Het probleem met dit soort theorieën is dat het al begint met het toeschrijven van karaktertrekken aan een geslacht. Wat is er zo mannelijk aan de leiding nemen? Ik kan überhaupt niet tegen zowel dominantie als volgzaamheid, maar al helemaal niet wanneer dat respectievelijk aan mannelijkheid en vrouwlijkheid wordt toegeschreven. Nu begrijp ik wel dat het geven van liefde, en ook het afschuiven van verantwoordelijkheid en dergelijke heel prettig kan zijn. Maar niet alleen voor een vrouw. Ik wil, als man, ook graag liefde geven, en niet altijd boven mijn emotie moeten staan. Het is heel egoïstisch wanneer een vrouw dat ziet als haar alleenrecht. Wanneer een vrouw het ziet als een vorm van spanning om volgzaam te zijn, dan is dat voor mij de grootst mogelijke afknapper. Ik volg niet en ik leid niet. Ik hoop op een relatie met gelijkwaardigheid en coöperatie.
@canwejustnot4 күн бұрын
Exact, helemaal mee eens
@charmaine82612 күн бұрын
Ik ook. Ik denk ook dat mannen eronder lijden wanneer er geen ruimte voor hun emoties is binnen een relatie. Daarnaast is wat als “mannelijk” en “vrouwelijk” wordt gezien heel erg cultuur bepaald. In Nederland denken we dat de conservatief christelijke rolverdeling de standaard maatstaf is… wat erg benauwend is.
@Arnoud-nf6izКүн бұрын
theorie?? hoe meer theorie er is in de wereld hoe meer mensen er een baan van kunnen maken.... money money
@randyjanssen31447 сағат бұрын
komt omdat dat veruit de beste maatstaaf is
@mr-boo4 күн бұрын
Het feminisme is nogal obsessief geweest als het gaat om leiden. Waar ze zich tegen afzetten is het idee dat een vrouw volgzaam _moet_ zijn, om het te vervangen met het idee dat een vrouw een girl-boss _moet_ zijn (is niet universeel, ook het feminisme is geen monoliet, maar dit is wel een sterke kracht). Maar dat lijkt me vooral gestoeld op een misconceptie van de werkelijkheid. _Niemand_ is overal de baas, ook een CEO of minister president niet. Waar we kundig zijn, leiden we, waar anderen kundiger zijn, volgen wij. Niemand is overal kundig. Je roept ook vooral heel veel stress op je af, en komt pretentieus over op iedereen om je heen, als je doet alsof je kundig genoeg bent om overal en op ieder moment te leiden. En ook een volger kan leiden. Een leider in zijn eentje is niets. Eerste en tweede volgers geven legitimiteit aan een leider, maken hem of haar zichtbaar voor andere waardevolle volgers zodat de groep als geheel meer goeds kan realiseren. Het feminisme heeft goede dingen gebracht, maar ook veel bekrompen, overcompenserende rotzooi. Het zou mooi zijn als we gewoon humanisme konden omarmen, wezen wie we zijn en goed zijn voor elkaar. We zijn sociale dieren, dus ons gedrag wordt altijd gewogen en gemeten door de maatschappij. En een maatschappij leid ons op met sociale codes voor een gezonde samenleving. Daarin leiden en volgen wij allemaal. Het is daarin vooral van belang te erkennen dat heel veel dingen kunnen werken, en dat we vooral op zoek moeten gaan naar de _minimale set regels_ die een gezonde maatschappij realiseren. En veel meer dan de gulden regel (""Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden""), lijkt daarin eigenlijk niet nodig. Daarbinnen geniet iedereen maximale vrijheid om zijn authentieke zelf te zijn. En we zijn allemaal op ons best als we authentiek ons zelf zijn. Edit: overigens weer een fantastische video! En niets tegen de dames die jullie hebben opgenomen, want ze hadden allemaal een interessant, menselijk perspectief. Maar met dit soort thema's is het juist ook waardevol om een mannelijk perspectief op te nemen. Niet dat de video geleden heeft onder het gemis er van, maar mogelijk zit daar een interessante verrijking.
@isisvanharen7302 күн бұрын
"Ik de les geleerd dat mannen een doel in hun leven nodig hebben. Als jij je presenteert als een sterke vrouw die alles zelf kan, zal hij zichzelf minder waardevol voelen." Dus dan ben je als vrouw verantwoordelijk voor hoe een man zich voelt? Waar slaat dat nou weer op? Ik denk dat er meer een probleem ligt bij een man die zich minder waardevol voelt door een zelfverzekerde, sterke vrouw. Waarom kijken we niet naar; wat is het dat een man dan (blijkbaar volgens Anna Eden) zo eng vindt aan een sterke vrouw dat ze zich er waardeloos van gaan voelen? Hiermee bedoel ik natuurlijk te zeggen dat je nog steeds een goede heteroseksuele relatie kan hebben waarin een man zich waardevol voelt. Als je zeker bent over je eigen waarde, zou iemand anders positie en levensovertuiging daar geen invloed over hoeven te hebben. Het is denk ik vooral belangrijk dat de man dus zichzelf een doel in z'n leven geeft. Dat hoeft een vrouw niet voor hem te doen.
@robforge7667Күн бұрын
Het punt wat veel mannen maken is dat vrouwen alleen sterk en gelijk willen zijn wanneer het ze uitkomt om daarnaast de kwetsbare groep uit te hangen wanneer het ze ook uitkomt. Mede zeggenschap eisen in de maatschappij door bijvoorbeeld te willen stemmen om mede de richting van het land te bepalen maar als die richting naar een oorlog of een andere ramp toe gaat dan worden de mannen verplicht om de kogels te vangen en de vrouwen piepen hem via de achterdeur. In geval dat een Titanic zinkt dan is het vrouwen en kinderen eerst en de mannen mogen zinken met het schip. Er zijn geen lichamelijke gevolgen van de macht die vrouwen hebben maar als het op abortus aankomt dan veranderen opeen de regels 180 graden en dan is het mijn lichaam mijn keuze en hebben de vaders totaal geen mede zeggenschap maar worden wel verplicht om voor het kind te betalen als ze het kind niet willen. Het is allemaal selectief geneuzel.
@rave17044 күн бұрын
Veel te veel focus op dansen wat slechts een metafoor is
@JoostEurovisionFans4 күн бұрын
Het probleem is dat er meerdere definities zijn. De klassieke betekenis en een nieuwe betekenis (5th wave feminism). Het woord is gekaapt door activisten en de definitie wordt geprobeerd te veranderen voor extreme varianten. Daardoor ontstaat zoveel verwarring. De een denkt aan gelijke rechten, de ander denkt aan okselhaar.
@wiggeltje35024 күн бұрын
Dat heb je met alles in het leven. Mensen verschillen van elkaar.
@JoostEurovisionFans4 күн бұрын
@@wiggeltje3502 Ja, dat klopt helemaal. Echter de definitie van feminisme is oorspronkelijk "gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen". Je kunt deze betekenis veranderen, maar dan kun je beter een nieuwe naam geven. En daarom heeft men gekozen voor t woord 5th wave feminism. Echter, nu wordt door activisten geprobeerd het oorspronkelijke woord feminisme gelijk te maken aan 5th wave feminism. Denk aan "0kselhaar laten groeien bij vrouwen, mannen zijn verkr6chters, free the nippl6". En dat soort extreme bewegingen. Daardoor is er zoveel verwarring, maar ook weerstand. Wat vaak weer gelijk afgedaan wordt als anti-feminisme. Terwijl dit eigenlijk "anti-5thwave femnism" is.
@wiggeltje35024 күн бұрын
@@JoostEurovisionFans inderdaad. Mensen maken van het ene onderwerp weer iets nieuws. Feminisme om het feminisme. Ik denk dat zulke mensen gewoon zoeken naar een invulling in hun leven. Net zoals tradwifes.
@esvee4984 күн бұрын
Ik zat op de middelbare school tijdens de overheidscampagne "Marie wordt wijzer." Achteraf vermoed ik dat Marie voornamelijk betaald moest gaan werken, omdat ze dan meer belasting op zou hoesten. Ook kostten vrouwen die gescheiden waren uiteraard minder overheidsgeld (bijstand). De prijs: vrouwen die zich rot werken voor een werkgever, en thuis dan ook nog eens het huishouden doen, of het kind ophalen van de BSO, omdat papa dat weer eens vergeten is... In feite schiet je als vrouw altijd te kort: je werkgever wil dat je meer uren voor hem/haar paraat bent, thuis zie je dat je huishouden versloft en je hebt bijvoorbeeld amper tijd een was te draaien of iets leuks te doen met je kind of je man.
@canwejustnot4 күн бұрын
Dit is naar mijn mening meer een teken dat de mannen in deze situaties beter moeten mee werken in huis. En nee dat hoeft niet 50/50 precies afgewogen te zijn, maar Nederland is wel erg achtergebleven wbt feminisme thuis.
@Her01panda3 күн бұрын
in dit beeld geef je taken voor je gevoel aan een bepaald geslacht. Wellicht dat je binnen het gezin de taken anders kan verdelen. Bij ons thuis doet mijn vader 70% van het huishouden en werkt gwn 4.5 dagen in de week. Hem vragen we nooit of hij (altijd) te kort schiet. Laat staan dat dat een maatschappelijke vraag is. Het is puur de verantwoordelijkheid van een stel of gezin om taken juist te verdelen. Niet een gendervraag. (naar mijn visie, in hoe ik opgegroeid ben)
@rowdyleon3184 күн бұрын
Ik heb een tijdje gedatetet met een feministe. Dit was geen leuke ervaring. Alles wat we deden werd door haar op de weegschaal gelegd. Alles moest gelijk zijn. Als dit niet zo was, werd ze heel erg nerveus en kreeg ze mini woede-uitbarstingen. Dit was erg sneu om te zien. Er is niets mis met de traditionele man-vrouw verhouding, als dat bij je relatie past. Volledig gelijk zijn moet ook kunnen. Zolang je allebei maar een vorm vindt waar je gelukkig van wordt.
@katjakruit4 күн бұрын
Gedate met een feministe? Dan ben je expert! Misschien kun je er een boek over schrijven! 😜
@rowdyleon3184 күн бұрын
@ het enige waar ik een expert in ben, zijn mijn ervaringen met haar
@JoostEurovisionFans4 күн бұрын
Feminist (*normaal*): Vrouw is gelijk aan de man. Feminist (*extreem*): Vrouwen worden onderdrukt. Okselhaar laten groeien. Free the nipple. Feminien (*normaal*): Lief, zorgzaam en zacht. Feminien (*extreem*): Vrouw mag niet voor haarzelf denken. Man bepaalt alles. Het probleem is dat er meerdere definities zijn beide woorden. De klassieke betekenis en een nieuwe betekenis (5th wave feminism).Echter, ze hebben beide hetzelfde woord. Daardoor ontstaat zoveel verwarring. Je hebt dus gedate met een "5th wave feminist" en *NIET* een "feminist".
@rave17044 күн бұрын
Klinkt alsof je iemand hebt gedate die nog niet volwassen was.. woede uitbarstingen zijn niet normaal bij volwassenen
@rowdyleon3184 күн бұрын
@@rave1704dat zou kunnen. Ik ben geen psycholoog, maar het zou ook zo kunnen zijn dat ze onverwerkt leed heeft, of dat iets in mij een trigger voor een emotioneel trauma was. Hoe dan ook, ik hoop dat ze de hulp heeft gevonden die ze nodig heeft
@lotski9116Күн бұрын
To acknowledge polarities is to acknowledge our shared reality on this earth-plane. To name them - masculine and feminine - is convenient. It became problematic when through patriarchal thinking most feminine qualities (and therefor the female body and some male bodies) were redeemed lesser in value. It is a fact that mostly women have suffered immensely because of this through the ages. This is a collective trauma and feminism has been a natural response to try and heal it. What’s also natural is that the pendulum swings from one side to the other because it was pushed so hard. People who find this process threatening will push the pendulum even more and the process will therefor take longer. Hopefully one day we will find balance. I don’t care how people divide their roles in a relationship, as long as it is based on mutual respect for the multiple qualities on both sides. But that’s easier said than done when you live in a culture where the masculine qualities are still more applauded than feminine qualities. What I like about the storytelling through dancing in this video is the playful aspect of it, and for me a signal to not be so rigid in my thinking about the subject. Ps: I found lots of inspiration on thinking about polarities in texts from Taoism and the couple Carl- and Emma Jung writing about the anima and animus.
@bruradagast3 күн бұрын
thank you so much for the insightful interviews 👍 I only wish for clearer terminology: instead of "masculine" and "feminine" energy that have a superficial connotation to biology, I'd like people to use "yin" and "yan energy" more often, which would be more precise.
@Janthonyx3 күн бұрын
Yeah ok hippy.
@Chrissepisje4 күн бұрын
Elke burger zou moeten kunnen kiezen welke genderrollen ze willen belichamen of uitdragen. Als man kun je ook spuugzat worden van wat het zou moeten betekenen om man te zijn. Die schoen moet iedereen dus passen. Of iemand feminien of masculien wil zijn kan vloeiend zijn over de tijd. Zo lang iedereen maar een keuze heeft, met rust wordt gelaten, en gelijke rechten en betaling heeft, is dat allemaal prima. Dat feminisme als politieke beweging nog nodig is omdat vrouwen simpelweg niet dezelfde rechten en beloning hebben in grote delen van de wereld heeft geen reet met het invullen van je genderrol te maken. Ik ervaar het ook als jammer dat mensen het hebben van gelijke rechten lijken te verwarren met daadwerkelijke gelijkheid.
@tinustrotyl74964 күн бұрын
Wat een interessant verhaal. Wat fijn ook als je als feminist je prettig gaat voelen vanuit je hoedanigheid als feminist door toch ook de vrouwelijkheid door te laten schijnen. Als masculinist heb ik mijn mannelijkheid weten te omarmen en dat bevalt me heel goed tot dusverre.
@wiggeltje35024 күн бұрын
Wat een hoop geouwehoer 😂
@floris49884 күн бұрын
Zweverig gebrabbel. Deze rapportage is wel heel eenzijdig. Waarom hebben jullie niet bijvoorbeeld ook bij een consultancy- of advocatenbureau gevraagd hoe vrouwen kijken naar het huidige feminisme? VPRO 'Tegenlicht' belicht het feminisme alleen vanuit een overwegend links-alternatieve hoek.
@jelte37544 күн бұрын
Ja, voor mij is het ook een ingewikkelder onderwerp. Ik kan me wel voorstellen dat de vrouwen in consultancies of techniek hier minder uitgebreid over nadenken dan dansleraressen. Maar goed ja, ook maar zoveel tijd in een video. Er is iig een verhaal hier
@ThatUltimateFlash3 күн бұрын
Verwacht niet dat ze bij een consultancy- of advocatenbureau progressief zijn.
@BridieMaher4 күн бұрын
This is about dancing not feminism.
@vpnconsult4 күн бұрын
Leuke reclame voor de dansschool.
@MeatNinja4 күн бұрын
Jouw hele kanaal is rerclame
@vpnconsult4 күн бұрын
@MeatNinja daarom, ik ben expert
@Bic_Rojo4 күн бұрын
Laten we eens beginnen met het weglaten van geslacht in het paspoort. Behalve mannen en vrouwen uit elkaar houden, wat is de toegevoegde waarde van het registrenen van het geslacht? We doen het (ook) niet meer met ras, geloof etc
@yarroww6934 күн бұрын
Waarom moet dit per se? Biologisch zijn er nou eenmaal twee geslachten. Als er een lichaam wordt gevonden dan identificeren ze altijd op man/vrouw, net als op je paspoort staat. Door je anders te voelen maakt je nog niet het andere geslacht. Laten we eerlijk zijn, als je als blanke bent geboren, ben je geen getinte of zwarte mens. Het is maakbaar, maar je eigen identiteit blijft hoe je op de wereld wordt gezet, als blanke dus.
@Pp-zv4or4 күн бұрын
ja of lengte of geboorte datum of vinger afdruk? gek
@theobolt2504 күн бұрын
Het lijkt me geen goed idee. Dat soort verschillen zijn wezenlijk. Ze op die manier ontkennen of van hun kracht ontdoen lijkt me niet gezond.
@wiggeltje35024 күн бұрын
Je kan tegenwoordig ook zelf kiezen. In mijn paspoort staat dat ik 3 geslachten heb en kan transformeren tot een geslacht die onzichtbaar is. Ik wordt alleen vaak tegengehouden bij de douane.
@deeznutz83203 күн бұрын
@@theobolt250Als de stempel.man of vrouw je 'kracht doen verdwijnen' maak er dan gewoon een eind aan😂
@theobolt2504 күн бұрын
Ik heb me verwonderd over die Gender Studies-mevrouw. Zij zegt dat vrouwelijkheid vooral een kwestie van het lijf is! Heuh? Dat zou een misogynist kunnen hebben gezegd.
@dilanecemdeniz4 күн бұрын
Mooi ! Ik heb zin om te dansen … 💃🏻
@paddy6544 күн бұрын
En ik maar denken dat feminisme tot het verleden behoort😢😢..ik bedoel de meeste Brouwer in deze video zijn niet van de 60s of 70,80s, maar eerder millennials , gen Z
@CrownRider4 күн бұрын
Ik ben man en protector en provider. In een vrouw zoek ik naar zachtheid, vrede en zorgzaamheid. Ik heb geen behoefte aan een sterke en onafhankelijke vrouw. Als ik dat wilde was ik wel met een man getrouwd. Ik vind sterke en onafhankelijke vrouwen prettig in de omgang zoals op het werk maar niet als geliefde. Noem me maar ouderwets.
@Pp-zv4or4 күн бұрын
precies mannen en vrouwen zijn niet het zelfde en het moet afgelopen zijn met doen alsof
@wiggeltje35024 күн бұрын
@@CrownRider in een huwelijk zijn beiden toch afhankelijk van elkaar, neem ik aan? Een man is andersom ook afhankelijk van de vrouw. Hoe kun je anders een gezin runnen, vraag ik me af. 😅 de enige mannen die onafhankelijk zijn zijn van die trouweloze figuren die een vrouw met kind achter laten.
@CrownRider4 күн бұрын
@wiggeltje3502 Precies, als een vrouw zachtheid, vrede en zorgzaamheid inbrengt, zorgt de man voor het inkomen en bescherming. Zo kun je elkaar aanvullen.
@wiggeltje35024 күн бұрын
@@CrownRider precies dat
@minketheodoraКүн бұрын
He? Feminist en vrouwelijkheid zijn niet hetzelfde? Toe nou, je blijft vrouw, wat de andere sexe ook doet of nalaat,. Wees je eigen waarheid en identiteit als vrouw,. ,. Je bent geboren om jou vrouwelijke bijdrage te leveren,.,.
@margotkeulen10864 күн бұрын
Ja, zelfbeschikking en onafhankelijkheid zijn niet hetzelfde! Afhankelijkheid van je geliefde is EVIl afhankelijk van de staat & Big companies/ Banks is Heaven!?
@Tombino-nd6px3 күн бұрын
In de Oekraïne hoor je de vrouwen niet klagen over ongelijkheid m.b.t. de dienstplicht
@sjoervanderploeg43402 күн бұрын
Feministen zijn masculine vrouwen!
@sjoervanderploeg43402 күн бұрын
Maar masculinity en feminimity gaat ook helemaal niet over man of vrouw zijn, het gaat om machtsafstand en culturele normen/waarden... niet dat gezeur over man of vrouw!