Uzina de automobile Oltcit din Craiova, 1989 • RFI România

  Рет қаралды 8,954

RFI România

RFI România

2 ай бұрын

Valuta era o prioritate economică pentru Ceaușescu. Aceasta putea fi obținută prin contracte internaționale, adică din exporturi. Automobilele erau o sursă considerabilă de bani pentru statul român comunist. Sau, mai degrabă, ar fi putut să fie.
Suntem în 1989 la Oltcit Craiova iar lucrurile arată și aici ca peste tot: foarte rău. Producția stagnează, materiile prime lipsesc sau sunt de proastă calitate, rebuturile sunt la ordinea zilei și comenzile externe și interne nu pot fi onorate. Ce face partidul în această situație? Face un plan absurd.
#Oltcit #OltcitCraiova #economiacomunista
Foto: oltcit-romania.ro

Пікірлер: 37
@manioan7966
@manioan7966 2 ай бұрын
La constructia de masini Ceausescu nu a fost informat ca trebuie foarte multe piese de schimb. Orice masina mare sau mica e functionala daca ai stocuri de piese de schimb.Asa am pierdut noi piețele unde vindeam : tractoare,autoturisme,camioane..
@nelucu
@nelucu 2 ай бұрын
Interesant argument !
@Donkeypapuas
@Donkeypapuas 2 ай бұрын
Hodor se dovedește la fel de bou. Adică nimic surprinzător. Problema nu era "lanțul de producție". Sistemul e utilizat într-o veselie iar industria ACTUALĂ a Ro beneficiază de el producând tot felul de subansamble. Problema era cea a materialelor folisite, slab calitative, pentru că Ceaușescu interzisese importurile. El credea că Ro putea fabrica orice. De asemenea sistemul comunist de a menține angajați un număr prea mare de oameni pentru a nu exista "șomaj".
@ionel496
@ionel496 2 ай бұрын
Iti place sa jignesti 😡
@sergiumihai5421
@sergiumihai5421 2 ай бұрын
Pe langa ca esti inca un comunist borat, esti si extrem de prost. Ca orice bolsevic nespalat. Bai, in comunism, oranduirea pe care o venerati, NU AVEAI POSIBILITATEA sa schimbi furnizorul. Deci, dupa ce intra in vrie o particica din lantul de productie pentru ca "ceausescu bla, bla, bla, valuta, bla" xadea rapid totul. Voi, P U T I N I S T I L O R, nici macar acum nu intelegeti?
@nelucu
@nelucu 2 ай бұрын
Astea sunt puncte de vedere ! Sistemul era organizat prost in general !
@adrian_z1315
@adrian_z1315 2 ай бұрын
Astea nu sunt puncte de vedere. Asta ii pamflet
@rares-razvanrognean93
@rares-razvanrognean93 2 ай бұрын
Am auzit emisiunea in direct. M-am amuzat copios 😂😂! Si totuși, sunt mulți nostalgici după acele vremuri !!! O emisiune care o ascult dimineața, cu plăcere, in mașină. Keep going !
@ionel496
@ionel496 2 ай бұрын
Nostalgicii au IQ -ul infim 😡
@gheorghemusat8794
@gheorghemusat8794 2 ай бұрын
,,pe care o asculți dimineața"!
@rares-razvanrognean93
@rares-razvanrognean93 2 ай бұрын
@@gheorghemusat8794 Da. De la ora 10.10 până la ora 10.40, de luni până vineri pe RFI
@gheorghemusat8794
@gheorghemusat8794 2 ай бұрын
Și până folosești engleza, învață lb română!
@rares-razvanrognean93
@rares-razvanrognean93 2 ай бұрын
@@gheorghemusat8794 așa voi face. Cât voi trăi în lumea asta voi avea de învățat. Mulțumesc de corectură și sfat ! Le primesc cu umilință și respect! Să fii sănătos ! Și încă ceva: like-ul îl ai tot de la mine !
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 2 ай бұрын
Citroen a constatat ca la Craiova nu castiga nimic.Asa ca a donat statului roman actiunile lui.
@adrian5459
@adrian5459 2 ай бұрын
Vai de mama noastră !
@mihaigabrielghiorghieefere7599
@mihaigabrielghiorghieefere7599 2 ай бұрын
Credeam că azi nu râd..nici o sansa😂 mulțam!
@catalin5674
@catalin5674 2 ай бұрын
Am avut Oltcit după 90' cam până în 2003, nu erau bune da nici rele nu erau 😁
@virgiljulean2799
@virgiljulean2799 2 ай бұрын
Eu l-am folosit până-n 2015. Am străbătut țara cu el de zeci de ori, inclusiv pe Transfăgărășan de 7-8 ori, fără probleme. Încă-l mai dețin, în speranța că îl voi restaura câdnva...
@catalin5674
@catalin5674 2 ай бұрын
@@virgiljulean2799 mie Oltcitul și Trabantul mi s-au părut mai bune și practice decât Dacia, și mai accesibile, aveam un prieten care urca cu Trabantul pe munte pe niște șleauri de nu intra ARO 😁
@IonIPopa
@IonIPopa 2 ай бұрын
@@catalin5674 Daaaa, nici cu DAC-u 6x6 nu intrai.
@cristianboldisor1175
@cristianboldisor1175 2 ай бұрын
Contractul cu Citroën fost una din cele mai mari tepe luate de statul roman in domeniul auto. In loc sa cumpere licenta pentru Renault 18,urmasa lui Renault12, Ceausescu a ales incheierea contractului cu Renault si achizitionarea unei licente de Citroën Axel, una din cele mai proaste masini facuta vreodata de Citroën. Era o masina mica insa care consuma destul de mult. Francezii l-au incantat pe tovarasul ca vor produce exclusiv in Romania un model de Citroën care sa se vanda in occident. Romania a salvat atunci grupul Citroën de la faliment.
@flory4257
@flory4257 2 ай бұрын
Cred că nu aveau unde sa vândă Renault 18, dacă ar fi luat licența (bani mulți), trebuia construită fabrică de la ZERO, in ideea că ei au vrut să transforme Muntenia într-o zonă dezvoltată pe domeniul auto. Deci a doua fabrică a hrănit orașe întregi, ideea a fost bună, însă trepădușii din jurul lui Ceaușescu erau orice(lingăi), însă nu știau ei cu ce se mănâncă afacerile auto(probabil că aici au pierdut, neacordând studenților posibilitatea de a învăța în străinătate, business) Renault 18 este o mașină a anilor 70 și începutul 80(până a ieșit Renault 21). Deci tehnologie învechită și Design contra Oltcit mașină apărută la sfârșitul anilor 70, începutul 80, cu Design modern și tehnologie recentă. Pentru export nu am fi avut piață, pentrucă R18 se mai asambla și în alte țări din America de Sud, Africa sau Orient, deci vindeau in aceleași țări în care vindeau Dacia (practic se canibalizau Daciile între ele, exact cum a fost Golf 4,5,6 cu Seat Leon 1M,1P,5F sau Audi A3 care practic aveau aceleași motoare sun capotă însă diferite la Design. Părerea mea e că ai greșit la Oltcit scoțând doar caroserii cu 3 uși, dacă ar fi avut și 5 uși altfel stătea treaba. Mulți se fereau de ele din cauza lipsei ușilor. Băieții ăștia spun că erau înghesuite, dar nu spun nimic de poziționarea transversală a motorului, fapt care creea spatiu pentru picioare și pedalier, practic aveai în spate același spațiu la picioare ca în Dacie, dar fără portiere. Însă când ajung la conducere propagandiști sau persoane promovate prin scara erarhica datorită partidului (că în ziua de azi), iată unde se ajunge. Am văzut 2 Podcasturi in care se povestea că banii luați cu împrumut pentru cumpărarea de fabrici și uzine din Vest, nu au fost folosiți corespunzător, mai exact s.a cumpărat tehnologie care urma să iasă din producție, urmând a fi înlocuită de alta mai modernă. Practic e că și când ai cumpăra in 2024 o Dacia Solenza nouă nouță, dar care e perimată tehnologic din toate punctele de vedere. Nu ți le cumpără nimeni la preț bun, că să faci profit, mai ales că Ceaușescu la export făcea și troc (mașini contra țiței sau ce aveam nevoie in industrie). Atunci au avut intenții bune dar erau o groază de nepricepuți, acum se pricep (cred), dar fură toți...
@cristianboldisor1175
@cristianboldisor1175 2 ай бұрын
​​​​​@flory4257 Unul din motive au fost si crizele petroliere din anii 70. Insa daca se dorea achizitia unei licente s-ar fi putut lua una pentru Renault 5 pentru o masina de mic litraj si una pt o masina de familie cum era R18. Contractul de licenta initial pentru R12 a fost facut pe 10 ani in idea ca vom continua cu o noua licenta dupa expirare. S-ar fi putut face R5 la Craiova si R18 la Pitesti(R18 avea ceva parti comune cu R12 asa ca tranzitia nu ar fi fost dificila). Iar piata ar fi avut, cel putin in statele Caer sigur ar fi avut vanzari. Licenta pt Citroën Axel a costat cam 1 miliard de dolari, mai mult decar ne-ar fi costat continuarea proiectului cu Renault. Citroën Axel era de fapt un proiect de la inceputul anilor '70 - Citroën Prototype Y. O masina care nu a putut niciodata sa fie asimilata in Romania( Citroën folosea niste solutii tehnice mai "exotice" fata de Renault).Pe nea Nicu Citroën l-a incantat cu propunerea ca masina sa fie vanduta si in occident,lucru care s-a dovedit total inutil,masina fiind un esec comercial. Renault de exemplu avea niste restrictii in contractul de licenta si Dacia nu putea vinde masini in Franta pentru a nu concura cu ei.
@georgealex5723
@georgealex5723 2 ай бұрын
Cum stateau lucrurile stiu eu care am trait si muncit in toata perioada socialista - ceausista si capitalista pina astazi ...daca n ai trait si muncit atunci e simplu ...nu stii e ca si cind esti sigur de copilul din eprubeta sau clonat ...sa fim seriosi .
@Julian-ux5xd
@Julian-ux5xd 2 ай бұрын
Bun, cum stateau lucrurile atunci?! Nu de alta,dar sa nu murim prosti noi astia care eram copii in perioada socialista!
@cipmars
@cipmars 2 ай бұрын
Dar ce dati naibii eram noi si ce ne respecta toata lumea!
@florincroitoru1502
@florincroitoru1502 2 ай бұрын
Se găsiră mulți să ne plîngă că traiam foarte rău acum 40-50 de ani. Mersi, dar e cam tîrziu. Pe cei care acum au sub 40 de ani nu ii interesează acest lucru. Dacă vă credeți deștepți spuneți de ce trăiesc românii acum rău și de ce nu avem practic industrie. Sînt multe fabrici străine.
@catpowerro1110
@catpowerro1110 2 ай бұрын
Esti idiot.
@IonIPopa
@IonIPopa 2 ай бұрын
Vorbesc de masini unii care nu au vazut o bujie in viata lor.
Sigma Girl Education #sigma #viral #comedy
00:16
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 98 МЛН
ПАРАЗИТОВ МНОГО, НО ОН ОДИН!❤❤❤
01:00
Chapitosiki
Рет қаралды 2,7 МЛН
Lagărele de imigranți din Austria (I)
22:09
RFI România
Рет қаралды 3,9 М.
Cum a Cumpărat FORD Uzina OLTCIT & DAEWOO din Craiova?
16:46
Retro Auto Romania
Рет қаралды 16 М.
Damian Anfile! Cum făceai sǎ ai bani acum 100 de ani!
2:29:15
Constantinescu Sorin
Рет қаралды 76 М.
John Mearsheimer on Ukraine, Gaza & escalation dominance | SpectatorTV
47:51
Vizite de lucru ale lui Nicolae Ceaușescu (1989)- partea a 2-a
17:04
Istoria României Video
Рет қаралды 332 М.
Independența financiară la 30 ani • RFI România
39:11
RFI România
Рет қаралды 186
Sigma Girl Education #sigma #viral #comedy
00:16
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 98 МЛН