Kiitos jälleen kerran Ursalle! Ja luennoijalle myös!
@LiisaMaki-Reinikka Жыл бұрын
Wow, olipa selkeä ja hyvä esitelmä. Tavallinen tallaajakin sai tästä paljon tietoa! Suuret kiitokset!
@gienah604 жыл бұрын
Kiitos mainiosta ja hienosti esitetystä luennosta. Onnittelut Aalto-yliopistolle hienosta kaappauksesta. Uutta kirjaa odotellessa ...
@Delicate19504 жыл бұрын
Kiitos erinomaisen mielenkiintoisesta luennosta. Ja samalla muistutus ihmisen pienyydestä tässä maailmankaikkeudessa!
@pekkalovikka81872 жыл бұрын
Kiitos upeasta luennosta. lauantai-ilta kului hyvän esityksen merkeissä. Aina oppii uutta.
@jamopetlog299 Жыл бұрын
Olipa hyvä että näin tämän :) Selkeää kerrontaa ja minulle sopivasti ymmärrettävää :) Osin samoilla linjoilla ollaan, itsellä ei ole koulutusta aiheeseen ja olisi kiva kertoa oma "noviisi" ymmärrys asiasta :)
@SalmonSnake803 жыл бұрын
monen kuukauden viiveellä löysin tämänkin. Kiitos ursalle näistä. Lisää samanlaista, kiitos :)
@mikkorintala9634 жыл бұрын
Tämä on myös todella hyvä tapa toteuttaa! 🙏
@juusohamalainen75073 жыл бұрын
Kiitos pimeästä aineesta. Jolleivat teoreettiset kosmologit olisi sitä keksineet, meitä ei olisi. Kiitos siitä ja alkuräjähdyksestä.
@Viisaudenkirja3 жыл бұрын
😆
@rase43414 жыл бұрын
Mielenkiintoinen esitelmä jälleen! Kiitos teille
@ollivainikainen93883 жыл бұрын
Kiitos hyvästä esitelmästä. Lienen outo, kun toivoisin enemmän kaavoja, ja miten havainnot vastaavat kaavojen tuloksia.
@mesokosmos22123 жыл бұрын
Olihan tämä amerikkalaistapainen detaljipitoinen esitys, mutta toisaalta mukava kuulla suomeksi. Tällaisiin aiheisiin olisi kiva saada pohdinnallista lähestymistapaa rather than kalvosulkeisia. Voisi jäädä käteen jotain ammattialan spesiaaleja sanoja ns. jargonia hyödyllisempää.
@jounimarttila15583 жыл бұрын
Hei! Vähän myöhäinen kysymys, mutta alkoi mietityttää, että jos lumo, outo etc.. ovat alkeishiukkasia, kuten Higgsin bosoni, miten ne voivat hajota muuksi aineeksi - eikös alkeishiukkanen ollut jakamaton?
@ursafi3 жыл бұрын
Alkeishiukkaset eivät sananmukaisesti hajoa, vaan pikemminkin muuttuvat muiksi hiukkasiksi hajotessaan. Tietyt ominaisuudet säilyvät tuloksena olevissa hiukkasissa. Hiukkasfysiikassa kuitenkin puhutaan perinteisesti hajoamisesta.
@jarimarkkanen63834 жыл бұрын
Kiitos jälleen. Koskas seuraava live ?
@ursafi4 жыл бұрын
Tänään!
@rituaals93444 жыл бұрын
Teams- tai muu verkkoesiintyminen on ihan yhtä "oikea esitelmä" kuin liveyleisönkin edessä pidetty :)
@rituaals93444 жыл бұрын
Jos universumi olisi simulaatio, niin selittäisikö se tämän massan epäsuhdan? Koodattu vähän miten sattuu, ne eivät ajatelleet että päästäisiin näin pitkälle
@markuslaaksonen36323 жыл бұрын
Mielenkiintoinen aihe. Kerro maalikolle jos on mitään tietoa, avaruus laajenee mutta mihin ja mitä oli ennen alkuräjähdystä? En muista kuka oli mut itse lukeudun siihen että maailmankaikkeus on ollut aina kun yksi kuolee toinen syntyy. Silloin se ei ole alkurähdys, mut sille oli oma termi. Maalikon aivot ei riitä tosiaan mihin laajenee
@ursafi3 жыл бұрын
Jotkut kosmologit ovat esittäneet, että näin voisi käydä - että maailmankaikkeudet voisivat seurata toisiaan syklisesti - mutta tapahtuuko näin oikeasti, siitä ei ole mitään varmuutta. Universumi ei laajene mihinkään ulkopuoliseen tilaan, avaruutta tulee koko ajan lisää. Yleisen suhteellisuusteorian mukaan aika syntyi alkuräjähdyksessä, ja siksi ei ole mielekästä kysyä, mitä oli ennen ajan syntyä. Yleinen suhteellisuusteoria ei kuitenkaan päde äärimmäisen tiheissä oloissa, eikä meillä ole vielä fysiikan lakia, joka kuvaisi universumin varhaisimpia hetkiä tai mustien aukkojen sisuksia.
@mattituononen67143 жыл бұрын
@Markus Ei siihen riitä kenenkään muunkaan aivot.😉
@lassinukala69810 ай бұрын
Alkuräjähdys kuvataan aina väärin, ei ollut mitään valon levämistä kuten suprernovas, oli vain näkymätön energian leviäminen, kuin musta aukko joka on ylensyönyt ja repeää ympäriinsä, valoa nopeammin koska valoa ei ollut vielä syntynyt, koska oli liian kuumaa, valo oli vain matkustajana energian sisällä eikä ollut valon nopeuttakaan vielä syntynyt, kunnes inflaatio hidastui ka ja jäähtyi valon nopeuteen, silloinkin valo oli liian kuumaa silmin nähtynä, elikkkä piti odottaa ainakin 480 miljoonaa vuotta jotta ois jotain nähtävää, vssta sen jälkeen tuli auringonlaloa jota voimme nähdä
@subseeker4 жыл бұрын
Nää jutut on jo kuultu englannniks vuosia sit.
@Spacetar4 жыл бұрын
Kaikki ei osaa englantia
@subseeker4 жыл бұрын
@@Spacetar kyllä Suomen kouluissa on kieliopissa aina myös englanninkieli pakollisena, huono tekosyy plagiointiin.
@Spacetar4 жыл бұрын
En puhunut itsestäni. Tämän aiheen tiettyjä asioita on vaikea ymmärtää edes suomeksi.
@velkapoika17163 жыл бұрын
@@subseeker On aina hyvä saada omalla äidinkielellä sisältöä. Ja mielestäni kenelläkään ei ole patenttia tälläsiin juttuihin.
@subseeker3 жыл бұрын
@@velkapoika1716 täysin turhaa. Jos tähtitiedettä seuraa, osaa myös englantia - vanhempikin hlö. Pelkkää kopioitua sisältöä.