Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Okumak 📚 / Zorlukları, İş İmkanları, Dersler 📚

  Рет қаралды 55,663

Onur'un Kitaplığı

Onur'un Kitaplığı

4 жыл бұрын

#türkdiliveedebiyatıbölümü #türkdili #bölümtercihi Herkese selamlar!
Uzun süredir okuduğum bölümle ilgili bilgi paylaşmak istiyordum. Türk Dili ve Edebiyatı okumak isteyen öğrenci arkadaşlardan zaman zaman sorular alıyordum. Hem sorulara cevap vermek hem de kendi fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizler açısından aydınlatıcı olmuştur. Hâlâ soru işaretleri olan arkadaşlar varsa yorumlarda belirtebilirler.
Sevgiler.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili yeni bir video paylaştım. Bu videoda değişen formasyon durumuna ve çok sorulan bazı sorulara değindim. O videoyu da buraya bırakıyorum, izlemenizi tavsiye ederim:
• Türk Dili ve Edebiyatı...

Пікірлер: 878
4 жыл бұрын
Arkadaşlar bu konuyla alakalı yeni bir video paylaştım. Formasyon durumu değiştiği için güncel şekliyle sizleri bilgilendirmek istedim. Ayrıca çok sorulan bazı konulara değindim. Linki buraya bırakıyorum: kzbin.info/www/bejne/q33ag2aHaNNqipI
@onur5839
@onur5839 3 жыл бұрын
teşekkür ediyorum :)
@ceyda2533
@ceyda2533 3 жыл бұрын
hocam sizce 2 yıllık üniversite için örgün okumaya gerek var mı? açıktan okumak mı yoksa örgün okumak mı daha iyi olur?( sonradan 4 e tamamlamak kaydıyla)
2 жыл бұрын
@@ceyda2533 Mesajınız bildirim olarak gelmemiş, şans eseri şimdi gördüm. Aslında çok gerek yok. Tabii bölüme göre de değişir. Ancak 4 yıla tamamlamak istiyorsanız örgün daha mantıklı diye düşünüyorum.
@Zeyneb69
@Zeyneb69 2 жыл бұрын
Hocam merhaba , sorularım olacak 1.formasyon kaç ay sürüyor? 2.Örneğin coğrafya bölümü okursak 4 yıl bitirdikten sonra mı formasyon görecez ya da o 4 yılın içinde mi görecez? 3 .formasyon tek mi görecez öğretmen olmak için yada öncesinde ya da sonrasında yapmamız gereken ek bir şey var mı?Acil cevaplarsanız sevinirim.
2 жыл бұрын
@@Zeyneb69 Formasyon sistemi yine değiştiği için net bir süre veremiyorum. Ancak 1 seneden uzun sürmez. Programın yoğunluğuna göre 6 ay civarı da olabilir. Coğrafya Öğretmenliği okursanız okuduğunuz yıllar içerisinde formasyon eğitimi de verilir. Coğrafya okursanız o zaman 4 yılın sonunda formasyona başvurmanız ve almanız gerekir. Formasyon almanız için bölümü bitirmiş olmanız gerekiyor. Formasyon sonrasında da KPSS süreci var. Bunun dışında ek bir şey yok. Bildirim olarak gelmemiş, o yüzden şans eseri gördüm yorumunuzu, biraz geç cevaplamış oldum.
@usaklusakl6470
@usaklusakl6470 Жыл бұрын
Değerli hocam, bu kadar kısa bir zaman diliminde ancak bu kadar etkili ve amaca hizmet eden bir anlatım yapılabilirdi. Ben bu noktada bizleri etraflıca aydınlattığınız için size çok teşekkür ediyorum.
@hanifeozer2751
@hanifeozer2751 4 жыл бұрын
İstanbul Ünv Ilahiyat fakültesi mezunuyum..Edebiyatı en azından açıktan okumak çok istedim fakat hiç fırsat bulamadım,uygulamaya dökemedim...simdi çoluk çocuk artık kısmet olur mu bilemiyorum.. Bilgilendirici bir video olmuş çok teşekkür ederim...Bu arada simdiki gençlerin durumuna çok üzülüyorum okulu kazanmak nasıl dert ise bitirmek apayrı bir dert..Allahım yardımcınız olsun güzel kapılar acsin emeklerinizi boşa çıkarmasın...
@elifcicek2690
@elifcicek2690 4 жыл бұрын
Bir de bunun yüksek lisans, doktora ayağının videosunu isteriz :)
@turkolog
@turkolog 4 жыл бұрын
Selamlar. Ben geçen sene Çanakkale Edebiyat'tan mezun oldum. İstanbul ve Ankara'ya yetmiyordu puanım. Edebiyat okumak istiyordum hep, gitmeden bölümün nasıl zor ve okumanın nasıl meşakkatli olduğunun bilincindeydim. Bölümümden çok fazla haz aldım. Çok keyifli, ilgi çekici, bilgi yüklüydü ve bölümden çıkınca dolu dolu çıktım, çoğu okuyan da öyle çıkar, abartmıyorum. Ben akademi istedim arkadaşlar. Neden olmadığına girmeyeceğim pek, duygu sömürüsü de yapmayacağım ama herkes bilsin, Türkiye'de akademi torpil demek. Yüksek lisans yapmak ve bitirmek de gayet basit. Yükselmek ve akademide kalmak için işler çoğunlukla ahlak dışı ilerliyor. (Ahlaktan kastım cinsellik değil arkadaşlar) Neyse akademideki arkadaşlarım ve yakın hocalarımdan direkt öğrendiğim bilgiler beni bu amaçtan soğuttu. Elbet emeğim de gözardı edilmeden olacaktı ama size söyleyeyim ben torpille alınacaktım yüksek lisansı kazanamasam da. Gerisi de yavaş yavaş gelirdi. Çok düşündüm. Bir gün bir yerden önümün kesileceğini biliyordum çünkü istenilen kişiliğe bürünemezdim. Ne mi yaptım? Türk coğrafyalarında akademi yapayım ki Türkiye'deki düzenden uzak olayım. Onun mülakat ve sınavlarına girdim. Ne mi oldu? Torpil döndü. Neyse bu kadar yakınma yeterli bu mevzu. Göze batmayayım. Kpss olayına gelince gerçekten dediğiniz gibi hocam, sözel bölümlere hiç önem verilmiyor, atama yapılmıyor gibi bir şey, her üniversitede ve açıköğretimde bu sözel bölümler mevcut. Zaten yıllardır süregelen yığılmalar katlanarak artıyor, ikinci öğretimleri de unutmamak gerek. Okuyan kimseye lafım yok. Ama yığılma çok. Her isteyen abi edebiyat çok iyi ya, ben seviyorum diye okumasın. Son on yıldır hep böyle gitmekte. Herkes edebiyat aşığı ne yazık ki! Üniversitede kadro alabilen hocaların büyük kısmı, nasıl bir çöplükse o çöplüğe düşünce değişiyorlar. Ben onlardan daha iyiyim demiyorum ama böyle bir akademi canımı çok sıkıyor. Kpss için oluşan bu yığılma ve atama azlığı canımı çokcsıkıyor. Ülkemizde işsizlik git gide artıyor, bu canımı çok sıkıyor. Hülasa şu an işsizim. İş bulamıyorum. 25 yaşındayım. Hani örneğin bim, lcwakiki, belediye, ptt gibi yerlere asgari ücretle de olsa girebilmek için yırtınıyorum. Ancak alınmıyorum. Ne tanıdığım var ne torpilim. Memurluk için kpss'den şu zamanlarda puan almaya çalışıyorum, yeterli puan alırım da mülakatta falan elenirim diye ödüm kopuyor. Sınıf öğretmenliğine okuduğum ÇOMÜ de dahil çok üniversiteye puanım yetiyordu ama gitmedim. Edebiyat okuduğum için asla pişman değilim. Ancak işsiz kaldığım için şu an sınıf öğretmenliği okumadığım için üzgünüm.Yanlış bir şeyler söyleyip birilerini kırdıysam affola! Son olarak belki yeteri kadar hakkım değildi, bilemem, belki nasip de değildi ama kendi yaşadıklarımı, deneyimlerimi, duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim. Kanalınızı severek takip ediyorum hocam. Saygılar. :)
4 жыл бұрын
Çok haklısınız maalesef. Benim akademik kariyer konusunu geri plana atmamda yazdıklarınızın etkisi vardı. Hatta yüksek lisansın tez döneminde tezi yazıp bitirsem ne olacak ki sorusu kafamda dönüp durdu. Belki mesleğim olmasaydı o tezi en kısa zamanda yazıp bitirirdim. İyi bir sözelci için Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanmak çok zor değil. Okurken elbet zorlanacakları dersler var ama iyi kötü herkes bu bölümü bitirir. Asıl problem bitirdikten sonra başlıyor. Yani öğrenci arkadaşlar plan yaparken 1 sene sonrasını değil, 4-5 sene sonraki mezuniyeti düşünsünler istiyorum. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim, umarım her şey gönlünüzce olur :)
@turkolog
@turkolog 4 жыл бұрын
@ Evet, yüksek lisans tezi bitse de akabinde karanlık bir dehliz bekliyor insanı. Doğru kararı aldığınızı düşünüyorum. Kesinlikle 4-5 sene sonrasını düşünsünler. Herkesin kendi kararı, fikir veriyoruz hepimiz hocam fakat birey ne kadar ilgili olsa da gideceği bölüme, şartların büyük yüzdeyle bireyi olumsuzluğa götürdüğü ortada. Yani herkes üniversitenin bir bölümüne giderken ideallerinin yanına aile durumunu ve bölümün iş getirisini koyarak plan programlama yapsın sevgili arkadaşlar. 4-5-6 sene üniversite her türlü biter, çok çalışarak da gezerek de. Ancak mezun olup eve dönünce düşülen boşluğun verdiği acı ve ızdırap çıkmazını anlatamam. Hiçbirinizin moralini bozmak için değil aksine bilinç uyandırmak için yakınıyorum kardeşlerim. Sizin de değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bayağı uzattım mevzuyu ama yardımcı olmak içindi. Kusura bakmayın. Herkesin gönlünce olsun yaşamı. Mutlu kalın. Üzmeyin.
4 жыл бұрын
Gayet bilgilendirici oldu bence. Teşekkür ederim tekrar, sevgiler. :)
@naciye9911
@naciye9911 4 жыл бұрын
Peki ne yapalım biz tercih dönemi başladı edebiyat yazicam büyük ihtimalle ve öğretmenlik istemiyorum akademi düşünüyordum ama bu yazıyla karşılaştım gerçekten kendimi çıkmazda hissediyorum.Tek istediğimiz kendi ayaklarımızın üzerinde durup sevdiğimiz işi yapabilmekti.Bu kadar zor olmamalı ya..Kendimi 70 yaşında gibi hissediyorum yazıklar olsun bunda emeği olan herkese.
4 жыл бұрын
@@naciye9911 Açık konuşayım, öğretmenlik düşünmüyorsanız edebiyat tercih etmeyin. Öğretmen olmak zor, akademisyen olmak çok daha zor. Sizi çok iyi anlıyorum. Haklı olarak istediğiniz, sevdiğiniz bölümü okumak ve o alanda ilerlemek istiyorsunuz. Akademisyenlik sadece edebiyatta değil, diğer alanlarda da zor. Benim de bölümü seçtiğim ilk yıllar aklımda öğretmenlik yoktu, önceliğim akademisyenlikti. Sonrasında önceliklerim değişti. İyi düşünüp taşınmanızı tavsiye ederim. Bu sıkıntıları ben de yaşadım ve sizi oldukça iyi anlıyorum. İlla edebiyat yazacaksanız lütfen iyi okulları tercih edin. Puanınız umarım iyidir. Kolaylıklar diliyorum.
@GulbesekerIpekbocegim
@GulbesekerIpekbocegim 4 жыл бұрын
İstanbul Üniversitesi mezunu olduğunuzu duyunca abone oldum. 🌸 Sizden öğrenebileceğim çok şey var.
@gizemonay1304
@gizemonay1304 4 жыл бұрын
TDE okumadan önce bu videonuzu izleseydim büyük ihtimalle gitmezdim çünkü ben de kitap okumayı çok sevdiğim için gitmiştim sonra çok büyük hayal kırıklıkları yaşadım. Bu bölümü seçmek isteyenler için çok bilgilendirici ve faydalı bir video olmuş teşekkürler🌸
@tamerborazan2680
@tamerborazan2680 3 жыл бұрын
Bana da gelmişti bu sene kayıt yaptırmıycam
@munevveryldz1113
@munevveryldz1113 4 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş emeğinize sağlık 🌺
@iremgogh
@iremgogh 6 ай бұрын
Kalbi edebiyat için atan ama sayısaldan hazırlanan biriyim. Nelere ilgimiz olduğunu değil de hangisinde iş imkanı var bunu düşünmek zorunda kalıyoruz. Edebiyat okursan sadece okumuş olursun yorumlardan bunu anladım. Keşke herkes hayalinde olan bölümü okuyup ona göre ilerleyebilse. Bir sayısal olarak diyorum ki bu eğitim sisteminde maalesef sözel alana asla değer verilmiyor.Edebiyat benim için o kadar değerli bir bölüm ki ama kalbime gömüp devam edeceğim çünkü mezun olduğum vakit iş bulamayacağım.
@eminenurtaskiran3462
@eminenurtaskiran3462 3 ай бұрын
Edebiyat öğrencisiyim ve emin ol lisedeki edebiyat dersine benzemiyor aşırı zor seneye tekrardan üniversite sınavına hazılanıcam iş imkanı zaten 0 artık keşke hiç seçmeseydim
@iremgogh
@iremgogh 3 ай бұрын
@@eminenurtaskiran3462 senin için çok üzgünüm umarım karşına çok güzel şeyler çıkar. İş imkanı sıfır olan bu bölüme 5 yıl efor sarf etmek mantığa sığmıyor. Sözel alandan alan hiçbir bölüm gelecek vadetmiyor. Yolumuz açık olsun 💗
@elifcicek2690
@elifcicek2690 4 жыл бұрын
Çok güzel bir video olmuş, tüm gerçekler en doğru şekilde karşımızda, teşekkür ederiz. Katılmadığım tek şey üniversite kısmıydı. Her üniversitede okunmaz. Istanbul, Ankara ve Izmır ve belki Erzurum okunmak için en doğru adresler. Başka yerlerde okunur tabi de gerek yok, açıktan okuyun belki daha iyi. Ayrıca Istanbul üniversitelilerin Bogazicilerle kapismasini burda da gördüm 😅😅 istanbul da çok iyidir tabi ama ben bir de bogazicinden okumak isterdim itiraf etmek gerekirse, gerçi ingilizceden dolayı bırakan da çok gördüm 😅
@ebry6575
@ebry6575 4 жыл бұрын
Bilgilendirici bir video olmuş. Ben hâli hazırda bu bölümde okuyan bir son sınıf öğrencisi olarak bir şeyler yazmak isterim: öncelikle bölüme ders içeriklerini araştırarak, son derece idealist ve bilinçli bir şekilde gittim. Öğrenci arkadaşlara tavsiyem, bu bölümün Türk DİLİ ve Edbytı olacağını unutmamaları. Bölümde ardı arkası kesilmeyen ve birbirinin devamı niteliğinde olan dil dersleri ve hiç bitmeyen, âdeta bölümdeki bütün derslerin bir şekilde gelip dayandığı Osmanlı Türkçesi dersi vardır. Bunların yanında edebiyat derslerine maalesef gereken özen gösterilmiyor. Yani siz günümüz romanlarını, Ahmet Ümit'i, Livaneli'yi, Hakan Günday'ı falan okuyorsanız bunlara hiç sıra gelmeyeceğini bilin. Bütün seçmelilerimi yeni edebiyattan almış biri olarak dört senede bunlardan hiç bahsedilmediğini, sadece ve sadece Tanpınar, Yahya Kemâl ekseninde ilerlediğini söylemek isterim. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı derslerinin birinde bir dönem boyunca sadece Yahya Kemâl'i konuşmuştuk öyle söyleyeyim. Yani bu bölüm size büyük bir kültür katacak, gerçekten metinleri anlama konusunda bir birikim kazandıracak fakat çoğu şeyi atlayacaksınız ve gerçek dünyadaki edebiyattan yavaş yavaş kopacaksınız. Arkadaşınız takip ettiği günümüz yazarının son kitabından bahsederken siz, Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey'in psikolojik tahlilini okuyacaksınız. Yazarların söyleşilerinden, kitap fuarlarından bahsetmek yerine daha çok Tanpınar'ın Huzur romanının tahlili önemli olacak. Bunun dışında tamamen tarihe yönelik haklarında doğru düzgün bilgi olmayan Divan edebiyatı şairleri, Mevlana - Yunus Emre - Hacı Bektaş Veli gibi hayatları masalsı hikâyelerden ibaret kişilere dersler boyunca zaman ayıracaksınız. Hem de öyle bir ders değil, Yunus Emre'den bahseden en az 3 ders sayabilirim. Fakat Attila İlhan'dan, Yaşar Kemal'den, hatta Sabahattin Ali'den, Yusuf Atılgan'dan hiç bahsedilmeyecek neredeyse. Yani dili seviyorsanız gelin. Ben roman okumayı seviyorum diyorsanız büyük bir hayal kırıklığı olur sizin için bu bölüm. Elbette biz de romanlar okuduk, şiirler tahlil ettik (divan şiirlerini kast ediyorum. Cumhuriyet döneminde yazılan şiirler pek az yer alıyor.) Ama bunlar asla umduğunuz kadar yer almıyor bölümde. Maalesef bir eskiye takılıp kalma ve tarihi şahsiyetleri yüceltme söz konusu. Bir de birinci sınıftayken size aldırdıkları akademik kitapların ne dediğini anlayamayacaksınız. Yalnız değilsiniz, üzülmeyin. Bölümü 3 kelimeyle özetle deseler: TANPINAR, BEYATLI ve OSMANLICA derdim. Göktürkçe, Uygurca, Karahanlıca gibi dil derslerinin de hepsi birer dönem işleniyor.
4 жыл бұрын
Oldukça bilgilendirici bir yorum olmuş. Teşekkür ederim. Videoyu izleyen arkadaşlar umarım yorumunuzu da okurlar.
@ebry6575
@ebry6575 4 жыл бұрын
@ Umarım. Soruları varsa bu yorumun altına yazabilirler. Bilgilendirmek isterim elimden geldiğince.
@elifcicek2690
@elifcicek2690 4 жыл бұрын
Dil konusu beni de inanılmaz yormuştu, türkçenin tüm tarihi devreleri senelerce ,dönemlerce işlendi. Hele osmanlıca! Bezmiştim, benlik değildi. Ben de edebiyat ağırlıklı olmasını çok daha isterdim ama dil olmadan yapılmayan bir şey tabi. Bir de her üniversitede aynı yoğunluk olmuyor. Biz yeni türk edebiyatı kısmını asla atlamadık (ege üniversitesi) , klasik edebiyat ve halk edebiyatı da benlik değildi. Bilemiyorum tüm bunlara rağmen yine de bu bolümü okurum bir daha dünyaya gelsem. Çok ağır, ders takibi gereken, akademik kaynaklardan ve makalelerden çok fazla okuma yapmamız gereken bir bölüm. Tembelliği kaldırmaz. Açık öğretimden bence okunmamalı ve hatta her üniversiteden okunmamalı. Söyleceklerim bu kadar. Ha bir de öğretmenlik yaparken akademiden çok da fazla yararlanmıyorsun bu da akılda olsun.
@ebry6575
@ebry6575 4 жыл бұрын
@@elifcicek2690 Klasik edebiyatın metin şerhi kısmı neyse de, tarih kısmı ve halk edebiyatının tamamı gerçekten bana göre değildi. Ben Osmanlı Türkçesi ve diğer yeni dil derslerini hep sevdim. Bizim üniversitede (İstanbul Üniversitesi) dil derslerine çok ağırlık veriliyor. Yeni edebiyat derslerini de biraz olsun seçmelilerle tamamlamaya çalıştım. Ancak asla yeterli değildi. Tanpınar'dan bir türlü çıkamadık.
@elifcicek2690
@elifcicek2690 4 жыл бұрын
@@ebry6575 istanbul üniversitesi adına çok şaşırdım ve sizin adınıza da çok üzüldüm. Biz tabiri caizse babalar gibi Nazım Hikmet, Cahit Sitki, Necip Fazıl, Kemal Tahir, Peyami Safa , Oğuz Atay , Sabahattin Ali vs işledik, inanılmaz okumalar yaptık. Halit Ziyayı ben okulum sayesinde tanıdım, sevdim. Tevfik Fikret de öyle. Edebiyat zevkini de almış olmaktan mutluyum. Zaten diğer derslerin beni sarmamasi da yeni edebiyat kısmının çok doyurucu çok zevkli olmasından kaynakliydi. Hasim mesela hayatıma girdi. Birden özlemim depreşti, 2014 mezunuyum, şimdi nasıldır bilemiyorum.
@Fuzuliokur
@Fuzuliokur 4 жыл бұрын
Üniversite tercihlerim sırasında kıyısından döndüğüm bölümdür kendileri. Son derece bilgilendirici bir video olmuş. Özellikle bölümün zorluklarından bahsetmeniz çok güzel olmuş zira kitap okumanın, okumayı sevmenin edebiyat okumaya yeteceği yanılgısına düşen çok öğrenci var ülkemizde.
4 жыл бұрын
Maalesef öyle hocam. İçinde geçen ''edebiyat'' kelimesine kanıp gelen binlerce öğrenci var ama en az edebiyat kadar işin içinde dil ve dil bilgisi var. Sonra ne olduklarını şaşırıyor öğrenciler. Biraz olsun faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Teşekkür ederim :)
@emrereisss715
@emrereisss715 6 ай бұрын
​@edebiyat okurkenmi veriliyor formasyon 2. Ve 3 . Sınıflarda veriliyormu yoksa bitincemi
@meryemhzl8971
@meryemhzl8971 3 жыл бұрын
Bizi bilgilendirdiğiniş için teşekkürler hocam 👏👏❤️
@alkmerinc1193
@alkmerinc1193 3 жыл бұрын
iyi akşamla. Çok kaliteli bir video olmuş, ellerinize sağlık. Bir soru sormak istiyorum. Tarih veya Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olup özel alanda çalışmak (mesela öğretmenlik yapmak) istersem, okuduğum üniversitenin bana maaş alanında etkisi olur mu? Boğaziçi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu biri ile herhangi bir Anadolu şehrindeki üniversiteden mezun olan birinin maaş farkı olur mu mesela, merak ediyorum. Az çok iş bulmada etkili olabileceğini düşünüyorum ama maaş bazında size danışayım istedim.
3 жыл бұрын
Normal şartlarda fark olmalı tabii. Bu o özel eğitim kurumuyla da ilgili. Kaliteli bir kurum, öğretmen seçerken mutlaka bunu değerlendirir. Zaten kurumun kalitesine göre maaş da artar.
@Bb-sf2fh
@Bb-sf2fh 2 жыл бұрын
Hocam tobb üniversitesi edebiyat hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu arada boğaziçi değil tobb sıralamada daha yüksektir.
@eceacs8427
@eceacs8427 2 жыл бұрын
Hocam çok akıcı konuşuyorsunuz iyi ki bu bölümü seçmişsiniz :)
2 жыл бұрын
Teşekkür ederim :) Diğer yorumunuz bildirim olarak görünüyor ama tıkladığımda yoruma ulaşamıyorum, haliyle cevap veremiyorum. O sebeple buradan cevaplayayım. Formasyon her okulda verilmiyor. Yine hangi okullarda olacağı duyurulacaktır, ona göre başvuru yapılır. Ama çoğunda verilir diye düşünüyorum.
@AloneUs3r
@AloneUs3r 4 жыл бұрын
Kitaplarla ilgili soru soracaktım Onur Bey. Videonun son kısmında belirtmişsiniz,sabırsızlıkla bekleyeceğim.Özellikle öğretmenlik yaparken olmazsa olmaz başucu kaynak kitaplarımız neler olmalı?Şimdiden teşekkürler..
4 жыл бұрын
Evet, çok fazla kaynak kitap var. O yüzden bölüm içindeki her alanla ilgili belli başlı kitaplardan da bahsetmek istiyorum. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.
@SercanBaylan
@SercanBaylan 4 жыл бұрын
Sevgili Onur Hoca, size ulaşabileceğimiz bir mail adresi veya herhangi bir iletişim aracı var mıdır acaba?
4 жыл бұрын
Kitap için kullandığım Instagram hesabımı kapamıştım ama şahsi hesabımdan ekleyeyim hemen.
@esraturan2364
@esraturan2364 4 жыл бұрын
Teşekkürler hocam çok güzel açıklama olmuş
@esradursun7394
@esradursun7394 11 ай бұрын
Hocam tiyatro dersleri oldugunda nasil diyim hocalariniz sizi secip iste oyun gosteri vs yaptiriyormuydu cok merak ediyorum
@betulozkan4644
@betulozkan4644 2 жыл бұрын
Hocam şimdi ben edebiyatı aşırı derecede seviyorum, edebiyata karşı aşırı ilgim var fakat bazen okul sınavlarından düşük aldığım oluyor veyahutta edebiyatta bazı konularım eksik fakat seçmeme engelmidir sizce çünkü hep "Ne olursa olsun edebiyat olsun"dediğim çok oluyor sizce seçmem doğru bir karar mı?
@mervedemir6437
@mervedemir6437 3 жыл бұрын
Hocam merhaba KZbin da izlediğim en bilgilendirici videoydu bölüm hakkında bu yüzden teşekkür ederim. Ben bu yıl üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyim ve Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünü okumak istiyorum size bir sorum var Atatürk Üniversitesindeki Türk Dili Ve Edebiyatı bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?
3 жыл бұрын
Erzurum Atatürk Üniversitesi bildiğim kadarıyla oldukça iyi bir üniversite. Özellikle eğitim fakültesinin iyi olduğunu biliyorum.
@gururseninneyine
@gururseninneyine 6 ай бұрын
mervedemir6437 Bende bu yıl üniversite sınavına hazırlanıyorum .Erzurum'da yaşıyorum ve edebiyat okumak istiyorum Atatürk üniversitesinde eğer bu yorumu görürsen bana yardımcı olurmusun lütfen? Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum 😔
@keremsadk8123
@keremsadk8123 4 жыл бұрын
Ben bu bölümü ciddi manada istiyorum hocam fakat formasyon belgesi dalgasını kaldırmışlar sizce Sakarya da veya kocaeli de bu bölüm okunur mu? Yoksa ellerimizi dizlerimize vurup mu çıkarız? Okursam akademik olarak ilerlemeyi düşünüyorum. (bütün torpillere göğüs gererek)
4 жыл бұрын
Formasyon yerine tezsiz yüksek lisans geldi. Öğretmen olmayı düşünseniz bile herhangi bir sıkıntı olmaz. Kocaeli, Sakarya gibi okullar da biraz ele ayağa düştü açıkçası. Puanları eskiden çok daha iyiydi. Kocaeli mezunu arkadaşım var, şu an Van'da edebiyat öğretmeni. Sakarya'da okuyan öğrencilerim var. İstanbul dışındaki edebiyat bölümleri için bir sıralama yapsam bu iki okulu da her şeye rağmen ilk 10'a yazarım. Ama çok büyük beklentileriniz olmasın.
@nikiforos7145
@nikiforos7145 Жыл бұрын
Bu gnclerin hyalprestlgi yokmu
@velihanerylmaz6317
@velihanerylmaz6317 3 жыл бұрын
Hocam öncelikle video için teşekkürler. Elinize sağlık. Bilindiği üzere Yks sınavına 2 haftalık çok az bir zaman kaldı ve bu sürece girerken ben ve benim birkaç arkadaşımin aklında edebiyat bölümü var. Size iki üç tane sorum olacak, cevaplarsanız memnun olurum. 1. Sorum: Hocam biz Yks'den sonra tercih edip, Türk dili ve edebiyatı bölümüne gitsek ve gittikten sonra Fransız dili ve edebiyatına veya başka yabancı dillerin edebiyat bölümlerine geçiş yapabilir miyiz? 2. Sorum ise: Hocam internetten bakınca ve sizin videonuzda dediğinize göre Edebiyat bölümünden mezun olunca tek öğretmenlik değil başka işlerde de imkan oluyor. Mesela, Trt'de çalışılabilir deniliyor, trt de ne olarak çalışabiliriz veya kütüphaneler, arşivler, Türk dil kurumunda da çalışılabilir deniliyor. Bu yerlerde de iş bulabilmek için Kpss'ye girmek gerekir mi? Teşekkürler :)
3 жыл бұрын
Merhabalar, izlediğiniz için ben teşekkür ederim :) 1.sorunuzla başlayayım. Yabancı dillerin edebiyatları yabancı dil puanı ister. Yani onların alanı farklı. Türk dilinin sözel, onların dil olduğu için maalesef geçiş yapamazsınız. Aynı puan türünden olması lazım geçiş için. 2.soru: Açıkçası öğretmenlik ve akademisyenlik dışındaki çalışma alanları da en az bunlar kadar zor. Yani çok çabalamak lazım. Dergilerde staj yapıp ücret almayan arkadaşlarım oldu. Okurken kovalamak gerekiyor. Tanıdık olmadan da gazete, dergi, bir yayın kuruluşu gibi yerlerde iş bulmak da zor maalesef. Bu gibi yerlerde çalışmak için KPSS'ye girmek gerekmiyor. Ama edebiyatın öğretmenlik ve akademisyenlik dışında diğer alanlardaki etkisi maalesef az.
@velihanerylmaz6317
@velihanerylmaz6317 3 жыл бұрын
@ Cevapladığınız için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.
@feyzanurkurunduk1068
@feyzanurkurunduk1068 2 жыл бұрын
Ben Gazi üniversitesinde edebiyat öğretmenliği okumayı çok istiyorum. Ancak merak ediyorum edebiyat ile psikolojiyi çift dal yapabilme imkanım var mı bu konu hakkında bilginiz var mı acaba?
@yasardaglar8630
@yasardaglar8630 2 жыл бұрын
Hocam ben şiirler yazıyorum ve bu alanda gerçekten çok ileri düzeyde bir bilince kavuşmak istiyorum. Mitoloji, felsefe, psikoloji, sinema, tiyatro, uzay ve fizik alanında üstün körü bir şekilde kendimi geliştirdim ve bunları genellikle şiirlerimin temelini kurmak için kullanıyorum. Türk Dili ve Edebiyatı şiirlerimi geliştirir mi yoksa sadece genel kültür bakımından mı geliştirir beni? Bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.
Жыл бұрын
Şiire yönelik dersler var ama daha ziyade dönem şiirleri, belli gelenekler üzerine dersler bunlar. Size katkısı ne kadar olur bilemiyorum fakat bunun haricinde birçok farklı ders olacağı için değer mi bilemiyorum. Genel kültür bakımından güzel olur, şiirinize etkisi az olur diye düşünüyorum.
@omerbey3560
@omerbey3560 3 жыл бұрын
Merhaba Hocam ön lisans mezunuyum. Hedefim Türkçe öğretmenliği. Hocam mesela Türkçe öğretmenliği bölüme puanım yetmedi. Edebiyat bölüme yerleştim ilk dönem okuyup ders puan ortalamasıyla Türkçe öğretmenliğine yatay geçiş yapabilir mi?yani şu kafamı karıştırdı ki Türkçe ve Edebiyat öğretmen bölümü sözel içeriyor. Bu bölüm değişikliğiyle yks puanına mı; bakılacak yoksa ders puan ortalama puanına mı ? ha bu arada formasyon dediğiniz şeyler kafamı karıştırdı türkçe ve edebiyat öğretmenliği iki bölüm okumuş mu oluyor? cevaplarsanız çok sevinirim Hocam:):)
3 жыл бұрын
Merhaba, Öncelikle yatay geçişi 2.sınıftan önce yapamazsınız. 1.sınıfı bitirmeniz lazım. İlk dönem ortalamasıyla geçemezsiniz. Sonrasında, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü fen edebiyat fakültesinde olan bir bölüm. Türkçe Öğretmenliği eğitim fakültesinde. Farklı fakülteler olduğu için yatay geçiş yapamazsınız. Ben bu şekilde biliyorum, eğer bir değişiklik olmadıysa. Eğitim fakültesinde formasyon almanıza gerek kalmıyor, çünkü o eğitim zaten içinde. Türkçe Öğretmenliği okuduğunuz vakit, ek olarak formasyon almanıza gerek yok yani. Eğer edebiyat bölümü okursanız, formasyon adı verilen öğretmenlik eğitimi almanız gerekiyor. Formasyon yerine de farklı bir eğitim geldi. Henüz uygulanmadı fakat değişiklik oldu. Kabaca böyle açıklamış olayım.
@zeynep087
@zeynep087 2 жыл бұрын
hocam merhaba umarım cevaplarsınız yorumumu. gerçekten şuan kafam çok karışık tercih yapsam mı mezuna mı bıraksam diye. okul öncesi veya tde düşünüyordum fakat okul öncesi tutmuyor. tde dokuz eylül, ege, anadolu üni gibi yerlerde rahatlıkla tutuyor fakat çok kararsızım o kadar çok mezun ve işsiz var ki. hem okuması meşakkatli bir bölüm hem de 4 yılın sonunda kpss ve işsiz kalma ihtimali beni korkutuyor. ne yapmamı önerirsiniz tavsiye verirseniz çok sevinirim...
2 жыл бұрын
Tam olarak sizin gibi düşünüyorum. Durum vahim. Edebiyatta inanılmaz bir yığılma var. 2. öğretim, açıköğretim nerede ararsanız edebiyat var. Mezun olduktan sonra KPSS'ye en çok girenler edebiyat mezunları yine. Ataması da maalesef az. Şu an okul öncesi çok revaçta. En son atamada edebiyat 616 kontenjan alırken okul öncesi 7503 kontenjan aldı. Tabii bu sürekli böyle olmayacaktır, önemli olan sizin mezun olduğunuz zamana kadar ne olacağı. Fakat şu an için edebiyat tercih etmenizi önermem. Mezuna bırakıp çalışmanız ve daha yüksek puanla hiç değilse direkt öğretmenlik yazmanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır.
@gamzedl0
@gamzedl0 3 ай бұрын
Hocam merhabalar, 3. Sınıf öğrencisiyim ve Marmara da Yeni Türk bölümünden yüksek lisans yapmak istiyorum, süreç nasıl ilerledi sizin için, dersler nelerdi? Cevaplarsanız çok sevinirim bu konuyla ilgili herhangi bir video bulamadım. İyi günler dilerim.
@zeynep-rw7gx
@zeynep-rw7gx 2 жыл бұрын
Merhaba ben Sağlıkciyim aynı zaman da hep öğretmen olmak ve edebiyat okumak hayalimdi. Anadolu da şuan açıktan edebiyat geldi cok mutluyum.Insallah öğrencilerimle beraber olacağım onlara güzel şeyler katacagim diye yola çıktım. Bir de sorum olacaktı staj yapabiliyoruz Galiba 3 ve 4. Sınıfta ve de üstten ders alıp bitirebiliyoruz dimi
2 жыл бұрын
Umarım her şey gönlünüzce olur :) Açıköğretimin sistemine çok hakim değilim. Üstten ders alınıyor mu maalesef bilmiyorum. Eğitim fakültelerinde staj var fakat onun dışında yok.
@sumeyyesar7614
@sumeyyesar7614 11 ай бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Lütfen Manisa celal bayar üniversitesi hakkında ne düşünüyorsunuz lütfen cevaplayın hocam lütfen
@ozgurturkmen_
@ozgurturkmen_ 4 жыл бұрын
Hocam merhabalar size bir sorum olacaktı şimdi biz TDE öğretmenliği değil de sadece TDE okursak formasyon almadan özel okullarda öğretmenlik yapabilir miyiz? yoksa onlarda mı tezsiz yüksek lisans istiyor? cevaplarsanız sevinirim.
4 жыл бұрын
Yapabilirsiniz. Yalnız iyi özel okullar formasyona önem veriyor. Yani seçeceği öğretmenin formasyonlu olmasına dikkat ederler. Ama illa olmak zorunda değil. Olursa daha iyi olur sizler açısından.
@ozgurturkmen_
@ozgurturkmen_ 4 жыл бұрын
Onur'un Kitaplığı teşekkür ederim hocam
@meryemdastan705
@meryemdastan705 8 ай бұрын
Selam aleyküm ben iş için okumak istemiyorum sadece bu alana ilgim var bunuj için okumam değer mi
@yksmezun9241
@yksmezun9241 2 жыл бұрын
Merhaba hocam ben sözelden bu bölümü tercih etme gibi bir düşünceye kapıldım tercihlerin bitmesine iki gün kalmışken. Ve doğru bilgi almak istiyorum nasıl bir bölüm bu önerir misiniz ?
2 жыл бұрын
Videoda bahsettiğim zorlukların dışında güzel bir bölümdür. İlginiz varsa zevkle okursunuz. Ancak iş olanakları anlattığım gibi. O yüzden son karar tabii sizin.
@dilandurmus1188
@dilandurmus1188 2 жыл бұрын
Hocam bence genel olarak bakıldığında sözel bölümlerde iş bulmak gerçekten çok zor. Ben iletişim fakültesi yazacaktım fakat o bu durumun en beteri işsizlik oranı daha fazla. Karanlıkta yürüyormuşcasına bi histir eminim zaten.Kısaca sürünüyorsun. En azından sevdiğin meslek olması daha mantıklı. Ne kadar seversen de o kadar ilerlersin düşüncesindeyim
2 жыл бұрын
Haklısınız. Sözelde belli başlı bölümler saman alevi misali parlıyor ve sönüyor. En son örneği okul öncesi öğretmenliği. Şimdi puanı yeten herkes okul öncesine yönelecek. Bu da yanlış ama ne yazık ki böyle olacak. 4-5 sene sonra orada durum ne olur, belli değil. Edebiyattan daha iyi olur ama büyük beklentilerle okuyanlar yine hayal kırıklığı yaşayabilir. Ben durumu net bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Çok seviyor ve istiyorsanız yolunuzdan dönmeyin, sadece zorlukları bilin, sonradan pişman olmayın. Tek derdim bu. Umarım hakkınızda hayırlısı olur.
@suleymanyigit3088
@suleymanyigit3088 4 жыл бұрын
Gayet güzel bir video olmuş. Ben sayılan üniversitelere ek olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ni ekleyebilirim. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün hoca kadrosu gerçekten çok iyi. Çok başarılı isimler mevcut. Alan kitapları ile ilgili çekmeyi planladığın videoyu da merakla bekliyorum.
4 жыл бұрын
Sanırım Muğla'da Prof. Dr. Ali Akar vardı. Zamanında kendisinin Türk Dili Tarihi kitabından oldukça faydalandım. O zamanlar Doçentti sanırım, kitapta o şekilde yazıyordu. :) Ekleme için teşekkürler :)
@buse8269
@buse8269 2 жыл бұрын
Çap yapma imkanımız var mı
@Evladi_Fatihann
@Evladi_Fatihann 6 ай бұрын
Arkadaslar su an tarih ocak 2024 gelecekten yaziyorum... Aylik 40 bin lira altinda kazanci olan hicbir bolum tercih etmeyin, size bir dost tavsiyesi...
@melekturgut7684
@melekturgut7684 11 ай бұрын
Hocam merhaba öncelikle sorumu cevaplamanız benim için çok değerlidir sorum şu ben şu an halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü öğrencisiyim 2.sınıfa geçtim fakat türk dili ve edebiyatı bölümüne geçiş yaptım sizce bu iki bölüm arasındaki fark nedir ve hangisini okursam daha iyi olur kayıt için hala vaktim var
@birsenyurtseven1721
@birsenyurtseven1721 10 ай бұрын
Neden geçiş yaptınız
@krkkalp2926
@krkkalp2926 3 жыл бұрын
Hocam merhaba, bana birçok üniversitede tde geliyor ilgim videoda bahsettiğiniz çoğu şeye var bunlardan kuşkum yok. Yalnız 4-5 sene sonrasını kestiremiyorum. Yorumları okudum sizi dinledim ve ona rağmen aklımda bayağı bir soru işareti kaldı. Size ulaşabileceğim bir yer var mı?
3 жыл бұрын
Instagram hesabım var: onurun_kitapligi Buradan ulaşabilirsiniz.
@duyguerbay2845
@duyguerbay2845 4 жыл бұрын
Hocam öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekiyor detaylı anlatır mısınız şimdiden teşekkürler
4 жыл бұрын
Öncelikle 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Sonrasında üniversitelerin yüksek lisans başvurularını açmasını bekliyorsunuz. Başvuru şartlarından en önemlisi ALES. Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES'ten yüksek puan almak önemli. Çünkü bu sınavdan aldığınız puanın %50'si, sizin yüksek lisans başvurunuzda dikkate alınıyor. Üniversite ortalamanız da oldukça önemli. Onun dışında Türk Dili ve Edebiyatı için konuşacak olursak bazı okullar YDS (Yabancı Dil Sınavı) puanı istemiyor. Eğer isteyen bir okulsa bu sınavdan da belli bir puan almak şart. Bunun dışında başvurduğunuz okul, size yazılı bir sınav uyguluyor ve akabinde sizi sözlü sınava, yani mülakata alıyor. Bunların hepsinin belli bir yüzdesi var. En son o yüzdelere göre bir puanınız oluyor ve yüksek lisansı kazanıp kazanmadığınız belli oluyor. Yüksek lisans normal şartlarda 2 senedir. İlk senesi ders dönemidir, 2.senesi ise tez dönemi. Özellikle şunu belirteyim, öğretim görevlisi olarak çalışmak için mutlaka tezli yüksek lisans yapmanız lazım. Tezsiz programlardan mezun olup akademisyen olamazsınız. Normal şartlarda 2 sene dedim ama uzatabiliyorsunuz. Sanırım 2 sene kadar uzatıp tezi o sürede bitirebiliyorsunuz. Benim dönemimde bu uzatmada değişiklik oldu, o sebeple sanırım diyorum. Tezinizi yazıp bitirince tezinizi savunmak üzere jüri (üniversite hocaları) karşısına çıkıyorsunuz. Tezinizi anlatıp sunumunu yapıyorsunuz. Kabul edilirse yüksek lisans mezunu oluyorsunuz. Bundan sonra araştırma görevlisi olarak alanınızı bulunduran üniversitelerde çalışma imkanınız doğuyor. Üniversiteler ilana çıkıyor ve ilgili bölüm ve alanda öğretim görevlisi ihtiyaçlarını belirtiyor. Siz de başvuruda bulunup mülakatlarına giriyorsunuz. Uygun görülürseniz başlıyorsunuz. Çalışmaya başladığınız okulda doktora eğitimi alma imkanınız da oluyor. Doktora eğitimi 4 yıl. Onu tamamladıktan sonra akademisyen unvanlarını yavaş yavaş tırmanıp doçentliğe gidebiliyorsunuz. Tabii doktoranın tezi de yüksek lisans gibi ayrıca var. Yani uzun ve meşakkatli bir yol. Ama istedikten sonra neden olmasın? Öğretmenlikten sonra akademi istemediğim için yarım bıraktım ben, umarım yarın bir gün pişman olmam :) Umarım açıklayıcı olmuştur.
@nurc17
@nurc17 11 ай бұрын
Hocam merhaba İstanbul Üniversitesinde edebiyat okumak istiyorum. Ders programından ders içeriklerine kitaplarına kadar her şeyi çok uzun zamandır araştırıyorum. Sizin videolarınızı da defalarca izledim. Tercih etmek istiyorum ama dil dersleri beni korkutuyor. Ders programında zorunlu 8 dil dersi var, bu kadar dili öğrenmeyi açıkçası pek istemiyorum. Dillerin çok ağır gelmesinden ve sıkılıp bırakmaktan korkuyorum. Bunların yanında bölüm hakkında yapılan kötü yorumlar ve zorluğunun çok konuşuluyor olması beni daha da korkutuyor. Sizce tercih etmeli miyim?
@huseyintunaaa
@huseyintunaaa 11 ай бұрын
Benide;((
11 ай бұрын
Merhaba, Her bölümün kendine göre zorluğu var. Edebiyata özel bir durum değil. Ancak edebiyatı ve dili sevmek gerekiyor. Dil dersleri yer yer zor ancak zamanla alışılıyor. Özellikle Osmanlı Türkçesi ana ders. Yine diğer dil dersleri dönem dönem karşınıza çıkıyor ama Osmanlı Türkçesi sürekli olacak. Yapılmayacak dersler değil ama heves lazım. İstanbul Üniversitesi de edebiyat alanında en iyi eğitimi veren okullardan biri. Videoyu çekeli çok oldu, muhtemelen söylemişimdir ama yine belirteyim; ben de oradan mezunum. Eğitim yönünden herhangi bir olumsuzluk söyleyemem. Ancak bitirdikten sonra iş koşulları sıkıntılı. Çoğunluk öğretmen olmak istiyor. Kontenjanlar son yıllarda az olduğundan atama süreci sıkıntılı oluyor. Son atamada sanırım sayı biraz yükseldi. Bundan 4 sene sonra belki her şey daha iyi olur, bilemiyorum. Siz zor derslerden ziyade gerçekten edebiyat okumak istiyor musunuz ona karar verin. Okurken zorlansanız da üstesinden gelirsiniz. Ancak asıl konu mezuniyet sonrası iş hayatı olacak.
@Fatma-wg6jx
@Fatma-wg6jx 3 жыл бұрын
Hocam normalde sözel öğrencisi değilim ama edebiyat a çok ilgim var şu anda ek tercih yapmayı düşünüyorum Türk Dili ve Edebiyatı geliyor ancak atama konusunda korkuyorum mezuna kalmak mı yoksa okumak mı bu bölümü daha mantıklı sizce?
@Fatma-wg6jx
@Fatma-wg6jx 3 жыл бұрын
Hocam bugün ek tercihte son gün yardımcı olursanız sevinirim
3 жыл бұрын
Maalesef geç gördüm. Kusura bakmayın. Ben mezuna kalın derdim. Maalesef atamalar çok sıkıntılı.
@userbedo7239
@userbedo7239 Жыл бұрын
Hocam şimdi bu sene düşünüyorum eğer gidersem formasyon alamıyormuyum yoksa hala devam ediyormu
@karlarperisi3585
@karlarperisi3585 3 жыл бұрын
Abi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne göre daha kolay mı dersleri ve kpss de cozecegimiz sorular ayni mi ?
3 жыл бұрын
Daha kolay diyemem. Fakat bölüm, öğretmenliğe göre daha detaylı. Çünkü bölümün amacı öğretmen yetiştirmekten ziyade o alanda uzman yetiştirmek. Akademi boyutunda düşünür bölümler. Öğretmenlikle bölüm arasında temel fark formasyon dersleri. KPSS'de çözdükleri sorular birebir aynı.
@sibelkrdg4365
@sibelkrdg4365 11 ай бұрын
Bu bölümü bitirip kütüphane arşiv gibi yerlerde çalışabiliyoruz mu nasıl yol izlemek gerekir
@gamzecelik7643
@gamzecelik7643 2 жыл бұрын
Hocam özel unide tam burslu türk dili ve edebiyatı okuyup Türkçe öğretmenliği bölümüne geçebilir miyiz yada okul öncesi geçiş yaparken %100 bursumuz kesilir mi
2 жыл бұрын
Burs kesilir mi emin değilim ama puan türü aynı olan bölümler arasında geçiş yapılabiliyor. Edebiyat da Türkçe de sözel puanla alan bölümler, o yüzden geçebilirsiniz diye biliyorum.
@emredemir4543
@emredemir4543 3 жыл бұрын
Hocam videonuzu türkçe öğretmenliği istememe rağmen dinledim çok akıcı bir diliniz var ve verdiğiniz bilgiler gerçekten çok mühim. Ben asıl olarak bir konuda fikrinizi almak istiyorumki o konuda şudur : sözel de 5 k sıralama yaptım ve marmara türkçe öğrermenliği dusunuyorum daha doğrusu marmara ve iü arasında kaldım ve marmarayı ssçtim gibi oraya gidip kendimi geliştirip akademisyen olarak çalışmaya calısacam sizce marmara ya gitmelimiyim ve ilerde öğretmenlik yaparsam CV de katkısı olurmu bu okulun
2 жыл бұрын
Öncelikle teşekkür ederim. Sıralamanız gayet iyi, tebrikler. Ben İstanbul Üniversitesi mezunuyum, formasyonumu Marmara'da aldım. Üstüne Marmara'da yüksek lisansa başladım. İki okulu da gayet iyi biliyorum. Aslında birbirine denk okullar. Marmara'nın eğitim fakültesinde okuyan arkadaşlarım da vardı, onlar da çok memnundu. Marmara'da çok değerli hocalar da tanıdım. Ben biraz daha Marmara'ya sıcak bakıyorum açıkçası. Fakat size tavsiyem gidin, kampüsleri de görün. Son karar yine sizin tabii.
@emredemir4543
@emredemir4543 2 жыл бұрын
@ çok sağ olun hocam 🙃
@Evladi_Fatihann
@Evladi_Fatihann 6 ай бұрын
Arkadaslar su an tarih ocak 2024 gelecekten yaziyorum... Aylik 40 bin lira altinda kazanci olan hicbir bolum tercih etmeyin, size bir dost tavsiyesi...
@eylulduymaz305
@eylulduymaz305 2 жыл бұрын
video esko tarihli ama umarım cevap verirsiniz.. sözel de sıralamam 137 bin. iyi bir sırlama değil belki ama edebiyat okumak istiyorum ve ankara yıldırım beyazitta okumayı düşünüyorum. tarihe çok ilgim var ayrıca psikoloji de ilgimi çekiyor. sizce ne yapmalıyım? bu sene ilk senem de henüz 12 yi yeni bitirdim. mezuna mi kalmalıyım ? bu sıralama ile nereyi yazmalıyım?
2 жыл бұрын
Sıralamanız biraz arada. Ben açıkçası tarih ve edebiyat önermem. Psikoloji eşit ağırlık puan türüyle alım yapıyor. Yoksa seçin derdim. Bahsettiğiniz üniversitede aradığınızı bulur musunuz, çok emin değilim. Eğer daha iyisini yapabilirim, farklı bir bölüm olabilir diyorsanız mezuna bırakabilirsiniz. Fakat sonuç pek değişmez, ben kendimi biliyorum, sıralama olarak yine benzer yerlerde olurum diyorsanız bir sene kaybettiğinize değmez. Mümkün mertebe edebiyattan uzak durun diyorum sadece. İlla okuyacaksanız direkt öğretmenlik okuyarak formasyon derdinden kurtulun, fen-edebiyatlar gerçekten sıkıntılı.
@merdumgiriz4634
@merdumgiriz4634 2 жыл бұрын
Merhaba hocam tercih dönemindeyim fen-edebiyat fakültesi türk dili edebiyatı tutuyor eğer okursam tezsiz yüksek lisans ile öğretmen olmak istiyorum ama önü kapalı diyorlar ve o yüzden çok kararsız kaldım. 4/5 yılımın da çöpe gitmesini istemiyorum açıkçası. Sizce napmalıyım hocam birkaç yıl sonra atamalarda düzelme olur mu ki?
2 жыл бұрын
Merhaba, Atama sayılarının çok değişeceğini sanmıyorum. Son 4-5 senedir böyle gidiyor neredeyse. 4 yıl kaybetmek istemiyorsanız, 1 yıl daha çalışıp ataması daha fazla olan bölümler tercih edin derim. Sözelde Türkçe ve okul öncesi öğretmenlikleri edebiyattan çok daha iyi atamalara sahip. Bölüm okuyup bir de mezun olunca tezsiz yüksek lisans ile uğraşmanız gerekecek.
@sevgibirol2519
@sevgibirol2519 2 жыл бұрын
Yani bu bölümü açıktan okusam orgunle arasında Bi fark olmuyor mu bitirdiğinde aynı sınavlar aynı mesleğe sahip mi olucaz ben ilerde dershanede öğretmen olmak istiyorum açıktan okusmd olabilir miyim yani
2 жыл бұрын
Evet. Bir fark olmuyor bitince. Şahsen açıktan edebiyat okunmasına karşıyım ama durum bu şekilde. Bana göre yüz yüze eğitim alınması gereken bir bölüm. Tabii böyle bir seçenek var, siz bilirsiniz.
@ceylansuzak3613
@ceylansuzak3613 3 жыл бұрын
Ortalamayla geçiliyor diyorlar benzer ders olduğu için de alttan ders almassın diyorlar doğru mu ?
@edanursayarm4208
@edanursayarm4208 4 жыл бұрын
Bir güncelleme yapmak istedim. Ben de Gazi Üniversitesi' nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü okuyordum. Fakat üniversitemiz bölündü ve Fen Edebiyat Fakültesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi' ne verildi. Kısacası Gazi Üniversitesi' nde artık Türk Dili ve Edebiyatı bölümü yok 😊
4 жыл бұрын
Bilgilendirme için teşekkürler, bunu bilmiyordum :)
@edanursayarm4208
@edanursayarm4208 4 жыл бұрын
Rica ederim 😊
@denizbaysal4683
@denizbaysal4683 3 жыл бұрын
Polatlı kampüsünde okuyorum Fen Edebiyat Fakültesi olarak ana kampüste yani beşevlerde edebiyat bölümü var diye biliyorum çünkü bazı bölüm hocalarımızın orada ders verdiklerini söylemişlerdi
@edanursayarm4208
@edanursayarm4208 3 жыл бұрын
Oradaki de Hacı Bayram Veli Üniversitesi' ne ait.
@csemabingol
@csemabingol 3 жыл бұрын
Tercih etmeyi düşünüyorum ama acaba haci bayram veli üniversitesinin merkez kampüsünde mi fen edebiyat fakültesi
@ozgurozgur8457
@ozgurozgur8457 11 ай бұрын
Hocam merhaba Türk Dili ve edebiyatı hayalim olan bölüm ama siralamam cok iyi geldi ailem burslu ve özelde baska bir bölüm okumami dil, yurtdışı vs imkanlarini kullanmami sonra edebiyat yan dali vs yapmami oneriyor çok kararsızım puanımı heba etmek istemiyorum da istanbul edebiyat ta hayalim
@tugbademir3639
@tugbademir3639 7 ай бұрын
puanımı heba etmemek için hukuk okudum 5 senemi çöp ettim bence seni mutlu edecek şeye odaklan abla tavsiyesi
@guldendumann
@guldendumann 2 жыл бұрын
Hocam ben sözelde 110 bindeyim edebiyatla ilahiyat arasında gidip geliyorum. Sizce hangisi daha mantıklı iş imkanı ve okuma kolaylıkları arasından. Lütfen cevaplar mısınız? Çok kararsızım
2 жыл бұрын
Açıkçası ilahiyatla ilgili pek bir bilgim yok. Yine formasyon alınıp meslek dersleri öğretmenliği yapılabiliyor sanırım. Ama dediğim gibi net bilmiyorum, araştırmak lazım. İkisi birbirinden oldukça farklı bölümler. İlginiz varsa düşünebilirsiniz tabii. Edebiyatın hali perişan. 40 bin civarı adaydan 500-600'ü atanıyor. O da iyi ihtimal. O sebeple iyi düşünün, taşının; sonradan pişman olmayın.
@zehra_165
@zehra_165 4 жыл бұрын
Hocam, bölümü iyi bir şekilde bitirdikten sonra üniversitede kalmak nasıl sizce? İş imkanı konusunda endişeli olduğum için 4 yıl boyunca sıkı çalışıp notlarımı yüksek tutup ve biraz da girişken olup bir nevi 'hocalarımın gözüne girip' okulda kalmayı düşünüyorum. Fikrinizi beyan ederseniz çok mutlu olurum. :)
4 жыл бұрын
Akademisyen olmak da kolay değil fakat bilinçli çalışmak, istekli olmak çok önemli etkenler. Yolunuz uzun ve meşakkatli fakat ne istediğinizi bilerek, hedef koyarak çalışırsanız olmayacak şey değil. Ben mümkün olduğu kadar objektif bir şekilde iş imkanlarının kısıtlı oluşunu anlatmaya çalışıyorum. İçinize sinecek karar neyse, o yönde ilerleyin diyebilirim en fazla :)
@zehra_165
@zehra_165 4 жыл бұрын
@ Çalışma azmim ve isteğim var, iyi bir başlangıç yapıp umarım geleceğim için iyi bir yol çizebilirim. Teşekkürler hocam.🙏
@muhammedyusuf5379
@muhammedyusuf5379 3 жыл бұрын
Hocam merhaba, videonun ' 25:58 ' bu yerinde edebiyat öğrencileri için kaynaklar önereceğinizi beyân etmişsiniz. Acaba ne zaman gelir? Teşekkür ederim :)
3 жыл бұрын
Bir hafta içinde paylaşacağım :)
@muhammedyusuf5379
@muhammedyusuf5379 3 жыл бұрын
@ çok çok teşekkürler, iyi ki varsınız 🙏
@muhammedyusuf5379
@muhammedyusuf5379 3 жыл бұрын
@ hocam video gelmedi. Unuttunuz galiba 😔
3 жыл бұрын
@@muhammedyusuf5379 Unutmadım da bu aralar biraz yoğunum ve bazı sıkıntılar oldu, o sebeple videoların arası açıldı. En kısa zamanda ilk video olarak gelecek :)
@Evladi_Fatihann
@Evladi_Fatihann 6 ай бұрын
Arkadaslar su an tarih ocak 2024 gelecekten yaziyorum... Aylik 40 bin lira altinda kazanci olan hicbir bolum tercih etmeyin, size bir dost tavsiyesi...
@fethiozdogan518
@fethiozdogan518 3 жыл бұрын
Ben edebiyat okumayı düşünüyorum da özel veya dershanede öğretmen olmak için özel bir sınava girmemize ihtiyaç var mı devlette olmak için girmemiz gereken kpss gibi
3 жыл бұрын
Hayır, özel bir sınavı yok. Direkt özel okulla görüşme sağlıyorsunuz, sizi uygun görürlerse başlatıyorlar.
@tamarkartvelian
@tamarkartvelian 2 ай бұрын
Sınava nasıl hazırlandınız son 2 ay 17 gün kala tavsiyeleriniz var mı acaba
@hilalkartopu2748
@hilalkartopu2748 4 жыл бұрын
Merhaba hocam marmarada sosyal bilgiler öğretmenliği veya medeniyet de türk dili ve edebiyatı bölümü hangisini önerirsiniz ?
4 жыл бұрын
Medeniyet Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyan öğrencim var. Bildiğim kadarıyla okulundan gayet memnun. Fakat Marmara Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ile kıyaslayınca Marmara hem okul olarak önde hem de öğretmenlik bölümü olduğu için formasyon derdiniz olmaz. Medeniyet, yeni devlet üniversitelerinden. Marmara'nın eğitim fakültesi oldukça iyidir. Eğer puanla ilgili bir sıkıntı yoksa Marmara derim ben.
@hilalkartopu2748
@hilalkartopu2748 4 жыл бұрын
@ Çok teşekkür ederim
4 жыл бұрын
Yavuz YAZICI personel.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_04/03173325_takvim_ve_kontenjanlar.pdf bu linkte 2020 yılı Haziran ayı öğretmen ataması kontenjanları yazıyor. Sosyal Bilgiler 665 kontenjana sahip. Ataması yok demek yanlış olur. Hatta birçok branşa göre iyi diyebileceğimiz bir ataması var.
4 жыл бұрын
Yavuz YAZICI Mezun fazla da ataması yok demek başka bir şey. Gerçekten ataması çok düşük olanlar var. Edebiyat, sosyal bilgilerin yarısı kadar atama alabiliyor ancak. Tüm branşlar içerisinde de en çok mezunu olan edebiyat. Bu şartlar altında sosyal çok daha cazip :)
4 жыл бұрын
@Yavuz YAZICI Geçtiğimiz 4-5 seneye baktığımda atamalarda çok bir değişim olmadığını görüyorum. Ama bundan sonrası için atamaların düşürüleceği şeklinde açıklamalar yapıldı. 20 bin öğretmen ataması 10 binlere düşebilirmiş. 4 sene uzun bir süre ama özellikle sözel branşların az atama almaya devam edeceği düşüncesindeyim.
@fevzimilan8233
@fevzimilan8233 7 ай бұрын
HOCAM YATAY GEÇİŞ İMKANLARI NELER? YATAY GEÇİŞ YAPABİLİYOR MUYUZ? Veya ÇAP İMLANLARI?
@ahmetbuyukmumcu9054
@ahmetbuyukmumcu9054 3 жыл бұрын
Merhabalar, yazarlik için ayrı bir bölüm yok ama yazar olmak için turk dili ve edebiyati okunuyor di mi?
3 жыл бұрын
Yazar olmak için illa edebiyat okumaya gerek yok. Tabii eğitimini almak katkı sağlayacaktır ancak yazarlık ayrı bir beceri. Bu konuda yeteneğiniz varsa bölüm sizi bir adım ileriye götürebilir. Seçmeli ders olarak da yazarlıkla, editörlükle alakalı dersler var, onları seçebilirsiniz.
@dilos7491
@dilos7491 2 жыл бұрын
Lütfen cevap verin:) Hocam Arapçaya ait bilgimiz yoksa osmanli dersinde çok mu zorlanırız
2 жыл бұрын
Benim de yoktu ama en iyi derslerimden biri Osmanlı Türkçesiydi. O yüzden çok dert etmeyin. Düzenli çalıştığınız takdirde hiçbir sorun olmaz.
@melisakosan4542
@melisakosan4542 4 жыл бұрын
Bu bölümün mezunlarının ne iş yapabileceği hakkında biraz araştırma yaptım ve orada türkçe öğretmenliği yapabileceği bilgisi vardı. Doğru mu sizce bir bilginiz var mı?
4 жыл бұрын
Evet doğrudur ancak edebiyat okuyup devlette Türkçe öğretmeni olamazsınız. Edebiyat okuyup özel sektörde Türkçe öğretmenliği yapabilirsiniz.
@velvele-endaz
@velvele-endaz 4 жыл бұрын
Hocam, 2020 mezunuyum 6000 sıralama yaptım sizce Fatih sultan mehmete mi yoksa İstanbul üniversitesine mi gitsem daha iyi olur? ya da sizin üniversite olarak başka bir tavsiyeniz var mı?
4 жыл бұрын
Öncelikle tebrik ederim, gayet güzel bir sıralama :) Bölüm mü istiyorsunuz? Bunu sorma sebebim, öğretmenlik tercih ederseniz sonrası için formasyon gibi dertleriniz olmaz, rahat edersiniz. İlla edebiyat okumak istiyorsanız özelden ziyade devlet tercih etmenizi öneririm. Yani İstanbul derdim ben. Ki zaten İstanbul mezunuyum videoda da belirttiğim gibi. Ancak Türkçe Öğretmenliği edebiyata göre ataması daha iyi olan bir bölüm. Onu da göz önünde bulundurun derim.
@velvele-endaz
@velvele-endaz 4 жыл бұрын
@ çok teşekkür ederim 😊 Ben öğretmenlik düşünmüyorum daha çok akademik olarak kendimi geliştirmek istiyorum. Bence de İstanbul üniversitesi daha doğru bir tercih olur. Sağ olun
4 жыл бұрын
@@velvele-endaz Rica ederim, başarılar dilerim :)
@zeynepbalaman8961
@zeynepbalaman8961 2 жыл бұрын
Hocamm tercihlerin bitmesine az kaldı ama cok kararsızım sizce sosyal bilgiler öğretmenliği okumak daha mi avantajlıdır
2 жыл бұрын
Atamaları pek iyi değil fakat hiç değilse direkt eğitim fakültesi mezunu olacağınız için formasyon derdiniz olmaz. Bu bir avantaj tabii.
@mojtaba-60
@mojtaba-60 3 жыл бұрын
bunuda ekleyim osmanlıcanın yanı sıra farsçanıda iyi bilirim lötfen yardımcı olun
@rimehizli1232
@rimehizli1232 Жыл бұрын
Hocam merhaba cevap verirsiniz çok mutlu olurum öncelikle bu bölümu okumayi çok ama çok istiyorum ama çevremdeki insanlar bu bölüm boş görüp beni bu bölümden vazgeçirmeye çalışıyorlar ileride pişman olacağımı bu bölumden hâyir gelmezmiss gibi sözler söylüyorlar ben vazgecirmeye çalışıyorlar ama tabi ki ben buna iziin vermem okucagim bölüum çok seviyorum bu bölüm coook çalışıp öğretmen olmak istiyorum çok çalış öğretmen olalirmiyi
Жыл бұрын
Tabii ki isteğiniz önemli. Fakat ne ile karşılaşacağınızın bilincinde tercih yapın. Atama sayısı az, KPSS süreci sıkıntılı. Haliyle çevrenizdekiler de bu zorlukları yaşayacağınız için önceden uyarıyorlardır. Siz bilirsiniz, tabii ki çok çalışıp öğretmen olabilirsiniz fakat bu yazıldığı kadar kolay olmuyor. Çok iyi eğitim almış, öğretmenliğine kefil olabileceğim insanlar KPSS'ye defalarca girip sınırda kalıyor, atanamıyor mesela. Sadece çalışmak da yetmeyebiliyor, biraz da şans gerekiyor. Sizin sınava gireceğiniz sene atama biraz fazla olursa şansınız artar. Fakat atama biraz az olursa şansınız azalır. Birçok etken var yani. Tabii son karar sizin.
@rimehizli1232
@rimehizli1232 Жыл бұрын
@ .🤔😊
@manyakkanal862
@manyakkanal862 3 жыл бұрын
Hocam merhaba ben aof turk dili okuyordum fakat b itiremedim 2 yillik ön lisans diplomasi alsam bu yerde çalışabilir miyim
3 жыл бұрын
Merhabalar, Bildiğim kadarıyla 4 yılı tamamlayıp lisans diploması almanız lazım.
@ea4465
@ea4465 2 жыл бұрын
Hocam yardımcı olursanız sevinir sözelde 60k sıralamam var sizce edebiyat mı okusam yoksa 2 yıllık sağlığa mı yönelsem
Жыл бұрын
Gönlüm edebiyat demek isterdi ama şu durumda sağlıkla alakalı bir bölüm okumanızı tavsiye edebilirim.
@mehmetkaplan5277
@mehmetkaplan5277 4 жыл бұрын
Hocam sözelde 27k dayım ve hangı bölümü tercih etmek konusunda çok kararsızım.Yakınımdakiler hep farklı şeyleri öneriyorlar bazıları gastronomi bazıları edebiyat bazıları Türkçe vs. Sureklı farklı şeyler aklımda dolaşıyor bana yardımcı olabilirmisiniz?
4 жыл бұрын
Gastronominin iş imkanlarını bilemiyorum ama Türkçe öğretmenliği edebiyata göre daha avantajlı. Ataması daha fazla. Ona göre karar vermenizi tavsiye edebilirim.
@mehmetkaplan5277
@mehmetkaplan5277 4 жыл бұрын
Onur'un Kitaplığı peki hocam Türkçe Öğretmenlıgı okuduktan sonra sadece ilkokul yada ortaokullarda mı iş imkanı bulunulabiliyor ?
4 жыл бұрын
Mehmet Kaplan Evet, devlet için böyle bir durum var. Mezun olduğunuz branştan atamanız oluyor.
@mehmetkaplan5277
@mehmetkaplan5277 4 жыл бұрын
Onur'un Kitaplığı teşekkür ederim hocam.
@nisabasaran2687
@nisabasaran2687 Жыл бұрын
Hocamm merhabaa Edebiyat bölümünden birinci sınıfta not ortalaması ile Türkçe öğretmenliği yada okul öncesine girebilme şansımız var mı varsa nasıl bir yol izlemeliyiz lütfennn cevap verinn hocammm 🥺🤍
@nisabasaran2687
@nisabasaran2687 Жыл бұрын
Lütfennn cevap verinnnn ..??
@dayanafakatdayanamam9640
@dayanafakatdayanamam9640 Жыл бұрын
@@nisabasaran2687myp ile kendi ouanınla bile geçebilirsin
@melikegul1419
@melikegul1419 2 жыл бұрын
Lütfen yanıt verin Sizce Ankara’da sosyal bilimler,yıldırım Beyazıt ,hacı bayram Veli nasıl sıralanmalı
2 жыл бұрын
İstanbul'daki edebiyat fakültelerine hakimim ama Ankara için bir şey diyemiyorum. Özellikle de yazdığınız okulların adı dışında bir bilgim yok. Geçmiş senelerdeki sıralamalarına bakın, o size yol gösterir.
@emr196
@emr196 3 жыл бұрын
Açık ve net söylüyorum kolaylıkla iş sahibi olmak istiyorsanız bu bölümü okumayı aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Örnek vereyim 40 bin kişinin içinden sadece 350 kişi iş bulabiliyor her sene. Şuan edebiyat 3. Sınıftayım aşırı stresliyim iş bulabilme kaygısı yüzünden.
@zehraunlu3351
@zehraunlu3351 3 жыл бұрын
eser ne yapmayı planlıyorsun ?
@gezgininsan3024
@gezgininsan3024 3 жыл бұрын
Şuan ne düşünüyorsun
@emreaydogan8052
@emreaydogan8052 3 жыл бұрын
@@gezgininsan3024 Polislik düşünür
@merveee6223
@merveee6223 3 жыл бұрын
Peki bölüm nasıl dersleri zor mu
@haticeh4969
@haticeh4969 3 жыл бұрын
Merhaba bolum nasil zor mu bu yil sinava girdim edebiyat geliyor ama mezuna kalip gitme konusunda kararsizim
@bazenolmekisterim
@bazenolmekisterim 3 жыл бұрын
hocam merhaba ; edebiyat bölümü istiyorum ,TYT de hiç matematik yapamıyorum fenden de en fazla 2,3 net yapabiliyorum. Türkçe 30 net sosyal de genelde 14 net geliyor AYT ise ortalama 40,45 arası geliyor üniversite sıralamalarına bakınca olur gibi duruyor. Mesela medeniyet üniversitesisi 71 binden alıyor ve bu rakamlarla girebilirim gibi duruyor ancak ben istanbul, marmara ya da mimar sinan istiyorum ne yapmalıyım önerileriniz var mı teşekkür ederim
@bazenolmekisterim
@bazenolmekisterim 3 жыл бұрын
hocam cevaplarsanı memnun olurum
3 жыл бұрын
İstanbul veya Marmara daha iyi olur tabii. Bahsettiğim zorlukların bilincinde tercih yapın derim. Üniversite sınavı için Türkçe ve edebiyata ağırlık verin. Bu netlerin üstüne de çıkabilirsiniz. Ama daha iyi netler yaparsanız Türkçe öğretmenliği tercih etmeniz geleceğiniz açısından daha faydalı olur diye düşünüyorum.
@bazenolmekisterim
@bazenolmekisterim 3 жыл бұрын
çok teşekkür ederim cevapladığınız için ,edebiyat okumak yıllardır hayalim gerçekten çok istiyorum çevremden de hep zorluğuna dair şeyler duyuyorum ancak kolay bir bölüm okumaya gerek yok bence birde atama probleminden dolayı mı türkçe öğretmenliği dediniz ?
3 жыл бұрын
@@bazenolmekisterim Evet, atama sıkıntıları sebebiyle öyle söyledim. Yoksa bölümün ders zorluğunu falan bir şekilde halledersiniz. Genelde edebiyat çok zor diyorlar ama ben buna çok katılamıyorum. İlgisi, isteği olan öğrenci yapar. Zorlanacağınız dersler tabii ki olacaktır ancak anlatıldığı kadar zor olsaydı sanırım en çok mezun veren bölümlerden biri de olmazdı. Tabii son karar sizin, umarım istediğiniz gibi olur.
@bazenolmekisterim
@bazenolmekisterim 3 жыл бұрын
anladım hocam umarım edebiyat bölümünü kazanabilirim tabi netlerim daha da yükselirse ,istanbul ya da marmaraya girersem buradan size yazacağım teşekkürlerr :)
@mojtaba-60
@mojtaba-60 3 жыл бұрын
ben iranın azeri türklerindenim ve osmanlıca okuma ve yazmasına ve edebiyatına en yuksek düzeyde aşinayım ve biliyorum lütfen bana iş konusunda yardımcı olabilirmisin
@rumeysaakbas9163
@rumeysaakbas9163 3 жыл бұрын
Hocam ben de türk dili ve edebiyatı yazmak istiyorum ancak bulunduğun şehirde insani ve sosyal bilimler fakültesi var burda okursam öğretmen olamaz mıyım
3 жыл бұрын
Bu bahsettiğiniz fakültede hangi bölümler var? Yani öğretmen olabileceğiniz bir bölüm varsa olursunuz fakat fakültede bulunan bölümler önemli.
@melisavural6868
@melisavural6868 4 жыл бұрын
Hocam vıdeo açıklayıcı dığer yorumlara da baktım ama içim rahat etmedi Türk dili ve edebiyatıyla Türk dili ve edebiyatı öğretmenlığı Farklı şeyler sımdı ben Türk dili ve edebiyatı okursam dırekt öğretmen olamıyorum formasyonda net kalktı dıyolar ve tercıh donemım 4 yıl sonra nolucak yanı ben nasıl öğretmen olucam ? İlk sorum buydu 2. Sorumda özel okullarda öğretmenlık yapmak ıcın formasyona gerek var mı ? Yanı herşeyden önce Türk dili ve edebiyatı okuyupta öğretmenlık olabılırmı yanı yapan varmı veya nasıl detaylı anlatırsanız çok mutlu olurum 🙏💖
4 жыл бұрын
Evet 2 ayrı bölüm aslında. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü fen-edebiyat fakültesinde olan bir bölüm ve bu bölümde formasyon eğitimi yok. Ek olarak mezun olduktan sonra almak lazım. Bu eğitim artık formasyon adı altında verilmeyecek. Sistem değişti. Komple kalkmadı. Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans adıyla bu eğitim verilecek ve yine devlette öğretmenlik yapılabilecek. Eğer Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği okursanız, formasyon eğitimi bu bölümün içerisinde olacak ve mezun olduğunuzda ekstra bir eğitime gerek kalmadan direkt olarak edebiyat öğretmeni olabileceksiniz. Bu bölüm eğitim fakültelerinde var. Özel okullarda öğretmenlik yapabilmek için formasyon şartı yok. Yalnız iyi özel okullar formasyonunuzun olmasına dikkat eder, formasyonu olan öğretmenlere öncelik verir. Yani avantajlı bir durum olur.
@anlarveanilar3527
@anlarveanilar3527 2 жыл бұрын
Hocam bahsettiğiniz Türk dili edebiyat bölümü demi çünkü Türk dili edebiyat öğretmenliği de var bide hocam Türk dili edebiyatının devlette atanması öğretmen olarak mı olur
2 жыл бұрын
Evet, bölüm fen-edebiyat fakültesidir, öğretmenlik eğitim fakültesidir. Bölüm mezunları formasyon almak durumunda. Öğretmenlikte bu formasyon eğitimi zaten okurken veriliyor. Formasyon aldığınız takdirde atamada bir fark yok.
@beyzaak15
@beyzaak15 3 жыл бұрын
Puan olarak iyi bir üniversitede okur isek dershanelerde iş bulabilme imkanımız var mı? Video eski tarihli umarım cevap verirsiniz :)
3 жыл бұрын
Bence kesinlikle fark ettirir. İyi üniversite sizin CV’nizde mutlaka fark yaratır. Özellikle görece daha iyi özel okullar ve kurslarda fark oluşturur. :)
@beyzaak15
@beyzaak15 3 жыл бұрын
@ teşekkürler
@sahsenempolat9190
@sahsenempolat9190 2 жыл бұрын
Hocam merhaba ben bu sene 37 k sıralama ile marmara tde kazandım. Formasyon olayları belli belirsiz olduğu için üniyi okurken tekrar sınava hazırlanacağım 2 sene sonra için (ilk sene obp kesildiği için 2. Sınıfın sonunda gireceğim sınava). Bu arada türkçe öğretmenliği istiyorum kendi üniversitemde. Eğer kazanırsam 1. Sınıftan mı başlarım yoksa derslerden muaf olup 3. Seneden devam mı ederim? (Hocam kusura bakmayın biraz karışık anlattım umarım anlamışsınızdır)
2 жыл бұрын
Merhaba, durumu anladım :) Edebiyatı bırakıp yeni bir bölüm okuyacağınız için sıfırdan başlarsınız. Eğer edebiyatı bitirip mezun olursanız ve üstüne Türkçe öğretmenliği okursanız o zaman birçok dersten muaf olursunuz. Ama aksi takdirde o okul bitmediği için aldığınız benzer dersler muaf sayılmaz. Benim bildiğim bu şekilde.
@sahsenempolat9190
@sahsenempolat9190 2 жыл бұрын
@ anladım hocam cevabınız için çok teşekkür ederim iyi akşamlar
@gizem3260
@gizem3260 Жыл бұрын
merhaba bölümden memnun musunuz herhangi bi konuda pismanliginiz var mi? formasyon hakkinda bilgi verir misiniz ben de bu sene ytü tde yazmayı dusunuyorum
@xmsguner
@xmsguner 3 жыл бұрын
Trakya Üniversitesindeki Türk Dili Ve Edebiyatı bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?
3 жыл бұрын
Akademik kadrosu hakkında bilgim olmamakla birlikte bölgesinde iyi bir okul olduğunu düşünüyorum.
@iremozden3642
@iremozden3642 3 жыл бұрын
@ cumhuriyet tde nasıl sizce
@gamzeli0777
@gamzeli0777 2 жыл бұрын
Hocam sözelde 300 bindeyim .Türk dili ve edebiyatını sevıyorum yazarlara ,tarihe karşı da ilgim var ama bir yandan da zorluğundan dolayı korkuyorum :( ne yapmalıyım ?
2 жыл бұрын
Maalesef o sıralama ile kayda değer bir okulda edebiyat okumanız mümkün değil. Vasat bir okulda da okumanızı tavsiye etmem. Ama ben yine de okumak istiyorum diyorsanız, her bölümün kendine göre zorluğu var. Korkmanızı gerektirecek bir durum yok, düzenli çalışmaya bakar, halledersiniz.
@nikiforos7145
@nikiforos7145 Жыл бұрын
Zorlugu bosver issiz kalrsn
@Ashley-zr6zt
@Ashley-zr6zt Жыл бұрын
Boğaziçinde okunur mu?
@beyzanurakdere5217
@beyzanurakdere5217 2 жыл бұрын
Türk Dili ve edebiyatı bölümünde hangi alanda yüksek lisans yapmayı önerirsiniz?
2 жыл бұрын
Kesinlikle dil. Türk Dili, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili gibi ayrımlar olabiliyor. Dil üzerine çalışan akademisyen az. Genelde Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalları tercih ediliyor. Dile göre bunlar kolay. Dil zor olduğu için çalışanı az. Yani dilden yüksek lisans yaparak devam ederseniz önünüz daha açık olur.
@gulsumoral5770
@gulsumoral5770 2 жыл бұрын
merhaba ben 11. sınıf öğrencisiyim seneye sınavım var türk dili ve edebiyatı bölümü okumak istiyorum hangi sınava giricem bi de üni bittikten sonra galiba kpss sınavı varmış bilgi verir misiniz rica etsem
2 жыл бұрын
Merhaba, TYT ve AYT sınavlarına gireceksiniz. TYT zaten 4 yıllık bölüm isteyenlerin hepsinin sorumlu olduğu sınav. AYT'de de: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya) Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) Bu bölümlerden sorumlusunuz. KPSS öğretmen olarak atanmanız için girmeniz gereken sınav. Toplam 3 ayrı sınavdan oluşuyor. Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı, Eğitim Bilimleri Sınavı ve ÖABT(Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) olarak. Bunlarla ilgili detaylı bilgiyi internetten edinebilirsiniz.
@mertbozkurt2583
@mertbozkurt2583 4 жыл бұрын
Hocam lutfen cevaplayın çok kararsızım her şey güzel hoş ama osmanlı türkcesi cok mu zor galiba arapca ile alakası var ya yapamassan diye korkuyorum osmanlı turkcesi dersini nasıl hallederiz cunku benim hic arapcam yok
@sedagungor7045
@sedagungor7045 4 жыл бұрын
Bence kolay ben lisede Osmanlı Türkçesi dersi gördüm arapça harfleriyle yazılı ve kelime okuduğun gibi
4 жыл бұрын
Ben de hiç bilmiyordum, çok da zorlanmadım. Çalıştıktan sonra halledilmeyecek bir ders değil.
4 жыл бұрын
Lisede gördüğünüz Osmanlıca yanıltmasın tabii :) Üniversitede katbekat zoru olacak ama halledilmeyecek bir ders değil. Verilen ödevleri düzgün yapmak ve düzenli çalışmak lazım.
@buse920
@buse920 2 жыл бұрын
Hemşirelik okuyorum yazarlık yapıyorum açıktan edebiyat okumamın yazarlık açısından bir yararını görür müyüm?
Жыл бұрын
Çok faydasını göreceğinizi sanmam. Yazarlıkla alakalı alabileceğiniz derslerin hepsi seçmeli olur. Onlar da tabii seçen olup açılırsa. Derslerin neredeyse hiçbiri yazarlığınızı geliştirecek dersler değil. Tavsiye etmem açıkçası.
@PubgMobile-cq1it
@PubgMobile-cq1it 3 жыл бұрын
Hocam Bayburt türk dili ve edebiyatı ilk 800 binde alıyo sizce nasıl gidebilmek garantimi??
3 жыл бұрын
Sizin puan ve sıralamanız önemli olan. İlk 800 bin tabii çok düşük bir sıralama, yine de sizin sıralamanız ilk 800 binde değilse garanti diyemem.
@tanertarhan7813
@tanertarhan7813 4 жыл бұрын
Merhaba hocam ben bu yıl Türk dili ve Edebiyati bolumu tercih edip okumak istiyorum fakat formasyon kaldırıldı yanı fen edebiyat fakültesi mezunu olarak öğretmenlik yapamayacakmıyiz yeni sistem nasil olacak tercihlerimizden önce yardımcı olursaniz sevinirim.
4 жыл бұрын
Merhabalar, Formasyon kaldırıldı evet. Ancak yerine başka bir sistem geldi. O da öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı. Yani öğretmen olmanızın önünde bir engel yok. Maalesef tamamen öğretmen olmanın önü, fen-edebiyat okuyanlara kapandı gibi bir algı var ancak öyle değil. Bu şekilde internette aratırsanız MEB tarafından yapılan açıklamayı da mutlaka görürsünüz.
@Melisa-rt8ov
@Melisa-rt8ov 3 жыл бұрын
1.sınıfa yeni geçtim sizce LÜGAT sözlüğünü bu sene almalı mıyım kullanılıyor mu?
3 жыл бұрын
En başta istedikleri kitaplardan biridir. Yine de hocalarınızın söylemesini bekleyin derim. Bazen farklı sözlük önerenler de oluyor çünkü.
@Melisa-rt8ov
@Melisa-rt8ov 3 жыл бұрын
@ hocamız söyledi ama ben almakta tereddüt ediyorum çünkü ben çok fazla kitaptan araştırma yapamıyorum daha çok interneti kullanıyorum bir de bu sene galiba metin okuma olayımız olmayacak o yüzden sözlüğe gerek yok diye düşünüyorum ama bilmiyorum sizin fikrinizi de almak istedim
@sedefgumus6118
@sedefgumus6118 2 жыл бұрын
Hocam özelde iş imkanı nasıldır, dershane ya da özel okullarda
2 жыл бұрын
İş imkanı var tabii. Birçok özel eğitim kurumu mevcut. Fakat şartları iyi değil. Köklü bir özel okuldan bahsetmiyorsak çoğunluğu asgari ücretten hallice maaşlara öğretmen çalıştırıyor. Çalışma süreleri çok fazla. Özel okullarda öğretmenlik yapmak maalesef oldukça zor. İş bulmaktan ziyade o şartlarda çalışmak zor.
@user-bt1pl4xf5e
@user-bt1pl4xf5e 3 күн бұрын
Hocam inşallah cevap verirsiniz ondokuz mayıs üniversitesi Türk dili ve edebiyat bölümü mü yoksa Giresun sosyal bilgiler öğretmenliğimi önerirsiniz
Күн бұрын
@@user-bt1pl4xf5e Diğer mesajda yazdığım gibi şu an için öğretmenlik daha iyi bir seçenek. O sebeple Giresun derdim.
@user-bt1pl4xf5e
@user-bt1pl4xf5e 23 сағат бұрын
Teşekkür ederim hocam
@Kubra-gz7bv
@Kubra-gz7bv 2 жыл бұрын
Hocam bu bölümden atanmak için kpss kaç almak lazım? Siz kaç aldınız
2 жыл бұрын
Bu, cevabı net olan bir soru değil. Her sene kontenjanlar değişiyor. Kontenjan artarsa puan düşer, kontenjan azalırsa puan artar. Ancak şu an sanırım 83'ten aşağısını alanın pek şansı yok. ben KPSS'ye girmeden 1 sene önce edebiyattan 2450 alım oldu, puan 76'ya kadar düştü. Benim girdiğim 2014'te 1115 alım oldu, yarıdan fazla düştü yani. Puan 80'lere çıktı. Benim 81 küsur bir puanım vardı. Sonrasında alımlar giderek düştü. O sebeple bazı seneler atama puanı 84'lere kadar yükseldi. Tamamen atamaya bağlı bir durum.
@nurcanoba8385
@nurcanoba8385 3 жыл бұрын
Hocam umarım bu yorumu görürsünüz ben de edebiyat okumak istiyorum ve gerçekten de seçiyorum severek okuyacağım bir bölüm olduğunu düşünüyorum ben bazı nedenlerden dolayı açıköğretim de okumayı düşünüyorum fakat örgün okuyan öğrenci ile açıköğretim de okuyan öğrenci mezun olduğunda aynı nitelikte ve aynı bilgilere sahip olabiliyorlar mı tavsiyelerinizi bekliyorum ayreten arkadaşlar sizin de bilgileriniz varsa yorumlarınızı bekliyorum
3 жыл бұрын
Şartlarınızı zorlayıp örgün eğitimde okumanızı tavsiye ederim. Yüz yüze ders görmek çok başka bir şey. Hatta şu salgın dönemi bunun ne denli önemli olduğunu sanırım hepimiz daha iyi anladık. Kendinizi geliştirir örgün kadar bilgi sahibi de olabilirsiniz ama dil dersleri için çok emin olamıyorum. Dil derslerini direkt sınıf ortamında öğrenmek çok daha farklı olacaktır.
@nurcanoba8385
@nurcanoba8385 3 жыл бұрын
@ teşekkür ederim hocam bilgilendirdiğiniz için
@leylaozcan4558
@leylaozcan4558 4 жыл бұрын
Kapadokya universitesini onerir misiniz bu bölüm için yoksa mezuna kalmayı dusunuyorum türkçe için
4 жыл бұрын
Maalesef hiç duymadığım bir üniversite. Bence mezuna kalıp daha iyi bir üniversitede okuyun.
@havvauzer5256
@havvauzer5256 2 жыл бұрын
Merhabalar hocam okul öncesi istiyordum ama sıralamam yetmedi 70bine girdim. Akdeniz Üniversitesi edebiyat bölümü istiyorum. Biliyorum geleceği hakkında bir sürü soru ve karmaşa var ama bir sene daha mezuna kalmak istemiyorum. Fikirlerinizi bekliyorum 🙏🏻
2 жыл бұрын
Bilinçli olarak tercih ediyorsanız bir şey diyemem. Atama konusu sıkıntılı. Bir süre daha bu durumun değişeceğini sanmıyorum. Mezun çok, ihtiyaç az. Edebiyattan ilk içi ve iller arası tayinlerde bile yeterli sayıda kadro açılmıyor. Yani atandıktan sonra iyi bir okula geçeyim deseniz bile zor oluyor. O sebeple iyice düşünün derim. Bir sene daha hazırlanmak istememenizi gayet iyi anlıyorum fakat 1 seneyi kâr kabul edip sonrasında 4 sene niye okudum demeyin. Üniversite mezunu olduktan sonra yaşanan belirsizlik süreci emin olun mezuna kalınca yaşadığınız stresten çok daha büyük oluyor.
@havvauzer5256
@havvauzer5256 2 жыл бұрын
@ teşekkür ederim 💗
@KasmCelik-iz8zg
@KasmCelik-iz8zg Жыл бұрын
Hocam edb okumayin diyorlar ne dusunuyorsunuz
@sinemcolak3416
@sinemcolak3416 2 жыл бұрын
Merhaba hocam sözelde 128 bindeyim Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü seçecem sizce seçmeli miyim yoksa Türkçe mi ya da sizin bana önerebileceğiniz bi bölüm var mi görüp cevap verirseniz çok sevinirim teşekkürler ☺
@akdnz003
@akdnz003 2 жыл бұрын
Ben de halkla ilişkiler düşünüyorum
@sinemcolak3416
@sinemcolak3416 2 жыл бұрын
@@akdnz003 ben tercih yaptim ama artik karşıma mezunlar geliyor o önermiyor bu önermiyor sıkıldım bitsin artik tercihler ya sıkıldım vallah
2 жыл бұрын
Türkçe öğretmenliği o sıralama ile gelir mi pek emin değilim. Sanırım gelmez :( Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile ilgili pek bilgim yok açıkçası. Sözelde önü açık pek bölüm de yok. En olası bölümler Türkçe Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği ataması çok daha iyi olan bölümler. Önceliğiniz bunlar olsun, gerekirse bir sene daha hazırlanın ama 4 sene sonunda pişman olmayacağınız bir bölüme gidin derim ben.
@elhamdulillahelhamd5027
@elhamdulillahelhamd5027 2 жыл бұрын
@ yani edebiyat okumayın diyorsunuz
@sukrancengiz4967
@sukrancengiz4967 3 жыл бұрын
Ben türk dili ve edebiyatı bölümü okumak istiyorum ama iş imkanı yok çok zor gitsende yapamazsın diyorlar sizcede öylemi yorumlarınızı okudum aslında ve sizler böyle söyleyince ben bu bölümü okuyup okumamakta kararsız kaldım
3 жыл бұрын
Ben mümkün olduğunca en doğrusunu söylemeye çalışıyorum. Maalesef eskiye oranla atamalar düşük, mezun sayısı da çok. Bu iki durum bir araya gelince edebiyatın KPSS puanları da yükseliyor. O yüzden atama zorlaşıyor. Özel okullarda çalışmanın da zorlukları var. Hem şartlar daha zor hem maaşlar daha düşük. Haliyle herkes KPSS ile devlete atanmak, o şekilde öğretmenlik yapmak istiyor. Bölümün kendine göre zorlukları var ama ben onu o kadar dert etmiyorum. Bölümden herkes bir şekilde mezun olur. Önemli olan donanımlı olarak, hakkını vererek mezun olmak ve sonrasında iş sahibi olabilmek. Edebiyat yerine Türkçe Öğretmenliği seçin diyorum. Okul Öncesi Öğretmenliği de yine sözelde olan bir bölüm. Atamaları daha iyi ve hiç değilse direkt öğretmenlik okumuş oluyorsunuz. Bölüm okuyunca bir de üstüne formasyon yerine gelecek olan tezsiz yüksek lisansı yapmanız gerekiyor. Fazladan engellerle karşılaşıyorsunuz.
@sukrancengiz4967
@sukrancengiz4967 3 жыл бұрын
@ çok teşekkür ederim hocam yeterince güzel bir açıklamaydi 👌sağolun ☺️
@songulcelik1999
@songulcelik1999 3 жыл бұрын
selamualeykum sizden birsey rica edebilirmiyim
@kosmenozek4523
@kosmenozek4523 4 жыл бұрын
Hocam benim edebiyat ilgim var edebiyat bölümünde akademisyenlik yapmak istiyordum ama yazılanlar söylenenler biraz vazgeçirdi hocalarımda bana burslu başkent üniversitesi okumamı söylediler sizce ne yapmalıyım..
4 жыл бұрын
Edebiyatın ataması az. Bazı arkadaşlar isteyen yapar, çalışan atanır mantığında. Bir nebze buna katılmakla birlikte gerçekleri de açıkça söylemek lazım. Bakanlığın açıklaması var; önümüzdeki yıllarda öğretmen atamasını daha da azaltacaklar. 20 bin olan atamayı 10 bine çekme planları var. 20 bin atamada edebiyata verilen kontenjan 300-350 civarı. Türkçeye ise 1300 veriliyor. 10 bin atamada düz hesap yarı yarıya indiğini düşünelim; edebiyat 175 civarına inecek, Türkçe ise 650 civarına. Yani bana kalırsa Türkçe okumak şu durumda çok daha mantıklı. Ayrıca puanınız Ankara'daki devlet üniversitelerine yetiyorsa ki yetiyordur diye düşünüyorum, burslu olarak özel tercih etmeyin. Ankara'da da İstanbul'da olduğu gibi çok köklü devlet okulları var ve edebiyat fakülteleri oldukça iyi. İlla edebiyat seçecekseniz de bu tavsiyemi göz önünde bulundurun derim. Ancak dediğim gibi edebiyatın geleceği pek parlak değil.
@kosmenozek4523
@kosmenozek4523 4 жыл бұрын
@ Türkçe öğretmenliği malesef ki devlet üniversitelerinde yetmiyor. Devlet olarak edebiyat bölümü tutuyor. Ben de çok arafta kaldım ne yapsam diye. Akedemisyen olurum diyordum ama o fikrimden de biraz vazgeçtim gibi.
4 жыл бұрын
@@kosmenozek4523 Anladım, o zaman burslu özel tercihiniz daha ağır basacak gibi. Dediğim gibi atamalarda Türkçe, edebiyata göre çok önde. Son kararı tabii ki siz verin, sonuçta sizin hayatınıza yön verecek bir karar. Ben size mümkün olduğunca iki branşın durumunu özetlemeye çalıştım. Gönlüm ister ki kendi branşımla ilgili daha olumlu cümleler kurayım, herkese edebiyat önereyim ancak durum maalesef bu. Geçen sene KPSS'ye giren öğretmen adaylarının branş dağılımlarını inceledim. Türkçeden sınava giren aday sayısı 16,548 iken edebiyattan 34,056. Atamalarda da Türkçe, bir önceki yorumda dediğim gibi edebiyatın 5 katı civarı. Şu durumda Türkçe ile edebiyatı atama oranı olarak ele alırsak arada dağlar kadar fark var. Türkçede bu verilere göre %6,25 oranında atama olmuş. Edebiyatta ise %1 gibi bir oran var. Kabaca hesapladım.
Каха и суп
00:39
К-Media
Рет қаралды 6 МЛН
마시멜로우로 체감되는 요즘 물가
00:20
진영민yeongmin
Рет қаралды 31 МЛН
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 164 МЛН
Edebiyat Söyleşileri | Ayfer Tunç | 50. Bölüm @trt2
52:50
Türk dili ve edebiyatı mezunları ne iş yapar?
3:39
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ  (NE UMDUM NE BULDUM ?)
7:44
Sümeyra Sabit Topaloğlu
Рет қаралды 44 М.
Edebiyat Sohbetleri-1 | Onur'un Kitaplığı-koaladankitaplarr
1:46:17
Onur'un Kitaplığı
Рет қаралды 3,4 М.
Edebiyat Denemesi -1
2:02:57
İbrahim KILIÇ
Рет қаралды 7 М.
Каха и суп
00:39
К-Media
Рет қаралды 6 МЛН