13 yaşındayken Türkiye'de, sol görüşlü bir örgüt tarafından çocuk parkına yerleştirilen bir kuru pasta kutusu içindeki bomba patladı. Bu olayda 3 arkadaşım ve ben çok ağır yaralandık. Bombayı acan arkadaşımın eli ve yüzü parçalandı. Ben de patlamayı engellemeye çalışırken bir gözümü kaybettim ve ciddi bir beyin travması geçirdim. Ustanın dediği gibi hayatım çok zorlaştı. Konsantrasyon sorunları, hafıza ve öğrenme güçlüğü, okuma yazma problemleri yaşıyorum. Bir boksörün maçta 10 kere böyle bir patlamanin yatartigi güce yakin yumruk aliyor gerisini hesaplayin.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
😱😱😱
@mfthrsln3 ай бұрын
örnek bir sporcu, örnek bir insan olduğunuzu düşünüyorum. teşekkürler.
@ÖmerTaşkın-f3j3 ай бұрын
Yunus hocam bu kadar önemli bir konuyu sizin sayenizde öğrendim videolarınız çok öğretici lütfen devam edin❤
@dogancanguler3 ай бұрын
Abi çoğu videonu izledim ve beğenerek takip ediyorum. Amatör olarak MMA ile uğraşıyorum. Örnek bir sporcu kişiliğin var, ne yazık ki çoğu sporcu (çoğu profesyoneller hariç) bu karaktere sahip değil. İyi ki varsın ve gençleri spora teşvik ediyorsun. 👍🏻💪
@Elektrobuzz3 ай бұрын
Zaten genelde vuruş sporcuları ve futbolcular arızalı tipler oluyor ağabey. Şimdi bir düşündümde.Basket camiası vs daha nezih futbola göre.Kendimde 1,5 sene muaythai yaptım.En iyi spor yürüyüş ve yüzmedir.Spor diye bildiğimiz birçok şey aslında vücudumuza zararlı.Kızılacak hiçbirşey yok bence kral. Vuruş sporuna tekrar başlamayı düşünürken videonu gördüm vazgeçtim,faydalı oldun sağolasın.
@yegenek3 ай бұрын
Ben bu Amerikan güreşini izlemeyi severdim. Ama perde gerisinde çok çok karanlık bir dünyası var. Bildiğiniz gibi Amerikan güreşi aslında koreografisi yapılmış bir sahne gösterisidir, ama bu onu daha tehlikesiz yapmaz hatta tam tersine daha tehlikeli bir olay çünkü McMahon gibi paradelisi hırslı yöneticiler seyirciye yönelik olarak iplerin üstüne çıkıp aşağı uçma gibi riskli hareketleri sürekli zorladığı için dövüş sporlarında görülmeyen çok korkunç sakatlanmalar, ölümler oluyor sonuçta 2 metreden aşağı düşmek önlem alınsa dahi insan vücuduna dövüş sporlarından çok daha büyük zarar verme hatta öldürme potansiyeline sahip üstüne bir de bu gösteri dünyasında steroid, ilaç kullanımı zorlanıyor. Buradakilerin ömürleri de çok kısa oluyor 40 yaşına gelmeden aşırı dozdan, kalp krizinden ölen çok. Benoit'nın da en çok uyguladığı hareket iplerin üstüne çıkıp yerdeki rakibe kafa atmakmış sonuçta aşırı steroid kullanımı ile birleşince adamın beyni tam anlamıyla folloş olmuş.
@Vt2Ateam3 ай бұрын
Ben eskiden boks yapiyodum ilk başlarda iyidi herşey sonra bı trafik kazası geçirdim ayağımın 3 tarak kemiği kırıldı birisi de çatladı uzun sürdü iyileşmesi sonra boksa devam ettim. Bi süre sonra şunları kendimde gözlemlemeye başladım mesela otobüs beklerken yan tarafdaki kişiye bi olay olsa ben buna 3 2 3 2 vururum indiririm gibi düşünceler geciyodu daha sonra keske bişey deseler de çenesine vursam gibi şeyler geçiyordu ( yani bunlar normal şeyler değildi bence eskiden böyle düşünceler olmuyodu) antremanlara devam ettigimde ben ilk başlarda karşı tarafa fazla vuran birisi değildim geride durup yalandan sol direkler atardim karsidaki kişiden birşeyler ogreniyim onun teknigini goruyum gibi bi dusuncem vardi sonra bu da değişti karşı tarafi yere dusuruyum indiriyim gibi şeyler geciyodu aklimdan ve bu oldugunda da aşırı bi mutluluk geliyodu. Normal hayatta da istemeden refleks le bazı sevdiğim kişilere zarar verdim. Ondan sonra düşündüm bu sporun bana faydadan çok zararı var gibi geldi kendimi savunacak şekilde zaten öğrenmiştim artık daha devam ettikçe sorunlar yasiyodum kendi içimde. Şimdi biraktim boksu fitness a geçtim daha sakin gibi hissediyom kendimi hem aynadan baktigimda vücudumun değişimi hoşuma gidiyo o tür düşünceler azalmaya başladı ilk baslarda fitness salonunda da bişey olsa da ben bunlari dovsem gibi dusunceler geliyodu aklıma şimdi onlar da iyice azaldı. Yani ben eskiden bir boks yapan kişi olarak bunları yasadim ama çoğu boks yapan kişi benim yasadiklarimi yaşa sa bile bunu benim gibi dile getirmezler çünkü bunu dile getirdiginde toplum farklı bir bakış acisiyla bize bakar diye düşünüyor olabilirler.
@arda30353 ай бұрын
Hocam 1 yildir yapiyorum ayni seklide dusunceler bende de var. İnsanlari süzüp şunun karaciğere indirsem afallatsam falan diye ama bu sporun doğasında bu var. Nasil bir futbolcu kafasinda golü nasıl aticagını kurarken, bir basketci de keza nerden nasil aticagini planlarken düşünüyor bunlari. Tabiki cok normal bir sey degil bu ama dengede tutmak lazim her şeyi.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Arda dostumuzun dediğine ithafen, bu bastaki düşünceler, kontrol ettiğiniz surece “masum” düşünceler. Birseyi çok seviyorsunuz, bir de her zaman yanınızda taşıdığınız, hayata uygulayabileceğiniz bir şey, o yüzden sürekli hakkında düşünüyorsunuz vs. Normal. Ben de BJJ’ye ilk başladığımda bunun esprisini bile sik sik yapardık, “aman sarılırken bile aklima geliyor vs” diye. Ama zaman ilerledikçe olay tam tersine evriliyor. aman, kavga benden uzak dursun, moduna giriyorsunuz.
@Vt2Ateam3 ай бұрын
@@arda3035 ilk başlarda bende de öyle düşünceler oluyordu ama ilerliyen zamanda birisinin bayildigini yere düştüğünü görmek istiyodum hatta bunu yaptığımda da aşırı bı mutluluk geliyodu bidahaki sefere daha sert yapmak istiyodum . Nomal hayatta da ben sıkıntı cekiyodum. Bence de ilk başlarda normal di zaten o düşüncelerim ama sonraları harbiden ben normal hayatımda duruduk yere insanlara bazen sevdiklerime sıkıntı cikartiyodum. Yani ben şunu farkettim kendimde ben eskiden çok daha rahat bı hayat yaşıyodum ama sonraları da boks un son zamanlarında kendimi hep bı aksiyonun içinde buluyodum bı kere de mahkemelik falan oldum hemde ortada bişey yokken kendim yüzünden o yüzden bana pek yaramadı. Herkes benim gibi sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum ama bana pek iyi gelmedi
@sadecebirinsan64133 ай бұрын
Son 1 yılda bende aynı bu yorumdaki gibiyim. Boksu 1-2 yıl daha yapıp bırakacağım sonra biraz muay thai yapıp güreş veya bjj yaparım.
@omartherandomguy85663 ай бұрын
Abi bence asıl sorun karşımızdaki rakipte bence, birçok vuruş sporunda adamlar gerçek maç gibi vuruyor ama Muay thaicilere bakıyorsun adamlar vururken gülüyor eğleniyor, kimseyi nakavt etmeye niyetleri yok gibi sanki, adamlar oyun oynar gibi maç yapıyorlar ki bu durum öğrenmelerini hızlandırıyor çünkü insan eğlendikçe daha hızlı öğrenir, nasıl bilgisayar oynarken saatlerce oturmamız ve saatlerce dikkatimizi hiç zorlanmadan ona vermemiz gibi.
@xbaykanx90083 ай бұрын
en yakın örneği tony ferguson justin gaethje maçından sonra hayatı kaydı
@HzMuhamadelsupahul-jamallullah3 ай бұрын
abi dediklerine katılıyorum ama bence her insan profesyonel ve ya maçlara çıkacak kadar olmasada strikeing sporu bilmeli 1 tane de olsa.
@boorockt3 ай бұрын
Striking branşları için asıl üzücü olan durum: bu tekrarlı travmalar ve yaralanmalardan dolayı hangi seviyede yapacağına kariyerin/hayati sorumlulukların açısından karar vermek zorunda kalmak. 20 yaş altı sorumsuz zibidiler amatör/profesyonel alıp başını giderken çocuğunun karnına azıcık fazla yemek girsin diye girdiğin toplantılarda hanımın makyaj malzemeleriyle morluklarını kapatmaya çalıştığında alıyor insan asıl darbeyi. 😄 Bir de Türkiye'deki problemlerden bir tanesi de çoğu dövüş sporu antrenörünün yaşanacak olası tekrarlı/tekrarsız travmalar hakkında bir bilgi sahibi olmaması. Zamanında havlu atmayıp, öğrencisine aldığı darbeleri "delikanlılıkla savuşturmasını" öğütleyerek sporcusunun hayatını bitiren antrenörleri çıplak gözle bile gördüm. ABD'deki UFC, boks organizasyonları ya da NFL gibi travma yaralanmalarının yaygın olduğu yüksek seviye organizasyonlar da ülkemizde yaygın olmadığı için bunun için gereken yasal ve tüzel düzenlemeler de yeterli değil. Spor yaralanmalarından anlayan hekim bulmak bile kolay değil. O yüzden biraz daha yalnızız ve biraz daha kendimizden mesulüz güzel ülkemizde bu sorunlarla. Eğer ki bu sporları uzun süreli yapmak istiyor ve sağlıklı bir ömür geçirmek istiyorsak kendimizi daha iyi ölçüp biçip tartarak, kendi sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz şart.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Maalesef Turkiye çok bilgisiz, bilgisiz olmak ile birlikte, bilgi araştırma, okuma, anlama kapasitesi de çok düsuk bizim camiada. Burada bile bazı yorumları okuyorum. Cok korkutucu…
@boorockt3 ай бұрын
@@yunusemrebjj yüzde yüz katılıyorum ve özellikle de bu sebepten bu konuyla birebir muhatap olan birisi olduğun halde bilgi sunmaya devam etme azmini ve çabanı tüm kalbimle takdir ediyorum.
@hnoan3 ай бұрын
Bu konuya değinebilen adamların sayısı bir elin parmağını geçmez...
@dindarateist39253 ай бұрын
3:33 evet boksör ve kickbokcularin coğu peltekleşerek yavaş konusuyorlar. Benimde cok dikkatimi çekmisti.
@mustafaguler76223 ай бұрын
kahvaltı yaparken tesadüfen videonu açtım izledim. Baya sardı iyi bi anlatımın var reis demek istediğin şeyler biraz karmaşık ama anlaşılıyor. baya sardı yani
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Teşekkür ederim.
@grimalkin99073 ай бұрын
Sözlerinize katılıyorum. Ayrıyeten vuruş sporlarının insanın psikolojisine iyi gelmediğini düşünüyorum. Ben 1 yıl Wing Chun yaptım. O sırada hayat capcanlıydı benim için, psikolojiye çok iyi geliyordu. Daha sonra gittiğim salon kapandı, ben de kick bocksa başladım. Çok güzel stres atılıyor, evet ama psikolojime iyi gelmediğini hissediyordum.
@fatihakman5713 ай бұрын
Aynı fikirdeyim abi
@turkerugur48073 ай бұрын
Sevgili hocam, bu bahsettiğiniz konuda o kadar haklısınız ki!.. Bu meseleyi bir süredir bende düşünüyordum.. "Acaba Kickboks'a, müsabakalara ne kadar daha devam etsem" diye düşünüyordum.. yaş 38 ve ara sıra müsabakalara çıkıyorum ve sizin dediğiniz gibi nizde sparringler maç şiddetinde geçiyor genelde.. Yani hocam, model yaparken bile burnum kırıldı benim.. Artık siz hesap edin yani..😵💫 Size bu konuda da çok hak veriyorum.. Bu konuya değinmenize çok sevindim.. İyi ki varsınız..💪❤️👍
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Çok teşekkürler dostum…
@cellatfaruk13693 ай бұрын
fazla kafa darbelerinden sonra beyin sebebi bilinmeyen bazı proteinler üretiliyo bunlarda beyni kemiriyo 11 yaşımda concussion filmini izlemiştim çok iyi tavsiye ederim
@bisusya3 ай бұрын
keşke beraber idman yapabilseydik
@karlkautsky18543 ай бұрын
önceden boks başta olmak üzere vuruş sporlarını eleştirenlere kızardım siz anlamazsınız falan diye çıkışırdım. sonra eleştirenlerin bilimsel argümanlarına bir bakayım dedim. bugün sizin videonuz karşıma çıktı ve izledim. izlerken aklıma pek çok boksör, mma dövüşçüsü vs. geldi ve %80'inin karakter bakımından vasat olduğu ve hal hareket sağlık bakımından da tehlikede olduğu açık. dövüş sporlarında teoride saygı gerçekten birincil önemdedir her zaman saygı duymuşumdur karşımdakilere ve böyle olan çok sporcu da var ama nörolojik ve psikolojik açıdan tehlike gerçekten çok fazla. bjj veya judo gibi sporlara başlamayı düşünüyorum belli bir süredir ama yaş artık oldu 22 bu saatten sonra tutuş sporlarını yapabilir miyim bilmiyorum.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Dostum 50+ yaşlarında, ortopedik cerrah öğrencim var. Bu bir örnek daha nicesi de var. Sorun yok yaşında, ben de senin yaşında başladım neredeyse. Sevgiler.
@zeytzeydi3463 ай бұрын
Aahahahaha. Abi Trde bunu öğrenme imkanı yok. Artık mecburen Abdye senin yanında öğrenicez bu işleri.@@yunusemrebjj
@koba07983 ай бұрын
benoit konusunu biraz açarsak sonuçta PW gerçek darbelerle olan bir şey değil. benoit'in finisher hareketi ringden kafayla uçmak gibi saçma bir hareketti. diving headbutt benoit yazıp bakabilirsiniz ve o dönemler kafaya sandalyeyle vurmak yasaklanmamıştı. sonrasında bilinçlenince riskli hareketler yasaklandı.
@oyunundibi43193 ай бұрын
Hocam judo cte sebep olur mu ?
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Dostum, düşmeyi öğrenmek ve riski minimize etmek önemli iste Judo’da. Yoksa ben şimdi olmaz derim, cat diye kafanın üstüne düşersin, olur. Riski minimize etmek anahtar olay.
@alessandrovolta81413 ай бұрын
Güreş ve bjj tarzı tutuş sporları en iyisi. Tabi ki her tür güç sporunda sakatlık riski var.
@noneedforthis57103 ай бұрын
@@alessandrovolta8141 butun sporlar iyi, eger partnerin iyiyse beyin hasarin 0 maca cikmiyorsan
@uygarhan80443 ай бұрын
Kickbox yapıyorum gençliğinde yapmıştım yıllarca fitness yaptım Şimdi tekrar kick boksa döndüm. Yani vuruş guard da bile kalsa irili ufaklı beyin travmaları yaşandığı bir gerçek. Bu tür sporlar yapanlar onu kabul edeceklerdir yalnız beri yandan şöyle bir olgu var, 1 saniye Hatta daha kısa sürede karar vermen gereken anlar striking sporlarında çok yaşanıyor. Bu da beyinde inanılmaz bir nöron çalışması anlamına geliyor. Belki bu durum Strike sporcularını kurtarmakta yardımcı olabilir
@cellatfaruk13693 ай бұрын
hayatımda 1 kere kavga ettim çok pişman oldum inanılmaz vicdan azabı çektim dövüş sporları normal insanlara göre değil suça yatkın tiplere göre bence
@lethe85053 ай бұрын
6 aydır muay thai yapıyorum bunun yüzünden yaptigim spordan sogudum ne gariptir bu darbe ve cte olayını size sormayı bile düşünüyordum. Sparring yapmadan bu işi öğrenmekte zor işte kask taksak belki bir nebze yarari olur ne yapmak gerek bilmiyorum. Daha dün keşke böyle bir vidyo yapsanız diye düşünmüştüm başka eğitmenler bir şey olmaz diye kestirip atıyor.
@mesutaydin54523 ай бұрын
Sen 6 aydır yapıyorsun ben 13 senedir yapıyorum bir sorunla hiç karşılaşmadım amatör olarak bu sporları yaparak herhangibir beyinde hasar alan veya vücut fonksiyonlarını kaybeden birine hiç rastlamadın yanlış antrenmanlarla kendini sakatlamadıysa tabi bu tür beyin hasarı olsun ilerleyen zamanlarda ortaya çıkan rahatsızlıklar olsun profesyonel dövüşçülerde ortaya çıkar özellikle boksörlerde sürekli kafaya yumruk aldıkları için amatörde tabi ufak tefek sakatlıklar darbe almalar olur ama bu sporlarda böyle adı üzerinde dövüş sporu dövüşmeden bu sporları öğrenemiyorsun maalesef kaskı korumalıkları ihmal etmemek lazım.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Dikkatli ol işte dostum. Elinden geldiğince koru kendini. İnsan vücudu sonuçta yine bakma dayanıklı oluyor pek çok konuda ama suistimal etmemek, sürekli tekrarlı darbe almaktan kaçınmak lazım.
@lethe85053 ай бұрын
@@yunusemrebjjsiz yapıyor musunuz düzenli sparring yaparken nelere dikkat ediyorsunuz
@lethe85053 ай бұрын
@@mesutaydin5452benim müsabık olma gibi bir niyetim yok hobi olarak yapıyorum sparringlerde dikkatli olmak gerek işte bu işi ögrenmek için iyi kötü dövüşmekte şart sadece kum torbası dövmekle öğrenilmiyor.
@mesutaydin54523 ай бұрын
@@lethe8505 Aynen öyle dövüşmeden öğrenilmiyor bazıları darbe yemeden lapa torba döverek veya sadece karşılıklı model teknik çalışarak bu işleri yaptığını sanıyor ama darbe yemeden olmuyor o işler maalesef.
@seckinkoknar77993 ай бұрын
Çok ve kesinlikle doğru
@resetm3 ай бұрын
En kötü tarafı sen sağlıklı olduğunu zannederken bundan ailenin ve sosyal çevrenin zarar görüyor olması.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Aynen öyle!!!
@samilamac36073 ай бұрын
Bu beyin dalgalarını hangi bölümde baktırabiliriz abi
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Dostum maalesef eğer yanlışım yoksa, CTE hayattayken tespiti yapılamıyor. Vefat sonrası mikroskop ile beyne bakmak gerekiyor.
@samilamac36073 ай бұрын
@@yunusemrebjj teşekkür ederim hocam
@barbarossa46463 ай бұрын
@@yunusemrebjj hayır hocam yapılabiliyo Tony Jeffries diye bi boksör var amatör bronz madalyası almış , 10 yaşından boksa başlamış. şu yaşına kadar ortalama 50 bin yumruk yemiş kafasına videosuda bu kzbin.info/www/bejne/jqK6fJd3d6ibmac , ayrıca hocam bende boks yapıyorum ve boks hocalığıda yapıyorum bu konu hakkında uzunca bi yorum yazmayı düşünüyorum şuan burda gece antrenmandan geldim yorgunum :) bu konuya bende kafayı takmış durumdayım.. ayrıca boksdan bu işten büyük zarar görmüş isimleri sana yazıcam onlara bakabilirsin korkunç bi liste... kal sağlıcakla , saygılar.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Bu çok ilginc, paylaştığın için teşekkürler! Ben bu testin mikroskop altında olan test kadar etkili olacağından emin değilim ama bu tarz çalışmaların olması çok güzel.
@Edem-er3rp3 ай бұрын
Abi sen niyet ettin belli,herkesi grappling ci yapacan😅
@yunusemrebjj3 ай бұрын
😅😂
@Edem-er3rp3 ай бұрын
@@yunusemrebjj bu videou o özer yayla hocaya izletmek lazım😄
@cihanyazkan49593 ай бұрын
Anlattıklarınızdan çıkacak sonuç, en iyi seçim kali escrima gibi görünüyor.
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Kafaya sopayla vurmak en güzeli diyorsun 😜
@sadecebirinsan64133 ай бұрын
Hocam boksa gidiyorum kick boks ile başladım sonra bırakıp düz boksa geçtim 1 yıl olcak tam 1 sene daha yapıp 1 sene muay thai yapıp bırakacağım 1 sene de güreş yeterli. Boksta hedefimi seneye başarıp bırakmayı düşünüyorum. Sonra muay thai öğrenirim 1 yıl, 1 yıl da güreş yeterli. Çünkü dövüş sporlarında risk var. Beyincik denen bir yer var, kafaya her darbe geldiğinde bir su dolu kavanozun içinde çekirdek düşünün orası sarsılıyor, beyin hücresi ölüyor. O yüzden yapacaksanız kaskınızı takın dişliği takın . Gardınızı sağlam alın. Eskiv yapın. Sabit durmayın. Bir de göz korkusunu iyice yenin tabii bu dayak yemekle olur yumruk yeme korkusu biraz dayak yiyeceksiniz gözünüz moraracak burnunuz kanayacak
@yunusemrebjj3 ай бұрын
BJJ yapın en güzeli :)
@anatolianmonke33023 ай бұрын
@sadecebirinsan6413 hocam kask beyin hasarını azaltmıyor yanlız sadece yüzün kanamasını engelliyor bunu kanıtlayan çalışmalar var
@vletrmx73463 ай бұрын
hocam sparring olmadan bi striking sporu ne ise yarar sizce boşa ugraş mı yoksa gercek hayatta da iş görür mü kendimi koruma amaçli tabii
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Yarar tabi dostum ama yani bir miktar sparring de yap tabii ki, çok abartmamak lazım işte bazı şeyleri. Gerektiği sertlikte idman yeterli
@odtu49483 ай бұрын
aklima conor geldi ha
@yunusemrebjj3 ай бұрын
😂
@ArdaCalisthenics3 ай бұрын
En üstün herkesi döven dövüş sanatı zaten bjj
@B.K.Çakır3 ай бұрын
Merhaba hocam, muay thaide ve kick boksta tekme atarken sadece kaval kemikleri mi kullanilir? Yoksa tekme atarken ayaklar da kullanilir mi?
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Farklı teknikler var, kavalın da ayağın da kullanıldığı
@B.K.Çakır3 ай бұрын
@@yunusemrebjj tesekkurler hocam.
@usvetunhasene24973 ай бұрын
@@yunusemrebjjhocam benim bildiğim, kaval kemiğiyle tekme atarken kemiğe binen hasarı azaltmak için tibialis kasını kasıyorlar, doğru mudur?
@hidayethoca55213 ай бұрын
Peki müsabık olarak değilde sadece antreman olarak vuruş sporlarını yaparsak CTE riskimiz varmı?
@yunusemrebjj3 ай бұрын
Evet var. Tamamen kafana ne siddetle yumruk aldığına ve ne sıklıksa aldığına bağlı. Minimize etmek mümkün tabii ki riski.