No video

Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București

  Рет қаралды 60

Sweet Bucharest

Sweet Bucharest

5 ай бұрын

Actuala clădire a teatrului a fost inaugurată în versiunea ei originală în decembrie 1973, modificată apoi considerabil în 1983-84, revenindu-se la forma inițială exterioară în 2012-2014.
Proiectul inițial (1964-1973) a fost semnat de arhitecții Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu (et al), structura de rezistență de inginerul Alexandru Cișmigiu. Clădirea Teatrului Național, care a fost construită cu trei săli de spectacol, respectiv: Sala Mare, în corpul A și Sala Mica și Sala Atelier în Corpul C, a fost inaugurată succesiv între 20 decembrie 1973 și anul 1976. Clădirea a rămas neterminată la exterior, deoarece Nicolae Ceaușescu nu a agreat niciuna dintre variantele de frescă prezentate pentru a fi executate pe pereții rămași „în zidărie aparentă”, se pare că din cauză că nu apărea și el reprezentat. Ulterior, cărămida aparentă din zona rezervată frescelor a fost îmbrăcată cu un placaj din marmură de Rușchita.
Modificarea din 1983 -În anii 1980, la cererea lui Nicolae Ceaușescu, clădirea a fost complet remodelată la exterior și parțial la interior (s-au păstrat parțial din versiunea originală foaierele), de către o echipă condusă de arhitectul Cezar Lăzărescu. Clădirea concepută de echipa lui Horia Maicu a fost remarcabilă la vremea ei, cu o expresie care se înscria în modernismul anilor '60, dar a rămas neterminată la exterior - fresca cu istoria teatrului, care trebuia să acopere trei fațade ale teatrului, nu a fost niciodată realizată, lăsând corpul teatrului în zidarie de cărămidă aparentă, sub "pălăria" de beton armat, elegantă, care îi devenise simbol și care i-a fost totodată fatidică (faptul că forma clădirii nu amintea de o "casă" în sens clasic și aducea cu o pălărie, pare să fi fost cauza pentru care Ceaușescu a cerut remodelarea ei). La interior, două mari tapiserii, probabil cele mai importante lucrări ale artei decorative românești la acea dată și până astăzi, au supraviețuit incendiului din anii '70 și pot fi admirate și acum, în foaierul sălii mari. Autori sunt: Șerban Gabrea și Florin Ciubotaru (tapiseria "Istoria Teatrului") și Ion Nicodim. "Recarosarea" lui C. Lăzărescu a înlocuit modernismul clădirii originale, realizat în materiale de calitate, cu elemente realizate în materiale sărace, pseudo-clasicizante, tipice anilor în care s-a construit și Casa Poporului sau Victoria Socialismului, iar în Europa de vest era în plin triumf postmodernismul istoricizant. Capacitatea sălilor a fost parțial mărită (prin îndesirea scaunelor, așa cum s-a întâmplat și la Sala Palatului) și au apărut spațiile intermediare cu galerii de artă și cele "interstițiale" cu Lăptăria lui Enache sau terasa "La motoare".
Remodelarea din 2012 - În anul 2012 s-a început remodelarea clădirii teatrului, eliminând adaosurile din perioada Ceaușescu (fațadele create de Cezar Lăzărescu, care ascundeau "pălăria" lui Romeo Belea au făcut ca teatrul să fie vulnerabil la seisme. Pentru ca teatrul să redevină mai sigur, a fost îndepărtată fațada de 1.200 de tone). Proiectul este condus de arhitectul Romeo Belea. Numărul locurilor din săli creste de la 1720 la 2880. Vor exista mai multe săli decât în varianta din 1973 a clădirii, astfel:
Sala Mare - Sala „Ion Caramitru” (tip italian) 940 locuri
Sala Studio (transformabilă în tip italian, elisabetan, arena) 590 locuri
Sala Atelier (teatru experimental) 250 locuri
Sala Pictura ( transformabilă în tip italian,elisabetan, arena) 300 locuri
Sala Mica (transformabilă în tip italian redus, elisabetan, arena) 240 locuri
Sala în Aer Liber, 300 locuri
Sala Media (multifuncțională: expoziții, recitaluri, reu­niuni, conferințe, proiecții - cu scaune înșiruite) 140 locuri
Clădirea teatrului, asa cum fusese ea modificată în anii '80, nu corespundea standardelor de statică și seismică (atât celor din 1983, cât și celor din 2006), din punct de vedere al structurii de rezistență. Remodelarea construcției TNB costa 63,2 milioane Euro (brut), din care 28 milioane Euro provin de la Banca de Dezvoltare a Consi­liului Europei. Conform contractului, execuția urma să dureze 2 ani și 4 luni.
După mai bine de 4 ani de lucrări de reabilitare, redeschiderea oficială a clădirii TNB a avut loc la 10 noiembrie 2014.
#bucuresti #bucharest #romania #europe #teatrulnational

Пікірлер: 2
@raulpopa4196
@raulpopa4196 5 ай бұрын
Al 1000-lea subscriber
@sweetbucharest
@sweetbucharest 5 ай бұрын
Multumesc!
Box jumping challenge, who stepped on the trap? #FunnyFamily #PartyGames
00:31
Family Games Media
Рет қаралды 29 МЛН
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 34 МЛН
Doing This Instead Of Studying.. 😳
00:12
Jojo Sim
Рет қаралды 31 МЛН
Schoolboy - Часть 2
00:12
⚡️КАН АНДРЕЙ⚡️
Рет қаралды 16 МЛН
Festivalul de Living-Statues Teatrul "Masca"
4:00
Alin Obrocaru
Рет қаралды 1 М.
Alba Iulia Square, Bucharest
4:34
Romanian Landscapes
Рет қаралды 1 М.
Bucharest Metro Compilation
3:02
Petrică Spotting
Рет қаралды 2,5 М.
What Did We Eat In Bucharest, Romania 2023 (Restaurants and Cheap Eats)
21:45
Adventurous Alex and Ukrainian Girl Olena
Рет қаралды 30 М.
Cât de bine cunoști ROMÂNIA? | 50 Întrebări de cultură generală
11:04
6 cai FRUMOSI - Varianta Originala (FULL)
4:35
liberalul
Рет қаралды 3,4 МЛН
Fantoma de la Opera - ONB
7:42
Opera Națională București
Рет қаралды 14 М.
Box jumping challenge, who stepped on the trap? #FunnyFamily #PartyGames
00:31
Family Games Media
Рет қаралды 29 МЛН