Tanrı niçin işitir görür ama düşünüp akletmez?

  Рет қаралды 153,193

Dücane Cündioğlu

Dücane Cündioğlu

Күн бұрын

Tanrı’nın gören, işiten, bilen (basir, semi, alim, habir) sıfatları var ama nedense düşünen, akleden, akıllı, zeki vb. bir sıfatı yok. Neden?
Kur’an’a göre tanrı işitiyor, görüyor, öfkeleniyor ama nedense düşünmüyor ve akletmiyor. Niçin?
Tanrı'yı yitirmeyi göze almadıkça Tanrı hakkında düşünemezsin!
Katıl butonu için: / @ducanecundiogluresmik...
felsefedersler...

Пікірлер: 715
@resulkalemli3605
@resulkalemli3605 2 жыл бұрын
Hocam, sizi çok seviyoruz, şer içinden hayır çıktı. Pandemi oldu ve evlere kapandık, pek değerli şahsınızla tanıştık. Konuşma gücünüz asla azalmasın 👏👏
@halime6242
@halime6242 2 жыл бұрын
Müritliğin ilk adımını atıp, bağımlı oldum galiba. Felsefe ile yakından uzaktan ilgim yok ama, dinlemekten kendimi alamıyorum. Sağ olun.
@dursunleventcanli2973
@dursunleventcanli2973 Жыл бұрын
Defalarca izlediğim program. Sizi bir değer olar görüyorum. Ülkemde saygılarla . Sağlıklı günler olsun hocam.
@bilalsenturk66
@bilalsenturk66 3 жыл бұрын
Başka insanlar da yazmış ama ben farklı fikirlerin içimde geliştiğini gördükçe midem bulanıyor, kusacak gibi oluyorum. Ve bunca yıldır birikmiş düşüncelerimin altyapısı çöktükce kendimi kötü hissediyorum. Aidiyetimi kaybetmek ve boşlukta savrulduğunu hissetmek çok kötü. Cehalet mutluluktur. Bunu yapmaya hakkınız var mı, ne güzel mutlu mesut yaşıyordum.
@halitgulmez1155
@halitgulmez1155 Ай бұрын
Belki klavuzu karga olanın...
@yalcnarzuoglu5796
@yalcnarzuoglu5796 2 жыл бұрын
"inanan adam kafasını kuma gömmeli ve çıkarmamalı." 😄 Çok hoşuma gitti bu sözünüz.
@nursensenyurt1467
@nursensenyurt1467 2 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, 2 gündür sizi sabahlara kadar izliyorum, tamamen tesadüfü oldu , iyi ki oldu ,. Hiçbirşey tesadüfü değildir diye boşuna dememişler. Ben 57 yaşında fabrika işcisiyim çokk cankulağı ile dinledim, geriye dönük tüm derslerini izliycem👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
@davutsalr8926
@davutsalr8926 3 жыл бұрын
Ahmet Arslan hoca ile yaptıkları felsefe ve biz videosu gerçekten izlenisi ve faydalıdır. Keşke tekrar bir araya gelip insanları aydınlatsalar.
@otantix1029
@otantix1029 3 жыл бұрын
Divan kelimesinin etimolojisi çok ilginç. Araplar zeki ve kurnaz insana hıı ente şeytaaan derler hâlâ hınzır bir gülümsemeyle. Çok aydınlatıcı bir konuşma.teşekkürler.
@selsoft
@selsoft 2 жыл бұрын
Akletmek, olayları birleştirip ilişki kurmakla ilgili bir şey. Her şeyi bilenin, takdir edenin akletmesine gerek yok. Allah zannetmez, tahmin etmez. Ne derse odur. Allah’ın görmesini ve işitmesinin kapsamını bilmiyoruz bizim görme ve işitmemiz onunkilerden bir zerredir. Ama insanın akletmesi lazım yaradan verdiği bu nimetle diğer nimetleri görmemizi ister.
@ahmetcosar8930
@ahmetcosar8930 2 жыл бұрын
İslamdaki akletmeyle kasdedilen aslında düşünmek değil, islama sorgulamadan akletmeden tabi olmaktır. Çünkü akletmiyorsunuz, akledin, denen ayetlerin sonunda hep bir tehdit ve psikolojik bir baskı vardır.
@gulsensanverdi1389
@gulsensanverdi1389 3 жыл бұрын
Hocam sizi dinlerken sadece ve sadece sevgi muhabbet hissediyorum .Hep oralarda olun,bizim samimi hocalara ihtiyacımız var .Hem derya deniz hem anlaşılır insana dokunuyorsunuz
@harun991
@harun991 3 жыл бұрын
Hocam teşekkür ederim emekleriniz için... Konu kimin umrunda olur ki diyorsunuz "bir siyasal konu olmayıp gundemden uzak olsada, verdiğiniz bilgilerle daha eğitimli "kendi sürecim içerisinde "olarak siyasal konusmayi yada tv programlarını dinleyip retorik mı cedel mı yoksa hakikat peşinde mı gibi noktaları bile sorgular hale geldik. Bu yayınınız da neden bu haldeyizin en azından kıyısından köşesinden dokunuyor. Iyi ki yayınlar var ki her videoyu tekrar tekrar izleme şansımız var. Sayenizde kısık ateşte pişiyoruz...
@Homless112
@Homless112 3 жыл бұрын
Hocam bu sohpetleriniz, sizi canli yayinda dinlemek okadar degerli ki kendimi cok özel hissediyorum.yıllar sonra gecmişe dönüp baktıgımda hayatimin en degerli anlarindan biri olarak hatirlayacagim unarim bir gün ayni ortamda sizi dinleme sansı bulurum.Belki sizi tam olarak anlayamiyorum anladigimdan cok daha fazlasini anlattiginizi biliyorum iyiki varsiniz.yorum yaoan ahmak trollere takilmayin cok egitimli bir kitle sizi sesizce dinliyor. Tekrar tesekkurler
@denizz2132
@denizz2132 3 жыл бұрын
@@user-nq2xh 👍
@belginruzgar6130
@belginruzgar6130 3 жыл бұрын
Hocam emekleriniz için teşekkür ederim.Sabrınız için de kutluyorum sizi...(Canlı yayında, dersi kaynatmak için alakasız konularda konuşan öğrenciler gibi yazan takipçilerinize katlanma sabrınızı kast ediyorum.Nadiren bakıyorum canlı yayını izlerken ve her seferinde "Ya sabır, bunlar Dücane hocanın ne dediğini hiç anlamamış yahu !!! deyip bakmamayı seçiyorum..)
@niyazivatansever5677
@niyazivatansever5677 3 жыл бұрын
üstadım, her dinlediğimde yeni bilgilerle karşılaştığım pek ender insanlardan birisiniz. çok değerli buluyorum. teşekkürler, iyi ki varsınız.
@kamugkan
@kamugkan 3 жыл бұрын
gecenin karanlığının derinliğinde... yalnızlıkta, sessizlikte... ilim, şifâ, sükûnet.
@muratpolat099
@muratpolat099 3 жыл бұрын
Acaba bu hoca nediyor diye 2 senedir tüm videolarını defalarca dinliyorum , not alıyorum.bazı kısımlarını defalarca dinliyorum.Onca kitabın ve deneyimlerin özetini sunduğunu anlıyorum, teşekkür ediyorum
@sirinaydin930
@sirinaydin930 3 жыл бұрын
Okudukça, okumam gereken daha ne ne kadar çok kitap var, diye düşünmekten yoruldum...ki bu tatlı bir yorgunluk!.. Sizi izlemek de keyif...Ömrünüze bereket sayın Hocam.
@eneshancioglu
@eneshancioglu 2 жыл бұрын
İşitmek ve görmek daha somut bir kavramken düşünmek ve akletmek işitmek ve görmeye göre daha soyut kalmıyor mu hocam? Her yerde oluşu da akletmek ve düşünmeye göre daha somuttur. İşitmede "ses", görmede görüntü oluşturan her şey varken akletmek ve düşünme karşılığında konulabilecek şey muallakta kalıyor. Akledilen ve düşünülen şey kime göre ve neye göredir. Ama işitme ve görme nettir. Bizi düşünmeye sevk ettiğiniz ve ufkumuzu açtığınız için müteşekkiriz.
@fatihgokhanvayvayli
@fatihgokhanvayvayli 3 жыл бұрын
teşekkürler hocam, ''kur'an'daki allah akletmiyor ve düşünmüyorsa bu, hz. muhammed'in ve toplumunun akletme ve düşünme kabiliyeti ile alakalıdır'', öz olarak bunu anladım.
@demirgoktug8522
@demirgoktug8522 3 жыл бұрын
Sanırım dünyada insanın sahip olabileceği en büyük değer en iyi şekilde düşünebilmek.
@yusufozcan5764
@yusufozcan5764 3 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/nJamgomuh52rpbM
@demirgoktug8522
@demirgoktug8522 3 жыл бұрын
@@user-nq2xh Mümkün olduğu kadarıyla her konuda diyeyim o zaman. Hayal olması ayrı konu. Tabiki insan bildiği konular hakkında kendi çapında en iyi şekilde düşünebilir, bilmediği konular hakkında değil. Benim tabirim genel bir tabirdi. Beyni kullanmak anlamında söyledim. Bu yeterli olmaz mı sizce? Eğer isterseniz her konu detaylı olarak tartışılabilir ama ben detay vermedim genel söyledim.
@demirgoktug8522
@demirgoktug8522 3 жыл бұрын
@@user-nq2xh pekiyi👍
@belkidecom564
@belkidecom564 3 жыл бұрын
Eskiden insan İçin en önemli sorunun evrende Tanrının var olup olmadığı idi , şimdi ise daha önemli bir soru olduğunu düşünüyorum , Evren’de önemlimiyiz ? Sorusu , hocam sizce de daha önemli sorular var mıdır ?
@fatmaerol1919
@fatmaerol1919 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim Hocam emeklerinize sağlık
@caglayangurbuz
@caglayangurbuz 3 жыл бұрын
Ve derler ki: "Eğer dinlemiş olsaydık ya da akıl etmiş olsaydık, şu çılgınca yanan ateşin halkı arasında olmayacaktık." (MÜLK SURESİ / 10)
@ilhanyaldz649
@ilhanyaldz649 3 жыл бұрын
﴾50﴿ Ey peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verdiği câriyelerini, seninle birlikte hicret eden amca kızlarını, hala kızlarını, dayı kızlarını, teyze kızlarını sana helal kıldık. Ayrıca mümin bir kadın kendini peygambere mehirsiz olarak bağışlar, peygamber de onunla evlenmek isterse, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere, onu da sana helâl kıldık. Müminlere eşleri ve sahip oldukları câriyeleri hakkında hangi kuralları geçerli kıldığımızı biliyoruz. Sana mahsus olanı güçlük çekmeyesin diye meşrû kıldık. Allah çok bağışlayıcı, pek esirgeyicidir.) ........Yahu herkes helal olmuş peygambere istediğini, yakaladığını götürebilirsin diyor, bu mu bize doğruyu gösterecek kitap ki cehennemle korkutuyor bizi
@HerTeldenVlogg
@HerTeldenVlogg 3 жыл бұрын
@@ilhanyaldz649 bu ayeti kurandan aldığına emin misin ?! 10 yıldır kuranla hemhâlim asla böyle bir ayet okumadım.
@ilhanyaldz649
@ilhanyaldz649 3 жыл бұрын
@@HerTeldenVlogg evet ahzap 50 aç bak demek ki bakmamışın veya görmek istememişsin
@Derya90530
@Derya90530 3 жыл бұрын
@@HerTeldenVlogg Dinsizler kadar din ile hasbihal olmuş kimse yoktur.
@ahmetcosar8930
@ahmetcosar8930 2 жыл бұрын
@@HerTeldenVlogg Daha ahzap 50 neki? Muhammed hafsanın gününde kıpti cariye mariayla hafsanın yatağında yakalanınca hanımlar ayaklanınca muhammed hemen hanımlarını boşamayla tehdit ayetini yapıştırıveriyor. Misafirler kalkmıyor ayet çakıyor. Muhammedi öğlen uykusundan uyandırıyorlar muhammed çakıyor ayeti. Ayşeyi ben alırım diyene hemen çakıyor ayeti. Ama ifk hadisesinde muhammed hemen ayet çakamıyor 40 gün bekliyor. Belliki muhammedde şüphe içindedir. Yani anlayacağın vahiy palavradır. Muhammedin ihtiyaca göre uydurduklarıdır. Vahiy alıyor olsa, arkasında ellahı olsa medineye niye kaçsın? Mekkede koskoca 11 yılda ancak 100 civarı kişiyi kandırabiliyor. Medineye kaçıp medinede terörle siyasi ideolojisini oturtuyor.
@onedion.35
@onedion.35 2 жыл бұрын
Uyurken youtube açıyorum sabah 7.13 te uyandım karşımda siz anlatıyordunuz güzel güzel bende abone oldum.. ❤️ Rüyamda bir şehirdeydim yeni taşınmışım, zemin kattı, dışarıya çıktım sokak sakindi ve birden karşımda boynuzsuz geyik gördüm, bu nasıl buraya gelmiş diye düşünürken arkasında fil gördüm, işler yolunda değil herhalde bunlar şehire indiğine göre derken, en arkada onları kovalayan bir domuz çıktı, bana saldırdı ama ısıramadı, oğluma evin kapısını kapat diye bağırmak isterken sesim çıkmıyordu ağaca tırmandım rüya bitti karşımda sizi gördüm 😅bu, arada domuzun ağzında boğazında beyaz bir ip halan gibi bişey vardı yutmuş herhalde.
@latifeiscen7858
@latifeiscen7858 2 жыл бұрын
Tesekürler
@muratkay35
@muratkay35 3 жыл бұрын
Belkide tanrı sandığımız gibi bir tanrı değildir.
@alex-lk5vm
@alex-lk5vm 5 ай бұрын
Thanks!
@yucelaytac1578
@yucelaytac1578 2 жыл бұрын
Düşünce mi önce gelir, eylem mi sözü kesinlikle anlamsız bir ifadedir ve yürümek mi önce gelir el sallamak mı demek ile aynı şeydir. Bir tıp doktoru olarak kesin bir bilgiyle söyleyebilirim ki; düşünmek de bir eylemdir. Kendi isteğiniz ile fiziksel bir uzvunuzu hareket ettirdiğiniz gibi, düşünce de kendi isteğiniz ile ilgili (düşüncenin konusu olan) norosinaptik yolaklarınızı harekete geçirirsiniz. Düşünce ve eylem arasındaki fark yalnızca uzuvsal ve mekansal bir farktır ve hakikatte her ikisi de hareketin iki farklı türüdür...
@bayrakdarlar
@bayrakdarlar 3 жыл бұрын
Video başlığını gördüğümde ilk aklıma gelen cevap; "Tanrı'nın düşünmeye neden ihtiyacı olsun ki. Sonuçta düşünmekten maksat bilgiye erişimdir. El Alim olanın düşünmesi abes olur. Hatta bu bağlamda düşünmenin bir eksiklik olduğu bile iddia edilebilir" olmuştu . Fakat videoyu izledikten sonra mevzunun biraz daha derin olduğunu anladım. Şimdi karşı sorum şu ; madem ki teorik aklın eylemi soyutlama, yani kendine yabancılaşma ile başlıyor. O halde "şah damarımızdan daha yakın" olacak kadar içkin ve O her yerde denecek kadar aşkın bir varlığın kendine yabancılaşması mümkün müdür? Hem bu sorunun hem de Dücane Hoca'nın sorusunun faal aklın özgür iradesi problemi ile bağdaştırırsak ilginç açılımlara kapı aralanabileceğini "seziyorum"(orhan veli'nin şiiri gibi duyuyorum, ama anlatamıyorum:)). Ayrıca Kuran'da "mekerallahi" ifadesinden pratik aklın Tanrı'ya izafe edildiği sonucu çıkar mı?
@gustopya
@gustopya Жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@muratkarabugday1898
@muratkarabugday1898 3 жыл бұрын
(İyi) doğruyu ve hakikati örtmek için görmezden gelmek için kullanılan bir argümandır
@dursunaliyavuz2415
@dursunaliyavuz2415 3 жыл бұрын
Konuşmanın başında değindiğiniz şıkların yanlış olduğunu bilmek. Doğruyu bilmek anlamına gelir bence. Hatta şıkları çoğaltırsak doğrunun oranı gücü artar netleşır.
@soruisareti5526
@soruisareti5526 3 жыл бұрын
Hocam meleklerde akıl var mıdır ? Ve melekler sorgulama düşüncesine sahipmidir? Cevap hayır ise meleklere neden ademe secde edin dediğinde ilk başta kan döken insana mı secde edicez demişlerdir? Ve sonrasında Ademin bilginliği karşısında melekler secde etmiştir?
@mm-ce1fb
@mm-ce1fb 3 жыл бұрын
meleklerin akıllı varlıklar olduğuna delâlet eden ayetler var. örneğin yazdığınız ayet yada hz ibrahim ve hz lut a gelen melekler.
@soruisareti5526
@soruisareti5526 3 жыл бұрын
@@mm-ce1fb peki bize anlatılan söylenen ise melekler sorgulayamaz farklı farklı semalarda melekler var kimi melekler 7 24 secde edermiş diye anlatılıyor her hoca ve alim tarafından ve melekler mutlak itaatkar varlıklardır deniyor ama ayette allah meleklere ademe secde edin dediğinde ilk başka bir sorgulama görünüyor kan döken insana mı secde edicez rabbim diyorlar melekler ısrar edince allah teala kanıtlamak için ademin bilgisini meleklere gösteriyor ve melekler şeytan dışında hepsi secdediyor ademe bu biraz tuhaf geliyor bana anlatılanlar ve ayette anlatılan yaşanılanlar
@mm-ce1fb
@mm-ce1fb 3 жыл бұрын
@@soruisareti5526öncelikle şunu söyleyeyim ben Kuran dışındaki tüm kaynaklara şüphe ile yaklaşmak gerektiğini ve söylentilerin Kuran ile kontrol edilip değerlendirilmesi gerektiğini biliyorum. açıklama biraz uzun olacak fakat benim meleklerin secdesinden anladığım şu, tabi en iyisini Allah bilir: melek diye geçen kavramı tabiat kanunu veya güçleri olarak düşün. olay dünyada bir halife atamakla ilgili ve Allah meleklere bu halifeye secde etmelerini (boyun bükmelerini) buyuruyor. buradaki sorgulamayı isyan/itiraz değil Allah ın buyruğu ve Adem e verdiği bilgi olmasaydı bu boyun eğiş gerçekleşmezdi diye anlıyorum. Allah'ın verdiği bilgi (öğrettiği isimler) sayesinde melekler Adem'e boyun eğiyor. yani insan Allah ın izniyle yüzbinlerce yıllık sürecin bir yerinde artık ateşe hükmetmeyi, alet yapmayı, rüzgar ve suyun gücünü ve en önemlisi aklını kullanarak yani Allah ın buyruğuyla bu güçlere hükmetmeye başlayarak beşerlikten insanlığa evriliyor. burada bir de Allah a asi olan iblis (insanla ilişkisinde şeytan diye geçen varlık) var. Allah o zayen cinlerdendi diyor. cin fziksel olarak tespit edilemeyen/veya yabancı bilinmeyen varlıklar diye tabir edilebilir. şimdi burada şeytan ne oluyor. potansiyel olarak her insanı saptırmaya çalışan ve Allah ın yolundan saptıkça insanın üzerinde daha da halim olan bir varlık fakat alevsiz ateşten yani enerjiden yaratıldığı söylenen göremediğimiz bir varlık. böyle bakınca nasıl, kimilerine göre zorlama kimilerine göre Kuran ın sembolizim tarafını dikkate alınca her sembolün bir karşılığını tarihsel süreç ve hayatta bulabiliyorsun. sorundaki meleklerin sürekli secde etmesi Allah ın buyruğuna boyun eğmesi yani yaratılışlarına ve sünnetullaha uygun olarak davranmaları gibi düşün. fiziğin kuralları değişiyor mu, evrendeki tüm parçacıklar her an yaratılışlarına uygun bir hareket halinde değil mi.
@soruisareti5526
@soruisareti5526 3 жыл бұрын
@@mm-ce1fb evet herşey kendi ahenkinde bir sistematiğin içinde yer alıyor o zaman meleklerin aklı olduğunu ve allahın uygun verdiği bir emri direk olarak emredersiniz diye cevaplamıyorlar bir sorgulama var neden niçin diye emre karşı ki Allahu teala kanıt olarak emre uysunlar diye hz ademi meleklerinin ortasına koyup konuşma emri veriyor bilgiliği ni gösteriyor. "isimleri sayıyor" melekler de akıllı bir varlıklar ki bunu onaylayıp kabul ediyorlar üstünlüğünü sonuçta bir akıl olması gerek ki kendinden üstünü bilmesi için ve sorgulama düşünceleri de bulunuyor diyebiliriz yani dimi? Sonuç olarak insan ile melek arasında da da bir akıl bulunmaktadır ve niçin nedeni sorabilecek yetiye hür iradeye sahipler, mutlak itaat kavramına baktığımız da melekler kendisinden bilgin gördüğü kişiye allahta dahil boyun eğe biliyorlar sonuçta melekler şeytanın arkasında namaz kılmış(ibadet etmiş) onun varlığını bilgiliğinide kabul etmişler ateşten yaratılanın ama aynı kan dökme fesatlık çıkarma gibi durumları şeytan için melekler söylememiş yada bize bildirilmemiş kuran da
@soruisareti5526
@soruisareti5526 3 жыл бұрын
Melekler kan döken insan cümlesini sadece insanlar için kullanıldığı görünüyor. Yani burdan şu çıkarım da yapabiliriz eğerki sadece bize sunulan kuranda ki gibi ise herşey şeytan yani ateş varlığı meleklerden önce yaratılmış olabilir ki melekler buna itiraz edememiş ateşten varlıklar melekler ve sonra olarak insan yaratılmış oluyor bize verilen bilgiler deki çıkan sonuçta insandan sonrada bir varlık yaratılmış olabilir tabi güç ve kudret sahibi sonuçta allah
@t.aktanakgun
@t.aktanakgun 3 жыл бұрын
Dücane Bey bu güzel konuşma için teşekkürler, gayet açıklayıcı bir çalışmaydı. Malum Kur'an'da akıl rasyonalizmdeki akılcılıkla hiçbir ilgisi yoktur. Sezgisel akıldır yani soyut ve metafizik kavramlarda içeren dini olguları kavrayıp, yaşama uyarlayan aracı bir kavramdır. Alimin, bilim adamı anlamında olmadığı gibi...
@olcayyenidede
@olcayyenidede 2 жыл бұрын
Teşekkürler
@ercanonge527
@ercanonge527 3 жыл бұрын
ellisinden sonra detay bilgilere onem veremiyorum ancak tanri kavrsmsalinin tarihsel surec icerisinde nasil sekillendigini iyi kotu gormus oldum. dusunmenin de bildigimden daha ote, cok daha ciddi bir faaliyet oldugunu kavradim. bir de icinde bulundugum var olus, hayat muammasinin halen bir muamma oldugunu bilebiliyorum. du bakalim daha neler gorecegiz? bu muazzam caba gerektiren bilgi ve tecrubeleri paylasmaniz cok degerli. kendi adima tesekkur ederim. katil isini iki kez denedim banka nedense islemi supheli gorup karti kullanim disi birakiyor.
@AliAksoy
@AliAksoy 3 жыл бұрын
Üstad, önceki bir videonuzda Makyavel'den bir alıntı yaparak, olanla olması gereken ayrımına değinmiştiniz. Sizin bu konudaki görüşünüz ve tavsiyeniz nedir ? Bu meseleyi ayrıca değerlendirirseniz çok faydalı olur. Esenlik dilerim.
@burakadnantiftikcioglu4892
@burakadnantiftikcioglu4892 3 жыл бұрын
ben olan ''ben'' in bana ait olduğunu ve ben olduğunu kavrayabilirsem biraz olsun rahatlıcam..bana ait olmadığını gösteren o kadar çok düşünce biçimim varken hangi mantıksal düşünceyle bana ait olduğunu kavrıycam oda epeyce büyük sorunsalım..
@linkedeasyway3672
@linkedeasyway3672 3 жыл бұрын
KURANDA İNSANLIĞIN BİLMEDĞİ NE VAR ? TARTIŞALIMMI ? Merhabalar hocam Kuran öncelikle peygamberimizin dönemini baz alırsak o döneme kadar insanlığın biriktirdiği bilgi ve birikimlerinin dışında Kuranın o döneme kadar veya gününümüze kadar şu an günümüze kadar elde edilen tüm insanlık edinimlerini de katarak değerlendirdiğminde hayretle karşılayacağımız şaşkınlık veya hayret yaratacak bir içeriği varmı yani bak bununun insanlığın o döneme kadar bilmesi mümkün değildi bu yuzden bu Allah tarafından indirilmiştir denilebilecek
@ozgebilgin2624
@ozgebilgin2624 3 жыл бұрын
Bi tek sen biliyorsun kibirli ne dediği anlaşılmayan felsefe yap dur
@emretimur
@emretimur Жыл бұрын
Ayrıca doğru/ iyi/ güzel üçlemesinin ilk iki nitelemesini karşıtlık ilişkisiyle bağladığımızda niteleme kendiliğinden ikiye düşer.
@heybike.
@heybike. 3 жыл бұрын
en çok güldüklerim , güllü yasin kitabı... Kant'ın uçanı kaçanı affetmemesi , chat de müsilaj geyiği...ve chatte biri muhafazakar lık insanın kendini muhafaza etmesidir dediii:))... en çok sevdiğim , Dücane hocanın ,ben bir tamirciyim demesi , kavramın düşünmeye , tikelin zekaya yakın olması , ebu hanifenin iman la , ameli ayırması..
@sonakinci41
@sonakinci41 3 жыл бұрын
Merhabalar. Eski bir söyleşinizde Alim olan Tanrı'nın neden Semi ve Basir olduğunu sormuştunuz. Yaptığınız çıkarımda buna mantıken gerek olmadığından bahsetmiştiniz. Benzer bir çıkarım yaparak; Alim olan Tanrı'nın düşünmeye ihtiyacı yoktur denilemez mi?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Düşünme hakikatte Tanrılık açısından bir kusurdur, tıpkı görme ve işitmenin de bir kusur olması gibi. Bilmek için Tanrı'nın bu tür hayvani veya insani aşamalara ihtiyaç duymaması akıl gereğidir. Sorun, görme ve işitmeyi Tanrı'ya yakıştıran (yani bu aşamaları bir kusur olarak görmeyen) Kur'an'ın, düşünmeyi tıpkı sizler gibi Tanrı'ya yakıştırmaması (yani düşünme aşamasını bir kusur olarak görmesi). Keşke önce soruyu anladığınızı belli etseniz, bu bile bir şey.
@sonakinci41
@sonakinci41 3 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Merhabalar. Tanrı'ya işitme, görme sıfatlarını sonradan eklediniz ancak akletmeyi, düşünmeyi neden eklemediniz sorusu yerine; işitme ve görmeyi neden eklediniz sorusunun beni daha çok düşündürmesi yukarıdaki soruyu sormama sebep oldu. Çünkü düşünme ve akletme zaten mantıken eklenmemeliydi. Yani düşünme ve akletmenin bir kusur olarak görüldüğünden değil de gerekli görülmediğinden eklenmediğini de düşünebiliriz. Zaten aklen eklenmemesi gereken bu sıfatların eklenmeme sebebini kusur olarak görme şeklinde değerlendirmek çokta açıklayıcı gelmedi. Bunun yerine İşitme, görme, öfkelenme gibi sıfatların kusur görülmeyip veya kusur görülmek pahasına eklenmesi daha açıklayıcı daha düşündürücü bir değerlendirme olarak gözükmüştü. Kolaylıklar...
@sinanturak1827
@sinanturak1827 3 жыл бұрын
tomurcukları toplayalım bu konu çok mühim emeğinize sağlık hocam
@endermertural225
@endermertural225 3 жыл бұрын
Bazen izlerken gerçekten üzüldüğünüzü hissediyorum hocam, ama bu aşağılama bab’ında değil. Bir aynı arama üzüntüsü , bir dertlenme, aynı şeylere dertlenen birilerini arama üzüntüsü. Sonra yayın bitince başlıyor o baş başa kalma düşünme ile…ve sonra diyorum ki Ümit var hocam burada da dertlenen var , Sonra Tanrı da dertlenir mi ? Bu olup biteni görüp duyduğuna göre , akıl ile değil duyu ile ??? emeğinize sağlık ….
@kadirnacar8133
@kadirnacar8133 3 жыл бұрын
Teşekkürler hocam. Düşünmenin şeytani görülmesinin, konuşmanızda değindiğiniz phronesis ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Bilginin getirdiği öngörme kabiliyeti, pratik olarak Tanrı'nın inayetine ve kadere "yararlı" bir alternatif doğuruyor. Bu ise geleceği Tanrı'nın kudretinin dışında hesaplayabilmeyi mümkün kılıyor. Yani Tanrı'ya imanı temin eden bir bilinmezliğin ve acizliğin teorize edilebilmesi ve öngörülebilmesi temelde Tanrı inancına karşı bir durum. Bunu Enok'un kitabında daha net ifadelerle görebiliyoruz. Pznzmue, Azazzl ve diğer meleklerin insanlara doğa bilgilerini öğretmesi inancın büyüsünü bozuyor ve insanları "yozlaştırıyor."
@fatmaklckaya3085
@fatmaklckaya3085 3 жыл бұрын
Nefesinize sağlık…
@esrabaytar1357
@esrabaytar1357 3 жыл бұрын
Evett... Ben cennettr daha tinsel ödüllendirmeler olması gerektiğini düşünüyorum. İnsan olarak bu daha tatmin edici olurdu.
@aliveli-hq6zk
@aliveli-hq6zk 2 жыл бұрын
Zeka dusunur mu? "Ikisine de dusunme diyebilirsiniz" diyorsunuz. Zekanin dusunmesi devinim midir? Hocam simdi yolda yuruyorum karsima yilan cikti, irkildim ve durdum, bunu "dusunerek" mi yaptim? Bir devinim sonucu mu bu tepkiyi verdim?
@havacikurt
@havacikurt 2 ай бұрын
"İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez. Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez...Ziya paşa.
@yilmazdeniz3150
@yilmazdeniz3150 3 жыл бұрын
Teşekürler hocam.
@anlcakmak8635
@anlcakmak8635 Жыл бұрын
2.soru Tanrı niçin işitir görür ama koklamaz? Koklamak üzerine çözümleme İçtenlikle beklediğim bir ders
@mochypochy
@mochypochy 2 жыл бұрын
Keşke herkes dinlese.. belki idrak yolları açılır.. bir kurtulamadık şu idrak yolu enfeksiyonundan..100 yıldır kronik
@kasif2887
@kasif2887 7 ай бұрын
Absürt. Tanrı neden düşünsün! Düşünmek zaten bir meselede karara sonuca varmak için yapılır. Bu ise bir meseleye tam hakim olamadığını gösterir ki bu durum Allah hakkında nasil düşünülebilir! Bilen, bildiği şeyi niye düşünsün. 2+2=4 gibi bir işlemi düşünmenize neden ihtiyaç yok, çünkü bilirsiniz ve bu 4 tür dersiniz. Allah alim yani bilen ismine sahipse neden düşünmüyor diye bir argüman ortaya atma gereği duyuyorsunuz. Kin, kibir ve benliğiniz sizi epey yoldan çıkarıyor...
@muratpolat099
@muratpolat099 3 жыл бұрын
Efenim saygılar iyiki sizi tanıdım. herkes kendinden büyük bir şeye ait olma ihtiyacı duyar ve bu basit olarak sadece YALNIZLIK KORKUSU mudur . Din birlikten kuvvet doğar mekanizmasını işleten en güzel organizasyon mudur vede faydalısı.
@sedatkapdan7903
@sedatkapdan7903 10 ай бұрын
Sınırsız düşüncenin bizi götüreceği son kıyamet olacaktır.
@alperenylmaz7168
@alperenylmaz7168 8 ай бұрын
Bir zamandır ben de tekrar bir arayış içerisindeyim ve bir vakit aklıma Allah'ın neden koku sıfatı yok sorusu gelmişti, tabiki yine Allah'ın doğası ve görme-duyma sıfatlarının anlatmaya çalıştıkları hakkındaki düşüncelerimin ironi kısmıydı. Bu videoyu görünce belki konu benzerdir diye aklıma gelmişti, koku sıfatının örnek olarak verilmesi bir içimi gıdıkladı doğrusu.
@zekiduzgun9843
@zekiduzgun9843 2 жыл бұрын
TESEKKURLER EFENDIM...
@suleymangunduz2932
@suleymangunduz2932 3 жыл бұрын
Akletmek eksiklerin yükselme gayretidir. Allah mutlak olduğunu belirttigine göre akletmesi sozkonusu olmayabilir.
@mmmalatia
@mmmalatia 3 жыл бұрын
iyi ile doğru konusuna çok iyi yaklaşmışsınız. Buna bence iyi orneklerden biri hemen aklıma gelen Hz. Musa ile Hızırın yolculuğu mesela. Mesela Muslumanların ilk donemi , ozellikle 4 halife donemine kadar derdim. Tabii tartışmaları çoktur. İslamın bu donemini şöyle değerlendiriyorum. hayatın Çağın gerçeklerinden kopmadan yaşamışlar. Her kes İslam öncesinde uğraşısı neyse ona devam ediyor ama islamın getirdiği bazı hassasiyetler dahilinde. hayattan el çekmiyorlar , munzevi değiller. tam tersine hayatın içindeler ve hayatın sorunlarından tüm güçleriyle mücadele ediyorlar çözümler arıyorlar gerekirse savaşıyorlar , çok cesurlar , tüccarlar , girişkenler . dağ başında yada bir tekkede inzivaya çekilmiyorlar. Cesaretle atılıyorlar ve sorunları islamın bazı hassasiyetleri içinde çözümler üretmeye çalışıyorlar. Savaşçılar. Siyasetçiler. devlet adamılar. Yargıçlar. Maliyeyle uğraşıyorlar. Müthiş bir içselleştirme ve cesaretle atılma görüyorum. iyiyle doğrunun karşıtlığında yada çelişiyor gibi gorunmesinde etkenlerden birininde zihinsel gücün ve bilginin yetersizliğinin daha ön planda olduğunu düşünüyorum. Maddi güç yada Güç diyelim (bu herşey olabilir aslında) sadece planların istenilen sonucu elde edilebilmesi için belli bir %x kadar etki ile hızlandırır. ama zihinsel guc mukkemlse diğer güçleriniz %0.00001 dahi olsa siz 100 bin hamle sonrasını hesaplayıp istediğiniz sonucu alabiliyorsanız çelişmezsiniz ve yıkılmazsınız. insan olduğumuziçin bunu yapamıyoruz ve tum sorunlarımız buradan başlıyor. Neyi kastediyorum. Satrançdaki 10 hamle 100 hamle sonrası gibi bir hesaplamayı. yada zihinsel dayanıklılığı yıkılmamayı.
@akgyzovvaeva5902
@akgyzovvaeva5902 3 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz 🌲
@mehmetakifylmaz9838
@mehmetakifylmaz9838 3 жыл бұрын
Çünkü düşünmek bilinmeyene ulaşmak içindir. Oysa Tanrı her şeyi önceden bilir. Neden akletmek gereği duysun ki? Kuranda işitir ve görür ifadesinden kasıt bilir anlamındadır zaten. Arap dilinde o niyetle kullanıyor. Mesele kelimelerle ilgili.
@zizuhic1589
@zizuhic1589 3 жыл бұрын
Çok iyi.🌼NEVZAT KAYA ile bir söyleşi yaparmisiniz.ona da aynı mesajı attık.
@mesutbayram2734
@mesutbayram2734 4 ай бұрын
Sorunuzun Cevbı: Tanrılar vasıfsız, güçleri sınırlı ALLAH Noksan sıfatlardan uzak,Sonsuz güçlüdür.
@emretimur
@emretimur Жыл бұрын
İyi ve doğru arasında karşıtlık ilişkisi zorunlu değil yalnızca mümkün. Bunu olmayana ergime ile ispatlayabiliriz. Sözgelimi su içmek hem doğrudur hem iyi. Spor yapmak hem doğrudur hem iyi.
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal Жыл бұрын
Su içmek veya spor yapmak hasıl doğru oluyor, açıklamayı dener misiniz? (Açıklayamayacaksınız, çünkü zihniniz su içmek ile zehir/sigara içmek ya da spor yapmak ile yan gelip yatmak arasındaki karşıtlığa dayanıyor. Söyleneni anlamak istiyorsanız, önce "doğru" kavramını belirlemeye çalıışmalısınız.)
@emretimur
@emretimur Жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Öyleyse sizin örneğiniz üzerinden gidecek olursak, ben kanser değilsem, doktorun bana "kanser değilsin" demesi doğrudur. Geriye iyi olması kalıyor. Eh, sanırım iyidir. Kanser olmadığımı öğrenince yüksek moralle yaşarım, bu da faydalıdır.
@dursunaliyavuz2415
@dursunaliyavuz2415 3 жыл бұрын
Oy verecek olanda vermez hocam. Sizin videolarınızı ödül görseler :)))))
@sedatkapdan7903
@sedatkapdan7903 10 ай бұрын
Arap dilinin sınırlılığı olabilir ama ilahi kelam bu sınırlılıkları hangi ölçüde ele almıştır? Mutlaka ilahi hitap insan sınırlılıklarını hesaba katmak zorundadır.
@dilekemek3542
@dilekemek3542 3 жыл бұрын
Videolarınızı verseler talip olurum Dücane bey😊
@yusufozcan5764
@yusufozcan5764 3 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/nJamgomuh52rpbM
@tugrulsarikaya
@tugrulsarikaya 3 жыл бұрын
çünkü düşünmek bilinmeyen karşısında bir eksiklik biçimidir. yani düşünmek bir tür eksiklikten ortaya çıkar. tanrı herşeye gücü yeten ve herşeyi bilen olduğundan bir tür eksiklikten kaynaklanan "düşünmek"ten münezzehtir.
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Bu zaten malum, sorunun amacı, işitme ve görme de bir eksiklik olduğu halde her şeye gücü yeten ve herşeyi bilen tanrı niçin işitmeye ve görmeye ihtiyaç duyuyor? (Soruyu anlamak bu kadar mı zor?)
@tugrulsarikaya
@tugrulsarikaya 3 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal anlıyorum ne demek istediğinizi. Ancak düşünmenin acziyet içeren bir eylem olduğunu görmenin veya duymanın olmadığını söylemeye çalışıyorum. Görme ve duyma acziyet içeren bir ihtiyaçtan doğmaz, default. Ama acze düşmeyen düşünmez. Mesela göz hep görür, tehlikeyle (söz gelimi aslanla) karşılaştığında görmeye başlamaz. Ama düşünce default değil. Düşünce acze düşünce başlar. Yani düşünmeye eşlik eden acziyet duygusunu tanrıya yakıştıramayız o yüzden. O'nun herşeye gücü yeten olması ile çelişir. Yanlış düşünüyor da olabilirim. Saygılarımla. Sizden çok şey öğrendim. Teşekkür etme fırsatı bulmuş oldum bu vesileyle. Teşekkürler bana kattıklarınız için. 😀
@endlessidea5645
@endlessidea5645 3 жыл бұрын
@@tugrulsarikaya Yanlış. Mesela görme fiilini düşünelim. Önünüzde bir vazo, bir bardak veya bir sandalye olduğunu görerek anlarsınız. Yani vazo ve bardağın belirli bir zamanda belirli bir mekanda var olduğunu. Peki Tanrı neden görmeye ihtiyaç duyar ki? Zaten o nesneleri o mekanda ve o zamanda var eden kendisi.
@mustafademircioglu.sairane9618
@mustafademircioglu.sairane9618 3 жыл бұрын
Ha bi de Edip Yüksel'i bu konuda Felsefe konusunda nasıl muhatap görüp soru sorabildin hâlâ aklım almıyor.
@furkanbozkurt-mavisair
@furkanbozkurt-mavisair 2 жыл бұрын
Basir(Gören)-Semi(İşiten)-Alim(Herşeyi bilen)-Hakim(Her şeyin hikmetini bilen ve hikmetle yaratan)...
@Sweet_Blinklerim
@Sweet_Blinklerim 3 жыл бұрын
Merhabalar Dücane Bey, Kur'an'da geçen A-K-L kök anlamının felsefede bahsedilen Akıl ile arasındaki fark nedir? Kur'an akledin derken neyi kasteder? Belli bir sistem dahilinde akıl yürütmek dinin temel emirlerinden biri değil midir? Yunus suresi 100. ayette geçen ifade ile vurgulanmak istenen aslında akla verilen önem değil midir? Din ile akıl arasında kurulmaya çalışılan bağ aslında akıl anlamının ters yüz edilmesi midir? teşekkür ederim. ***Nihat Hatipoğlu'na sorulan sorular gibi olmamıştır umarım:))
@ahmetcosar8930
@ahmetcosar8930 2 жыл бұрын
Kuranın akletmekle akledin demekle kasdettiği kayıtsız şartsız muhammede biat ettirmeye dönüktür. Akledin iman edin diyor. Düşünmeye değil, akledin demekle muhammede militan olmaya zorluyor. Muhammede militan lazım. Kervan soyacak, yol kesecek, baskın yapacak, köle cariye kaldıracak. Tipik bir mafya örgütlenmesi. Sadece bu örgütlenme vahiy palavrasına dayandırılıyor. Kutsaliyet ambalajıyla sunuluyor.
@fraudegds8113
@fraudegds8113 2 жыл бұрын
Bu arada anlatım tarzınız, ifade bicimleriniz zarif ve ilgi çekici derecede makul, mantıklı .Zihnime uygunluğunu kenara bırakıp bütün yayinlarinizi takip etmeye karar verdim. Esen kalın.
@gurhanaltintop2801
@gurhanaltintop2801 Жыл бұрын
Tanrı mutlaktır. Zamanın kendisi
@leventsargul6817
@leventsargul6817 3 жыл бұрын
Ayrım konusun da şöyle bir benzetme yapıyım hocam bir cerrahın binlerce kez eli titremeden yaptığı ameliyatı kendi karısı olduğunda yapmakta çok zorlanması veya başka bir doktora yaptırması .
@mehmetzaim2943
@mehmetzaim2943 3 жыл бұрын
Sayın Hocam, "Doğru olmayan yanıtları çıkarırsanız, geriye doğruya yakın veya doğrular kalmaz mı?"
@tuncaydogan1420
@tuncaydogan1420 3 жыл бұрын
Adil nusirevan geldi sık sık bu sohbeti dinlerken aklıma nedense...
@eylemburcuresorlu4522
@eylemburcuresorlu4522 3 жыл бұрын
Hocam acaba burada akıl yerine bilgelik de diyebilir miyiz?
@jackbey775
@jackbey775 3 жыл бұрын
Eyleme yönelik olanla, amaca yönelik olan arasında nasıl farklar vardır?
@Seyhanbayazit41
@Seyhanbayazit41 3 жыл бұрын
yaptığı eylem üzerine düşünmesi,kendisini bilmesi ile olur mu,eylemini sorgulaması ile..?
@Seyhanbayazit41
@Seyhanbayazit41 3 жыл бұрын
video'nun 1.54.saat diliminde cevabı aldım...:)
@muhammedemrekoroglu4874
@muhammedemrekoroglu4874 3 жыл бұрын
Tanrının görmesi ve işitmesi adaletle alakalı. Burda görme ve işitme eylem değildir. Tanrı biliyorsa neden görüp ve işitip kendine bilgi edinsin. Biliyorsa böyle eyleme ihtiyaç duymaz. Görmesi ve işitmesi görüntü ve ses anlamındadır. Yani görüntünüz ve sesiniz onda vardır. Adalet günü geldiğinde bunlar kanıt olarak yeterli olduğundan tat ve koku ya gerek yoktur. Bilmeyi mi yoksa düşünmeyi mi tercih edersiniz?
@user-nf1mg3yb7o
@user-nf1mg3yb7o Жыл бұрын
Akıl iyi ve kötüyü, doğru ve yanlışı (iyi kötü doğru yanlış konusunda düşüncelerinizi biliyorum evet bir şey iyiyken yanlış ya da kötüyken doğru olabilir. Fakat konumuz bu değil şuan) ayırt etme sürecinde kullanmak için verilmiş alettir. Yaratıcı iyiyi ve kötüyü zaten imtihan sırrınca yaratandır. Kendi yarattığı konusunda Onun neyi akletmesi söz konusu olabilir? Yani O bundan münezzehtir haliyle. Ya da neyi yaratacağı konusunda aklederek bu daha iyi diye karar vermesi mümkün değil, çünkü zamanın sahibi de O'dur. Yaratıcıyı zaten Onun koymuş olduğu nizamı olan zamandaki akletme fiiline koymaya çalışmak haliyle olmayacak bir şey. el alim ismi sırrınca zaten her şeye vakıf, akledip bulma acziyeti söz konusu mu..
@elifudgu7289
@elifudgu7289 3 жыл бұрын
Bu zamana kadar akıl sağlığınızı nasıl koruduğunuzun sırrını bilmek isterdim. Bende tabu inançlarımı büyük bi travmadan sonra dinamitle patlattıktan sonra 4 yıldır böyle cevabınının kesin bilinemeyeceği nice sorular soruyorum ve Tanrı,Allah,Kadiri Mutlak,Yaratıcı her neyse ismi (daha buna bile karar veremedim) gerçekten Açlık Oyunları filmini çekip yönetiyor gibi geliyor bana. Başı sonu belli bir düzen niye yaratır? Bilinmek istiyorum hadisi sahih ise bize muhtaç olmuyor mu? Değilsede sırf kendini kendine mi kanıtlama çabasında???? Velhasıl aram bozuk ve düzeltecek yol hala arıyorum. Umarım bu boyuttan ayrılmadan bulurum. Ben 4 yılda inanılmaz zorlandım ve zorlanıyorum,siz ise yıllarınızı verdiniz. Gerçekten mutmain olabilecek miyiz acaba?
@tylerchigurh
@tylerchigurh Жыл бұрын
Spinozayı okumanızı tavsiye ederim..Ayrıca Einstein ;Kaygılı bir Tanrı olamaz demiştir.Yani ben insanları Yarattım onları sınıyorum bakalım hangileri Salih amel işleyecek ? açıklaması bu.. Hoca öyle güzel bi şey söyledi ki orda anlamanız lazım Mekke de Kudüste düşünme olur mu olmaz Ama İskandinav ülkelerinde Rusya da Kuzey de soğuk ülkelerde olur..İnsanların birey olduğu bölgelerde..
@francisbangkok2937
@francisbangkok2937 3 жыл бұрын
hocam teşekkürler
@nilgunay3948
@nilgunay3948 3 жыл бұрын
Yalnız hocam genel anlamda tüm soru cevaplarda zemin karmaşasi var..kimisi tarihsel kimisi evrensel ve birbirine giriyor
@harunarslan9671
@harunarslan9671 3 жыл бұрын
Yine 3 saat yayın olmuş ama soruya cevap yok. Birçok kişi bu şekilde yorum yapıyor fakat hoca buna " ben söylüyorum ama siz anlayamıyorsunuz " tarzında cevap veriyor. Yahu ciddi anlamda sorunun cevabı var mı yoksa sorun bizde mi samimiyetle soruyorum bunu
@ozgebilgin2624
@ozgebilgin2624 3 жыл бұрын
Adam felsefe yapıp duruyor cok biliyor ya cok kişiyi imandan çıkarda namaz yok oruç yok felsefe var bide tanrı deyip allah diyemiyor
@piqtumya
@piqtumya 2 жыл бұрын
İmanın seviyesini belirleyen en temel motivasyon ölüm korkusu yok olma korkusu olabilirmi ?
@S3wil
@S3wil 4 ай бұрын
Ahhhhhh canım Dücane Hocam ahhhhh
@mutasarrufsarraf1955
@mutasarrufsarraf1955 3 жыл бұрын
Aristoteles'in eserleri için hocamız hangi yayın evini öneriyor bilen duyan yazabilir mi?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Bir tek yayınevi, bir tek çevirmen yok, farklı yayınevleri, farklı çevirmenler var. Çaresiz tek tek toplayacaksınız.
@mehmetsddkbasaran1644
@mehmetsddkbasaran1644 3 жыл бұрын
Hocam katıl butonu benim ekranda görünmüyor yardımcı olabilir misiniz?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Katıl butonu için: kzbin.info/door/Yb0I8LggFTpQqYCy1iBKIQjoin
@muratavci641
@muratavci641 3 жыл бұрын
Dücane=çalışma+tutku+dürüstlük+nezaket saygılar.
@alilolo8064
@alilolo8064 3 жыл бұрын
birader,sana cevap verim soruna:cunku:1)Allah insana benzemez,nede beden sekli var, nede,zaman mekanda degil,..2) degisiklik Allahta yoktur..dusunme,zaten bir fikirden baska bir fikire gecme..yani degisiklik,o yuzden,Kur,ada Allah dusunur kulanmiyor#,KUN FEYEKUN
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Allah insana benzemiyorsa niye işitip görebiliyor?
@ismetsonmez1829
@ismetsonmez1829 3 жыл бұрын
Hocam Aristoteles'in tanrısı gibi kendinden başka hiçbir şeyle ilgilenmese ve kendinden başkasını bilmiyor olsa sorun kalmayacak gibi :)
@sedatkapdan7903
@sedatkapdan7903 10 ай бұрын
"Ben cinleri ve insanları ancak bana KULLUK etsinler diye yarattım" Kulluk, düşünmeden ve sorgulamadan mı oluyor?
@mercanranger2855
@mercanranger2855 2 жыл бұрын
Merhaba Tanrı kadiri mutlak herşeyi gören ve bilen olarak zaman, mekan, durum ve hallerden etkilenmediğinden akletmek ona yakışmaz demenizi anlıyorum. Tanrıyı maddeleştirip insani bakış açısından bakınca akletmemesi garip geliyor. Ama kapsayıcılık olarak bakıyorum ve Tanrı zaten bilir diyorum onun bilgisi dışında olmayan yoktur dedikten sonra düşünüp karar alması gibi bir durum absurd oluyor.
@suatdemirtas3174
@suatdemirtas3174 3 жыл бұрын
Dücane bey 40 yıllık felsefeciyim(35 yıllık öğretmenim) sizinle konuşsam cümlelerimi yüz kere düşünerek kurarım. (Ayrıca sizinle sohbet etmenin keyfi dünyada hiçbir şeye değişilmez) Siz lütfen cahile kızmayın kendinize yazık. Bu ülkede en az saygı duyulan şey bilgili insandır.
@nilgun5282
@nilgun5282 3 жыл бұрын
'Onlar tuzak kuruyorlar. Allah da tuzak kuruyordu. Allah, tuzak kuranların en hayırlısıdır'. Enfal Suresi 30. Ayet. Dücane Hocam tuzak kurmak , plan yapmayı plan yapmak düşünmeyi gerektirmez mi ?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 3 жыл бұрын
Düşünmek bir kusurdur, çünkü bir devinimdir.
@nilgun5282
@nilgun5282 3 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Yanıtınız için teşekkürler , Tanrı tüm planlarını bir seferde yaptı ve şimdi izliyor mu , Tanrıya kusur atfetmek olmaz tabi ama,” Göklerde ve yerde kim varsa O’ndan ister. O, her an yeni bir iş ve oluştadır.” Rahman suresi 55: 29
@nilgun5282
@nilgun5282 3 жыл бұрын
@@user-nq2xh Ben de tüm olasılıkların yaratılmış olduğunu ve verdiğimiz kararlarla bunların içinden geçtiğimize iman ediyorum ama hocanın açtığı tartışma ilginç üzerine düşünmekten keyif aldım
@muhayyil5001
@muhayyil5001 3 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal tanrı düşünmez çünkü düşünmek bir kusurdur da denebilir hocam o halde.
@geylanimuzik
@geylanimuzik 3 жыл бұрын
Teorya düşünmeye uzağım. Anlamak için soruyorum biyolij evrim aşamaları varsa zihin aşamaları basamakları da varmı? Bireysel Düşünme ve inanma aynı zihinde oluyor ikisi de insanlar için ihtiyaç değil mi? Toplum zihni ni adımlama gibi düşünsem örnek inanç buyruk almış ayak gibi yeri zamanı aidiyeti belli olan yerde kalmalı düşmemek içinde bastığı yeri aidiyet hissettiği inançını sonuna kadar savunmak durumunda kalıyor yoksa yıkılacağından korkuyor. Henüz pratiğe dönüşmeyen düşünce ayağı hür tavrıyla bedeni daha ileri taşımak için gayret gösteren ayak gibi taki yere basana kadar bir husumet varmış gibi ebavit gibi bitat olarak kalıyor. Aynı bedende toplum zihninde böyle bir döngü olduğu bu düşündürdü sohbetiniz. Zihnim benzetmeyle algıladığı için yanlış var mı hocam ?
@brownliguru
@brownliguru 3 жыл бұрын
Tanri zamanin otesinde ise, zaman olmadan neden sonuc olamaz. Neden sonuc olmadan dusunme olamaz. O halde Tanri dusunmez denilebilir.
@islamvedeistateistfikirler3968
@islamvedeistateistfikirler3968 3 жыл бұрын
(önceki yazımın devamı) Allah Teala’nın düşünme eylemini gerçekleştirdiği ise şöyle açıklanabilir. Kainatın başlangıcından gezegenlerin ve dünyanın oluşumuna ve insan da dahil canlıların oluşumuna kadar olan süreç ve kainattaki halihazırdaki denge (yani mesela dünyanın insan hayatının devamını sağlayacak şekilde varlığını devam ettirmesi, güneşin dünyayı aşırı derecede ısıtmayacak şekilde konunlanması) bir yaratıcı düşünme ve plan/hesaplama gerektirir ve dolayısıyla düşünme eyleminin Allah için geçerli olduğunu kanıtlar çünkü Allak kainatın yaratıcısıdır (bu sürecin yönetilmesi, örneğin milyarlarca galaksi, yıldız oluşurken meydana gelmesi muhtemel çarpışmalar ve ortaya çıkan yeni durumda nasıl bir müdahele yapılması gerektiğinin, bu süreçte muazzam bir hesaplama gerektiğinin karşılığı mühendislik alalnında var, ama bundan size bahsetmeyeceğim…) . Önceki yazdıklarımda belirttiğim gibi Kuran-ı Kerim ve tabiyki önceki peygamberlere gönderilen ayetler, Allah’ın insanlığa tepkisi niteiğindedir. Bu tepki kelimelerle ifade edildiği için ve (muhtemelen bildiğiniz gibi) Kuran’daki birçok ayet belirli bir olay üzerine indirildiği için Allah için düşünce eylemi devam etmektedir. Şöyle bir örnekle açıklamama devam edeyim: İnsanın hız ve hafıza kapasitesi sonsuza yakın olan bir bilgisayarla süreli satranc oynadığını düşünün. Bilgisayar insanın satranç esnasında her durumda ne yapacağını bilir ve hesaplamalar sonucunda en iyi hamleyi yapar. Bu nedenle bu satranç oyununda her insan mat olacaktır. Ama satranç süreli olduğu için, mesela iki dk. içinde hamle yapmak zorunda olduğu için, kimisi bir iki hamlede, kimisi beş on hamlede, kimisi de mesela yirmi hamlede mat olacaktır. Bu örnekte mat olmak ölüme sonsuz hız ve hafızaya sahip bilgisayar ise Allah Teala’ya benzetilebilir. Dolayısıyla bu oyunda mutlak galip Allah’tır. İnkarcılar ve fasıklar dünya hayatında bu satranç oyununu ya kuralına göre oynamadıklarından ya da bu oyunu oynamak zorunda bırakıldıklarının farkında olmadıklarından oyunu kaybetmişlerdir, yani ahirette ateşe atılacaklardır. Müslümanlar ise Allah’ın Kuran’da bildirdiği emir ve yasaklara göre bu satranç oyununu oynadıkları takdirde (mesela süreye ve oyunun kurallarına uygun şekilde ve dikkatlice, yani basit hata yapmayarak oynadıkları takdirde) dünyevi anlamda her insan gibi oyunu kaybedecek (yani ölecek), ama ahirette sonsuz cennet hayatıyla ödüllendirilecekler. Benim dini bilgilerime göre Allah’ın herşeyi bilmesi insan faaliyetleri bakımından kişinin her durumda yapabileceklerini bilmesi anlamına gelir (bilgisayarın satrancta olası her hamlenizi bilmesi, hamle yaptığınızda çok hızlı bir şekilde en iyi hamleyi yapması gibi). Yani sizin (ve her insanın), örneğin bugün her saniye, her dakika gerçekleştireceğiniz olası eylemler (sözleriniz, bankaya mı gideceksiniz, kitap mı okuyacaksınız, namaz mı kılacaksınız, vs.) Allah tarafından bilinmektedir. (Yine benim bilgilerime ve çıkarımlarıma göre) Allah tarafından bilinmeyen ise bu olası eylemlerden hangisini seçeceğiniz. Bu noktada Allah Teala’nın düşüncede de aktif olduğu onun insanlığın ve dünyanın gidişatına yağtığı müdahelerden anlaşılır. Yani Allah yarattığı insanlarla dünyanın gidişatına müdahele eder. O’nun muradı İslamiyet’in bütün dünyada hakim olması olduğundan (“Fitne ortadan kalkıncaya ve din yalnız Allah’ın oluncaya kadar onlarla savaşın; fakat vazgeçerlerse, artık zalimlerden başkasına saldırmak yoktur.” (Bakara 193)) örneğin kimin erkek, kimin kız doğacağını belirleyerek müdahelede bulunur. Mesela Türkiye’deki İslami hareket bakımından düşünecek olursak Necmettin Erbakan Hoca’nın erkek olarak dünyaya gelmesi, Allah’ın onu uzun yıllar yaşatması bence Allah’ın muradının bir tecellisidir… Allah adalette de kusursuz olduğundan İslam’ın aleyhine çalışan, İslam’a büyük zarar vermiş olanlara da ömür verir. Ama onların etkisini ortadan kaldıracak nitelikte ve yetkinlikte kullar yaratarak dolaylı olarak dünyanın akışına müdahelede bulunur. Şimdi örneğini verdiğiim satranç oyunu bağlamında sizin konuşmanın başlığında sorduğunuz sorunun yanlışlığını görebilmeniz lazım… Yani sizin müslüman olarak hayatınızda sormanız gereken soru şuydu: Ahiretteki muazzam azaptan kurtulmak için bu satranç oyununda nasıl bir strateji uygulamam gerekir? (dikkat edin, hangi hamleyi yapmam gerekir demiyorum). Satrançta kolay yenilmemek için bir stratejinizin olması gerekir. Yani hayatta yalnızca inançta değil, diğer alanlarda da stratejik ve sistematik düşünerek, plan yaparak başarılı olunabilir… Mesela, faiz Kuran’da haram kılındığına göre faizin olmadığı bir sistem nasıl gerçekleşebilir? Kuran Allah kelamı olduğu gerçeği felsefi, düşünsel perspektiften nasıl ispatlanır, vb.? Zihninizi bu tür sorularla meşgul etmeniz gerekirdi… İsmet Özel gibi, “İslamcı mısınız” sorusuna, “hem de nasıl!” cevabını verecek bir konumda olmanız gerekirken, hakiki bir müslümanın niçin İslamcı olması gerektiğini kitlelelere açıklamanız gerekirken vaziyetinize bakın… (bu arada malesef şu an Türkiye’de İslamcılar denince AKP akla geliyor, benim neyi kastettiğimin aşağıda yazdıklarımdan anlaşılması lazım) İslam, özünde, insanın yalnızca Allah’a kulluk etmesi (Araf Suresi, 70; Rad Suresi, 36) ilkesini barındırmasından dolayı “yeni bir düşünme yoludur”. Başka bir deyişle sözkonusu yenilik, bu dinin, bireyin özgürlüğünü, onun her istediğini yapabilme hürriyeti olarak değil de yalnızca Allah’a kulluk etmesi olarak tanımlamasıdır. Bu bağlamda insan, 7. Yüzyıl Arap toplumunda görüldüğü gibi bir başkasının, ya da günümüzde olabildiği gibi büyüklerinin, din adamlarının, ebeveynlerinin ve hatta kendi heva ve heveslerinin isteklerini Allah’ın emir ve yasaklarına tercih ettiğinde Allah’a değil de onlara kulluk etmiş, dolayısıyla özgürlüğünü kaybetmiş olur. Bu noktada ‘kulluk etme’ ifadesi aşağıdaki hadisten anlaşıldığı üzere ‘ibadet etme’ anlamına gelir: “Tirmizi’nin Adiyy b. Hatem’den rivayet ettiğine göre, Allah Rasulu’nün daveti ona ulaştğında Şam’a kaçtı. Cahiliye döneminde Hristiyan idi. Kız kardeşi ile kavminden bir grup esir alınmıştı. Sonra Allah Rasulu kızkardeşine iyilikte bulundu, serbest bıraktı. O da kardeşine gitti. İslam’ı ona sevdirdi. Allah Rasulu’nin yanına girdiğinde halk onun gelişini konuşuyordu. Yanına geldiğinde Adiyy’in boynunda gümüşten bir haç vardı. O an Allah Rasulu “Allah’ı bırakıp da haham ve rahiplerini Rabler edindiler” ayetini okuyordu. Adiyy diyor ki: Onlara ibadet etmediklerini söyledim. Buyurdu ki: Hayır, ettiler. Helali haram, haramı da helal kıldıkları zaman, onlar bunlara uydular. Bu, onların yaptığı ibadettir.”” (Seyyid Kutub) İslam’a göre Allah, göklerin Rabbi olduğu gibi yeryüzünün de Rabbidir; yani kanun koyma yetkisi yalnızca Allah’a aittir, zira ‘hüküm, yalnızca Allah’ındır’ (Yusuf, 40). Dolayısıyla Allah’ın emir ve yasaklarının aksini savunan ya da icbar eden her türlü düzen sahte bir Rab’lık, yani ilahlık iddiasında bulunmuş olur. “İnsanlık tarihi boyunca İslam’ın üzerine kurulduğu teorik temel “Allah’tan başka tanrının bulunmadığına şehadet etmekti.” Yani Allah’ı uluhiyette, Rububiyette, varlıkta, egemenlikte birlemek. Onu, vicdanlarda kabul edilen itikatta, yapılan ibadette, günlük hayatta uygulanan şeriatte birlemek.” (Seyyid Kutub) “Bu din, yeryüzünde insanın kula kulluktan - insanın hevasına ibadet etmesi de kula kulluktur - kurtarılmasının genel bir ilanıdır.” (Seyyid Kutub) Son olarak da (yukarıdaki örnek bağlamında) hepimizin tek tek satranç oynamak zorunda bırakıldığımız bu dünyada süre hızla ilerliyor…Ümid ediyorum ki size yaptığım eleştiriler ışığında oyun stratejinizi gözden geçirirsiniz ve sizin için artık çok geç değildir… (“Umut karamsar olanın hakkı”, www.yenisafak.com/arsiv/2002/aralik/07/dcundioglu.html)
@fikretaaydinsuurfikret7685
@fikretaaydinsuurfikret7685 3 жыл бұрын
@Amenemhat "Niçin akletmekten bahsetmiyor diye soruyor Dücane bey." Videonun başlığını dikkatli okursanız sorunun bile zihinleri bulandırdığını farkedersiniz. Yani Dücane C. "neden düşünüp akletmez?" diyor; neden akletmekten bahsetmiyor demiyor. Konuşmada da başlıktaki gibi sorunlu birçok cümle var
@ahmetcosar8930
@ahmetcosar8930 2 жыл бұрын
Kendini çok zorlamışsın be arkadaş. Senin bir sürü yetkiler güç ve özellikler yüklediğin arap tanrısı ellah bölgesel lokal bir varsayımdır. Tüm yaratıcı varsayımları insan zihninin ürünüdür. İnsanın güçsüzlüğü çaresizliği yüzünden sığındığı bir limandır ellah olgusu.
@islamvedeistateistfikirler3968
@islamvedeistateistfikirler3968 2 жыл бұрын
@@ahmetcosar8930 "Kuran niçin bütünüyle Allah kelamıdır? Bİr Akademisyenden Açıklamalar:" baslikli yazimi okuman/dinlemen ve anlaman temennisiyle... kzbin.info/www/bejne/hprdeoGEZcugiK8
@ahmetcosar8930
@ahmetcosar8930 2 жыл бұрын
@@islamvedeistateistfikirler3968 Yazık çok safsınız. Hayatınızı boşa bu din uyuşturucusuyla uyuşarak geçiriyorsunuz. Bende aynıydım zamanında. Ama ilhan arseli arif tekini turan dursunu cazim gürbüzü okudukça aydınlandım. Sanada tavsiye ederim. İlkel dönemlerin uydurması din yalanı allah masalıdır. Egemenlerin toplumları sömürme argümanı dindir. Bir yaratıcı sizi o topraklara varis kıldık dermi? Adımı yayın diyecek kadar aciz olurda tetikçi kullarını katliama sevkedermi? Peygamberlik bir yahudi mesleğidir. Muhammedde bu yahudi modası mesleği kendi liderlik hırslarına alet etmiştir. Hepsi muhammedin uydurması ve bir kısmıda eskilerin masallarıdır. Yedi uyurlar nuh efsanesi bile eski masallardır. Karıncayla konuşma, hüthütle konuşma göktrn ordular uçurma balık karnında yaşama denizi yarma òlüyü diriltme vesaire hepside çok eski deli saçması efsanelerdir. Kurandaki herşey kuranın herhangi bir yaratıcıdan gelmediğine kanıttır. El-ilah ellah allah zaten lokal bölgesel bir arap tanrısıdır. Muhammed putların yerine kendini oturttu. Aracı benim dedi.
@islamvedeistateistfikirler3968
@islamvedeistateistfikirler3968 2 жыл бұрын
@@ahmetcosar8930 sen de masallah zihnini baya kirletmissin.. elestiri yapiyorsan belli bir mantigi, sistematigi olmali...yoksa niye ciddiye alinasin ki...?
@yunusunlu6618
@yunusunlu6618 2 жыл бұрын
Sizce tanrı insanların erken cevap aradığı bir sorumu ?? tanrıyı hiçbir sıfata katmadan soruyorum bunu.
@alicnar3553
@alicnar3553 3 жыл бұрын
her insan bilmeyi isterdi... eğer bunun bir bedeli olduğunu içten içe bilmeseydi..
SIRITIK SAVUNMALAR: BEYİN Mİ, KALP Mİ?
2:03:01
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 22 М.
Hangi Tanrı?
1:59:12
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 86 М.
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 98 МЛН
А ВЫ ЛЮБИТЕ ШКОЛУ?? #shorts
00:20
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
HERKESLEŞMEK
1:54:17
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 36 М.
Tanrı Nasıl Konuşur? | Vahyin Seküler Tarihi (II)
2:52:58
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 129 М.
Felsefeye Göre Tanrı İnancı
37:00
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 525 М.
Ötedünya Yaşamına Dair Bir Felsefi Çözümleme
2:45:26
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 125 М.
Spinoza'da Panenteist Tanrı Tasavvuru - Mustafa Öztürk
46:45
Mustafa Öztürk Arşivi
Рет қаралды 140 М.
Tanrı Nedir?
2:32:52
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 215 М.
Spinoza’nın Metafiziği - 1+1=1 | 10.05.2022
1:44:51
BloombergHT
Рет қаралды 98 М.
İnsanı insanda tanımak 1+1=1 | 21.09.2021
1:43:28
BloombergHT
Рет қаралды 95 М.
Kuyu Göl Okyanus
2:52:01
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 81 М.
Tanrı, Şeytan ve Kötülük Sorunu
2:47:40
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 138 М.