Рет қаралды 4,410
Programserien Sveriges riksdagspartier kommer att hjälpa dig att ta reda på vad partierna står för, så att du som tittare lättare kan få en överblick över de olika partiernas politik och viktigaste frågor!
Hur ska man veta vilka partiernas viktigaste sakfrågor är? Och hur ska man kunna skilja partierna åt? I den här programserien ska vi reda ut vad våra riksdagspartier står för och vad de tycker i olika frågor.
Vi tittar översiktligt på de olika partiernas historia. Vi får även träffa en ungdomsrepresentant för varje parti i “Felix möter”. Under en kortare intervjusession ställer vår programledare Felix Rehnquist respektive ungdomsansvarig mot väggen. Partierna får bland annat presentera tre värdeord och grillas i “tio snabba”, ett test som tar pulsen i några olika frågor. Till sist får vi en kortare sammanfattning av partiets viktigaste punkter på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
I serien ingår Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Filmer att använda i ämnet samhällskunskap när eleverna ska lära sig om demokrati och beslutsfattande.
Till filmerna finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!
Läroplansmål:
Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4-6
Beslutsfattande och politiska idéer
Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.
Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.
Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7-9
Beslutsfattande och politiska idéer
Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.
Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.
Rättigheter och rättsskipning
Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
Läroplansmål, gymnasium:
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
1. Kunskaper om demokrati och de mänskliga rättigheterna såväl de individuella som de kollektiva rättigheterna, samhällsfrågor, samhällsförhållanden samt olika samhällens organisation och funktion från lokal till global nivå utifrån olika tolkningar och perspektiv.
Undervisningen i samhällskunskap 1a1 ska behandla följande centrala innehåll:
Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Mediers innehåll och nyhetsvärdering i samband med frågor om demokrati och politik.
Undervisningen i samhällskunskap 1b ska behandla följande centrala innehåll:
Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.
Mer information finner du på vår hemsida: www.kunskapsmediagroup.se