Рет қаралды 2,561
Lecture Abstract in Swedish:
Historia handlar inte bara om det som hänt utan också om vad man vill dölja och vad man vill lyfta fram. Den som skriver historia väljer själv hur en händelse beskrivs. Historieskrivaren beskriver historia ur sitt eget perspektiv och bestämmer vem som är ond eller god, ren eller smutsig, ärlig eller oärlig. Ni ska nu få lyssna på min korta beskrivning av historien om Romanifolken och den antiziganism som har funnits och finns i Sverige och Europa.
De första svenska noteringarna finns i Stockholm stads Tänkebok den 29 september 1512. I boken står det om en okänd folkgrupp med främmande utseende som har annorlunda seder och ett obegripligt språk som har kommit in i landet. De är ett 30-tal familjer som slagit sig ner i staden. Reformatorn Olaus Petri omnämner dem samma år som "tatare", kanske för att han trodde att de tillhörde det ryska folket Tatarer. Gruppen omnämns i tänkeboken som ”egyptier” och likställs med pilgrimer. Pilgrimer skulle under denna tidsperioden respekteras, så de fick allmosor och tak över huvudet helt enligt de normer som gällde för mottagandet av främlingar. Dessa människor anses idag vara den första immigrationen av Romanifolk till Sverige och Norden.
Romanifolken utsätts under hela 1900-talet för diskriminering och antiziganism. De utreds, inventerades, registrerades och stigmatiserades allt mer till följd av detta. Romanifolk sågs som ett hot mot folkhemmet och den rationella och moderna människan som skulle växa fram i Sverige. Romanifolkens traditionella levnadssätt och starka familjekänsla passade inte in det nya rena Sverige.
År 2000 bekräftas det att minoriteten romer/resande består av fem grupper, Resandefolket, svenska Romer, finska Romer, utomnordiska Romer och nyanlända Romer.
Romanifolken i Sverige lever både i nutiden och i historien. I berättelsen om Romanifolken i Sverige finns övergrepp och ett utanförskap där majoritetssamhället och de som haft makt på många sätt brustit och inte velat ta ansvar. Men det är också en berättelse om stark gemenskap inom gruppen där släktbanden är viktiga. Det finns även berättelser om vänskap, gemenskap och mänsklighet hos majoritetsbefolkningen och vi fortsätter att hela tiden att skriva vår historia.
For more information about the Barvalipe Roma Online University please visit the ERIAC webpage where you can also find a complete schedule for the second course of the Barvalipe online lecture series together with the lectures from last year’s first course.
eriac.org/barv...