1960 li yıllarda Arabistan'da bir yol yapılıyor ama yol devamlı kum altında kalıyor. Daha kötüsü rüzgarla birlikte çarpan kumlar yolu aşındırıyor. En sonunda Amerikadan uzmanlar olaya el atmak için gidiyor. Colombia üniversitesi tarafından bu olayı belgelenmesi için frank herbert gönderiliyor. Uzmanlar yolun etrafına topraklama çalışması yapıyor etrafını yeşillendiriyor. Bu şekilde çölü dönüştürerek yolu inşa ediyorlar. Bu olay frank herberte çok büyük ilham kaynağı oluyor. Bu süreçte oradaki insanlarla arkadaş olan frank herbert çevre bilimi hakkında çok şey öğreniyor. Adamın esin kaynağı bile tolkiene çok zıt. Kişilik olarak da çok kral adam. Çok mütevazı biri 1984 yapımı film için bile iyi diyor. Adam kitabının sinemaya uyarlanabilmesine bile şaşırıyor. Bu filmi izlese denis abimizi omzunda taşırdı herhalde.
@aliimrankazan32947 ай бұрын
Yuh efso bir bilgi bu. Tesekkurler.
@Medkan7 ай бұрын
1984 filmine kendi yönetmeni günümüzde üzüntüyle bakarken Frank Herbert abimizin bu kadar sevdiğini bilmiyordum. Bilgi için teşekkürler dostum.
@AsenaAfrodit7 ай бұрын
Tamamen katılıyorum
@alievsen77587 ай бұрын
bu bilgiyi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.
@CoSmiC__VoiCe7 ай бұрын
Son film uyarlaması çok yetersiz hala iki kitaba göre. Kitabın en çok satan olmasına rağmen filmi için bu kadar bütçe emek vs harcayamıyorlar çünkü standart batı düşüncesini aşan tenkit eden yönleri var çok fazla. Yüzüklerin efendisi öyle değil onu yaparlar. Herbert sadece gazeteci değil bu arada mesela "vahşi doğada nasıl hayatta kalabilirsiniz" konusunda ders veren tipler var ya ABD de o konuda eğitmenliği de var. Yani doğayı çok gözlemlemiş.
@amena-i1r7 ай бұрын
Eğer tolkien sadece ilk kitabı okuyup siyasetin ve entrikanın bu kurguyla çok iç içe geçtiğini düşünmüşse 2. kitabı okusaydı ne derdi bilemiyorum.
@Medkan7 ай бұрын
Valla Tolkien'in bir tek yazdığı mektubu biliyoruz. Dune hakkında başka yorumu yok, bahsettiğim noktalar insanların ve benim çıkarımlarım.
@ZalimlerveMasumlar7 ай бұрын
@@Medkan ben orta dünya hayranıyım lotr hayranı tolkien üstad bence bu dune evrenini biraz kendi gününe zamanına göre abartı bulmuş olabilir tolkien mükemmel biri mükemmeliyetçi biri adam gollum çizmek için biri tolkienden izin alıyor gollumu kötü çiziyor ve tolkien sinirleniyor hatta gollumun sesinide kitapta belirtiyor lotr filminde üstad kendi evrenini karakterlerini mükemmel bir seviyede tutmak istiyor hatta doğru mu bilmem ama şunu diyor üstad "benim gollum karakterim bu şekil değil" diyor ve çizeri baya azarlıyor oğlu mesela o lotr 3lemesini izledi ölmeden önce ve beğenmedi kendileri mükemmeliyetçi biri tolkien belki dune sevmemesi ozamanın teknolojisine göre abartı bulmuş olabilir evreni veya başka şeyler vardır adam narnia günlüklerini bile sevmiyor
@eminak87066 ай бұрын
@@ZalimlerveMasumlarsevmemesinin sebebi şu da olabilir: kendisinin yarattığı evren bizim dünyamızdan çok az şey barındırıyor. Fantastik kurgu ile insanı gerçek hayatın dertlerinden o kitaplayken uzaklaştırıyor. Fantastik kurguların böyle olması gerektiğini düşünüyor olabilir üstat.
@kubilayorkan89446 ай бұрын
@@ZalimlerveMasumlarNarnia Günlükleri'ni sevmemesi edebi bir bakış açısı değil dini bir bakış açısıdır. 👍
@zubeyirdogan11774 ай бұрын
Dune fazla dark bir temada ilerliyor en azından filmi öyle
@figenc97296 ай бұрын
Ben Tolkien olsam ben de kendi yarattığım evrene hayranlık duyardım hahahah. mükemmeller çünkü
@monograf7 ай бұрын
Beğenmediğini söylerken bile ince ruhuyla adil bir değerlendirme yapamayacağını çünkü aynı türde yazdığı için bir nevi Frank Herbert ile rakip olduğunu belirtmesi. Centilmenlik dedikleri işte bu. Bugünün yazarları çıkıp kolayca ikisine hayranlıklarını belirtebilir çünkü ikisi de öldü. Ama yaşayanların birbirine hayranlık bildirmesi, gerçekte öyle olsalar bile zor iş.
@Medkan7 ай бұрын
Hayranlık duymuş mu duymamış mı bilemem ama yine de hem dönemindeki başka bir yazara olan saygısından hem de "şimdi adamın ekmeğini baltalamayalım" diye halka açık hiç yorum yapmamış kral.
@halilibrahimustundag59847 ай бұрын
@@Medkan adam centilmen bi kere. GoT faicasının yazarı da benimki daha ustun diye kendi oturma organını kaldırıyo... yok benim yazdıgım karakter lotrdaki karakteri dover felan. bildigin cocuk gibi benim babam senin babanı dover muhabbeti yapıyo... facia dememin sebebi de bir efsane olusturuyorsun, bunun temellerini yazıyorsun ediyorsun, cok güzel bir bina temeli atıyosun ama gidip binayı olusturdugun temele degil bataklığa camurun üzerine kuruyorsun. yani sırf ters kose yapmak icin verdigi doneleri bir anda retcon yapıp gormezden gelip beklenenden farklı bisey cıksın diye kendi kendisini cöpe çeviriyo... bu yuzden facia... lotr her yıl birkac defa basa sarar izlerim (dizi haric. diziyi yapılmamıs sayıyorum) ilk seferimden sonra Got izleme özlemi hic cekmedim. birseyi 2. 3. 5. 100. defalar izleyebiliyorsan, izlemek istiyorsan o is kalitelidir senin için. ben Got icin 2. sansi bile veremiyorum. hele winterfell savasından sonra.... bu yeni dune serisi tekrar tekrar izlenebilecek türden filmler arasına simdiden girdi benim gozumde.
@petrarca1232 күн бұрын
0:40 kesinlikle. 2. film ile beraber kitap siparişini verdim okuyacağım. fantastik kurgu olarak bir tek lotr okumuştum. GoT da en sevdiğim diziydi. Dune da bu kervana katıldı. dostum tebrik ederim düşündürücü bir video olmuş
@petrarca1232 күн бұрын
5:50 yozlaşma. GoT’da da khalisi zamanla yoldan sapmıştı 7:30 kötülüğün doğudan ve güneyden gelmedi 8:25 anglo sakson
@yedeka47 ай бұрын
bir evren mitolojilere kurulmuş gibi diğeri de gerçekçi planlar üzerine kurulmuş, bu yüzden çok farklılar sevip sevmemek önemli değil bence ikisi de, türünün en başarılıları
@Medkan7 ай бұрын
İkisi de kendi türlerinin kurucusu desek abartmış olmayız
@yedeka47 ай бұрын
ve nbk zeki demirkubuz gibi kavga da çıkartmamışlar😂
@berkertaskiran5 ай бұрын
Dune özünde biraz basit bir hikaye. Bir Chosen one hikayesi ancak bunu Matrix gibi derin temalarla harmanlayamıyor. LOTR da belki sadece bir kahramanlık hikayesi denilebilir ama özünde daha kompleks. Ve tabii LOTR orta dünyanın sadece bir parçası. LOTR türünün en iyi örneği derim ama Dune türünün en iyi örneği diyemem. Hangi tür onu da bilmiyorum zira ne fantastik ne bilim kurgu. İkisinin karışımı bir şey.
@UmutKorbek-l4r5 ай бұрын
@@berkertaskiranDune basit bir hikaye fln değil seçilmiş kişi olayının atasidir aynı zamanda dini politika alt metinleriyle lotrdan daha felsefesi vardir
@kranatsnah5 ай бұрын
@@berkertaskiran Dune basit denmiş, Chosen One hikayesini "Matrix" gibi harmanlayamıyor denmiş, LOTR daha "kompleks" denmiş... Baba nerden tutsan elinde kalıyor yorum. Diyecek hiçbir şeyim yok.
@savaransardar75567 ай бұрын
Dune nispeten daha çok soyut kavramlarla alakalı bir hikaye; bir dinin doğuş hikayesini, politika ve entrikaları, çok yaratıcı bir bilim kurgu üslubuyla bize anlatıyor. Bize resmettiği evreni; ne kadar özgün ve etkileyici olsa da, özünde anlatılanın destekleyici bir unsuru olarak orada. Lotr ise her köşesi betimlemelerle dolu, bizi içinde kaybettirecek kadar büyük bir dünya inşa etmenin derdinde, özünde bir insan hikayesi. Bu yüzden Lotr ve Dune karşılaştırmalarını elma ile armut olarak görüyorum. (Referans aldığın videoyu yerelleştirmen çok tatlı olmuş bu vesileyle kanalı tanıdım)
@Medkan7 ай бұрын
Cidden bu videonun yorumlarında bile çok fazla dune daha iyi lotr daha iyi tartışmaları gördüm. Elma ve Armut ornegi çok güzel bir örnek, ikisi kıyaslanmak için birbirinden çok uzak seriler ve ikisi de çok iyi.
@Molgax7 ай бұрын
Yıllar öncesinde anime muhabbeti yaparken gayet bilgili ve dolu olduğun belliydi. Şu an hem animeler hem de başka evrenler üzerine yaptığın içerikleri izlemek çok keyifli başarılar dostum
@Medkan7 ай бұрын
Çok teşekkür ederim kral beni neredeyse taa başından beri takip ettiğin için. Animelere bir süreliğine ara verdim biraz film dizi kitlesi de gelsin diye :D hep anime hep anime sıkıyor
@Smealot5 ай бұрын
İsaac Asimovun yazdığı Vakıf neden görmezden geliniyor. Dune evrenine benzer bir evreni on yıllar öncesinden kurmuş bir yazar.
@Medkan5 ай бұрын
Apple tv onun için çok iyi bir dizi yaptı diyorlar ama henüz izleme firsatim olmadı.
@zenohalsuggare267 ай бұрын
En sevdiğim kanaldan en sevdiğim iki eserle alakalı bir video mu? İnanılmaz.
@Medkan7 ай бұрын
En sevdiğin kanal mıyım harbi
@zenohalsuggare267 ай бұрын
@@Medkan Hocam ben sizi Bleach videolarıyla tanıdım. Bleach’i derinine bu kadar iyi şekilde işleyen bir kanal görmemiştim. Hakkının değerini görememene üzülüyorum, videolarının hepsi çok kaliteli ve üstüne böyle bir videonun gelmesi beni çok daha heyecanlandırdı. Böyle içeriklerin devamı ile reis seviliyorsun
@Medkan7 ай бұрын
Çok teşekkür ederim reis, bleach dışı içeriklerimin de sevilmesi beni harbi mutlu ediyor.
@sadkorbay42207 ай бұрын
Çok hoş bir çalışma olmuş. Ancak Dune'u okuduysanız -ki okuduğunuzu düşünüyorum- Lady Jessica ve Paul'un, Bene Gesseritler tarafından geçmişte ekilmiş bir kehaneti nasıl kendi lehlerine, söylüyorsunuz. Değerli anlatıcı, bu sadece filmi izleyenler ve kitabı okumayanlar için geçerli olabilecek bir çıkarsama. Altı ciltlik eseri müteaddit kez okumuş biri olarak, kitapta bunun anlattığınız şekilde işlenmediğini (maalesef sadece Türkçe çevirisinden yola çıkarak) söylemeliyim. Bir kehanet var. Bene Gesserit rahibeleri tarafından geçmişten bu yana işlenmiş ve halen işlenmeye devam eden bir kehanet. Ancak bu kehanet ne rahibeler ne de onların bir üyesi olan Jessica tarafından çıkar için kullanılmıyor. Bilakis rahibeler meclisi ve başrahibe bu kehanetin kontrolleri dışında gerçekleşebileceğinden korkuyorlar. Mütemadiyen kendi seçtikleri rahibe üyeleri vasıtası ile güçlü aileler ile kontrollü birleşmeler yaparak olası bir Kuisatz Haderah'ın ortaya çıkmasını bilmeye (ve mümkünse engellemeye) çalışıyorlar. Lady Jessica ise Dune'da yaşadıkları süreç zarfında oğlunu bu tehlikeli BAHAR denen maddeden uzak tutmaya çalışıyor (filmde bunun tam tersi işleniyor). Anlatmaya çalıştığım; ortada bir kehanet var. Ancak çıkarlar (toplumları yönetmek, gütmek amacıyla) uğruna uydurulmuş bir kehanetten değil; baştan beri inanılan ve gerçekleşmesinden korkulan bir kehanetten bahseder kitap. Geleceği gören bir erkek liderdir bu korkulan kişi.. Erkektir çünkü kadınlar, o galaksinin "uyuşturucusu" BAHAR denen maddeyi kullanarak bir takım deneyimler yaşamakta, bir takım psişik ya da fiziksel yetiler elde edebilmektedirler. Ancak GELECEK OLGUSU önlerinde hep belirsiz kalmaktadır. İşte binlerce yıl öteden gelen kehanet bu belirsizlik duvarının bir erkek tarafından yıkılacağını; bunun bedelinin ise galaktik ölçekte çok büyük ve ağır olacağını söylemektedir. Bene Gesserit bu kehanetin gerçekleşmesini hem arzulamakta hem de sonuçlarından korkmaktadır. Zira erkek bir kâhin, geleceğe dair belirsiz imgeler değil net görüleri olan birisi, Bene Gesserit'i ve harcanan binlerce yılı işlevsiz bırakabilirdi. Sunumunuzda size katılmadığım nokta bundan ibaret. Onun dışında hoşbilgiler içeren bir video olmuş. esen kalın.
@Medkan7 ай бұрын
Elinize emeğinize sağlık, verdiğiniz bilgiler çok güzel. Filmi izledikten sonra kitaba başlayan kesimden olduğum için henüz ilk kitabı yeni bitiriyorum. Ikinci kitaba geçeceğim bittiği gibi. Su gibi akıyor.
@user-halempa7 ай бұрын
Bi şey diyeceğim güzel yanlış anlamışsın. Bene geseritler haderahı zaten bekliyolardı hatta jessicaya neden erken davrandın daha bikaç kuşağa ihtiyacımız var diyorlardı. Çünkü bene geseritlerin amacı saf arıkan bir geni oluşturabilmek. Kitapta bu çokça kez belirtildi sen çok yanlış anlamışsın. Asıl kehanet insanlığın eski dönemlerine geri dönebileceği kehanetiydi, yani şöyle: çok eski zamanlarda insanlar kendilerinden daha ileri seviyede düşünebilen 'düşünen makineler' icat edip bunlar tarafından göte geliyor ve insanlığı çok uzun bir dönem o makianalar yönetiyor. Sonra ortaya kusiats haderah benzeri biri çıktığı ve onun önderliğinde makinalara savaş açılması filan var. İnsanlar makinaları yok ettikten sonra bu makinaların bir gün tekrar ortaya çıkmaması için mentatvari insanlar oluşturmaya başlıyolar filan. Ama hala makina korkusu var, bu yüzden bi tarikat üstün bir gen çalışması yaparak ileride makinalar tarafından tekrar yönetilme ihtimalini yok etmeye uğraşma derdine düşüyo. Asıl olay bu ama aradan çok uzun bir süre geçtikten sonra geriye bir tek haderah efsanesi kalıyo. Makinaları yok eden gizemli kişi gibi muazzam bir kişinin tekrar doğması vs vs. Çok anlattım pardon ya .(
@lordakca7 ай бұрын
Senden Dune içeriği beklemiyordum lan. Lazımmış. Ellerine sağlık
@Medkan7 ай бұрын
Eyvallah hocam. Bir videoda hem Dune hem LOTR hem GOT konuşabildim valla çok mutluyum.
@omribrahimli15107 ай бұрын
@@MedkanLordakca'nın aksine radikal bir şekilde video çekmemen sevindirdi gerçekten👍
@barsser83285 ай бұрын
Dune izlerken bir ırkçılığm tuttu söve söve zor bitirdim filmi 4 seferde anca izledim telefonla oynamaktan izleyemedim sarrrmadı
@clairvoyant29567 ай бұрын
Yüzüklerin Efendisi kitap serilerini kısa kısa okuyup hep yarım bırakmış fakat kitaplarla ilgili çok fazla kesitler okuyup araştırmış bir kişi olarak kendi yorumumu yapmak istiyorum. Yüzüklerin Efendisi ile GOT'u kıyaslarken insanlar genelde "Abi LOTR'da her şey net, iyi ve kötü belli, ama GOT daha gerçekçi" gibi yorumlar yapıyor. Esasen bu doğru. Ama olaylara spesifik olarak o noktadan bakıp, öncesini bilmiyorsanız öyle hissettiriyor. İki evreni birbirine benzetecek olursak; Yüzüklerin Efendisi, aslında GOT evrenindeki "White Walkers'lar kazansaydı" dan sonrasını anlatıyor. Yani GOT evreninde White Walkers'lar kazansaydı, GOT evreni de LOTR gibi olacaktı. O kötü emeller, bitmeyen siyasi oyunlar yerini zorunlu müttefikliklere ve iyinin kötüyle vereceği mutlak savaşa dönecekti. Gene iki evreni birbirine benzetecek olursak; Sauron'dan önce de LOTR evreninde entrikalar, savaşlar ve siyaset fazlasıyla vardı. Yani aynı GOT evreni gibi. Elf kralı Thranduil'in sırf keyif için cüceleri öldürdüğü söylenir ki, sonradan cücelerle müttefik olup Sauron ordularına karşı savaşmıştır. Kaldı ki, yüzüklerin yapılması ve bunun hediye edilmesi bile o dönemki kralların, yöneticilerin çıkarcı emelleriydi. Yani her şey toz pembe değildi o evrende. Benzetmeyi günümüz dünyası için verecek olursak; Bugün dünyayı bir uzaylı ırkı istila etmeye gelse, ABD, Çin, Rusya veya Kuzey Kore gibi ülkeler aynı saflarda savaşırdı. Konu, aslında ortak düşman :) Özet olarak; iki hikayeyi kıyaslarken yazarın evrenin tüm hikayesi üzerinden kıyaslamak lazım. LOTR, GOT'a göre çok daha uzun dönemli bir zaman çizelgesi anlatıyor. O yüzden yaşanan her olayın bir sebebi var. Dune evrenini hiç bilmiyorum, filmleri henüz izlemedim. Ama Dune'da olduğu kadar mıdır bilmiyorum ama LOTR evreninde de siyaset vardı. Bu açıklamaları videoda LOTR'un mutlak iyi/kötü ve siyaset konularına değinildiği için yazdım :)
@bjornironside66666 ай бұрын
lotr çok kısa zamanlı bir dönemi anlatıyor .Bilbonun doğum gününü sayarsak toplam 18 19 yıllık bir hikayeyi anlatıyor bunun 17 yılı zaten frodonun ayrık vadiye gitmeden önceki kısmı. Orta dünyada zaten bir hikaye değil koskocaman bir evren baştan sona mükemmel şekilde kurgulanmış bir evren
@clairvoyant29566 ай бұрын
@@bjornironside6666 lotr daki zaman cizelgesinden kastım aslında izlediğimiz film değildi, filme konu olan her şeyin hikayesinin binlerce yıllık yaşanmışlık içermesiydi. Filmde iyi ve kötünün belli olmasının sebebi olan yaşanmışlıklar yani. Tabiki kesinlikle üzerine çok iyi düşünülmüş ve yazılmış bir yapım.
@orhanbozyigit27997 ай бұрын
Her sanatçının ayrı üslupu var ama iyi ve kötü belli olduğu ve iyi kötünün savaşından bıktığım için , daha cok ahlaki olarak gri karakterler ve dark fantasy evrenleri daha çok seviyorum.
@WiheScarsOfKhan7 ай бұрын
grimdark evrenlerini seviyorsan warhammer ve 40k ya göz atabilirsin.
@TurambarTurin5927 ай бұрын
Malazan tavsiye ederim.
@_____mervesss7 ай бұрын
Videodan anladığım kadarıyla Tolkien çok daha geleneksel bir tarzda daha katı kuralları olan bir yazarken Frank Herbert daha yenilikçi bir yaşarmış ben Dune kitabını okumuş birisi olarak filmi baya beğendim, Yüzüklerin efendisini okumadım ama filmleri izlemiş birisi olarak bence de Tolkien'nin bu kitabı beğenmemesi bana da mantıklı geldi, bu arada bende Dune filmi duyurulduktan sonra evreni çok merak edip kitabı okuyanlar insanlardan birisiyim, gerçekten akıcı bir kitap özellikle de 60'lı yıllar için devrim niteliğinde bir eser muhtemelen
@pnarR1757 ай бұрын
Ben kitabı okuduğum yıllar evvel ne hissediyorsam bugün üzerine filmleri de izledikten sonra (keza filmler de kalitesine yakışır) yerine başka türdeş eser koyamadım. Tutuculuk bile yeterli bi açıklama olur. Dune ve lotr çok farklı. İkisini aynı kişi beğenmezse hiç şaşırmam. Bu kadar basit bi neden bile olabilir
@yunusemreerdinc23926 ай бұрын
iki uzak uç; modern fantazi ve klasik fantazi ve ikisinin de en iyi örneklerinin nerdeyse aynı zamanlarda çıkmış olmaları
@Osman_Imamoglu7 ай бұрын
Tolkien, aristokrat bir edebiyat profesörüydü, edebiyat tarihini de iyi bilir ve incelerdi, bu nedenle ilk gerekçe olan üslup ve yazım tarzı gerekçesini daha makul buluyorum. Kendimden bir örnek vermek gerekirse; zaman çarkı serisi yazarı Robert Jordan'ın kitaplarını edebi açıdan oldukça doyurucu bulsam da kurgu ve karakterlere katlanamadığım, öfkeden deliye dönüp sinir stres sahibi olduğum için yarıda bırakmak zorunda kaldım. Tolkien gibi neredeyse tüm ömrünü mitolojiler ve eski ingiliz edebiyatıyla ve kendi yazılarıyla geçirmiş birinin Dune'u avam bulmasına da şaşırmam. Bununla birlikte Tolkien'in Orta Dünya evrenini yaratma amacını, İngilizlerin bir mitolojileri olmamasının eksikliğini hissettiğini ve İngilizlere kendilerine ait bir mitoloji yaratmak istemesi olarak açıklaması dikkate alınırsa ve kalavela ile germen mitlerinden ne kadar etkilendiği de göz önüne alınırsa; silmarillion'dan itibaren tüm evren bir ingiliz mitolojisi olarak düşünüldüğünde ve yüzük üçlemesi dahil hiçbir kitabın öznesinin insan olmadığı, başat aktör elflerin olduğu dikkate alınırsa kitapların yeterince ırk çeşitliliği olmadığından dolayı eleştirilmesini saçma buluyorum. İlk olarak adam ingiliz mitolojisi yaratmaya çalışıyor, ikinci olarak kitapların hiçbiri insanları konu alan hikayeler anlatmıyor, yüzük üçlemesi tartışılır olsa da diğer kitapların hepsi insan dışı bir ırkı konu alıyor. Elbette onun yaşadığı dönemdeki ırkçılık ile bugünkü ırkçılık kavramları oldukça farklılaştı, bugünden bakıldığında ırkçı görünebilir ve hatta öyle bile olabilir. Ancak iskandinav ve germen mitlerini kıskanıp bir mitoloji yaratmaya çalışan birinin edebi bir eseri kendi ırkçı görüşleriyle değerlendireceğini düşünmenin bir çelişki taşıdığını düşünüyorum.
@Medkan7 ай бұрын
Eline sağlık hocam çok detaylı yazmışsın
@bjornironside66666 ай бұрын
Turin ve tuorun hikayesi nerden baksan 500 sayfa ediyor nasıl hiç insan anlatılmıyor ve bu hikayelerde baş aktörde insan yani.Numeronun tarihide var buda insanların üzerine kurulu hatta orta dünyanın kaderini bile belirliyorlar.İnsanlar Orta dünyada ne kadar küçük ve işlevsiz görülsede tüm ejderleri insanlar öldürüyor( öfke savaşında adı bilinmeyen ejderleri saymadım).Orta dünya evreninin büyük kısmı elfler üzerinden ilerliyor olsada tolkien insan ırkınada önem veriyordu dediğin gibi bir ırkçılık yok
@aycarmcvc7 ай бұрын
Oysa iki seriye de hayranım. Bambaşka ve muhteşem seriler. Açıkçası ilk filmini izlediğim an dediğiniz gibi tüm seriyi ve Hanedanlık kitaplarını aldım. 😂 Zaten çocukluktan beri Lotr geekiyimdir.
@sadbuttrue13545 ай бұрын
Tolkien'in "Dune" u sevmeme sebebi büyük bir olasılıkla alegori dir. Alegorinin sanata yapılacak en çirkin saldırı olacağını belirten J.R.R. Tolkien in "Varlığının farkına vardığımdan beri alegorinin her türlü tezahüründen nefret etmişimdir" dediğini okumuştum. Hatta C. S. Lewis ile aralarında ki tartışmanın sebebi de yine alegori dir. Dune ise tamamen alegoriden ibarettir.
@berkertaskiran5 ай бұрын
Basite indirgeme, önemsizleştirme olduğu için haklı sayılır. Metafor okey ama alegori "siz var ya, anlamsızsınız, aslında sadece şuna bir sembolsünüz"e çıkıyor. Hikayelerde semboller bence çok önemli ama hikayenin özü ve bütünü tamamen bir alegori olursa hikaye biraz anlamsızlaşıyor ve değersizleşiyor. Belli bir sınırı olması lazım. Zaten Dune'un kullandığı temalar da bununla paralel. Bazı temaları hiçbir hikayemde tercih edeceğim temalar değil açıkçası.
@herseyhakkindabisi4 ай бұрын
Dune betimleme açısından tam benim hoşuma giden noktada o yüzden yüzükler efendisini çok sevsem bilr dune beni daha çok çekiyor
@dragonofthewestiroh82357 ай бұрын
Filmde gösterilemese de ve aynı zamanda gösterilen yani üçlemenin içeriği olan kısımda oyer alan entrikalar da kötü anlatılsa da yüzüklerin efendisinde de entrikalar vardır . Sauron aslında aşırı zeki bir entrika ustası ve elind olan zaferini kaybetmesinin tek sebebi kibri . Tabi Dune kadar ağırlıklı olarak almıyor entrikayı ama zaten almak da istemiyor anlatılmak istenen entrika değil diye .
@CocaColaTR7 ай бұрын
Tolkien bana göre (haşa) edebiyatın tanrısı. Kitaplarını o kadar fazla okudum ki Tolkien bakış açısını anlayabiliyorum. Söylediklerinin hepsine katılıyorum. Tolkien karakterlerini saf iyi ve kötü olarak yaratmış. Kitapları okurken tarafını net seçebiliyorsun. Okurken zihnim her zaman berrak ve huzurla okuyorum. Komplo ve hainliklerden uzak, doğayı ve çevreyi detaylı betimlemesi bana okurken huzur veriyor. Ancak Got ve Dune gibi evrenlerde iyi ve kötü net değil. Bakış açısına göre farklılıklar gösteriyor. Bu ise okurken sürekli bir stres salgılayıp, depresif bir ruh haline sebep oluyor. Ancak bu stresinde garip bir hazzı var.
@meteatilla7 ай бұрын
hicbir zaman saf iyi ve kotu yoktur herkesin cikari vardir politik gorusu vardir senin soyledigin ancak filmlerde olur ki bu soyledigin bile olamaz sen sadece oyle algiladigin icin sana iyi iyi olarak gelir kotu de kotu olarak gelir tek duzesin robot gibisin bir isten baska hicbir is yapaman dunyayi at gozlukleri ile goruyorsun yalagina samani koy sana yetisir gorus sifir algi sifir dusunce ve hayal dunyasi hic yok
@Medkan7 ай бұрын
Günümüzde saf iyi saf kötü hikayeleri okumak bayıyor, çoğumuz yüzüklerin efendisini okuyana kadar iyi kötü hikayelerinden yüzlercesini filmlerde dizilerde animelerde hatta çocuk çizgi filmlerinde dahi görüyoruz. Got ve Dune'nun şu dönemde yaşayan bizlere daha ilgi çekici gelebiliyor o yüzden.
@Medkan7 ай бұрын
@@meteatilla Abi adama niye böyle dedin ki şimdi adam ben bu tarz bir evreni daha huzurlu buluyorum o yüzden seviyorum demiş sadece
@salihemreozturks7 ай бұрын
Güzel kanalmış bildirimlerini açarım artık
@Medkan7 ай бұрын
Hoş geldin kral diğer videolarımıza da bekleriz
@mustafacetin65195 ай бұрын
Dune Çöl gezegeni kitabını hangi yayında okudun. Ben ithaki yayınlatından okudum kitap 600 sayfa değil 706 sayfa.
@Medkan5 ай бұрын
Ben de oradan okudum, ekler kısımlarına gelene kadar 630 sayfa. Ekler kısımlarını kitaba başlamadan önce okuduğum için oraları saymadım.
@GeekSinema7 ай бұрын
süper video böyle devam hocam
@Medkan7 ай бұрын
saolasın hocam senden de videolar bekliyoruz salma kanalı
@alpkanurkmez7 ай бұрын
Açıkçası Dune evreni hakkında bilgim bu tarz içeriklerden edindiğim bilgilerden ibaret. Ha bide çok seven bir arkadaşımın sosyal medya paylaşımlarındaki alıntılardan. Lakin çok sıkı bir Tolkien hayranı olarak benim düşüncem şu şekilde; Gerçek sanat biraz utangaç olur hatta kendini gizler diye düşünürüm ve bu bağlamda Dune anlatmak istediği şeyi Bilal'e anlatır gibi anlattığı için pek ilgileneceğimi sanmıyorum. Diğer yandan özellikle Yüzüklerin Efendisi serisinde epik olaylar anlatılırken hiçbir anlam okuyucu ya da izleyicinin gözüne sokulmuyor. Örneğin Samwise Gamgee diye bir karakter var. Diyorsun "ha işte yan karakter, sadık vs." fakat kısa süreli de olsa bir yüzük taşıyıcısı denebilir onun için. İşte belki o kadar aksiyon ve macera içinde farkedilmiyor ama bu durum Sam için hikayenin en büyük kahramanı sıfatını kazandırabiliyor. Zira yüzüğün iradesinden ve karanlığından etkilenmiyor. Halbuki hikayede en güçlü ve bilge karakterlerin dahi yüzüğe karşı olan tavırları belli. Diğer yandan siyaset ve güç oyunlarına dair anlatının olduğu Dune aslında gerçek, daha doğrusu aşina olduğumuz kavramların vurgulandığı ve bunlar üzerine kurulmuş bir evren. Yüzüklerin Efendisi için ise aslında "güç" kavramına çok daha farklı bir pencereden baktığını söyleyebiliriz. Zira iktidar ona en uzak yaratık tarafından bulunuyor ve kardeşliğin elinde yok edilmeye götürülüyor. İşte ne büyücüler ne olağanüstü güçler... Tolkien'in yarattığı eseri fantastik yapan ve benzerlerinden ayıran özellik bu... Gerçek hayatta yadsınamayacak bir olguyu ters köşeye yatırarak öyle güzel tekme tokat dövüyor ki aslında... "YÜZÜK YOK EDİLMELİ!" Ve ekliyor tıpkı Hobbit filminde Gandalf ve Galadriel arasında geçen diyalogda olduğu gibi "Saruman'ın inancına göre büyük güç kullanılırsa kötülük dizginlenebilir. Ama ben buna inanmıyorum. Sıradan halkın hergün yaptıkları küçük şeylerin kötülüğü dizginlediğini keşfettim çünkü. Nezaket ve sevgi gösterileri." Açıkçası ben ne herhangi sjw söyleminde ne de şişirilmiş benliklerin katılaştırdığı aktivizm hareketinde umut görmüyorum. Fakat günlük hayatımda bana tebessüm ettiren ve çoğu zaman güzelliği farkedilmeyen küçük davranışlarda yakalıyorum kendimi umut ederken. Kısaca toparlarsak, Tolkien evreninin her ne kadar alegorik anlatımlar içine yerleştirilmeye çalışılsa da bunu kimse geniş bir küme içine alamıyor. Zira Tolkien'in yakaladığı esans varoluşun derinlerindeki bir frekans ve bu frekansı tam olarak anlamlandıramasak dahi insanın psişesinde çok güçlü bir karşılık buluyor. Dune ise zihinsel düzlemde, insanın algıladığı ve başbaşa kaldığı Dünya'yı farklı bir gözlük ile önüne seriyor. Başbaşa kaldığı diyorum zira kimse bu Dünya'dan kaçamıyor artık... Bir zamanlar kaçış edebiyatı diye aşağılanan fantastik edebiyatı artık "gardiyanlar" yapıyor.
@Medkan7 ай бұрын
Dostum eline sağlık çok emek vermişsin güzel anlatmışsın. Yine de Dune filmlerini de izlemeni tavsiye ederim zaten çok uzun değiller.
@UnalKutayKILIC-mg2xv7 ай бұрын
Buna pusi yok
@hmnee37416 ай бұрын
Asıl sorun başka bir dalda kendi eserine rakip gösterilen DUNE'un çok başarılı olması ve Tolkien'in özünde kendine iyi bir rakip olarak görmesi dostum. Tolkien kibirli, mükemmeliyetçi, tutucu ve hatta huysuz bir ihtiyar yazar. Pamuk dede değil. DUNE gibi edebi olarak da başarılı bir kitabı beğenmemesi aslında anormal bir durum. Bunu artık hepimiz itiraf edelim bence kılıf bulmadan.
@leylaunuvar74395 ай бұрын
@@hmnee3741katılıyorum
@EjderHanKaya7 ай бұрын
tolkien zaten mektupta demiş aynı türde yazarların birbirine adil olması mümkün değil sevdim dese kendi ekmeğini baltalıyacak.
@Arhatu5 ай бұрын
Dünyası ve konusu pek ilginç değil fakat film müzikleri ve görüntüleri kendini izletti evrenin tırrik olmasına rağmen.
@WeskerBy5 ай бұрын
homlander gökteki adamın çöküşünün devamı nerde
@softwet117 ай бұрын
(Fıtık falan olma bak bir daha😠) kendine iyi bak❤
@knidoll7 ай бұрын
Bu anlattığınız olay Arabistan’da değil Amerika’da oluyor ama öyle bi fark var. Başka bi sebeple Libya ya gitmiş kendisi Afrika’yı orada tanımış
@alifuataytekin12897 ай бұрын
Yahudilere ırkçılık yapmaması yine de ırkçı olmadığı anlamına gelmez bana kalırsa. Yani sadece bu yüzden ırkçı değildir ya da ırkçıdır diyemeyiz. genel bir yorum olmuş.
@meteatilla7 ай бұрын
kesinlikle zaten o zamanlarda londra kraliyet ailesini ve aristokrasiyi edebiyat ve bilim dunyasini yahudiler yonetiyordu bir igiliz yahudilere kesinlikle irkcilik yapamazdi ama tolkien siyagi irki sevmezdi dogu halklarini islami asyalilarida sevmezdi
@Medkan7 ай бұрын
Yani genel yorumlara bakınca ırki değil de dini açıdan bir ayrımcılığı daha baskın yine.
@meteatilla7 ай бұрын
@@Medkan kesinlikle ama zamaninda Tolkien siyagi irki da sevmiyor
@kharagnar5 ай бұрын
Bildiğim kadarıyla Tolkein dini, kitaplarına ve hikayelerine katmayı fazla sevmiyor hatta bundan dolayı Narnia'nın yazarı olan arkadaşı ile aralarındaki sıkıntı diye hatırlıyorum. (Bu bilgiyi tekrar bir check etmekte fayda var uzun süre önce dinlediğim bir videodan, net hatırlayamıyorum)
@alievsen77582 күн бұрын
zannedersem anlatmak istediğiniz.....kısaca 1- tolkien edebi yazardır. oluşturduğu evrende de edebiyat öndedir. şiirler elf şarkıları tasvirler vs. herbert ise gazetecidir. direkt anlatım 2- biri koyu katolik diğeri ya dindar olmayan biri yada dini inançları güçlü olmayan biri. 3- tolkein avrupa merkezli yazmıştır yaşadığı ve gördüğü yer itibariyle. herbert ise daha fazla coğrafyayı yakından tanıma imkanı bulmuş biri. 4- tolkein katı ingiliz edebiyatı çevresinde yetişmiş biri herbert ise yeni dünyanın sınırsız kabul edilebilecek(edebi zenginlik anlamında değil konu ve tarz anlamında) yeni dünya edebiyatı ve gazetecilik kültüründe olgunlaşmış biri. kısaca ikisinin birbirini anlaması yada takdir etmesini bekleyemeyiz. ikisi de alanlarında şaheserler yazmış iki farklı edebiyatçıdır..
@yotubeçöpluğu5 ай бұрын
Tolkien evreni çok cocuksu kalıyor dune göre Tolkien edebiyat yapmayı ve cocuklarına hikaye anlatmayı çok seviyor dune ise klasik bir bilim kurgu ve daha çok yetişkinlere yönelik.
@Nemesismir6 ай бұрын
Bir kavanoz su değildir sürahidir o kavanoz olsa duramazsın 😂😂😂😂
@Medkan6 ай бұрын
Yok hocam ben kavanozdan içiyorum gerçekten :D bardaktan içince hiç su içmiş gibi hissetmiyorum sürekli doldurmakla uğraşmadan dolu dolu yudumlarla 1 litre edecek bi kavanozdan içmenin keyfi bambaşka
@aliimrankazan32947 ай бұрын
Bana tamamen creative decision (çeviremedim) farklılığından kaynaklıdır gibi geldi. Ben de mesela, özellikle çok sevdiğim materyallerin devam serilerinde, beğenmediğim bir şey olduğunda "ben olsam şöyle yapardım, peh" diyip soğuyabiliyorum.
@gaziderbeder6 ай бұрын
LOTR sever sayarım. Dune hiç sarmadı casaret rahibelerinin siyasi oyunları hariç katman göremedim ( kitap farklı olabilir film üzerinden konuşuyorum) Yaşanan bütün kıyımlar ihanetler geri dönüşler o kadar basit sıradan ki Geçmişte yaşanmış tarihi olaylarda efsanelerde binlerce benzeri var. Ne evrenin Ne baharatın ne de as solucanların hikayeye yaptıgı katkı özel yahut yeri doldurulamaz değil. Narnia günlükleri de bir çocuk hikayesi olmaktan öteye gidemez ( bu arada seyrettiğimde değil he ilk 15 dakikasını görür görmez neyle karşı karşıya olduğumu anlayıp kapattım) Zaten görmediği talept yaratmadığı ilgi de ortada. Hamlet yazılmamış olsaydı Dune LOTR yazılmamış olsaydı Doğru yazılmamış olsaydı Narnia günlükleri iş yapabilirdi
@AsenaAfrodit7 ай бұрын
Kimse beni kınamasın yüzüklerin efendisi serisi masal tarzı çocuk tarzı gibi aşırı fantastük geliyor bana.İnandırıcılığı yok. Evet büyük eserdir efsanedir şudur budur diye bilirsiniz ama, Kesinlikle ama kesinlikle Dune Yüzüklerin efendisine 5 bin basar. Hem eser olarak hemde film olarak kesinlikle bin kat daha iyidir DUNE.Sevmeyen o yazarda kendi janrında eser yazan birisini kesinlikle kıskandığından dolayı öyle negatif konusmus.Dune çok çok daha ürkütücü ve ciddi bir eser
@Medkan7 ай бұрын
Hocam valla topluca yorumları okurken birinin Tolkien eserlerini dümdüz saf iyi kötü hikayesi olmasına rağmen çok rahatlatıcı ve huzurlu bulduğunu söylemişti diye yanıt veren başka birisinin ona tonla laf ettiğini gördüm az önce :D İki hikayenin tarzından evrenine kadar her şeyi farklı o yüzden bir kıyaslamaya girmek mantıksız bence.
@kartalbey81417 ай бұрын
Yetkim olsa kınamam sana müebbet veririm kardeşim 😂 Dune ile Yüzüklerin efendisini kıyaslamak Fatmagülün Suçu ne ile Titanici karşılaştırmak gibi bir şey
@AsenaAfrodit7 ай бұрын
@@kartalbey8141 zevkine film anlayışına titanikteki zenciler atlasın.Çok ama çok zevksizsin.Bana görede yüzüklerin efendisi DUNE-deki mikro robot bile değil😄
@kartalbey81417 ай бұрын
@@AsenaAfrodit Zenciler atlamasın batarken çalmaya devam eden kemancılar atlasın illa biri atlayacaksa, Bu görüşleri reddediyorum bilakis sen zevksizsin. Bırak imdb ilk 100 listesini, Katie Hepburn dönemlerini bile izleyen bir birey olarak Dune hayatımda gördüğüm en abartılmış filmdir. Tek bir oyunculuk var filmde kel ramize benzeyen çocuk o da :) Gerçekten çok kötü ya, çok kötü. Başroller desen olmamış solucan sidiği içip atarlanan ergen bizim mahallede bonzai içip atarlanan çocuklara benziyor 😀 Kitabı iyidir belki okumadım. Yüzüklerin efendisindeki hobbitlerin ayağındaki makyajlı yapılmış mantarlı tek kıl kökü > Dune 😂
@AsenaAfrodit7 ай бұрын
@@kartalbey8141 tam bir cahil ve zevk özürlüsün fazla cümle yazmam bile yazık🤣
@FelagundFinrod7 ай бұрын
Lotr ve hobbit Tolkien evreni için buz dağının sadece görünen kısmıdır. Ve iyinin ve kötünün savaşı denebilecek basitlikte değil, kısaca özetleyebilecek tabir ancak 'çöküş hikayesi' olabilir. İnsanı anlatır aslında.
@kubilayorkan89446 ай бұрын
Tolkien'de de bir sürü kehanet var. Yüzüklerin Efendisi'nden örnek verecek olursak "WichKing (ki kendisini baya severim. ADAMDIR.) hiçbir erkek tarafından öldürülmeyecek." kehanetidir. Bu bile kitapta bir çok önemli yere vurgu yapıyor da şimdi 5 sayfalık kısa bir makale yazmak istemiyorum. Ama emeğiniz için teşekkürler. 👍
@pars-efe35436 ай бұрын
Tolkien ırkçı mı bilmem ama yazdığı kara lisanda "kazan" gibi Türkçe sözcükler var ve evet kazan anlamında kullanılmış
@ferhannihanaltundag34857 ай бұрын
Dune serisini okurken sunu dusundum surekli bu konuyu tolkien yazsaydi nasil yazardi, bence daha doyurucu olur ve dune evreni, kisiler ve yasanilanlar daha net ortaya ve doyurucu olarak kitapta yer alirdi diye dusunuyorum.
@Medkan6 ай бұрын
Bilemiyorum ya, ben açıkçası ilk kitapta ayrıntılı betimlemelerle dolu fazladan birkaç yüz sayfa görmeyi istemezdim. Iki yazar da kendi evreninde daha iyi bence.
@user-halempa7 ай бұрын
Neredeydin be kaliteli yayıncı
@Medkan6 ай бұрын
Bir süre daha kaybolacağım maalesef
@turkergeyik64607 ай бұрын
Yüzüklerin efendisi kralın dönüşü mehdi olarak ve orkların yecüc mecüce Sauron deccala kral da Mehdiye benzetildi gibi iki tarafta da aslında inanç var biri açıkça belli etmiş diğeri ise işaret etmiş
@polluxsama.5 ай бұрын
dostum tokinadayı anlattığın bir video yaparmısın
@LordOfTheUvelek-rs6ho7 ай бұрын
Biri fantastik unsurlar taşıyan bilimkurgu diğerı düpedüz fantastik bir eser
@Zemberek-kusu7 ай бұрын
Tolkien'i biraz araştırırsanız verdiği tepkinin olduğun normal bir davranışı olduğunu anlarsınız. Kendisi çok zor beğenen ve oldukça da huysuz bir yazardır. Yani aslında kendince kibarca değerlendirmesinin doğru olmayacağını iletmiş.
@mertkadir89256 ай бұрын
Güzel bir video olmuş 4. kitap nasıl yapacaklarını merak ediyorum İkinci filmden nasıl devam edecekler abaca Kitapı dili sadece ama çok dolu kitapta geçen kelimeler için yanlış hatırlamıyorsam 5 sayfa sözlük var sadece sözlük nedeniyle dolu değil felsefe din vb anlamında da dolu beklenmedik bir anda incile vb gönderme yapılıyor ( örneğin bir bahçenin kapısının uzeyindeki oymayı görüyor karekter söyle diyor kadim Terra nın kadim peygamberlerinden olan eşi olan Fatma nın eli buna benzerdi ) karakterler iyi aksiyondan yada olaydan çok iki karakteri konuşması insana zevk verir mi Ekstra yazar eşi ölmeseydi son bir kitap daha yazacaktı ( sondan ikinci kitabı sonralara doğru hastalanıp ölüyor eşi ise bir bir kitap daha yazdıktan sonra dayanamayıp oda yanına gidiyor korkmayın oğlu ve yazar arkadaşı ile babasından kalan notla ile son 3 leme yapıyorlar ekleme çıkarma olmadan ) Arapça ve Farsça çok fazla var hatta mizah bile yapılıyor ana dilimi unuttum diye Şahsen iki eserde birine benziyor İkiside sadece ufak bir penceredeki zamanina bakıyoruz İki eserde çok detaylı iyi kurgulanmış geçmişi var gerçekten yaşıyormuş gibi hissettiriyor insanı Şahsen beni en çok etkileyen eserlerden birisi Biraz uzun oldu afedersin bu kadar kısa oldu
@Medkan6 ай бұрын
Bence dune 3. Filmi direkt Dune Mesihi olmamalı, şu an Dune Mesihi okuyorum ve bitmesine çok az kaldı ama kitapta olanlardan ziyade aradaki 12 yilda yaşananlar çok daha fazla ilgimi çekiyor. Sinemada o 12 yılı izlemeyi Dune Mesihi'ni izlemeye tercih ederim açıkçası.
@mertkadir89256 ай бұрын
@@Medkan güzel olabilir ama planda 2. Kitapı çekip ana karakterin hikayesi bitirmekmis Bütün seriyi okumuş birisinde tavsiye 4. Kitapı anlaya anlaya okuyun
@dragonofthewestiroh82357 ай бұрын
Narnia Günlüklerini sevmemesinin sebebi dinsel gönderilerde bulunması alegori olmasından dolayı sevmiyor .Aslanın mesih sembolü olmasını sevmiyor .
@Medkan7 ай бұрын
Tolkien genel anlamda alegorilerden nefret eden biri. Niye bilmiyorum ancak bence spesifik olarak nefret beslenecek bir şey değil.
@SelimM.6656 ай бұрын
@@Medkan fantastik eserlerde alegori çok ta mantıklı gelmiyor bana
@hndsome_and_rich6 ай бұрын
İki kitabında tüm serilerini okudum. Bence dune daha iyi
@shinigami27317 ай бұрын
Ya arkadaşlar milliyetçilik ve ırkçılığı ayırabilir miyiz artık? Yüz yıldır aynı muhabbet ya. Atatürk ne kadar ırkçıysa, Tolkien de o kadar ırkçı. Kendi vatanını sevmeyi ırkçılık saymayı bırakalım lütfen rica ediyorum.
@GnSSensation7 ай бұрын
daha geçmişe gitmeden sauron'u bilemeyebilirsin ama hobbit ve yüzüklerin efendisini sadece film olarak izlemediysen (film olarak izlesen bile) saruman'ın nasıl yozlaştığına şahit olabilirdin.
@Medkan7 ай бұрын
Hocam yozlaşmalar ve iyiden kötü dönmeler var hikayede zaten buna lafım yok. Ancak bu tam grilik olmuyor bana sorarsan, kötüye dönen saf kötüye dönüyor çünkü. Game of Thrones'dan Jamie Lannister ile gri karaktere örnek verebiliriz mesela. Son sezonda karakter gelişimini çöpe dökmeseler bize en başta bu adam kötü dediğimiz karakterin çokça kez "yahu o kadar da kötü değilmiş aslında" dedirttiği sahnelerini gördük. Saruman ise kötü tarafa geçip yozlaşınca sanki oraya en başından aitmiş ve ruhu tamamen karanlıkmış gibi davranıyor biraz. Ki bunda bir sorun yok sonuçta Tolkien'in hikayelerindeki amaç bir nevi mit yaratmak gibi ve mitlerde bu tarz karakterler olması çok doğal.
@hasanguden66196 ай бұрын
Hepsini anladımda suyu niye kavanozla içtin onu anlamadım
@Medkan6 ай бұрын
Hocam ben evde hep kavanozla içiyorum suyu :D Sürahi alıp küçücük bardağa doldurmakla uğraşmak istemiyorum çünkü bi bardak su tekte içince kesmiyor beni.
@hasanguden66196 ай бұрын
Afiyet olsun o zaman
@k1r66567 ай бұрын
KZbin düşman mı sana ? Ne bildirim geldi ne aboniklerde videon gözükmüyor. Dc olmasa haberim olmayacak.
@Medkan7 ай бұрын
Hocam onu bilerek yapıyoruz asbskfkdks Şöyle ki bizim bildirimleri açan çok büyük bir kesim sadece bleach ve berserk videolarına tikliyor, aboneminlere bakan bleach ve berserk içeriği yoksa izlemiyor. Bu da tıklanma oranını çok düşürüyor diye kitleye en basta haber vermeyen bir şekilde videoları atıyoruz ve son 2 3 videodur ise yarıyor. Genelde attığımız gün değil de bir hafta sonrası izlemeler artıyor ama obur turlu baştan düşürülen tıklanma oranlarını toparlayamıyoruz. Hem kanala biraz dizi film odaklı kitle çekmek için de işimize yarıyor. Yaptığım içerik bleach berserk veya dümdüz anime içeriği olursa bildirimleri açıyorum onun dışında kapalı.
@ONRCGTY105 ай бұрын
Tolkien yazım konusunda bir ilahdır , yani tolkienin dune beğenmemesi çok normal 🤣
@nazifaruntas7 ай бұрын
Lord Feanor.. okurların bilincinden bile men edilmiş, keder ve ızdırapla lanetlenmiş Lord Feanor.
@vatanhainiavcs726813 күн бұрын
AGA BE
@yavuzalkis3 күн бұрын
Feanor bütün dünyada yazılmış en gri en kendine has en haklı egoya sahip en kibir yakışan en karizmatik en kaliteli ve en büsbütün yazılmış karakterdir. Hem ulu hakandır hem kızıl sultandır. Selam sana Noldorun 2. Yüksek Kralı silmaril ve diğer nice buluşun sahibi yüce Lord Feanor..
@hayatikocak34527 ай бұрын
Tolkien aynı zamanda sıkı bir katolikti. Dune'da din felsefesini nasıl ele alındığını da düşünecek olursak, beğenmemesinde önemli bir faktör olmuş olabilir.
@avmkaya7 ай бұрын
Lotr'nin de, Dune'un da hastasıyız
@zulfikartiryakioglu33217 ай бұрын
yüzüklerin efendisi, harry potter ve matrix filmleri hayranı olarak ben de sevemedim, şimdiye kadar haykıramamıştım iyi geldi....
@emre3797 ай бұрын
Yaklaşan saat yüzüklerin efendisi videosunu izleyin
@z.erayeser78017 ай бұрын
Dune evreni bu dünyadan çok fazla ve açık atıf barındırıyor. Bunu ben de sevmedim mesela. Ben biraz daha gerçek dünyadan kaçmak için okurum bu tür eserleri çünkü. Ayrıca politik açıdan da bir Türk olarak beni rahatsız etti. Çünkü Paul yani Lisan Al-Gaib bana fazlasıyla Lawrence hatırlattı. Yeşil ve sulak bir yerden çöle gidip oranın bağnaz ve geri kalmış halkına kendini ait hisseden ve onları sömürenlere karşı savaşa önderlik eden lider. Orijinal hikayede sömüren biz yani Türkler oluyoruz. Tabi sömürdüğümüzü ben düşünmüyorum ama milliyetçi Arap anlatısında bu şekilde geçiyor. Ancak kitapta ve filmde Harkonenler bariz bir şekilde Nazi alogorisi ile sunulmuş. Zaten baharat da net olarak petrolün yerine kullanılmış. Özetle Lawrence'tan esinlenilen başrolle özdeşleşemiyorum gerçek Lawrence ile tarihi sorunu olan bir toplumun parçası olarak.
@mertkadir89256 ай бұрын
Yazar Ortadoğu'dan çok etkilenmiş daha doğrusu etkilendiği biliniyor Eserede yansımış çok fazla Arapça Farsça sözlük var
@ladin50336 ай бұрын
Yüzüklerin efendisi 1956-57 de çıktı hobbit olmasın o 1936 da çıktı çünkü
@Sauron_Zigur7 ай бұрын
Çalışmaya hiç gerek yok hocam. Tolkien muhafazakar bir katolik hristiyandı, kendi kitabının özellikle dini öğeler içermediğini belirtiyordu. (Aynı zamanda tarih alegorisi olmadığını da defalarca söylemiştir) Ancak Dune'un dini olaylardan ilham alan, dini göndermeler yapan bir Hristiyanlık alegorisi olan yapısı nedeniyle sevmemiş olması çok normal.
@SelimM.6656 ай бұрын
zaten tolkiende alegoriyi sevmediğini konuşmalarda belirtiyor. sevmemesi normal bende sevmedim.
@bozok63606 ай бұрын
Spoiler var diye yazsaydınız keşke
@yasaronur11197 ай бұрын
Tolkienin ne düşündüğünü ve neden sevmediğini bilemem ama ben neden Dune evrenini Yüzüklerin Efendisi kadar sevemedim ondan bahsedebilirim. Dune evren olarak yaptığı tercihlerde bence çok olağan bir senaryonun geleceğe zorlanması ile oluşturulmuş bir eser. Eserin 10000 yılında geçmesinin bana göre hiç bir anlamı yok bir fantastik eser olarak okurun karşısına dünyayı inşaa etmek konusunda çok yetersiz kalıyor. Betimleme olarak demiyorum. Uzayda geçen bir teknoloji sonrası distopyasında uzay hikayesi olmasına karşın çok fazla ortaçağ esintilerine sahip bu etmenler onu uzay kıyafeti giydirilmiş ortaçağ hikayesi yapıyor. Tam tersine bir yolculuk hikayesi olarak başlayan Yüzüklerin Efendisi yolculuk boyunca evrenini boyuyor, genişletiyor bize direkt siyasetten bahsetmese de sürekli jeopolitik durumdan haberdar ediyor. Dune ise yazar zihniyeti olarak bu yaklaşıma karşı çok toy ve çocuksu kalıyor. Dune kitaplarını lisede okudum yüzüklerin efendisi kitaplarını ortaokul sona geldiğimde çoktan 2 ya da 3 defa tekrardan bitirmiştim. Yakın zamanda filmlerini sinemada izlememe rağmen bana tekrardan okuma isteği uyandıramada maalesef. Son olarak bu video ile ilgili bahsetmek gerekirse Sadece Hobbit ve Yüzük üçlemesi, Tolkienin evreninin ufacık bir parçası ama o ufacık parçası. Bu kadar küçük parçası ile Tolkienin düşünce yapısını anlayabilmek neye neden kötü dedi diyebilmek çok zorlama olur.
@TB-pn2co7 ай бұрын
Dune evreni 10 bin değil 20 binli yillarda geçiyor . Ortacağ tarzında kılıçli savaş olmasının nedeni de 10 binli yıllarca makinelere karşı olan insanlığın savaşıyla ilgili. Dune Tolkien e göre çok kapsamlı içinde sosyoloji, din felsefe, siyaset gibi konuları da içeren derin bir evren. Peri masalı anlatmıyor. İnsanın bugun de var olan , problemi olan konular hakkında duruyor. Bu yüzden edebi yönden lord of the ringe ten üstün.
@capozzz16 ай бұрын
İki evrenin de tüm kitaplarını okudum. İkisini de çok severim, birbirlerinin karşılığı değil zaten bunlar. Biri mitoloji öbürü daha çok insanlığın öyküsüdür. Ama Dune'u lisede okuduğun için tam anlayamadığını düşünüyorum (ki çok normal, ben de lisede okusam anlamazdım). Yoksa Dune'da olan herşey 30.000 yılı kapsayan plan içinde plan içinde plan ile tuzak içinde tuzak içinde tuzaktır. Dünya inşasını kitaplar boyunca kişiler arası diyaloglarla ve planların-tuzakların kuruluş biçimleriyle yapar. 6 kitapla da bitmedi zaten, yazar bitiremeden öldü, sonra oğlu tamamladı, daha Türkçe çevirisi yapılmadı sanırım onların. Yapılan katman katman plan ve tuzakları anlayabilmek için özellikle diyalogların çok dikkatli okunması gerekir. Böyle bir eserin toy ve çocuksu olması mümkün değil.
@Easycrypt05 ай бұрын
Tolkien adam olsaydıda silmarilionu bitirseydi , tolkien boş yapmış , kendisi benim gözümde başarısız , Silmarilion bitirilmesi gereken bir kitapdı
@Alevelasensei6 ай бұрын
Nedense ön yargılıyım, ne okudum ne izledim ve bu konuda ne motivasyonum var ne hevesim. Çok popüler olmasına rağmen ilgimi çekmiyor 😁 üstelik fantastik severim ama bu hikaye hiç ilgimi çekmiyor, tahammül edemiyorum siyasi dalaverelere.
@Catslife293927 ай бұрын
Yüzüklerin efendisini izlemeye gidiyorum tekrar…
@zazapoin7 ай бұрын
Çok iyi anlatmışsın
@LanDümbük195 ай бұрын
abi video atmak için bleachi mi bekliyon
@Medkan5 ай бұрын
Video yapacak vakit bulamıyorum. Eskisi gibi zamanım olmuyor. Yazısı seslendirmesi bitmiş ama editlenmemiş taslaklar duruyor, editleyemiyorum.
@Frzes7 ай бұрын
Tolkien ırkçı değil ancak eseri ırka değil dine karşı ister yaptığı harita ister karakterlerin isimleri konumları herşey dine karşı
@trebadi90606 ай бұрын
Lotr'un L si olamaz.
@ginniosikisama6 ай бұрын
kanka suyu kavanozdan mı içiyorsun
@Medkan6 ай бұрын
Bardak kesmiyor hocam, tek seferde lıkır lıkır içiyorum kavanoz sayesinde.
@sddkturan60586 ай бұрын
Tolkien dede haklı aynı fikirdeyim
@salihcancetin10426 ай бұрын
Güzel bir video
@fethullahaslan26987 ай бұрын
Tolkien dune evrenini neden sevmediğini sen de iyi biliyorsun ama video tam da ne şiş yansın ne kebap tarzında olduğu için yola girmemişsin:)) Ama ben bu kiyasi yapmam bile Sadece yüzüklerin efendisi uclemesini baz alarak söyleyebilirim ki yüz efe. Dune'un defikasyonu anca olur filmleri uzatılmış versiyonlariyla seyretmiş biri olarak kitaplara başladığımda filmlerin çok ötesinde şeyler okuyacağını düşünüyordum bir de filmlere şu bolimler yokmuş yok efendim bu bölümler nasıl olmazmış tarzı lafları da duyunca beklentim çok artmıştı meğer filmler kitaplardan daha gelişmiş durumdaymis belki silmaril den bitmemiş öyküler vs diğer kitaplardan alıntılar vardır filmlerde bilemem ama filmler kitabı yer yani sıralama dune >dune >dune > lotr filmler> lotr kitaplar şunu da söyleyebilirim tolkin yaşasaydı ve filmleri seyretseydi hiç hiç sevmezdi Tolkien ister günümüzden bak ister 70 yıl öncesinden bak adam ırkçı ve haçlı orduları kuduse girdip onbinler e Müslümanı çoluk cocu kılıçtan geçirmesine onay verecek kadar haçlı zihniyetine sahip batı medeniyeti fikrine aşık doğu kültürünü şeytan olarak gören biriydi bu yüzden güç hırsına kapılmış beyaz ırkın birbirinizi yok etmesi düşüncesi ona korkunç bir olay olarak geldi Son o,arak Tolkien yaşasaydı harry Potter film ve kitaplarını çok severdi aynı mantık ve kurguya yazılmıştı
@TunahanGuler7657 ай бұрын
tamamdır 😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣 avut kendini dune ile
@Kentirri7 ай бұрын
Abi neden ayda bir video ation
@Medkan7 ай бұрын
Dostum hem vize haftam oldu hem fıtık oldum hem de bi kaç gün canakkaleye gidip geldim bayramda da bayram ziyaretine gittim başka yerlere derken 2 ay geçti. Fıtık olduğum süreç çok kotu bi süreçti o süreçte bi video atmayı düşünüyodum yataktan kalkamadım resmen.
@Kentirri7 ай бұрын
@@Medkan geçmiş olsun
@Medkan7 ай бұрын
saolasın kral
@dtjhonk6 ай бұрын
Kitap gerçekten de çok dandik. Lotr ile karşılaştırınca çok amatör kalıyor. Tolkien efendiliğini konuşturmuş. Bu kitaptan böyle bir film çıkarmak da Villeneuve babaya saygımı arttırdı.
@thecyberwolf17667 ай бұрын
ARKDADAŞLAR BEN FİLM DE UYUDUM YA NERESİ ZVKLİYDİ BELKİ BENİM CAHİLLİGİMİR AMA İGRENCTI YA 36 KİŞİNİN ÖNÜNDE KILICLA DÖVÜŞÜYOLAR SEN YÖNET DİYOR
@Medkan7 ай бұрын
Hocam part 1'i izlediysen part 2'yi de çok seversin ya. Yani tabi zevkler renkler sonuçta ama ben sıfırdan yükselip hanedanının intikamını alıp sonra da imparatorluğun diğer hanedanlarına savaş açan bir sahte mesih hikayesini çok keyifli buldum.
@ahmetcangumulu64577 ай бұрын
Çünkü nefret ediyordu.
@sadikcancome6 ай бұрын
Nedem basit Tolkien götmüş :D Bencilmiş kitap konusunda :D Bu kadar
@Shopare146 ай бұрын
Abi Dc sunucusu full sanalci
@Zaza2-n6o7 ай бұрын
benimde kendime ait fantastik bilimkurgu bı hikayem var dune'yi tokatlar ama sadece ben ve bir kaç biliyor maalesef coğrafya işte kader...
@crisnolan94317 ай бұрын
Çok merak ettim doğrusu, Sinopsis nedir kabataslak.
@arkdunyasigames6 ай бұрын
Kiskanmis olabilir😅
@barisyuksel70727 ай бұрын
sevmiş sevmiş...
@ihsanyildirim92096 ай бұрын
Demek dune ve game of thrones u bu yüzden tam sevemedim ben. Fantastik kurgu da aşırı realistik siyasi olgular veya cinsel olgular görmek beni biraz rahatsız ediyor. Game of thrones ta her bölümde bir fahişenin memelerini görüyorduk. E yeter be kardeşim dedirtiyor insana. Bu tip dizilere ben aşırı gerçekçi olmaya çalışıp doğası gereği gerçeklikten uzaklaşan diziler diyorum. Dune 2 deki paul ile feyd in düellosu bence buna bir örnek. Aşırı gerçekçi olmaya çalışmış ama çok klişe olmuş.
@Medkan6 ай бұрын
O düelloyu çok sevmiştim valla yalan yok
@pisikolik7 ай бұрын
Christopher Lee Tolkien’le tanışmış tek LoR aktörüymüş. Senden içerik çalan abladan öğrendim
@Medkan7 ай бұрын
Benden içerik çalan abla kim lan
@pisikolik7 ай бұрын
@@Medkan dcden attım ya
@ivan.19176 ай бұрын
Tolkien de kehanet yok mu? Baştan sona kehanet ve lanet okumalar üzerine gider. Ayrıca Tolkien epey egolu bir yazar, beğendiği bir tane yazar yok, Dune kitabını sevmemesi onun kişiliğinden kaynaklı. Başka yazarlarla arası hiç yok. Ama iki yazarı da severiz, sayarız. Bu video biraz zorlama olmuş
@mustafaturk38727 ай бұрын
menzilci timote chalemet
@uzaklarda906 ай бұрын
Kendi eserini fersah fersah aşan bir kitapla yüzleşemenin acınası durumu.
@consequen4 ай бұрын
video at eline veririm
@hasanuzumcu31826 ай бұрын
yüzüklerin efendisini okurken sıkıldım dune bir oturuşta bitirdim. Belki sorun bendedir bilemiyorum.
@kenanfatsa52907 ай бұрын
İlk kez duyuyorum dune ne
@Medkan7 ай бұрын
Hocam 2021'de çıkan Dune: Part 1 filmini izlemeni tavsiye ederim. Part 2 yeni cıktı onu internette bulamayabilirsin ama ilk filmden çok daha iyi yapmışlar. 6 kitaplık serisi var ilgini çekerse ilk kitabına bakabilirsin. Videoda zaten Dune evreni hakkında az buz bilgiler veriyorum 10 binli yıllarda geçen siyasi bir bilim kurgu serisi olduğu hakkında.
@waxnftgames2017 ай бұрын
Yüzüklerin efendisi gibi bir efsane evrenini gidip dune gibi bir kısıtlı ve kısır döngüyle kıyaslamak saçmalık olurdu
@lgnylmaz34796 ай бұрын
faşist bir devlet ideolojisine karşı çıkması ırkçı olmadığını göstermez. hatta mektupta bahsettiğine göre yahudi kanına bir övgü var. bu bile bir ırkçılık. tartışmaya gerek yok. ben ikna oldum :)
@Medkan6 ай бұрын
Yahudileri övmesi aslında Alman yetkilileri sinirlendirmek için bilinci olarak yaptığı bir şey bence. Tabi niyeti bu değilse evet bir ırkı yüceltmek garip kaçıyor baya.
@eraypolat63527 ай бұрын
dune >>>>>
@crx21647 ай бұрын
Yazıdan çıkardığın anlamda ''nefret'' magazinsel olmamış mı şimdi açık konuş reis. Adam beğenmedim diyor sen nefret etti diyorsun.
@Medkan7 ай бұрын
Hocam ingilizce mektupta beğenmediğini "intensity" kelimesiyle derecelendiriyor, bunu türkçeye şiddetle, kuvvetle gibisinden çevirebiliriz. Bazı kaynaklarda da "hiç ama hiç beğenmedim" şeklinde türkçeye çeviriyor. Nefret bu açıdan en mantıklı türkçe sıfat olarak olarak aklıma geldi o yüzden. Başlığa"Neden Hiç Ama Hiç Beğenmemiş" yazmak saçma olurdu açıkçası.
@crx21647 ай бұрын
@@Medkan Haklısın, açıklama için teşekkürler. Ben şahsen hiç sevmedi'yi tercih ederdim bana sanki nefret içinde kıskançlık veya başka bir duygunun sebebi gibi geldi bu konuda. Belki de benzer bir yanını fark edip, rahatsız olmuş da olabilir.
@Medkan7 ай бұрын
@@crx2164 Yani aslında videonun amacı niye böyle nefret diyebileceğimiz bir duygu beslemiş olabilir sorusuna yanıt aramak :D