No video

Valuation E03 P02 - Rf, Default spread, CDS primi ve hesaplama örnekleri

  Рет қаралды 2,758

Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz

Күн бұрын

DEĞERLEME konusunda Sayın Prof. Dr. Aswath Damodaran'ın aynı adlı (Valuation) videolarını artık Türkçe alt yazılı olarak da seyredebilirsiniz.
Serinin üçüncü bölümünde değerlemeye ilişkin öne çıkan kavramlar şöyle:
- (Rf) Risksiz getiri oranı
- Default spread (Temerrüt riski için talep edilen ilave faiz)
- Dolar, avro ya da ulusal paralar üzerinden risksiz getiri oranı hesaplamaları.
- CDS priminin hesaplamalardaki rolü
Bu kapsamda daha önceki yazılarımdan örnekler
- Bono Tahvil ve Eurobond
UYARI:
Bu vidoda geçen kurum, şirket, hisse senetleri başta olmak üzere herhangi bir yatırım aracı için iyi ya da kötü bir görüş belirtilmemektedir ve bunlar sadece ilgili terimleri açıklamak için eğitim amacıyla, örnek olarak kullanılmışlardır. Benzer şekilde veri platformları da kaynak olarak belirtilmiştir.

Пікірлер: 42
@tanerylmaz881
@tanerylmaz881 9 ай бұрын
çok güzel eser güzel çevirmişsiniz sağolun
@gultekinarda
@gultekinarda 23 күн бұрын
Yeni yeni bu kavramlarla ilgilenmeye başladım. Finansal Tablolar Analizi ile ilgili birkaç video izleyip daha sonra öneri sayesinde burada buldum kendimi. Oldukça karışık gelse de umarım bir gün daha anlaşılır olur benim için. Daha uzun bir yol bekliyor beni. Her neyse. Ciddi bir emek söz konusu. Emeğinize sağlık.
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Gerek özel olarak bana gelen mesajlar gerekse de buraya yazılan güzel yorumlar var. Katılım ve tartışmalardan memnunum, ancak çok müdahil olmak istemiyorum. Bir sonraki videoda kendi görüşümü de paylaşacağım. Bazı konular siyahla beyaz gibi net değil, gri alanlardan birisindeyiz. Ancak uzmanların bile yanlış yorumladığı bir konuda çok yerinde tespitler, bakış açıları gördüm. Teşekkürler ve bu kalitede devam lütfen.
@savassevilmis3868
@savassevilmis3868 3 жыл бұрын
Hocam emeğiniz için teşekkürler sayenizde anlatimlarinizla öğrenmeye çalışıyoruz var olun
@erdalkaras347
@erdalkaras347 2 жыл бұрын
Muhtesem. Yeni basladim. Cok guzel hocam elinize saglik
@redkit5256
@redkit5256 3 жыл бұрын
Sağolun.Büyük iş yapıyorsunuz.Bravo👏
@ozcnylmz35
@ozcnylmz35 3 жыл бұрын
Hocam eline sağlık, ülkemizde finans alanındaki kaynaklara katkılarından dolayı teşekkürler. İlgiyle takip ediyoruz ve daha nicelerini dört gözle bekliyoruz.
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Siz de sağ olun. Başarılar dilerim.
@ozdoganadem
@ozdoganadem 3 жыл бұрын
Ergun bey teşekkürler paylaşım için, ön sipariş vermiştim geçen hafta sabırsızlıkla bekliyoruz. Saygılar.
@hulyaozkan695
@hulyaozkan695 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık teşekkürler
@umitceyasam3173
@umitceyasam3173 3 жыл бұрын
Çok hoş, elinize yüreğinize sağlık.
@nezihavgn9760
@nezihavgn9760 2 жыл бұрын
Teşekkürler Hocam elinize sağlık :)
@muradkaratas
@muradkaratas 3 жыл бұрын
elinize sağlık, çok güzel olmuş
@selcuksagbas2432
@selcuksagbas2432 3 жыл бұрын
Çevirileriniz harika emeğinize sağlık
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@yaakgul
@yaakgul 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık harika gidiyorsunuz keyifle takip ediyorum sizleri
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@halilhalil9060
@halilhalil9060 3 жыл бұрын
Güzel paylaşım teşekkürler
@akifturkan5015
@akifturkan5015 3 жыл бұрын
emeginize saglık
@sonertin3807
@sonertin3807 3 жыл бұрын
Mükemmel 👍
@arifkarahan9679
@arifkarahan9679 3 жыл бұрын
eyvah hoca sınav yapacak.. ;) emekleriniz için teşekkürler..
@onurbuzagicioglu5016
@onurbuzagicioglu5016 3 жыл бұрын
Hocam sipariş vermez olur muyuz? Hemen verdik. Süper. Elinize sağlık. Başarılar. Harika.
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Sağ olun Onur Bey, başarılar.
@zekirdek139
@zekirdek139 3 жыл бұрын
Türkiye’nin; Risksiz getiri oranı: Türkiye 10Y tahvil (13,91) - Risk ilavesi (5) = risksiz getiri oranı( 8,91) CDS primi: 352,43 10 yıllık USD bazında. 10 yıllık tahvil faizi: %13,91 dir.
@oguzhansunman2158
@oguzhansunman2158 3 жыл бұрын
zeki bey bu 10 yıllık tahvil faizi tl cinsinden tahviller, döviz bazlı tahvili kullanmanız gerekiyor cds'i dolar bazlı aldığınız için. Ayrıca bir sorum olacak 5 bulduğunuz risk ilavesi nereden geliyor?
@yasinerdemcevik
@yasinerdemcevik 3 жыл бұрын
​@@zekirdek139 hesaplamada ufak ama ciddi bir yanlışlık var gibi ama işinize karışmamak için yorumumu sildim. Selamlar
@zekirdek139
@zekirdek139 3 жыл бұрын
@@yasinerdemcevik Yasin bey. Ödevde yanlışlık yok. Sizin bakış açınızda 13,91 TL diye bir terim yok. %13,91. Yani sonucu para birimleri ile iile ilgili durum yok yüzdesel anlamda ORAN hesaplıyoruz. Sizin mantığınıza göre kredi derecelendirmeye göre notunuz 500 puan buda %5 yapar. Ozaman neye dayanarak buna dolarla yada tl ile ilişkendireceksiniz?
@zekirdek139
@zekirdek139 3 жыл бұрын
@@oguzhansunman2158 Oğuzhan Bey risksiz getiri oranını hesaplarken, Cds primi formülün içerisinde yok o yüzden bakış açınız hatalı. Sorunuza gelecek olursak eğer Moody’s in Türkiye için güncel vermiş olduğu notu araştırırsanız bulabilirsiniz.
@yasinerdemcevik
@yasinerdemcevik 3 жыл бұрын
@@zekirdek139 valla aşağıda Oğuhan Suman Bey in yorumuna açıklama getirmeye çalıştım. Lakin yazdığım yorumlar sürekli siliniyor. Kısaca şöyle bahsedeyim. Damadoran'In yaklaşımlardan biri dolar cinsinden tahvil ve cds arasındaki farkı alıp, dolar cinsinden risksiz faiz oranını bulmak. Burda ; i) TR'nin ABD doları cinsinden tahvilini, ii) CDS primini, dikkate almalısınız. Zira CDS'ler dolar cinsinden fiyatlandığı için ortaya çıkan primlerde dolar cinsinden olacaktır. i ve ii nin arasındaki fark size $ cinsinden TR'nin risksiz faiz oranı verir. TL cinsinden bir risksiz bir faiz oranı hesaplamak istiyorsanız. Risk primini TL cinsinden bulmanız gerekir. Yani CDS'i doğrudan kullanamazsınız.TL cinsinden bir risk ölçüt bulunmadığı taktirde; temel parite koşulunu dikkate alarak düzeltme yapabilirsiniz. Yani ABD ile TR arasındaki enflasyon farkını kullanarak $ cinsinden bulduğunuz risksiz faiz oranını TL'ye dönüştürebilirsiniz. Konuyu Applied Coporate Finance kitabında Hurrdle Rate konusunda Damadoran detaylı bir şekilde anlatmış. Umarım kısa açıklamam yararlı olmuştur. Sevgiler.
@oguzhansunman2158
@oguzhansunman2158 3 жыл бұрын
Ergun bey iyi akşamlar bu 3 yöntemden en makulü sizce nedir? Mesela ben Bist'teki bir şirketi yaptığı iş, alım satımları yurt dışı ağırlıklı olduğu için döviz cinsinden değerleyeceğim. Türkiye'nin baktığım kadarıyla 2021 yılında döviz cinsinden 10 yıllık bir tahvil ihracı yok şu an o yüzden bu yollardan biri kullanılamıyor. TL cinsinden 10 yıllık ihraç ise 13.85 kapatmış bugün. Kredi risk primi 3.52 buna bakarak Rf 10.33 olarak belirlenir yalnız sorun şu ki CDS özellikle sabit bir değer değil ve geçen sene çok oynaktı değerlemeyi ne kadar süre içinde güncellemek gerekir? Bir de 3. model aynı not grubundaki ülkelerin ortalama değerlerini alarak hesaplıyor bu model sağlıklı sonuçlar verir mi? Son olarak TL cinsinden değerleme yaptığımızda bu hesaplamalar yerine doğrudan ülkedeki mevduat faizini rf almak doğru mudur? Değilse neye bakılmalıdır?
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
İlgiyle izlenilmiş ve çok güzel sorular. Teşekkür ederim. Her ne kadar değerlemenin arkasında büyük matematiksel ve teknik hesaplamalar olsa da değerlemelerin varsayımlara ve kişisel beklentilere göre değişeceğini unutmayın derim öncelikle. Sorulara gelince kolaydan başlayayım: Üçüncü yöntem ve Ruanda örneğinde Hoca çok nazik bir yaklaşım sergilemiş, ben bunu değerlemeyin artık gibi bir cevap bekliyordum. TR10Y dolar cinsi tahviller için piyasada işlem görenler var, onlar kullanılabilir, o yıl ihraçlı olması şart değil. İşlem hacmine bakarak bunlar arasından seçebilirsiniz. Türk lirası cinsinden, eğer bu şekilde yüksek bir oynaklık varsa ben ilave bir prim ya da uv ort. kullanıyorum.
@oguzhansunman2158
@oguzhansunman2158 3 жыл бұрын
@@ergun_unutmaz Dediğinizi yaptım az önce. Bir de ben açıkçası örneklendirme üzerinden gittiğim için 10 yıllık verilere baktım. Aslında 5 yıllık ya da varsa 2-3 yıllık verilerle risksiz getiri oranını hesaplamayı daha doğru buluyorum kendi açımdan. Çünkü açıkçası 10 yıl vadeli bir beklentiyle yatırım yapmak bana göre değil. Aswath'ın bahsettiği gibi diyelim 3-5 yıl sonraki bir beklentiyle bir hisse senedi alacağım. O zaman 5 yıllık tahvillere hatta varsa 2-3 yıllık tahvillere bakmak daha doğru oluyor bu yatırımcının vade algısıyla ilgili bir şey. Dolar cinsi değerleme yapacağım için de 5 yıllık tahvil oranlarına baktım. Hazine geçen yıl şubat ayında 4 milyar dolar değerinde 4.25 kupon oranlı bir döviz ihracı gerçekleştirmiş fakat bu rakam euro cinsi yükümlülüğe dönüştürülmüş yani dolar alıyor ama geri ödemeyi euro cinsinden yapacak euro cinsi kupon oranı 2.7 . İkinci olarak Ekim ayında ise 2.5 milyar dolar değerinde kupon oranı ise 6.37 olan dolar tahvil ihracı yapmış . TR 5 yıllık cds ise 3.18. Burada da bir iki sorum olacak. Şimdi bu dolar olarak ihraç edilen ancak euro olarak geri ödenecek şubat ayındaki tahvil daha yüksek hacimli bir satış ancak daha az kupon ödemesine sahip. Daha güncel ve nispeten yüksek kupon ödemeli ekim ihracının ise görece hacmi düşük. Hangi veriyi baz almak gerekir? Diyelim güncel olanı aldık. Şu an Abd 5 yıllık tahvilleri 0.76, ekim ayı türkiye tahvili 6.37 aradaki fark 5.61. Bu rakam döviz bazlı risksiz getiri oranımız değil mi? Bir de bunu cds yoluyla yapıyorduk. 6.37-3.18= 3.19 bu da döviz bazlı risksiz getiri oranı ancak 2 sonuç arasında fark var. Hesaplama yöntemimde mi bir yanlışlık var yoksa? Hangisini baz alacağız? Devam edeyim başka bir soru; Şimdi Tl cinsi türkiye 5 yıllık tahviline bakalım 14.66 yani risksiz getiri oranı buna göre; 14.66 - Kredi derecelendirme kuruluşunun belirlediği; risk oranı (atıyorum 5 olsa) = 9.66. Tl cinsi risksiz getiri oranı da bu mudur? Hesaplamada yanlışlık ya da eksik var mıdır? Çok uzun oldu ancak atlamadan cevaplamanızı rica ediyorum. Son olarak burada tek kişi de kalsa sizden ricam sonuna kadar izleyeceğim ve sorularımla bunaltacağım biraz :) Lütfen ilginin az olması motivasyonunuzu bozmasın insanların yaptığınız işin ne kadar değerli bir iş olduğunu kavraması zor ve teknik konular başladıkça bayağı bir kişi dökülecektir ama yaptığınız işin değeri paha piçilmez. Lütfen şu videoları biraz daha sık aralıklarla yayınlayın :) Teşekkürler şimdiden
@murathan3699
@murathan3699 3 жыл бұрын
Herkes mangal yapmaya gitmiş hocam bu hafta izlenme sayısı düşük :)
@ergun_unutmaz
@ergun_unutmaz 3 жыл бұрын
Hava güzel, yasaklar uzun bir süre devam edince normal. Satrançta kimse yoktu, bu göreceli değerlersek iyi bile :)
Meet the one boy from the Ronaldo edit in India
00:30
Younes Zarou
Рет қаралды 19 МЛН
Kind Waiter's Gesture to Homeless Boy #shorts
00:32
I migliori trucchetti di Fabiosa
Рет қаралды 15 МЛН
Ik Heb Aardbeien Gemaakt Van Kip🍓🐔😋
00:41
Cool Tool SHORTS Netherlands
Рет қаралды 9 МЛН
Valuation E16 - Diğer Kazanç Çarpanları
12:13
Ergun Unutmaz
Рет қаралды 616
The Marketing Expert: How to Get More Sales, Loyal Customers, and Bigger Promotions
1:12:28
The Knowledge Project Podcast
Рет қаралды 487 М.
Valuation E25 - Kapanış konuşması ve düşünceler
11:54
Ergun Unutmaz
Рет қаралды 1,3 М.
Generative AI in a Nutshell - how to survive and thrive in the age of AI
17:57
Google'ın Gemini'ı, OpenAI'ın ChatGPT'sini Geçti!
15:03
Çiçek Çizmeci ile Teknoloji
Рет қаралды 31 М.
Pressure Points: Nvidia Earnings 2Q'25
5:22
Deepwater Asset Management
Рет қаралды 28 М.
Meet the one boy from the Ronaldo edit in India
00:30
Younes Zarou
Рет қаралды 19 МЛН