Helt utan att faktagranskning tycker jag om Lars Bägerfeldts film! Trots mängder av fakta/uppgifter så höll den mig i ”sitt grepp” ! Spännande, bra berättarröst. Ett trivsamt sätt att lära sig om vår forntid. Nog känner jag mig lite stolt över att ha mina rötter i Svedala !!
@Tybold633 жыл бұрын
Ingen kan med säkerhet säga hur det låg till. Det jag tar med mig från denna video är skillnaden mellan den äldre sammanhållning som kallas Rike kontra senare statsbildningar dvs Stat. Den saken tror jag de flesta kan i någon grad hålla med om är viktigt att hålla i minnet.
@dreammfyre3 жыл бұрын
Fantastiskt bra, inte bara om Sverige utan hela järnåldern.
@aswede8 жыл бұрын
Jag kan nämna flera storhögar i Småland med "kungsvägar" och dylikt kopplade till sig med tillhörande ortnamnskomplex såsom Hov, Tuna, Rinkaby, Tegnaby etc
@soeren28943 жыл бұрын
Tack för en verkligt bra beskrivning.
@konsum9497 жыл бұрын
Säkert ingen som lyssnar till denna kanal, men jag ställer en fråga/förslag; om nu eriksgatan inte nämner passagen genom Småland, vore det inte mer troligt att eriksgatan gick till Vätterns östra strand, över till näs mitt i Vättern och sedan över mot Östergötland och skara, klostret i varnhem?
@Mandlit5 жыл бұрын
Upplandslagen är den första landskapslag som har en konungabalk.[11] Denna är uppdelad i tolv stycken under tre avdelningar; Konungaval, Edsöreslagarna och Ledung. Om formerna vid konungaval stadgas följande i första stycket: "Nu tarva landen välja konung. Då skola de tre folklanden, det är Tiundaland och Attundaland och Fjädrundaland, först taga konung. Upplands lagman skall vid Uppsala först döma honom till konung, därefter de andra lagmännen, den ene efter den andre: södermännens, östgötarnas, Tio härads, västgötarnas, närkingarnas och västmännens. De skola döma honom till krona och konungadöme, att råda över landen och styra riket, att styrka lag och hålla fred. Då har han fått laglig rätt till Uppsala öd.[12] " Tio härad = Småland
@henrikpersson19626 жыл бұрын
Ja, det hade varit intressant att få vet hur det egentligen ginge till även om jag själv är skåning och mången gång funderat på hur Skåne varit sammanbundet med Sverige och hur Skåne varit en del i framväxten av det danska riket. De nordiska folken verkar ha haft ett långt gånget utbyte med varandra under tidig tid.
@peterabramsson54254 жыл бұрын
Intressanta tankar! Och mycket fängslande. Bra!!
@helenasplace5 жыл бұрын
Nog har du med en bild av Inglinge hög!? Den ligger i Småland 😄
@snorrebjorkson2294 Жыл бұрын
"Svear" är samma ord som "Suebe", ett samlingsnamn för förenade germanska stammar. Orden är förmodligen relaterade.
@@mikaeltillenius8751 Jag hänvisar till följande arbete: Ludwig Rübekeil, "Suebica - Völkernamen und Ethnos", 1992
@mikaeltillenius87514 ай бұрын
Format Historia youtube.com/@formathistoria?si=naQYjqkz7ddbxxpY
@mikaelhedqvist387623 күн бұрын
Historia är intressant när det går en röd tråd i ett bra manus. Tack!
@ebe78404 жыл бұрын
Intressant, tack. 👍♥️
@jhnndrs8832 Жыл бұрын
Utmärkt presentation!
@anderseriksson61996 ай бұрын
Jag får lov att korrigera lite här; det finns eller fanns faktiskt ett ”hwarf” i Södermanland också, strax nordväst om Nyköping. Det var allt! 😊
@starsoulorginal3 жыл бұрын
att vara öppen är rätt väg..inte att tycka man har rätt..
@oskar66073 жыл бұрын
Frågan är vilket extern hot denna allians mellan Västergötland-Uppland skulle försvara emot?
@sueonia793 жыл бұрын
Asylinvandrare från mellanöstern och EU-byråkrater
@raimat663 жыл бұрын
Det kan mycket väl ha varit såväl en "intern" fiende som för att bli konkurrenskraftigt "externt". Alliansen är ett sätt att säkerställa fred och att förhindra interna konflikter och plundring. Sverige kan på den här tiden liknas vid små maffiosa hövdingadömen, låt vara att hövdingarna kallas kungar. En allians tryggar samarbete och ingås med fredsfördrag och liknande. I Europa sprider sig kristendomen som en enorm maktfaktor. Det gäller att stå upp mot den och ha intern styrka. Ett klokt sätt är att skapa interna allianser och fusioner på nära håll, t ex mellan Götaland och Svealand (även om de inte hette så då) för att visa att man är en god kristen maktfaktor att räkna med för påven snarare än splittrade hedniska småkungariken och potentiella rebeller.
@bautaballe60163 жыл бұрын
Det är väl ganska uppenbart!? (Danmark)
@tr64313 жыл бұрын
Varför tar ingen hänsyn till att namnet Sverige fanns redan på vikingatiden? En detalj som påvisar detta är ju Island, som fortfarande har stora delar av sitt språk intakt ifrån forn-nordiskan. Sverige på isländska heter Svitjod, och detta är ett namn som dyker upp flertalet gånger i den poetiska eddan. Så svearnas rike lär ju ha funnits redan innan 1000-talet?
@raimat663 жыл бұрын
Man tar hänsyn. Namnen har samma förled "svi/sve". Men "Svitjod betyder "sveafolket" och kan inte sägas vara en äldre form av "Sverige". Troligare är att man vid något tillfälle har valt namn på det modernare landet och fastnat för det snarlika "Svea rike". Vissa teorier gör gällande att det är av s.k. PR-skäl. Det nya namnet är tillräckligt likt de äldre för att vara passande, så att säga. Men "Svitjod" har aldrig varit namn för den del av Sverige som tillhör Götaland. Så svearnas "rike" före 1000-talet är framför allt Uppland, Södermanland, Gästrikland och eventuellt Västmanland och Närke.
@tr64313 жыл бұрын
@@raimat66 Fast även ordet Sverige är ju i sin tur en omskrivning av just Svea Rike?
@Sviareik2 жыл бұрын
@@tr6431 Sviariki kom innan
@marialindell9154 Жыл бұрын
Se "Rökstenen som gick upp i rök" här på KZbin. Kung Björn på 800-talet kristnade Sverige pga att han ville upphäva det vapenförsäljnings-förbud som Italien hade lagt på samtliga europeiska länder mot Sverige. Kan också ha varit Björn som enade de fyra rikena som idag är Sverige. Om inte landet sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden?
@alicelund1474 ай бұрын
Den dialektala skillnaden skall nog inte överdrivas; under vikingatiden talade man den fornöstnordiska dialekten i Sverige (Både Svea- och Götaland) och Danmark. I Norge talade man den fornvästnordiska dialekten och på Gotland en egen dialekt.
@mangegve6 жыл бұрын
Intressant att lyssna på. Om du har rätt eller inte har jag ingen uppfattning om
@andreasolsen3962 Жыл бұрын
Ett kors med fyra lika långa spetsar är det verkligen ett kors?
@birchleaf Жыл бұрын
Visst. Ta t ex Röda Korset. Kors kan se ut på många sätt.
@mikaeltillenius8751Ай бұрын
@@andreasolsen3962 Hakkors Solkors Malteserkors
@TheJohanIII4 жыл бұрын
Väldigt intressant !
@karl-johan53702 жыл бұрын
Mycket bra !
@julieta86484 жыл бұрын
mycket bra fantastiskt
@claesbergqvist41593 жыл бұрын
Som om det bara funnits ett Uppsala. Det lär finnas 13 Uppsala bara i Storbritannien, hur många Uppsala finns det då inte här? eller som Mac Key skrev : "Ubsola" platser där man ser solen stiga upp, i boken "Myten om Ubsola""
@lennartgustafsson12522 жыл бұрын
Mer och mer uppgifter kommer i ljuset vilket skapar frågan vilkas historia läste vi i skolan under 50-60 talet
@petter57216 жыл бұрын
Intressant😁
@stigakehilding62055 жыл бұрын
🙂👏🌾🤗🦋
@petter57215 жыл бұрын
👍🏻
@jercool6 жыл бұрын
Nja, detta känns lite som dravel faktiskt.
@goran22685 жыл бұрын
Varför?
@LasseEklof4 жыл бұрын
Därför att det mesta som sägs i denna video är fel på många sätt, arkeologiskt, språkvetenskapligt, litteraturhistoriskt mm. T.ex. sägs att "Gestilren, det låg i Uppland", vilket inte alls är säkert. Uppland är bara ett förslag av många var Gestilren kan placeras. Också sägs att "svear = vi", vilket också är fel enligt språkforskare som säger att ordet istället kan ha och göra med "svie" som betyder "upptorkad, torrlagd" och kan häntyda till landhöjningen där Uppland var bland det sista i Sverige som steg ur havet. Likadant med "Götar = ädling", vilket är fullkomligt uppåt väggarna. Ursprunget till ordet "göt" anses detsamma som "gjute", dvs "hälla ut vätska", och möjl. syfta på sädesvätska - vilket kan vara en omskrivning för "män". Namnet går tillbaka på ett urgermanskt "gautoz", besläktat med "gutanez" som gav gotiska "gutans", fornengelska "gotan", isländska "gotar" och fornsvenska "gutar". Detta återkommer genom hela videon, önskedrömmar och felaktigheter, som har väldigt lite med de fakta som faktiskt finns.