Aceasta metoda a "ciupitului" ,este valabila atat pentru pui ,cat si pentru maturi ,ajutand crescatorul sa observe si sa constate in luna decembrie ,ca ceva s-a intamplat cu starea de sanatate a porumbelului.Se stie aproximativ odata cu pierderea celei de a 6-a remige primare incepe si schimbarea rectricelor, care de obicei se desfasoara de la interior spre exterior, doua cite doua, la intervale de 2-3 saptamani.Puii de porumbel incep sa naparleasca la varsta de 6-7 saptamani, iar naparlirea lor dureaza 5-6 luni. O naparlire normala se poate urmarii si vedea la porumbeii care s-au nascut inainte de 20 iunie;ea trebuie terminata pana la sfarsitul lui decembrie.La porumbeii tineri,naparlirea este diferita fata de cei batrani.Tineretul nascut intre 20 martie-20 iunie care este sanatos si bine intretinut,naparleste complet.Tineretul nascut in iulie si august naparleste complet,afara de cateva remige principale si a cozii.Tineretul nascut in toamna naparleste partial si majoritatea din el nu schimba nici o remige si nici o pana din coada.Puietul nascut mai tarziu va naparli tocmai in anul urmator.Acest puiet nu va fi cuprins nici la zbor si nici nu va fi folosit pentru reproductie.Iata de ce e necesar sa retinem numai prima si a doua serie de pui,din primavera Un pui jucat permanent in concursuri grele si nerecuperat corespunzator, concursuri ce ii depasesc posibilitatile lui fizice nu poate recupera corespunzator pentru o naparlire normala, iar consecintele se vor vedea in sezonul urmator.De regula, problemele de naparlire apar in ultima parte a procesului, atunci cand puii arunca ultimele 3-4 remige primare. Asta deoarece rezervele se diminueaza continuu pe parcursul procesului de naparlire.Este posibil ca hrana sa fi fost neadecvata, o eventuala oboseala,care a dus la epuizarea organismului in concursuri, o hranire neechilibrata, lipsa de minerale, vitamine, etc.Mai putem identifica momentul de slabiciune ,privindui aripa in functie de remigele naparlite anormal. Aripa porumbelului este ca o carte de vizita, putand identifica exact momentul cand pasarea a avut probleme.Nu trebuie să diminuăm hrana porumbeilor, deci să trecem la un regim de iarnă, cu raţie de un singur tain pe zi, pană ce ultima remiga primară nu a crescut la lungimea ei normală. ( G.R.S.)
@Fodor16183 жыл бұрын
Intrebarea este: se elimina sau nu astfel de porumbei,care nu au naparlit complet in coada? Ma refer la cei scosi pana in luna mai.
@florentinstoian79784 жыл бұрын
Multumim pentru informatiile utile!
@BalanGTI86 Жыл бұрын
Tare vidéo-ul ! Multumim ! Salutari din Belgia , incep si eu anul Avesta cu un lot de 50 de pui pe care ii astept sambata in noul meu loft 😉
@alexmusoiu-q9o Жыл бұрын
Va salut! Daca sunteti amabil sa imi spuneti cum recunoasteti dumneavoastra eficacitatea produsului administrat?
@djdnxmzmdfjdndn16863 жыл бұрын
👌🔥💓👑
@nicusorgabor45333 жыл бұрын
Vă salut Marius
@RakTeam-ot6op3 жыл бұрын
✔️✔️
@georgedumitrache16692 жыл бұрын
Foarte frumos din partea dumneavoastra vă urmăresc cu mare plăcere