Bütünün tamamlanmamasının ruhsal ağırlığı o kadar ağırdıki, Tanrı'yı yaratmak zorunda kaldık. Onu yoktan var ettik.
@Tayfur-nc2qfКүн бұрын
💯
@alisoylu403410 күн бұрын
Seni seviyorum dostum, gerçekten, videolarını bekliyorum hep...
@STRØNGM4Ň8 күн бұрын
tanrı diye birşey yoktur.
@Phobia98boy10 күн бұрын
Kısaca, değildir.
@erdemo949710 күн бұрын
Anlatımın çok hoştu hocam, sevgiler . Kedinin ismini merak etmedim değil hani .
@hamzacelaleddin10 күн бұрын
Pascal.
@waltzonearth10 күн бұрын
@@hamzacelaleddininanmaktan başka çare yok diyorsun :))
@mmgencay6 минут бұрын
O zaman Tanrı, nedenselliğinde mi dışında olabilir?
@emre9617910 күн бұрын
bu konularda wittgenstein bence en söylenebilir şeyi söylüyor
@PhysicsSorcerer9 күн бұрын
Tanrıya ahlaki değerleri biz mi yüklüyoruz ?
@Âşk-ıEnbiya10 күн бұрын
Var olmak zorunda bi varlığın, ahlak ile ne gibi bir ilgisi olabilir.🤔
@durdurasim6 күн бұрын
Tanrı için değil senin için zorunludur
@Âşk-ıEnbiya6 күн бұрын
@@durdurasim sebebini söylemiş mi oldun? Tatmin edici bir cevap yazmadığın halde rahatsız etme beni 🙏
@dincermaden8 күн бұрын
Jagger bira paradoksu
@Atatürk209 күн бұрын
İlk öncelikle tanrı İYİ DEĞİLDİR, KÖTÜ DE DEĞİLDİR. İyi ve kötü insan zihninin bir oyunudur, tanrının yarattığı bağımsız etkenlerdir. Kötü dediğin şeye neden kötü dediğin onun doğası gereği değildir.
@ballatrix45328 күн бұрын
İyi şeyler olduğuna göre kötü seylerde olmalı sevgi olduğuna göre sevgisizlik de olmalı korku olduguna göre cesurlukta olmalı herşey zitliklardan doğar
@Tayfur-nc2qfКүн бұрын
Yaratılan hiçbir şey yok.
@sfk-gns10 күн бұрын
Tanrı'nın özellikle Doğu dinlerinde daha fazla işlenen dile aşkınlığı ve İslam ve Hristiyan mistisizmlerinde Tanrıyı varlıkla ya özdeş ya da varlığı Onunla doğrudan ilişkili gören Vücudi, Apofatik yaklaşımlar Tanrının ahlaki aşklığını en azından sezdiriyor. Yine de bu anlayışlarda iyilik kötülüğe nisbetle Tanrının yüceliğine daha yakın görülmeye devam eder. Bu arada gerçi dil alışkanlığından olsa gerek ama semâvi ifadesi İslami perspektifi yansıttığından ilmi veya felsefi izahlarda yer alması sizce de biraz uygunsuz olmuyor mu?
@kutay84216 күн бұрын
Semâvi ifadesini ne tür kullandığınıza bağlı. Göğe yakın, yerçekiminden azade, yukarıda, âli şeklinde kullanmak sizin dediğiniz gibi uygunsuz kaçabilir. Belki şöyle ifade edilebilir, semada maddeden çok boşluk yani tamamlanmamışlık görüyoruz. Sema kelimesi Adem'e öğretilen İsim(ler) ile aynı kökten. Aynı isme karşılık gelebilecek çokça seçenek olmasından hareketle Semâvi'yi tanımlamak bence daha yakışıklı.
@sfk-gns6 күн бұрын
@kutay8421 Semâvi kelimesi keşke dini literatürde sizin tanımladığınız şekilde kullanılıyor olsaydı o zaman sorundan bahsetmezdik ancak semavi kelimesi hakiki vahiy kaynaklı olarak addedilen üç İbrahimi dini tanımlamakta kullanılıyor. İlahi semadan inen hak dinler anlamında. Diğer tüm dinler ise buna göre semavi olmayan yani göksel değil beşer kaynaklı addediliyor. Yine de kullanımla ilgili bir kafa karışıklığı var ise İslam Ansiklopedisi'nde din maddesinde semavi niteliğinin hangi dinler için ve hangi amaçla kullanıldığına bakılabilir. Ayrıca başlığında Semavi kelimesinin geçtiği makalelere de göz atıldığında yine İslamiyet açısından vahiy kaynaklı olduğu kabul edilen üç dine atıf yapıldığı görülmekte. Ağız alışkanlığı olduğundan gündelik dilde de belki farkında olmadan kullanıyoruz. Ama misal Zerdüştlük ve Hinduizm gibi dinler de vahiy kaynaklı olduğuna inandıkları kitaplara sahipler. Belki öyleler veya değiller ama felsefi bir değerlendirmede bu nereye oturuyor? Gerçi Hamza hoca bu ifadeyi Tek Tanrılı dinlere atıfta kullanmakta ama bu durumda yine sorunlu çünkü Zerdüştlük de Tek Tanrılı bir din ama semavi yani hakiki vahiy kaynaklı kabul edilen din değil Müslümanlar indinde. Ayrıca Üstadın Kendilik Peygamberi dediği ve benim de hürmet beslediğin Kierkegaard üstatta da Musevilerde de bu tanıma tekabül edecek bir ifade yok.
@kutay84215 күн бұрын
@sfk-gns Dini literatürü bilemem ama Tanrı bence sizin (ve Kierkegaard'ın) işaret ettiğiniz şekilde kelimeye anlam yüklüyor. Ben hergün 10-13 kere allahümme salli allahümme barik okurken "İbrahim'e (ve takipçilerine) verdiğini Muhammed'e (ve takipçilerine) de ver" diye dua ediyorsam, bu içkinlik (Samed) sıfatı ile aşkınlık (Ehad) sıfatı arasında bir önceleme kıyasına selam çakar. Ben de kulun görevinin öncelikle içkin (immanent) olana yönelmek olduğunu düşünürüm. Bir başka örnek 112-4 "Onun dengi bir aşkın olamaz" diye biter. Biraz cüretkâr olacak ama 'küfüvven samed' diye benzeri bir 112-5.nci ayetin olmaması, bu tabanda Allah ile kul arasında tasavvufî bir denklik yakalanabileceğine yorulabilir. Güzel sözleriniz için ve bana bunları düşündürdüğünüz için teşekkür ederim.
@sfk-gns5 күн бұрын
@kutay8421 Ben teşekkür ederim.
@Tayfur-nc2qfКүн бұрын
@@kutay8421Tanrıların kralı Odin'mi?
@batuhancelik82207 күн бұрын
arkasına kitaplık ve bir şişe jagger alan filozof oluyor başımıza.
@hamzacelaleddin7 күн бұрын
@@batuhancelik8220 Aslında bir şişe de viski koymuştum da, kadraja girmemiş. Yoksa daha çok filozof olabilirdim.
@batuhancelik82207 күн бұрын
@@hamzacelaleddin boş muhabbet oğlum bunlar. bak ne güzel ailen allahın aslanı hz.hamzanın ismini koymuş sana. bunları tartışacağına milletin kafasını karıştırıp,çomak sokacağına saçını sakalını kesip adama benze
@batuhancelik82207 күн бұрын
@@hamzacelaleddin boş muhabbet oğlum bunlar bak ailen ne güzel allahın aslanı hz.hamzanın ismini koymuş sana. milletin kafasını karıştırıp çomak sokacağına git başka bir meşgale bul kendine ne iş yaparsın sen bunun üzerinden tartışalım seninle.
@batuhancelik82207 күн бұрын
@@hamzacelaleddin niye siliyorsun yorumu
@cryptophilosofia99963 күн бұрын
Nietzchenin hınç kavramının yaşam bulmuş halisin batuhan
@ersoy2011 күн бұрын
Hamzacım saç ve sakalını kesmemenin özel bir nedeni var mı?
@hamzacelaleddin11 күн бұрын
@@ersoy20 Makas kesmiyor.
@Âşk-ıEnbiya10 күн бұрын
Bu varoluşçu dünyada o kadar düşünücek şey varken, saç ve sakalı mi düşünsün adam
@mustafabarutcu443510 күн бұрын
@@Âşk-ıEnbiyabu dünyada yapılacak O Kadar iş varken bir de saçının sakalının bakımı ve temizliği ile mi uğraşsın bu adam😅
@Âşk-ıEnbiya10 күн бұрын
@@mustafabarutcu4435 yani dünyevi düşündüğümüzde önceliği kendine vermeli, fakat *metafizik* Olarak düşündüğümüzde benlik var mı yok mu, ben kimim?... Sorulardan sıra bize gelmiyor bile.(Kendimi anlatabildim mi bilmiyoru🤔m)
@mustafabarutcu443510 күн бұрын
@@Âşk-ıEnbiya Valla karnın acıktığı zaman benlik var mı yok mu anlarsın işte🙃
@kendini_bil10 күн бұрын
Tanrı bir varlık mıdır ki? :) Mantık açısından zaten varlık olan bir şey kendi dışında bir varlığı yaratma gücü olabilir mi? Varoluşun aynı zamanda ötesinde olmalı ki varlığın sınırlılıkları içinde hapsolmasın. Soru ve video komple hatalı öncüllere dayalı. Tanrı hem varoluşa içkin hem de varoluşu aşkın olmalıdır. Yani zihnin sınırlarıyla onu anlayamazsın.
@hamzacelaleddin10 күн бұрын
@@kendini_bil Daha dikkatli dinleyelim.
@waltzonearth10 күн бұрын
@kendini_bil her ne kadar kendi içinde mantıksal olarak çelişkili olsa da tanrının hem varoluşa içkin hem de varoluşu aşkın olması gerektiği çıkarımına hatta en başta bir tanrının olması gerektiği varsayımına mantıksal zihninle ulaşıyorsun. Gerçekten rasyonel aklın sınırlılıklarından kurtulmak istiyorsan tanrısallığa dair bütün iddialarından vazgeçmen ve kör imana sığınman lazım. Ya da sezgisel bir mistisizm, hissi duygulanımlar ve bireysel bir varlık kavrayışıyla sessizce idare etmen lazım.
@kutay84216 күн бұрын
Aşkınlık Ehad, içkinlik Samed sıfatıyla gayet güzel ifade edilmiş. En sondaki 'Lam yekün' ifadesi özel göreceliği hesaba katmazsak geçmiş zaman kipindedir. Yani bizim zamana kısıtlı algımızla anlamak, yazdığınız gibi zordur.
@akabak-ugur10 күн бұрын
Hiçbir şey anlatmıyor da sadece kafasindakileri toparlamaya çalıyor gibi gibi... okunan onca yazıyı, gözlemi vs zihninde oturtmaya çalışan karışık bir zihin sanki.... her neyse...