Рет қаралды 30,020
ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARIN İPTALİ DAVASI
Ölüme bağlı tasarrufu, miras bırakanın ölümünden sonra yapılmasını arzu ettiği hususlar hakkındaki irade açıklaması olarak tanımlamak mümkündür. Ölüme bağlı tasarruflar, miras bırakanın ölümünden sonra hüküm ifade eder ve vasiyetname ya da miras sözleşmesi biçiminde yapılır. Ölüme bağlı tasarrufların iptali ile kastedilen; esasen geçerlilik şartlarına riayet edilmeksizin düzenlenmiş bir ölüme bağlı tasarrufun, bu geçersizlik nedenine binaen hâkim tarafından geçmişe etkili olacak tarzda hükümden düşürülmesidir.
Ölüme bağlı tasarrufların nasıl iptal edileceği hususu Türk Medeni Kanunu’nun 557-559. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu’nun 557. maddesinde ölüme bağlı tasarrufları iptal edilebilmesi için gereken sebepler şu şekilde sayılmıştır:
“Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:
1. Tasarruf miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,
4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.”
Anılan hükümde ölüme bağlı tasarrufun iptali sebepleri sınırlı olarak sıralanmıştır. Bu yazılı sebepler dışında kalan bir nedenle ölüme bağlı tasarruf işlemi iptal edilemez. Örneğin vasiyetnamenin muvazaalı olduğundan ya da saklı payın ihlal edildiğinden bahisle iptali istenemez.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017 / 13002 Esas 2019 / 2491 Karar sayılı 25.03.2019 tarihli kararı:
“TMK. nun 557. maddesinde vasiyetnamenin iptali sebepleri sınırlı olarak sayılmıştır. Bunlar; 1-Ehliyetsizlik, 2-Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması, 3-Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması, 4-Tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması halleridir.
TMK'nun 557. maddesinde sayılan sebeplerin bulunması halinde vasiyetnamenin iptali gerekir. Bu sebepler dışında kalan durumlara dayanılarak ölüme bağlı tasarrufun iptali istenilemez.”