taiere lamai pentru a fructifica

  Рет қаралды 25,019

Ferma Ardai

Ferma Ardai

9 ай бұрын

urmariti si celelalte videouri despre lamai :
• Ingrijire lamai
lamai Santos , lamai cu flori , lamai cu fructe. cum stimulam lamaiul sa infloreasca ? Cum se ingrijeste si cum se taie un lamai pentru o fructificare buna . taiat lamai. boli lamai . lamai de apartment. ingrijire lamai iarna . frunze de lamai . taierea lamaiului . dedeman lamai. pom lamai dedeman . ingrijire lamai inflorit.

Пікірлер: 246
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Puteti urmari De ce nu se coc lamaile?kzbin.info/www/bejne/eGaakHSXlqylhbMsi=o0tSryHhRdtqG6QV Iernarea la lamai kzbin.info/www/bejne/e5WydmRnnqakfJIsi=WxSPAmvBXZU1iXrj Altoirea lamaiului din samanta kzbin.info/www/bejne/mnWXq4OLeKidY8ksi=7LR4HSZN2eEehbOT Altoirea lamai pe planta matura kzbin.info/www/bejne/qnTOhpyAoa6Mb9Esi=fw7PobvnzeGHNiZZ Ingrijire lamai kzbin.info/www/bejne/h6PEi4B-ZdZ5Y7ssi=kW42pvvHwJoZnPIA De ce cad frunzele la lamai kzbin.info/www/bejne/bZyrdJqphc19mbssi=LhTxbtT1IhwGOF_b Lectie importanta la lamai kzbin.info/www/bejne/o3nGmGyAhd2lq9ksi=0tOjz8VXMKAGLyEg
@StefanIlie-lq6bx
@StefanIlie-lq6bx 8 ай бұрын
Mulțumesc mult pt răspuns
@impatimitulmuntelui
@impatimitulmuntelui 3 ай бұрын
Salutare,foarte frumoasa realizare!👏🤝👍
@lianastef2163
@lianastef2163 9 ай бұрын
Mulțumesc pt.explicatii chiar aveam nevoie de informațiile acestea.🙏
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Va multumim pentru vizionare ❤️
@elenachirosca954
@elenachirosca954 5 ай бұрын
Va multumesc mult ,interesante videourile ,mult succes va doresc😊
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Mã bucur ca va sunt de folos 🌹😉. O zi buna va doresc 👍
@asedymng4423
@asedymng4423 4 ай бұрын
🎉🎉🎉
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
,👍
@adrianaciuculin293
@adrianaciuculin293 5 ай бұрын
Doamneee,ce minunății de lamai aveți !! Ce bine că v-am descoperit, că am primit cadou un lămâi și chiar nu știu nimic despre îngrijirea lămâilor. Când l-am primit avea 6 fructe bine coapte,erau galbene și ferme,dar erau pe două ramuri,care erau foarte aplecate,pentru că erau mari și grele Am hotărât să rupă 4 dintre ele să îl mai ușurez de povară,dar o să le rup și pe celelalte două curând. Nu știu ce vârstă o avea lămâiul meu,pentru că a fost cumpărat dintr-un supermarket. O să vă mai scriu să vă mai cer sfaturi cum trebuie să îl îngrijesc in continuare. Vă mulțumesc mult pentru prețioasele informații și vă transmit tot respectul meu. Am uitat să vă spun că am un lămâi tânăr ,frumos,pe care l-am prins dintr-o sămânță. Vă doresc o zi binecuvântată !
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Va multumesc pentru acest frumos mesaj. Mã bucur cã vã pot fi de folos. Astept intrebarile dumneavoastra. Vreau sã vã spun cã, greselile în cultivarea si ingrijirea plantelor cele mai frecvente sunt din cauza udarilor necorespunzatoare. Orice problemã ce poate apãrea la plantele, mai intai indentificãm cauza,apoi corectam greselile. O zi frumoasã vã doresc 👍🌹
@sandahosu4842
@sandahosu4842 4 ай бұрын
Informați foarte utile și bine prezentate, vă mulțumim mult și aș vrea și o întrebare ,vă rog! Cu ce fertilizati ca să conțină fierul necesar plantei? Vă mulțumesc anticipat!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã dimineata. Orce fertilizant specific pentru citrice este complet cu elementele necesare pentru o dezvolte normala. Nu conteazã marca. Se pot folosi atât cele de la dedeman cât si cele din florari. Se respecta strict indicatiile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare.🌹
@lucicaminea7154
@lucicaminea7154 Ай бұрын
Buna dimineata Am in mandarin care lam luat de la Pepiniera pui si sa dezvolta in vărf cu mai multe ramuri.Se poate taia pentru a face coroana ? Va mulțumesc frumos.
@FermaArdai
@FermaArdai Ай бұрын
Se poate taia.. sigur ca da. Se taie in primavara.. Deci nu asteptati pana la venirea verii. Noile cresteri vor aparea probabil dupa 2, 3 saptamani.
@elenaodagiu312
@elenaodagiu312 4 ай бұрын
Multumesc frumos am lamai ,si mandarini prinsi din ramuri ,fac fructe dar taerea ramurilor leam invatat singura ,nu stiam aceste secrete multumesc mult !
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Multumesc pentru aprecieri.. si tehnicã dumneavoastra poate fi bunã. 👌👍
@mariusplant
@mariusplant 9 ай бұрын
Bine explicat. Multumesc pentru informati utile. Am un lamai ce are frunzele lipicioase. Ce problema am? Nu vreau sa-l pierd.
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Probabil ai un atac de paduche lanos. Pe canal gasesti video tutorial despe tratarea plantelor invadate de paduche lanos. Vizionare placuta.
@mariusplant
@mariusplant 9 ай бұрын
​@@FermaArdai multumesc mult 👍
@user-gs7zn4xx9z
@user-gs7zn4xx9z 7 ай бұрын
Mersi
@joedoest3846
@joedoest3846 3 ай бұрын
@@FermaArdai cred ca este vorba de testos nu linos!
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
@@joedoest3846 Se poate curata cu aceeași soluție. Rau nu-i face la lămâi. Si este și un bun desinfectant.
@user-vj7ci7qu3y
@user-vj7ci7qu3y 9 ай бұрын
Foarte bine punctat și pe înțelesul meu!!O întrebare am și eu,dacă lămâile are 7,8 ani și nu a fost tuns niciodată, tot la fel se procedează???Mulțumesc pt un răspuns.
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Sigur ca da. Tot la fel. Ramurile puternice nu fac fructe, vor continua sa se dezvolte. Lamaiul este o planta ce poate ajunge pana la 5metri in inaltime, deci scopul plantei este sa se dezvolte in volum, va da prioritate dezvoltarii si nu fructificari.
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Ce trebuie sa faci, este sa raresti ramurile daca sunt multe si dese. Tai ramurile incrucisate,si cele care se dezvolta in interiorul coroanei. Dar, atentie!!! Nu acum. Astepti primavara.
@user-vj7ci7qu3y
@user-vj7ci7qu3y 8 ай бұрын
@@FermaArdai mulțumesc frumos!!
@sorinmiron9358
@sorinmiron9358 6 ай бұрын
1.Din ce se vede taierile nu conduc la aparitia rodului pe ramura rezultata in anul executarii taierii ci in anul urmator. Desi intr-un material retin ca sustineati ca imediat dupa taiere apar si flori pe ramura scurtata...probabil. 2.Pana la urma care ar fi un calendar corect al taierilor...?Inteleg ca in martie, se pot repeta in iunie-iulie...dar inaintea iernarii se admit taieri? Multumesc ptr raspuns!!!
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Toamna tarziu si iarna nu se fac taieri la lamai, Va fi stimulat sa revegeteze inainte de a beneficia de energie solara. De preferabil taiem in martie. Dupa taierea ramurilor viguroase (lastari lacomi_) De la acele doua trei frunze ramase , din muguri prezenti in spatele frunzelor vor creste ramurile de fruct. Un lastar lacom ce creste foarte viguros nu va face flori(fructe) el va continua sa creasca
@anetaradulescu5899
@anetaradulescu5899 4 ай бұрын
Bună ziua Va rog frumos sa mi spune_ti cum sa replantez fiefurile tăiate ramurile de la lămîi? Mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Vad cã ati gasit video despre înmultire lamai 👍😉
@Host00Die
@Host00Die 9 ай бұрын
Vreau si eu sa cumpar planta de lamaie pentru acasa, ce imi recomanzi?
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Recomand sa cumperi in primul rand o planta Sanatoasa, sa fie bine dezvoltata, circa 5 ani. Poti alege intre BERNA , sau Cedru, are fructele mult mai mari.
@marianaciataras8164
@marianaciataras8164 2 ай бұрын
Buna ziua, vă urmăresc cu atenție,Am o antreb daca are flori și fructe acum,pot schimba pământul?
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună seara. Preferabil să fie în repaus vegetativ, adică la intrarea în iarnă. Puteți trece la un ghiveci mai mare in acest moment. Unul cu 2 sau 3 cm mai mare decât cel precedent. Adăugați substrat specific citricelor. O seară bună vă doresc 😉
@ionuttoma6487
@ionuttoma6487 3 ай бұрын
Pentru fertilizar ce recomandati?
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Un fertilizant specific citricelor. Se găsește la Dedeman sau in centre comerciale, ori pe internet. Nu se exagerează cu dozele, se respecta instrucțiunile de pe ambalaj. O zi bună vă doresc 😉
@iosifluput2839
@iosifluput2839 4 ай бұрын
Doamna Luminița lămâiul se formează după altoire nu se lasă să crească un metru se taie la 40 cm lungime de la vas apoi lăstari care apar se lasă doi unul în stânga unul în dreapta și iar la 20 cm se ciupesc se formează o coroană tip palmetă ca în timpul iernii când îl puneți la geam sau la balcon să pătrundă lumina printre ramuri
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Perfect 👍❤️
@ionrotila9894
@ionrotila9894 4 ай бұрын
Bravo ție tinere ai talent !!! Am pus seminte și am 3 fire de LAMAI !! O săi separ și te rog să-mi spui ce trebuie să fac ca să am fructe !!! Trebuie altoiți??
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã searã. Nu mai sunt chiar asa de tânar, dar vã multumesc 😉. Noile plante trebuie sa se dezvolte pânã in momentul altoiri. Minim 1,5 grosimea tulpinei in locul unde vrem sa altoim. Dacã vrem sa avem o planta altoita dar si frumoasã, ar fi bine sã lasam tulpina mai lunga(35-40cm)
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Vã pot recomanda ce trebuie facut cu noile plante obtinute din seminte, pentru a le pregati in vederea altoiri. Gasiti pe canal video tutorial ( Lamai din seminte, ce facem dupã?)
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Sau mai simplu in playlist sunt numeroase video tutorial despe cultivare lamai 👍👌
@andreibereczky3731
@andreibereczky3731 9 ай бұрын
Domnule stigma ptr cea ce facet! As avea o intrebare : lamaiul prin butasire trebuie oltaite?
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Toate plantele obtinute prin butasi, sunt pregatiei sa fructifice. Altoirea se face cu ramuri identice ca si butasi. Altoirea se face pe un portaltoi salbatic. Avantajul altoiri pe un portaltoi este ca, portaltoiul este mult mai rezistent la frig si la boli. O zi buna va doresc 👍🍋
@joedoest3846
@joedoest3846 3 ай бұрын
ce se intelege prin portaltoi salbatic? multumesc!
@maryuser2007
@maryuser2007 2 ай бұрын
Portaltoul sălbatic e obținut din sămânță.
@user-tq4vn2tx5k
@user-tq4vn2tx5k 3 ай бұрын
Buna ziua! La mandarin este același proces de taiere că și la lamai????
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună ziua. Da este același procedeu. Dacă este Kumkoat se pot rari lastari subțiri crescuti in interiorul coroanei. Dacă coroana este foarte deasă.
@mioaradinu3316
@mioaradinu3316 3 ай бұрын
Vreau sa va trimit poze dar nu știu unde să le afisez
@Hunter12R0
@Hunter12R0 21 күн бұрын
Daca acum in ata de 7 iunie 2024 am lastari ffflungi tineri din primavara pot sa intervin sa ii scurtez.Multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 21 күн бұрын
Da. Se poate. Dacă aveți internoduri lungi tăiați la 2 internoduri. Dacă sunt scurți puteți lăsa 3. O seară bună vă doresc 😉
@ileanaciocotisan6920
@ileanaciocotisan6920 9 ай бұрын
curățarea s3 face si toamna la lastari
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Taierea lamaiului se face la iesire din iarna. Februarie. Lasam toate frunzele pe care le are, pentru o asimilare abundanta de energie.
@valericastratila3258
@valericastratila3258 4 ай бұрын
Buna ziua am o intrebare in ce luna se taie ramurile la lămâie
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Vom taia in primavara. Voi edita video in acel moment. Va fi simplu simplu
@valentinakelemen1178
@valentinakelemen1178 2 ай бұрын
Bună vreu să vă întreb de ce cad foile de la lămîinu toate dar unele ,am cumparat și un fertilizant pentru lămîi de la AgroCosm universal pentru citrice este bun? Multumesc aștept să răspundeți o zi bună!👍🤗🍀🍀
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună seara. Fertilizantul este bun. Să nu depășiți dozele și perioada de administrare indicată pe ambalaj.
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Este normal sa piardă din flori. Nu toate florile fructifica. Cam 10%. Când fertilizați terenul trebuie să fie umed.
@ileanaionescuetyffur3393
@ileanaionescuetyffur3393 3 ай бұрын
Vam tot pus întrebări , sper să nu vă plictisesc dar ascultandu-vă in acest filmuleț , a-și vrea să îmi răspunde-ți de ce lămâiul meu, înflorește tot timpul ? Mulțumesc.
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună. Este un soi de lamai ce se numește Lunar.. are aproape tot timpul flori si fructe de diferite generati. Nu mă plictisiți deloc, doar că reușesc să răspund la întrebări doar seara când ajung acasă.
@MrDarkvlad
@MrDarkvlad 3 ай бұрын
Buna ziua. Pentru a cumpara un altoi de la dumneavoastră cum pot proceda? Mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună seara. Nu sunt in Romania. Îmi pare nespus de rău. Nu vă pot ajuta. Dar să știți că la Dedeman aduc plante frumoase. Trebuie să nimeriți primele zile când apar. Cu cât petrec mai mult timp in Dedeman cu atât plantele intră în stres. Nu se ocupa nimeni de ele.
@angelaiorgulet1226
@angelaiorgulet1226 8 ай бұрын
.mulțumim am un lamii care anul acesta a făcut fructe încă sunt mici dar și la vremea actuală înflorește adevărat i am pus foarte multă apă și l am untr un butoi de 60 am crezut că are nevoie de spațiu mai mult. Și mai am 3 lamii mici prinși din simburi tot primăvară îi fplantez????si dacă or să facă fructe
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Primavara este momentul cand se fac diferite interventi la plante in general. Reusesc sa treaca mult mai usor. Plantarea puietilor obtinuti din seminte se face tot primavara. Cautati substrat specific citricelor cu un pH cuprins intre 5 si 6.
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Pentru lmâiul cultivat in ghiveci nu este nevoie de un ghiveci supra dimensionat. Mai important decat volumul ghiveciului este solul, amplasamentul lamaiului pe timpul veri dar si pe timpul ierni, fertilizari udari, sunt multe video tutorial despe cultivare lamai pe canal, cand aveti timp puteti lua multe informatii in cultivarea lamailor. Udari, replantari, altoiri, pH ul solului pt lamai, iernarea lamaiului etc etc. In ceea ce priveste fructificarea plantelor obtinute din seminte, va trebui sa altoiti plantele cand au o grosime de minim 1 cn in diametrul tulpinei.
@luminitabadea363
@luminitabadea363 7 ай бұрын
Am altoit unul anul trecut si au crescut lastarii foarte mult aproape un metru La primăvară ii tai la trei noduri?Sunt patru lăstarii Mulțumesc ptr răspuns!
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
Felicitari pentru reusita dumneavoastra cu altoiul la lamai. Se poate taia in primavara acele ramuri lungi. La al 3 lea sau al 4trulea internod. Nu este o regula stricta, depinde si de formarea coroanei, trebuie sa formati ramurile principale, eu personal as lasa putin mai lungi primele ramuri, apoi cu urmatoarele taieturi procedati la 3 internoduri. Pentru a crea si un aspect placut al lamaiului masurati lungimea trunchiului , si faceti primele taieri la jumatate din lungimea trunchiului. De ex. Trunchiul are 50cm, dumneavoastra taiati la 20, 25cm primele ramuri. Ulterior veti aplica taieturi la 3 internoduri. Sa-mi spuneti daca m-am facut inteles.
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
In primavara voi face un alt video cu taieri la lamai. Probabil pe un material asemanator lamaiului dumneavoastra
@marioarapurcel3191
@marioarapurcel3191 27 күн бұрын
Bună seara am și eu o intrebare vă rog frumos să-mi spuneți și mie de ce miau căzut portocalele cind sau făcut mai mari au căzut toate . Vă mulțumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 27 күн бұрын
Bună seara. Cauzele pot fi multiple. Ar trebui să văd planta, substratul tăvița de sub ghiveci.. Dacă aveți posibilitatea să puneți poze pagina Facebook al canalului. Pentru a găsi cauza căderii fructelor trebuie analizată planta, și posibil vă voi intreba câte ceva despre planta dumneavoastră.
@rusdaniel6947
@rusdaniel6947 4 ай бұрын
Bună ziua. Vindeți lămâi altoiți? Mulțumesc anticipat.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bună.. Din păcate.. acest canal promovează tehnici de cultivare si îngrijire plante. O zi minunată vă doresc 👍
@georgebalaban5656
@georgebalaban5656 4 ай бұрын
Buna ziua . Am un lamai lamai de cel puti 15 ani si fructifica foarte putin. Infloreste destul de bine dar nu leaga decat toarte putin . L-am fertilizat cu conuri ozmocote dar nu a dat niciu rezultat. Ca si marime este destul de dezvoltat ce pot sa fac? Multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Puteti trimite poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com poze facute de aproape clare cu suficienta lumina la frunze fata spate ghiveci tavita de sub ghiveci si la sol.. sa pot examina putin planta.
@ioancaza7736
@ioancaza7736 Ай бұрын
Bună ziua domle Am luat un rămîi de la Lidl ce avea 4 rămîi coapte și ceva flori Ia dat 3 ramuri pe care le-am tăiat la 2 frunze, mai înflorește , va mai face lămîi
@FermaArdai
@FermaArdai Ай бұрын
Bună ziua. Sigur că va înflori. Trebuie sa ținem cont că toate plantele fructifere intră în florescență o dată pe an. Și lămâiul înflorește la fel. Florescență o face în primăvara, pe acei lăstari de anul acesta unde ați făcut tăieturile.
@elenaodagiu312
@elenaodagiu312 4 ай бұрын
Vrea sa stiu cum se numeste produsul care contine fier pentru lamai .Multumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Puteti procura fertilizanti specifici pentru citrice ce au toate elementele necesare pentru o dezvolte armonioasa. Se gasesc la dedeman florari sau pe internet. Fierul se numeste oxid de fier cleat.. Si acesta se gaseste in aceste magazine in diferite forme si ambalaje. Poate sa fie praf, graunte sau lichid in fiole. Important sa respectati instructiunile de pe ambalaj, o administrare exagerata duce planta in stres fitosanitar.
@ionuttoma6487
@ionuttoma6487 4 ай бұрын
Se taie pe nod sau deasupra?
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Putin deasupra la lastari de 1 cm
@daniltatar3384
@daniltatar3384 4 ай бұрын
Buna Ziua dv vindeti plante lamaii?
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bună ziua. Din pacate nu vindem. Este un canal infirmativ despre ingrijire și cultivare a plantelor.👍
@user-em2co2qs4p
@user-em2co2qs4p 6 ай бұрын
Cu ce al fertilizați?????❤
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Găsești fertilizanți specifici pentru citrice în florări, dedeman dar și pe internet. Dar atențe. NU SE FERTILIZEAZĂ iarna. Așteptăm până in aprilie pentru a fertiliza.
@georgebalaban5656
@georgebalaban5656 4 ай бұрын
In ce perioada se poate efectua taierile? Multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Dacã tot schimati solul, se pot face si taierile in acel moment.
@lucicaminea7154
@lucicaminea7154 Ай бұрын
Bună seara.Va rog frumos să-mi dați un sfat .Am un portocal și am găsit pe câteva frunze musculițe negre .Cu ce trebuie sa dau.Va mulțumesc frumos
@FermaArdai
@FermaArdai Ай бұрын
Bună seara. 3 căței de usturoi strositi la 250 ml apã. Amestecați bine, strecurați și apoi stropiți cu soluția obținută. Stropiri pe frunze față spate, dar și pe părțile lemnoase. Nu lăsați în soare după tratament.
@lucicaminea7154
@lucicaminea7154 Ай бұрын
Va mulțumesc frumos și o seara frumoasa și placuta
@FermaArdai
@FermaArdai Ай бұрын
@@lucicaminea7154 Asemenea și dumneavoastră. Pe canal aveți foarte multe informații despre ingrijire citrice și nu numai. In plus ori de câte ori aveți nevoie de sfaturi și păreri, nu ezitați să apelați. O seară frumoasă 😉
@Caeralex
@Caeralex 9 ай бұрын
va salut, am un lamai pitic, acel soi cu fructe cat ouale, ideea e ca ii cresc numai trei ramuri in inaltime le-am taiat de doua ori sa nu se mai lungeasca in speranta ca vor da ramuri si in parti dar nu reuseste si a facut doar 2 lamai tot anul ,desi a inflorit de doua ori anul asta, menetionez ca il ud de 2 ori pe saptamana, iar la 2 saptamani ii aplic un ingrasamant de citrice de la Agro. multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Salut. Trebuie sa mentionez ca la toate plantele in general, partea vegetativa este oglinda ( radacinilor solului si la ce se intampla in sol) deci pentru a rezolva problema ramificatiilor, caderea florilor,ingalbenirea frunzelor (care pot fi multiple cauze). Trebuie sa cautam problema pornind de la calitatea solului, pH ul solului, udarile corecte, fertilizari etc etc...
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Eu zic sa incerci sa vezi video tutorial despe udarea plantelor este pe canal.. cele mai frecvente probleme sunt din cauza udarilor necorespunzatoare (nu udam niciodata cu frecventa regulata) adaptam udarile in funcie de anotimp umiditate etc etc.. vizionare placuta kzbin.info/www/bejne/eaKwiXVmhN1_a7csi=TGunHhe1AP37YMmS
@Caeralex
@Caeralex 9 ай бұрын
@@FermaArdai mulțumesc pentru răspuns
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
👌vei vedea ca vei gasi problema, si echilibrul natural al plantei. Inainte de a lua o decizie asigurate ca este cea potrivita. Rezultatele vor aparea, dar trebuie sa ai rabdare. Revino cu noutati, vedem ce ai rezolvat la iesirea din iarna.. success
@VictoriaMorjan
@VictoriaMorjan 7 күн бұрын
Am un lamai care a inflorit acum 4 ani.anul asta am tăiat în primăvara ramurile am aplicat îngrășământ și a făcut 7 flori.au crescut puțin și au căzut toate.ce sa mai fac? Va multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 7 күн бұрын
Bună seara. Cauzele pot fi multiple, că de altfel și intervențiile pot fi diferite de la caz la caz. Puteți posta poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai . Aș putea să vă răspund în modul corect la situația plantei dumneavoastră. Poze făcute de aproape cu suficientă lumină la frunze, ghiveci substrat, la tăvița de sub ghiveci. Foarte important ar fi să descrieți puțin despre plantă. Unde este poziționată, de cât timp este în acel ghiveci cu ce fertilizați, cum procedați cu udările...
@christianmarinescu2917
@christianmarinescu2917 4 ай бұрын
De unde iau fier sa pun ? , eu am lamii pusi in pamint direct pentru ca nu este iarna aici niciodata . Multumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bună. Sunt fertilizanți specifici pentru citrice, ce sunt completi de macro si micro elemente. Deci și fierul.. Trebuie să verificați dacă solul unde este lamaiul, este un sol cu PH 5 sau 6. Se poate regla ph cu scoarța de prin. Se pune deasupra solului ( nu va creste iarba si terenul va deveni un teren acid.. Citricele daca nu au un sol cu PH 5 sau max 6 nu reușesc să asimileze elementele nutritive, deci nici fierul.
@StefanIlie-lq6bx
@StefanIlie-lq6bx 8 ай бұрын
Dacă îl tund toamna târziu are ceva ?că nu mai are loc în casă
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Buna.Este de preferabil sa nu tundem toamna.In cazul tau nu ai de ales. La tunderi in general plantele sint stimulate sa vegeteze. Iarna trebuie sa se odihneasca vegetativ.
@manuelachirescu
@manuelachirescu 2 ай бұрын
Buna ziua. Am altoit un lamai anul trecut. Dar nestiind cavtrebuua taiata tiata coroana am altoit doar o craca. Altoiul a prins bine si a facut noi ramuri. Saptamana aceasta am altoit si restul de lamai. Are 7 zile si se vede ok. La cat timp va genera flori / fructe. Clima e buna Barcelona propice citricelor . Specific ca e in ghiveci crescut din sămânța. Altoit din lamai copac de gradina fructífer
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună. Florile apar pe lastari de un an. Deci pe lastari crescuți anul acesta vor ieși flori anul viitor.
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Felicitări pentru pasiunea dumneavoastră pentru plante și altoiri.
@moromoro4506
@moromoro4506 4 ай бұрын
Buna ziua. Referitor la fier. Care este produsul pe care dvs il folositi? De ex eu folosesc Pokon pentru citrice. Pe produs printre altele scrie ca microelementul Fe este in proportie de 0.03%. Nu scrie sub ce forma este? Gasim in comert Fe pentru citrice ca atare?
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã.. Se gaseste in comert atat in formã lichida cat si solidã. Se respecta strict indicatiile de pe ambalaj. Nu se gãseste fier specific pentru citrice. Acelasi fier functioneaza foarte bine la toate plantele. Foarte bun pentru citrice sunt fertilizanti specifici, ganditi si studiati. In compozitia fertilizantilor pentru citrice este prezent fierul ca de altfel si alte microelemente. Administram surplus de fier plantelor ce au intrat in carente de fier vizibile pe frunze. Ph ul este strans legat de carenta de fier. Un ph ridicat in sol, nu permite citricelor sa administreze fierul. (Putem administra fier, dar planta nu reuseste sa asilileze)
@moromoro4506
@moromoro4506 4 ай бұрын
@@FermaArdai daca ingrasamantul lichid pe baza de fier se aplica foliar mai conteaza ph apei sau pamantului in care este plantat citricul? Multumesc frumos
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
@@moromoro4506 nu conteazã ph pentru ingrasamant foliar. Administrarea ingrasamantului foliar este asimilat imediat de plantã, si este temporar. Pentru o dezvolte normala este bine torusi ca pH sã fie cel optim. Este greu sã controlãm ph in sol.. Solul nu pierde ph de la o zi la alta udand cu apã de la robinet cu un pH 8.. Dar este bine sã schimbam solul odata la 4-5 ani.. atât din motive de crestere al ph-ului, cat si pentru regenerarea radacinilor, taind o parte din ele..
@bogdanserban3582
@bogdanserban3582 4 ай бұрын
Ce părere aveți despre balega de vacă fermentatâ nu crudă, multumesc?!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
@@bogdanserban3582 Bună.. cultivarea in ghiveci este total diferit de cultivarea plantelor in gradina. Balegarul, chiar dacă este de 2 sau 3 ani..Este tot materie organică.. deci nu poate fi asimilată de plante., trebuie să treacă prin procese de descompunere, (larve, microorganisme, apoi bacterii..)
@user-pp3cq3cs5n
@user-pp3cq3cs5n 4 ай бұрын
Bună ziua, am.un lămâi la ghiveci , 3 ani vârstă, și au căzut toate frunzele și florile care le făcuse în decembrie. K-am.scos un pic afară, în perioada cind a fost cald, și pare să-ßi revină. Care ar fi cauza? O fi prea cald în casă, sau o trebui sa adaug ceva fetilizatori ? Va mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Pot să fie multiple cauzele. Poate să fie o coincidență revenirea lui după ce l-ați scos afară. Este primăvara și citricele incep să intre în vegetație. Dacă vreți puteți trimite poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com poze făcute de aproape cu suficientă lumină, la frunze față spate, la sol la ghiveci si tăvița de sub ghiveci. In câteva zile în funcție de tipul liber am să vă răspund și explica eventualele probleme. O zi minunată vă doresc 😉
@fanicaiacob5692
@fanicaiacob5692 2 ай бұрын
Buna ziua! 1.Un lamai mi s-a uscat complet (cazut frunze, tulpina aparent uscata) si acum in primavara (de vreo 3 saptamani) de pe laterala au iesit 2 crengute pe care lasandu-le au crescut la cca 30 cm lungime si la o grosime de cca 3-4 mm; ambele sunt sub cercul de altoi.Daca fac butasi din ele, banuiesc ca vor rezulta noi lamai dar nu vor fructifica, asa-i? Dar macar flori vor face? Are vreun rost sa replantez butasii? Merita? 2.Care e retzeta pt masticul de casa? Alese multumiri pt eventuale raspunsuri
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună seara. Lăsați momentan planta cu acei lăstari să se dezvolte. Voi face un video despre acest aspect. Vor trebui altoiți acei lăstari. Prin butasire veți obține plante de lămâi sălbatic, pt că acei lastari sunt din partea de portaltoi. Nu vor face flori și deci nici fructe.
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
100 ml aracet de tâmplărie 1 linguriță oxid de cupru, sau sulfat de cupru. 2 lingurițe de ulei de măsline sau de floarea soarelui , pentru elasticitate si permeabilitate. Eu prefer oxidul de cupru pentru că este de culoare verde deschis. Iar sulfatul de cupru este de un albastru foarte intens.
@mirceabobis
@mirceabobis 9 ай бұрын
Cu ce putem fertiliza lamăiul?
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
In aceasta perioada cu Fosfatul de Potasiu 3 ori la interval de 1 saptamana
@mioaradinu3316
@mioaradinu3316 3 ай бұрын
Bună ziua! vă rog din suflet să mă ajutați să salvez și eu un lamai și un maslin
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună ziua. Trimiteți poze făcute de aproape clare cu suficientă lumină, la plantă, la ghiveci, la sol și la tăvița de sub ghiveci. pe adresa de email fermaardai@gmail.com
@bodeapantelemon2532
@bodeapantelemon2532 9 ай бұрын
Cum polenizează lamaiul? Multumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
lamaiul este capabil de auto-polenizare, ceea ce înseamnă că polenul de la o floare poate fertiliza si celelante flori Cu toate acestea, auto-polenizarea nu duce întotdeauna la cea mai bună producție de fructe, deoarece poate rezulta într-o diversitate genetică limitată, deci ideal ar fi sa ai mai multe plante de lamai
@bodeapantelemon2532
@bodeapantelemon2532 9 ай бұрын
@@FermaArdai Eu am întrebat în contextul în care ai un singur pom, nu o livadă. Se poate apela la o altă metoda de polenizarea pentru a lega mai mult rod, și care ar fi aceea?
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
@@bodeapantelemon2532 da ai dreptate, nu am fost explicit. Daca lamaiul dumneavoastra este in gradina,pe balcon,sau terasa... nu-ti face probleme vor fi albinele atrase de parfumul florilor si vor poleniza ele.. nu este nevoie de o alta planta de lamai prin preajma, polenizarea se face intre florile de la aceeasi planta, la lamai este destul si o adiere de vant sa se faca polenizarea.. pentru ca lamaiul sa tina fructele are nevoie de energie. Deci ( udari corecte, fertilizari corecte atunci cand este in plina dezvoltare vegetativa, de soare cat mai mult pentru a procesa elementele nutritive) asadar un lamai viguros va tine fructele, daca este slabit va da prioritate dezvoltarii radacinilor si a vegetatiei in schimbul fructelor. O zi buna.👋👍
@user-bg5bs9ww9g
@user-bg5bs9ww9g 3 ай бұрын
Salut! De ce cad florile și rodul? Multumesc!
@claudiua7061
@claudiua7061 5 ай бұрын
va salut, o intrebare, de ce lamaiul meu nu face mai multe frunze si nu sunt asa de verzi ca in video-ul al dvs. In schimb el face flori/lamai de mai multe ori pe an
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Bunã. Posibil sã fie o problema de fertilizare. O fertilizare cu un aport scãzut in Azot poate produce acest dezechilibru. O altã cauza poate fi, reactia unui stres termic sau hidrologic. O altã cauza poate fi pH din sol. Dacã puteti trimite poze pe adresa de email de pe canal. fermaardai@gmail.com. la planta frunze fata spate, la sol la ghiveci si tavita de sub ghiveci. Poze facute de aproape, clare cu suficienta lumina.
@janzamfir1819
@janzamfir1819 8 ай бұрын
JAN:un lămâi”a murit” astă iarnă,a regenerat în primăvară dar nu are flori.Care este problema? Mulțumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Buna. Daca lastari regenerati sunt in zona altoita, deci deasupra portaltoi. Lãmâiul dumneavoastra va face flori in primavara urmatoare. fructifica intotdeauna pe ramurile de un an inainte. Nu a dat prioritate florilor si fructificari pt ca lamaiul si plantele in general dupa o pierdere masiva a vegetatiei, a consumat multa enerie pentru a reporni. Aceasta energie o va reprinde doar cu ajutorul frunzelor, deci va da prioritate vegetatiei si nu florescentei. Daca planta dumneavoastra de lamai sa dezvoltat armonios in timpul primaveri si a veri, daca a acumulat destula energie pentru fructificare, va face flori si fructe in primavara, altfel va incerca si in primavara urmatoare sa dezvolte partea vegetativa.
@user-em2co2qs4p
@user-em2co2qs4p 6 ай бұрын
Daca creste ecscesiv dar nu tine florile ce pot să-i fac??❤
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
De obicei plantele de citrice încep să țină florile și să fructifice după 5-6 ani, pănă atunci vor face volum în vegetație. posibil ca planta dumneavoastră să aibe mai pușin de 5 ani.
@valericastratila3258
@valericastratila3258 4 ай бұрын
Cum putem sa le dam fier ca nu stiu nimic despre lamii mulțumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Gasiti un video tutorial pe canal. Este si in playlist. Se chiamã.. impotanta fierului la lamai ❤️
@vioricagrigorean4249
@vioricagrigorean4249 2 ай бұрын
Am un lămâi care nu este pe rod,întrebarea mea este: Pot face taiere acum?
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Se poate taia. Si posibil să intre în florescență. Nu uitați să fertilizați cu fertilizant specific citricelor. Conform instrucțiunilor de pe ambalaj respectând strict dozele și perioada de administrare.
@tiborfarkas1105
@tiborfarkas1105 7 ай бұрын
Mai multe fructe ; 4 seasons (4-stagioni), Lunario , Carrubaro........
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
Sunt lamai ce au nevoie de multa lumina si caldura. La noi in Romania nu putem obtine rezultatele bune la aceste soiuri.
@lucianbogosel6599
@lucianbogosel6599 9 ай бұрын
Bună ziua! Eu mă confrunt cu o problemă la un portocal și nu știu ce sa i fac, mai exact au apărut crăpături pe scoarța copacului
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Buna. Crapaturile sunt adanci? Se vede structura trunchiului? Adica partea mai lemnoasa?
@lucianbogosel6599
@lucianbogosel6599 9 ай бұрын
Da, crăpăturile sunt adânci, se vede partea lemnoasă
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
@@lucianbogosel6599 ok esti chiar norocos maine editez video. Cum inchidem crapaturile la lamai, mai exact cum ajutam plantele sa cicatrizrze crapaturile cauzate din diferite probleme.👍
@lucianbogosel6599
@lucianbogosel6599 9 ай бұрын
Mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Potiteti viziona videoul referitor la problema dumneavoastra. O zi buna 👍😉
@user-jx6ov7if1b
@user-jx6ov7if1b 5 ай бұрын
Te salut am și eu un lamîi și nu știu să-l curăț
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Bunã. Poti sa descri ce anume trebuie curatat? Ramuri, frunze, sau pur si simplu trebuie sa faci taieri de structurare,sau taieri pentru fructificare?
@ionuttoma6487
@ionuttoma6487 4 ай бұрын
Taierile se fac pe nod?
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Pe nod doar dacã facem taieturi de formare taind ramuri mai importante, mai groase de 2 cm
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Voi edita un nou video tutorial despe taieri, mult mai complet. Nu vã grabiti cu taierile pentru fructificare, este incã iarna.
@sandudaniel8762
@sandudaniel8762 8 ай бұрын
Cu ce fertilizati dvs si in ce perioada
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Eu fertilizez in toata perioada vegetativa. Adica Martie-Iunie, Septembrie Noiembrie. In Octombrie fertilizez doar cu Fosfatul de Potasiu care ajuta la lemnificarea radacinilor si ramurilor, intaritea noilor frunze. De 3 ori la intervale de 10 zile In rest fertilizez cu orce fel de fertilizant specific citricelor , fie in forma lichida, pulbere,sau granule. Cand scoateti plantele afara in primavara se pot administra si fertilizanti organici.
@sandudaniel8762
@sandudaniel8762 8 ай бұрын
@@FermaArdai vreau sa vb mai multe cu tine despre niște kiwi cum te pot contacta
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
O sa te contactez eu saptamana viitoate
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Marti
@FermaArdai
@FermaArdai 8 ай бұрын
Salut. Poti sa-mi scri nr de tel pe acest email ardaimarius_daniel@yahoo.it
@gheorghero7106
@gheorghero7106 3 ай бұрын
Bună ziua. Am un lămâi dar nu pot să îl dezvolt frumos. Aș trimite niște poze u el poate îmi dați un sfat.
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună ziua. Trimiteți poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com poze făcute clare cu suficientă lumină. La plantă, ghiveci la sol si tăvița de sub ghiveci.
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Voi putea răspunde in weekend
@user-ip3vn9ws5v
@user-ip3vn9ws5v 6 ай бұрын
Cu ce treabă udat pământul dacă are lipsa de fier?
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Bună . Lipsa fertilizant specific pentru citrice, dar se poate administra și fier solubil cumpărat tot din florări, dedeman sau de pe internet. Dar ATENȚIE un PH necorespunzător al solului împiedică asimilarea fierului de către plantă. PH-ul trebuie să fie intre 5 și 6.
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Fertilizarea cu fier dar și alți fertilizanți NU se administrează IARNA. Asteptăm primăvara pentru a fertiliza.
@georgetatoma2812
@georgetatoma2812 5 ай бұрын
Ma bucur ca mi a venit ideea sa întreb pt lamiiul meu, ca nu făceam nimic din ce am auzit aici, va mulțumesc și am sa încep chiar de astăzi, Cine mi la dat mi a zis sa l ud cu apa ruginita aducă sa pun cuie folosite într-o sticla și sa ud lamiiul, mulțumesc am sa va mai vizitez scrieti-mi numele va rog sa știu cum sa va caut, sa aveți sanatate
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Bunã dimineata. Aveti pe canal multe video tutorial despe cultivare lamai. Indentificãm cauza apoi corectam.
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Canalul este Ferma Ardai Aveti posibilitatea sa va inscrieti la canal sa fiti la curent cu toate noulatile dar si sa vedeti celelante video foarte instructive. Aveti un buton sub video unde este scris abonativa apoi un alt buton cu imaginea unui clopotel.. pentru a fi instiintata de urmatoarele apariti . va multumesc . Va doresc o zi frumoasa.
@LaurentiuPicior
@LaurentiuPicior 6 ай бұрын
Vă salut, Am un lămâi de vreo 5 ani, daca nu cumva mai mult - are aproape 2 metri. Nu a fost tuns/tăiat niciodată fiindcă nu am știu cum să o fac, de aceea vă rog să mă îndrumați un pic! V-as putea trimite și niște poze dar nu știu cum. Îmi puteți spune unde și ce anume sa tai la el!? Mulțumesc mult!
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Poti trimite poze pe aceasta adresa de email. fermaardai@gmail.com Nu este complicat deoc. A fost altoit ? sau l-ati cumparat deja altoit ?
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Taierile se fac in primavara. Nu mai este mult pana atunci. voi edita un video mult mai complet si mai explicit. Video actual ce este pe canal era unul din primele video si nu aveam experienta la filmat si la editat.. Intre timp trimite poze cu panta dar si poze la sol , ghiveci si la frunze de aproape (fata spate)
@IoanGherlea
@IoanGherlea 2 ай бұрын
De ce cad florile de la lămâi?
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună seara. Sunt multe cauze. Posibil ca planta dumneavoastră să nu fie destul de matură, ajunge la maturitate după 4 ani. Ori nu a fost fertilizată corect cu un fertilizant specific citricelor. Sau PH ul solului este peste indicele 6. Un PH mai mare de 6 citricele nu mai reușesc să se hrănească. Odată la 4 , 5 ani trebuie schimbat solul cu unul specific citricelor PH 5
@ArdaiThomasPoker
@ArdaiThomasPoker 9 ай бұрын
ditamai lamaile ai acolo.
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
Taieturi corecte , flori si fructe multe. Multumesc pentru aprecieri 😃
@leoionescu9355
@leoionescu9355 2 ай бұрын
Vă rog să mă ajutați si pe mine daca puteți?Am cumpărat un lămâi din piață care are cam 1,90 m înălțime. Aș vrea să-l scurtez, să tai din el, dar nu stiu unde e altoit și mie frică să nu-l tai cu tot cu altoi.Cum imi dau seama dacă rămâne partea altoită netăiata?Mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 2 ай бұрын
Bună seara. Puteți trimite poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com . Și o să vă explic. Poze făcute de aproape cu suficientă lumină. Și dacă tot trimiteți poze, trimiteți și la frunze, sol și tăvița de sub ghiveci. Dacă văd ceva probleme, mai bine să știți dinainte. O seară frumoasă vă doresc 😉
@aureliamuntean4574
@aureliamuntean4574 6 ай бұрын
Bună ziua! Pe lămîiul meu a apărut mucegai și îi cad frunzele! Cum îl pot salva? L-am stropit çu soluția atașată!
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Este un puf slbicios?
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
dacă puteți trimite poze pe această adresă fermaardai@gmail.com Poze facute de aproape la frunze (față spate) poze la sol și la tăvița de sub ghiveci, poze la acel mucegai. Asigurațivă ca pozele sunt făcute clar. O seară bună
@costicaneagu3679
@costicaneagu3679 7 ай бұрын
Mulțumesc Știam că lamîiul va face fruct dar cineva dintre prietenii mei , se contrazicea cu mine că un pom exotic și sălbatic cum ar fi lămîiul , nu va produce fructe niciodată Acum am suguranța că pomișorii care îi am din semințe , că pot produce fructe Va mulțumesc frumos pentru ajutor
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
Cu placere. Trebuie doar sa avem rabdare 👍
@valeriacojocaru3445
@valeriacojocaru3445 3 ай бұрын
Lămâiul meu face flori foarte multe , dar cad toate.Anul trcut doar două au sjuns la maturitate.
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
Bună seara. Folosiți un fertilizant specific citricelor. Fosforul si Potasiul sunt macroelemente necesare pentru legarea fructului. Ca de altfel si fierul are un rol foarte important in dezvoltarea plantei de lamai. Dar atentie daca PH-ul nu este cu un indice de 5 maxim 6 lamaiul nu poate absorbi fierul si nici majoritatea elementelor nutritive. Solul se schimbă o dată la 4 .. 5 ani cu un sol specific citricelor PH 5.. dealtfel si fertilizanti trebuie sa fie specifici citricelor (avand in compozitie toate elementele necesare)
@valeriacojocaru3445
@valeriacojocaru3445 3 ай бұрын
@@FermaArdai La ce interval trebuie aplicate ?
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
@@valeriacojocaru3445 Dacă procurati fertilizanti specifici din magazin, cu siguranță exista instrucțiuni pe ambalaj. Se respecta strict instrucțiunile.
@dorindorin8995
@dorindorin8995 4 ай бұрын
Am înțeles ca lămâii au nevoie de fier. Spuneți mi un îngrășământ natural care conține fier, sau ce folosiți dvs ca îngrășământ??!!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bună.. Eu folosesc fertilizanți specifici citricelorI (au in compozitie atât macroelemente AZOT FOSFOR si POTASIU.. cât și microelemente fier ,magneziu , calciu etc etc) Se gasesc atât in florări cât si în centrele specializate.. cum ar fi dedeman.. Nu contează marca sau forma fertilizanților.. (pot fi in formă lichidă , granule, sau praf de dizolvat ân apă) trebuie doar să respectăm instrucțiunile de pe ambalaj.. Cu toate acestea daca solul din ghiveci are PH-ul mai mare de indicele 6.. citricele nu mai reusesc sa asimileze fierul este indicat schimbarea solului odata la 4, 5 ani.. cu un sol specific citricelor PH5.. sau PH6. Schimbarea solului este recomandat sa se facă in perioada repausului vegetatiuv.
@bogdancostin7491
@bogdancostin7491 4 ай бұрын
Buna ziua am un lamai de 3 ani 3 ani jumatatate, anul acesta a cazut toate frunzele si plus de asta ii s.a uscat si unele crengute. De ce? Multumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã ziua. Este mult de explicat. Dar de curând pentru a raspunde multor urmaritori cu aceasta problemã am editat de curând un video tutorial. Il gasiti pe canal ( probleme la lămâi) dacã veti mai avea nedumeriri vã pot raspunde si la alte intrebari.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Urmarind video veti inelege mai bine
@dorindorin8995
@dorindorin8995 4 ай бұрын
Mulțumesc. Nu sunt de acord cu răspunsul tău ca un robot. Tocmai ca eu vreau îngrășământ Bio, natural, făcut de mine, nu chimicale din comerț!! Vreau sa mănânc o lămâie 100% naturala, fără chimicale!!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Din pacate nu poti obtine fier, fosfor.. si alte microelemente obtinute din compostarea materialelor organice.. in natura, se gasesc toate aceste elemente.. Din pacate, pentru cultivarea plantelor in ghiveci.. odată consumate aceste microelemente trebuiesc completate. Oxidul de fier , nu vad ce este gresit dacă il administram obtinut prin oxidarea fierului.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Pentru a avea 100% bio aveti nevoie de cultivarea lor in gradina.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Singurul microelement ce poate fi administrat de noi in mod natural este fierul.. obtinut prin oxidarea lui cu pulpa de la o lamâie.. Am editat un video pe această temă.. poate vă este de ajutor. Am fost sincer cu dumneavoastră, si nu vă amagesc cu alternative care nu ar funcționa.. ,👍
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Pentru îngrijirea citricelor împotriva dăunătorilor am oferit alternative bio in diferite video. Cred că dacă schimbati frecvent solul la planta dumneavoastră puteți rezolva si fertilizarea lui pe cale bio. Un substrat specific pentru citrice cu un ph acid 5. Administrarea in ghiveci fel si fel de idei ce am vazut pe KZbin, precum zat de cafea, cenușă, etc etc.. vă adigur că sunt minciuni si vă pierdeți timpul si planta.
@gheorghitanedelea1449
@gheorghitanedelea1449 5 ай бұрын
Bună ziua . Dacă tot aveți și îi tăiați (toaletați) îmi dați și mie câțiva lăstari? Aș vrea să încerc să prind sub pet ca la trandafirul japonez.Vă cer pentru că nu am de la cine să iau.Vă rog să nu vă supărați că îndrăznesc.MULTUMESC ptr.orice răspuns.
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Buna.. Va multumesc pentru vizionare. taieturile le fac in primavara. nu ar fi problema de lastarii ce ii tai. Este totusi o problema fizica sa pot trimite acest lastari. (eu locuesc in momentul de fata in italia) nu promovez vanzari, promovez tehnici de cultivare. I-mi pare rau ca nu va pot ajuta. Insa in primavara vor aparea in luna Aprilie la Lidl si Dedeman plante de lamai , si citrice in general.(preturi destul de convenabile)
@gheorghitanedelea1449
@gheorghitanedelea1449 5 ай бұрын
@@FermaArdai Ok . Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi răspunde.
@mioaradinu3316
@mioaradinu3316 3 ай бұрын
Mulțumesc
@mariusplant
@mariusplant 9 ай бұрын
Cand e bine de udat lamaiul dimineata sau seara?
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
De preferabil seara, este momentul cand plantele absorb cel mai bine apa.
@mariusplant
@mariusplant 9 ай бұрын
@@FermaArdai multumesc pentru raspuns. Numai bine. Succes in toate.😁
@mariusplant
@mariusplant 9 ай бұрын
@@FermaArdai ati raspuns rapid. Deobicei pe alte canale nu prea sunt bagat in seama, sau primesc raspunsuri vagi.
@FermaArdai
@FermaArdai 9 ай бұрын
@@mariusplant multumesc la fel. Numai bine
@zanfiraistratie8242
@zanfiraistratie8242 9 ай бұрын
Din ce cauza apar paduchi testosi? Cu ce putem stropi, ceva bio? Eu ii mai curat cu o solutie din apa cu sapun si ii mai stropesc cu ulei de neem. Problema este ca ei tot apar !
@cracbeton2926
@cracbeton2926 4 ай бұрын
Am cump.un lămâi cu cinci fructe.După un an s-a uscat,l-am tăiat,am vrut să-l arunc,dar au apărut câteva frunze şi l-am păstrat.O să mai "rodească"vreodată?!ce ar trebui să fac?!s-a umplut şi de ..."păduchi"(aşa le zic eu)!mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã.. dacã vegetatia este dedesubt de partea altoiului nu va rodi.. va trebui altoit. Pentru acei paduchi ( afide) puteti sa va procurati un insecticid din centrele specializate, florari sau dedeman. Sau puteti face un insecticid bio, din usturoi. Un catel de usturoi presat la 1 litru de apã, strecurati totul, apoi cu o pompa manualã stropiti frunzele deasupra dar si dedesubt..👍
@balintlehel
@balintlehel 4 ай бұрын
Salutare, am nevoie de un sfat de la dumneavoastră. Lamâiul meu este ținut in casă lângă geam. Problema la mine este că acum 2-3 luni, deci prin Noiembrie am avut vreo 3 bulbi rămași după floare de fruct, care din păcate au căzut după un timp foarte scurt. Unde ar putea fi problema? Săptămâna asta voi schimba pământul, au apărut și flori, dar eu deduc nu de fruct, sau poate nu știu eu. La lămâi fiecare floare este urmată de fruct ? Vă rog frumos să mă ajutați. Cu mult respect Balint
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã seara. Am nevoie de mai multe informati.. Cam ce vârsta are planta. De cât timp este in acel ghiveci. Ce fel de fertilizant folositi (mã intereseazã titlul de pe eticheta unde este indicata concentratia de macroelemente.. NPK. Ce valori au.
@balintlehel
@balintlehel 4 ай бұрын
@@FermaArdai Mulțumesc pentru răspunsul rapid. Valorile NPK sunt 3,1+0,5+4,1 așa sunt trecute. Este un fertilizant organic special pentru citrice. Trebuie să mai adaug că eu am adăugat mai mult decât 1x pe lună crezând că întăresc lămâiul. Planta cred eu ca are undeva acum aproape 3-4 ani și aproape de un an este la mine în același vas. Este încă în putere, dar pierde săptămânal 1-2 frunze verzi sănătoase, fără pete. Are un singur fruct, la transport a mai pierdut două și un al treilea a fost tăiat când era galben. Eu ud lămâiul în funcție de cum arată frunzele și dacă fructul începe să fie moale. Sper că această descriere este de ajuns ptr. o concluzie. Dacă mai sunt eventuale nelămuriri va răspund cu plăcerea. Mulțumesc.
@balintlehel
@balintlehel 4 ай бұрын
Bună seara, revin cu un mic mesaj pentru că nu am mai primit răspuns la descrierea detaliată cerută de dumneavoastră. Vă rog să îmi răspundeți dacă timpul vă permite. Mulțumesc.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Bunã seara. Nu stiu cum mesajul dumneavoastra nu l-am observat. Ati facut bine sa insistati.. Deci citricele leagã fructul de la o vârsta mai mare de 4 .. 5 ani.. in toatã aceasta perioada va da prioritate vegetatiei.. si trebuie sa-l lãsãm sã creasca liber. Fãrã tãieri de formare sau pentru fructificare. Mici pomisori, tinerele plante intra in florescenta dar renunta la ele.. ca orce planta sau vietate au perioada lor de tinerete. Fertilizantul este ok..doar cã trebuie sã respectati indicatiile de pe eticheta, inclusiv perioada de administrare. Dacã schimbati pamantul, sã fie specific citricelor cu un pH cuprins intre 5 si 6. Schimbamd solul nu mai fertilizanti pânã in Septembrie. Este suficient fertilizant in sol. Acele flori care au aparut sporadic , nu tinem cont de ele.. Lamaiul are o florescenta foarte abundenta, si leagã fructul cam in proportie de 5% . Un lămâi de talie normala de apartament duce la maturitate cam 20 fructe maxim.. ( deci vor fi numeroase flori.. 400.. 500) Dupã schimbarea solului sa stati atent cu udarile..
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Pentru ingrijirea plantelor in general.. dar in special pentru citrice avem nevoie de multe informatii .. Nu ste greu dar nu trebuie sa ne grabim.. Plantele au timpul lor.. rand pe rand voi atinge cat mai multe argumente si situatii.. canalul este de scurt timp.. cu timpul voi incerca sa creez video tutorial cat mai exlpicite.. Acele frunze daca nu sunt multe este "normal" .. Suntem la iesirea din iarna.. plantele sunt constranse sa traiasca in apartamente cu lumina mai putina.. etc etc.. sa zicem ca deabea asteapta sa se reincarce cu energie de la soare.. Poate fi si fertilizantul in exces.. Iarna si vara nu se fertilizeaza... August si Decembrie Ianuarie.. Sunt in repaus vegetativ..
@costicaneagu3679
@costicaneagu3679 7 ай бұрын
La citi ani un lamii poate produce fructe Atît la cel altoit cît și la lamîiul sălbatic așa cum îl am eu
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
Perfect. Vedem cum trece iarna. 👍😉
@iosifluput2839
@iosifluput2839 4 ай бұрын
Lămâiul înmulțit prin butășire nu trebuie altoit numai acel înmulțit din semințe
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Exact 😉
@IonutBunea
@IonutBunea 6 ай бұрын
Ce facem cu locul din care au căzut sau am recoltat fructele? Tăiem și acolo?
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
Bunã. În partea unde au fost fructele tot acolo va fructifica. Tãiem câte putin în fiecare an cu taieturi controlate. Voi face în primavara diferite video despre taieturi pentru diverse situati( fructificare, formare coroana, reîntinerirea vegetatiei etc etc.. ) Tãieturile cel mai bine sã le facem în primavara. Sarbatori fericite 👍😉
@IonutBunea
@IonutBunea 6 ай бұрын
@@FermaArdai, Mă refer strict la locul din care s-a desprins lămâia de codiță. Mulțumesc!
@FermaArdai
@FermaArdai 6 ай бұрын
@@IonutBunea va cadea singurã cu timpul.
@mioaradinu3316
@mioaradinu3316 3 ай бұрын
Lămâiul numai are nici o frunză iar măslinul are multe crenguțe uscate și multe ramuri verzi crescute
@dorindorin8995
@dorindorin8995 4 ай бұрын
Ce îngrășământ natural sa punem la lămâi?? Am vreo 6 lămâi cu frunze vechi, foarte deschise la culoare, în loc de un verde închis!! Doar frunzele noi, sunt verde închis!
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Nu putem pune la plantele cultivate in ghiveci ingrășamânte naturale (pentru că nu dispun de microelemente Fier Magneziu .. etc etc..) Am să explic intr-un video tutorial care este diferența dintre ingrașamânt natural si cel artificial produs chimic.. Nu vă ingrijorați sa administrati fertilizanți produși prin procedeu chimic.. Nu afectează deloc fructele in a fi sau a nu fi BIO. Pentru a avea fructe BIO trebuie sa nu folosin insecticide.. Am să intru in detalii intr-un video facut anume pe acesată temă.
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
În această perioadă sunt mai liber.. și mă pot ocupa mai mult in a vă ajuta.. Dacă doriti puteți trimite email fermaardai@gmail.com Poze facute de aproape clare cu suficientă lumină , la frunze fața spate, la sol la ghiveci si la tavița de sub ghiveci.. Le analizez si va pot indruma ce este de facut.. O seara bună!!
@iosifluput2839
@iosifluput2839 4 ай бұрын
Ramura nu trebuie lăsată să crească mai mult de 20 cm se cupeste vârful apoi dă doi s-au trei lăstari care dau rod
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
In primi ani se lasa sa creasca libera sa ingroase tulpina Plantele obtinute din butasi nu trebuiesc altoite ( doar ca nu sunt asa de rezistente)
@FermaArdai
@FermaArdai 4 ай бұрын
Pe rod intra din anul 4
@elenachirosca954
@elenachirosca954 5 ай бұрын
In 2020 am pus 4 seminte intr-un servetel, l-am stropit cu apa am pus intr -un borcanel,l -am lasat in dulap in bucatarie, si dupa 3 saptamini,au facut mici radicini le -am plantat intr -un vas micut, dar din 4 seminte a rezistat numai 1 i -am schimbat, vasul,s -a ingrosat tulpina, acum are 1m,60.era plin de frunze,acum dupa ce am schimbat,casa,au inceput sa cada frunzele e adevarat ce spuneti. Deci acum are 4 ani cind trebuie sa- l altoiesc,???? Multumesc mult o saptamina frumoasa va doresc😮
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Bunã seara. Mã bucur ca va sunt de folos. Altoirile le facem în primavara cand plantele se afla in vegetatie. Este deja un video tutorial despe altoire. Voi mai edita cateva video despre altoiri, si veti alege are tehnicã vi se potriveste in cazul dumneavoastra, in functie de planta care o aveti. Vã doresc sãnãtate si toate cele bune 🌹👌
@elenachirosca954
@elenachirosca954 5 ай бұрын
Nu stiu de ce a fost taiat din mesajul meu,deci am spus ca din acele 4 seminte dupa 3 saptamini tinute in servetel,stropite cu un pic de apa,au facut radacini,dar dupa ce le -am pus intr -un vas,s -a dezvoltat numai,unu care acum dupa 4 ani, a crescut de 1m,60,ieri tulpina de aproape,1cm,50,deci il pot alto,va multumesc, am sa,urmaresc,videourile dumnevoa-stra,multa sanatate va doresc
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Nu era o problemă. Se intelege tot. Nu uitati ca lamaiul are nevoie de un PH 6 in sol pentru a putea absorbi fierul si elementele nutritive. In primavara ar fi ideal sa schimbati si solul cu unul specific. Pentru orce nelamurire sunt aici pentru a va putea ajuta. Sanatate si numai bine .
@ecaterinavereanu7826
@ecaterinavereanu7826 3 ай бұрын
nu se altoieste lămâiul nu v-a face lămâi niciodată chiar dacă vom face tăierea cum n-ați arătat ?
@FermaArdai
@FermaArdai 3 ай бұрын
@@ecaterinavereanu7826 Evident că trebuie altoiti..
@cristinapopescu5731
@cristinapopescu5731 5 ай бұрын
La mine lamaiul infloreste iarna.De ce?
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
Bunã dimineata. Probabil aveti in casã peste 18 grade, si planta dumneavoastra de lamai a iesit din repaus vegetativ, ca atare pentru acea planta este deja primavara. Nui nimic rau in asta. Important este sa administrati fertilizanti, nu in mod exagerat. Un fertilizant cu un aport scãzut in Azot.
@cristinapopescu5731
@cristinapopescu5731 5 ай бұрын
@@FermaArdai Mulțumesc frumos!
@cristinapopescu5731
@cristinapopescu5731 5 ай бұрын
Puteți să-mi spuneți ce anume?
@cristinapopescu5731
@cristinapopescu5731 5 ай бұрын
Adică are o denumire?
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
@@cristinapopescu5731 Un fertilizant specific pentru citrice si nu gresiti. Se gaseste la dedeman sau in florari. Respectati instructiunile de pe ambalaj in ceea ce priveste dozajul solutiei.(Plantella, Agro, Biopon etc etc)
@traianbucur3933
@traianbucur3933 5 ай бұрын
Un Nr telefon mulțumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
fermaardai@gmail.com raspund la intrebari si analizez probleme la plantele de lamai si nu numai. Nu pot da numar tel public.
@claudiainje8187
@claudiainje8187 5 ай бұрын
Am și eu un lămîi a apărut pe sub Frunze niște păduchi mici lipicioși cu ce săi stropesc mulțumesc
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
@@claudiainje8187 bunã. Ulei de Neem. Sau poti sa faci solutie de usturoi cu apã. 250ml apa 2/3 catei de usturoi.ii presezi bine pui in apã, lasi 30 min. Strecori si poti stropi peste tot. Fiind solutie bio nu te astepta la miracole ( va trebui sa repeti tratamentul dupã cateva zile) poti sa treci usor cu o pensula foarte moale pe frunze, la incheetura frunzei, pe tulpina etc
@mihaivaleriu7652
@mihaivaleriu7652 5 ай бұрын
​@@FermaArdai8:33
@FermaArdai
@FermaArdai 5 ай бұрын
@@mihaivaleriu7652 ❤️
@costicaneagu3679
@costicaneagu3679 7 ай бұрын
Lamîiul cum de a apărut lamîiul altoit Cineva spunea că la,iiul sălbatic nu va face fruct niciodată dacă nu va fi altoit Dar mă întreb de unde a apărut lamîiul așa zis altoit daca niciodată el nu produce dace ar fi sălbatic ! ? ...
@FermaArdai
@FermaArdai 7 ай бұрын
Face fruct si lamaiul salbatic dupa multi ani. Fructe mici si foarte acre. Prin selectie, de-a lungul anilor omul a abtinut pomi cu fructele mai mari. La fel cu toate fructele si legumele
Udarea lămâilor. Sfaturi practice
8:20
Ferma Ardai
Рет қаралды 12 М.
I wish I could change THIS fast! 🤣
00:33
America's Got Talent
Рет қаралды 75 МЛН
3 wheeler new bike fitting
00:19
Ruhul Shorts
Рет қаралды 50 МЛН
probleme la lămâi?
15:22
Ferma Ardai
Рет қаралды 59 М.
Lamaiul . De ce nu infloreste ?
9:08
Gradina lui Cristian
Рет қаралды 38 М.
Cum se înmulțesc murii fără spini..
10:06
Belly Kery-Viața la țară cu Daniel
Рет қаралды 25 М.
Grafting Citrus (lemon)
5:16
Puiu Toma - Iubim Pomii Fructiferi
Рет қаралды 124 М.
Taiere la un butuc de trandafir bătrân
5:17
Roberto Marius Popa
Рет қаралды 2,2 М.
Butasire lamai metoda simpla
8:27
Ferma Ardai
Рет қаралды 15 М.
Cum poti creste arbusti de Rodie - Punica granatum in Romania
9:20
Sanatate din plante
Рет қаралды 31 М.
I wish I could change THIS fast! 🤣
00:33
America's Got Talent
Рет қаралды 75 МЛН