduurzaming van een oliebedrijf als Shell. ‘We hebben het hier over het cancellen van de inhoudelijke discussie.’
Thumbnail: ANP
Heb je meer BNR in je leven nodig? Check dan ook onze podcasts en artikelen: www.bnr.nl/
Volg ons ook op andere social media:
Instagram: / bnrnieuwsradio
TikTok: vm.tiktok.com/ZML5nvq2A/
Twitter: / bnr
Facebook: / bnr.nieuwsradio
LinkedIn: / bnr-nieuwsradio
Download de BNR-app: www.bnr.nl/app

Пікірлер: 162
@axq3837
@axq3837 13 күн бұрын
De universiteiten zijn tegenwoordig een broedplaats van woke, emotie en hysterie. Pak dat aan! Het moet weer gaan om wetenschap en niet om (extreemlinkse) politieke ideologieën uit te dragen aan studenten en de maatschappij.
@MW-rq5do
@MW-rq5do 13 күн бұрын
Eens.
@evaIion.
@evaIion. 13 күн бұрын
In november 1940 ontsloeg rector Kruyt drie Joodse hoogleraren en vier Joodse assistenten. Ook riep hij studenten op om niet in verzet te gaan. Joodse studenten werd de toegang tot de universiteit geweigerd.
@MartinMaat
@MartinMaat 13 күн бұрын
Dus, reageren op emotie met repressie... want je kan die emotie van anderen niet aan en wil daar niet mee geconfronteerd worden? Ik probeer de logica te vinden (en de grondwettelijkheid).
@ericspoor8175
@ericspoor8175 13 күн бұрын
@@MartinMaat denk niet een kwestie van aankunnen, maar emotie die niet meer voor rede vatbaar is behalve de eigen rede. Maakt discussie niet meer mogelijk. Er zijn dan alleen nog 2 keuzes. Inwilligen of geweld.
@MartinMaat
@MartinMaat 13 күн бұрын
@@ericspoor8175 Je vult van alles in voor anderen en komt uit op geweld. Dan heb je niet echt moeite gedaan. Hoeft niet maar dan moet het ook wat minder stellig.
@d.5688
@d.5688 12 күн бұрын
Ze gaan lopen janken om wat zij politie geweld en het recht van demonstreren noemen terwijl ze dingen vernielen en herhaaldelijk zin gevraagd weg te gaan door de politie... Tuurlijk heb je recht op demonstreren, maar niet op vernielen... tf
@gast128
@gast128 13 күн бұрын
Wetenschap leeft bij open discussie; iets wat ironisch gezien steed minder plaatsvindt op de universiteit met het cancelen van ongevallige sprekers en meningen.
@lystic9392
@lystic9392 12 күн бұрын
De wetenschap is dan ook steeds minder functioneel.
@user-uo9eq9fj1l
@user-uo9eq9fj1l 11 күн бұрын
De nep "pro-Palestine" groep wil helemaal geen discussie. Je bent of voor wat ze zeggen (tegen genocide) of niet mee eens (voor genocide).
@sijbren20
@sijbren20 13 күн бұрын
cancelsydrome is uitgevonden door dit soort lui en hun universiteit(en). Geniet ervan zou ik zeggen
@JSK010
@JSK010 13 күн бұрын
Nou dat is oneerlijk hoor. Boot is vooral een wetenschapper en spreekt zich buiten economische discussies zelden politiek uit. Je kan hem hoogstens kwalijk nemen dat hij niks heeft gezegd toen de wokies alles over namen. Maar goed, dat lieten wij ook gebeuren.
@sijbren20
@sijbren20 13 күн бұрын
Ik ken die boot verder niet. Ik reageer op wat hij hier zegt en vind hilarisch hypocriet
@sijbren20
@sijbren20 13 күн бұрын
@@haval4697 als je je verhaal al begint met het te begrijpen dat mensen hun gezicht bedekken om anoniem te blijven dan ben je bij mij al af. Er waren ook veel antifa aanbidders bij, is het niet educatief om die uit te leggen wat fascisme is en hoe hun dat zelf omarmen en prediken... zou zo'n hoogleraar wel moeten weten zou je denken
@jipjap7720
@jipjap7720 11 күн бұрын
Everything woke turns to sh.t
@sijbren20
@sijbren20 11 күн бұрын
@@jipjap7720 mooier kan ik het zelf niet zeggen
@Skrubmeister
@Skrubmeister 11 күн бұрын
Gaan we nog steeds zeggen dat politiek centrum extreem rechts is? BNR de linkse staatspropaganda zingt nu ineens een tandje lager.
@marjankeuzenkamp7397
@marjankeuzenkamp7397 11 күн бұрын
Bla, bla, bla. Hoe kan je een gesprek voeren met zgn. studenten, die zich niet willen identificeren en hun gezicht bedekken en geen nederlands praten. Einde discussie.
@annemariehomoet8346
@annemariehomoet8346 11 күн бұрын
Discussie? Goed idee! Mogen dan mensen komen die hun mening geven over de coronamaatregels, of over het fenomeen dat er maar twee seksen zijn? Over de proxioorlog in Oekraïne. Over de misdaden van Biden. Over de bijzondere presidentskandidaat RF Kennedy? Graag blijven praten ja!
@sitarodrigo7779
@sitarodrigo7779 13 күн бұрын
Is geen protest is een terroristisch activiteit ,
@MartinMaat
@MartinMaat 13 күн бұрын
Goed zo. Labelen, framen en dan repressie. Niks praten en luisteren.
@dvvws
@dvvws 13 күн бұрын
​@@MartinMaatna wat we gezien hebben, ga je dit statement aan. De ironie alleen al.
@MartinMaat
@MartinMaat 13 күн бұрын
@@dvvws We hebben een paar groepen mensen gezien die stelling nemen tegen geen o zie de, omdat onze regering en ons parlement dat verzuimt te doen. Om daar het t-woord op te plakken is pas ironisch.
@dvvws
@dvvws 13 күн бұрын
@@MartinMaat selectieve keuze specifiek die 'genocide' Voor de rest laten zij zich niet horen. Dat zegt al genoeg. Dat is een bewuste keuze en meer een casus beli of een modetrend. De mensen met wie zij sympathiseren en op de barricades staan, noem ik zelfs landverraad.
@butterfly-hc2px
@butterfly-hc2px 13 күн бұрын
​@@dvvwshet is juist moedig dat mensen tegen genocide opstaan.
@sakeboersma4626
@sakeboersma4626 13 күн бұрын
Laten we eerst een discussie hebben over de ademhaling tijdens een monoloog of discussie.
@pbloemer
@pbloemer 13 күн бұрын
Je wordt moe als je te lang naar m luistert.
@WimpieuutDemtah
@WimpieuutDemtah 11 күн бұрын
He gives a fuck... Misschien horen jullie emotie in zijn stem. Volgens mij raakt dit verhaal hem...en dat denk ik te horen
@annemariehomoet8346
@annemariehomoet8346 11 күн бұрын
Hahaha!
@wkuiper1
@wkuiper1 13 күн бұрын
Discussiëren met open vizier en kaarten open op tafel.
@hinderikusbos1370
@hinderikusbos1370 12 күн бұрын
Dit klinkt heel mooi maar als klokkenluider ervaar ik al jaren als 90 procent schouderophalend toeslagen int en fout beleid uitvoert , dus medeschuldig is , dan krijg je als klokkenluider iedereen als vijand achter je aan totdat er een annonieme stemming komt , dan blijken de vijanden opeens hetzelvde te denken . Lol Nederlanders hebben gespleten persoonlijkheden door angst voor elkaar .
@bastiaanstapelberg9018
@bastiaanstapelberg9018 12 күн бұрын
Laat de verantwoordelijke media en politieke partijen dit oplossen, CDA, D'66, VVD, AD, Telegraaf, NPO.
@user-uo9eq9fj1l
@user-uo9eq9fj1l 11 күн бұрын
Geweld tegen gaan is niet "oppressie". Echt onzin.
@lb9029
@lb9029 13 күн бұрын
Die meneer zegt nou nog eens best zinnige dingen.
@markoverwater2179
@markoverwater2179 13 күн бұрын
Ook in zijn vorige interviews hoor
@BartRunning
@BartRunning 11 күн бұрын
Prachtig. Het kost wat jaren. Maar links heeft eindelijk last van wat zij gekweekt hebben. Ook nu pas spreken jullie van een cancel cultuur binnen een nieuws item, wat ook boekdelen spreekt.
@iyenntchantchou5704
@iyenntchantchou5704 12 күн бұрын
Cancel syndroom is een mooie titel helaas praten jullie dan niet over de dokter die tijdens de huidige oorlog in Gaza was is geweigerd om Nederland in te komen om ze verhaal te doen bij de ICJ of is dat in bnr taal geen cancel cultuur
@Egoncaagu
@Egoncaagu 12 күн бұрын
Dit is precies waar het fout gaat, men die in oa universiteiten hun persoonlijke agenda willen opleggen en het dialoog willen dicteren.
@gocedelcev86
@gocedelcev86 11 күн бұрын
Het is waarschijnlijk een dokter die hamas goed praat, dus niet welkom hehehe
@86bushi
@86bushi 11 күн бұрын
Goed punt, Censuur dat plaats vind op Meta en Google ook. Er zijn zoveel beelden beschikbaar, documentatie van alle grote NGO, VN, Jewish voices for peace en de lijst gaat door. Cancel culture? Je bedoelt eenzijdige debat, wanneer zie je een Palestijn hun eigen punten inbrengen of het perspectief van de onder drukte? We hebben in het westen een gigantisch blok voor onze kop hoe kolonial onze geopolitiek nog is!
@joopdevries8762
@joopdevries8762 13 күн бұрын
Demonstraties om standpunten te doen wat er in het buitenland gebeurt moet verboden worden je kunt het met het openbaar vervoer naar het betreffende land
@buddy1155
@buddy1155 13 күн бұрын
Iedereen moet mogen demonstreren over wat ze willen, van mij part gaan mensen demonstreren omdat ze de kleur van de maan willen veranderen. MAAR je moet netjes demonstreren, niet rellen, niets slopen en niets blokkeren voor anderen (toegang tot gebouwen, snelwegen etc.). Lekker op een toegewezen locatie gaan staan of via een aangewezen route lopen.
@Joey-ct8bm
@Joey-ct8bm 13 күн бұрын
Klopt en politieke partijen die op CPAC staan ook. Opdoeken de PVV en FvD.
@buddy1155
@buddy1155 13 күн бұрын
@@Joey-ct8bm Het zijn niet mijn politieke partijen maar je moet bijzonder terughoudend zijn met verbieden van politieke organisaties. De kiezers zullen zich buitengesloten en niet gehoord voelen en dat verergert de situatie.
@Joey-ct8bm
@Joey-ct8bm 13 күн бұрын
@@mmmichael-bf9ii Ben jij daar nog over bezig? Dat is inmiddels al jaren geleden. Dat was ook onder de pupil van Geert Wilders genaamd Mark Rutte.
@MartinMaat
@MartinMaat 13 күн бұрын
1. Je praat poep. 2. Het gaat niet over het buitenland, het gaat juist over de relaties die wij (Nederlandse universiteiten, overheden) met het foute buitenland hebben.
@saskiadebruin6975
@saskiadebruin6975 12 күн бұрын
Mooi betoog. En ik hoor aan zn ademhaling dat t hem emotioneert.
@inetx7723
@inetx7723 11 күн бұрын
terorristensyndrome🤔
@Nedaist
@Nedaist 13 күн бұрын
Eurovisiesongfestival is niet meer van deze tid!
@evaIion.
@evaIion. 13 күн бұрын
Hoe komt dat denk je?
@AntiD66er
@AntiD66er 13 күн бұрын
​@@evaIion.Door extreemlinks
@evaIion.
@evaIion. 13 күн бұрын
@@AntiD66er Eurovisiesongfestival is niet meer van deze tid! door extreemlinks?
@EndlessVoid98
@EndlessVoid98 11 күн бұрын
@@evaIion. Eerder het doordrammen van een politiek standpunt in plaats van het maken van fatsoenlijke muziek.
@alberthendriks1544
@alberthendriks1544 11 күн бұрын
Nou … duidelijke taal…. Maar dat tuug wel eerst ff op de plaats zetten voordat n gesprek gaat plaats vinden… als dit niet keigard de kop wordt ingedrukt gaat t steeds verder … n streep trekken . Klaar dr mee
@Links_knuppelen
@Links_knuppelen 12 күн бұрын
Het gevaar zit altijd op links.
@martijnkoning3354
@martijnkoning3354 11 күн бұрын
Het gevaar zit in extremisme, zowel links als rechts.
@jbdsvld8175
@jbdsvld8175 11 күн бұрын
Leuke ragebait, maar niet altijd waar.
@Links_knuppelen
@Links_knuppelen 11 күн бұрын
​@@martijnkoning3354waarvan links de laatste jaren erg aanwezig is!
@joey_quickshot4030
@joey_quickshot4030 11 күн бұрын
​@@jbdsvld8175in brede lijnen wel links wil het land zo kleurrijk mogelijk hebben en daar komt een behoorlijk aantal misdaden bij kijken kijk naar Scandinavische landen toevallig dat misdaad daar minder erg is
@lystic9392
@lystic9392 12 күн бұрын
Precies. Op de uni moet je discussie kunnen voeren. (En in Nederland, ook buiten de uni.) Maar ik vind het niet zozeer canceling maar de mond snoeren. Canceling is meer dat ze ook je baan/toekomst afpakken. Europapa was meer een soort canceling, voor zover we weten.
@sjoerddijkstra939
@sjoerddijkstra939 13 күн бұрын
je moet niet iets beginnen wat je niet kan afmaken.Waar zijn de gevangenen, doodsestilte op dat gebied.
@rvantong
@rvantong 11 күн бұрын
Meerdere malen deals afgewezen door Israel omdat ze niet willen staken met bombarderen.
@cryptocrypto8736
@cryptocrypto8736 13 күн бұрын
Dat de lockdownsyndroom nog niet is gevallen
@universalflamethrower6342
@universalflamethrower6342 11 күн бұрын
010 ligt er toch beter bij deze lente
@samipso
@samipso 11 күн бұрын
Ik vindt het zo jammer want ik geloof dat mijn generatie millennials juist deuren open wilden zetten. Maar nu gaan die lui weer juist alles terug brengen naar hoe het was.
@Rob45169
@Rob45169 11 күн бұрын
Het is verboden het door god uitverkoren volk te bekritiseren!😆
@julianduin1272
@julianduin1272 11 күн бұрын
Hij zegt toch dat hij tegen Netanyahu is, blijkbaar heb je het filmpje niet gekeken🙃
@arongroen6655
@arongroen6655 11 күн бұрын
Het probleem lijkt me juist dat zowel in het geval van Gaza en Shell er met deze partijen juist teveel is gediscussieerd, zonder dat deze partijen hun destructieve koers noemenswaardig hebben veranderd. Het volk is daar moe van en wil daardoor daadkracht zien.
@whtalt92
@whtalt92 11 күн бұрын
Het volk?
@arongroen6655
@arongroen6655 11 күн бұрын
@@whtalt92 Ja
@Frans.Moonen
@Frans.Moonen 12 күн бұрын
Prima onderin de la laten liggen stofhappen!😂
@Puma-ph5ep
@Puma-ph5ep 13 күн бұрын
Wel mooi hoe we altijd pro woke en cancel culture zijn, maar het moment dat het over israel gaat we te ver gaan. Had nederland maar zon goede hasbara PR campagne.
@butterfly-hc2px
@butterfly-hc2px 13 күн бұрын
WELK GEWELD? Wie naar het nieuws kijkt, en de de commentaren volgt in de media, kan de indruk krijgen dat het studentenprotest tegen de oorlog in Gaza bestaat uit raddraaiers die rotzooi schoppen en graag agenten te lijf gaan. Ik neem hier een artikel over waarin drie docenten van de Universiteit van Amsterdam hun visie laten weten. Zij waren er bij. Zij staan achter het protest, ook al zijn er ook dingen gebeurd die niet hadden gemogen. Maar was het echt nodig om de politie op te roepen met geweld de campustenten en de studenten te verwijderen? Deze docenten vinden van niet. Het artikel: Docenten universiteit zijn 'kapot' van geweld tegen studenten Studentenprotesten. Hoe hebben de studentenprotesten in Amsterdam afgelopen week zo kunnen escaleren? Drie docenten van de Universiteit van Amsterdam geven hun visie. Door Marjon Bolwijn. 'Ik ben kapot van het buitensporige politiegeweld tegen onze studenten en docenten afgelopen week', zegt Yolande Jansen, universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bij de ontruiming van twee bezettingsacties van studenten op de campus van de UvA zijn vijf agenten en een onbekend aantal studenten en docenten gewond geraakt.Het besluit van het universiteitsbestuur de politie te laten ingrijpen heeft veel docenten geschokt, waardoor een groeiend aantal van nu zo'n 150 zich achter het studentenprotest schaart, stelt docent sociologie Sam Hamer. Deze docenten organiseren maandag een 'walk-out' uit protest tegen het besluit van het universiteitsbestuur de politie tot twee keer toe te vragen de acties rap te beëindigen. Zij stellen het bestuur verantwoordelijk voor 'extreem politiegeweld' dat daarbij is gebruikt. En beschuldigen het in een verklaring van 'kwade trouw tijdens de onderhandelingen met studenten en medewerkers' en 'absolute minachting' jegens zijn personeel en studenten. Rector magnificus Peter-Paul Verbeek noemt deze lezing 'heel verdrietig'.Drie bij de protesten betrokken docenten kijken terug op de gebeurtenissen van de afgelopen week, die zij van nabij of op afstand volgden. Wie zijn de studenten die protesteren? Sam Hamer (28), docent sociologie: 'Het is een gemengde, ook Joodse groep, studenten van uiteenlopende faculteiten die maandenlang het college van bestuur van de UvA met brieven, debatten, teach-ins en sit-ins ervan bewust heeft proberen te maken dat het banden onderhoudt met universiteiten, instanties en bedrijven in Israël die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Zij pleiten ervoor die samenwerking te verbreken zolang die voortduren. Het gaat bijvoorbeeld om samenwerking op institutioneel niveau met universiteiten die technologie ontwikkelen voor het leger, niet om individuele academici. Al maanden zegt het bestuur: dit gaan we onderzoeken. Het geduld van deze studenten was op. Ze besloten een ander middel in te zetten om druk uit te oefenen: een bezetting van een grasveldje met tenten op het UvA-complex Roeterseiland.'Yolande Jansen (53), universitair hoofddocent filosofie: 'Veel studenten bekijken elke dag op Instagram beelden uit Gaza van vermoorde kinderen, zwaargewonde wezen, Gazanen die honger lijden - en zijn boos dat het geweld niet wordt gestopt. Het is een gemêleerde, internationale groep met een sterk rechtvaardigheidsgevoel.' Wat deed u besluiten zich solidair te verklaren met deze protestactie? Sam Hamer: 'Ik begrijp de frustratie van studenten dat het universiteitsbestuur niet in beweging kwam. Ik sta achter hun eisen. Zo'n dertig docenten, onder wie ik, hebben de afgelopen maanden achter de schermen voor hetzelfde doel gelobbyd. Uit het onlangs gepubliceerde boek van wetenschapper Maya Wind, Towers of Ivory and Steel - How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom, blijkt dat universiteiten in Israël onderdeel zijn van de repressie tegen Palestijnen.'Rébecca Franco (28), docent sociologie en postdoctoraal onderzoeker: 'Ik deel hun zorgen over de genocide in Gaza. Ik was maandag een aantal uren op het kampement, de sfeer was goed.'Yolande Jansen: 'De studenten stellen redelijke eisen en hebben een goed gevoel voor rechtvaardigheid.' Was het ingrijpen door de politie maandag en woensdag volgens u noodzakelijk? Rébecca Franco: 'Bij de bezetting woensdag had gekozen kunnen worden voor de-escalatie in plaats van het hele staatsapparaat op studenten en docenten af te sturen. We leiden studenten op tot onafhankelijke denkers, dat is met het geweld schade toegebracht.'Sam Hamer: 'Wat is er zo erg aan studenten die overnachten in tentjes, op een grasveldje waar ze niemand in de weg zitten? Het college van bestuur had maandag kunnen beslissen: het is ons niet waard hier aangifte van te doen bij de politie wegens erfvredebreuk, wat het wel heeft gedaan. Ingrijpen door de politie had niet gehoeven als de politie de demonstranten had beschermd tegen zo'n tien oproerkraaiers van buitenaf. De studenten hebben hen uiteindelijk zelf van het terrein verjaagd. Woensdagavond bij het Binnengasthuis kwamen er mensen met fakkels aan. Ook die had de politie kunnen verjagen.'Yolande Jansen: 'Ik ben afgelopen week op de achtergrond aanwezig geweest bij gesprekken tussen studenten en het college van bestuur. Er leek welwillendheid om over de eisen van de studenten te praten. Het had geholpen als het bestuur niet zo bang was geweest in beweging te komen en woensdag had besloten verder te onderhandelen en niet opnieuw de politie af te sturen op zijn medewerkers en studenten. Het grijpt mij enorm aan dat daarbij grof geweld is gebruikt.' Hoe zag dat geweld eruit? Sam Hamer: 'De ME heeft woensdag een slagveld aangericht. Ik heb bebloede studenten en docenten gezien, ook Joden onder hen zijn geslagen door de politie. Ik heb huilende en trillende studenten en docenten in mijn armen gehad.'Yolande Jansen: 'Ik heb een collega gezien die aan zijn neus omhoog werd getrokken. Een ander stond op afstand te kijken en wilde wegrennen voor politiehonden, struikelde en werd gemept met een wapenstok. Ik heb huilende collega's en studenten gezien met hoofdwonden. Twee collega's zagen maandagnacht een bulldozer op zich afkomen, hielpen studenten eraf te komen, en kregen klappen. Dit terwijl via een megafoon werd geroepen dat ze wilden meewerken met de politie.'De rector magnificus van de UvA, Peter-Paul Verbeek, weersprak donderdagavond in Nieuwsuur dat het bestuur met een aangifte om politie-inzet had gevraagd terwijl de onderhandelingen nog voortduurden. Tot ingrijpen werd besloten, zei hij, omdat de situatie onveilig werd. 'Stenen werden uit de straat gehaald, er kwamen mensen met fakkels die de demonstratie poogden te verstoren en de barricades maakten het onmogelijk voor hulpdiensten om erbij te komen.' Een betoger heeft ammoniak naar een agent gegooid, anderen gooiden stenen, in gebouwen zijn vernielingen aangericht, wat vindt u daarvan? Sam Hamer: 'Daar sta ik niet achter en ik vind het jammer dat het is gebeurd, want het creëert een beeld van studenten die gewelddadig zouden zijn en dat zijn zij beslist niet. Je hoopt dat de politie ziet dat het een enkeling is die zich zo gedraagt en zich er niet door laat provoceren, maar het wordt als aanleiding gebruikt om in te grijpen. Ik weet dat de leiding van de studenten alles heeft gedaan om te de-escaleren, maar zij heeft niet alles in de hand.' Er waren ook mensen van buiten bij de protesten. Wie waren dat? Rébecca Franco: 'Ik weet alleen dat er ook veel alumni en academici van andere universiteiten op afkwamen.'Sam Hamer: 'Vooral bezorgde burgers, maar ook kwaadwillige personen, die de politie provoceerden en escalatie en evacuatie probeerden uit te lokken. Dit zagen we maandag ook in het tentenkamp gebeuren.' Kunt u zich verplaatsen in de opstelling van het college van bestuur? Sam Hamer: 'De leden zijn opgegroeid in een milieu waarin het moeilijk is te zeggen dat de regering van Israël mensenrechtenschendingen begaat. Dat komt door het antisemitisme tijdens de Tweede Wereldoorlog en het grote aantal Joden in Nederland dat is afgevoerd en vermoord. Israël is erin geslaagd elke kritiek op het land als antisemitisme af te schilderen en daar is vooral de oudere generatie gevoelig voor.' Er zijn Joodse studenten die zich onveilig voelen op de universiteit vanwege de protesten, baart u dat zorgen? Rébecca Franco: 'Dat vind ik heel rot voor deze studenten. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar ik vind wel dat wij onveiligheid en oncomfortabele gevoelens van elkaar moeten scheiden. Ik kan mij voorstellen dat het heel moeilijk is voor Israëlische studenten of als jouw land medeplichtig is aan genocide of als - zoals bij Joodse studenten - jouw identiteit wordt ingezet om dit uit jouw naam goed te praten. Dat is oncomfortabel. Maar het wordt heel moeilijk om met elkaar over deze gevoelens te spreken als kritiek op Israël wordt gelijkgesteld aan antisemitisme.'Het gevoel van onveiligheid wordt ook opgehitst om repressie te kunnen doorvoeren. Onveilig is het vooral als er politiegeweld plaatsvindt op de campus, ook tegen Joodse studenten en docenten.' Hoe nu verder? Sam Hamer: 'De keuze van het bestuur de politie in te zetten tegen zijn eigen medewerkers en studenten doet de protestbeweging groeien. Het aantal solidaire docenten is toegenomen van 30 tot 130 à 150, vooral met medewerkers die woedend zijn over de handelwijze van het universiteitsbestuur. Uit protest verlaten we maandag om 11 uur alle universiteitsgebouwen - en hebben we andere universiteiten opgeroepen mee te doen aan deze walk-out.'Yolande Jansen: 'Ik vind dat het bestuur zijn excuses moet aanbieden voor het besluit tot politie-ingrijpen. Dat heeft niet alleen tot gewonden geleid, maar was ook een traumatische ervaring voor heel jonge mensen. Het bestuur moet zorgen voor opvang en begeleiding en inzien dat medewerkers en studenten samen de universiteit zijn.'
@Ghandi12
@Ghandi12 12 күн бұрын
Ze kunnen plannen wat ze willen, maar er is iemand beter in plannen. Maar hoogmoed komt voor de val. Ze zijn zo arrogant dat ze denken als we echt gaan pushen komt het goed. Zal je zeggen kost alleen maar onschuldige. Maar ach dat boeit hun niks het is maar een mensenleven.
@butterfly-hc2px
@butterfly-hc2px 12 күн бұрын
Studenten willen: Het gaat bijvoorbeeld om samenwerking op institutioneel niveau met universiteiten die technologie ontwikkelen voor het leger, niet om individuele academici." ❤❤studenten FreePalestine
@interestingyoghurt0242
@interestingyoghurt0242 10 күн бұрын
Het wordt op 1 hoop gegooid door rechtse media en (extreem)rechtse politieke partijen net als antisemitisme op 1 hoop wordt gegooid met anti-zionisme.
@maanvol
@maanvol 12 күн бұрын
"Nederlands publiek gaf 12 punten aan Israël" Nederland was gediskwalificeerd dus had het ook niet dienen te stemmen!
@lucasrem
@lucasrem 12 күн бұрын
Allahhhahahhahha
@typofan
@typofan 11 күн бұрын
Sowiso schandalig,aangezien een Israëlische cameravrouw joost heeft gelyncht waar is de landseer?
@alimoutahir5927
@alimoutahir5927 11 күн бұрын
Stemcomputers uit telaviv
@typofan
@typofan 11 күн бұрын
@@alimoutahir5927 zeker niet alleen,veel brave Nederlanders hebben vantevoren aangegeven op Israël te stemmen
@vijgenboom2843
@vijgenboom2843 11 күн бұрын
The silent majority in Nederland, Europa en andere landen hebben gestemd.
@black4pienus
@black4pienus 11 күн бұрын
Vaak merk je dat ze geen enkele vorm van media vertrouwen en daardoor niet met ze willen praten of ze zelfs wegjagen/aanvallen. Dat is nou juist het tegenovergestelde van wat ze met de media moeten doen! Ze willen toch gehoord worden? Vertel waar je voor staat op camera!
@Skoda130
@Skoda130 13 күн бұрын
Het leven is ook gewoon een zero-sum game. Meer rechten voor jou, is minder rechten voor mij.
@JSK010
@JSK010 13 күн бұрын
There are no solutions, only trade-offs
@Joey-ct8bm
@Joey-ct8bm 13 күн бұрын
Stuurde die UVA directeur niet op dag 1 de ME om kinderen klein te slaan. Lijkt me niet een heel lang gesprek te zijn geweest lijkt me. Lijkt aardig op repressie van de directeur. Zo erg zijn best heeft hij niet gedaan. Lekker onafhankelijk ook deze Arnoud Boot met zijn UVA connecties.
@lb9029
@lb9029 13 күн бұрын
Wat een bullshit. De UvA kan niet eens de ME sturen, die kunnen alleen aangifte doen. Vervolgens is het in zo'n geval aan de driehoek wat er gebeurt. En daarnaast, als de politie zegt dat je moet oplazeren, kun je beter oplazeren, in plaats van met stenen gaan gooien, agenten met ammoniak aanvallen, straten slopen, etcetera. Verder snap ik de "lekker onafhankelijk" opmerking niet, die gast kwam zijn eigen mening vertellen, was daar vrij duidelijk over, _naast_ dat duidelijk aangegeven werd dat ie voor de UvA werkte.
@JSK010
@JSK010 13 күн бұрын
De uva heeft geen “directeur”
@dvvws
@dvvws 13 күн бұрын
Denk dat die kinderen thuis te weinig klappen hebben gekregen.
@butterfly-hc2px
@butterfly-hc2px 13 күн бұрын
​@@dvvwsWELK GEWELD? Wie naar het nieuws kijkt, en de de commentaren volgt in de media, kan de indruk krijgen dat het studentenprotest tegen de oorlog in Gaza bestaat uit raddraaiers die rotzooi schoppen en graag agenten te lijf gaan. Ik neem hier een artikel over waarin drie docenten van de Universiteit van Amsterdam hun visie laten weten. Zij waren er bij. Zij staan achter het protest, ook al zijn er ook dingen gebeurd die niet hadden gemogen. Maar was het echt nodig om de politie op te roepen met geweld de campustenten en de studenten te verwijderen? Deze docenten vinden van niet. Het artikel: Docenten universiteit zijn 'kapot' van geweld tegen studenten Studentenprotesten. Hoe hebben de studentenprotesten in Amsterdam afgelopen week zo kunnen escaleren? Drie docenten van de Universiteit van Amsterdam geven hun visie. Door Marjon Bolwijn. 'Ik ben kapot van het buitensporige politiegeweld tegen onze studenten en docenten afgelopen week', zegt Yolande Jansen, universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bij de ontruiming van twee bezettingsacties van studenten op de campus van de UvA zijn vijf agenten en een onbekend aantal studenten en docenten gewond geraakt.Het besluit van het universiteitsbestuur de politie te laten ingrijpen heeft veel docenten geschokt, waardoor een groeiend aantal van nu zo'n 150 zich achter het studentenprotest schaart, stelt docent sociologie Sam Hamer. Deze docenten organiseren maandag een 'walk-out' uit protest tegen het besluit van het universiteitsbestuur de politie tot twee keer toe te vragen de acties rap te beëindigen. Zij stellen het bestuur verantwoordelijk voor 'extreem politiegeweld' dat daarbij is gebruikt. En beschuldigen het in een verklaring van 'kwade trouw tijdens de onderhandelingen met studenten en medewerkers' en 'absolute minachting' jegens zijn personeel en studenten. Rector magnificus Peter-Paul Verbeek noemt deze lezing 'heel verdrietig'.Drie bij de protesten betrokken docenten kijken terug op de gebeurtenissen van de afgelopen week, die zij van nabij of op afstand volgden. Wie zijn de studenten die protesteren? Sam Hamer (28), docent sociologie: 'Het is een gemengde, ook Joodse groep, studenten van uiteenlopende faculteiten die maandenlang het college van bestuur van de UvA met brieven, debatten, teach-ins en sit-ins ervan bewust heeft proberen te maken dat het banden onderhoudt met universiteiten, instanties en bedrijven in Israël die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Zij pleiten ervoor die samenwerking te verbreken zolang die voortduren. Het gaat bijvoorbeeld om samenwerking op institutioneel niveau met universiteiten die technologie ontwikkelen voor het leger, niet om individuele academici. Al maanden zegt het bestuur: dit gaan we onderzoeken. Het geduld van deze studenten was op. Ze besloten een ander middel in te zetten om druk uit te oefenen: een bezetting van een grasveldje met tenten op het UvA-complex Roeterseiland.'Yolande Jansen (53), universitair hoofddocent filosofie: 'Veel studenten bekijken elke dag op Instagram beelden uit Gaza van vermoorde kinderen, zwaargewonde wezen, Gazanen die honger lijden - en zijn boos dat het geweld niet wordt gestopt. Het is een gemêleerde, internationale groep met een sterk rechtvaardigheidsgevoel.' Wat deed u besluiten zich solidair te verklaren met deze protestactie? Sam Hamer: 'Ik begrijp de frustratie van studenten dat het universiteitsbestuur niet in beweging kwam. Ik sta achter hun eisen. Zo'n dertig docenten, onder wie ik, hebben de afgelopen maanden achter de schermen voor hetzelfde doel gelobbyd. Uit het onlangs gepubliceerde boek van wetenschapper Maya Wind, Towers of Ivory and Steel - How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom, blijkt dat universiteiten in Israël onderdeel zijn van de repressie tegen Palestijnen.'Rébecca Franco (28), docent sociologie en postdoctoraal onderzoeker: 'Ik deel hun zorgen over de genocide in Gaza. Ik was maandag een aantal uren op het kampement, de sfeer was goed.'Yolande Jansen: 'De studenten stellen redelijke eisen en hebben een goed gevoel voor rechtvaardigheid.' Was het ingrijpen door de politie maandag en woensdag volgens u noodzakelijk? Rébecca Franco: 'Bij de bezetting woensdag had gekozen kunnen worden voor de-escalatie in plaats van het hele staatsapparaat op studenten en docenten af te sturen. We leiden studenten op tot onafhankelijke denkers, dat is met het geweld schade toegebracht.'Sam Hamer: 'Wat is er zo erg aan studenten die overnachten in tentjes, op een grasveldje waar ze niemand in de weg zitten? Het college van bestuur had maandag kunnen beslissen: het is ons niet waard hier aangifte van te doen bij de politie wegens erfvredebreuk, wat het wel heeft gedaan. Ingrijpen door de politie had niet gehoeven als de politie de demonstranten had beschermd tegen zo'n tien oproerkraaiers van buitenaf. De studenten hebben hen uiteindelijk zelf van het terrein verjaagd. Woensdagavond bij het Binnengasthuis kwamen er mensen met fakkels aan. Ook die had de politie kunnen verjagen.'Yolande Jansen: 'Ik ben afgelopen week op de achtergrond aanwezig geweest bij gesprekken tussen studenten en het college van bestuur. Er leek welwillendheid om over de eisen van de studenten te praten. Het had geholpen als het bestuur niet zo bang was geweest in beweging te komen en woensdag had besloten verder te onderhandelen en niet opnieuw de politie af te sturen op zijn medewerkers en studenten. Het grijpt mij enorm aan dat daarbij grof geweld is gebruikt.' Hoe zag dat geweld eruit? Sam Hamer: 'De ME heeft woensdag een slagveld aangericht. Ik heb bebloede studenten en docenten gezien, ook Joden onder hen zijn geslagen door de politie. Ik heb huilende en trillende studenten en docenten in mijn armen gehad.'Yolande Jansen: 'Ik heb een collega gezien die aan zijn neus omhoog werd getrokken. Een ander stond op afstand te kijken en wilde wegrennen voor politiehonden, struikelde en werd gemept met een wapenstok. Ik heb huilende collega's en studenten gezien met hoofdwonden. Twee collega's zagen maandagnacht een bulldozer op zich afkomen, hielpen studenten eraf te komen, en kregen klappen. Dit terwijl via een megafoon werd geroepen dat ze wilden meewerken met de politie.'De rector magnificus van de UvA, Peter-Paul Verbeek, weersprak donderdagavond in Nieuwsuur dat het bestuur met een aangifte om politie-inzet had gevraagd terwijl de onderhandelingen nog voortduurden. Tot ingrijpen werd besloten, zei hij, omdat de situatie onveilig werd. 'Stenen werden uit de straat gehaald, er kwamen mensen met fakkels die de demonstratie poogden te verstoren en de barricades maakten het onmogelijk voor hulpdiensten om erbij te komen.' Een betoger heeft ammoniak naar een agent gegooid, anderen gooiden stenen, in gebouwen zijn vernielingen aangericht, wat vindt u daarvan? Sam Hamer: 'Daar sta ik niet achter en ik vind het jammer dat het is gebeurd, want het creëert een beeld van studenten die gewelddadig zouden zijn en dat zijn zij beslist niet. Je hoopt dat de politie ziet dat het een enkeling is die zich zo gedraagt en zich er niet door laat provoceren, maar het wordt als aanleiding gebruikt om in te grijpen. Ik weet dat de leiding van de studenten alles heeft gedaan om te de-escaleren, maar zij heeft niet alles in de hand.' Er waren ook mensen van buiten bij de protesten. Wie waren dat? Rébecca Franco: 'Ik weet alleen dat er ook veel alumni en academici van andere universiteiten op afkwamen.'Sam Hamer: 'Vooral bezorgde burgers, maar ook kwaadwillige personen, die de politie provoceerden en escalatie en evacuatie probeerden uit te lokken. Dit zagen we maandag ook in het tentenkamp gebeuren.' Kunt u zich verplaatsen in de opstelling van het college van bestuur? Sam Hamer: 'De leden zijn opgegroeid in een milieu waarin het moeilijk is te zeggen dat de regering van Israël mensenrechtenschendingen begaat. Dat komt door het antisemitisme tijdens de Tweede Wereldoorlog en het grote aantal Joden in Nederland dat is afgevoerd en vermoord. Israël is erin geslaagd elke kritiek op het land als antisemitisme af te schilderen en daar is vooral de oudere generatie gevoelig voor.' Er zijn Joodse studenten die zich onveilig voelen op de universiteit vanwege de protesten, baart u dat zorgen? Rébecca Franco: 'Dat vind ik heel rot voor deze studenten. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar ik vind wel dat wij onveiligheid en oncomfortabele gevoelens van elkaar moeten scheiden. Ik kan mij voorstellen dat het heel moeilijk is voor Israëlische studenten of als jouw land medeplichtig is aan genocide of als - zoals bij Joodse studenten - jouw identiteit wordt ingezet om dit uit jouw naam goed te praten. Dat is oncomfortabel. Maar het wordt heel moeilijk om met elkaar over deze gevoelens te spreken als kritiek op Israël wordt gelijkgesteld aan antisemitisme.'Het gevoel van onveiligheid wordt ook opgehitst om repressie te kunnen doorvoeren. Onveilig is het vooral als er politiegeweld plaatsvindt op de campus, ook tegen Joodse studenten en docenten.' Hoe nu verder? Sam Hamer: 'De keuze van het bestuur de politie in te zetten tegen zijn eigen medewerkers en studenten doet de protestbeweging groeien. Het aantal solidaire docenten is toegenomen van 30 tot 130 à 150, vooral met medewerkers die woedend zijn over de handelwijze van het universiteitsbestuur. Uit protest verlaten we maandag om 11 uur alle universiteitsgebouwen - en hebben we andere universiteiten opgeroepen mee te doen aan deze walk-out.'Yolande Jansen: 'Ik vind dat het bestuur zijn excuses moet aanbieden voor het besluit tot politie-ingrijpen. Dat heeft niet alleen tot gewonden geleid, maar was ook een traumatische ervaring voor heel jonge mensen. Het bestuur moet zorgen voor opvang en begeleiding en inzien dat medewerkers en studenten samen de universiteit zijn.'
@Anton115-zx5sd
@Anton115-zx5sd 12 күн бұрын
Het waren geen kinderen maar het was een doorgewinterde kern van extreem links die hier aan het rellen was. De 1.5 miljoen schade die is toegebracht zegt genoeg over het "vredelievende" karakter van deze lieden.
@jarnoscheper7433
@jarnoscheper7433 13 күн бұрын
Repressie doet Israël ook al 75 jaar niemand is tegen geven dus nu zij ook deze discussie hebben wij ook op de bouw ook .vroeger waren het de studenten wij moeten bouwen vergunning versoepelen!
@alimoutahir5927
@alimoutahir5927 11 күн бұрын
Free Palestine
@olenad7227
@olenad7227 11 күн бұрын
Free Palestine from Hamas
@NoNo-sj2ly
@NoNo-sj2ly 11 күн бұрын
Free the Netherlands from Hamas
@RopekingRopethemall
@RopekingRopethemall 12 күн бұрын
6 juni PVV vertel het voort
@jeanlucdom5398
@jeanlucdom5398 13 күн бұрын
Feiten en dag zeg ik twee jaren demoncratie bestaat niet is puur pansexual feminist hypocrasy 🤣🤣🤣
@STEVE555-
@STEVE555- 13 күн бұрын
Sterk spul he, die gootsteenreiniger?
@Ghandi12
@Ghandi12 12 күн бұрын
@@STEVE555- bedoel je gmb?
@Ghandi12
@Ghandi12 12 күн бұрын
0of ghb?
@bas5925
@bas5925 12 күн бұрын
@@Ghandi12gbo ?
СҰЛТАН СҮЛЕЙМАНДАР | bayGUYS
24:46
bayGUYS
Рет қаралды 336 М.
OMG 😨 Era o tênis dela 🤬
00:19
Polar em português
Рет қаралды 5 МЛН
Uma Ki Super Power To Dekho 😂
00:15
Uma Bai
Рет қаралды 58 МЛН
Halsema na 24 uur overstag: UvA-extremisten geveegd door ME!
9:04
Omroep PowNed
Рет қаралды 360 М.
Zo mengt beruchte groep zich in UvA-bezetting
8:02
De Telegraaf
Рет қаралды 77 М.
Kan de overheid beslag leggen op ons spaargeld?
14:39
Omroep Flevoland
Рет қаралды 272 М.
PVV-kabinet is een feit: 'We schrijven geschiedenis!'
10:36
Omroep PowNed
Рет қаралды 207 М.
Na rellen UvA: ‘Dit waren niet alleen studenten’
4:52
De Telegraaf
Рет қаралды 45 М.