Kelam ilminin meşruiyet tartışmaları nasıl başladı? | Düşünmeye Değer

  Рет қаралды 4,956

TVNET

TVNET

Күн бұрын

Пікірлер: 17
@TVNET
@TVNET 5 ай бұрын
Tüm programların yeni bölümlerini, kısa belgesel serilerimizi ve özel içeriklerimizi izlemek için kanalımıza abone olmayı, videolarımızı beğenmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın. 🙌
@Waygent
@Waygent 5 ай бұрын
programları 1,2,3,4 gibi numaralandırsanız yada 4 haziran,11 haziran vsvs diye sonradan takip edenlerin sıralamayı tutturması için kolaylık olur.
@hakanalbayrak6951
@hakanalbayrak6951 3 ай бұрын
Programın YZ tarafından çıkarılan bir özeti: 1. Kelam ilminin ortaya çıkışı ve gelişimi üç dönemde inceleniyor: a) Hicri 200'e kadar olan ilk dönem b) Tercüme faaliyetlerinin yoğunlaştığı dönem (200-220 arası) c) Tercümelerden sonraki dönem 2. İlk dönemde (Hicri 200'e kadar): - Kelam, İslam toplumunun iç sorunlarından (örn. büyük günah işleyenlerin durumu) ortaya çıktı. - Kelamcılar, eski medeniyetlerin bilgilerinden faydalandılar, ancak karşılarında organize bir filozof grubu yoktu. - Bu dönemde alınan teorilerin meşruiyet sorunu yaşanmadı. 3. Tercüme faaliyetleri dönemi (200-220 arası): - Abbasiler döneminde, özellikle Memun, Mutasım ve Vasık zamanında yoğun tercüme faaliyetleri gerçekleşti. - Bu dönem, Mutezile'nin resmi ideoloji olduğu zamana denk geldi. - Tercümeler başlangıçta medeniyet projesi olarak görüldü. 4. Tercümelerden sonraki dönem: - Beklenmedik şekilde bir "filozoflar cemaati" ortaya çıktı. - Kelamcılar ilk kez felsefi öğretileri savunan bir grupla karşılaştı. - Bu durum, kelamcıların felsefi teorileri kullanırken meşruiyet sorunu yaşamasına neden oldu. 5. Basra'nın kelam ilminin gelişimindeki önemi vurgulandı. 6. Kindi'nin İslam filozofu olarak ortaya çıkışı ve bunun önemi tartışıldı. 7. Kelamcıların felsefeyle ilişkisinin zaman içinde değişimi ele alındı. 8. Aristoteles'in madde-suret teorisi gibi bazı felsefi görüşlerin kelam içinde yer bulmasının zorluğu tartışıldı. 9. İkinci dönemde kelamcıların felsefeye karşı daha temkinli durduğu, ancak bu dönemin filozoflar açısından verimli olduğu belirtildi. 10. Gazali öncesi dönemde: - Kelamcılar, filozoflara karşı pozisyon alıyordu. - Felsefe, İslam dünyasında Müslüman filozoflar tarafından geliştirildi. - Felsefe açısından verimli, kelam açısından daha az verimli bir dönemdi. 11. Müslüman filozofların katkıları: - Yeni ontoloji: Zorunlu-mümkün varlık, mahiyet ayrımı. - Mantık teorisinde yenilikler: Tasavvur-tasdik ayrımı, burhan teorisi. 12. Gazali'nin rolü: - Felsefe ile kelamı birleştirme çabası. - Filozoflarla doğrudan tartışmaya girdi. - Fizik ve matematik bilimleri felsefeden ayırma önerisi. 13. Gazali sonrası dönem: - Felsefe ve kelam arasındaki ayrım azaldı. - Fahreddin Razi ile birlikte felsefe ve kelam birleşti. 14. Felsefenin İslam dünyasındaki etkisi: - Gazali'nin eleştirileri, paradoksal olarak felsefeyi yaygınlaştırdı. - Mantık, birçok İslami disiplinin ayrılmaz parçası haline geldi. 15. Gazali'nin amacı: - Asıl derdi felsefeyi eleştirmek değil, Allah'ı bilme ve ona uygun yaşama yolunu bulmaktı. - Sadece felsefeyi değil, kelamı da eleştirdi. 16. Tartışmalı noktalar: - Felsefenin Gazali öncesi dönemde ne kadar yaygın olduğu. - Gazali'nin felsefeyi eleştirme nedenlerinin tam olarak ne olduğu. 17. İslam düşüncesinin gelişimi: - Gazali sonrası dönemde Vahdet-i Vücud gibi önemli metafizik teoriler ortaya çıktı. - Felsefe, İslam düşüncesini derinden etkiledi ve dönüştürdü.
@zeynepaydn289
@zeynepaydn289 Ай бұрын
Umarım birileri bu notu okur. Jenerik müziği aşırı derecede rijite edici. Sanki insanın kafasına kafasına balyoz iniyor. Bir an önce kapatmak için insan kaza yapabilir. İçimizde oluşan aydınlanma mutluluğunu kabusa çeviriyor.
@wellumm
@wellumm 5 ай бұрын
Yaşasın! Çok sevdiğimiz hocalarımız, düşünme üzerine program yapıyorlar. Makbul olsun, Allah sizlerden razı olsun
@88SALTUK
@88SALTUK 5 ай бұрын
nitelikli programları için teşekkürler. bu tür programların müşterisi az olur ama kaliteli olur. bir boşluğu dolduruyor bu içerikler
@hilalnurozkan1654
@hilalnurozkan1654 5 ай бұрын
Çok güzel bir program çok teşekkür ederiz ,yayınlarken kaçıncı bölüm olduğunu da yazar mısınız
@WTCadelux
@WTCadelux 5 ай бұрын
müthiş hazineler, böyle özetlenmesi süper. birde ömer türkerden.
@karakartallii
@karakartallii 5 ай бұрын
Allah razı olsun çalışmalarınızı daim etsin.
@_abdullah_.
@_abdullah_. 2 ай бұрын
👍🏽
@yavuzburakkayhan291
@yavuzburakkayhan291 Ай бұрын
Vallahi Muhammed Hoca ne diyor anlamıyor Ömer Hocaya Allah sabır versin
@ortalamavatandas5188
@ortalamavatandas5188 5 ай бұрын
Orta sinif okur yazar 😅😅😅 kendini nereye konumlandiriyor cok merak ettim !! Ignorance is a bliss 😅
@MryM70
@MryM70 5 ай бұрын
Orta sınıf okur bu konularla ilgilenmek zorunda mı? Orta sınıf okur bu söyleşiden sonra en azından, orta sınıf okur yazarların iddia ettiğinin tam aksine Gazali'nin fizik, matematik gibi alanların felsefeden ayrılmasını, ayrı bir kol olmasını, metafiziğin ve varlığın felsefenin alanı olmasını savunduğunu öğrenir.
@faruksarkavak5483
@faruksarkavak5483 5 ай бұрын
Ömer hoca Muhammed yazıcının seviyesine inmeye çalışmış. moderatör bey sürekli müdahale ediyor. zannımca asıl amacı kendini kanıtlamak. ama programı baltaladığının farkında değil. sabır değil, tahammül edemedim. ömer hoca olmasa izlenmeyecek bir program
@karagozahmet
@karagozahmet 5 ай бұрын
Programın amacı kadim konuları modern zaman diliyle ifade ederek günümüz sorunlarına çözüm üretirken gelenekten faydalanabileceği iddiasını beslemek diye düşünüyorum. Seçkin bir zümrenin anlayabileceği, dar alanda kısa paslaşmalarla devam edecek bir program arıyorsanız Sözün Özü’nde Ömer hocam bunu zaten yaptı.
@BMB-n7r
@BMB-n7r 3 ай бұрын
Ne anlatıyorsun olm sen ya, programın mahiyetini bilmeden ne yorum yapıyorsun.
Каха и лужа  #непосредственнокаха
00:15
World’s strongest WOMAN vs regular GIRLS
00:56
A4
Рет қаралды 19 МЛН
龟兔赛跑:好可爱的小乌龟#short #angel #clown
01:00
Super Beauty team
Рет қаралды 122 МЛН
Yay, My Dad Is a Vending Machine! 🛍️😆 #funny #prank #comedy
00:17
Prof.Dr.Sönmez Kutlu "İslami Uyanıştan Mezhebi Uyanışa :Tevhidden Tefrikaya"
1:17:59
Anadolu İlahiyat Akademisi
Рет қаралды 17 М.
Каха и лужа  #непосредственнокаха
00:15