Goed verhaal, maar ik adviseerde eerst Hygrometer te kopen en op diverse plaatsen in huis te zetten. De keuken, zonder afzuiging gaat het schimmelen en badkamer hetzelfde... De Piano of Vleugel moet bepaalde waarde hebben, net als Antieke meubels. Ook de Airco, ik kan zowel Verwarmen met leuke SCOP als koelen, maar ook alleen ontvochtigen en met temperatuur niets doen. Lees ook eens goed dat boekje want de meeste hebben die mogelijkheid van veel of juist niet ontvochtigen. Voor een vochtig huis moet je harder stoken dan in droge lucht en ook een WTW unit voor ventilatie kan vaak vocht meten. Zowel drogen als bevochtigen is bij de betere mogelijk. Zelf heb ik een Houten huis, binnen en buiten en dat regelde veel zelf, bakstenen is meer nodig. Maar een advies voor iedereen? Eerst meten in alle ruimtes is beste begin.
@balconygarden2885 Жыл бұрын
Eerst meten is inderdaad aangewezen. Ik heb speciaal in elke kamer een netatmo sensor gezet om een beeld te krijgen. Die dingen zijn draadloos (updaten wel per kwartier). Voor de kelder heb ik die meermaals verzet. Wij gaan hier een bevochtiger aan de ventilatie koppelen. Ik wou eerst zien of het nodig was, en na 2 winters is de vaststelling, het is nodig :). In de zomer verschiet ik trouwens wel hoeveel vocht de airco wegpompt. IVM de piano enzo, dat is echt soms grappig om zien. Nu is het buiten koud en droog, dus de lucht die het WTW systeem intrekt is extra droog eens opgewarmd. zonder bij te bevochtigen 27% luchtvochtigheid. Gevolg: trap kraakt. Ik merk ook dat vocht in de lucht invloed heeft op de wifi. 1 ding ben ik het wel niet mee eens, veel mensen zeggen dat droge lucht sneller opwarmt, dat is waar. Maar hij koelt ook sneller af heb ik gemerkt.
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
@@balconygarden2885 Ja, sneller warm en minder vasthouden, maar ik heb houten huis, en ik denk jij een Baksteen in je buik.... Daarom is mijn instelling niet zomaar voor iedereen over te nemen. Wel is de TWT unit met in aanvoer slangen, buizen van metaal maken lawaai... die hebben een sensor en de verse lucht kan gedroogd of vochtiger gemaakt worden. Naar jou kelder is aparte meting en aan & afvoer mogelijk mits je huis zo gemaakt is dat de Unit in midden zit voor korte betaalbare leidingen in 1 grote koker! Mijn huis is om de Ventilatie / Verwarming/koeling heen gebouwd.
@balconygarden2885 Жыл бұрын
@@dirckdevriez6661 Mijn tuinkantoor is houtskelet, mijn huis baksteen. Ik heb er voor gezorgd dat de ventilatie van mijn kelder en die van mijn huis afzonderlijk zijn trouwens. De kelder heeft aparte aanvoer en afvoer (een systeem C). het huis een Systeem D. Mijn tuinkantoor heeft ook een aparte systeem D. Daar zie ik trouwens ook dat het nu veel te droog is kwa lucht. (daar zit een dampscherm in, dus eigenlijk zit ik in een volledig plastieken kooi. Het hout kan naar buiten toe ademen door een damp open dampscherm. Ik zie daar dat mijn temp veel langer ok blijft als de lucht ook vochtiger is. I het geval van hout denk ik wel dat het noodzakelijk is dat er veel verlucht gaat worden.
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
@@balconygarden2885 C & D, die letters zeggen me niets.... ik kocht, plaatste en kwam die nooit eerder tegen. Wel prima dat stenen woning + houten Kantoor andere hebben. Ook is vocht meten met 1 losse meter het beste! Als ik de oude Antieke Barometer naast de Ikea klok met Hygro hang en de Ali Express ook nog erbij pakte.... 3 verschillende waardes en ook de Ventilatie is niet altijd 100% betrouwbare..... De Ali Express klokje, klein en snel de waarde met 1 batterijtje... of de waarde klopte doet er niet toe, komen redelijk bij elkaar in de buurt... Maar elke ruimte met dezelfde meter weet je dat na eten koken of de kap genoeg afgezogen heeft, de douche zelfde verhaal... Dampscherm? Er is Damp dichte folie en Damp open en nog een dure tussenvorm de Damp regulerende. Bij een HSB is ook gebruikte isolatie en de dikte daarvan zeer belangrijk. En stookte je gehele dag of enkele uren? Folie gaat van volledig dichte naar damp open, maar wind dichte... Ook daar zijn verschillende waardes leverbaar. Van kleine ik zie niets gaatjes en bij plons water op vlak gespannen zal gaan zweten.... tot de gevlochten, lijkt op Anti Worteldoek maar dan veel fijnere draden... Ook is de gevel bekleding van HSB van belang, Ademende planken of dichtere Cement vezel platen... of nog erger, plastic met gaatjes in de mes/groef? Ook mag het elkaar niet raken, vaak zit het tegen elkaar aan en hout buiten, isolatie er tussen, dus niet klem en dan folie + nogmaals enige ruimte? Ook is vaak de Glas of Steenwol met Alu folie die dampdicht is een groot probleem, isoleerde prima maar dampdicht voor hout? Met opgave van hoe deze gevel ooit is opgebouwd en zijn de beschreven materialen werkelijk gebruikt? Vaak is het niet leverbaar of veel duurder en dit kan ook wel...... De Architect en Bouwers denken anders.... En is alles goed gemonteerd? Met de Infra Rood Camera een rondje door nieuwe vers opgeleverde dure huizen gemaakt. De foto's waren van kieren in de isolatie dekens tot na gaatje boren voor erin kijken uitgezakte die tegen buitenmuur aan kwamen! Deze Architect + Hoofdaannemer waren hier niet blij mee, bewoners/kopers wel. Ik mocht in de 2e fase die 4 weken later werd opgeleverd niet daar komen, kreeg verbod! Mijn Kleinkind van nu 30 maanden jong pakte Camera van Opa en toen ze er later achter kwamen, witheet, maar hij had geen verbod om daar te komen, gewoon met de kopers meegelopen.... Er is nu een rechtszaak gestart om dat je geen deskundige mag weigeren bij een oplevering. Dus is bij jou alles zelf gedaan en zijn de juiste materialen met juiste dikte gebruikt? De bouwmarkten zijn verkopers die van alles beloven maar ook vaak totaal verkeerde info hebben. Maar met 1 meter alle ruimtes gaan meten? Dat vind ik betrouwbaarder omdat je verschillende meters een afwijking kunnen geven, hoe goedkoop en dubieus of hele dure... ook die wijken vaak af.
@balconygarden2885 Жыл бұрын
@@dirckdevriez6661 Mijn tuinhuis heb ik zelf gebouwd en ontworpen. Ik heb basis plannen gekocht van Oakland Garden Rooms. en dat wel wat aangepast. (dikkere balken, iets meer isolatie,..) de binnenkant is met dampdichte folie toe. De buitenkant met dampopen folie (in 1 richting) Tyvek van dupond. Daarvoor zitten damwandplaten die op pannenlatten zitten. De isolatie is 12CM pur tussen de balken + 4.5cm rotswol. De hele constructie 'zweeft' en word gedragen door draadstangen van 24mm die in een betonnen pyloon zitten, er is 5 tot 10cm ruimte tussen de grond en het hout. Er zitten zo 30 van die 'grondschroeven' in de grond. Ik ga eens een film maken over het tuinhuis. Ivm die infrarood camera, ik heb dat in mijn huis laten doen en inderdaad het gebriel van de dakwerker opgemerkt, maar we hebben dat helaas te laat gezien. Ventilatie D = met warmte terugwinning. C is gewone mechanische ventilatie.
@geert436 Жыл бұрын
Interessante video. Mocht je inderdaad info hebben van dergelijke toestellen om de vochtigheid beter af te regelen ben ik wel geïnteresseerd. Of nog andere info rond optimale binnenklimaat (combinatie CO2, vocht en temperatuur). Ik heb geen ventilatiesysteem en zoek momenteel nog uit hoe ik binnen de beste en gezondste luchtkwaliteit kan bereiken. (o.a. ook met netatmo).
@balconygarden2885 Жыл бұрын
Als er genoeg intresse is maak ik die. Ik heb 4 soorten verdampers. En 3 soorten ventilatie systemen getest
Tevreden van je HomeEvap? Hoe stuur je het ding aan? (ik zie dat er verschillende mogelijkheden zijn)
@balconygarden28859 ай бұрын
Ik krijg hem niet werkend. Kwa aansturing zit je met een afstandsbediening die ij niet gelinkt krijg. Ik denk wel dat hij modbus ondersteunt ook. Ik ga er eind deze maand verder mee aan de slag.
@broodro0ster Жыл бұрын
Als je het over toestellen hebt, bekijk dan ook eens een enthalpiewisselaar. Die zorgt er voor (in theorie toch) dat de luchtigvochtigheid minder snel daalt in de winter en minder snel stijgt in de zomer. Dit door het vocht van de warme kant naar de koude kant over te hevelen in de ventilatie unit. Het zou het rendement van de ventilatie unit ook verhogen.
@balconygarden2885 Жыл бұрын
Ik dat destijds aan mijn leverancier gevraagd, die dat ook verkoopt (brink) en zij waren er tegen. Ik zoek straks zijn mails nog eens.
@jasperschoonackers9551 Жыл бұрын
@@balconygarden2885 Ik ben benieuwd naar de reden. Op Tweakers lees ik positieve ervaringen over de enthalpiewisselaar van Zehnder.
@balconygarden2885 Жыл бұрын
@@jasperschoonackers9551 Dit is wat ik van Brink zelf doorgekregen heb: 'Ah ja de Enthalpiewisselaar is inderdaad een andere optie voor te bevochtigen. Deze optie kan je wel best bij bestelling meegeven. Anders betaal je een extra warmtewisselaar. Maar eerlijk gezegd deze enthalpiewisselaar wordt niet veel besteld, gezien deze nogal prijzig zijn. Meerprijs is +- 1000€ tov de normale warmtewisselaar. Het idee van dit product is vooral dat met een enthalpiewisselaar de relatieve vochtigheid in huis op peil blijft… Maar je zal zien dat deze dit net niet doet. Hij zal m.a.w. de ontvochtiging vertragen waardoor je meestal net degelijk door de winter komt. De Evap is net iets duurder. Maar deze werkt actief en zal heel de winter de relatieve vochtigheid echt op peil houden. Hij werkt maw veel efficiënter maar groot nadeel is dat hij elektriciteit en water verbruikt…'