Kan Rian van Rijbroek hier niet wat over komen vertellen in de volgende aflevering?
@ZweepTape2 жыл бұрын
Eerste persoon waar ik aan denk wanneer arjen ook maar iets met cyber noemt
@dylankuis2 жыл бұрын
🤣
@chrisdemoor48842 жыл бұрын
HAHAHA ik denk dat zij hier zeker weten wel een boekje over kan open doen.... en uit het leven gegrepen waargebeurde anekdotes over kan vertellen die absoluut niet gelogen zijn! :D
@Anoalekontrieger2 жыл бұрын
Ik hoopte dat hij haar nog even zou noemen in deze video.. prachtig 😂
@dylankuis2 жыл бұрын
Lijkt mij ook geen slecht idee als ze hier een boek over schrijft met Willem Vermeend.
@FluteboxFan2 жыл бұрын
Als Belg stel ik voor dat we harder rennen dan Luxemburg
@Scorpy6662 жыл бұрын
Hahha
@Stan_the_Belgian2 жыл бұрын
Ben jij wel een echte belg, "rennen"??? Lopen doen wij hier in Vlaanderen! En de vlamingen moeten gewoon sneller lopen dan de walen, komt helemaal goed dan
@SiardHoutstra2 жыл бұрын
Als IT auditor (in opleiding) wil ik je bedanken voor het aanstippen van het belang van IT voor organisaties. Helaas kan ik het gegeven beeld dat veel organisatie het belang er nog niet van in zien, bevestigend vanuit de praktijk. Door het hanteren van een gedegen wachtwoordbeleid in combinatie met 2 factor authenticatie ben je al een mooi eind op weg. Als iedere organisatie daar al mee zou beginnen...
@LisaSummers19882 жыл бұрын
het is te idioot voor woorden dat al die handelingen uberhaupt nodig zijn. maarja. ook die criminelen zitten niet stil. wat wordt het over 2 jaar, een chip in de arm zodat men zn eigen pc op kan starten en niemand anders? of misschien een 10-voud verificatie. gekke wereld...
@Darryl_idk2 жыл бұрын
Het gebruik van een password manager wordt ook zeer gewaardeerd, maak die wachtwoorden maar 21 karakters lang met tekens, symbolen, cijfers en letters.
@richardroe2642 жыл бұрын
Ben op het moment bij defensie aan het solliciteren. Je begint thuis met een multiple chose vragenlijst (die je overigens nog een keer moet maken op een fysieke locatie). Het duurt ze gwn 3 weken om zon test na te kijken.. (dat is wat ze zelf in ieder geval zeggen, hoor ook ergere verhalen..)
@blikies2 жыл бұрын
@@richardroe264 huh wat heeft dit ermee temaken
@lesleygerrits47252 жыл бұрын
@@richardroe264 haha denk niet dat je aan genomen word. als je hier al je verhaal op de verkeerde afdeling doet. straks zijn ze bang dat je de battlefield op rent met een banaan
@HighVoltageNL11 ай бұрын
Ik werk 8 jaar in de IT, en het is echt verschrikkelijk, ik bedoel niet het werk. Maar hoe makkelijk mensen ermee omgaan, alleen al de IT ruimte, een enorme bende qua bekabeling, stekkers dozen, etc. Bij een storing kom je er niet zomaar uit. En het is echt kinderlijk eenvoudig om een usb stick met een script op het netwerk te zetten. Heb je gelijk controle over het netwerk.
@chilanya2 жыл бұрын
het gevaar van een hack is niet alleen dat je je bestanden kwijtraakt, maar ook dat gevoelige informatie wordt gejat en verkocht zoals persoonsgegevens van je medewerkers of je klanten. dat is bijna niet meer terug te draaien, en kan een belangrijke motivatie zijn om toch losgeld te betalen.
@petersteenkamp2 жыл бұрын
Als een hacker voldoende toegang heeft om je bestanden te versleutelen, dan heeft hij ook voldoende toegang om de bestanden even over het internet te sturen.
@WilcoVerhoef2 жыл бұрын
Dat zou een verschrikkelijke motivatie zijn om losgeld te betalen. Je hebt nul garantie dat de criminelen jouw waardevolle data écht verwijderen, ze kunnen gewoon opnieuw dreigen met het uitlekken om zo steeds hogere bedragen te vragen.
@chilanya2 жыл бұрын
@@WilcoVerhoef in theorie wel, maar de praktijk leert dat de hackers op dat gebied vaak behoorlijk "ethisch" zakendoen. als ze niet doen wat ze beloven bij het betalen van losgeld, dan verspelen ze hun "reputatie" en gaat sowieso niemand meer losgeld betalen. dus als je weet dat losgeld betalen jouw probleem daadwerkelijk oplost dan wordt dat een serieuze optie. je moet sowieso kiezen tussen twee kwaden in dat geval, beide met hun risico's.
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Ja daar heb je helemaal gelijk in. Het stelen van bedrijfs-, personeels- of klantgegevens is net zo gevaarlijk. Een ransomware aanval is niet nodig om deze data te stelen. Goede cyberbeveiliging is voor bedrijven anno 2022 een absolute must-have.
@tydes232 жыл бұрын
@@WilcoVerhoef toch verkopen ze die data dan vaak niet. Als je als hackgroep bekend staat losgeld aan te nemen en alsnog je bestanden te verkopen dan gaat niemand ze meer betalen.
@lucbertrands5772 жыл бұрын
Als Belg heb ik er hard mee kunnen lachen. Goede humor!!!!
@mackbuildsthings2 жыл бұрын
zolang jullie maar niet te hard gaan rennen nu!
@Sjaan_Banaan2 жыл бұрын
@@zwijn Uberwappie 😂😂
@dralinnthedwarf99782 жыл бұрын
@@zwijn wel triest dat je een leuke comment moest verpesten met een reply die nog niet eens te maken heeft met de content in de video, en jij je afvragen hoezo mensen jou niet mogen. (En nee Paulus, je ouders tellen niet mee)
@BiffChunksteak Жыл бұрын
Ik had de Bistelkraak verwacht.
@Maxime_K-G Жыл бұрын
@@mackbuildsthings Ik zou als Belg zijnde in ieder geval nooit weet gehad hebben over de Genesis Market hacks als het niet was voor Opsporing Verzocht gisteren op NPO 2. Geniaal dat jullie zulke programma's hebben!
@sawer2 жыл бұрын
Gemiste kans met: "Waar de hackers na die aanval zijn?" Geen idee, they ransomware.
@robinj29902 жыл бұрын
Het hele probleem van ransomware zijn niet de hackers maar de bedrijven die gehackt worden zoals het voorbeeld met het welkom2020 wachtwoord. Ransomware heeft geen schijn van kans als de het backuppen van je bestanden goed geregeld is. Leuke video weer is in tijden👊🏼
@hvdveer2 жыл бұрын
Tja, maar dat gaat bij kapperszaak Ina of snackbar het Hoekje natuurlijk niet gebeuren.
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Een backup is niet zaligmakend. Het stelen van bedrijfs-, personeels- of klantgegevens is net zo gevaarlijk. Goede backup helpt daar niet tegen.
@rjfaber19912 жыл бұрын
@@hvdveer Nee, maar dat zijn ook niet de bedrijven waar veel gevoelige informatie ligt, of die afhankelijk zijn van het draaiend houden van servers. Wil niet zeggen dat ze geen baat zouden hebben bij een simpele backup-dienst die ze hooguit een paar tientjes per maand kost, maar kapperszaken en snackbars zijn niet het type bedrijven waar ransomware echt een probleem vormt.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@rjfaber1991 Ik zou willen zeggen dat het een kapitale fout is om te suggereren dat er bedrijven zijn waarbij het níet loont om te hacken. Dit is een van de meest cruciale fouten die bedrijven en mensen op individueel vlak maken: IEDEREEN is interessant geworden (kijk maar naar, op een ander vlak de Wet op Dataretentie, en de sleepwet, we zijn op voorhand allemaal verdachten geworden), anders zouden dergelijke aanvallen op simpele, niet-bekende mensen niet meer gebeuren. Je ziet het ook bij bedrijven die zo stom zijn om te betalen: het werkt, en daarom gaat dit door. Het probleem dat ontstaat als grote organisaties en bedrijven betalen is dat het 't beeld schetst "Onze beveiliging was kut dus eigenlijk was het onze eigen schuld, maar doe daar dus als particulier zelf ook maar niks aan en betaal als dat beter uitkomt". Dit soort acties probeert mensen zodanig te raken dat ze hun werk niet meer kunnen doen, iets dat bij een langdurige uitval zou kunnen zorgen voor ernstige financiële schade. Omdat die laatste waarschijnlijk het tienvoudige zou kunnen zijn ten opzichte van "even betalen", gaan dus ook sommige grote organisaties (en dus in het voorbeeld van Twente zelfs organisaties die gewaarschuwd waren) overstag met het betalen van geld. Er moet gewoon een pijnlijk duidelijke, niet-betuttelende campagne komen die laat zien hoe gevaarlijk simpele wachtwoorden zijn, maar vooral ook het hergebruiken van wachtwoorden. Op een gekke manier speelt ICT al zoooo lang een centrale rol in praktisch ieder bedrijf, maar bij veel bedrijven ontbreekt het nog altijd aan genoeg besef dat je dat deel van je bedrijf dus óók goed moet beveiligen. Dat niet elk bedrijf van een omvang zal zijn dat daar expertise intern voor kan worden aangetrokken: tuurlijk, dat zal altijd blijven, maar een bedrijf dat geld uitgeeft aan een alarminstallatie, rolluik en eventueel zelfs een alarmlijn die de ondernemer waarschuwt als er een melding is gedaan wordt op dit moment nog steeds als een totaal logische investering gezien, en betalen voor een derde partij die voor jou de beveiliging van je computers regelt of je daar op z'n minst bij helpt, niet.
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Met veel interesse heb ik dit item bekeken. Hier heb ik wel wat op- en aanmerkingen over. Alles begint bij een goede backup icm een disaster recovery plan. Maar dat is natuurlijk niet zaligmakend. Vergelijk het met een inboedelverzekering, die je inboedel binnen 24u weer terug in je huis kan plaatsen wanneer er bij je ingebroken is. Dat is niets meer dan backup en recovery doet. Maar ALS er bij je is ingebroken, dan ga je automatisch ook kijken HOE ze hebben ingebroken en de zwakke plekken beter beveiligen. Immers, wanneer er is ingebroken laat je de volgende dag, nadat alle inboedel weer is teruggeplaatst, de ramen en deuren niet weer wagenwijd openstaan. Om inbraken, waaronder ransomware aanvallen, te voorkomen begin je met sloten op de deur. Dit is de Antivirus van een bedrijf. Daarnaast behoort een bedrijf endpoints te beveiligen dmv EDR/XDR technologie, die obv gedragspatronen aanvallen kunnen voorspellen. Zie dit als CCTV camera's die wacht houden rondom een pand. Dan heeft een bedrijf ook nog mensen nodig die deze technologie monitoren en de juiste acties nemen om een aanval te stoppen, wanneer deze wordt waargenomen. Gelukkig werk ik voor een bedrijf die elk bedrijf in NL hier meer dan uitstekend mee kan helpen. Tot slot - inloggegevens beter beschermen door sterke wachtwoorden en MFA is tegenwoordig ook niet zaligmakend meer. Hackers maken gebruik van MFA fatique technieken waarmee ze inloggegevens van werknemers buit kunnen maken. Ook hiermee kunnen wij bedrijven helpen zich tegen dit soort dreigingen te beschermen. Ben jij verantwoordelijk voor cyberbeveiliging bij jouw bedrijf en weet je niet hoe je je bedrijf beter kunt beschermen tegen cyberdreigingen? Neem dan via DM contact met me op. Ik help jullie graag verder op weg!
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Nog 1 aanvulling hierop: Wanneer je getroffen wordt door een ransomware aanval en de data middels een goede backup & recovery terug gehaald kan worden, dan is het probleem natuurlijk niet opgelost. Hackers hebben bewezen dat zij jouw bedrijf kunnen infiltreren. Dus kunnen zij dit nogmaals doen. Wellicht niet door een bedrijf aan te vallen met een ransomware aanval, maar om je data te stelen. Goede backup is dus niet zaligmakend.
@Rob22 жыл бұрын
Hier beschrijf je helaas een beetje de situatie van een paar jaar geleden. Inmiddels zijn de ransomware criminelen verder gekomen. Ze zorgen dat er voldoende tijd zit tussen het moment dat ze je infecteren en het moment dat ineens alles versleuteld is om te zorgen dat je backup waardeloos is (welk bedrijf heeft wat aan een backup van 6 weken geleden?) en door de "moderne techniek" zoals backuppen in de cloud is er ook geen fysieke scheiding meer (tapes in de kluis) die zorgt dat ze je backups niet ook kunnen overschrijven.
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
@@Rob2 Dat is niet helemaal waar. Legacy backup vendoren zullen inderdaad tegen dit probleem aanlopen, maar er zijn een aantal nieuwe vendoren opgestart die hier uitstekend mee om gaan. Denk aan Rubrik, of Cohesity bv. Daarnaast beschreef ik ook al dat een goede backup en recovery niet zaligmakend is en dat bedrijven, voordat zij aan goede backup beginnen, eerst hun cyber security posture op orde moeten hebben.
@SP4CEBAR2 жыл бұрын
Het aardrijkskunde boek van mijn broertje had het over "trollen die een cyberoorlog voeren op het internet"
@TommorowISNAP2 жыл бұрын
Ook een manier om 4CHAN te beschrijven :P
@Shaiya-Jin2 жыл бұрын
💀💀💀
@supernenechi2 жыл бұрын
Man, de jongere generatie is totaal verloren als het aankomt op ICT.
@SeriousGamingSteam2 жыл бұрын
@@supernenechi Je moet een grapje maken. Jongere komen steeds meer en steeds jonger te weten over ICT. Het zijn ouderen die steeds minder weten erover.
@zjweele132 жыл бұрын
De stekker eruit halen bij een laptop. Zo kom je er wel😅
@Daph9092 жыл бұрын
Precies mijn gedachte! Maar op zich, je weet niet hoe oud en defect die laptop is😅 Om dan onder je bureau moeilijk te doen terwijl je ook de kabel uit je laptop kan trekken blijft wel een bijzonder gezicht 😅
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@Daph909 zelfs als t een pc is is t al te laat als je dat scherm ziet. Het moet wel een hele incapabele malware zijn als ie dat scherm laat zien voordat hij alles geencrypt heeft
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@nielsbishere Er zijn vormen van ransomware geweest die juist pas schade aanrichten als je opnieuw besloot op te starten, omdat er dan een windows proces aangeroepen werd wat besmet was geraakt en daardoor op een zeer diep hardwareniveau dingen kon slopen (een van de redenen bijvoorbeeld waarom sommige ethische hackers zich zorgen maken over de enorme schijfcache van conventionele harde schijven is dat deze zo groot is dat er met veel knutselwerk een compleet besturingssysteem in kan worden verborgen zonder dat de gebruiker ooit iets doorheeft). Als iemand wist om welke vorm het ging kon de persoon in kwestie het besmette deel vervangen door niet opnieuw in Windows op te starten, maar juist in Linux of iets anders. Het vervelende bij die vorm was ook dat het opstarten op een manier verliep die nauwelijks tot niet afweek van wat iemand gewend was, tot iemand bij een bepaald bestand wilde en zag dat dat er niet meer was, of een extensie had die (voor de meer doorgewinterde computergebruiker) duidelijk maakte dat het bestand beveiligd was door een andere partij. Als je veel bestanden had (of, in sommige gevallen geluk had dat ze niet op de plekken stonden waar bij de meeste standaard Windows installaties foto's, video's en documenten worden opgeslagen) dan duurde dat toepassen van beveiliging even, en kon je er soms redelijk op tijd bij zijn door de computer uit te zetten.
@Maxime_K-G Жыл бұрын
Ik zou als Belg zijnde in ieder geval nooit weet gehad hebben over de Genesis Market hacks als het niet was voor Opsporing Verzocht gisteren op NPO2. Geniaal dat jullie zulke programma's hebben!
@michaelvangeest71182 жыл бұрын
Doet me erg denk aan de aflevering van John Oliver's Last Week Tonight over Ransomware. Als je dit interessant vind een absolute aanrader. Daar gaan ze nog iets dieper in op het onderwerp, vanuit een Amerikaans perspectief wel eens waar maar ook waarom zoveel hackers uit Rusland komen en het 'gemak' van het uitvoeren van deze aanvallen.
@Deveonn2 жыл бұрын
Het is oorlog maar niemand die het ziet - van Huib Modderkolk
@WalterWhite838292 жыл бұрын
“Je hoeft niet harder te rennen dan een leeuw, je hoeft alleen harder te rennen dan België.” -Arjen Lubach 2022
@nai83742 жыл бұрын
Ik heb Arjen die 'out of fuel' zegt 3x teruggespoeld 🤗
@aimeevandijk14822 жыл бұрын
3:04 Graag gedaan
@Sjaan_Banaan2 жыл бұрын
Aadafjoel
@BalboaBaggins2 жыл бұрын
lol
@JW-19802 жыл бұрын
Salamander Klopping had dit zo mooi kunnen vertellen :(
@tindustries2 жыл бұрын
Fijne avond alvast 👍😁
@tijmendehaan70182 жыл бұрын
Dankje jij ook
@Geronty2 жыл бұрын
Joe
@qheldia30332 жыл бұрын
Bedankt 🙏
@roosjansen18702 жыл бұрын
Lubach ❤ 🇧🇪
@theshosher2 жыл бұрын
Een digitale werkkracht die bedrijven controleert op hun veiligheid is een leuk idee, maar daar zijn momenteel gewoon niet de mensen voor. Bedrijven kunnen maar net genoeg cybersecurity personeelsleden bij elkaar sprokkelen. Tenzij je akkoord gaat met een Systeembeheerder die toevallig ook ooit een cursus cybersecurity heeft gevolgd moet je ook nog eens flink dokken voor iemand die er echt verstand van heeft. Cybersecurity is gewoon duur, een volledige bedrijfsbackup loopt op in de duizenden euro's per maand. voor bedrijven waar veel data gegenereerd word vaak nog veel meer.
@tabularasa06062 жыл бұрын
Dus meer mensen opleiden. En vooral tijdens ICT opleidingen er veel meer aandacht aan besteden.
@sasjadevries2 жыл бұрын
Het probleem is vooral dat de digitale kant van bedrijven vaak extreem onefficiënt werkt. Zelden veranderende pagina's van websites worden dynamisch gegenereerd via een CMS, in plaats van dat ze statisch worden opgeslagen in cache van een server. Mensen werken nog met Excell, terwijl ze dat programma 10 jaar terug al hadden moeten vergeten, en hadden moeten vervangen door een DBMS. Mensen werken met MS-Word (en soms met onlyoffice, libreoffice, etc.) in plaats van markdown. PKI certificaten vinden mensen moeilijk klinken, en PKIoverheid handtekeningen op documenten vinden ze ook te moeilijk klinken. Hoe iets administratiefs word opgeslagen boeit ze niet, managger denk _"het systeem doet het, mooi"_ en gaat weer door met zijn baggerwerk. ----- En vervolgens hebben ze zo veel overhead door de slechte bedrijfsvoering, dat ze backups maken te duur vinden. Een bijkomende oorzaak is dat sommigen expres "de mol zijn", om hun baan niet te verliezen. Ik had ook een keer aangeboden hoe de verkoop en CRM kant van een bedrijf efficiënter kan werken; dan kan één verkoopmanagger dus meer klanten aan en heb je minder verkopers nodig; raad eens wat de verkoopmanaggers zelf van dat idee vonden...
@borisb51632 жыл бұрын
Altijd gevoelig. Nooit zeggen dat ze niet nodig zijn. Altijd aangeven dat ze zich kunnen focussen op de leukere werkzaamheden.
@theshosher2 жыл бұрын
@@tabularasa0606 ICT opleidingen zijn vaak veruit de grootste op de campus. Elke opleiding die ik ken heeft zijn eigen cybersecurity afdeling. uiteindelijk ben je afhankelijk van wat de studenten zelf willen studeren.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Maar ondertussen wordt geen enkele ondernemer raar aangekeken als deze een alarmdienst aanschaft in de vorm van een rolluik, bewegingsdetectoren in de zaak met mogelijk zelfs een privémelding bij een mogelijke inbraakpoging... Fysieke beveiliging tegen inbraak wordt als compleet logisch gezien, IT beveiliging echter, ondanks de enorm centrale rol die het al jaren inneemt in bedrijven nog steeds niet.
@joelvdbrink87992 жыл бұрын
4:31, die man trekt de stekker uit zijn laptop. zo gaat ie niet uit lieve schat
@j.p.14922 жыл бұрын
Ik ken genoeg mensen die wel degelijk een laptop hebben die acuut uitgaat zonder stekker 😂
@full-frameyarne2 жыл бұрын
Arjen, je hebt ook Belgische kijkers(fans) hè 🙃 Maar jet blijft grappig hoor 😂
@Savio-Sempra2 жыл бұрын
Wie is jet?
@mario_adv2nture2 жыл бұрын
@@Savio-Sempra is iets Belgisch wrs. Ik weet niet wat die mafklappers daar allemaal doen.
@renate82902 жыл бұрын
@@Savio-Sempra Moet hij maar net goesting hebben om te antwoorden.
@SeriousGamingSteam2 жыл бұрын
@@Savio-Sempra Ik vind jet ook best leuk.
@stalincat24572 жыл бұрын
05:24 Het moment dat je een aangifte van inbraak of diefstal voor de zoveelste keer laat liggen omdat je de capaciteit liever inzet op flitsen en documentfuiken ben je eigenlijk de volgende inbraak alweer aan het sponsoren
@SeriousGamingSteam2 жыл бұрын
Ja, maar hij zegt tog niet dat de politie dat ook doet?
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Je realiseert je toch hopelijk dat een fuik in de meeste gevallen een kwestie is van 10-15 minuten werk per automobilist als daar alles in orde is? En meer als het niet zo is? Denk je serieus dat een dergelijke actie veel capaciteit wegneemt van de mensen die zich met digitale criminaliteit bezig houden en (gok ik zo) waarschijnlijk wat minder op straat te vinden zijn? En misschien is er nog dat andere probleem: dat mensen die bij de politie werken geen degelijk loon betaald krijgen, waardoor er een personeelstekort is en men prioriteiten moet stellen als het gaat om de dingen die men kán doen.
@metalhunter152 жыл бұрын
Belangrijk om te vertellen, dat als je betaalt je geen garantie hebt dat je de bestanden terugkrijgt. Daarnaast is ook na infectie met sommige vormen van gijzelsoftware de zaak te redden zonder betalen. Op de pc van mijn ouders in het verleden een Ukash virus verwijderd met een virusscanner op een usb stick die je kunt laten booten via de bios.
@Yusuf-yo1tp2 жыл бұрын
Ratio
@stalincat24572 жыл бұрын
Als het algemeen bekend zou zijn dat mensen ook na betalen vaak hun bestanden niet terug kregen dan zou ransomware heel snel uitsterven.
@Yusuf-yo1tp2 жыл бұрын
@@stalincat2457 ratio
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@stalincat2457 Het gaat er niet om dat het zo vaak gebeurd, want het feit dat sommige bedrijven betaalden en dingen terugkregen betekend in dat geval dat de criminelen zich op een rare manier aan hun woord hielden. Waar metalhunter15 op doelde is dat het best kan dat iemand een betaalde kwetsbaarheid kocht, eigenlijk niet goed wist wat ie aan het doen was en voor de grap eens probeerde of een bedrijf hem of haar 250 euro zou betalen. Iemand ziet tot zijn stomme verbazing dat het nog lukt ook, en wordt overmoedig en denkt "En als ik nou nog eens 250 euro vraag?" Het feit dat ransomware niet snel uitsterft is omdat er grote bedrijven en organisaties (en soms ook kleine) zijn die bereid zijn te betalen omdat de schade moeten inhalen en bepaalde processen in de tussentijd volledig te moeten stoppen (denk aan de haven van Rotterdam) tien of misschien wel 100 keer hoger ligt dan "ff" 1500 euro betalen. Ze geven daarmee het signaal af aan talloze andere criminelen die hetzelfde doen dat er bedrijven zijn die hun beveiliging niet op orde hebben, evenals de reservekopieën en om die reden bereid zijn te betalen. Dat is de prikkel om door te gaan, en het is wachten op een bedrijf dat na de eerste betaling meemaakt dat ze niks terugkrijgen behalve een bericht in de vorm van "Haha, sukkels! Hier is de volgende rekening!"
@bentkennes84182 жыл бұрын
Wij (België) hebben net rian van rijbroek gerekruteerd dus daar kunnen jullie toch niet tegen op
@Deveonn2 жыл бұрын
Via Centric zit ze ook bij de Nederlandse overheid hoor!
@koenskills67962 жыл бұрын
4:52 meestal als je zoiets krijgt is het onzin en willen ze dat je naar een site gaat of een nummer beld waarmee ze je computer wel op slot gaan gooien. of gewoon je geld nemen zodat de nepwaarschuwing van je scherm af gaat
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Bij dat eerste gaat het vaak al fout: mijn opa kreeg een dergelijke waarschuwing, en omdat hij niet begrijpt dat het internet vergeven is van de mensen met de verkeerde intenties, klikt hij praktisch overal op...
@Snekcneh122 жыл бұрын
Toch jammer dat Salamander Klöpping geen tijd had voor dit item
@TheOriginalJohnDoe2 жыл бұрын
Mensen en bedrijven die zelfs na een waarschuwing van een wachtwoord beleid geen actie ondernemen moeten het maar op de harde manier leren.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Sowieso ook, elk bedrijf of organisatie die dit niet goed op orde heeft verspeelt naar mijn mening het recht om verontwaardigd te mogen zijn. Het valt onder dezelfde situatie als je fiets niet op slot zetten en dat je natuurlijk nog steeds kunt stellen dat mensen van andermans spullen af moeten blijven, op slot of niet, maar met IT ligt dit naar mijn mening toch een beetje anders: met het stelen van een fiets raak je op z'n minst 1, misschien 2-3 personen, maar met IT misschien in 1 keer 10-20, of zelfs duizenden mensen of complete vrachtverhandelingssystemen. (Hetzelfde gaat naar mijn mening overigens ook op als mensen denken dat ze nog verontwaardigd mogen zijn over Amazon of Google dat ook met hun microfoon meeluistert als ze deze geen gericht commando gaven, zodat de bedrijven erachter het inleren van de taal kunnen verbeteren, ik weet namelijk 100% zeker dat dit in de eindgebruikersovereenkomst staat, en die hebben mensen niet gelezen, dus krijg je de reacties "dat ze het ongelooflijk vinden dat ze dus afgeluisterd kunnen worden", terwijl mijn reactie er vooral zo een was "Welke sukkel installeert er dan ook een microfoon die aan het fucking internet hangt en verwacht dat die alleen doet wat jij zegt?")
@PeterVerduyn2 жыл бұрын
Komt ervan als je teveel ropno kijkt.
@markfieten9558 Жыл бұрын
Net als met veel wat er 'tegenwoordig mis gaat' is een belangrijke factor hierin de luiheid van gebruikers\it-beheerders en bestuurders. Waarom weer een regel en een overheidsorganisatie die dat moet gaan controleren. Mensen zullen moeten leren hierin hun eigen verantwoordelijkhedi te nemen!
@reuireuiop02 жыл бұрын
Ook eens overkomen, op me mobiele Foon. Zat lekker lekkere plaatjes te kijken, patsboem, zat de boel vast, en de fun moest nog beginnen. Ze vroegen meer dan 300$, als ik me goed herinner, meer dan de phone waard was, oud Sony ding, zolang geleden alweer, dat Sony aan gewone mensen nog wel es n Foon verkocht. Gauw ge-prullenbakt, Nexus gekocht (die had je toen ook nog ;), en de familie op verjaardagen mooie verhaaltjes verteld. Niemand wilde weten over hoe dat ging met je telefoon gijzelen, ze vroegen allemaal over de plaatjes. Gevoel voor prioriteiten :p
@Ms100001232 жыл бұрын
Ik heb ook ooit wat ransomware gehad. (is wel anders dan iemand die je wachtwoord vind overigens) Was wel ff geschrokken, maar zocht het toen even op en het was vrij simpel te fixen. Gewoon even wat gratis Kaspersky software gedownload op een andere computer, op een usb-stick gezet en de computer daarmee opgestart.
@borisb51632 жыл бұрын
Dan was het slechte ransomware. Hoop dat je op meer vertrouwt dan alleen die kaspersky software.
@Ms100001232 жыл бұрын
@@borisb5163 Het was het soort dat je opstartprocedure overnam waardoor je niet eens meer zelf bij je bios kon, dus best flink zover ik me herinner. Het is niet dat ik alleen vertrouw op Kaspersky, maar dat was wel het enige bedrijf dat toen een gratis oplossing had en veel betere software had dan de bekende bedrijven met antivirus zoals Symantec(Norton), Avira en McAfee.
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
@@Ms10000123 Er is geen antivirus software in de wereld die zo gemakkelijk een ransomware aanval kan oplossen. Dit klinkt absoluut niet alsof je getroffen bent geweest door een ransomware aanval
@Ms100001232 жыл бұрын
@@dennisipenburg9513 Het zorgde dat ik m'n computer niet kon gebruiken en het zei dat ik geld moest overmaken om er vanaf te komen. Het was wel degelijk ransomware.
@borisb51632 жыл бұрын
@@Ms10000123 Maar wat ik zeg: slecht (werkende) ransomware. Goed werkende ransomware encrypt gewoonweg je waardevolle bestanden waarbij de sleutel buiten jouw computer bewaard wordt en niet te achterhalen is zonder betaling.
@A-S-E2 жыл бұрын
Ook als je betaald is het niet altijd zo dat je ook echt data terug krijgt
@nickw31592 жыл бұрын
Ik kon na een aanval nog op mijn PC alleen al mijn heette ineens .IIOF en nieuwe bestanden kregen het zelfde. Oplossingen ik heb niet betaald. Heb AVG free het virus uitgezet en met Spyhunter de in totaal 8 virussen en 22 adware's en 12 troyaanse paarden opgeruimd. De fout waardoor ik alle shit had is, dat een patch + programma niet 12X kleiner kan zijn dan het progamma zelf. Daarna een backup op mijn PC ingeladen. Was uit eindelijk maar 2 word bestanden kwijt
@IJubane2 жыл бұрын
Op mijn persoonlijke pc heb ik een backup schijf waarvoor ik de Windows ransomware beveiliging aan heb staan. Dat is een standaard optie in Windows die voorkomt dat programmas je data kunnen wijzigen. Ik weet niet hoe goed je data hiermee beschermd is, maar als ik met welk programma dan ook een bestand probeer te bewerken, dan wordt dit altijd netjes geblokkeerd. Ook het schrijven van bestanden door programma's/ apps anders dan explorer wordt geblokkeerd. Het is waarschijnlijk vooral effectief als ze je wachtwoord niet hebben, maar toch lekker om als extra veiligheid te hebben.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Niet goed. Het is een Windows onderdeel en elke kwetsbaarheid in de diensten die die dienst aanspreken kunnen Windows ervan overtuigen dat een gevaarlijk verzoek van buitenaf legitiem is. Ja, het zal iets helpen, maar een Windows onderdeel blijft onderdeel van het totale besturingssysteem, en aangezien dit besturingssysteem een van de meest-gebruikte ter wereld is, zal het aantal aanvallen op gebruikers ervan het hoogste zijn, inclusief ook de mate waarin er kwetsbaarheden gevonden worden. Bovendien werkt sommige ransomware ook pas als het om versleuteling gaat door de computer opnieuw op te starten omdat een besmet Windows onderdeel bij het opstarten toegang krijgt tot het bestandssysteem op een moment dat sommige beveiligingsdiensten nog niet werken, of in ieder geval niet op gebruikersniveau en de wijziging dus aan het subsysteem van Windows zullen toeschrijven. Verder bestaat er ook nog de situatie dat bij het verliezen van de encryptiesleutel (iets waar computerexperts zich bij Windows 11 erg zorgen om maken omdat encryptie daar verplicht is en gebaseerd op de TPM-module in de computer die geladen is met hashes die door voornamelijk Microsoft beschikbaar worden gesteld) Windows in de veronderstelling verkeert dat de schijf zich in een ander systeem bevindt dat deze sleutel niet heeft, en de inhoud erop vernietigd. Als een hacker Windows kan overtuigen dat die sleutel verwijderd dient te worden maar deze zelf in bezit houdt (ik weet niet goed of er mogelijkheden zijn om daarmee bestanden later nog te herstellen mocht je 'm terugkrijgen) ben je even zo goed alles kwijt, beveiliging tegen ransomware of niet.
@IJubane2 жыл бұрын
@@Dutch3DMaster Bedankt voor je uitleg, het geeft zeker wat aanvulling op wat ik weet. Ik zal voorlopig ook niet "up"graden naar win 11. alles dat ik hoor en lees is (zeer)negatief. Laten we hopen dat het gezegde waar blijft dat iedere andere versie van windows slecht en dan weer goed is (98 goed -> ME slecht -> XP goed -> vista slecht -> 7 goed -> 8 slecht -> 10 goed -> 11 slecht -> 12 weer goed??) Ik heb mijn twijfels dit keer helaas..
@rubikfan12 жыл бұрын
Back up maken, back up maken, back up maken. Echt de enige oplossing. Gehacked? Alles deleten, nieuwe Windows(of alternatief), bestanden terug zetten. En klaar. Alleen data sinds vorige back up kwijt.
@franktalens84402 жыл бұрын
Alleen zo werkt het helaas niet altijd. Deze ransomware bestanden zijn steeds slimmer en staan soms al een hele tijd op je computer voordat deze zichzelf activeren. Het probleem is dan ook dat deze al bijna altijd ook in je back-up bestanden zitten. Sterker nog, het bestand in de back-up weet dat het een back-up van het bestand is en zal zichzelf activeren zodra je de back-up installeert op je computer. Het enige wat je kan proberen te doen is te voorkomen dat er ransomware op je computer komt. Als particulier is dit dan weer vele malen makkelijker en hoe groter of waardevoller je bedrijf is hoe moeilijker dit wordt.
@nielsbishere2 жыл бұрын
Of gwn een vm en een snapshot maken en dan weer terug, ezpz
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@franktalens8440 dit programma kan zichzelf niet zomaar executen als je t gebackupped hebt en de drive gewoon bekijkt zonder iets te kunnen. Alleen als je de precieze Windows installatie terug zet
@Daph9092 жыл бұрын
Ik vraag me af hoe je dit aanpakt bij bedrijven die juist alles op Sharepoint of in programma's zoals Teams hebben staan, zodat er altijd back-ups aanwezig zijn. Als die accounts gehackt worden heb je echt een gigantisch probleem..
@rubenvermaat71702 жыл бұрын
Echter is een virus echt volledig van je computer halen makkelijker gezegd dan gedaan. Soms worstelt zich dat echt in de harde kern en is een reset niet eens genoeg.
@pasquale782 жыл бұрын
Valt me een beetje van jullie tegen dat jullie Rian van Rijbroek niet hebben uitgenodigd om dit nieuwsbericht even vakkundig toe te lichten.
@J.T.72 жыл бұрын
Ik hoop dat ik geen nachtmerries krijg over bloederige stukjes spatiebalk...
@msmit19992 жыл бұрын
1/5 organisaties vinden zelf dat ze hier niet goed op voorbereid zijn. En dan nog te denken dat de meesten geen idee hebben hoe groot dat probleem is.
@Deveonn2 жыл бұрын
99% is niet goed voorbereid durf ik wel te stellen uit praktijkervaring. Het is ook verdomd lastig om alles onder controle te houden.
@pel6662 жыл бұрын
het woord 'backup' komt niet bij deze mensen op...investeer in je IT (en een goed bedrijf met erkende ervaring) en het komt vanzelf terug
@rickbouma69372 жыл бұрын
Als organisatie heb je ook te maken met APK regels op beveiliging, neem bijvoorbeeld de NEN7510 ;-)
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Nen7510 is volgens mij alleen voor healthcare/ziekenhuizen. Iso27001 certificering voor overige bedrijven. Overigens ligt de lat voor deze certificeringen niet heel erg hoog
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
De NEN is een norm, en normering opgesteld door bedrijven die de materialen leveren waarmee je die norm kunt halen. Je hoéft je er niet aan te houden want het is geen standaard. Kijk maar naar het zooitje dat USB3 aan het worden is: tot en met USB2 was het een standaard, maar men heeft de licentiëring voor connectors laten vallen en er een norm van gemaakt dus nu mag iedereen min of meer doen waar ie zin in heeft, daarom zie je nu USB3 Gen.2 Type A, USB3 Gen.2 Type C, USB3 Gen.2 Type C with Charging Mode, USB3 Gen.2 Type C with HDMI, waardoor er nu HDMI kabels zijn die in USB connectors passen en dus beeldschermen kunnen slopen, als je pech hebt....
@soheil57102 жыл бұрын
IT'ers moeten gebruikers forceren om goede wachtwoorden en 2-factor authenticatie te gebruiken.
@NickyHendriks2 жыл бұрын
IT'ers hebben hier zelf ook niet altijd keuze in. De opdrachtgever/werkgever bepaald, als IT'er kun je enkel adviseren.
@borisb51632 жыл бұрын
Het liefst geef ik gebruikers de optie om wachtwoordloos te werken. Alleen inloggen met combonatie van laptop op naam, yubikey met pincode en/of biometrics. Helaas niet mogelijk in alle omgevingen door gedeelde machines en privacybeleid rondom biometrics.
@Deveonn2 жыл бұрын
MFA is ook geen garantie.. verzoeken worden goedgekeurd terwijl ze helemaal niet legitiem zijn.
@IudiciumInfernalum2 жыл бұрын
@@Deveonn Dat is een probleem van je MFA provider.
@LisaSummers19882 жыл бұрын
zorg voor een back-up van al je bestanden en pc schoonvegen? ( voor persoonlijk pc gebruik dan)
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Zolang je bestanden niet daadwerkelijk gestolen zijn kan dit helpen. Als de informatie echter ook aangeboden wordt voor handel in gevoelige gegevens (en echt íedereen heeft gevoelige gegevens op zijn of haar pc, denken dat je niet interessant bent is zeker tegenwoordig echt heel erg dom) heb je een groter probleem.
@squeezerdsqueezerd24272 жыл бұрын
Gewoon een goede backup systeem mocht je pc toch geinfecteerd worden in safe mode opstarten je hardeschijf formateren en dan met je opstartschijf starten en je back-up terug zetten. Vmware kan hierbij helpen gewoon je vmware opnieuw starten en weg is de hack. En je personeel leren niet op rare links in de email te klicken maar dit zou vanzelf sprekend moeten zijn. En je firewall goed instellen.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
En dan maar hopen dat er geen gevoelige gegevens gestolen zijn...een backup gaat je helpen dingen terug te zetten zonder al teveel verdere consequenties, maar eventueel gevoelige gegevens blijven "daar ergens op het internet rondwaren" (en nu alsjeblieft niet roepen dat jij geen gevoelige gegevens hebt, want die heeft werkelijk iedereen op zijn of haar PC tegenwoordig). VMWare wordt door maar een zeer beperkt aantal mensen gebruikt, en zeker niet in particuliere omgevingen op de schaal die jij suggereert. En door de toenemende mogelijkheden van systemen om hardware direct aan virtuele machines in VMware of andere vormen van virtualisatie-software aan te kunnen bieden, neemt de kans om een besmetting ook buiten die machine te kunnen waarnemen toe. Bovendien is een besmette virtuele machine een besmette computer: deze opnieuw opstarten gaat echt niet helpen, tenzij je eigenlijk wilde zeggen dat je de virtuele machine opnieuw installeert.
@wwillem2 жыл бұрын
Als je gewoon zeker dagelijks backups maakt van je hele systeem, is er niks aan de hand. Stel er gebeurd wat zet je gewoon de laatste 'schone' versie erop.
@HaibyHoney2 жыл бұрын
Tenzij die op hetzelfde netwerk zit, dan worden die backups ook versleuteld.
@squeezerdsqueezerd24272 жыл бұрын
@@HaibyHoney ik heb mijn backup los van het netwerk.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@squeezerdsqueezerd2427 Bewaar je 'm ook op een andere plek in het geval er brand uitbreekt? Want ik maak zelf 2 backups: een op een netwerkschijf die in slaap valt na x tijd inactiviteit en vanaf dat moment alleen nog wekverzoeken accepteert vanaf het systeem dat de backups aanvraagt, en er is een backup via een wisselstation dat dus per definite uitstaat (ook wel omschreven als de welbekende luchtbrug). Omdat ik helaas geen mogelijkheid heb de backup fysiek een andere locatie dan die waar ik woon te bewaren, ligt deze in ieder geval niet in de buurt van de computer.
@07BartR072 жыл бұрын
4:33 Hoelang zal het hebben geduurd tot die man door had dat een laptop een accu heeft?
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Als de laptop superoud is waarschijnlijk minder dan een seconde :P Genoeg mensen meegemaakt bij wie de accu al 2 keer einde levensduur was en de netvoeding het enige was dat de laptop kon laten werken :P .
@robindenkik2 жыл бұрын
3:05 edafjoel
@roypolinder81582 жыл бұрын
ik werk bij een IT bedrijf en wij hebben een ISO27001 en NEN7510 certificering, wat inhoud dat je je informatiebeveiliging goed op orde hebt. Dit houd echter niet in dat je niet gehacked kan worden, hackers zijn je altijd een stapje voor
@Deveonn2 жыл бұрын
Op papier ja, maar wedden als Fox-IT langs komt dat ze genoeg weten te vinden? Security is nooit 100%.
@saucecorp99982 жыл бұрын
Oh nee niet België, ik woon er toevallig! >.
@tatianatub2 жыл бұрын
dat klinkt als een vaardigheids probleem
@nameajebb33062 жыл бұрын
4:43. Niemand opgevallen wat er op de toonbank staat??
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
OMG, een drogisterij die glijmiddel of condooms verkoopt....wat een schokkende ontdekking ... (Nog een andere optie die ik me kon bedenken: camerateam stond te wachten op een klant die niet kwam, en de verslaggever of wie dan ook besloot iets te kopen als klant en voor wat sappige beelden even wat condooms te kopen want hihi haha lachen op beeld joh! Als camerateam kun je soms wat melig worden als het shot waar je naar op zoek bent zich maar niet aandient)
@joriswijnen972 жыл бұрын
Backups maken voorkomt natuurlijk niet zo'n hack. Het geeft je alleen een andere uitweg om niet te hoeven betalen en toch weer bij je bestanden te kunnen.
@onnonius2 жыл бұрын
Mits ze niet al encrypted in de backup gekomen zijn!
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@onnonius Als bedrijven een goede strategie hebben rondom het maken van backups, dan rouleert het medium waarop ze dat doen. Een mogelijk geinfecteerde backup kan dan vervangen worden door een die dat nog niet is. Bij een bedrijf waar ik ooit gewerkt heb waren er de 7-dagen backups, gemaakt op tapes die elke dag gewisseld werden, gelabeld op de dag van de week. Er waren ook de maand-backups, die (zoals de naam al zegt) 1-maal in de maand gemaakt werden. De 7-dagen backups waren incrementeel: ze namen alleen de wijzigingen mee in bestaande bestanden. De maand-backup echter was een complete kopie van de staat van bestanden op dat moment.
@Nixahma9 ай бұрын
Tegelijkertijd triest en hilarisch: mijn computer had mij blijkbaar 4 jaar geleden beschermd tegen een ransomware aanval, en ik ben hier een maand geleden pas achtergekomen.
@sarahvanoorsouw45062 жыл бұрын
Verzekering ervoor , dat creëert weer wat baantjes, handig omdat er meer mensen dan banen zijn.
@woodenshoesgamer2 жыл бұрын
Graag ondertiteling bij deze video!
@Lea-ze2rj2 жыл бұрын
Zit erbij
@drantigon2 жыл бұрын
Konden ze niet gewoon zoals vroeger boeken lenen met mondelinge afspraken en papier in plaats van allemaal digitaal?
@sasjadevries2 жыл бұрын
Dus de staatssecretaris die gaat over digitalisering, heeft een opleiding bestuurskunde en een vakopleiding openbare financiën. Ik weet al hoe dit gaat aflopen...
@royalnuts2 жыл бұрын
Deels eens. Want een secretaris/minister met achtergrond cybersecurity of nog algemener: ICT is ook geen enkele garantie. Ook in dit filmpje weer ICT-ers met domme fouten en zeer onverantwoordelijk gedrag.
@sasjadevries2 жыл бұрын
@@royalnuts Ik ben zelf meer voorstander van de wiskundigen/universitaire ICT-ers voor zo'n taak. M.a.w. je moet mensen hebben die weten op welke principes de beveiliging werkt, en niet de simpele systeembeheerders die beveiligingsproducten als black box zien. ----- De systeembeheerder van de scholengemeenschap waar mijn middelbare school bij zat, moet je idd echt niet hebben. Hij zette alle instellingen van de server online op een forum, en vroeg op dat forum hoe hij iets moest fixen omdat hij er zelf niet uit kwam. Ondertussen zit hij wel op te scheppen op linked-in over hoe goed hij problemen kan oplossen. En na mijn opleiding heb ik gemerkt dat het bij de meester bedrijven, wat ICT-betreft, echt niet beter is gesteld dan bij mij op school.
@JokerP52 жыл бұрын
Je zou denken dat bedrijven tenminste een backup systeem hebben voor belangrijke gegevens
@thomtamboer15572 жыл бұрын
Als die binnen dezelfde omgeving staat heb je er nog niks aan, helaas word er veel on-site gebackupt. Ook goed maar wel belangrijk om ook off-site backups te bewaren.
@Deveonn2 жыл бұрын
Ransomware kan bewust zijn van backups zodat ook die versleutelt worden.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
@@Deveonn Maar het rouleren van het medium waarop een reservekopie gemaakt wordt kan dat wel heel goed tegengaan...
@Deveonn2 жыл бұрын
@@Dutch3DMaster dat ligt er maar net aan hoe lang het duurt totdat de besmetting activeert.
@basberger59212 жыл бұрын
Misschien nog het vermelden waard dat de universiteit van Maastricht geld heeft verdiend via de verzekering.
@Rhyz654 Жыл бұрын
Hoop dat iemand mijnoverheid een keer hackt en "Help, Crisis, wat nu??" in hun slogan veranderd en het bovenaan de pagina zet
@ScientiaFilms2 жыл бұрын
praktische tip voor de gemiddelde consument: installeer Malwarebytes.
@nielsbishere2 жыл бұрын
Praktische tip: ook Windows defender en maak gwn eens backups mensen
@awdwadawda3522 жыл бұрын
Het werkt eerder als seksuele voorlichting: mensen inlichten over de toedracht van virussen en het voorkomen hiervan. Je moet bijvoorbeeld weten hoe en waarom je voorbehoedmiddelen gebruikt en ook zeker op de hoogte zijn dat ze niet 100% beschermen. Zelfstandig denken is daarom altijd vereist en dat vergt kennis.
@EndlessVoid982 жыл бұрын
Nog een praktische tip: Gebruik alsjeblieft je hersens en blijf met je tengels van shady links en mails af.
@ScientiaFilms2 жыл бұрын
@@nielsbishere maar toch zal elke ICTer na dat je met zoiets komt Malwarebytes installeren.
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@ScientiaFilms ik heb zelf ook malwarebytes. Maar windows defender zelf is al redelijk decent. Zolang je idd hersens gebruikt en gwn shady links niet klikt
@nielsbishere2 жыл бұрын
Misschien leren mensen zo eindelijk dat ze moeten backuppen. Zodat als er eens een drive faalt of pc kapot gaat ze er ook geen last van hebben
@crowhaveninc.21032 жыл бұрын
En dan maken ze een back-up door alles op bijvoorbeeld een externe harde schijf te zetten en dan verwijderen ze de originele bestanden van de PC want "Ik heb een back-up gemaakt". Tzal je verbazen hoe vaak ik dat heb gehoord. (en dan heb ik het nog niet gehad over mensen die dan vervolgens hun externe kwijt raken)
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@crowhaveninc.2103 das niet super erg als je daar weer een backup van hebt (en t niet belangrijk is), maar als je dat niet hebt dan is t idd heel dom
@crowhaveninc.21032 жыл бұрын
@@nielsbishere Das exact wat ik bedoel. Deze mensen begrijpen niet dat een back-up een kopie is :P
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@crowhaveninc.2103 helaas, t is wel allemaal een beetje scary als je na gaat hoe tech dependent we zijn maar ook hoe tech incapable sommige mensen zijn tegelijk... Dan heb je natuurlijk genoeg mensen rijp voor de exploit
@crowhaveninc.21032 жыл бұрын
@@nielsbishere Das zeker griezelig. Ent is vaak ook niet perse onwilligheid van mensen. Tech begrijpen is nou eenmaal niet iets dat natuurlijk komt. Hier hebben natuurlijk de oudere generaties voornamelijk last van, maar mijn ervaring is dat ondanks wat veel mensen denken, de jeugd hier niet heel veel beter in is (Ik heb op scholen gewerkt. Je wil niet weten hoe vaak leerlingen niet weten hoe ze een e-mail moeten versturen). Voorlichting over deze onderwerpen is gewoon erg belangrijk. JUIST omdat we zo tech dependent zijn.
@Combinia2 жыл бұрын
het veiligste wachtwoord wat er maar bedenkbaar is: user123
@lepthymo2 жыл бұрын
Vroeger had jengewoon malwarebytes ofzo loste alles op. Iig voor mij toen
@BobbiPhantom2 жыл бұрын
Mensen in NL onderschatten dit massaal
@ItsSykor2 жыл бұрын
De Vlaamse leeuw gaat hier niet mee akkoord
@jaccodrost752 жыл бұрын
Maar de vraag is niet of je gehackt word maar wanneer. Neem een goeie back-up oplossing (letop die ook bestand is tegen ransomware)
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Ransomware is niet het enige gevaar voor bedrijven. Wat doet een goede backup tegen aanvallen waar gevoelige bedrijfsinformatie gestolen wordt? Backup is leuk, maar niet zaligmakend. Het begint bij een goede cybersecurity oplossing
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Hoewel ik het eens ben met dat eerste (mensen moeten echt af van het idee dat als zij niks bijzonders doen dat ze dan niet interessant zijn), bij diefstal van gegevens kun je proberen te bluffen, maar als het daarbij gaat om persoonsgegevens of zoiets, dan kan je nog zo hard een backup terugzetten, maar die informatie blijft in handen van iemand anders. In zo'n geval had de hack in eerste instantie voorkomen moeten worden door systemen die onmiddellijk ingrijpen als ze merken dat er pogingen gedaan worden om binnen te komen. Een goed voorbeeld was een keer een aanval op een dienst waar mijn werk veel gebruik van maakt. Hoewel wij zelf bij het begin van de aanval niet direct een doelwit waren, besloot de IT afdeling wel onmiddellijk de hoeveelheid in- en uitgaande verbindingen met de dienst in kwestie sterk te beperken voor het geval de aanval op de dienst zelf niet genoeg vruchten afworp en de criminelen de aangesloten bedrijven besloten aan te vallen. Dat gebeurde uiteindelijk inderdaad, maar we blijven wel in de lucht omdat de beveiliging van tevoren al was aangescherpt. Het was behelpen voor de mensen die van de dienst in kwestie gebruik maakten omdat nu niet iedereen vanaf zijn of haar eigen computer er nog direct bij kon, maar dat was het dan ook wel.
@blueredbrick2 жыл бұрын
Help crisis wat nu Het motto van rutte 4. En van 5 6 7 8 tot en met de natuurlijke overgang naar een volgend kabinet.
@NachtbrakerNL2 жыл бұрын
Waarom iedere keer dat gezeur over NPOstart? De beeldkwaliteit daar is niet om aan te zien.
@HereIamG2 жыл бұрын
Je kan ook gewoon je backup terughalen. Ransomware opgelost.
@Deveonn2 жыл бұрын
Echt goeie ransomware zit ook in je backup. Je kan er nooit volledig tegen bescherm zijn.
@HereIamG2 жыл бұрын
@@Deveonn de definitie van een backup is dat je een kopie op een externe plek hebt en dan is in hetzelfde netwerk niet verstandig. Misschien heb je verschillende vormen van ransomware virussen, maar dat heb je ook met backups. Je kan altijd je data veilig stellen. Wat geprogrammeerd is kan ook gedeprogrammeerd worden.
@borisb51632 жыл бұрын
@@HereIamG Stel: de ransomware gebruikt een of andere vulnerabiliteit in Word, waarbij de payload in de metadata van de documenten opgeslagen wordt. Die payload maakt zichzelf pas actief X dagen/maanden nadat deze de bestanden initieel heeft geïnfecteerd. Dan kun je je bestanden wel terugzetten van backup, maar als die payload al in al je Wordbestanden zit, zit je X dagen/maanden later weer met dezelfde situatie zodra je zo'n Word-bestand opent. Word is in dit geval een hypothetisch voorbeeld, het kan elke willekeurige combinatie van bestand en programma zijn dat je opent. Met backup alleen ben je er niet. Je hebt meer maatregelen nodig.
@HereIamG2 жыл бұрын
@@borisb5163 je kunt de oorzaak ongedaan maken. In dat voorbeeld kun je de metadata weer schoonmaken. Iedere programmering uitgevoerd op dezelfde machine kan teruggedraaid worden. Snap je mijn punt wel, dan kun je wel met een hypothetisch voorbeeld komen, maar mijn punt blijft. Alles kun je ongedaan maken. Je moet gewoon de juiste tools en kennis hebben. Ik heb veel computervirussen ongedaan gemaakt, maar helaas nog geen ransomware. Ik kan niet wachten..
@borisb51632 жыл бұрын
@@HereIamG Ik weet dat je veel zaken ongedaan kunt maken. Ik geef simpelweg aan dat alléén backup niet genoeg is.
@ForgottenGames2 жыл бұрын
Binnen 10 jaar komende de quantum computers, dan kun je al je encrypties en wachtwoorden uit het raam gooien, buiten liggen ze veiliger.
@nielsbishere2 жыл бұрын
Dat is een conservative timeline I guess: "IBM today updated its existing quantum computing roadmap, foreseeing a 4,000-plus qubit machine by 2025" deze kan al ECDSA breken. Ik denk wel dat deze qubits nog niet error free zijn, dus je hebt er ws meer nodig om dit echt te doen.
@pyro-x-music2 жыл бұрын
AES-256 is voorlopig nog veilig, ook tegen quantum computers
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@pyro-x-music is geen key pair encryption tho, die word echt veel gebruikt. Vooral op web en bijv cryptos
@edep20002 жыл бұрын
Mijn vraag is dan nog, hoe zijn die mensen erin getrapt?
@squeezerdsqueezerd24272 жыл бұрын
Slechte beveiliging, mensen die op rare links op de email klicken etc.
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Je zult je erover verbazen hoeveel mensen geen flauw idee hebben hoe groot het aantal mensen op het internet is dat slechte intenties heeft, inclusief hoe groot de groep is die maar gewoon letterlijk overal op klikt, zelfs als er een stemmetje in hun hoofd nog zegt "Wat een raar bericht..." (Mijn opa zei bijvoorbeeld een keer dat het spreekwolkje van een besmetting die hij had "Niet op die van Windows leek", maar klikte toch). Even voor de duidelijkheid, ik heb het niet alleen maar over jonge mensen, maar over mensen verspreid over alle leeftijdscategorieën.
@samsungemployee52432 жыл бұрын
Ik begrijp niet hoe bedrijven hier last van hebben terwijl het heel simpel is om hier nooit last van te hebben zelfs met simpele of geen wachtwoorden, ik lach me suf om bedrijven die duizenden euro's betalen aan it-ers en die kunnen hier geen bescherming tegen bieden, terwijl ik 100% garantie bied tegen ransomware zelfs zonder wachtwoord. Als je wilt weten hoe vraag het me maar!
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Het enige wat ik me kan bedenken is een simpel wachtwoord in combinatie met iets dat je hebt (een Yubikey of iets anders). Goed is om je te bedenken dat een simpel wachtwoord de sterkte van een twee-delige aanmeldvorm sterk ondermijnt. En ehm, geen wachtwoorden: goed idee... De bescherming van werkelijk elk systeem kan vallen of staan met de vaardigheid van gebruikers die ermee werken: kijk maar naar het Hof van Twente. Een sterk wachtwoord had daar misschien geholpen om criminelen niet zomaar met 2 vingers in de neus toegang te geven tot de servers waarop gegevens stonden. Misschien ook dat het alleen wat langer had geduurd om te kraken. Met 2-factor authenticatie had het ook moeilijker geweest, maar niet onmogelijk, afhankelijk van hoe die tweede factor eruit ziet: ook hardwarematige oplossingen zijn soms onderhevig aan pogingen deze te neppen. Als je op wat voor wijze dan ook een systeem weet te overtuigen dat het fysieke apparaat aanwezig is, moet je op dat moment alleen nog een simpel wachtwoord raden...
@zwenkwiel8162 жыл бұрын
Als je computer AIDS heeft heb je cybersex volgens mij niet helemaal begrepen...
@Entjdrums2 жыл бұрын
Zin in
@emmo732 жыл бұрын
echt, dat nep-gelach de hele tijd. of had ik dat al gezegd? antwoord: ja.
@dennisvvugt2 жыл бұрын
8:12
@collsonarium2 жыл бұрын
Emergency delcarations
@ArchangelTyrael2 жыл бұрын
Ransomware is mogelijk gemaakt dankzij de Bitcoin en andere Crypto munten.
@nielsbishere2 жыл бұрын
Vgm heb je dat begin gemist. En jij weet zelf ook wel dat ze anders bijv giftcards zouden gebruiken als indische scammers
@ArchangelTyrael2 жыл бұрын
@@nielsbishere Er zijn mensen opgepakt omdat ze via de post die betalingen vroegen. Post en gift cards zijn te traceren. Er zijn meerdere onderzoeken die bewijzen dat het aantal ransomware aanvallen is toegenomen door de bitcoin/crypto. Maar dan moet je onderzoek doen ipv. je informatie van Lubach halen.
@nielsbishere2 жыл бұрын
@@ArchangelTyrael Hmm, correlation != causation. Bitcoin bestaat al sinds 2009. En ik weet niet of je het door hebt, maar internet usage is in die tijd echt heel erg toegenomen. Zeker door oudere mensen. Dus meer targets, betekend meer scammers. Als gift cards zo makkelijk te traceren zijn; dan kan jij misschien wel even helpen met het oprollen van de indische datacenters daar toch? Het domste wat je kan doen is public crypto gebruiken voor payments van ransomware. Uiteindelijk moet je ergens uitcashen en dan is er voor altijd een lijst van je transacties publicly available voor iedereen om naar te kijken. Als je een keer geaudit word ben je de klos; zeker als je dan van een mixer een betaling van een paar mil heb gekregen... Private crypto zouden daarbij kunnen helpen, maar die moet je nog steeds een keer exchangen en dat moet je dan ook bewijzen.
@Drecon842 жыл бұрын
Oef, Arjen, grote misser. Koninkrijksrelaties gaat over de relaties van Nederland met de Caribische eilanden die al dan niet meer bij Nederland horen. Amalia heeft daar echt helemaal niets mee te maken hoor.
@luukrutten12952 жыл бұрын
Overigens heeft de universiteit maastricht een aardige winst gemaakt op hun bitcoin betaling! " De politie en het Openbaar Ministerie hebben een deel van dat losgeld gevonden en andere cryptovaluta in beslag genomen. Die cryptomunten zijn de afgelopen jaren in waarde gestegen, waardoor de universiteit 500.000 euro krijgt terwijl het destijds 200.000 euro aan bitcoins betaalde."
@dennisipenburg95132 жыл бұрын
Yup. Dit is volgens mij tot op heden het enige financiele succesverhaal in de wereld na het betalen van ransomware.
@RudiHeinze2 жыл бұрын
ben ik Belg? of spreek ik enkel Nederlands??
@wesamsterdam2 жыл бұрын
98%... 🤣 en minder dan 2% van Noord Korea zekerℹ️
@sjoer2 жыл бұрын
Dit komt simpelweg door een gebrek aan kennis en interesse bij (MBO) systeembeheerders. Netwerken opzetten met fysieke barrieres is te moeilijk voor de meeste mensen, kost te veel tijd en is het dus niet waard. Daarom maken wij dezelfde fouten keer op keer weer.
@boomknuffelaar2 жыл бұрын
Ik mis context, ben je uit de hoogte aan het doen over MBO systeembeheerders of ben je zelf ook een MBO systeembeheerder en herken je de fouten die iedereen maakt?
@sjoer2 жыл бұрын
Ook zulke bullshit om Rusland als schuldige aan te wijzen, deze mensen weten simpelweg NIET waar ze over praten.
@sjoer2 жыл бұрын
Nee zo werkt het niet, deze aanvallen zijn 100% geautomatiseerd! Je "cralwed" IP ranges waarvan jij weet dat dit bijvoorbeeld een subnet van een of ander bedrijf is, je doet een vulnerability scan en dropt een backdoor. Vaak is er een server, met een account genaamd test of wat dan ook met het wachtwoord test en boem je hebt toegang tot het netwerk. Nadat je backdoor gedropt is, komt deze nieuwe host gewoon in een lijst van de "aanvaller" en hij hoeft dan alleen nog te kijken of het interesant is ja of nee. Ben je eenmaal binnen in een bedrijfsnetwerk, dan heb je een heel scala aan outdated apparaten tot je beschikking... die geen toegang tot het internet zouden moeten hebben maar die dat via een of andere machine dus wel hebben.
@LazyJesse2 жыл бұрын
MBO4 ICTer hier, Cybersecurity is een vak bij mijn school iig en er worden vaak "best practices" besproken. Maar soms voel het niet alsof het genoeg besproken wordt dus ik doe wel mijn eigen onderzoek.
@LazyJesse2 жыл бұрын
Moeite om veiligheid bij te brengen is er wel op het MBO, maar of het zo effectief is...
@cocoardo43942 жыл бұрын
computer aids - noit gedacht dat ik dat woord kan gebruiken.
@Tvde12 жыл бұрын
waarom maakte hij geen "ran somewhere" grap??
@Leon-zi2pi2 жыл бұрын
Jezus man. Zelf ik heb een beter wachtwoord. Mijn eigen naam+ date of last change.
@LeisuresuitAndy2 жыл бұрын
cyber bieb, goed grapje
@dannygooyer59262 жыл бұрын
Gewone mensen?
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Ja. Gewone mensen, stop met denken dat je niet interessant bent, dat is de kapitale fout die "gewone mensen" maken tegenwoordig. Werkelijk iedereen heeft een vorm van gevoelige informatie op zijn of haar PC. In het geval van "alleen ransomware" is dat vervelend (zeker als je geen reservekopie hebt), maar in het geval van diefstal van gegevens is dat erg onprettig...die gegevens worden namelijk vaak wel verhandeld, soms alleen al als pressiemiddel: "Als je niet betaald, verkopen we je informatie door".
@helenalanser64632 жыл бұрын
hou toch op met je meer regels, het is al erg genoeg
@peerenboom-z8j2 жыл бұрын
Ben ik de enige die zich vaak mateloos stoort aan het publiek? Het vaak onnodig hard en lang klappen is helemaal kut
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Realiseer je je dat daar in sommige gevallen een persoon voor op de vloer staat die gebaard dat het publiek geluid dient te maken? (Weet niet helemaal zeker of dit in Nederland extreem gebruikelijk is, ik ken het in ieder geval wel van sommige spelshows van de achter-de-schermen-beelden).
@peerenboom-z8j2 жыл бұрын
@@Dutch3DMaster dat realiseer ik mij. Het blijft alleen ontzettend kut.
@generalsquirrel95482 жыл бұрын
Plaats die backups dan wel op een andere pc die niet verbonden is met het internet. Of op een externe harde schijf. Ik zelf 2 keer de boot manager van mn laptop moeten herstellen dus ik weet wat ik doe
@ucheehQ2 жыл бұрын
Ik heb nog nooit de boot manager van mijn laptop hoeven te herstellen dus volgens mij weet ik veel beter wat ik doe dan jij ;)
@soheil57102 жыл бұрын
@@ucheehQ Lol
@generalsquirrel95482 жыл бұрын
@@ucheehQ volgens mij heb je nog nooit windows xp op je windows 10 laptop gezet. Ik had ook windows 10 opnieuw kunnen installeren maar dat was geen optie. Er staan bestanden op die nogal belangrijk zijn
@neodedude66572 жыл бұрын
vroeger was het altijd china en roemenie. tegenwoordig altijd russen.
@A-S-E2 жыл бұрын
Het is een combinatie van die mensen, vaak ook noord korea en zuid korea onder contract van china
@CrazyBite20072 жыл бұрын
dat krijg je ervan als je jezelf loslaat op het internet......
@kkroon14822 жыл бұрын
Hoi Arjen. Ik zou een keertje terug gaan op die titel Koninkrijksrelaties en wat dat echt in houd. Het heeft namelijk niks te maken met het koningshuis. Dat is de ministerie dat de ABCSSS-eilanden nog steeds koloniaal aan het regeren is.
@NickyHendriks2 жыл бұрын
Koloniaal ja? Terwijl die eilanden er zelf voor hebben gekozen een bijzondere gemeente te worden? Hier heeft Lubach nota bene nog een volledige aflevering aan gewijd toen het nog ZML was..
@kkroon14822 жыл бұрын
@@NickyHendriks Nou, een echte keuze was het niet. Tussen de overheid hier en de corrupte partijen daar zijn de eilanden gewoon aan de staat verkocht. Daarnaast zijn het geen bijzondere gemeentes. Dat staat nergens in de wetten. Publieke eenheden is de juiste term en zoek maar even op wat er nog meer onder publieke eenheid valt. Daarnaast, toen de eilanden na het implementeren van de status hebben gestemt om het te veranderen, heeft de Nederlandse overheid de resultaten van die verkiezen genegeerd. De eilanden hebben geen gemeente rechten. Huizen en grond van lokalen worden door chantage verkocht aan rijke nederlanders. De eigenaar van AZ heeft 1/8ste van Bonaire gekocht. Dit zou niet moeten kunnen in een democratie. Over democratie gesproken, het feit dat de eilanders geen invloed hebben op de politiek in nederland, terwijl het beleid wel in nederland wordt gemaakt is ook extreem ondemocratisch. Ik spreek als eilander, activist voor politeke rechten voor Bonaire en expert op de (ex)antilliaanse geschiedenis.
@vanhovemare2 жыл бұрын
Klopt wel, jullie rennen zonder problemen sneller dan wij hier in België als jullie een minimum van competentie willen tonen.
@vvtm0132 жыл бұрын
Loic
@janklas70792 жыл бұрын
Het spijt mij heel erg Arjen Lubach, maar internet bestaat al sinds de jaren 70.
@onnonius2 жыл бұрын
Niks verplichten Arjen. Niet nog meer macht en controle naar de overheid. Gewoon eigen verantwoordelijkheid!
@CyberFreaked2 жыл бұрын
Wat een onzin dat het meeste uit rusland komt..... gebeurd meer in India etc
@Dutch3DMaster2 жыл бұрын
Jij hebt vast vaak besmettingen te pakken zo te horen? (OK ok, beetje flauw, maar, ontken je serieus dat een beveiligingsbedrijf een goed beeld heeft van criminele activiteiten op het internet en de landen waarin deze ontspringen?)
@olafjacobs37542 жыл бұрын
9 minuten linkse troep aanhoren. Er zat een grap in en wel geteld de twee tips, de rest had geen enkele toegevoegde waarde.
@inkeldinky2 жыл бұрын
Sinds twee maanden merk ik op dat Arjen op vrijwel alle punten voor meer macht aan de overheid delegeren is om issues te reguleren. Ik ben een neutralere, meer informerende houding gewend. Dit is voor mij te betogend. Jammer.