We konden in deze video lang niet alles uitleggen, maar hou onze KZbin-shorts in de gaten voor meer leuke (natuurkundige) weetjes over de fiets!
@roosamsterdammer52499 ай бұрын
In Amsterdam op late leeftijd leren fietsen(in vaderland is voor de vrouwen fietsen NIET gebruikelijk).Ik ben heel erg blij dat ik dit dagelijks doe.Inderdaad bij de stoplichten heb ik nog steeds eenbeetje val angst wegens minder balance.
@petrusdeplantenbak8248 ай бұрын
Verkeerslichten.
@petrusdeplantenbak8248 ай бұрын
Verkeerslichten.
@ivarbrouwer1979 ай бұрын
Had om de centrifugaal werking te laten zien graag een draaiende hoepel voor je uit gegooid gezien, dan zie je pas echt hoe een draaiend wiel vanzelf overeind wil blijven. Daarnaast is je fiets ook te besturen door je gewicht op het zadel te verplaatsen, dat werkt subtieler dan bruusk je stuur om te gooien, bijvoorbeeld in een afdaling van een brug, een bocht van een berg af. Met mountainbiken doe je vaak beide
@ronaldderooij17749 ай бұрын
U verwart draai impuls met centrifugaalwerking. Draai impuls is niet de verklaring waardoor een fiets overeind blijft. Het is onder bepaalde voorwaarden een deel van de verklaring. De hele verklaring is veel ingewikkelder. Een fiets blijft alleen overeind als het midden van de stuurpen achter de vooras zit (negatief caster). Dat heeft dus niks met draaiende delen te maken. Kijk maar naar een supermarktkar. Als je die duwt, willen de wieltjes alle kanten op. Dat komt omdat die het omgekeerde hebben (bevestiging voor de as; positief caster). Maar als het midden van de stuurpen achter de vooras zit, dan helpt de draai impuls van de wielen wel een beetje door het gyroscoopeffect dat ze bewerkstelligen als je hard fietst. Daarom kan je niet overeind blijven op een stilstaande fiets, hoe de voorvorkgoniometrie ook is. Je kan dus een fiets zonder bestuurder met negatief caster na een duw een eindje laten rijden, een fiets met positief caster valt dan gelijk om. Alle fietsen/brommers/motoren hebben dus een negatief caster om ze te laten sporen.
@ivarbrouwer1979 ай бұрын
@@ronaldderooij1774 ben geen physicist, maar op snelheid maakt het draaien van een wiel weldegelijk uit, anders zou je niet met losse handen kunnen fietsen omdat je wiel dan een andere kant op zou gaan. (Dat het daarbij helpt om niet voor maar achter of op de as te zitten is inderdaad correct en daar wordt in de fiets industrie veel mee gespeeld om de fiets betrouwbaarder of reactiever te laten sturen)
@gerdadevries40209 ай бұрын
Leuke uitleg. Weer wat geleerd😊
@fabialorent8769 ай бұрын
Dit vroeg ik mij altijd al af. Leuk om te weten!
@johanneszandvliet81789 ай бұрын
Dank u, nooit over nagedacht
@mariaband98709 ай бұрын
Maar.... Als je erbij gaat nadenken kan je erop wachten dat het fout gaat 😂
@pablohoving5895 ай бұрын
Zijn achterband is wel wat zacht , en hij plaatst zijn voeten onjuist op de pedalen . Verder fantastisch !
@ViciousDoormat9 ай бұрын
Nu ben ik ook wel heel benieuwd hoe het me lukt zonder handen te fietsen en bochten te maken
@meesvandenberg94689 ай бұрын
Precies mijn gedachten ook
@B0K1T09 ай бұрын
ik denk door de fiets min of meer hetzelfde te laten doen als met handen maar dan volledig door het voortdurend bijstellen van gewichtsverdeling, wat je eigenlijk met handen ook al onbewust aan het doen bent.
@rwind18149 ай бұрын
Een fiets is stabiel van zichzelf wanneer je snelheid hebt dankzij de ‘naloop’. De as waar het wiel in draait ligt altijd verder vooruit dan het stuur. Door de naloop draait het stuur richting de val. Geef je fiets maar eens een duw, die blijft wel rechtop zolang die snelheid heeft👍
@rwind18149 ай бұрын
De bocht maak je door je gewicht naar één kant over te hellen waardoor de fiets schuin komt te staan en door de naloop het wiel richting die kant gaat draaien.
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Goede vraag, hebben we het ook over gehad met Arend, de wetenschapper! Doordat je met je lichaam naar links en rechts kan leunen, duw je het frame van je fiets een bepaalde kant op, wat weer invloed heeft op de stand van de wielen. Dus je stuurt dan alsnog, ook al is het zonder handen 😁
@acertainredpanda11159 ай бұрын
Fietsen is gewoon leuk 😊
@familiesandburg38388 ай бұрын
Wellicht een idee om je achterband op te pompen? Die is bijna plat, waardoor het risico op een stootlek heel groot is. Door je banden altijd op de maximale spanning op te pompen beperk je dit risico tot het minimale.
@Deveonn9 ай бұрын
Niets over de gyroscopisch effect van draaiende wielen? Jammer, dat maakt juist het verschil tussen balans rijdend en stil staan (wat BMX prima kan). Wie zonder handen fietst stuurt trouwens niet eerst tegen de richting. Onder BMX rijders zijn er zelfs rijders die met de zwaartekracht versnellen zonder te trappen.
@SpaceZombie8 ай бұрын
Ik zou even zonder handen door een plas fietsen en achterom kijken ;) Ken overigens weinig mensen die een (scherpe) bocht kunnen maken zonder handen
@Deveonn8 ай бұрын
@@SpaceZombie ook met een stuur vrij ongebruikelijk
@SpaceZombie8 ай бұрын
@@Deveonn Touché
@Bosachtig9 ай бұрын
Interessant. Mooie video. Dit is een deel van wat er natuurkundig gebeurd. Het gyroscopisch effect, wat een wezenlijk onderdeel is bij fietsen, komt helaas niet aan bod.
@voornaam31919 ай бұрын
Nee, gebeurt.
@roogiertje9 ай бұрын
En hoe zit dat dan met zonder handen fietsen?
@B0K1T09 ай бұрын
het lijkt me dat dezelfde principes dan ook gelden. Met handen aan het stuur helpt je lichaam ook al onbewust mee met bijstellen van het zwaartepunt. Zonder handen neemt dat het sturen volledig over (mits je brein daar geoefend genoeg voor is om dat snel genoeg te kunnen regelen uiteraard).
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Goede vraag, hebben we het ook over gehad met Arend, de wetenschapper! Doordat je met je lichaam naar links en rechts kan leunen, duw je het frame van je fiets een bepaalde kant op, wat weer invloed heeft op de stand van de wielen. Dus je stuurt dan alsnog, ook al is het zonder handen 😁
@sneezydanger9 ай бұрын
Leuke video! Brengt me terug naar mijn bachelor eindproject bij Arend!
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Wat leuk Victor! Waar ging dat project over? 😁
@Jereonn9 ай бұрын
Het stuur is dus essentieel, maar wat als je graag zonder handen fietst? Dan is het een en al evenwicht en snelheid wat je weg bepaalt..?
@hanneken40269 ай бұрын
Door de stand van de voorvork beïnvloedt je evenwicht je stuur, en daarmee het contactpunt van je voorwiel met de grond. Zie voor een heel uitgebreide uitleg het artikel Bicycle van Bartosz Ciechanowski (in het Engels).
@ronaldderooij17749 ай бұрын
Ik maakte er als tiener een punt van om alleen mijn handen aan het stuur te hebben als ik (bijna) stilstond. Ik had een achteruittraprem, dus ik kon wel remmen.
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Goede vraag, hebben we het ook over gehad met Arend, de wetenschapper! Doordat je met je lichaam naar links en rechts kan leunen, duw je het frame van je fiets een bepaalde kant op, wat weer invloed heeft op de stand van de wielen. Dus je stuurt dan alsnog, ook al is het zonder handen 😁
@ohjajohh9 ай бұрын
0:23 weet de fietsprofessor ook dat z'n zadel veel te laag staat?
@rutgera93389 ай бұрын
Het is niet zijn fiets, lijkt het
@sabiantappers70649 ай бұрын
Hoe werkt het dan als je een bocht maakt terwijl je een wheelie doet op de fiets? En ja dat kan! Doe ik ook
@bakfietsloods89586 ай бұрын
Na 10 jaar fietsen op een driewiel bakfiets, ben ik het evenwicht kwijt op een gewone tweewieler. En moet dus eigenlijk opnieuw leren fietsen.
@hansbeukers77259 ай бұрын
De stabiliteit van een fiets wordt ook bepaald door de vorkhoek en de wielbasis. Een racefiets stuurt wat nerveus maar wel heel direct.
@theunbanned45539 ай бұрын
Fijne voice-over! Ik vroeg me nu ook af hoe je dan zonder handen fietst, balanceer je dan alleen maar?
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Goede vraag, hebben we het ook over gehad met Arend, de wetenschapper! Doordat je met je lichaam naar links en rechts kan leunen, duw je het frame van je fiets een bepaalde kant op, wat weer invloed heeft op de stand van je wielen. Dus je stuurt dan alsnog, ook al is het zonder handen 😁
@edwin6169 ай бұрын
Voorbeeld van een fiets met een vast stuur (/zonder stuur) zou ook leuk zijn geweest!
@voornaam31919 ай бұрын
Er is een Amerikaan met een fiets voor wetenschappers. Het stuur zit anders vast aan de fiets. Het stuur draait precies de andere kant op. Wie al kan fietsen, moet daar weer op leren fietsen. Wij kunnen daar in het begin helemaal niks mee, we vallen om. Maar we kunnen ook op zo'n nepfiets leren fietsen. En dan wordt je eigen fiets weer moeilijk. Totdat je hersens de klik kunnen maken, o, gewoon fietsen, of o, die rare fiets, en dan heb je echt wat nieuws geleerd. Weet je dat ik hetzelfde voel met motorrijden en fietsen? Als je veel motor rijdt en dan weer eens op de fiets stapt, dan ga je je eerste bochtjes veel te stevig in. Want mijn motor vraagt wat meer kracht om op evenwicht een bochtje te sturen. Blijkbaar leun ik onbewust wat de bocht in. Effe wennen, dus.
@berendt879 ай бұрын
Even serieus, ik had dit allemaal echt niet verwacht! Ik moet de video geloof ik nog een paar keer bekijken Wel jammer dat jullie niet de Nederlandse sirene onder de politieauto zetten en dat die ook nog eens rode en blauwe zwaailichten heeft
@L-Bj9 ай бұрын
Do you guys know you are using a picture of Viola Brand? Did you ask her team if you could use this?
@Tunkert9 ай бұрын
Maar als je je stuur loslaat rij je prima door. Dat corrigeren gaat schijnbaar vanzelf
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Daar hebben we het inderdaad ook over gehad met Arend, de wetenschapper! Doordat je met je lichaam naar links en rechts kan leunen, duw je het frame van je fiets een bepaalde kant op, wat weer invloed heeft op de stand van je wielen. Dus je stuurt dan alsnog, ook al is het zonder handen 😁
@ferrarikingF509 ай бұрын
als je hard genoeg gaat is fietsen simpel moet ik 15- km per uur fietsen vind ik fietsen al lastig xd (ja vaak mensen die super sloom fietsen) dus mensen stop met 10 km per uur fietsen maar ga harden fietsen!
@Brawsy9 ай бұрын
Jammer dat ze niet laten zien dat een fiets op snelheid zichzelf corrigeert. Video van veritasium legt alles duidelijker uit.
@scarlett4539 ай бұрын
Je had ook gewoon kunnen zeggen: 'kijk de video van Veritasium als je meer wil weten'. There's no need to be rude, man
@voornaam31919 ай бұрын
Ken je die wetenschapper die een fiets heeft met een stuur dat precies de andere kant op draait? Nou, daar moet je dus opnieuw op leren fietsen. Want wij Nederlanders gaan daar allemaal op onderuit. Wij kunnen op dat nieuwe ding niet gewoon even opstappen en wegrijden. Met zo'n fiets kun je dus laten zien hoe je leert fietsen, je hersens hebben na een hoop oefenen door hoe het moet, en dan kun je het ineens. Dan hoef je niet meer na te denken bij het fietsen. Leuk, fietsen.
@philipbowden80659 ай бұрын
À keen trivial pusuiter.
@matsb139 ай бұрын
Wel irritant hoe deze wetenschap overeind steeds verkeerd uitspreekt
@bruggetje9 ай бұрын
professor, je achterband is zacht
@silentdriver6668 ай бұрын
Steenkolenengels in de titel 😝
@unrealcyberfly9 ай бұрын
Deze video geeft uitleg over sturen. kzbin.info/www/bejne/rIS9mn6oqa9qj5I
@aaronstonebeat9 ай бұрын
Why do you not fall from your bike? Engels wordt kennelijk niet gegeven aan de Universiteit van Nederland ;-)
@Not_Nyx8649 ай бұрын
Veritasium heeft ook een leuke video gemaakt over het sturen en balans op een fiets kzbin.info/www/bejne/b5SxnoiEfbh1l8U
@jeroenaarts859 ай бұрын
Interessant. Ervaringsdeskundigen :) Ik heb eens een volwassene leren fietsen. Viel nog niet mee. Hoe dat er uit ziet? Engelse youtuber tom scott leert fietsen: kzbin.info/www/bejne/hmiqfH5poc6pbq8si=Nz7up_ZqMYjZ0Fbz
@UniversiteitvanNL9 ай бұрын
Leuk om te zien Jeroen! Blijft toch een kunst he, dat fietsen 😉
@ErikHobijn9 ай бұрын
hij moet eerst zijn achter band oppompen
@jwijn9 ай бұрын
Universiteit??? zat te wachten op de uitleg over de ideale balhoofdshoek,krijg je dit kinderachtige geneuzel.....