Alussa on melko kirkkaan oloista nestettä, olisiko sinne vettä kertynyt pohjalle? Mineraaliöljyhän ei ime sitä itseensä ja lienee vettä kevyempää niin jarrusatulaanhan se sitten kertyy.
@CodSlapАй бұрын
Bingo! 🤘Shimanon mineraaliöljy ei ime itseensä vettä, mutta kaikissa pyöräpuolen jarrujärjestelmissä ja varsinkin -letkuissa on mikroskooppisia halkeamia, joista ajan kanssa pääsee järjestelmään ilmaa. Ilmankosteuden mukana kulkeutuu sitten vettä sinne systeemiin. Samalla tavalla kuin luonnon vesistöön päässyt öljy kelluu veden pinnalla, niin jarruputkissakin öljy hengailee mahdollisen veden yläpuolella, eli se vesi päätyy pohjalle - juuri sinne kaliiperiin. Tämä on se (minusta hölmö) yleisin puolustus DOT-nesteille, jotka jakauttavat ajan kanssa jarrunesteeseen imeytyvän veden itseensä tasaisesti. Tällöin DOT-nesteen laatu ja tehokkuus pienenee, mutta ’veitsellä leikaten’ tyyppisiä eroja ei systeemiin muodostu. Mineraalipuolella taasen jos kaliiperissa on pitkän huoltovälin seurauksena vettä, ajat todella pitkää ja jyrkkää alamäkeä sekä pidät jarruja pohjassa, niin kitka voi nostaa systeemin lämpötilan siihen asti, että vesi kiehuu ja letkut räjähtelevät irti kaliiperista. Pyynö-jänistä luonnollisesti harmittaa tässä tilanteessa. Käytän silti ainakin itse henkkoht. kiljoona kertaa mieluummin mineraaliöljypohjaisia järjestelmiä, ettei tarvihte myrkyllisten DOTtien kanssa puljata. Shimano suosittelee edelleen ilmausta alhaalta ylös jostakin syystä (eivät ehkä halua tunnustaa ongelman mahdollisuutta), mutta gravity bleed on ainakin itsellä silti se ainoa oikea vaihtoehto, jotta tämä luonnollinen vedenkertymä lähtee heti ensimmäisenä kävelemään kaliiperista poies. Tämän jälkeen systeemissä on jälleen vain mineraaliöljyä, ja homma soi ja kukkuu hienosti taas vuosiksi eteenpäin. Tarinan opetus: ilmaa jarrut ainakin silloin tällöin. 👌
@MersuharrastajaАй бұрын
Shimanon mukaan järjestelmä on avoin, niin se lika pääsee sieltä sun täältä sisään. Ja ainahan se voi olla kasauksessa tullutta virhe. Itselläkin oli omassa Trekin läskipyörässä takajarrunesteet tosi mustia, ne kyl oli SRAM:n dotti-nesteisiä ja etujarru ihan ok. Park Toolilla oli hyvä video missä Truman selitti miten se lika pääsee sinne, en tosin nyt muista sen videon otsikkoa.
@TessulandiaАй бұрын
Ei jarruihin oikeen likaa pääse kun ei autoissakaan mutta neste vaan on sellaista että ajan oloon se likaantuu,vaihto olis hyvä kyllä kaikkiin nestejarruihin joskus tehdä ja putsata varsinkin nestesäiliön pohjakurat pois.
@timoikola718Ай бұрын
Mikä ihmeen avoin? Ihan samanlainen suljettu järjestelmä se Shimano on kuin autoissakin. Ihan samat komponentit sieltä löytyy, kuin autoistakin - tehostinta lukuunottamatta. Ja sulkeutuminen tiivisteillä on ihan samanlaista.
@juhavuolteenaho528016 күн бұрын
🎯 Key points for quick navigation: 00:13 *🚴♂️ Different types of brake fluid: hydraulic brakes on bikes use either DOT fluid, which is hygroscopic, or mineral oil, which is hydrophobic.* 00:55 *🚲 Preventative maintenance: Regularly changing brake fluid can prevent problems, even if no functional issues are present.* 01:23 *🛠️ Gravity bleed method: This technique doesn't require a syringe but uses a reservoir and hose to avoid air issues during brake bleeding.* 02:08 *🔧 Preparation steps: Remove the wheel and brake pads to prevent contamination with the brake fluid.* 03:53 *🔩 Handling the brake fluid container: Ensure proper positioning of the container to prevent spills when opening the system.* 04:18 *🧷 Correct placement: Keep track of seals to avoid using duplicates and ensure proper sealing when reassembling.* 06:07 *🧤 Safety tip: Use gloves when handling brake fluid, particularly with DOT fluid, due to its potential harm.* 06:25 *💧 Fluid quality check: The fluid should appear clean; significant dirt or discoloration indicates it's time for a change.* 09:48 *🤔 Observations on brake wear: The rear brake fluid being dirtier suggests more frequent use or potential seal failure.* Made with HARPA AI
@samiputtonen2528Ай бұрын
Todella mielenkiintoinen video on. Mutta herätti kysymyksen että kuinka usein tuo jarruneste täytyy vaihtaa? Kun mun fillarissa on Shimanon hydrauliset levyjarrut.
@VelogiАй бұрын
Näillä mineraaliöljyillä ei ole sellaista määräväliä.
@PerSkelesАй бұрын
Kiitoksia mainiosta korjausvinkistä taas. Asian vierestä: Onko hiilikuiturunko tuossa pyörässä? Mietin että mitenkä yläputki mahtaa kestää korjaustelineen puristusta. Itse olen satulaputkeen kiinnittänyt alumiinifillarini.
@VelogiАй бұрын
Hiilarirunko on joo. Käytännössä pyörä vain roikkuu telineessä, koura ei purista.
@tsanttiАй бұрын
Kyllä nestejarru on hyvä, kun ei ole kuluvia ja venyviä vaijereita. Eikä tuota nestejarrua tarvitse kovin usein huoltaakkaan. Mikä sitten aikanaan heikentää nestettä? Yksi tekijä on aika ja toinen on lämmön vaihtelu. Kovassa jarrutuksessa lämpö siirtyy nesteesee, eli aikanaan kuluttaa nesteen ominaisuuksia. Ja se että tuotteet itsessään vanhenee aikanaan. Jos ostat vaikka kengät, etkä koskaan käyttäisi, niin aikanaan niistä hapertuu pohjat, näin esimerkiksi.
@ghoo2714Ай бұрын
Yks mikä voi vaikuttaa on se, että öljyissä on eripituisia hiilivetyjä, joista lyhyimmät haihtuu helpommin vaikuttaen ominaisuuksiin. Sitä en osaa sanoa onko se tässä tapauksessa kuinka merkityksellistä.
@tsanttiАй бұрын
@@ghoo2714 kyllä kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen.
@babar29227 күн бұрын
Itsellä on nestejarrut jotka toimii vaijerilla:) Erittäin hyvä systeemi sekin.
@tsantti27 күн бұрын
@@babar292 ok! Tuota en aiemmin tiennytkään 🤔😊
@babar29227 күн бұрын
@@tsantti Oli itsellekin hämmentävä juttu kun en tiennyt edes moisten olemassaolosta ennen pyörän näkemistä. 😃 Ei tietysti ihan täyshydraulisen veroinen mutta todella helppohoitoinen ja silti loistava jarruteho ja hallittavuus. Mikä parasta niin täysmekaanisen systeemin saa päivitettyä tämmöiseen pelkät hydraulisatulat hankkimalla. Ilmaus ja nesteiden vaihto toki on jossain kohtaa itselläkin edessä mutta on tässä melkoisen monta vuotta jo mentykin
@jkaartАй бұрын
Noi Shimanon jarrut on paljon kivempia ilmata kuin Tektron, kun noissa on kunnon ilmausnippa eikä vaan pelkkää ruuvia korkkina. Tektron jarruissa on vejettävä kahvan päästä ruiskulla alipaine ennenkuin menee aukasemaan tota ruuvia. Silti meinaa olla aika sotkusaa hommaa ja se on jokapaikka ihan mineraaliöljyssä :D
@0neCheckerАй бұрын
Taas yksi syy pysyä mekaanisessa jarruissa. Mietin aina uusien komponenttien tullessa ”miltä tuntuisi korjailla tien päällä?”. Tuo ei maistuisi lainkaan. 😮
@timoikola718Ай бұрын
Tässäkin kerrottiin, että nyt oli ensimmäinen huolto kuuteen vuoteen. Eli vähemmän hydraulisten jarrujen kanssa on huoltotarvetta, mutta sitten kun sitä on niin jumppa on isompi. Itse en palaa enää mekaaniseen jarruun mistään syystä.
@heikkisikila7314 күн бұрын
Mistä tietää onko jarruissa mineraaliöljyä vai Dot nestettä?
@Velogi14 күн бұрын
Yleensä se on merkitty johonkin jarrujen osaan tai ainakin pyörän dokumentaatioon. Shimano, Clarks, Promax, Tektro ja Campagnolo käyttävät mineraaliöljyä. SRAMilta ja Maguralta löytyy sekä mineraaliöljy- että DOT neste jarruja, joten niiden kanssa on oltava erityisen tarkkana.
@heikkisikila7314 күн бұрын
@ kiitos vastauksesta, mutta mitään merkintää tuosta nesteestä ei ole jarrukahvoihin eikä muuallekaan merkitty, ohjekirjassakaan ei ole sitä mainittu. Voiko nesteen tunnistaa jotenkin muuten, väristä tai muusta?
@Velogi14 күн бұрын
DOT neste on yleensä kirkasta. Mutta pitäisi olla varma. Mikä pyörä ja minkä valmistajan jarrut?
@rastavoimaАй бұрын
cool😊
@jarkkovenalainen2598Ай бұрын
Moi. Mistä saa tangonpitimet ostettua?
@VelogiАй бұрын
Tuo on park tool hbh-2
@viljamipАй бұрын
Olenko aina jarruttanut väärin kun käytän enemmän etujarrua?
@TontsaPoikaАй бұрын
eiköhän tuo ole "ajotyyli"juttu kumpaa jarrua tykkää enemmän käyttää. Itellä etujarru käytössä vain "lisäjarruna" tiukoissa jarrutuksissa.
@tomahoksАй бұрын
@@TontsaPoikahey, just toisinpäin.
@tommikoivuniemi967Ай бұрын
et todellakaan, etujarru on paljon tehokkaampi kuin takajarru. etujarruilla se autokin eniten jarruttaa ja moottoripyörässä varsinkin etujarru on parempi
@RacingSzuperАй бұрын
Etujarrua itekin käytän ainakin 99% ajasta kun se on tehokkaampi. Takajarru on lähinnä varalla tai apuna jos joutuu pysähtymään mäkeen.
@mattikemppainen7113Ай бұрын
@@tommikoivuniemi967Äkkiseltään sanoisin, että pyörässä sillä ei ole jarrutustehon suhteen merkitystä kumpaa käyttää, paras ja tasaisin teho saadaan käyttämällä molempia. Edessä ja takana ainakin omassa fillarissa on samanlaiset jarrulevyt & palat joten teho on sama. Kyse enemmän mun mielestä pyörän hallittavuudesta ja tottomuksesta jarrutuksen aikana. Moottoripyörässä tilanne taas täysin eri ihan sen takia, että niissä on pääsääntöisesti edessä kaksi jarrulevyä jotka nekin huomattavasti isommat yhteen takalevyyn peilaten ja edessä myös huomattavasti järeämmät satulat. Paras jarrutusteho saadaan aikaan siis etujarrulla ja samalla siirtyy myös jarrutuksessa painopiste eturenkaalle antamaan maksimaalinen pito, mutta takajarrulla voidaan toki tehostaa jarrutusta. Moottoripyörässä teho ero on kuitenkin huima etu ja takajarrujen välillä ja sen voi helposti todeta kun yrität pysäyttää vaikka maantie vauhdista pelkällä takalevyllä niin ei pysähdy mihinkään kun taas etujarrulla pysähtyy kuin seinään. Myöskin hallinnan kannalta etujarrun käyttäminen on turvallisempaa prätkissä. Samaan perustunee myös autojen jarrujen etupainotteisuus, että laite pysyy paremmin hanskassa.
@Sepi-bx5qdАй бұрын
Onko tuo Rigel Moon -lampun kiinnike tangossa ja jos on, mistä ostit ko. kiinnikkeen?
@VelogiАй бұрын
Garminin kiinnike
@pekkavalkonen1973Ай бұрын
Sentään aika miniatyyri hommaa biilin jarruihin nähden. Sattuu oleen edelleen mankelissa vaijerikäyttöset levyjarrut..
@rutikuiwa7133Ай бұрын
Puhtaat oli seqamehut ja näbbärästi qäytti Ripeltä hualto ni eli kitooooos vidistä taas ni 😊💚🥁
@AnonymousPhuckerАй бұрын
maantiepyörä ei ole tarvinnut mitään nesteitä viimeiseen 30 vuoteen eikä tarvitse jatkossakaan
@intromorttiАй бұрын
Kas kun ei ole laitettu renkaasta voimaa ottavaa jarrutehostintakin. En ymmärrä miksi pyörässä pitäisi olla nestejarrut. Autossa ne ovat tarpeen, mutta vielä mopossakin pärjää hyvin vaijerilla ja tangolla. Kaikesta pitää tehdä vaikeampaa kuin on tarpeen.
@puuuhizАй бұрын
Kannattaa joskus empiirisesti kokeilla pyörää jossa nestejarrut niin ymmärrät ;)
@th3090Ай бұрын
@@puuuhizJa jos tuon jarrun edellyttämät huoltotoimenpiteet ensimmäiseltä 18.000 kilometriltä on tyhjentävästi kuvattu tässä videossa, niin itse en koe, että noiden myötä hommat menisi ainakaan aiempaa vaikeammaksi.
@TessulandiaАй бұрын
Kyllä ne nestejarrut on ihan eriluokkaa kui nmekaaniset,en ole koskaan ajanau fillarila jossa nestejarrut mutta uskon että pysähtyy varmasti nopeasti eikä tartte kahvoja painaa rystyset valkosina...
@illuminati1382Ай бұрын
Olipa taas fiksu kommentti. Enemmän vaijerien kanssa on ongelmia kun nestejarrujen... Tuntuma myös ihan eri luokkaa
@MaihmeАй бұрын
Siellä muutama euro roikkuu seinillä😂. Tv. köyhä kateellinen
@TessulandiaАй бұрын
On vaan niin uutta kalua ettei ole mulla sellasia fillareita johon kävis,mutta hyvä olla kun remonttia tekee.