Subtitrati, va rog în limba engleza. Astfel de oameni superbi...chiar merita promovați în toată lumea.
@C.D.Cristian2 жыл бұрын
N-ai cum sa fii CTP, originalitatea observatiilor sale, felul in care te face sa intelegi lucrurile si multe altele sunt de admirat
@doinabuzatu34923 жыл бұрын
Cristian Tudor-Popescu mi-a dovedit din nou ca gândește genial. Un dialog care m- a îmbogățit si recunosc, imi doresc multe, multe de acest gen. Felicitări!
@adriansorin92913 жыл бұрын
Superb. Uite asa am descoperit o carte care merita a fi citita. Am dat peste aceasta discutie cu totul intamplator, si mi se pare reconfortant ca exista oameni care sa isi petreaca timo discutand despre astfel de subiecte. De asemenea este interesant sa observi capacitatea dlui Popescu de a sari de la analiza politica pentru care este super cunoscut la analiza notiunilor de fizica avansata si filozofie. Doi intelectuali, doi eruditi, intr-un dialog grozav. Chapeau, domnilor☝️
@andagheorghiu33242 жыл бұрын
Deosebit de interesante aceste dialoguri; ideile dezbătute produc o mare plăcere spiritului, prin faptul că sunt interdisciplinare, creative, erudite și foarte "out of the box". Orice om care își pune întrebări despre Univers este interesat de problemele discutate. Felicitări! Mai vrem!
@bznabba3 жыл бұрын
Ce noroc avem ca asemenea oameni se lasa cunoscuti!
@mariuscapruci3 жыл бұрын
Excelent CTP ! La fel si dialogul dintre doi oameni eruditi si mai ales compatibili. Multumesc pentru ca existati.
@vlandan303 жыл бұрын
Ascultându-i, am avut trăiri pe care nu credeam că le pot avea pe toate în același timp: admirație, jenă pentru cât sunt de ignorant, regret că nu am mers mai departe decât m-a lăsat comoditatea, dorință de a afla și a înțelege ceva atât de magic precum fizica, bucurie că mă pot rupe într-un fel atât simplu și frumos de realitatea și mizeriile din piața publică. Bodaproste
@axis10493 жыл бұрын
Un prost gaseste totdeauna unul si mai prost care sa il admire!
@adriancostin94873 жыл бұрын
@@axis1049 Se spunea într-o vreme "hoțul strigă 《hoțul !》". Mutatis mutandis , rezultă "prostul strigă 《prostul !》
@vlandan303 жыл бұрын
@@axis1049 sunt convins că excelați în tot ceea ce faceți și gândiți. Mă înclin plin de admirație în fața măreției dvs și, dacă vă face ziua mai bună, chiar mă închin egoului dvs. Sănătate lui și mândrului posesor! Glorie eternă!
@axis10493 жыл бұрын
@@adriancostin9487 Nu puteai sa zici prin analogie ca ti se scrantea limba! La muieri se zice gasca cu pretentii"mutatis mutandis" gascan semidoct!
@axis10493 жыл бұрын
@@vlandan30 Excelenta analiza!
@BogdanLiviu73 жыл бұрын
Să vorbești despre greșelile dintr-o carte la lansarea căreia ești invitat - iată un intelectual onest, cu caracter! Cristian Tudor Popescu a adus și aprecieri dar și critici când a fost cazul. Așa iubești o carte - și așa iubești în general, dar din păcate ne-am obișnuit cu falsitatea. Aproape două ore de aer curat! Mi-aș fi dorit să-l văd având o emisiune despre cinematografie, sau literatură, să vorbească despre Eminescu "la care vin cum vin oamenii la Biblie, în cele mai grele momente din viața mea", să ne teleportam cu el în lumea lui Tarkovski... Să ne bucurăm de acești oameni cât mai sunt printre noi. Multă sănătate, domnule Popescu!
@Verbsdescribeus3 жыл бұрын
Domnul Cristian Tudor Popescu a avut o emisiune despre cinematografia la DIGI24 :)
@sorinbalan29423 жыл бұрын
A avut si o emisiune despre Eminescu avandu-l ca moderator pe Adrian Paunescu. Poate fi gasita pe youtube.
@BogdanLiviu73 жыл бұрын
Stiu de cele 2, insa ma refeream la faptul ca mi-as fi dorit ca *astazi* sa-l vad la o astfel de emisiune; in afara de Cap limpede, emisiune politica, nu mai stiu sa aiba o astfel de emisiune. E un scandal ca nu-l fructificam mai mult, nu cred ca oamenii n-ar fi interesati.
@costel131120023 жыл бұрын
vorbeste despre greselile de traducere. Cartea e scrisa bine
@BogdanLiviu73 жыл бұрын
@@costel13112002 40:24 - "mai e insa o chestiune aici care nu mai este de traducere, e vorba de o idee a lui Wilczek"
@calin74403 жыл бұрын
Îmi place mai mult acest CTP, mult mai mult. Genial de-a dreptul. Am impresia că își strică mult imaginea comentânt cloaca politica romanească.
@cristinac94933 жыл бұрын
Domnul Zografi, in finalul acestei filmari, da dovada de o eleganta sufleteasca deosebita. Pasiunea lui pentru cuvant i se vede si-n cel mai discret oftat. Domnul Popescu este un monument de cultura, iar claritatea exprimarii dumnealui este un talent aparte si un cadou pe care ni-l face noua din bogatia sufletului care, dupa ce a "strans", se bucura sa dea.
@popescualin30753 жыл бұрын
Ce bine imi pare ca in sfarsit nu va mai atrage cineva ,, ferm atentia’’! Félicitari pentru astfel de emisiuni! La cat mai multe !
@Moromete3 жыл бұрын
CTP-ule ai venit pregatit,am invatat cateva lucruri notabile din discutia voastra si Vlad acceptand criticile ,iese onorabil din incurcatura,felicitari amanduora
@violetapascar67773 жыл бұрын
Va mulțumesc o plăcere să vă ascult!
@wakeuppeople71803 жыл бұрын
Domnilor, ma inclin cu respect in fata dvs! Sunteti de o eruditie si luciditate naucitoare in analiza acestei carti a unui laureat al premiului Nobel pentru fizica. Dl Popescu, in special, dovedeste inca o data ca are o minte sclipitoare si o intelegere profunda a fizicii si matematicii, care ii confera aceasta rara calitate de a privi cu ochi critici (fara a fi circotas) o lucrare de asemena nivel academic, pina la punctul de a gasi inadvertente si chiar erori. Am urmarit clipul de citeva ori si am cautat cu tot dinadinsul sa gasesc vreo fisura in argumentatia dinsului, insa fara succes. Dl Popescu e un adevarat profesionist in domeniul epistemic al fizicii, cum rar am intilnit in experienta mea de pina acum. Astept si alte postari de asemenea calitate din partea acestor doi domni.
@vladimird4813 жыл бұрын
Aceste erori,sa nu uitam, sunt facute de traducător. Autorul a scris corect in limba engleză ceea ce CTP demontează in traducerea in română. Oricum, un creier cum rar iti e dat sa vezi. Un izvor de informații. Si pe buna dreptate, singurul partener de dialog, precum bine spunea CTP, e Vlad Zografi.
@cristinacrys49583 жыл бұрын
@@vladimird481 Vlad Zografi, care este si detinatorul unui doctorat pe bune, in fizica!
@iosifpreisz29793 жыл бұрын
Apreciez în mod deosebit emisiunea și discuția dumneavoastră! Recomand să urmărească cât mai mulți! Am înțeles să aprofundez modul de gândire și analiză despre lucruri pe care nu le-am abordat până acum. Felicitări!
@cordusiulian2 жыл бұрын
Va ascult ca si companioni in calatoriile zilnice pe care le fac la servici si sunteti ca o hrana mentala, uneori mai utila decat hrana fizica ... simt, uneori, o disensiune in fiinta mea pentru ca mi se darama zidurile si barierele metafizice cu care am crescut pana la varsta de 40 de ani, dar spiritualitatea trebuie redescoperita in lumina acestor noi cunostinte si simt nevoia sa ma delimitez de "liderii spirituali" necititi si fara notiuni superioare cu privire la lumea in care traim.
@Marius-Stefan3 жыл бұрын
Doi...Oameni minunați!
@mariancristea15803 жыл бұрын
Am gasit la nimereala acest episod. L-am savurat pe indelete. Mi-a placut enorm comentariul referitor la calitatea unui profesor ... am avut multe asemenea specimene care stiau doar sa se afunde in ecuatii si teoreme, si extrem de putini care atrageau prin simplitatea debordanda si a pasiunii cu care predau auditoriului. Un episod exceptional. Domnule CTP, v-as sugera sa faceti daca timpul va permite cateva episoade in care sa clarificati notiuni elementare de matematica, fizica, chimie, similar cu problema prezentata suma si produsul a 2 nr ... ar putea fi extrem de util pentru copii nostri. Va multumesc.
@steliansilivestru3714 Жыл бұрын
Felicitări oameni minunați!
@nicolaeulieriu30792 жыл бұрын
Excelente, aceste discuții despre Carte... despre cărți care te fac să re-înțelegi (poate mai bine, poate mai adânc, poate mai frumos) ceea ce ți s-a părut c-ai înțeles odată. În mod strict particular, mă bucur că cei doi sunt - ca și mine - foști elevi ai Liceului "Mihai Viteazul".
@sepia20083 жыл бұрын
Foarte interesante discutiile cu Vlad Zografi, eu am fost mereu pasionat de "tainele Unviersului" de stiinta, de fizica, de matematica si urmez cu mult drag dialogul dvs. Am citit si cartea recent si da! este foarte buna, in special pentru ca este deschisa publicului larg si nu are multe ecuatii, mie personal mi-a placut ca s-a trecut prin achievement-urile oamenilor asa de-a lungul timpului. Recomand si la cat mai multe astfel de emisiuni!
@iulianadragoi79143 жыл бұрын
Admirabil! Domnilor...vă mulțumim!
@45vidocq3 жыл бұрын
Vă mulțumesc domnilor, o încântare să vă ascult.
@dorakai90893 жыл бұрын
Este o plăcere să-l asculți pe CTP de fiecare dată. Genial. Mă simt mai bogată după această discuție, domnilor! (O să cumpăr cartea) Mulțumesc!010101
@aurelnechifor13522 жыл бұрын
Ce stii sa faci Dora kai?
@alexanderdegothia3 жыл бұрын
fantastica pasiunea Domnului CTP, arata cât de esențială este pasiunea în viata unui om, ii da viață cu adevărat.
@iulianamaxim80412 жыл бұрын
Domnilor, ați reușit ca prin emisiunile dv.,să anulati angoasele generate de fizică și matematică , care cindva m-au ademenit cu experientele de laborator, dar m-au instrainat cu totul, in ceea ce privește tot ce este legat de miscarea Pămîntului.Dar care m-au atins in necunoasterea mea , pe care nu le puteam imagina nicicum .Felul in care dezbateti ,te face să te întorci cu fața, cu mintea catre dv ,pe care nu va ascult , doar ca pe niste experti in domeniul stiintific, ci ca pe niste indragostiti de toate secretele științei, dar nu numai ,ci și de dialogul "mut cu noi " dar deschis cu noi ,prin intermediul domnului Vlad, un partener de dialog admirabil .Chiar si micile contraziceri imi plac, pentru că mă văd pe mine , mai distrată, in ceea ce nu inteleg și care prin corecturile dv.veniti cu argumente din alt domeniu , care parcă ,pun mai multă lumină asupra problemei, despre care dezbateti .Cineva spunea ca sinteti ager,sint de acord ,dar parcă mie mi se pare că dv. ati facut Lumea ,că prea aveti ARGUMENTE la tot ce afirmați. Eu va abordez , ca pe profesorul meu de stiinte
@iulianamaxim80412 жыл бұрын
Mi s- a inchis din greseală. Ca pe profesorul meu particular de științe exacte .Serios, imi iau notite.Iată că viata condusă de Dumnezeu, nu te lasă niciodată, fără ce ai nevoie. Iar eu la DARUL asta chiar nu ma gindeam ,sa fiu vreodata interesată. Dumneavoastra sinteti de VINĂ; da de vină, căci oferta ,nu e obligatie pentru mine,ci APETENȚĂ. ASTA E...chiar și la sfirsitul vieții .Acum lumea, și de liceu va va urmări ,nu numai eu .Sinteti o mare BINEFACERE cu această emisiune. Va multumim pentru aceste chei ale vieții, pe care ni le oferiti ,împreună / întru deschiderea orizontului vietii,și a interferenței dintre
@iulianamaxim80412 жыл бұрын
Interferentei dintre aspectele diferite ale aceleași legi, care pun in lumină, și valoarea fiecarui numar de la 1 la 9 ,si care te fac sa vezi lumea in adîncul ei = divin= si nu numai ,ci și creationist ; care conlucreaza cu Cerul , si ca: 1.ofertă 2.avertisment 3.pedeapsă. Nici una din situații nu e eterna ,ci ca încercare, cind lucrurile nu sînt in ordine și în ascultare, de cea mai simpla cale CREDINTA, care are ca Principiu Motor, LEGEA IUBIRII ( in ceea ce are ea mai Sfînt, mai curat/ pamintesc, si mai generos și mai trainic).Toate celelalte căi ale CUNOASTERII,sint dificile ,dar cizeleaza nu manierele ,ci sufletul omului ,care - l smereste,apropiindu-se de Cer, încă de pe pămînt ,indumnezeindu-se.
@vasilicapreda57916 ай бұрын
Mulțumim mult!Am rugămintea unei consecvente a onorabilei participări aD-lui D.R.Popescu..
@marianamoldovan66943 жыл бұрын
CTP, o inteligenta enorma! il urmaresc cu multa placere
@ionelspataru75443 жыл бұрын
Vă mulțumesc !
@insidercam3 жыл бұрын
Minunat. :)
@giorgiana-j6h Жыл бұрын
Multumesc mult amandoura ptr toate inf pretioase🥳🦋💐💎💯🚀😥❤️☘️🥰🙏🤗🕊️🥇🌈🧐🏆🌷🌷🌷🌷🌷🥰😘🥳❤❤
@lerianx3 жыл бұрын
Domnilor, vă spun cu mâna pe inimă că aceste dialoguri sunt pentru mine oxigen în această lume poluată de nonsens. Sunt afundat de câțiva ani într-o depresie generată de acest context social bolnav și superficial, dar după fiecare prezență a dvs la acest nivel simt că nu sunt singur și că viața capătă iarăși un sens cu substanță, că formele capătă iarăși fond. Vă mulțumesc, și din dorința de-a absorbi mai mult din bagajul dvs intelectual și emoțional vă rog dacă aveți disponibilitatea să întețiți frecvența acestor discuții, chiar dacă nu neapărat pe marginea unor cărți. Realitatea prezentului ne oferă destule dileme, și mult prea multe certitudini despre care aș fi onorat să vă aud părerea. Cu recunoștință că vă sunt contemporan, vă mulțumesc din nou și vă urez sănătate dvs și familiilor dvs.
@galaciucelena46393 жыл бұрын
Nu te imbata cu apa rece.. mai bun sa fie macar o tuica
@sorinmbo68783 жыл бұрын
Ati pus in cuvintele corecte, exact ceea ce simt si eu! Multumesc pentru asta! Toata aprecierea pentru acestea discutie Dle Zografi si Dle Popescu!
@getabradea34783 жыл бұрын
@@sorinmbo6878 Niste manipulatori
@oauabei3 жыл бұрын
@@getabradea3478 de ce crezi?
@adriancostin94873 жыл бұрын
"Contimporan cu fluturii , cu Dumnezeu ." (Blaga - "Cântec pentru anul 2000")
@theogiuliano99383 жыл бұрын
Foarte interesanta discuția. Mulțumesc, dnle Zografi si dnle Popescu!
@irinaagnes12506 ай бұрын
Grozava metoda transpunerii in ireal pt a rezolva o situatie din real, "epura" dlui Popescu. Multumesc frumos! Cu deosebita stima, ambilor!
@Maria-km6zl3 жыл бұрын
Sanatate sa aveti 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙏
@mircea16213 жыл бұрын
Ii prind foarte bine intalnirile astea cu Vlad Zografi lui CTP. Se vede si la TV in ultimele emisiuni. E coerent, nu isi mai uita ideea. La mai multe!
@notme72853 жыл бұрын
Multumim pt. emisiune !
@lordofthetorus75913 жыл бұрын
Legat de problema generarii cuvantului POM etc etc. Daca numarul de biti necesari reprezantarii tuturor textelor mentionate (impreuna) este N, un program simplu de numarare pe N biti va genera la un moment dat (usor de calculat) acele texte. Legat de generarea acestor texte "in mod random": aparitia textelor are o probabilitate calculabila. Se poate astfel demonstra matematic faptul ca probabilitatea generarii lor de catre un algoritm utilizand un true random number generator intr-un timp finit oarecare este nenula si dependenta de timp (de numarul de iteratii). Problema delicata ramane faptul ca nu putem demonstra (sau nu stiu eu acum o astfel de demonstratie) daca un anumit generator de numere pseudoaleatoare dat poate produce o secventa prestabilita. Studiul acestor generatoare este inca un domeniu de studiu deschis (util in criptografie si nu numai). In concluzie, domnul Popescu are dreptate. Chiar si in ipoteza in care stim ca probabilitatea este nenula, nu putem considera adevarata afirmatia "vor fi generate in cele din urma textele". Exemplu: Stim ca probabilitatea de a alege un numar irational din multimea numerelor realae la intamplare este 100%. Totusi exista numere rationale. Mai simplu, probabilitatea de a genera un numar real cu cel putin o cifra zecimala diferita de alta este 100%. Totusi exista numere intregi. Tot asa (analogie mai mult sau mai putin directa), desi probilitatea generarii textelor intr-un experiment chiar si cu timp infinit la dispozitie (in care stim ca probabilitatea aparitiei lor dupa un timp este nenula si dependenta de timp) este 100%, nu ne garanteaza insa nimeni ca nu suntem in situatia (in universul in care experimentul esueaza) in care lucrul acesta nu se va intampla niciodata. Legat de problema saracirii vocabularului etc. Intrebare: este oare un fenomen de tip cognitive tradeoff sau pur si simplu devenim mai ingusti la suflet ? "Multumesc" CTP pentru spoiler la Portal.
@porfyrus13 жыл бұрын
Absolut fabulos Cristian Tudor Popescu! Nu am crezut ca o sa-l vad atat de perplex si impleticit pe Vlad Zografi. Energia lui CTP este memorabila.
@Afostovreme3 жыл бұрын
Felicitări. Respect deosebit domnilor!
@alexandrufrandes. Жыл бұрын
O emisiune mult mai interesantă decât cele despre politică.
@minimin67663 жыл бұрын
Acest dialog mi s-a lipit de suflet.
@marianalobontiu61422 жыл бұрын
Forța , Axion 🗽🌅
@malburian3 жыл бұрын
Felicitari, la cat mai multe episoade.
@doomy43533 жыл бұрын
Excepțională discuție ! Felicitări !
@oberstul1941 Жыл бұрын
O discutie superba!
@sorinjasoncnd55603 жыл бұрын
Doi oameni faini !!! Cât de departe am fi dacă măcar 50 la suta dintre noi ar avea o gândire analitica dezvoltată in școală !!!...
@MrAdipurta3 жыл бұрын
O reală plăcere să urmărești asemenea dezbatere alături de Cristian Tudor Popescu.
@emanuelsandu57913 жыл бұрын
Totuși sunt uimit de inteligenta și putere de interpretare și translatori a unor lucruri foarte grele într-un limbaj comun nouă de către dl CTP.
@cristianflorin-1233 жыл бұрын
Mulțumim!
@Bogg_Dogg3 жыл бұрын
Extraordinar dialog, mă simt mai bogat după ce l-am ascultat.
@laurentiugimpirea65762 жыл бұрын
Abia acum am vazut dialogul. Multumesc mult. Minuscula mea contributie, Wilson era minge de volei!
@perceptor37993 жыл бұрын
Ce farmec ar avea un CTP fără colțuri?
@cezarpopa63506 ай бұрын
Foarte frumos!
@emanuelsandu57913 жыл бұрын
Interesant subiectul!
@adriancostin94873 жыл бұрын
Cârcotisem cândva împotriva operațiilor aritmetice de împărțire cărora le găsisem unele bube , și pocinogul căzuse pe împărțeala lui "4" la "2" . Dintru'nceput observam că "4" fiind plural ar fi trebuit să fie "împărțiți" sau "împărțite" la "doi" sau la "două" și pentru că nu se preciza "în mod egal" , rezultatul putea fi una din variantele : (0&4) , (1&3) , (2&2) , (3&1) , (4&0) . Pe atunci , pentru mine , "număr" însemna doar "cifră" sau "grup de cifre" , deci elemente ale mulțimii numerelor întregi pozitive . Mai târziu , când am citit "Patul lui Procust" , am priceput că anturajul în care îmi răspândeam cugetările mă privea "solid" - privirea Emiliei- . "Soliditatea" căpăta nuanțe agresive în etapa următoare în care socoteam că varianta (2&2) e aproape imposibilă pentru că nimic nu poate fi înjumătățit "chiar de-ar fi să despici acel nimic cu laserul" . Eram mâhnit că nu-mi puteam contagia tovarășii cu entuziasmul descoperirii mele dar mă simțeam mândru că sunt unicul proprietar al unei stranii înțelegeri . M-am simțit frate cu zeii cei nemuritori , când , după momentul 49'38 , CTP a rostit mot à mot vorbele mele de odinioară . M-am simțit mândru dintru'ntâi dar mai pe urmă m-am mâhnit în sinea mea de parc'aș fi prăpădit "un lucru scumpu domnescu și de minune ca acela" ("O samă de cuvinte") .
@valentindumitru95543 жыл бұрын
nu esti singurul. salutari!
@valentindumitru95543 жыл бұрын
As fi foarte bucuros sa editati in Romania cartile domnului Mauro Biglino(Italia) care, dupa parerea mea) fac parte din acest mare proiect, om, stiinta, trecut, prezent si viitor. Va salut!
@constantindumitrescu5933 жыл бұрын
Dialogul acesta îmi place suficient de mult ca să mă alătur, desigur neinvitat, prin câteva comentarii. Este adevărat că nu l-am citit pe Wilczek dar l-am auzit pe Popescu și mie asta îmi ajunge. Modul în care d-l Popescu începe acest dialog pare să susțină cu ardoare ideea că duci cea mai nefericită viață dacă nu faci o meserie care îți place. Așa este dar nimeni nu te poate scuza sau căina dacă nu ai făcut alegerea cea dreaptă sau nu ai corectat, la maturitatea cea mai timpurie, alegerea greșită. Pe de altă parte, nu o dată se întâmplă ca oamenii să fie mânați într-o meserie, dar practicând-o să găsească în ea ceva ce îi satisface și nu mă gândesc aici neapărat la bani. În ceea ce îl privește pe Shakespeare, maimuțele aleatoric plagiatoare ar trebui să știe câte litere sau mai bine zis semne grafice a utilizat Bardul. Chiar dacă ne-am mulțumi cu alfabetul latin al englezei moderne tot ar trebui să mai considerăm măcar apostroful genitivului saxon și liniuța despărțitoare sau unitoare, după caz. Ceea ce ar însemna 28 de semne grafice, amănunt ce schimbă calculul probabilităților făcut de d-l Popescu. Ca să fim însă extrem de corecți, așa cum îi place dânsului, ar trebui să știm că Shakespeare a trăit într-o vreme în care multe dintre vechile semne grafice anglo-saxone încă se foloseau iar limba engleză se afla într-o reinventare efervescentă. Astfel că 111 litere este un număr prudent (conservative ar zic englezii) când e vorba de paleta grafică shakesperiană; cel puțin așa zic experții. Deci maimuțele ar avea de ridicat la o putere egală cu numărul de litere nu 26 ci 111... That is a big job! Deși trăiesc de foarte mult timp într-o țară anglo-saxonă, sau poate că tocmai de aceea și pe mine mă deranjează parvenitismul insistenței cu care cei de acasă își piperează vorbirea cu englezisme. Nu o dată se atinge ridicolul pentru că engleza are anumite trăsături greu împrumutabile în română. Spre exemplu noi nu avem vocale lungi și scurte chiar dacă sunt situații în care acordăm mai multă atenție și deci lungime unora dintre ele. În engleză însă lungimea vocalei determină înțelesul cuvântului: bed și bad se pronunță cu un e scurt respectiv unul lung și au înțelesuri total distincte. Ca să nu mai vorbim de gradul de inflexare mult mai ridicat în română decât în engleză; declinarea în stil românesc a unui împrumut englezesc duce deseori la sunete hazlii. Limba română a mai trecut prin astfel de episoade de înstrăinare cu slavona, greaca, turca, franceza și mai recent țigăneasca. Și nu numai că a supraviețuit dar s-a și îmbogățit. După o generație de parveniți lingvistici vor urma alte generații care se vor regala cu cuvintele vechi, mai ales dacă ele sunt plăcute auzului. Îndrâznesc însă să îi contrazic pe ambii interlocutori când vine vorba de matematică care, în opinia lor, nu ar fi decât o închipuire a oamenilor. Dacă Dumnezeu ar fi ceva schimbător, nestatornic aș putea să îi cred. Dar noi ne raportăm la El tocmai pentru că e un stâlp de stabilitate, este etern și imuabil și asta ne dă un pic de siguranță în scurtele și nesigurele noastre vieți. Ori matematica este singura știință care nu s-a schimbat decât prin adăugire, adică prin lărgirea cunoștințelor noastre. Știința în general a trecut prin ceva schimbări teoretice, mai ales când a venit vorba de începuturi: ale universului, ale vieții etc. În opoziție, geometria lui Thales e încă perfect valabilă și la fel e orice ramură a matematicii. Iar când vine vorba de statistică și teoria probabilităților, nimic nu poate apare mai aproape de Divinitate decât distribuția normală. Aproape orice ai măsura în natură are o distribuție normală. Iar când vine vorba de intelect, care ne deosebește de restul mamiferelor, distribuția normală ne reprezintă de la frecvența mare a mediocrității până la singurătatea geniului.
@aurelnechifor13522 жыл бұрын
Aveti posibilitatea dl CTP sa-i intrebatipe domnii Petre Roman si Claus Verner Iohanis ce merite isi atribuie in fizica fluide lor si cea nucleara dupa care au ajuns la cele mai mari dregatorii din tara?
@antisystem233 жыл бұрын
Oare cât are IQ-ul CTP?
@collector6193 жыл бұрын
Fiți atenți la min 35 - 38, aici CTP-ul arată ce minte ageră are. Eu o sa citesc cartea în engleză. Oricum, fascinantă discuția.
@axis10493 жыл бұрын
Extraordinar, securistul nostru spagar e si fizician filozof, pe langa critic de film si comentator de tenis....un aburitor agresiv bolnav de narcisism!
@axis10493 жыл бұрын
@Elmano Sadino Bovis, te dai cult?
@dragossorin853 жыл бұрын
Are o capacitate intelectuala peste medie fara discutii
@axis10493 жыл бұрын
@@dragossorin85 Si Pol Pot avea o inteligenta deosebita......2 milioane de morti!
@simonacinghita77193 жыл бұрын
@@axis1049 Esti un dobitoc fara speranta.
@tatiana.condebrad3 жыл бұрын
Cu formatie tehnica si umanista,CTP survoleaza un teritoriu vast,de aici si pespectivele si conexiunile lui cu adevarat remarcabile. Discutia e captivanta dar am si eu de zis ce cred:matematica nu e o secretie a mintii umane ci e imanenta universului,numerele guverneaza lumea si faptul ca putem dezvalui câte ceva, e un miracol.
@raule50753 жыл бұрын
a fost o placere sa va ascult....doar cine nu lucreaza nu greseste.
@Elandi56913 жыл бұрын
In calcul de timp necesar pentru generarea operei lui Shakespeare nu luati in calcul timpul necesar generarii unui caracter. Cum calculati timpul ne fixand timpul pentru un caracter ?
@ioandascalu77293 жыл бұрын
Super minunat
@dragosvoicu10822 жыл бұрын
E magistral dl CTP. O nebunie de om.
@romeochelaru73083 жыл бұрын
O plăcere!
@mirceabercea15683 жыл бұрын
pentru minutul 28, chestiunea cu electronul- unda sau particula- ca sa nu consider absurda abordarea stiintifica, am imaginat o situatie intuitiva : ma aflu pe peron intr-o gara, cu fata spre linii. Se anunta ca vine un tren care nu va opri in gara. Deci vine trenul si trece cu mare viteza prin fata mea. Daca voi alege sa nu-l bag in seama si sa trec cu privirea prin el, voi inregistra pe retina numai niste lumini si umbre miscatoare( asta ar fi echivalentul undei). Daca in schimb voi alege sa fac o miscare rapida a privirii in sensul de deplasare a trenului, cu siguranta voi vedea un detaliu, poate un geam al unui vagon de la care cineva imi face cu mana😊(asta ar fi echivalentul particulei). Ei ce ziceti, seamana sau nu rasare?!😊
@valentindumitru95543 жыл бұрын
experimentul ,,Lucy,,. logic si in acelasi timp ,,nuantat,, cum zice Vlad. bravoo!
@gabrielbalazs93103 жыл бұрын
Cea mai buna parte vine tot din literatura S.F.
@HoratiuDSuciu Жыл бұрын
Superb…
@gabrielbalazs93103 жыл бұрын
Fascinant.
@cristinacrys49583 жыл бұрын
Doua minti atat de exacte ar trebui sa-si dea seama ca 6 luni distanta intre doua dialoguri, intr-un secol al vitezei, este egala cu distanta de la Pamant la Luna (ziua) , asa ca ... macar o data pe anotimp v-ati putea intalni,nu? Votez pentru titlul tradus de CTP, cu argumentele clare.
@irinaagnes12506 ай бұрын
Nu ma pot opri sa nu revin...mi se parea cea mai buna emisiune in care CTP a fost invitat, felicitari amfitrionului...CTP mi-a oferit un regal, o desfatare sufleteasca. Ma inclin, cu panasul la pamant
@ilusion693 жыл бұрын
Da. Cand eram copil, mai gaseam prin pod aceste cartulii cu povestiri SF ! Ramasesera de la fratele lui tata.
@bodyhater3 жыл бұрын
incredibil
@Dimitriyus3 жыл бұрын
Un dialog colosal!
@cristiangunache66153 жыл бұрын
Pur și simplu minunat. Hrana pt creier fara e-uri.
@oauabei3 жыл бұрын
hrana pt CRIR, boss
@cristiangunache66153 жыл бұрын
@@oauabei E cum zici tu,boss.
@alexroeval3 жыл бұрын
Cum facem sa il convingem pe Cristian Tudor Popescu sa se mute pe online? Poate il face invitat permanent, celalalt Cristian (Presura).
@karakal79273 жыл бұрын
Omul nu trece ci aduna suflet.
@georgepopa78893 жыл бұрын
Am ajuns aici dupa ce v-am urmarit la Buhnici. Numai bine
@marincapavel1180 Жыл бұрын
Domnul CTP, o personalitate remarcabilă.
@Verbsdescribeus3 жыл бұрын
Când apare CTP-ul se triplează audiența :) Să-l invitați mai des :D
@emanuelsandu57913 жыл бұрын
Ați spus că,, suntem un calculator cuantic'' păi noi de suntem mai mult de atât. Noi chiar suntem în adevăratul sens, mașini cuantice.
@valentindumitru95543 жыл бұрын
,,compiutere biologice,, sursa: Mauro Biglino(It)
@Voineasa Жыл бұрын
Probabilitatea condiționată n-are ce să înrăutățească, (1/26)³ e oricum minimul. Dar, cerem prea mult.
@peterp34733 жыл бұрын
E tare conversația.
@ionvisan78663 жыл бұрын
Pe cind o întîlnire si o conversație pe tema "UNIVERSUL versus OM" trecut ,prezent,și viitor! CTP.-CTIN.DULCAN ? Tot respectul!!
@adriancostin94873 жыл бұрын
La "atomii care își cântă sufletul în lumină" s-o fi gândit și Blaga pe când concepea "Suprema ardere" : "Dacă lumina ar cânta Vărsâdu-și puzderia , Noi am vedea cum cântecul Consumă materia". Marile spirite se întâlnesc pentru că se plimbă pe aleile aceleiași grădini - gulestan-.
@markushor3 жыл бұрын
Trebuie să mă mai nasc de câteva ori!
@anamitikamarculescu27243 жыл бұрын
Am avut puterea să conttinui să urmăres și am găsit satisfacție dar de cuantică nu s-au prea atins.
@alexghive33103 жыл бұрын
Un om poate alege aleator literele dintr o pălărie. După teoria domnului Popescu, nu putem ști dacă un om poate număra până la 999999999999999999999 în principiu pentru că nu putem face experimentul.
@stelianvisi57123 жыл бұрын
Un om nu poate extrage aleator litere din pălărie să compună aleator opere de literatură, la fel și cu număratul . Ce vrea să indice Cristian este că natura noastră naturală este una rațională sau mai mult de atât în orice dezordine care poate fi ordonata, ființa noastră creează o altă ordine ,care în general nu e selectată în mod aleatoriu, în majoritatea cazurilor e dictată de experiența învățată.
@daredariuz3 жыл бұрын
Long live CTP!
@ractiondintegral72193 жыл бұрын
Domnule Zografi, in studioul Digi domnul CTP poarta masca. La fel si moderatorul. Dvs. de ce va expuneti, ambii, riscurilor epidemiologice?
@TheHatefree3 жыл бұрын
Ai fost vreodata intr-un studio tv? Pe acolo se perinda zeci de oameni in fiecare clipa! Aici oamenii sunt la ei acasa, sunt evident doar ei 2, basca mai stau si la 2 m distanta - de ce esti nebun si inutil si troll ieftin?
@calincimpianu21613 жыл бұрын
Hodoronc-tronc!
@dixsusu3 жыл бұрын
Whatsapp-ul reduce mult comunicarea interumana . Limbajul corpului si mimic reprezinta pina la aproximativ 85% din tot spectrul actului comunicativ . Tot atit se pierde prin serviciile de mesagerie . Vremurile usoare fac oameni "slabi" , vremurile grele fac oameni apti . “It is better to live on one’s feet, than die on one’s knees”
@alexghive33103 жыл бұрын
Deci dacă privesc acest video fără sunet, voi înțelege mare parte din ce s a comunicat
@sorryc54242 жыл бұрын
Exact, dealtfel am renunțat la această aplicație deficitară pen' că uneori nu merge camera iar comunicarea se denaturează:))
@adriangheorghe23272 жыл бұрын
In minutul 20 Dl CT Popescu afirma hotarat ca exista gravitatie si fara sa existe masa, fiindca energia curata ar fi sursa de gravitatie, ar produce gravitatie. Realitatea este ca gravitatia este produsa doar de energia stocata in structurile dinamice ale substantei. In afara substantei nu exista gravitatie. Ar insemna ca cantitatea gigantica de energie emisa de soare sa produca un puternic camp gravific. In alta parte, tot dumnealui, ca o persoana care stapaneste perfect logica, sustine cu convingere dogma relativista care respinge existenta materiei inponderale. Cu toata logica dumnealui exacta si precisa, nu poate sa vada ca nu pot sa se desfasoare fenomenele fizice in lipsa materiei inponderale, respinsa de dogma relativista.
@ProfesoriiTrasniti3 жыл бұрын
Am urmărit cu respirația tăiată!!!! Noi suntem mari iubitori de Stiinta si va invitam pe canalul nostru de KZbin sa descoperiți fizica si chimia intr-un mod amuzant si trasnit ❤️
@andreiluca91913 жыл бұрын
🙏
@andyapple9 Жыл бұрын
Punctul culminant: 19:34, 49:24
@ilusion693 жыл бұрын
Domnilor, va recomand sa cititi ''gnoza de la Princeton'' a lui Raymond Ruyer. Un filosof francez contemporain putin cunoscut.
@gheorghemarius76283 жыл бұрын
!!!! Va rog din suflet schimbați decorul, mă dor ochii... Știu că poți HUMANITAS, știu că poți ... !!!! In rest, discuția extraordinară .
@adriancostin94872 жыл бұрын
Îndeobște " discuția " se adresează urechii (în cazul de față urechii interne) , deci imaginea e irelevantă - se poate face aerobic , jogging ascultând la căști.
@gheorghemarius76282 жыл бұрын
@@adriancostin9487 nu e chiar așa, este importanta coperta indiferent că i o carte , un disc , sau imaginea de background a unei emisiuni . La naiba , e HUMANITAS !!!!