İnsan hayatı hangi kavramlarla şekilleniyor? | Düşünmeye Değer

  Рет қаралды 5,535

TVNET

TVNET

Күн бұрын

Bilginin tanımı ve düşüncenin değeri. İslam felsefesinin kodları, düşünce ve bilgi sisteminin temelini Muhammet Yazıcı ve Prof. Dr. Ömer Türker ile Düşünmeye Değer'de konuşuyoruz.
Düşünmeye Değer'in 24 Ağustos 2024 tarihli 15. bölümünde dini bilgiyi felsefi konuştuk.
Günümüzde peygambere ihtiyaç var mı?
Dini bilgiyi felsefi bilgiden ayıran şey nedir?
Nübüvvet geleneği ne üzerine kurulur?
Düşünmeye Değer'in tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsin: • Düşünmeye Değer
Muhammet Yazıcı ve Prof. Dr. Ömer Türker ile Düşünmeye Değer her cumartesi 22.00'de TVNET'te.
#peygamber #insan #düşünmeyedeğer
-
Hoş geldin! Burası; haberi, hikayeyi, toplumsal meseleleri, küresel krizi, politikayı anladığın yer.
TVNET bir haber kanalından daha fazlası. Dijital dünyadan uzak kalmadık. Belgesel serileri, özel içerikler ve infografiklerle dijital medyada biz de varız.
Abone olarak tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsin:
bit.ly/39apwOp
TVNET'i sosyal medyadan takip et!
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
t.me/tvnetdijital
www.tvnet.com.tr

Пікірлер: 37
@TVNET
@TVNET 5 ай бұрын
Tüm programların yeni bölümlerini, kısa belgesel serilerimizi ve özel içeriklerimizi izlemek için kanalımıza abone olmayı, videolarımızı beğenmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın. 🙌
@zeynepduran6338
@zeynepduran6338 3 ай бұрын
Yine mükemmel bir program. Tvnet güzel işler çıkarıyor. Maşallah ❤
@hakanpayr7799
@hakanpayr7799 5 ай бұрын
Çok istifade ettik. Allah razı olsun. Tarihsellik bağlamı haftaya geliyor .
@noktainazar
@noktainazar 5 ай бұрын
Allah ömürlerine bereket versin hocalarımın
@salimegursoy69
@salimegursoy69 5 ай бұрын
Allah razı olsun 🤲
@kenansahin3124
@kenansahin3124 Ай бұрын
Açıkçası böyle programların yapılmış olması dahi beni çok mutlu etti. muhtevası itibariyle biraz zor kavranır konular olabilir. yani herkesçe kolaylıkla kavranması bakımından. biraz daha felsefi entelektüel bilgi birikimi olan kesime hitap eden program oluyor. ama sonuçta programın ismi de bunu gerektiriyor. Nihat hatipoğlu tarzında programlar hali hazırda zaten var ve tabiri caizse avama hitap ediyor. farklı olarak neler konuşulabilirin bir örneği olmuş.
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
38:34 subhanallah, elhamdulillah ❤
@huseyindilmac8176
@huseyindilmac8176 5 ай бұрын
Güzel bi bölümdü. Gelecek programi merakla bekliyorum
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
Teşekkürler ☺️ Allah razı olsun çok feyizli bereketli bir ders olmuş, 3 kez dinledim
@zelihaunal4727
@zelihaunal4727 4 ай бұрын
23:12 Ömer hocanın tatlılık
@sssuheylaaa
@sssuheylaaa 5 ай бұрын
Bilim, doğanın en son gizemlerini çözemez. Çünkü biz de doğanın, yani çözmek istediğimiz gizemin bir parçasıyız. -Max Planck
@FATIMEYYILDIZ
@FATIMEYYILDIZ 4 ай бұрын
Giriş müzigi harika.
@sksobutay1770
@sksobutay1770 5 ай бұрын
çok güzel bir özeleştiri
@hanifezengin5633
@hanifezengin5633 Ай бұрын
🎉
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
34:36 burada hz ibrahimin güneşe ve aya bakıp yaptığı tenzihler aklıma geldi
@sssuheylaaa
@sssuheylaaa 5 ай бұрын
Filozoflar tenkit ede ede gelir. Enbiyalar teyit ede ede gelir. -Kadir Mısıroğlu
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
42:48 boşuna habibim demiyor yani mübarek efendimize Rabbim onunla haşr eylesin bizi de. Sallallâhu aleyhi vessellem
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
Islam=teslim kelime aynı kökten 😊
@ertugrulakyol55
@ertugrulakyol55 5 ай бұрын
Süre en azından 1 saat olsa ne iyi olur.
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
40:24 namaz müminin miracidir
@mukreminince688
@mukreminince688 4 ай бұрын
Hocam "peygamberliğin bilgisizliğin eseri olarak ortaya çıktığı" sorusunun evet cevabı üzerinde uzunca konuştunuz ağzınıza sağlık. Program sonunda nübüvvet müessesesinin mahiyetini de açıkladınız fakat bu soruya verilen hayır cevabı arada kaynadı. İslam düşünce geleneğinde peygamberliğin bilgisizliğin eseri olarak ortaya çıkmadığı görüşü ne kadar tartışıldı, üzerine neler söylemek istersiniz? Bu konuya da açıklık getirebilirseniz çok memnun olurum. Nübüvvetin mahiyetini daha iyi kavranabilmesi için bu tarafın da altının doldurulması lazım diye düşünüyorum.
@hakanalbayrak6951
@hakanalbayrak6951 5 ай бұрын
15 Bölüm'ün yapay zeka ile çıkarılmış bir özeti: 1. Modern dönemde nübüvvetin (peygamberliğin) anlamı tartışılıyor: - Modernizm ile birlikte insan düşüncesi ve idrak şekli değişti. - Pozitivizmin kurucusu Auguste Comte, insanlığın gelişim aşamalarını açıkladı. - Comte'a göre, insanlık artık dine ihtiyaç duymayacak bir aşamaya geldi. 2. Peygambere ihtiyaç olup olmadığı sorusu: - Bu soru, dinin ve peygamberliğin insanın bilgisizliği üzerine kurulduğu düşüncesinden kaynaklanıyor. - İnsanlar doğayı ve evreni anladıkça, dini açıklamalara olan ihtiyacın azaldığı düşünülüyor. 3. Dini bilgi ile felsefi/bilimsel bilgi arasındaki farklar: - Dini bilgi, teslimiyet ve kulluk esasına dayanır. - Felsefi/bilimsel bilgi ise eleştirel düşünce ve sorgulama üzerine kuruludur. - Dini bilgi, peygambere ittiba (uyma) ile elde edilir. 4. Peygamberin nazari (teorik) olarak öğrettikleri: - Allah, ahiret ve insanın konumu hakkındaki temel idrakleri temsil eder. - Allah hakkındaki bilgiyi tamamlar: Tenzih (Allah'ı yaratılmışlara benzemekten uzak tutma) ve teşbih (Allah'ı insani niteliklerle anlatma) arasında denge kurar. 5. Peygamberlik makamının önemi: - Peygamberlik, herhangi bir olguyu açıklamaktan ziyade, varlığın temel sorularına cevap verir. - Peygamber, fiziksel olayların nihai olarak Allah'a dayandığını ifade eder. 6. Peygambere ittibanın (uymanın) önemi: - Peygambere uymak, başka türlü bilinmesi mümkün olmayan tecrübeleri kazanmayı sağlar. - Örneğin, abdest ve besmele gibi ibadetler, manevi tecrübelerin anahtarı olarak görülür. 7. Modern dönemde peygamberlik ve bilim ilişkisi: - Peygamberin verdiği astronomik, fiziksel ve insani bilgilerin doğruluğu test edilebilir. - Bu bilgilerin doğruluğu, peygamberin temel sorulara verdiği cevapların güvenilirliğini de etkiler. 8. Tarihsellik ve peygamberlik: - Modern dönemde, peygamberliğin tarihsel bağlamı ve günümüzdeki geçerliliği tartışılıyor. - Bu konu, ayrı bir program konusu olarak ele alınacak kadar geniş ve önemli görülüyor. Bu özet, söyleşinin ana hatlarını ve tartışılan temel konuları kapsamaktadır. Konuşmacılar, peygamberliğin modern dönemdeki anlamını, dini bilginin doğasını ve peygambere inanmanın önemini derinlemesine ele almışlardır.
@hakanalbayrak6951
@hakanalbayrak6951 5 ай бұрын
Başka bir YZ ile çıkarılan özet: İnsan Hayatı Hangi Kavramlarla Şekilleniyor? - Ömer Türker ile Düşünmeye Değer - 15. Bölüm Özeti Ana Konu: Modern dönemde nübüvvetin anlamı ve önemi Alt Başlıklar: Bilgisizliğin Üzerine Kurulu Din Algısı: Komt ve aydınlanma felsefecilerinin, dinin insanın bilgisizliğinden doğduğu ve doğayı anladıkça gereksizleşeceği görüşü ele alındı. Hayatı Şekillendiren Temel Cümleler: "Tanrı vardır", "ahiret vardır", "alem vardır" gibi temel cümlelerin insan hayatını şekillendirdiği ve bunların doğruluğunu bilmenin zorluğu vurgulandı. Bu Bilgilere Kim Sahip?: Bu temel cümlelerin doğruluğunu bilmenin, ne bilim insanları ne de filozoflar için kolay olmadığı, bu bilginin peygamberler tarafından temsil edildiği belirtildi. Peygamberliğin Önemi: Peygamberlerin bu temel bilgilerin kaynağı olduğu ve insanlığın bu bilgilere ulaşmasında rehberlik ettiği vurgulandı. Felsefi Bilgi ve Dini Bilgi Arasındaki Fark: Felsefi bilginin kulluk odaklı olmadığı, dini bilginin ise teslimiyet ve eylem odaklı olduğu belirtildi. Dini bilginin kaynağının peygamber olması onu diğer bilgi türlerinden ayıran temel özellik olarak vurgulandı. Peygamberin Nazari Öğretisi: Peygamberlerin Allah, ahiret ve insanın konumuna ilişkin temel bilgileri insanlığa öğrettiği ve bu bilgilerin teşbih ve tenzih dengesini kurduğu belirtildi. İttibanın Önemi: Peygamberlere ittiba etmenin, varoluşun farklı mertebelerini anlama ve yaşama imkanı sağladığı, bazı manevi tecrübelere ulaşmanın yolunu açtığı vurgulandı. Sonuç: Programda, modern dönemde nübüvvetin önemi ve anlamı, insan hayatını şekillendiren temel bilgilerin kaynağı ve bu bilgilere ulaşma yolları ele alındı. Peygamberlerin, bu temel bilgilerin taşıyıcısı ve insanlığın bu bilgilere ulaşmasında rehber olduğu vurgulandı. Gelecek Programda Ele Alınacak Konular: Peygamberlerin verdiği bilgilerin doğruluğunun test edilmesi Modern dönemde tarihsellik bağlamında peygamberliğin tartışılması Günümüzde tartışılan diğer konular Not: Bu özet, programın içeriğini tam olarak yansıtmayabilir. Detaylı bilgi için programın tamamını izlemeniz önerilir.
@EbubekirRauf
@EbubekirRauf 5 ай бұрын
Konuları bölüp alt kısma koysanız!
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
29:31 iman Allah’ın bize bir lütfudur, taklidi bile olsa, olmeden o iman test edilir gerçek ortaya cikar! Akılla elde edilen bi ayrıcalık değildir, hidayet Allah’tandır.
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
31:18 Isra süresinde de miracı anlatıyor, sadece hadisle gelmiş bir haber değil bu 😅 gençler bilmiyorsa diye dedim, siz tabii ki biliyorsunuz
@tanyurdhafi7070
@tanyurdhafi7070 5 ай бұрын
İsra miracı değil, isra'yı anlatır. Yani, mekkeden Kudüs'e gidişi.. hadis vurgusu boşuna değil.
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
@@tanyurdhafi7070 potato potata🤓hadisleri inkar ettirdikleri kitleye hadisle delil deyince ne ifade ediyor? İlahiyatçılar imam hatipler eliyle diyanet kadrosunu hadis inkarcısı yapmışken mucizeleri inkar edenlere hadis mi diyorsunuz? Isra süresindeki gece yürüyüşü spor yapmak için değildi herhalde! Hadisler ayetleri tefsir ediyor pek çok yerde bu boyle
@nasreddinfurkanisk7154
@nasreddinfurkanisk7154 5 ай бұрын
VAR
@ortalamavatandas2664
@ortalamavatandas2664 5 ай бұрын
40:51 😊 tasavvuf 201, ver ney sesini
@bilgitv6373
@bilgitv6373 5 ай бұрын
Pek güzel dinledim. Fakat ben peygamberin Allah tarafından seçildiğine değil, doğal seçildim yolu ile evrenden bilgi alacak hale geldiği için o toplumda en layık o olduğu için
@MehmetYilmazer-p5u
@MehmetYilmazer-p5u Ай бұрын
🎉
Cat mode and a glass of water #family #humor #fun
00:22
Kotiki_Z
Рет қаралды 42 МЛН
Une nouvelle voiture pour Noël 🥹
00:28
Nicocapone
Рет қаралды 9 МЛН
Teodise: Kötülüğün Varlığı Problemi
12:33
Mustafa İslamoğlu Fan
Рет қаралды 12 М.
Siyer Meselesi - Sorun Konuşalım- Muhammet Yazıcı
18:56
Muhammed Yazıcı
Рет қаралды 1,1 М.
Ümmetçilik İdeolojisi: Ütopya ile Distopya Arasında Ümmet ve Ümmetçilik
30:35