Fysik 2 Interferens i tunna skikt

  Рет қаралды 16,562

Tomas Rönnåbakk Sverin

9 жыл бұрын

Demonstrerar och förklarar hur interferens i tunna skikt uppstår, samt visar exempel på hur man kan räkna med detta.
Poängterar även vikten av att veta hur ljusvågorna reflekteras för att kunna avgöra om förstärkning eller försvagning sker.

Пікірлер: 16
@Jessicaah1
@Jessicaah1 7 жыл бұрын
Vill bara tacka för dessa videos, har pluggat fysik 1-2 och matte 3-4 på distans och dessa videos har verkligen hjälpt otroligt mycket. De exempel som kommer ibland i tex stående vågor-videon med fjädern och som nu med fläcken på asfalten är guldvärda och bidrar verkligen till förståelsen. Tack!
@naderghodusi4524
@naderghodusi4524 2 жыл бұрын
vill också passa på att tacka dig Tomas. Du är extrem tydlig med innehållet och Jag som student hänger helt och hållet med på alla dina klipp. Dina klipp hjälper verkligen mer än vad man tror.
@fridalundkvist227
@fridalundkvist227 7 жыл бұрын
Vad tusan kommer 2:an ifrån när du skriver vägskillnad: 2d ? Min hjärna är nog maximalt nedsläckt :)
@TomasSverin
@TomasSverin 7 жыл бұрын
Om avståndet mellan skikten är d så kommer avståndet från ena skiktet till det andra och tillbaka till det första skiktet att vara 2d
@fridalundkvist227
@fridalundkvist227 7 жыл бұрын
oh jisses. Skönt att det är enkelt när man inte fattar Hahaha
@sentinelcompany6522
@sentinelcompany6522 3 жыл бұрын
@@fridalundkvist227 Jag tror att eftersom strålen går först ner och sen upp till luften igen medför att väggskillnaden blir 2d. har jag rätt? @tomas
@ClaraStenlund
@ClaraStenlund 11 ай бұрын
Var kommer det ifrån att de är förskjutna med en hel våglängd i exempel uppgiften? 7:30
@elsa8562
@elsa8562 4 жыл бұрын
I 7:02, går inte ljuset sedan tillbaka från olja till luft och blir därmed rättvänd igen?
@johnysupreme
@johnysupreme 7 жыл бұрын
Bilden med de kilformade glasbitarna vid 01:50. Jag ser att strålarna inte bryts som de exempelvis gör i min lärobok Heureka 2, sidan 190. Är detta att betrakta som en förenkling (eftersom ändå ljuset "bryts tillbaka" då det reflekteras)?
@TomasSverin
@TomasSverin 7 жыл бұрын
Om du kollar på sid 222 i läroboken så får du en mer korrekt bild över hur interferensmönstret blir i tunna skikt som jag beskriver
@johnysupreme
@johnysupreme 7 жыл бұрын
Jag köper hela resonemanget kring interferensmönster. Men noterar att även på sidan 222 så är ljusstrålarna annorlunda utritade än vad de är på sidan 190. Då exempelvis stråle 1 går ut från glaset tillbaka till luft är den obruten.
@TomasSverin
@TomasSverin 7 жыл бұрын
Orsaken till detta är att man studerar två olika fenomen på vardera sida i läroboken som vi omnämner. På sid 190 så studerar man brytningslagen, vilket innebär att det är enbart brytningen av ljuset som behandlas. På sid 222 så studeras interferens, vilket innebär att man studerar reflektionen av ljuset från dels första gränsytan och dels från andra gränsytan och jämför om de ligger i fas eller inte.