Talasemia, o afecțiune cu care se poate trăi fără restricții

  Рет қаралды 5,670

MedLife

MedLife

Күн бұрын

Sindroamele talasemice sunt unele dintre cele mai frecvente deficite calitative ale hemoglobinei și presupune un deficit al unuia dintre lanțurile care compun proteina, transportorul de oxigen. Există mai multe tipuri de talasemie, în funcție de tipul de alterare care se întâlnește în lanțurile de hemoglobină. Cel mai frecvent tip de talasemie este talasemia minoră.
Dr. Mihai Ciochinaru, medic primar hematologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca Agora și Spitalului MedLife Titan, descrie talasemia minoră prin moștenirea tarei, a deficienței calitative a lanțului de hemoglobine, de la un singur părinte, nu de la ambii. Atunci când tara talasemică se moștenește de la ambii părinți, apare forma severă, homozigotă de talasemie, un fel de anemie cu un prognostic prost, nefavorabil pacientului. Acesta poate dezvolta valori foarte scăzute de hemoglobină încă din copilărie, care necesită transfuzii de sânge repetate.
Pacienții cu talasemie majoră au o speranță de viață limitată, care obligă la efectuarea unui transplant de măduvă, pentru a compensa deficitul genetic homozigot. Talasemia minoră prezintă puține simptome sau acestea pot lipsi în totalitate și se poate descoperi întâmplător, prin intermediul unor analize.
Pacienții cu talasemie minoră pot tolera foarte bine nivelele scăzute de hemoglobină, care au în general un nivel de hemoglobină cu 1-3 grame în minus, față de un individ normal. Organism se obișnuiește cu acest tip de anemie cronică și cu acest deficit de încărcare cu hemoglobină și oxigen.
Dr. Mihai Ciochinaru spune că atunci când un pacient care știe că are talasemie minoră și la care începe să scadă rezistența la efort sau apar alte simptome, trebuie să se ia în calcul dacă aceasta nu se asociază nu o altă cauză de anemie, care poate presupune pierderea unei cantități de sânge în tubul digestiv. În acest caz este nevoie de o atenție sporită la profilul pacientului talasemic și la recomandarea analizelor necesare.
Talasemia minoră nu necesită tratament deoarece este tolerată foarte bine de către organism și nu există o modalitate eficientă de a corecta deficitul genetic, care se poate face prin transplantul de măduvă pentru formele mai grave.
Se pot corecta consecințele metabolice ale anemiei prin administrarea de acid folic, care se consună din cauza destrucției mai rapide a globulului roșu în cazul pacientului talasemic. Talasemia minoră nu impune un stil de viață diferit al pacientului, în comparație cu un individ sănătos sau fără talasemie. Nu există restricții legate de efortul fizic sau de alimentație.
Ciochinaru Mihai, medic specialist hematologie - www.medlife.ro...
Specialitate - www.medlife.ro...

Пікірлер: 2
Modus males sekolah
00:14
fitrop
Рет қаралды 16 МЛН
Or is Harriet Quinn good? #cosplay#joker #Harriet Quinn
00:20
佐助与鸣人
Рет қаралды 50 МЛН
Фейковый воришка 😂
00:51
КАРЕНА МАКАРЕНА
Рет қаралды 6 МЛН
Webinar #NeuroaxisTalks: Scleroza multiplă
13:57
Neuroaxis Romania
Рет қаралды 1,2 М.
Dr. Gheorghe Cerin: Putem să trăim 100 de ani fără să ne distrugem arterele
35:25
Despre Scleroza Multipla impreuna cu Dr. Silvia Patrasc
33:58
Alexandra Chiriac
Рет қаралды 3,9 М.
Cum este cu o infecție bacteriana, cum este cu o infecție virală?
21:07
Ce să NU faci atunci când îți măsori Tensiunea Arterială
12:11
Pacientul 2.0
Рет қаралды 853 М.
Modus males sekolah
00:14
fitrop
Рет қаралды 16 МЛН