Рет қаралды 1,857
Als stedenbouwkundige kun je de vraag stellen of groot en hoogbouw beter is. Duurzamer, groener, beter voor onze aarde.
Steden versus.....particuliere tuinen. Wat kunnen we bij het plannen van steden, de groei ervan leren van China, hun megasteden.
Ja, ze groeiden snel, heel snel, in een heel kort tijdsbestek. Voor Europeanen, moeilijk te bevatten. Helpt het opgeven een onze particuliere tuintjes bij het verduurzamen van onze aarde? Wereldburger, Plannenmaker, Bedenker, Strateeg, Veel proberen, Lezen, Schrijven, Fietsen, Bier drinken, Shanghai, Amsterdam, Sint Oedenrode.
Ik ben geboren in Sint Oedenrode, daar kom ik nog regelmatig op bezoek bij mijn ouders. Ik ging door de Geelders op de fiets naar Beekvliet in Sint Michielsgestel, in Delft studeerde ik af met ‘honours’ voor de richtingen Architectuur en Stedenbouw. Daags daarna werd ik opgebeld door architect Pi de Bruijn, Stadsontwerper van Amsterdam, die een assistent zocht. Ontwerpend aan projecten als de Amsterdamse Zuidas, Arena Boulevard en de wederopbouw van de vuurwerkramp-wijk ‘Roombeek’ in Enschede, heb ik het vak geleerd.
Tijdens de crisis in 2008 was er in Nederland voor een stedenbouwkundige geen droog brood te verdienen. Samen met een collega, ik werkte inmiddels bij een ander bureau, besloten we ons geluk in China te beproeven. We gingen maandelijks heen en weer. Na een jaar was het goed raak. We wonnen een prijsvraag voor de herinrichting van de rivieroever in Shanghai, dat was een geweldig avontuur. Toen ik op een mooie zonnige middag heerlijk had geluncht in Shanghai wist ik het opeens zeker: hier wil ik wonen. Acht weken later woonde ik met vrouw en kind op de 22ste verdieping down-town Shanghai. Ik werk nu al weer jaren als directeur Stedenbouw bij een gerenommeerd Sino-Dutch ontwerpbureau. In meer dan 50 Chinese steden en regio’s heb ik aan prachtige projecten mogen werken.
Naast het werken aan projecten heb ik altijd graag over mijn belevenissen en mijn gedachten over het werk geschreven voor de vakwereld. Dat resulteerde er o.a. in dat ik meermaals zowel voor de Chinese als de Nederlandse TV werd uitgenodigd als stedenbouw expert.
Waar ik vooralsnog het meest trots ben - behalve op mijn knappe dochter van 8 die vloeiend Nederlands en Chinees spreekt is de zgn. Mixed-Use-Index (‘MXI’), die ik in de avonduren bedacht als index, voor de verhouding tussen wonen en werken in steden, wijken en dorpen. Deze index wordt steeds vaker zowel in Nederland als internationaal gehanteerd in studies over ruimtelijke ordening. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx