Рет қаралды 278
ΗΜΕΡΙΔΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΙΕΤ
12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξετάσει καταρχάς το φαινόμενο της νεοελληνικής Διασποράς για να εστιάσει κατόπιν στην περίπτωση της Τεργέστης, με έμφαση στη λειτουργία του εκεί Ελληνικού Σχολείου, την επακόλουθη σύσταση της Βιβλιοθήκης, τις πλούσιες και πολυποίκιλες συλλογές της, ως πτυχές της δραστηριότητας μιας ενεργούς Ελληνικής Κοινότητας σε ένα πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.
Χαιρετισμός:
Στυλιανός Ρίτσος
Πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, Αρχ/ος, (εα) ΛΣ
Ομιλητές:
Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, ΕΙΕ.
Δημήτριος Μαμμής, Δρ. Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ca' Foscari, Βενετία - Καθηγητής Μ.Ε.
Μαρία Κασωτάκη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης - Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας, Σχολή Διερμηνέων, Πανεπιστήμιο Τεργέστης.
Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ.
Βενετία Χατζοπούλου, Δρ. Ελληνικής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, ΙΠΑ/ΜΙΕΤ.
Τεργέστη
Λιμάνι ελεύθερο (porto franco) από το 1719, η Τεργέστη υπήρξε το σημαντικότερο επίνειο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων και προνομιακός τόπος ανάπτυξης εμπορικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο κατά το 18ο και το 19ο αιώνα. Χάρη σε γενναία οικονομικά, κοινωνικά, θρησκευτικά πλεονεκτήματα που παρείχε, πέτυχε να προσελκύσει ξένους από διάφορα σημεία της Ευρώπης, κυρίως της Κεντρικής και των Βαλκανίων.
Οι Έλληνες έμποροι, υπήκοοι τότε της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εγκαταστάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Τεργέστη από τις αρχές ήδη του 18ου αιώνα, δημιουργώντας σταδιακά μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές παροικίες της ιταλικής χερσονήσου.
Με στόχο την εκπαίδευση των νέων της παροικίας στη μητρική τους γλώσσα, η αμιγής Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης (Comunità Greco Orientale di Trieste), που συστάθηκε το 1782 και προσεγγίζει πλέον τα 250 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο λιμάνι της Αδριατικής, μερίμνησε νωρίς για τη δημιουργία Ελληνικού Σχολείου και Βιβλιοθήκης με τον εμπλουτισμό της.