Рет қаралды 14,026
Als je kind te vroeg geboren wordt, is de kans groot is dat je kind in een couveuse komt te liggen. Dit kan een machteloos gevoel geven. In dit filmpje leggen we uit wat je als ouder kunt doen voor je te vroeg geboren kind.
---
Filmpje gemaakt door Bord&Stift.
Tekstschrijver: Maaike
Tekenaar: Theo
Editor: Violet
Projectplanner: Charlotte
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl
---
Als je kind te vroeg geboren wordt, is de kans groot is dat je kind in een couveuse komt te liggen. Dit kan een machteloos gevoel geven. Het liefst wil je je kind oppakken, tegen je aan houden en mee naar huis nemen. Maar dit is niet meteen mogelijk. Doordat je kind in een couveuse ligt en kwetsbaar is, kun je een afstand voelen die het moeilijk maakt om te troosten en te helpen.
Toch kun je wel degelijk heel veel voor je kind doen. Juist ouders spelen een centrale rol in het troosten en in het ondersteunen van de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen. Als moeder ben je bijvoorbeeld belangrijk omdat je kan zorgen voor moedermelk. Maar er is veel meer mogelijk, voor beide ouders. Het is fijn als je het gedrag van je te vroeg geboren kind leert begrijpen, zodat je leert op welke manieren je er kunt zijn voor je kind.
Een kind dat veel te vroeg geboren wordt, krijgt te maken met de zwaartekracht en heeft nog niet zo veel spierkracht, waardoor het moeilijk is om zijn of haar romp, armen en benen gebogen te houden (de zogenaamde foetushouding). Er is veel meer geluid buiten dan binnen de baarmoeder en het licht is fel voor de nog jonge ogen. De stap van de baarmoeder naar de couveuse is groot. Als ouder kun je helpen deze stap te verkleinen.
Je kunt dit doen door de foetushouding die het kind in de baarmoeder heeft, na te bootsen. Dit doe je door hoofd, handen en voeten van je kind op een lijn te brengen: de zogenaamde middenlijnoriëntatie. Ook kun je proberen de compacte situatie in de baarmoeder na te doen en geborgenheid te bieden door de houding van je kind te begrenzen . Je kunt deze techniek op twee manieren toepassen. Als je kind op zijn of haar rug ligt, ondersteun je met je ene hand het hoofd en met je andere hand de voetjes en de handjes. De rug en de beentjes zijn hierbij gebogen. Dit is ook mogelijk als je kind op zijn of haar zij ligt.
Wanneer een kind onrustig is, is het moeilijker contact te maken met de omgeving. Onrust kan zich uiten wanneer je kind grote trillende bewegingen maakt met zijn of haar armen en benen of als je kind zijn of haar hoofd helemaal wegdraait in combinatie met het strekken van de romp. Soms kun je ook zien dat je kind de armen helemaal strekt en alle vingers spreidt of dat beide beentjes volledig gestrekt in de lucht worden gehouden. Als je door je kind te troosten de onrust weet te verminderen, zal je merken dat je makkelijker kunt communiceren. Troosten doe je door een foetushouding te creëren, maar ook door het kind je vinger te laten vastpakken, door een speentje aan te bieden, of door je kind gewoon rustig, sussend toe te spreken. Tijdens oncomfortabele medische handelingen zijn dit cruciale dingen die je kunt doen om je kind op zijn of haar gemak te stellen.
Ten slotte is het zeer zinvol om als ouder je kind op je (blote) borst te leggen, het zogenaamde ‘kangaroeën’ of ‘buidelen’. De borst van de ouder is de gezondste plek voor fysieke lichamelijke en emotionele ontwikkeling van een kind. Het op de borst leggen bevordert borstvoeding, hechting en groei, en werkt voor zowel kind als ouder stressverminderend.
Als ouder kun je kortom heel veel doen om je kind te troosten. En het mooie is dat je met al de genoemde handelingen ook stress bij jezelf wegneemt. Een win-winsituatie dus, voor ouder en kind! Heb je nog vragen? Stel ze dan vooral ook aan het verplegend personeel op de afdeling!